Tumgik
afafreer-blog · 7 years
Text
Un ve Unlu Mamuller Teknolojisi Bölümü Nedir Ne İş Yapar?
2 yıllık Un ve Unlu Mamuller bölümünün diğer adı ‘’Değirmencilik’’tir. Bölümün iş olanakları iyi olmasa da tercih eden öğrenciler bulunmaktadır. Bu içeriğimizi bir önlisans programı olan bu bölüm için hazırladık. Trcih etmek isteyen adaylar bilgileri inceleyebilir ve sormak istediklerini bizlere sorabilir.
Un ve Unlu Mamuller Teknolojisi Bölümü Nedir?
Özel sektörde un ve mamulleri üzerine faaliyet gösteren işletmelerde çalışacak teknikerler yetiştiren bir bölümdür. Sadece Necmettin Erbakan Üniversitesi ile Gaziantep Üniversitesinde okutulmaktadır. Eğitim süresi 2 yıldır.
Un ve Unlu Mamuller Teknolojisi Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?
Bölümün puan türü YGS-2’dir. Bölümü tercih eden aday sayısı çok az olduğu için çok düşük puanlarla bölüme yerleşmek mümkündür. Girilmesi gereken sınav sadece YGS’dir.
Un ve Unlu Mamuller Teknolojisi İş İmkanları – Mezunları Nerelerde Çalışır?
Bölüm mezunları gıda teknikeri veya ‘’ Un ve Unlu Mamuller Teknikeri’’ unvanı ile görev alırlar. Kamuda iş bulma imkanları neredeyse yoktur. Bölümü bitirenler genellikle ya kendi fırınını, pastanesini açar yahut başkasına ait pastane ve fırınlarda çalışır. Ayrıca gıda analizi yapa laboratuvarlarda çalışma olanağı bulabilmektedirler.
Un ve Unlu Mamuller Teknolojisi Bölümü Ne İş Yapar?
Bölüm mezunları çalıştıkları işletmelerde pasta, kek, börek, tatlı çeşitlerinin üretimini yapar veya bunların muhafazası, paketlenmesi işlerinde çalışırlar.
Un ve Unlu Mamuller Teknolojisi Bölümü Maaşları Ne Kadar?
İş imkanları özel sektör ile sınırlı olduğundan dolayı mezunların aldıkları ücretler de düşüktür. Genellikle asgari ücrete tabii olurlar ki asgari ücret de 2018 yılı için 1500 lira civarındadır. Bununla birlikte kendi iş yerini açanların yüksek kazançlar elde etmesi gayet mümkündür.
Un ve Unlu Mamuller Teknolojisi Bölümü Atamaları
Kamuda bu sektörde faaliyet gösteren herhangi bir kurum olmadığı için alım da olmamaktadır. Mezunlar yalnızca 3001 kodu ile ataması olan kadrolara başvurabilmektedir ki bu kadroların KPSS taban puanları da 90 puanın üzerindedir.
Un ve Unlu Mamuller Teknolojisi Dikey Geçiş Bölümleri
Mezunlar aşağıda yer alan 4 yıllık bölümlere dikey geçiş yaparak lisans mezunu olma şansını elde edebilirler. Ancak unutulmamalıdır ki aşağıda yer alan bölümlere birçok önlisans mezunu da dikey geçiş yapma hakkına sahiptir. Kontenjanlar da sınırlı olduğu için DGS’ye ciddi bir şekilde çalışmalısınız ki istediğiniz bölüme dikey geçiş yapabilesiniz. Un ve Unlu Mamuller Teknolojisi DGS böllümleri şunlardır:
--Gıda Mühendisliği 
--Beslenme ve Diyetetik 
--Gıda Teknolojisi
Un ve Unlu Mamuller Teknolojisi Bölümü Yorumları
İşin meraklısı değilseniz, yani hamur işlerinden zevk almıyorsanız tercih etmenizi tavsiye etmeyiz. Ancak ben kendi işimi kuracağım, bu işi üniversitede öğrenmek istiyorum diyenlerin okuyabileceği bir bölüm olduğunu söyleyebiliriz.
0 notes
afafreer-blog · 7 years
Text
Turizm ve Seyahat Hizmetleri Bölümü Nedir Ne İş Yapar?
Tamam, ülkemiz turizm açısından gelişmiş bir ülke; ancak bizler her zamanki gibi durumu abartmışız. Neden mi? Çünkü turizm alanı ile ilgili onlarca bölüm açmışız ve neredeyse tüm üniversitelerde bu bölümü kurmuşuz. Sonuç: On binlerce mezun ve ardından işsizlik.
Her şeye rağmen 2 yıllık Turizm ve Seyahat Hizmetleri bölümü veya benzeri bölümlere ilgi duyan, okumak isteyen çok sayıda üniversite adayı var. İşte, bizler de en azından en iyi bölümün seçilmesi namına ayrıntılı tanıtım yazıları yazıyor ve bu yazılarda bölümlerin iş imkanlarından, atamalarından, kazançlarından, dikey geçiş haklarından bahsetmeye çalışıyoruz. Aşağıda da Turizm ve Seyahat Hizmetleri hakkında her türlü bilgi verilmiştir. Tüm bilgilere rağmen sormak istedikleriniz olursa çekinmeden sorun lütfen.
Turizm ve Seyahat Hizmetleri Bölümü Nedir?
Özellikle seyahat acentaları ile tur ve organizasyon şirketlerinde çalıştırılacak meslek elemanlarının yetiştirildiği bir üniversite programıdır. Birçok üniversitede bölümün eğitimi verilmektedir.
Turizm ve Seyahat Hizmetleri Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?
Bölüme YGS-5 puanı ile girilmektedir. YGS dışında girilmesi gereken herhangi bir sınav bulunmamaktadır.
