Tumgik
ademraincoat · 7 years
Text
Wat ging goed/slecht??
Hoe kan het project worden verbeterd? 
Het project kan ik veel opzichten worden verbeterd omdat dit eindresultaat gaat om een prototype van een idee dat we in de toekomst met partners willen uitwerken. Zodra we kunnen starten met ‘echt’ uitwerken van ADEM kunnen we echt gaan kijken naar de best mogelijke materialen, stoffen, wellicht zelfs een designer erbij betrekken die een heel tof design kan maken? Dit project heeft ons nu te veel tijd aan onderzoek gekost omdat fijnstof in Rotterdam nog aan het begin stadium zit van onderzoek, en alle conclusies dus nog niet helemaal zijn voltooid. 
Wat ging goed?
De verdeling van taken. We begonnen door te bespreken wat we moesten doen en alle specificaties van de competenties en deliverables te lezen van dit project. Na het lezen hiervan hebben we het projectplan verdeeld ten gunste van ieders sterkste kwaliteiten. Voorbeeld: Ik concentreerde me op de fotografische representatie van het concept door de frist-beelden te photoshoppen en het fotograferen van het eindresultaat. Dit om de beste productiviteit en resultaten te bieden. We kwamen samen 2 keer per week om de voortgang van de projecten te bespreken, zoals de rotzooi waar we naar toe renden, maar we hebben ook hoogtepunten gevonden. Deze bijeenkomsten duurden een halve dag. In deze dag werkten we zij aan zij zodat we onze weg konden delen van het werken met elkaar, maar ook zodat we elkaar meteen konden helpen als dat nodig was. Degene van wie de taak en expertise deel uitmaakten, nam toen de leiding en introduceerde de andere persoon met de zijne / haar manier van werken. Op deze manier leerde ik een storyboard te maken, met extern te communiceren potentiële partners en voeg illustraties toe aan een video.
Wat was lastig?
Het onderzoek gedeelte en het contacten van partners. Dit proces duurde langer dan we hadden gehoopt waardoor we pas vrij laat aan ons proces van realisatie konden beginnen. Dit gaf een hoop tijdnood en stres met zich mee.
0 notes
ademraincoat · 7 years
Photo
Tumblr media Tumblr media
SHOOT DAY!!!
0 notes
ademraincoat · 7 years
Text
http://www.tuinen.nl/zelf-mos-graffiti-maken
Hoe je zelf mos kunt plaatsen en laten groeien.
3 oktober
3.1 Mosdaken (fig. 1)
Een relatieve nieuwkomer onder de extensieve daken is het mosdak. Dit is dan ook meteen zijn grootste nadeel. Voornamelijk wordt mos in combinatie met sedum toegepast, maar een mosdak op zich is vrij nieuw.
Groot voordeel van een mosdak is de zuiverende werking ervan. Fijnstof wordt namelijk gereduceerd door het mos, omdat mos fijn stof nodig heeft. Weliswaar is de hoogte gering, waardoor de netto afvang van fijnstof minimaal is. Ander bijkomstig voordeel, welke in tegenstelling tot de andere extensieve daken niet het geval is, zijn de aanlegkosten. Deze kosten zijn sterk afhankelijk van het soort materiaal en de toepasbaarheid van het materiaal. Mosdaken kunnen namelijk kant en klaar zonder substraatlaag worden aangeleverd en zijn eenvoudig te plaatsen. Door de afwezigheid van de substraatlaag zijn ze de lichtste van alle extensieve daken. De mosrollen, bestaande uit een non-woven, mosplantjes en een driedimensionaal geotextiel, kunnen direct op het dakvlak worden gelijmd.
Mosrol beplakken op jas
Costumer journey van de jas - fysieke winkel - see your jacket grow -  zie hoe de impact op de lucht groeit door jouw eigen jas - Costumize - samenwerking met Nike?
