haytaogluyunus
haytaogluyunus
İsimsiz
556 posts
Don't wanna be here? Send us removal request.
haytaogluyunus · 6 months ago
Text
Tumblr media
0 notes
haytaogluyunus · 6 months ago
Text
Tumblr media
ANMA
15 OCAK (1984) VEFATININ YIL DÖNÜMÜNDE
TÜRKLÜĞÜN BÜYÜK İSİMLERİNDEN, KIBRIS TÜRKLÜĞÜNÜN ÖNCÜLERİNDEN VE LİDERLERİNDEN
DR. FAZIL KÜÇÜK'Ü RAHMETLE ANIYORUM.
HAYATI:
İlkokulu Haydarpaşa'da bulunan ve müdürünün adından dolayı "Tarakçı Mektebi" olarak bilinen okulda tamamladı. Ardından ortaokul diye bilinen ve lise seviyesinde eğitim veren İdadiye devam etti. İdadiden mezun olmasına iki yıl kala öğrenimini yarıda bırakarak geriye kalan kısmını İstanbul Özel İstiklal Lisesi′nde tamamlayıp 15 Ağustos 1926 tarihinde mezun oldu. İstanbul Darül Fünun Tıp Fakültesi’nin birinci sınıfını tamamladıktan sonra 12 Haziran 1929'da okul ile ilişkisini kesip, ilk olarak Fransa ve daha sonra İsviçre′ye giderek Lozan Üniversitesi′nde tıp öğrenimini tamamladı. Lozan kliniklerinde ihtisas görerek dahiliye uzmanı oldu. 1937 senesinin Mayıs ayında Kıbrıs'a dönerek Lefkoşa′da serbest hekim olarak çalışmaya başladı. Üniversite öğrencisi olduğu zaman Kıbrıs Türklerinin Birleşik Krallık'ın atadığı valiler tarafından yönetilmesinde ısrar eden Kavânin Meclisi'nin Türk üyelerine karşı bir duruş çizmişti. 1931 senesinde Kıbrıslı Rumların isyanının ardından ara verilen belediye seçimleri 21 Mart 1943'te tekrar yapıldığı zamandan itibaren altı yıl Lefkoşa Belediyesi Meclis Üyesi olarak görev yaptı. 1941′de Söz gazetesi yayınını durdurduktan sonra Kıbrıs Türkünün sesini dünyaya duyurmak için 14 Mart 1942 yılında Halkın Sesi gazetesini kurdu ve editörü oldu18 Nisan 1943 yılında Kıbrıs Adası Türk Azınlığı Kurumu'nu kurdu. Daha sonra ise KATAK'tan ayrılarak 23 Nisan 1944 tarihinde Kıbrıs Millî Türk Halk Partisi'ni kurdu. Kısa bir zaman içinde birçok yerleşim bölgesinde şubeler açtı. 23 Ekim 1949 günü KMTHP ve KATAK, Kıbrıs Milli Türk Birliği Partisi adı altında birleşti. Kıbrıs Türklerinin ekonomik, siyasal ve kültürel faaliyetlerini yapabilmesini amaç güden çalışmalar da bulundu. Partisinin kendi başkanlığında yaptığı mitingler sonucunda Kıbrıs'ta Şeriye Mahkemeleri kaldırılarak, yerine Türk Aile Mahkemeleri kuruldu. Müftülük makamı tekrar oluşturuldu. İngiliz yönetimi, Türk Tali Okullarını ve Evkaf'ı Kıbrıslı Türklere devretti.
0 notes
haytaogluyunus · 6 months ago
Text
Tumblr media
0 notes
haytaogluyunus · 6 months ago
Text
Tumblr media
1992 YILINDA BİZİM OCAK(ÜLKÜ OCAKLARI) ERZURUM İL TEŞKİLATININ DÜZENLEDİĞİ TÜRK DÜNYASI PANELİ. KONUŞMALAR: ÜNVER SEL KIRIM TÜRKLERİ, NEFİ DEMİRCİ KERKÜK TÜRKLERİ, ZORLU TÖRE KIBRIS TÜRKLERİ VE PANELİ YÖNETEN KIYMETLİ HOCAM PROF. DR. ENVER KONUKÇU.