Turizm ve Seyahat Hizmetleri İş İmkanları – Mezunları Nerelerde Çalışır?
Turizm ve Seyahat Hizmetleri 2 yıllık mezunları, özel sektörde çalışma olanağı bulmaktadır. Devlete alım olmadığı için resmi kurumlarda çalışma imkanına sahip değildirler. Bölümün başlıca çalışma alanları ve iş imkanları şunlardır:
 -Seyahat Acenteleri
-Tur ve organizasyon şirketleri
-Oteller
-Kültür ve Turizm Bakanlığı
-Hava alanları
Turizm ve Seyahat Hizmetleri Bölümü Ne İş Yapar?
Çalışılan alana veya birime göre farklı işler yaptıkları için kesin görevlerden bahsetmek mümkün değildir. Ancak genel olarak çeşitli turistik gezi ve turlarda rehber olarak görev alır veya turlarda turistlerin ihtiyaçları ile ilgilenirler.
Turizm ve Seyahat Hizmetleri Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Maaşlar değiken olmakla birlikte asgari ücret ile 2500 lira arasında değişmektedi.
Turizm ve Seyahat Hizmetleri Bölümü Atamaları
Bölümün kamuya ataması yoktur; yani KPSS atamalarında bu bölümün mezunlarına kontenjan açılmamaktadır.
Turizm ve Seyahat Hizmetleri Dikey Geçiş Bölümleri
Mezunların dikey geçiş yapabilecekleri 4 yıllık bölümler şunlardır:
--İşletme
--İşletme Enformatiği 
--İşletme Yönetimi 
--İşletme--Ekonomi Lojistik
--Lojistik Yönetimi 
--Seyahat İşletmeciliği
--Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği 
--Turizm İşletmeciliği
Turizm ve Seyahat Hizmetleri Bölümü Yorumlar
İş imkanı çok kısıtlı olan bir bölümdür. Turizm sektöründe sadece bu bölüm mezunları değil, bunun gibi onlarca bölüm mezunları çalışabilmektedir. Hali ile var olan iş olanakları da doldurulmaktadır. İşin kötü tarafı ise bölüm mezunlarının çalışabilecekleri alanlarda üniversite mezunu olmayanların da çalıştırılmasıdır. Zaten devlete alımı da olmayan bölümü tercih etmeden önce iyi düşünmenizi tavsiye ediyoruz.
0 notes
afafreer-blog · 7 years
Text
Turizm Rehberliği Bölümü Nedir Nerede Çalışır Hakkında Bilgi
Turizm alanı ile ilgili gerek lisans gerekse de önlisans düzeyinde eğitim verilen birçok bölüm bulunmaktadır. Bu bölümlerden bir tanesi de 2 yıllık Turizm Rehberliği bölümüdür. Böüm hakkında merak ettiğiniz her şey bu tanıtım yazısında yer alıyor.
Turizm Rehberliği Bölümü Nedir?
Turizm alanında hizmet veren özel işletme ve kuruluşlarında turizm rehberliği yapacak deneyimli meslek elemanlarının yetiştirildiği bir önlisans programıdır.
Turizm Rehberliği Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?
YGS-3 puanı ile tercih edilmektedir. Bu bölüm için YGS’ye girmeniz yeterlidir. Bölüm için ayrı bir dil sınavı filan yapılmamaktadır. 2 yıllık bir bölümdür ve birçok üniversitede bulunmaktadır.
Turizm Rehberliği İş İmkanları – Mezunları Nerelerde Çalışır?
2 yıllık Turizm Rehberliği mezunları genellikle turistik oteller ile seyahat acenlerinde görev almaktadır. İyi bir alanda iş bulmanız için kendinizi çok iyi yetiştirmiş olmanız gerekir. Çoğunlukla ikinci bir yabancı dili bilmeniz şart koşulabilir. Bu nedenle eğitim hayatınız boyunca sadece bir dile odaklanmayın. Elinizden geldiğince ikinci yabancı dili öğrenmeye ve konuşmaya çalışın. Turizm Rehberliği iş olanakları şunlardır:
-Turizm acenteleri
-Turistik oteller
-Tur ve organizasyon şirketleri
-Tercüme büroları
-Serbest zamanlı çalışma imkanı
-Hava alanları
-Kültür ve Turizm Bakanlığının ilgili birimleri
Turizm Rehberliği Bölümü Ne İş Yapar?
Mezunlar görev aldıkları alana göre farklı işler yapabilirler. Bir seyahat firmasında genellikle turistik turlara katılarak turistlere rehberlik edersiniz. Tercüme bürolarında çeşitli kitap ve eserleri çevirirsiniz yahut bir hava alanının çeşitli birimlerinde görev alarak yabancı turistlere rehberlik edersiniz.
Turizm Rehberliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özelde çalışan turizm rehberliği maaşları 2500-3000 lira dolaylarındadır. Farklı rehberlerin farklı maaşlar alması söz konusu olabilir. Bu nedenle net bir maaşın olduğunu söylemek mümkün değildir.
Turizm Rehberliği Bölümü Atamaları
Bölüme şimdiye kadar kontenjan verilmediği için herhangi bir devlet kurumuna atanan olmadı. Bölümü tercih edecek adaylar, özel sektörde çalışmak zorunda kalacağını bilmelidir.
Turizm Rehberliği Dikey Geçiş Bölümleri
2 yıllık Turizm Rehberliği bitirenler aşağıda yer alan lisans programlarına dikey geçiş yapma hakkına sahiptir. Dikey geçiş ile bu bölümlere geçenler öğrenimlerine üçüncü sınıftan devam ederler.