Capsule die mos vochtig houdt
0 notes
ademraincoat · 7 years
Photo
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
0 notes
ademraincoat · 7 years
Photo
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
0 notes
ademraincoat · 7 years
Photo
Tumblr media
0 notes
ademraincoat · 7 years
Text
Bont
Verzamelnaam voor harige huiden van wilde dieren en van dieren die om hun pels worden gefokt. Op de Noord- en Zuidpool is een bontjas levensreddend, in de rest van de wereld een luxeproduct, waar steeds meer vraag naar is. Maar waar ook steeds meer protest tegen is. Onderzoek heeft uitgewezen dat het voor de meeste Nederlanders (81%) niet uitmaakt waarvoor je een dier houdt, als je er maar goed voor zorgt. Bont wordt vernoemd naar het dier dat de vacht heeft geleverd, zoals: konijn, nerts, bever, hermelijn of vos.
Onderhoud
Bont moet luchten en mag niet in plastic worden bewaard. Droog een bontjas niet bij een cv of open haard. En pas op met fel zon- of kunstlicht. Als je lang op een ruwe stoelbekleding zit, kunnen de haren breken. Laten reinigen door een specialist.
0 notes
ademraincoat · 7 years
Text
Net als je eigen huid: reinigen, voeden en beschermen. Voor elke leersoort bestaan specifieke producten. Over het algemeen geldt: voor het dragen een paar keer licht impregneren om te beschermen tegen vuil en vocht. Vergeet de leren zolen niet! Om leer en suède soepel te houden bestaan allerlei verzorgingsproducten, van zadelvet tot geavanceerde mousse. Leer mag je opwrijven, voor nubuck en suède bestaan speciale borsteltjes. Bij vragen of twijfel: laat je adviseren door een goede schoenmaker!
Onderhoud
0 notes
ademraincoat · 7 years
Text
Leer is de gelooide huid van een varken, rund, hert, slang, krokodil enzovoort. Leer is sterk, waterafstotend en isolerend. Het gaat heel lang mee en kan tegen een stootje. Het uiterlijk is afhankelijk van de afwerking. Lakleer is met lakverf bespoten. Nubuck is opgeruwd leer met een fluwelige bovenlaag. Suède is de binnenkant van leer en heeft een geborstelde structuur die op stof lijkt.
Leer en suède
0 notes
ademraincoat · 7 years
Text
Lycra (elastaan, spandex)
Lycra is een merknaam van Invista (DuPont) voor een elastomeer dat uit polyurethaan (PUR) bestaat . Ook wel synthetisch rubber genoemd. Lycra is sterker en gaat langer mee dan natuurrubber. Garenmengsels met lycra zijn elastisch.
0 notes
ademraincoat · 7 years
Text
Acryl (elastomeer)
Synthetische vezel die sprekend op wol lijkt maar minder veerkracht heeft. Dat wordt gecompenseerd met een elastische breitechniek of door mengingen met wol en/of polyester. Het voordeel van gebreid acryl is het draagcomfort: het kriebelt niet en is zo zacht als cashmere.
Onderhoud
Op een lage temperatuur wassen. In vorm drogen (platleggen). Tegen pillen bestaan speciale apparaatjes.
0 notes
ademraincoat · 7 years
Text
Polyester
Net als polyamide een synthetisch garen op basis van aardolie. Polyester heeft als belangrijke eigenschap dat het water afstoot in plaats van opneemt. Ook polyester is de laatste decennia veredeld. Moderne synthetische stoffen zijn luxueus en comfortabel. En gemakkelijk in onderhoud.
0 notes
ademraincoat · 7 years
Text
Polyamide is een synthetisch garen op basis van aardolie, in een eindeloze draad gespoten. Glad of wollig, mat of glanzend: de kwaliteit hangt af van het spuitproces. Polyamide is sterk, pilt niet en krimpt veel minder dan gesponnen garens. In de sportkledingindustrie zijn hightech micropolyamides ontwikkeld die transpiratievocht naar buiten transporteren. Modern polyamide zit lekker en is gemakkelijk in onderhoud. Een andere benaming is nylon.