0 notes
haytaogluyunus · 7 months ago
Text
Tumblr media
ANMA: BUGÜN 10 OCAK (1996) KIRIM TÜRKLERİNDEN VE KIRIM TÜRKLERİNİN BÜYÜK MÜCADELE ADAMI VE YAZARLARINDAN MÜSTECİB ÜLKÜSAL'IN ÖLÜMÜNÜN YIL DÖNÜMÜ. RAHMETLE ANIYORUM. 19. yüzyılın ortalarında, atalarının Kırım'dan taşındığı Romanya'nın Dobruca bölgesinde doğdu. 1917'de Kırım'da Kırım Tatar hükümetinin kuruluşunu öğrendiğinde, arkadaşları ile Kırım'a geldi ve Foti Sala (şimdi Golubinka) köyünde öğretmen olarak çalışmaya başladı. Çatışma Kırım'a yaklaşırken Avrupa'ya dönüp Romanya ve Bulgaristan'da yaşamak zorunda kaldı. Bükreş Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu ve avukat olarak çalıştı. "Tonguç" ("İlköğretim") kültür merkezini kurdu ve 1930'da o ve arkadaşları "Emel" ("Saldırı") dergisini yayınlamaya başladı. 1941'de ailesi ile birlikte Türkiye'ye yerleşti. Nisan 1941'de Türk vatandaşlığı aldı ve hayatının geri kalanında burada yaşadı. 1942'de Cafer Seydahmet Kırımer ile Berlin'e geldi ve Kırım'da Ulusal Kırım Tatar hükûmetinin kurulması konusunda ısrar etti ancak teklifi kabul edilmedi ve Türkiye'ye döndü.[1] Daha sonra Türk basınında Kırım Tatarlarının sınır dışı edilmesi ve komünist ülkelerde (Romanya, Bulgaristan) bunlara yönelik baskılar hakkında makaleler yayımladı. Kasım 1960'ta, bir grup Kırım Tatarının girişimiyle Emel dergisi, savaş öncesi baskının devamı olarak Ankara'da yayımlandı. Müstecip Ülküsal'ın makaleleri gazetede yayımlandı. 1976'da emekli oldu. 10 Ocak 1996'da İstanbul'da öldü.
0 notes
haytaogluyunus · 7 months ago
Text
Tumblr media
OZAN ERHAN ÇERKEZOĞLU İLE...
0 notes
haytaogluyunus · 7 months ago
Text
Tumblr media
YETİK OZAN
YÂDA DÜŞTÜ
YUNUS BUĞRA YILMAZ ARŞİVİNDEN
TÖRE
AYLIK FİKİR VE SANAT DERGİSİ
YIL 5. YIL 2. DEVRE SAYI:25
KURUCUSU: HALİDE NUSRET ZORLUTUNA (EMİNE IŞINSU’NUN ANNESİ)
SAHİBİ VE NEŞRİYAT MÜDÜRÜ: EMİNE IŞINSU
İDARE MÜDÜRÜ: MUSTAFA KARAPINAR
MERKEZ TEMSİLCİSİ: DENİZ DAĞOĞLU
MERKEZ SEKRETERİ: RUHİ ÖZKANLI
ANKARA TEMSİLCİSİ: ŞEVKET YAHNİCİ
TARİH: HAZİRAN 1973
YAYIN YERİ: ANKARA
0 notes
haytaogluyunus · 7 months ago
Text
Tumblr media
0 notes
haytaogluyunus · 7 months ago
Text
Tumblr media
ANMA:
BUGÜN 08 OCAK (1960)
TÜRK GÜREŞİNİN BÜYÜK İSİMLERİNDEN
YAŞAR DOĞU’NUN
ÖLÜMÜNÜN YIL DÖNÜMÜ. RAHMETLE ANIYORUM.
Yaşar Doğu (1913, Kavak - 8 Ocak 1961, Ankara), hem serbest hem de grekoromen stilde güreşen Türk milli güreşçi.