--Seyahat İşletmeciliği
--Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği 
--Turizm Rehberliği
--Turizm İşletmeciliği
Turizm Rehberliği Bölümü Yorumlar
Özelde iş bulmanız pek kolay değildir. Ancak araştırırsanız birçok farklı sektörde kendinize ekmek çıkaracağınızı öğrenebilirsiniz. Aslında burada püf nokta bölümü bitirmek değil, yabancı dili çok iyi bir şekilde öğrenmektir. Bunu başardıktan sonra size ekmek kazandıracak birçok alan var.
0 notes
afafreer-blog · 7 years
Text
Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri Bölümü Nedir Ne İş Yapar İmkanları Maaşları
2 yıllık Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri bölümü hakkında hazırladığımız bu tanıtım yazısında, bölümün iş imkanları, atamaları ve maaşları hakkında her türlü güncel bilgiyi bulabilirsiniz.
Bu bölüm şimdiye kadar pek de parlak bir bölüm gibi görünmüyordu; zira bölüm mezunlarına KPSS alımlarında neredeyse hiç kontenjan verilmiyordu. Ancak 2017 Nisan ayında gerçekleştirilen atamada 15 kişi alınınca, bölüm birçok üniversite adayının ilgisini çekti.
Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri Bölümü Nedir?
Özellikle Karayolları Genel Müdürlüğüne bağlı olarak yol, köprü, tünel ve benzeri yapıların inşasında görev alacak ve inşaat mühendisine yardımcı olarak çalışacak teknikerlerin yetiştirildiği 2 yıllık bir bölümdür. Birçok devlet üniversitesinde okutulmaktadır.
Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?
Bölümün puan türü YGS-5’tir. Bölümü tercih etme hakkı elde etmek için önlisans baraj puanı olan 150 veya üzeri puan alınmalıdır. Kesin yerleştirmeler ise daha yüksek puanlarla gerçekleştirilmektedir. Bölüm için girilmesi gereken sınav sadece YGS’dir.
Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri İş İmkanları – Mezunları Nerelerde Çalışır?
Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri mezunlarına "Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri Teknikeri" unvanı verilmektedir. Bu teknikerler genellikle inşaat mühendisi yardımcısı olarak görev yapar ve inşaat mühendisi ile işçiler arasındaki iletişimi sağlamakla görevlidirler. 2 yıllık Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri iş imkanları şunlardır:
-Karayolları Genel Müdürlüğü (KPSS puanı ile)
-Belediyeler
-Devlet Demiryolları
-Hava Meydanı ve Liman İnşaatı
Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri Bölümü Ne İş Yapar?
Mezunların başlıca görevleri şunlardır:
-Yol, köprü, tünel gibi yapıların inşasında inşaat mühendisine yardımcı olur.
-Yapılacak olan çalışmada görv alacak işsi sayısı ve niteliğini belirler.
-Çalışan elemanları koordine eder ve denetler.
-Çeşitli ölçme işlemlerini gerçekleştirir.
-Görev alanına giren makine ve cihazları kullanır.
-İnşaat mühendisinin kendisine verdiği diğer görevleri yerine getirir.
Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri Teknikeri maaşı kamu kurumlarında 2600 lira dolaylarındadır. Özel sektörde iş bulmak zor olduğu gibi maaşları da genellikle daha düşüktür. Öyle ki bu bölümü bitirip asgari ücretle çalışan birçok mezun bulunmaktadır.
Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri Bölümü Atamaları
Önceki yıllarda bölümün KPSS atama puanları bir hayli yüksekti. 2017 yılında gerçekleştirilen bir KPSS alımında 15 kişi Karayolları Genel Müdürlüğüne atandı. KPSS taban puanları ise 78 olarak kaldı. Bu 15 kişi 78 ile 90 puan arasında çeşitli illere yerleşti.
Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri Dikey Geçiş Bölümleri
Bölüm il en çok alakalı olan lisan programı İnşaat Mühendisliğidir. Ancak mezunlar diğer bikaç bölüme de dikey geçiş yapma hakkına sahiptir. Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri DGS bölümleri şunlardır:
--İnşaat Mühendisliği 
--Lojistik
--Lojistik Yönetimi
Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri Bölümü Yorumlar
Develete ataması olan her bölüm bizim için iyidir. Şimdiye kadar olmasa da son atamalarda bu bölüme de kontenjan verilmiş ve mezunlar çok da yüksek olmayan puanlarla çeşitli kurumlara atanabilmiştir. Tabii ki bu tek bir kriter değildir. Evet, 2017’de bölüme kontenjan verildi; ancak sonraki yıllarda ne olacağı bilinmez. Ancak bu hükumetin en çok önem verdiği şey yol yapımı olduğu için tahminimizce alımlar devam edecektir. Artık biraz da kısmete kalıyor bazı şeyler. Çalışıp emek veren herkesin, emeğinin karşılığını almasını dileriz.
0 notes
afafreer-blog · 7 years
Text
Turizm ve Otel İşletmeciliği İş Olanakları Maaşları
2 yıllık Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümü nerdeyse her üniversitede okutuluyor. Ayrıca bölümü okutan üniversitelere yüksek kontenjan hakkı verildiği için bölümden her sene binlerce kişi mezun oluyor. Bu da iş imkanlarını çok daha kısıtlı hale getiriyor.
Bölüme ilgi duyup tercih etmeyi düşünen adaylar alt başlıklarımızı inceleyerek bölüm hakkında detayli bilgi sahibi olabilirler. Bölüm hakkındaki her türlü sorunuzu da çekinmeden sorabilirsiniz.
Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü Nedir?
Turizm sektöründe faaliyet gösteren otellerde, restoranlarda ve benzeri işletmelerde görev alacak meslek elemanlarının yetiştirildiği bir bölümdür. Eğitim süresi 2 yıldır. Bölüme yerleşmek için yabancı dil bilme zorunluluğu yoktur.
