annavinolaspons-blog
annavinolaspons-blog
Diari d'aprenentatge
36 posts
En aquest blog podrem veure tot el que he anat realitzant durant els meus anys com estudiant a Blanquerna.
Don't wanna be here? Send us removal request.
annavinolaspons-blog · 9 years ago
Text
Creative commons i Copyright
Creative commons és una llicència gratuïta amb la qual tu pots decidir si el teu document es pot copiar o no. Té diferents nivells de llicència. No tens tots els drets d'allò que has creat. Per posar-te la llicència només has d'anar a la pàgina web oficial i escollir el tipus de llicència que vols.
Copyright és una llicència que tu obtens si pagues una quantitat de diners. Serveix perquè la teva obra no pugui ser copiada ni modificada, només consultada. Els documents amb aquesta llicència estan protegits pels drets d'autors i si ho copies podrien arribar a multar-te. 
0 notes
annavinolaspons-blog · 9 years ago
Text
Naturalesa del llenguatge audiovisual
El llibre Vídeo y educación de Joan Ferrés ens parla sobre l’evolució de la història de la humanitat i les pors que tenen al canvi que han aparegut durant les ultimes èpoques. Aquest llibre també ens parla sobre la forma de pensar actual de l’home, ja que, segons l’autor, actualment pensem d’una forma més emocional que a la d’abans, que era més racional. Això es deu a les diferents construccions de les quals estan fets els nostres hemisferis cerebrals: - L’hemisferi dret: pot reconèixer formes, sons, espais. Per tant se’l coneix com a hemisferi emocional. - L’hemisferi esquerre: juga amb les ciències i les matemàtiques. Carrega tota la part racional i lògica dels nostres coneixements. El que ens vol dir l’autor és que antigament el que utilitzava la humanitat era l’hemisferi esquerre, part racional del cervell. Però actualment ha guanyat més terreny l’hemisferi dret capaç de valorar més les emocions que transmeten els estímuls exteriors. 
0 notes
annavinolaspons-blog · 9 years ago
Text
La metàfora del núvol sòlid
La metàfora del núvol consisteix a guardar documents on nosaltres diem núvol. Aquests núvol és real i físic, tot i no veure'l mai a simple vista. Les empreses o les persones en particular, en contres de guardar tots els seus documents a un pen, CD o ordinador, ho guarden a internet, a través de l’ordinador, i tot això queda emmagatzemant en aquest gran núvol. Una de les eines que podem utilitzar per guardar tots aquests documents és el Google Drive.
Tumblr media
0 notes
annavinolaspons-blog · 9 years ago
Text
Programari lliure
El programari lliure consisteix a crear llibertat els usuaris, per poder copar, distribuís i utilitzar aquella informació que estigui en format lliure. Un programa és programari lliure si els usuaris tenen totes aquestes llibertats. D'aquesta manera, hauríeu de ser lliures de redistribuir còpies, modificades o no, de manera gratuïta o cobrant un preu per la distribució, per a qualsevol lloc. Ser lliure per a fer aquestes coses significa (entre d'altres) que no has de preguntar o pagar pel permís. També hauríeu de tenir la llibertat de fer modificacions i usar-les privadament a la feina o oci, sense mencionar que existeixen. I si publiquéssiu els canvis, no hauríeu de notificar-ho a ningú en particular, ni de cap forma en particular. Trobem 4 tipus de llibertat: - Llibertat per a executar el programa - Llibertat d’estudiar com treballa el programa - Llibertat de redistribuir - Llibertat per a millorar el programa
0 notes
annavinolaspons-blog · 9 years ago
Text
Tauler d’anuncis
Els taulers d’anuncis són eines digitals i on-line que ens permeten crear un suro visual per poder penjar tota la informació que nosaltres vulguem compartir amb la resta.
Són molt variats els fitxers que ens deixa penjar aquesta eina, com anuncis de venda i comprar objectes, informació de l’actualitat, recursos per crear coses…
A continuació us enllaço una pàgina web que es fa servir molt en el món de l’educació, per crear aquests taulers:
http://padlet.com/devsathe/BayAreaEatS
En la imatge seguent podem veure un model d’un tauler d’anuncis:
Tumblr media
0 notes
annavinolaspons-blog · 9 years ago
Text
Taxonomia de Bloom
La Taxonomia de Bloom és una llista de les habilitats i processos del pensament que poden aparèixer en les tasques escolars i per tant ser objecte d'avaluació. Rep el seu nom del seu creador, Benjamin Bloom. La taxonomia estructura les habilitats jeràrquicament, de manera que no es pot pretendre assolir les d'ordre superior sense tenir dominades les d'ordre inferior.