Hayatı
1913 yılında Samsun’un Kavak ilçesine bağlı Karlı köyünde doğan Yaşar Doğu, I. Dünya Savaşı sırasında babasının ölmesi üzerine annesinin köyü olan Emirli'ye yerleşti.[1] Yaşar Doğu, annesi Feride hanımın bu köyde ikinci evliliğini yapması üzerine 5 yaşındayken 1917 veya 1918 yılında Amasya’nın Kurnaz köyünde yaşayan halası Ayşe Tok’un (Doğu) yanına gönderildi. Ayşe hanıma köyünde Yaşar Doğu’nun annesi Feride hanıma hürmeten Feride adıyla anıldığı bilinmektedir. Halasının kocası, yani eniştesi Satılmış Tok, oğulları Hayrettin ve Kemal’den ayırt etmeden Yaşar Doğu’yu askerlik dönemine kadar yanında yetiştirdi. Bu yıllarda halasının ve eniştesinin yanında çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan Yaşar Doğu’yu, eniştesi Satılmış Tok, tek atlı yaylı arabası ile hafta sonları yapılan köy düğünlerindeki güreşlere götürüyordu. Askere gitmeden önce, tahminen 1935 yılında Amasya’nın bugünkü Ziyaret Kasabası'nda -eski adıyla Ziyere köyünde- düğün güreşinde Ankara'dan gelen güreş otoriteleri tarafından beğenildi.
1936 yılında Ankara'da askerde iken, Güreş İhtisas Kulübü'ne girdi ve minder güreşine başladı. 1938 yılında askerliği bitince Ankara'ya yerleşti ve kulübü adına güreşmeye başladı. Burada o dönem millî takımın başında olan Fin antrenör Onni Helinen ondaki güreş stilini ve gücünü görünce 1939 yılında millî takıma aldı. Aynı yıl Oslo'da yapılan Avrupa Şampiyonası'nda 66 kiloda güreşti ve yaptığı dört güreşin birinde yenildi ve ikinci oldu. Serbest stildeki tek yenilgisini sayı ile Estonyalı güreşçi Toots'a karşı aldı. Oslo Turnuvası, Yaşar Doğu'nun katılıp da şampiyon olmadığı tek serbest stil turnuvası oldu.
1940 yılında İstanbul Çemberlitaş'ta yapılan Balkan Şampiyonası'nda üç tuşla 3 galibiyet aldı ve 66 kiloda şampiyon oldu. Araya II. Dünya Savaşı girmesiyle 1946'da Kahire ve İskenderiye'de yapılan iki millî karşılaşmada iki tuşla iki galibiyet daha kazandı.
0 notes
haytaogluyunus · 7 months ago
Text
Tumblr media
r
Tumblr media
ANMA:
BUGÜN 08 OCAK (1920)
MİLLİ MÜCADELE KAHRAMANLARINDAN
YAHYA KAPTAN’IN ÖLÜM YIL DÖNÜMÜ.
RAHMETLE ANIYORUM.
Yahya Kaptan (1881 - 8 Ocak 1920), Türk Kuvâ-yi Milliye komutanlarından ve Karakol Cemiyeti üyesi, gizli teşkilatlanma konusunda uzman bir Kurtuluş mücadelesine katılan biridir.
Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan sonraki dönemde İttihat ve Terakki'nin kuvvetlerinden olup, Mustafa Kemal Atatürk'ün Sivas Kongresi'ndeki tüm birliklerin tek çatı altında birleşmesi kararına uyarak kendi askerî kuvvetleriyle birlikte Kuvâ-yi Milliye'ye geçti. Bunun üzerine çok mutlu olan Atatürk, Yahya Kaptan'ı onurlandırdı ve onu halka tanıttı. O dönemde, bu olay Kuvâ-yi Milliye için büyük bir kazanım oldu. Bu sırada durumdan memnun olmayan İttihatçılar kendi saflarındaki bu çözülmenin önüne geçmek için İstanbul'daki dönemin gazetelerinde, "Kuvâ-yi Milliye'de böyle bir eşkıyanın var olmasının yanlış olduğu; bu durumun Kuvâ-yi Milliye için bir kara leke olduğu" gibi karalayıcı yazılar çıkardı. Bu haberlerden bir süre sonra da Yahya Kaptan, İstanbul Hükümeti tarafından ele geçirildi[1] ve ensesinden yediği kurşunla 8 Ocak 1920'de öldürüldü. Fakat bu durum çarpıtıldı; Yahya Kaptan kaçarken kahramanca onu kovaladıkları ve onun bu sırada çıkan çatışmada öldüğü yalanı öne sürüldü.