Turizm ve Otel İşletmeciliği Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?
YGS-6 puan türü ile tercih edilen bölüme girmek için YGS’ye girmeli ve YGS6 puan türünde yeterli puanı almalısınız. Bölüm çok sayıda üniversitede bulunmaktadır.
Turizm ve Otel İşletmeciliği İş İmkanları – Mezunları Nerelerde Çalışır?
Turizm ve Otel İşletmeciliği mezunları, turizm sektöründe konaklama ve yiyecek- içecek işletmelerinde görev almaktadır. Mezunlar konaklama işletmelerinin;
-Bar
-İnsan Kaynakları
-Kat Hizmetleri
-Mutfak
-Ön Büro
-Pazarlama Ve Satış
-Satın Alma
-Servis gibi birimlerinde görev alabilirler.
Ayrıca diğer çalışma alanları da şunlardır:
-Yiyecek İçecek İşletmeleri
-Seyahat acentaları
-Havayolu şirketleri
-Kültür ve Turizm Bakanlığı
Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü Ne İş Yapar?
Turizm ve Otel İşletmeciliği mezunları çalıştıkları işletmelerin görev aldıkları birimlerine göre farklı işleri yaparlar. Genel görevleri şunlardır:
-Müşterinin beklenti ve ihtiyaçlarını belirler ve bu ihtiyaçları karşılarlar.
-Rezervasyon işlemlerini gerçekleştirirler.
-Otele giriş-çıkış işlemlerini yaparlar.
-Kat hizmetleri kapsamında odaların tertip, düzen ve temizliği ile müşteri hizmetlerinin yerine getirirler.
-Servis hizmetleri kapsamında yiyecek, içecek servisi yaparlar.
Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Çalışılan yere göre farklı maaşlar alınsa da ortalama maaşları 2000-2500 lira civarındadır. Yöneticilik pozisyonunda çalışanlar 3-4 bin liraya varan maaşlar da alabilmektedir.
Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü Atamaları
Bölümün kamu kurumlarına ataması yoktur. Mezunlar sadece özel işletmelerde çalışmaktadır. Ancak KPSS’de kontenjan verildiği takdirde Kültür ve turizm Bakanlığının ilgili birimlerine atanma olasılıkları veya hakları bulunmaktadır.
Turizm ve Otel İşletmeciliği Dikey Geçiş Bölümleri
Turizm ve Otel İşletmeciliği mezunları aşağıda listelediğimiz 4 yıllık bölümlere dikey geçiş yapma hakkına sahiptir. Bunun için Dikey Geçiş Sınavına girerek başarılı olmaları gerekir. Turizm ve Otel İşletmeciliği DGS bölümleri şunlardır:
--Turizm ve Otelcilik
--Turizm ve Otel Yöneticiliği 
--Turizm ve Otel İşletmeciliği 
--Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik 
--Turizm İşletmeciliği
--Otel Yöneticiliği
--Konaklama ve Turizm İşletmeciliği 
--Konaklama İşletmeciliği
--İşletme--Ekonomi
--İşletme Yönetimi 
--İşletme Enformatiği 
--İşletme
Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü Yorumları
Bölümün en büyük dezavantajı mezun sayısının çok yüksek olmasıdır. Dediğimiz gibi bölümün okutulmadığı neredeyse hiçbir üniversite kalmadı. Haliyle her sene binlerce mezun birikiyor ve iş imkanları kısıtlı hale geliyor. Şahsi tavsiyemiz, bu bölümü okumak yerine yabancı dilin çok daha iyi öğrenileceği başka bir bölüm okumak daha mantıklı olabilir.
0 notes
afafreer-blog · 7 years
Text
Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik Bölümü Nedir İş İmkanları Maaşları
Arkadaşlar aşağıda yer alan alt başlıklarda bölümün iş olanaklarından, maaşlarından ve atamalarından ayrıntılı olarak bahsettik; ancak burada da bölüm hakkında kısaca bilgi verelim. Öncelikle, Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik bölümünün okutulduğu üniversitelerin büyük bir çoğunluğu özel ücretli üniversiteler. Birkaç devlet üniversitesinde de okutuluyor. Bölümü okuyanların hemfikir olduğu bir konu var ki özel üniversitelerden uzak durmak gerekiyor. Bölümü ille de okuyacaksanız da bir devlet üniversitesinde okumanızda yarar var.
Neden mi? Çünkü özelde okuyacak olursanız hiç yoktan 40-50 bin liranız gidecek. İş bulma sıkıntısı da yaşadığınızda hem 2 veya 3 yılınızı hem de onca paranızı heba etmiş olacaksınız. Özel üniversitelerde herhangi bir dersten kaldığınızda, o dersin sınavına girebilmeniz için bin lira gibi bir meblağ ödemeniz gerekiyor. Ola ki sınıfta kalırsanız koskoca bir yılın daha ücretini ödemek zorunda kalacaksınız.
Bölüm iş bulma imkanı konusunda da pek parlak değil. Zaten birkaç sene içinde onlarca üniversitede açılması, bir anda binlerce mezunun birikmesine sebep oldu. Yabancı dil üzerine eğitim veren diğer 2 ve 4 yıllık bölümleri de hesaba kattığınızda bu sektörde görev alabilecek on binlerce işsiz mezun var. Her şeye rağmen bölüme ilgi duyup tercih etmek isteyenler başlıklarımızı inceleyerek fikir sahibi olabilir ve akıllarına takılan soruları bizlere sorabilirler.
Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik Bölümü Nedir?