Hi han diferents nivells, són els següents:
- Recordar
- Comprendre
- Aplicar
- Analitzar
- Avaluar
- Crear
A l’enllaç que hi ha a continuació podem veure les diferents taules on està desenvolupada aquesta taxonomia.
http://www.eduteka.org/pdfdir/TaxonomiaBloomCuadro.pdf
0 notes
annavinolaspons-blog · 9 years ago
Text
Google drive
El Google Drive és una aplicació que ens proporciona Google, i ens permet emmagatzemar de manera on-line tots els nostres documents. A partir del Google Drive, podem accedir a tot allò que nosaltres hi hem guardat des de qualsevol ordinador o aparell que tingui internet, i a partir d’allà fer les modificacions que hàgem de fer, o enviar a algun, corregir… Aquesta aplicació permet compartir tots els arxius que vulguem amb totes aquelles persones amb les quals els vulguem compartir. És molt fàcil, només has d’anar al document o arxiu que vulguin i donar a l’opció de compartir. Un cop allà escriure el correu de la persona de la qual vols que tingui aquests documents i l'enviés. A partir que s’hagi compartit un arxiu amb una altra persona, aquesta el mot modificar, visualitzar o només comentar, depenent del que tu vulguis que faci. És una bona eina per a estudiant, ja que a partir del compartiment d'arxius es poden realitzar treballs a distància i estar connectats els dos a l’hora i modificar la que faci falta en el moment.
0 notes
annavinolaspons-blog · 9 years ago
Text
Chrome web store
Tumblr media
La Crhome web store és una botiga on-line on podem descarregar totes aquelles aplicacions que vulguem a través del nostre navegador Google Chroma, per poder-les instal·lar a qualsevol ordinador o tablet que tinguem.
A clase vam treballar algunes d’aquestes aplicacions. Són les següents:
- AdBlok: aquesta extensió ens serveix per bloquejar tots aquells anuncies que ens surten a les pàgines d’internet.
- PicMonkey: aquesta extensió ens serveix per editar qualsevol fotografia via on-line, sigui d'internet o del nostra propi ordinador.
- Freedly: és un lector RSS que ens facilita l’organització de totes les notícies que hi ha durant el dia, i poder arribar al facilitat a aquestes.
0 notes
annavinolaspons-blog · 9 years ago
Text
Trello
Trello és un suport del pensament que ens ajuda a gestionar qualsevol tiupus de llista que volguem realitzar.
Tenim tres nivells d’enfocaments:
1. Les targetes: són el més proper a una tasca. Tenen un títol i una descripció, i poden modificar-se de moltíssimes maneres (data límit, etiquetes, colors, etc). 2. Les llistes: tenen títol i agrupen a totes les targetes/tasques. Idealment una llista és un tipus de tasques. 3. Els taules: cada tauler és una pantalla diferent amb diverses llistes. D'aquesta manera nosaltres treballem només en un tauler. La idea més propera al tauler és un context o gran àrea (per exemple, pots tenir un tauler per al treball i un altre personal)
Les opcions amb les targetes són les següents: Per a la gestió eficaç de les nostres tasques i projectes, la plataforma ofereix tot un seguit de funcionalitats centrades en les targetes. A més de poder classificar les targetes en llistes i les llistes en taulers, tot un seguit de modificadors estan a la nostra disposició per gestionar les tasques.
Els més importants són: - Els colors: La primera i més visual és poder marcar les tasques per colors. Una targeta pot portar més d'un color i el significat a cada color podem atribuir-li-ho nosaltres.
- Filtres: Trello també integra un sistema d'etiquetes i a més considera qualsevol marca en la tasca com una etiqueta (colors, data límit, usuaris, etc.). D'aquesta manera podem obtenir una vista del nostre panell incloent només les tasques que ens interessen segons varis d'aquests criteris.
- Degradació amb el temps: no ve per defecte però es pot activar una funció extra per la qual, quant més temps passa una targeta sense usar-se, més transparent es torna fins a desaparèixer.
- Treball en grup: A un panell que posseeixes o a una tasca pots donar-li visibilitat perquè altres persones ho utilitzin. Això constitueix un veritable avantatge ja que fa possible el treball en equip. Diversos comptes poden compartir un panell o trossos, tenint així una plataforma en la qual coordinar el seu treball.
0 notes
annavinolaspons-blog · 9 years ago
Text
Els fluxogrames
El fluxograma consisteix a representar gràficament, situacions, fets, moviments i relacions de tot tipus a partir de símbols.