Bu olaydan haberdar olan Atatürk, duyunca çok öfkelendi ve Cumhuriyet'in ilanından sonra da bu olayın peşini bırakmayarak bu işten kimlerin sorumlu olduğunu ve kimin bu işte parmağının olduğunun bulunmasını istedi.
Ayrıca bu olayla ilgili olarak diğer bir anekdot ise, o dönemde halkın Atatürk'e olan sevgisini temsil eden heykelleri yaptırılıyordu. Bu dönemde Yahya Kaptan'ın katledildiği bölgenin dönemin belediye başkanı "bir heykel yaptıracaklarını ve böylece Atatürk'ün o bölgeyi de ziyaret edeceğini" duyurdu. Bunun üzerine Atatürk, yapmış olduğu açıklamada bölgenin insanlarına bir sitem olarak "siz daha Yahya Kaptan'a dahi sahip çıkamadınız. Şimdi kalkmış benim heykelimi yapmaktan söz ediyorsunuz; siz öncelikle Yahya Kaptan'ın heykelini yaptırın." dedi.
Atatürk yazmış olduğu eseri Nutuk'ta Yahya Kaptan'a 12-20 sayfa ayırdı; en çok yer sahibi olan kişi de dolayısıyla Yahya Kaptan oldu.
0 notes
haytaogluyunus · 7 months ago
Text
Tumblr media
ANMA:
BUGÜN 14 ARALIK (1976)
MACAR TÜKOLOG
NEMETH GYULA’NIN ÖLÜM YIL DÖNÜMÜ.
SAYGIYLA ANIYORUM.
Gyula Németh (d. 1890 - ö. 1976, Macaristan) Macar Türkolog. Macaristan'ın Szolnok iline bağlı Karcag'da doğdu. Türkçeye olan merakı Karcag'da başladı. Budapeşte Üniversitesi'nde okudu, yine burada Doğu Dilleri Kürsüsü'nde profesör oldu. 1907'de İstanbul'a geldi, 1908'de Aydın ve İzmir'de bulundu. 1909'de Eötvös Kollégium üyesi olarak Budapeşte Üniversitesi'nde Gombocz Zoltán, Munkácsi Bernát, Goldziher Ignác, Vámbéry Ármin gibi önemli bilim adamlarıyla birlikte çalıştı.
1911 ve 1914 yılları arasında eğitim için Leipzig, Kiel ve Berlin'de bulundu. 1915'te Budapeşte Üniversitesi'nde çalışmaya başladı. 1916'da Türkoloji kürsüsü öğretim görevlisi oldu. 1916-1917 yıllarında Türk Dili kitabı yayınlandı. 1921'de Macarcaya Türkçeden geçen kelimelerle ilgili ilk kitabını yayınladı. Türk Filoloji Enstitüsü'nü kurdu (1930). TDK şeref üyesidir. Türk kavimleri, Türk dili, Türklerin anayurdu, Balkanlar üzerine araştırmaları bulunmaktadır.
0 notes
haytaogluyunus · 7 months ago
Text
Tumblr media
ANMA:
BUGÜN 14 ARALIK (1978)
MİLLİYETÇİ-ÜLKÜCÜ CAMİANIN BÜYÜK ŞAİRİ
YETİK OZAN(TURGUT GÜNAY: BAŞBUĞ ALPARSLAN TÜRKEŞ'İN KIZI UMAY GÜNAY'IN EŞİ)
VEFATININ YIL DÖNÜMÜ.
RAHMETLE ANIYORUM.