İngilizce çeviri alanında faaliyet gösterecek, sektör ile ilgili çeşitli işletmelerde görev alabilecek meslek elemanlarının yetiştirildiği bir üniversite önlisans programıdır. Eğitim süresi 2 yıldır; ancak İngilizce seviyeniz iyi değilse ve hazırlık sınıfı okumanız gerekiyorsa eğitim süresi 3 yıl olur.
Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?
Bölüme YGS-3 puan türü ile girilir. Bu puan türünde minimum 150 alan herkes bölümü tercih etme hakkına sahiptir. Girilmesi gereken tek sınav YGS’dir. LYS-5 sınavına da girmesi gerektiğini düşünenler yanlış düşünüyor. LYS sınavları sadece lisans (4 yıllık bölümler) bölümleri için yapılmaktadır. Anlayacağınız, bu bölümü kazanmak için İngilizce bilmenize hiç gerek yok. İngilizceyi zaten okulda öğreneceksiniz.
Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik İş İmkanları – Mezunları Nerelerde Çalışır?
Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik mezunları İngilizce çeviriciliği yaparlar. Bu alanda faaliyet gösteren her türlü işletmede görev alabilirler. Başlıca iş imkanları ve çalışma alanları şunlardır:
-Çeviri Büroları
-Dışişleri Bakanlığı
-Gazete Büroları
-Haber Ajansları
-İthalat-İhracat Şirketleri
-Kültür ve Turizm Bakanlığı
-Resmi Kurumlar
-Oteller
-Seyahat Acenteleri
-Tur ve organizasyon firmaları
-Turizm sektörü
Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik Bölümü Ne İş Yapar?
Bölüm mezunları çalıştıkları kurum veya kuruluşlarda tercümanlık veya rehberlik yapmaktadır. Örneğin bir çeviri bürosunda çalışanlar çeşitli metinleri, kitapları veya makaleleri Türkçeye veya İngilizceye çevirirler. Ayrıca serbest makale yazarlığı da yapabilirler.
Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Mezunlar kamudan ziyade özel sektörde çalıştıkları için net bir maaştan bahsetmek mümkn değildir. Ancak çeviri hizmetlerinde çalışanlar 2500-3000 lira dolaylarında maaş alabilmektedir. Farklı sektörlerde çok daha yüksek kazançlar sağlamak da mümkün olabilir.
Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik Bölümü Atamaları
Şimdiye kadar bu bölümden kamu kurumuna atanan kimse olmadı; çünkü bölüme özel kontenjan açılmadı.
Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik Dikey Geçiş Bölümleri
Bölüme yerleşen veya yerleşmek isteyen adayların çoğu bu bölümü 4 yıllık bölümlere tamamlamak isterler. Bunun en iyi yolu DGS’ye girerek çeşitli 4 yıllık bölümlere dikey geçiş yapmaktır. Ancak bu, sanıldığı kadar kolay değildir. DGS kontenjanları sınırlı sayıda verilmektedir. Haliyle geçiş yapmak isteyenlerin DGS’ye çok sıkı bir şekilde çalışması gerekmektedir. Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik DGS bölümleri şunlardır:
--Amerikan Kültürü ve Edebiyatı 
--Çeviribilim
--İngiliz Dil Bilimi
--İngiliz Dili ve Edebiyatı
--Mütercim--Tercümanlık (İngilizce)
Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik Bölümü Yorumlar
Amacı memur olmak olanların bu bölümü tercih etmesini tavsiye etmiyoruz; zira devlete alımlar şu anda kapalı. Doğrusu özel sektörde iş bulmanız da pek kolay değildir; zira İngilizce eğitimi almış binlerce kişi piyasayı bitirmiş durumdadır. İşin kötü yanı ise birçok üniversitede iyi bir eğitim verilmediği için İngilizce öğrenmek için bölümü okumanın da mantıklı olmadığını söyleyen mezunlar var. Bölümü tercih etseniz dahi size tavsiyemiz İngilizcenizi kendi çabanızla geliştirin ve kendi kendinize yapabileceğiniz işleri araştırın.
0 notes
afafreer-blog · 7 years
Text
Uçak Teknolojisi Bölümü Nedir İş İmkanları Maaşları
2 yıllık Uçak Teknolojisi bölümü, çoğunluğu özel olmak üzere birçok üniversitede okutuluyor. Birçok mecrada en iyi 2 yıllık bölümler arasında sayılıyor. Ancak iyi olmasa devlete atamasının olması konusunda değil, özel sektörde dolgun maaşla çalışma imkanının bulunmasından kaynaklanıyor. Tabii bölüm eski değerini artık korumuyor; zira çok az üniversitede okutulduğu zaman mezunlar daha rahat bir şekilde iş bulabiliyordu. Şimdi ücretli ücretsiz birçok üniversite bu bölümü açtığı için mezun sayısı arttı ve iş bulmak da zorlaştı.
Uçak Teknolojisi hakkında hazırladığımız bu tanıtım yazısı ile beraber, bölüm hakkında merak ettiğiniz her bilgiye ulaşmış olacaksınız. Bölüm ile ilgili merak ettiğiniz konuları bize ayrıca sorabilirsiniz; böylece hem bizim bilgimizden hem de bölümü okuyan veya bölümden mezun olanların fikir ve tecrübelerinden faydalanabilirsiniz.
Uçak Teknolojisi Bölümü Nedir?
Havacılık sektörü ile ilgili işletmelerde bakım ve onarım teknikeri olarak çalışacak deneyimli meslek elemanları yetiştiren 2 yıllık bir bölümdür. Eğitim süresi 2 yıldır. Dersleri sayısal ağırlıklı olduğu için sizleri zorlayabilir. Eğitim süresi boyunca gördüğünüz staj uygulaması ile hem meslekte deneyim kazanırsınız hem de henüz öğrenci iken bile iş bulma imkanı elde edersiniz.