Normalment, el fluxograma és emprat para: comprendre un procés i identificar les oportunitats de millorar la situació actual; dissenyar un nou procés en el qual apareguin incorporades aquelles millores; facilitar la comunicació entre les persones intervinents; i per difondre de manera clara i concreta informacions sobre els processos. Una de les característiques dels fluxogrames és la utilització de símbols per representar les diverses etapes del procés, les persones o sectors implicats, la seqüència de les operacions i la circulació de documents i de dades. Entre els símbols més comuns es destaquen: el·lipse-límits (identifica l'inici i la fi d'un procés), rectangle-operacions (representa una etapa del procés; tant el nom de l'etapa com de qui s'encarrega d'executar-la, s'inscriuen dins del símbol), quadrat retallat per sota-documents (document que resulta de la corresponent operaci��; a l'interior s'anota el nom que correspongui) i rombe-decisió (representa al punt del procés en el qual cal prendre una decisió. La pregunta s'inscriu dins del rombe i dues fletxes que surten del mateix ensenyen l'adreça del procés en funció de la resposta real. Existeixen diversos tipus de fluxograma: d'acord a la forma (vertical, horitzontal, panoràmic o arquitectònic), pel propòsit (de forma, de labor, de mètode, analític, d'espai, combinat).
Tumblr media
0 notes
annavinolaspons-blog · 9 years ago
Text
Mapes mentals
Un mapa mental és un diagrama que s’utilitza per representar les paraules, idees, tasques, o altres conceptes lligats i disposats radialment al voltant d’una paraula clau o d’una idea central.
S’utilitza per a la generació, visualització, estructura i classificació de les idees, i també com a ajuda interna per a l'estudi, planificació, organització, resolució de problemes, presa de decisions i escriptura.
Presentant aquestes connexions d'una manera gràfica radial, no lineal, estimula un acostament reflexiu per a qualsevol tasca d'organització de dades, eliminant l'estímul inicial, d'establir un marc conceptual intrínsec apropiat o rellevant al treball específic.
La formulació gràfica pot ajudar a la memòria.
Tumblr media
0 notes
annavinolaspons-blog · 9 years ago
Text
Web 2.0
El terme Web 2.0 s’associa habitualment amb les aplicacions web que faciliten la compartició interactiva d’informació, el disseny centrat en l’usuari i la col·laboració dins el World Wide Web. Alguns exemples del Web 2.0 serien les comunitats basades en web, els wikis, els blogs… entre d’altres. Un lloc Web 2.0 permet interaccionar amb altres usuaris o canviar el contingut del lloc; enfront dels llocs web no interactius on els usuaris es limiten a mirar passivament la informació que se'ls proporciona. La web 2.0 és una nova generació de webs que podríem dir que es caracteritza per ser fruit d’una construcció col·laborativa. El primer a utilitzar aquesta expressió fou Tim O’Relly, en una conferència el 2004, i des d’aleshores s’ha evolucionat molt. A la pàgina web “Comunicació. Web i estratègies digitals. Estratègia de continguts�� podem trobar un article on ens parla sobre la Web 2.0
0 notes
annavinolaspons-blog · 9 years ago
Text
Aportació i compte a la Viquipèdia
A la classe de GTIC, havíem de realitzar una aportació a la Viquipèdia, triar qualsevol article i modificar la informació que hi havia o ampliar-la. Per poder modificar aquests articles, ens havíem de crear un compte de la Viquipèdia, que te l’has de crear just en aquella pàgina. Com podem veure a continuació: 
Tumblr media
Un cop ja tenim el compte creat, ja podem començar a modificar i ampliar tota aquella informació que creguem necessària. Per poder realitzar-ho, hem de clicar l’opció d’editar, i guardar cada cop que realitzem aquesta modificació. L’article al qual jo he realitzat la meva aportació s’anomena Terror nocturn. Tota la informació que vaig ampliar no ha estat modificada, només han rectificat alguna petita falta d’ortografia.
0 notes
annavinolaspons-blog · 9 years ago
Text
La Viquipèdia
La Viquipèdia és una enciclopèdia digital que es troba disponible a través d'Internet. Es tracta d'una publicació d'accés lliure i gratuït, amb més de 15 milions d'articles redactats per voluntaris en més de 200 idiomes.
L'enciclopèdia, gestionada per una organització sense finalitats de lucre que es denomina Fundació Wikimedia, va ser creada pels nord-americans Jimmy Wales i Larry Sanger en 2001.
Les característiques de “ràpid i encicolpedia” són les que han fet que actualment Viquipèdia s'hagi convertit en una eina d'informació per a tothom. Així, tant els estudiants, per obtenir dades sobre un tema que aborden en classe, com qualsevol que vulgui saber què significa la paraula que té davant si fan ús d'aquella enciclopèdia de la Xarxa. Està conformada per més de 37 milions d'articles que es poden trobar en un total de 284 idiomes diferents.
La principal novetat aportada per Wikipedia és la possibilitat que qualsevol usuari pot aportar i editar continguts. Això democratitza la generació i difusió de la informació, encara que també es corre el risc de la propagació de dades falses o tendenciosos.
Viquipèdia ha d'enfrontar-se quotidianament al vandalisme. Existeixen activistes que editen els continguts per motius ideològics i que intenten desprestigiar a els qui pensen diferent. D'altra banda, algunes persones modifiquen a rectifiquen els articles amb informació falsa.