Şair, edebiyat araştırmacısı (D. 1942, Soma / Manisa – D. 1978, Ankara). Şiirlerinde Yetik Ozan ve Firkatî mahlaslarını kullandı. İlköğrenimini Aydın’a bağlı çeşitli bucaklarda, ortaöğrenimini Rize’de tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü (1966) mezunu. Bir süre Kütahya Lisesinde edebiyat öğretmenliği yaptıktan sonra 1967’de Atatürk Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne asistan olarak girdi. Doktorasını burada “Rize İli Ağızları” adlı tez çalışmasıyla (1972) tamamladı. 1975 yılında Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne geçti. Akademik çalışmaları yanı sıra TRT Halk Müziği ve Halk Oyunları dairelerinde yönetim kurulu üyeliği görevinde bulundu. Şiirleri ve makaleleri Töre, Hisar ve Türk Edebiyatı gibi dergilerde yayımlandı.
Kapatby ReklamStore
ESERLERİ:
ŞİİR: Atmaca Uçurumu (1973), Atmaca Uçurumu-Ülkü Bağı-Bütün Şiirleri (2002).
DERLEME-İNCELEME: Halk Şiirlerinde Atatürk (Saim Sakaoğlu ile, 1974), Balıkçıl ile Yengeç - Kelile ve Dimne’den Seçilmiş Hikâyeler (1977), Rize İli Ağızları - İnceleme-Metinler-Sözlük (1978).
HAKKINDA: Arslan Tekin / Edebiyatımızda İsimler ve Terimler (1999), Mehmet Çetin / Tanzimattan Günümüze Türk Şiiri Antolojisi (2002).
0 notes
haytaogluyunus · 8 months ago
Text
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
TÜRK MİLLİYETÇİSİ ÜLKÜCÜ ŞEHİT DURSUN ÖNKUZU
ŞEHİT OLDUĞU TARİH: 23 KASIM 1970
ŞEHİT EDİLDİĞİ YER: ANKARA
DOĞDUĞU YER: TOKAT-ZİLE
MESLEĞİ: ÖĞRENCİ
21 yaşındaydı. Ailenin tek erkek çocuğuydu. Ankara Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulunda okuyordu. Ona Ertuğrul Dursun Önkuzu dediler. Ülküdaşları da onu hep öyle andı. Okuduğu okul komünist öğrenciler tarafından işgal edilmişti. TÜRK MİLLİYETÇİSİ ÜLKÜCÜ hareketin ilklerindendi ve ilk şehitlerinden… Yazar Emine Işınsu, “SANCI” kitabında anlattı Dursun Önkuzu’yu.. en son KAFES filminde anlatıldı..
OLAY GÜNÜ:
Okul işgal edilmiş, komünist olmayan öğrencileri sokmuyorlardı. Türk yurdunda Türk’üm Müslüman’ım diyen öğrenci okuyamıyordu. Çünkü Moskof uşakları okullara sokmuyorlardı. Bu vatan benim diyerek ölümü göz alarak okula gitti. Okulda onu kollarından yakaladı soysuzlar. Sonra üçüncü katta bir sınıfta sorguladılar… güya halk mahkemesi kurmuşlardı.. halk adına kurdukları bu cinayet şebekesi tarafından halkın özbe öz çocukları katlediliyordu. Üç gün boyunca işkence yaptılar. Hınçlarını alamadılar. Ciğerlerini pompa ile şişirerek patlattılar. Hayvanlarda olan merhamet onlarda yoktu. Bunların ki hayvanca da değildi. Cinnetin, caniliğin, kudurmuşluğun en üst seviyesiydi. Belli ki bununla da yetinemeyeceklerdi. Kollarına girip yurdumun yiğit evladını üçüncü kattan aşağı attılar. Türk yurdu bir TÜRK MİLLİYETÇİSİ Ülkücünün kanlarıyla sulanıyordu. Şehit olmuştu ERTUĞRUL DURSUN ÖNKUZU.
0 notes
haytaogluyunus · 9 months ago
Text
Tumblr media
ANMA
BUGÜN; 07 KASIM (1965)
TÜRK KÜLTÜR HAYATINA ARAŞTIRMALARIYLA BÜYÜK KATKILARDA BULUNMUŞ OLAN;
AHMET BESİM ATALAY'IN
VEFATININ YIL DÖNÜMÜ. RAHMETLE ANIYORUM.