Uçak Teknolojisi Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?
Uçak Teknolojisi bölümü okumak isteyenler YGS’ye girerek YGS-1 puan türünde yeterli puanı almalıdır; zira bölüme öğrenci alımı YGS1 üzerinden yapılıyor. Bu puan türünden yüksek puan almanız için sayısal testlerden iyi netler çıkarmanız gerekir.
Uçak Teknolojisi İş İmkanları – Mezunları Nerelerde Çalışır?
Uçak Teknolojisi mezunlarına ‘’Uçak Teknikeri’’ unvanı verilir. Mezunlar uçak sanayisinde ve her türlü havacılık işletmesinde iş bulma imkanına sahiptir. Bölümün iş imkanları ve çalışma alanlarını şu şekilde listeleyebiliriz:
-Havacılık sektöründe imalat yapan işletmeler
-Bakım ve onarım yapan işletmeler
-Hava alanları
-Bölümün okutulduğu üniversiteler
Uçak Teknolojisi Bölümü Ne İş Yapar?
Uçak Teknikeri, çalıştığı birime göre farklı görevler üstlenebilmektedir. Genel görevlerini, yaptığı işleri şu şekilde sıralayabiliriz.
-Üretimi yapılacak olan parçaların teknik resimlerini çizer.
-Uçakların ve benzeri araçların düzenli bakımlarını yapar.
-Arızalanan uçak veya parçaların bakım ve onarımlarını sağlar.
-Çeşitli parçaların montajını sağlar.
-Kendisine verilen diğer görevleri yerine getirir.
Uçak Teknolojisi Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Bölüm mezunlarının en büyük avantajı genellikle dolgun ücretlerle çalışmalarıdır. Uçak Teknolojisi maaşları özel sektör için 3-4 binleri bulmaktadır. KPSS ile resmi kurumlara atananlar memur olarak maaş aldıkları için maaşları 2700 lira civarındadır.
Uçak Teknolojisi Bölümü Atamaları
Son birkaç yılda bu bölüme KPSS atamalarında kontenjan açılmadı. Sadece 2014-2015 yıllarında bir kişi 70’li bir puanla bir üniversiteye tekniker olarak atandı.
Uçak Teknolojisi Dikey Geçiş Bölümleri
2 yıllık Uçak Teknolojisi bitirenler istedikleri takdirde aşağıda yer alan bölümlere dikey geçiş yaparak lisans mezunu olma fırsatını elde edebilirler. Dikey geçiş konusunda belki de en şanslı bölümlerden bir tanesi 2 yıllık Uçak Teknolojisi bölümüdür; zira geçiş yapabilecekleri bölümler hem sayı olarak çok fazla hem de bütün bölümler iş imkanları en yüksek 4 yıllık bölümler arasında yer alıyor. Bölümü okuyan öğrencilere tavsiyemiz, DGS’yi ciddiye alarak sıkı çalışmaları ve bu bölümlerden birine dikey geçiş yapmalarıdır.
--Elektrik Mühendisliği
--Elektrik--Elektronik Mühendisliği 
--Elektronik Mühendisliği
--Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği 
--Enerji Sistemleri Mühendisliği 
--Havacılık ve Uzay Mühendisliği  
--Makine Mühendisliği
--Otomotiv Mühendisliği 
--Pilotaj
--Uçak Elektrik--Elektronik 
--Uçak Gövde -- Motor
--Uçak Gövde -- Motor Bakım 
--Uçak Mühendisliği
--Uçak ve Uzay Mühendisliği
Uçak Teknolojisi Bölümü Yorumları
Uçak Teknolojisi gerçekten de iş imkanı olan bir bölümdür. Bölümün sadece KPSS alımlarına bakıp kötü konuşmak mantıklı değildir. Kamuda olmasa da özelde iş bulmak çok zor değildir. Hele ki kendisini geliştiren ve bu sektörün gelişmiş olduğu şehirlerde bulunan üniversitelerde okuyanlar daha kolay iş bulabilecektir.
0 notes
afafreer-blog · 7 years
Text
Turizm Animasyonu Bölümü Nedir Ne İş Yapar?
2 yıllık Turizm Animasyonu bölümü eğlenerek okuyabileceğiniz çok zevkli bir bölüm; ancak iş bulma konusunda sıkıntı yaşamanız da olası. Bu bölümden mezun olduktan sonra kolayca iş bulmak için kendinizi her alanda iyi geliştirmeli, yabancı dili çok iyi seviyede öğrenmelisiniz. Bölümde başarılı olmak için çeşitli yeteneklere de sahip olmanız gerekiyor. 
Bildiğiniz gibi Turizm Animasyonu, çeşitli otel ve benzeri işletmelerde turistleri dinlendirmek ve eğlendirmek amacı ile yapılmakta ve bu gaye ile eğitim verilmektedir. Bu nedenle dans gösterileri olsun, tiyatro ve drama olsun ve diğer sahne gösterilerinde başarılı bir performans göstermeniz gerekiyor. Turizm Animasyonu bölümünü tercih etmek isteyenler, kendilerine yardımcı olabilecek bilgileri bu yazıda bulabilecektir. Yazımızı dikkatle okumanızı ve kafanıza takılan her türlü soruyu sormanızı tavsiye ediyoruz. Şimdi bakalım Turizm Animasyonu nedir, ne iş yapar?
Turizm Animasyonu Bölümü Nedir?
Turizm ve eğlence sektöründe faaliyet gösteren çeşitli işletmelerde animatör olarak görev alacak meslek elemanları yetiştiren bir önlisans programıdır. Eğitim süresi 2 yıl olan bu bölümü devlet üniversitelerinde okuyabileceğiniz gibi özel üniversitelerde okuma imkanına da sahipsiniz.