0 notes
ademraincoat · 7 years
Text
Verschillende stoffen en water afstoting
Materialen
Katoen
Hoe vaker getwist, hoe gladder de stof. Katoen ademt en neemt vocht op. In een mengsel met andere garens heeft katoen weer andere eigenschappen. Katoen met acryl is elastisch. Katoen met polyester is waterafstotend. Ook de manier van weven bepaalt de look & feel. Denk aan jeans of satijn.
Linnen
Linnen wordt gesponnen van vezels van vlasstengels. Het productieproces is vergelijkbaar met dat van katoen, maar vlasvezels zijn langer en ruwer. Het vergt nogal wat stappen om van die stugge vezels een soepele draad te spinnen en dat verklaart de prijs. Linnen komt voor in mengsels met andere natuurlijke of synthetische garens.
Linnen is vochtabsorberend en voelt koel aan. Het kreukt wel snel.
Linnen is goed te wassen en makkelijk te strijken. Het is een natuurlijk materiaal en daarom niet kleurvast. Een linnen kledingstuk bij voorkeur apart en niet te warm wassen.
Wol
Geschoren haar van (meestal) een schaap. Wol heeft schubben die aan elkaar kleven, wat het spinnen gemakkelijk maakt. Door de vezels om elkaar heen te draaien ontstaat een lange draad. Daarvan worden platte stoffen geweven, maar ook kant en klare kledingstukken gebreid. Wol is er in vele kwaliteiten, afhankelijk van het dier dat de grondstof heeft geleverd. Veel voorkomende soorten zijn: merino (merinosschaap), mohair (angorageit), angora (angorakonijn) en alpaca (alpacalama).
Onderhoud
Wol kan krimpen en vervilten en moet daarom zorgvuldig gewassen worden. Bij voorkeur koud met een neutraal wasmiddel dat het zelfreinigende karakter van wol intact houdt. Chemisch reinigen kan ook. Sommigen zweren bij enkel uithangen in een vochtige badkamer. Gepilde wol kun je heel voorzichtig ‘scheren’ met een bot scheermesje of met een speciaal apparaatje.
Zijde
Kostbare stof gemaakt van de cocon van de zijderups. Bij wol en katoen worden plukken vezel tot een draad gesponnen. Bij zijde heeft de rups het voorwerk gedaan. Elke cocon levert 3000 meter draad op. 1000 Meter is geschikt voor dunne grège of haspelzijde. Van de overige 2000 meter wordt ruwe zijde gemaakt. De moerbeirups levert de allerbeste kwaliteit, ‘zuivere’ zijde genaamd. Chiffon, crêpe en brokaat zijn voorbeelden van zijden stoffen. Zijde is vochtabsorberend, soepel en warm.
Onderhoud
Zijde kan afgeven, dus apart wassen met weinig fijnwasmiddel. Liefst met een fijnwasprogramma tot 30 graden. Stilstaand water (handwas) kan vlekken veroorzaken. Zijde kan na het wassen nogal stijf zijn en dat wordt verholpen in een koude (!) droogtrommel.
Viscose (rayon, kunstzijde)
Een halfsynthetische vezel. De grondstof is natuurlijk: cellulose van hout of katoen. Het productieproces is synthetisch: de draad wordt machinaal gespoten. Viscose is licht, soepel en voelt zijdezacht aan, vandaar de oude naam ‘kunstzijde’. Ouderwetse viscose is overigens heel anders dan de moderne varianten. Nieuwe garens als Lyocell en Tencel zijn sterk en gemakkelijk in onderhoud. Speciale weeftechnieken hebben het kreukherstellende vermogen enorm verbeterd.