Ahmet Besim Atalay (1882, Uşak - 7 Kasım 1965), Türk dilbilimci, yazar ve siyasetçi.
Dârü’l-Muallimîn mezunudur. Ankara, Konya Öğretmen Okulu Müdürlükleri, Maraş, İçel, Niğde Maârif Müdürlükleri, Silifke Müdafaa-yı Hukuk Cemiyeti Kuruculuğu, Türk Dil Kurumu Merkez Heyeti Üyeliği ve Saymanlığı, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi ve Polis Enstitüsü Ögretmenliği, Yazarlık, TBMM I. Dönem Kütahya, II. III. ve IV. Dönem Aksaray, V., VI. ve VII. Dönem Kütahya Milletvekiliği ile I. Dönem Maârif ve İrşâd Encümenleri Reisliği, III. Dönem Kütüphane Encümeni Reisliği yapmıştır. Bekardır.[1]
Yaşamı
Özellikle dilbilimi alanındaki çalışmaları ile tanınmış olan Besim Atalay, Uşak Rüştiyesi’ni bitirdikten sonra Uşak’ta medrese eğitimi gördü. 1905'te İstanbul’a giderek Şehzadebaşı Camii'nin ünlü hocası Hacı Ahmet Efendi'nin derslerini izledi, 1909'da medrese diploması (icazet) aldı. 1912'de Yüksek Öğretmen Okulu'nu bitirdi. Konya Öğretmen Okulu’nda öğretmenlik; Trabzon, Ankara Öğretmen okullarında müdürlük; İstanbul Darüşşafaka Lisesi’nde öğretmenlik yaptıktan sonra Konya Öğretmen Okulu Müdürü oldu. Maraş, İçel ve Niğde’de milli eğitim müdürlüğü yaptı.
İstiklal Savaşı'yla siyasete atıldı. Silifke’de Müdafaa-yı Hukuk Cemiyeti’ni kuranlar arasındaydı; Kurtuluş Savaşı’nı destekleme çalışmalarını Uşak’ta sürdürdü.1920'de Kütahya bağımsız milletvekili olarak TBMM’ne girdi ve sonra Aksaray ve Kütahya milletvekillikleri ile toplam yedi dönem sürdürdü.
Milli Eğitim Bakanlığı’nda Kültür Müdürlüğü görevi yaptı ve bu görev sırasında halk ağzından söz derleme çalışmaları yürüttü.
Türk Dil Kurumu’nda 19 yıl yönetici olarak çalıştı (1932-1951). Aynı zamanda Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nde ve Polis Enstitüsü’nde Farsça dersleri verdi (1937-1942).
Eserleri
Türk dilbilgisi
Türkçenin biçim bilgisiyle (morfoloji) ilgili incelemeler.
• Türk dili kuralları (1931),
• Türkçemizde –men, -man (1940),
• Türk dilinde ekler ve kökler üzerine bir deneme (1942),
• Türk dilinde kelime yapma yolları (1946),
0 notes
haytaogluyunus · 9 months ago
Text
Tumblr media
ANMA
BUGÜN; 07 KASIM (1958)
MİLLİ EDEBİYAT AKIMI İÇİNDE YER ALMIŞ OLAN
AKA GÜNDÜZ (ENİS AVNİ AKAGÜNDÜZ)'ÜN
VEFATININ YIL DÖNÜMÜ RAHMETLE ANIYORUM.
HAYATI HaKKINDA KISA BİLGİ
Aka Gündüz, ya da Enis Avni Akagündüz (Gündüz) (d. 1886 Selanik - ö. 7 Kasım 1958), Türk yazar, gazeteci ve siyasetçi.