Turizm Animasyonu Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?
Turizm Animasyonu bölümüne öğrenci alımı YGS-4 puan türü ile yapılmaktadır. Bölümü okumak isteyenler YGS’ye girmeli ve bu puan türünde minimum 150 puan almalıdır. Ancak özellikle devlet üniversitelerinin ve özel üniversitelerin tam burslu kontenjanlarının taban puanları daha yüksek olduğu için dha yüksek puanlar almanız gerekmektedir. 150, sadece baraj puanıdır.
Turizm Animasyonu İş İmkanları – Mezunları Nerelerde Çalışır?
Bölümü başarı ile bitirenlere “Animatör” unvanı verilir. Mezunların başlıca iş olanakları özel işletmelerdir. Yani devlet kurumlarına atanmak neredeyse imkansızdır. Başlıca iş imkanları ve çalışma alanları şunlardır:
-Oteller
-Eğlence Merkezleri
-Halk Eğitim Merkezleri (Usta Öğretici Olarak)
-Belediyeler
-Tur ve Organizasyon Şirketleri
-Özel Tiyatrolar
-Televizyon Kanalları
-Animasyon Ajansları
Turizm Animasyonu Bölümü Ne İş Yapar?
Turizm Animasyonu mezunları çalıştıkları işletmelere göre farklı görevler üstlenebilirler. Temel amaçları özel işletmelerde veya konaklama merkezlerinde bulunan turist veya müşterileri eğlendirmek, dinlendirmek ve onlara güzel anlar yaşatmaktır. Bu gaye ile çeşitli sahne gösterileri hazırlar ve gerçekleştirirler. Kimi zaman bir dans gösterisi yapar, kimi zaman bir tiyatroyu canlandırır veya müşterilerin beklentileri ve ilgileri doğrultusunda benzer sosyal faaliyetlerde bulunurlar.
Turizm Animasyonu Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Turizm Animasyonu maaşları kişiden kişiye farklılık gösterir; zira mezunlar kamuda değil de özelde çalışırlar. Ancak alacakları maaşlar 2000-3000 lira dolaylarında olacaktır. Büyük işletmelerde çalışanların daha yüksek maaş alması da mümkün olmaktadır.
Turizm Animasyonu Bölümü Atamaları
Turizm Animasyonu mezunlarının kamuya KPSS ile atanması imkansız; çünkü KPSS atamalarında bu bölüme hiç kontenjan verilmiyor. İlle de kamuda memur olarak görev almak isteyenler KPSS’de 90 üzeri puan almalı ki 3001 kodlu memurluk kadrolarını tercih ederek devlete atanabilsin.
Turizm Animasyonu Dikey Geçiş Bölümleri
Bölüm mezunları kendi alanları ile ilgili şu 4 yıllık bölümlere dikey geçiş yapma imkanına sahiptir.
--Drama ve Oyunculuk 
--Oyunculuk
--Sahne Sanatları 
--Tiyatro
Turizm Animasyonu Bölümü Yorumlar
Açıkçası her mezunun iş bulması kolay olmayacaktır. Acı bir gerçektir ki otel veya eğlence merkezleri eleman alırken birçok hususu dikkate almaktadır. Örneğin tipiniz bile işe alınıp almamanızda etkili olabilir. Çok özür dileyerek söylüyorum ki özel işletmeler örneğin tip ve fizik olarak güzel bayanlara öncelik vermektedir. Bu nedenle şayet böyle bir özelliğiniz yoksa, tercih edilmeniz için kendinizi gösterebileceğiniz bir yeteneğiniz vs. olmalı.
0 notes
afafreer-blog · 7 years
Text
Turist Rehberliği Bölümü Nedir İş İmkanları Maaşları
Tarihi ve doğal güzellikleri ile zengin olan ülkemizi her sene binlerce yabancı turist ziyaret ediyor. Bu turistlere rehberlik edecek, onlara çeşitli turlarda eşlik edecek turist rehberlerine ihtiyaç duyuluyor. İşte, 2 yıllık Turist Rehberliği bölümü ihtiyaç duyulan turist rehberlerini yetiştiriyor. Yabancı dili iyi olanlar veya dil öğrenmek isteyenler için ideal bir bölüm olan Turist Rehberliğini okumanız için önünüzde birçok üniversite seçeneği var. Dileyenler ücretli üniversitelerde okuma imkanına da sahip.
Sizler için hazırladığımız bu ayrıntılı tanıtım yazısında Turist Rehberliği hakkında her türlü bilgiyi vermeye çalıştık. Bölüm mezunlarının iş bulma imkanları, maaşları, atamaları hakkında birçok sorunuzun cevabını bulabileceksiniz. Bölümle ilgili diğer soruları bizlere ayrıca sorabilirsiniz.
Turist Rehberliği Bölümü Nedir?
Kamu kurumlarında yahut turizm ile ilgili özel işletmelerde turist rehberi olarak görev alacak meslek elemanlarının yetiştirildiği 2 yıllık bir bölümdür. Eğitim süresi 2 yıldır. Öğrenciler staj eğitimi alarak eğitimleri esnasında tecrübe kazanmaktadır.
Turist Rehberliği Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?
Bölüme YGS-3 puan türü ile girilmektedir. Bölümü okumak isteyenler YGS’ye girip minimum 150 puan almalıdır. YGS sınavı ile öğrenci alındığı için girmeniz gereken herhangi bir dil testi veya sınavı bulunmamaktadır.
Turist Rehberliği İş İmkanları – Mezunları Nerelerde Çalışır?