Onderhoud
Viscose is gemakkelijk te wassen, maar let op: in natte toestand is de sterkte van viscose nog maar de helft van de droge sterkte. Natte viscose dus niet wrijven of wringen.
Polyamide (nylon)
0 notes
ademraincoat · 7 years
Text
Studie van RIVM en GGD Amsterdam
Uit een studie van de RIVM en de GGD Amsterdam uit 2011 blijkt dat bomen zijn niet goed voor de luchtkwaliteit in Amsterdam. Ze houden wind tegen, waardoor fijn stof en uitlaatgassen blijven hangen in drukke straten. Parken en bossen zijn wel gunstig voor het verminderen van de concentraties stikstofdioxide en fijn stof in de stad. Dat komt vooral doordat er minder auto's rijden. Het positieve effect is bovendien uiterst beperkt. De luchtvervuiling in de omgeving daalt slechts met een half procent tot enkele procenten.
Overigens worden schadelijke stoffen wel afgevangen door bomen, stellen de onderzoekers. Maar bij het beoordelen van de invloed van bomen moet worden gekeken naar de concentraties vervuilende stoffen die in de lucht blijven hangen.
0 notes
ademraincoat · 7 years
Text
Proef langs de A50
In 2008 heeft Alterra met de Stadsregio Arnhem-Nijmegen, KEMA, Wageningen Universiteit, de Animal Sciences Group en Integralis PP een uitgebreid meetonderzoek naar fijn stof verricht langs de A50 bij Valburg.
De proef werd uitgevoerd langs de rijksweg A50 ter hoogte van de Gelderse plaats Valburg. Op deze lokatie was sprake van een open windveld en weinig verstorende invloeden. Tevens heeft de A50 op dit punt een hoge verkeersintensiteit met veel files.
De meetlokatie was 300 meter lang en 10 meter breed. De lokatie was in drie vlakken verdeeld, een vak met lindes (Tilia tomentosa 'Brabant'), een vak met dennebomen (Pinus sylvestris) en een vak zonder beplanting. De betreffende gegevens zijn gemeten met meetmasten die vlak voor en achter de beplanting stonden.
Resultaten
Uit de meetproef bleek dat de gekozen vegetatie waarschijnlijk niet geschikt is om de luchtkwaliteit direct langs wegen te verbeteren. Door stuwing zou vegetatie op een korte afstand van de weg zelfs kunnen zorgen voor een slechtere luchtkwaliteit. De vegetatie is wel geschikt om de luchtkwaliteit in het gebied achter de vegetatie te verbeteren. Uit de proef bleek dat de afvangst van stikstofoxiden ongeveer 16% bleek te zijn. Het effect van de vegetatie op fijn stof kon niet worden gemeten doordat de meetmethoden niet bleken te voldoen.
0 notes
ademraincoat · 7 years
Text
Wetenschappelijk onderzoek
Door het plaatsen van 'groene' schermen, gevels en daken of door de strategische aanplant van bos is een reductie van fijn stof in lucht van 10 tot 25% te bereiken. Die conclusie trekken onderzoekers van Alterra in het onlangs uitgegeven boekje ‘Groen voor lucht’.
De fijnstofproblematiek staat hoog op de politieke agenda van verschillende overheden, waaronder LNV. Alterra werkt sinds 2005 met een aantal steden, regio’s en projectontwikkelaars aan maatregelen die de concentratie fijn stof in de lucht kunnen verlagen. In de publicatie 'Groen voor Lucht' geven de onderzoekers een overzicht van de mogelijkheden die groen biedt om fijn stof op te vangen.
Het effect van zuivering hangt van een aantal factoren af, waaronder de hoeveelheid, vorm, positie en type van het groen. Optimalisatie van al deze factoren kan volgens de onderzoekers de fijnstofconcentratie in de lucht met een kwart terugdringen. Zij baseren deze conclusie op een uitgebreid internationaal onderzoek naar groene schermen, groene gevels en daken en de strategische aanplant van bomen.
0 notes