Kuleli Askeri Lisesi mezunudur. Çocuk Bahçesi ve Genç Kalemler Yazarlığı, Selanik Gümrük İdaresi görevliliği, Adana İl İdare Kurulu Baskatipliği, Gazetecilik, Yazarlık, Şairlik, İleri Gazetesi Yazarlığı, Alay Gazetesi Başyazarlığı, Hakimiyet-i Milliyei Milliye Gazetesi Yazarlığı, Ankara Gazeteciler Cemiyeti kurucu üyeliği, Yazarlık, TBMM IV. (Ara Seçim), V. ve VI. Dönem Ankara Milletvekilliği yapmıştır. Evli ve bir çocuk babası idi.[1]
Hayatı
Asıl adı Hüseyin Avni Finci'dir. İlk yazılarında Enis Avni daha sonraları Aka Gündüz adını kullandı. Babası Rize'li Fincioğullarından Binbaşı İbrahim Kadri Bey'dir.
Askerlik, hukuk ve sanat öğrenimi gördü. 31 Mart'ta Hareket Ordusu'na gönüllü katıldı. Malta sürgünlerindendir. 1932-46 arasında Ankara milletvekilidir.
Alay, Çocuk Bahçesi, Genç Kalemler dergilerinde yazdı. Milli Edebiyat akımı yazarlarındandır. Sade Türkçeyi savunmuştur. Birçok eseri sinemaya uyarlanmıştır. Eserlerinde genellikle romantik bir hava sezilir. İstanbul'da gazetecilik yapmıştır. 7 Kasım 1958'de vefat etmiştir.
Eserleri
Romanları
• Dikmen Yıldızı (1927)
• Odun Kokusu (1928)
• Tank-Tango (1928)
• İki Süngü Arasında (1929)
• Yaldız (1930)
• Çapkın Kız (1930)
• Aysel (1932)
• Ben Öldürmedim (1933)
• Onların Romanı (1933)
• Kokain (1935)
• Üvey Ana (1935)
• Üç Kızın Hikâyesi (1933)
• Aşkın Temizi (1937)
• Çapraz Delikanlı (1938)
• Zekeriya Sofrası (938)
• Mezar Kazıcılar (1939)
• Giderayak (1939)
• Yayla Kızı (1940)
• Bebek (1941)
• Bir Şoförün Gizli Defteri (1943)
• Eğer Aşk... (1946)
• Sansaros (1946)
• Bir Kızın Masalı (1954)
Hikâyeleri
• Türk Kalbi
• Türk'ün Kitabı (1911)
• Kurbağacık (1919)
• Hayattan Hikâyeler (1928),
Şiirleri
• İlkbahar Şiiri
• Anadolu şiiri
Oyunları
• Köy Muallimi
• Yarım Osman
• Mavi Yıldırım
• Beyaz Kahraman
Tüm ifadeler:
0 notes
haytaogluyunus · 9 months ago
Text
Tumblr media
ANMA
TÜRKÇÜLÜĞÜN BÜYÜK SAVAŞÇILARINDAN
DEĞERLİ AĞABEYİM
İBRAHİM METİN'İN ÖLÜMÜNÜN YIL DÖNÜMÜ. RAHMETLE ANIYORUM.
0 notes
haytaogluyunus · 10 months ago
Text
ANMA
BUGÜN 09 EKİM (2021)
40 YILLIK DOSTUM, ARKADAŞIM, ÜLKÜDAŞIM;
YAŞAR İZMİRLİ'Yİ
VEFATININ YIL DÖNÜMÜNDE RAHMETLE ANIYORUM. ÇOK SEVDİĞİM OĞLU YAVUZ SELİM İZMİRLİ'YE DA SABIRLAR DİLİYORUM.
İstatistikleri ve reklamları gör
Gönderiyi Öne Çıkar
Tüm ifadeler:
9Şahin Girmenç, Kenan Seçen ve 7 diğer kişi
Tumblr media Tumblr media Tumblr media
ANMA
BUGÜN 09 EKİM (2021)
40 YILLIK DOSTUM, ARKADAŞIM, ÜLKÜDAŞIM;
YAŞAR İZMİRLİ'Yİ
VEFATININ YIL DÖNÜMÜNDE RAHMETLE ANIYORUM. ÇOK SEVDİĞİM OĞLU YAVUZ SELİM İZMİRLİ'YE DA SABIRLAR DİLİYORUM.
İstatistikleri ve reklamları gör
Gönderiyi Öne Çıkar
Tüm ifadeler:
9Şahin Girmenç, Kenan Seçen ve 7 diğer kişi
0 notes