Tot i això, Viquipèdia compta amb diverses eines per revertir els atacs, des d'empleats que revisen i bloquegen certs articles sensibles per evitar els conflictes, fins a sistemes tecnològics que estan en condicions de detectar de manera automàtica els actes vandàlics.
Els pilars bàsics de la Viquipèida són els següents:
- La Viquipèdia és una enciclopèdia que incorpora elements de les enciclopèdies generals i les especialitzades, no és cap diccionari ni cap col·lecció de texts originals.
- La Viquipèdia cerca “el punt de vista neutral”, intenta aconseguir que els articles no exagerin un punt de vista específic, per aixó s’ha de mostrar la informació des de tots els punts de vista possibles.
- La Viquipèdia és de contingut lliure: Tothom hi pot col·laborar, però sempre respectant els drets d’autor.
- La Viquipèdia segueix unes normes d’etiqueta. Respecteu els vostres companys viquipedistes fins i tot quan no compartiu les seves opinions.
- La Viquipèdia no té normes inamovibles, més enllà d’aquest 5 pilars.
0 notes
annavinolaspons-blog · 9 years ago
Text
El meu compte Wiki
Per poder editar qualsevol pàgina web, com ara la Viquipèdia, ens hem de crear un compte de Wiki. Hi ha moltes pàgines diferents per poder crear aquests Wiki. El meu compte Wiki l'he creat a la pàgina següent: 
http://www.wikia.com/Wikia
0 notes
annavinolaspons-blog · 9 years ago
Text
Wiki
Un wiki és un lloc web col·laboratiu que pot ser editat des del navegador pels usuaris. Els usuaris d'un wiki poden d'aquesta manera crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d'una pàgina web, de forma interactiva, fàcil i ràpida. Un dels wikis més coneguts és la Wikipedia.
Els projectes wiki, tenen normalment historials amb totes les modificacions que s'han fet dels seus continguts. D'aquesta manera se'n poden veure totes les versions i recuperar informació eliminada o desfer edicions vandàliques, ja que els canvis s'apliquen normalment a l'instant, sense que cap mena d'usuari de confiança o administrador els revisi i els confirmi abans. Fins ara, l'aplicació dels sistemes wiki deuen la seva fama sobretot a la creació d'enciclopèdies col·lectives com la Viquipèdia.
Les característiques dels wikis els converteixen en una eina efectiva per a l'escriptura col·laborativa, i cada vegada són més usades en empreses i comunitats com en les webs. Molts projectes són oberts al públic en general, accessibles per a qualsevol que disposi de connexió a Internet, i permeten fer edicions sense cap mena de filtre previ.
Tumblr media
0 notes
annavinolaspons-blog · 9 years ago
Text
Les metàfores de Charles Crook
Charles Crook, ens explica un sistema d’aprenentatge de l’ordinador basat en 4 metàfores diferents, ho fa en el seu llibre titulat “Ordenadores y aprendizaje colaborativo”.
Tumblr media
A continuació explicaré les 4 metàfores:
1. La metàfora tutorial: l'ordinador com a tutor
En aquesta metàfora és l'ordinador el que tutoritza el procés d'aprenentatge realitzat per l'estudiant. Es pot establir una interacció entre l'alumne. Fomenta d'una banda la individualització del procés d'aprenentatge i la formulació de preguntes a mida i també la presentació d'informació significativa ajuda a l'alumne a avançar.
Un programa on es pot veure aquest tipus de plantejament és JClic. 2. La metàfora de la construcció: l'ordinador com a alumne
L'alumne és qui controla l'ordinador construint noves idees a partir de l'exploració i la descoberta.
Consisteix que l'únic paper del mestre és observar el treball del nen i intervenir amb preguntes que serveixin de guia a la reflexió del nen quan ho cregui oportú.
Aquesta idea s'anomena micromon i la podem veure reflectida al programa Scratch.
3. La metàfora del laboratori: l'ordinador com a simulador
En aquesta metàfora trobem un aprenentatge semblant als micromons però amb la diferència que els sistemes són tancats i l'usuari pot manipular diversos paràmetres però no afegir-ne cap. Això fa que l'usuari tingui un grau de llibertat més reduït.
Els simuladors són una evolució dels sistemes tutorials que faciliten. Podem veure un exemple a la Doctora xinxeta. 4. La metàfora de la caixa d'eines: l'ordinador com a eina
El fet que utilitzem l'ordinador com a eina per arribar a quelcom és un fet quotidià però els infants haurien de treballar amb l'ordinador com una eina de suport per assolir la capacitat de gestionar i organitzar informació. Fa que amplifiqui l'experiència d'escriure, dibuixar, transformar imatges i classificar d'una manera eficaç i estimulant.
0 notes