Yazımızın giriş kısmında da bahsettiğimiz gibi ülkemiz gerçek anlamı ile bir turizm ülkesidir. Özellikle Akdeniz, Ege ve Marmara bölgeleri yoğun turist alan bölgelerimizdir. Bu bölgelerde yer alan otellerdei turizm acentelerinde, tur şirketlerinde görev almak son derece kolaydır. Ayrıca dileyenler serbest zamanlı olarak turist rehberliği de yapabilmektedir. 2 yıllık Turist Rehberliği iş imkanlarını şu şekilde sıralamak mümkündür.
-KPSS’de kontenjan verildiği takdirde Kültür ve Turizm Bakanlığı
-Dışişleri Bakanlığı
-Televizyon kanalları
-Oteller
-Turizm Acenteleri
-Tur Şirketleri
-Sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren büyük işletmeler
-Serbest zamanlı turist rehberliği
-Tercüme büroları
-Yabancı Dil Kursları
-Özel ders
Turist Rehberliği Bölümü Ne İş Yapar?
Turist Rehberleri genellikle herhangi bir turist kafilesini gezdirmek ve gezdirdiği yerleri turistlere tanıtmakla görevlidir. Ayrıca kimi zaman özel tercüman olarak görev alabilirler.
Turist Rehberliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Şu ana kadar KPSS puanı ile herhangi bir devlet kurumuna atanan 2 yıllık Turist Rehberliği mezunu bulunmamakta; bu nedenle devlet maaşlarından söz etmek mümkün değil. Özel sektörde çalışan Turist Rehberleri ise farklı maaşlar alabilmktedir. Örneğin bir turizm bölgesinde yer alan centede çalışan ile farklı bir yerde çalışan turist rehberinin maaşı aynı değil. Ancak genel bir ifade ile söylemek gerekirse turist rehberi maaşları 2017 için 2000-3000 arasında değişmektedir.
Turist Rehberliği Bölümü Atamaları
2014 yılından beri yapılan hiçbir atamada Turist Rehberliği 2 yıllık bölümüne hiç kontenjan ayrılmadı. Anlayacağınız bu bölümün devlete alımı şimdilik kapalı.
Turist Rehberliği Dikey Geçiş Bölümleri
Bölümü bitirenler DGS’ye girip gerekli puanı aldıklarında aşağıdaki bölümlere dikey geçiş yapma hakkına sahip olur. DGS’de sınırlı kontenjanlar verilmektedir; bu nedenle dikey geçiş düşünenlerin DGS’ye ciddi anlamda çalışması gerekir. DGS bölümleri şunlardır:
--Seyahat İşletmeciliği
--Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği 
--Turizm Rehberliği
--Turizm İşletmeciliği
Turist Rehberliği Bölümü Yorumlar
Bölümün kamuya atanma olanağı olmamasına rağmen her zaman tavsiye edeceğimiz bir bölümdür. Ülkemizde yabancı dil her zaman ekmek getirir. Yeter ki bildiğiniz yabancı dili de nerede nasıl kullanmanız gerektiğini bilin. Ancak bölümü kazandıktan sonra sadece okul dersleri ile sınırlı kalmayın. Kendinizi çok iyi geliştirin. Bol bol kitap okuyun ve yazma, çeviri çalışmalarında bulunun.
0 notes
afafreer-blog · 7 years
Text
Uçuş Harekat Yöneticiliği Bölümü Nedir Ne İş Yapar İmkanları Maaşları
İstanbul Gelişim Üniversitesi ile Kapadokya Meslek Yüksekokulunda okutulmaktadır. Her ikisi de ücretli özel üniversiteler olmasına rağmen bölümü bu üniversitelerde tam burslu veya yarı burslu olarak da okuyabilirsiniz.
Bölümü tercih etmeyi düşünenler tanıtım yazımızı inceleyerek bölüm hakkında fikir sahibi olabilir, aklındaki soruları tarafımıza sorabilir.
Uçuş Harekat Yöneticiliği Bölümü Nedir?
Havayolu şirketlerinde yolcı/kargo birimlerinde görev alabilecek meslek elemanlarının yetiştirildiği 2 yıllık bir bölümdür. Eğitim süresi 2 yıldır; ancak hazırlık sınıfı da okutulduğunda eğitim 3 yıl devam etmektedir.
Uçuş Harekat Yöneticiliği Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?
Bölüme yerleştirmeler YGS-5 puan türü ile yapılmaktadır. YGS’ye girip baraj puanını (150) aşan her aday bölümü tercih etme hakkına sahiptir.
Uçuş Harekat Yöneticiliği İş İmkanları – Mezunları Nerelerde Çalışır?
Uçuş Harekât Yöneticiliği mezunları, havayolu işletmeleri (yolcu-kargo bölümleri) ile temsil-gözetim şirketlerinde çalışma olanağı bulabilmektedir. Bölümün iş imkanları pek de geniş değildir. Kamu kurumlarına atamaları ise kapalıdır.
Bölümü bitirip iş arayanlar, öncelikle hava yolu şirketlerine iş başvurusunda bulunmalıdır. Ayrıca 3001 kodu ile tercih edilebilen memurluk kadrolarına KPSS puanı ile yerleşilebilir; ancak bu kadrolara yerleşebilmek için KPSS önlisans oturumundan 90 üzeri puan almak gerekmektedir.
Uçuş Harekat Yöneticiliği Bölümü Ne İş Yapar?
Uçuç Harekat Yöneticiliği mezunları havayolu şirketlerinin kargo ve yolcu indirip bindirme alanlarında çalışırlar. Kendi görev alanlarına giren her türlü işi yaparlar.
Uçuş Harekat Yöneticiliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Herhangi bir özel hava şirketinde çalışan mezunlar 2000-3000 arasında maaş alırlar. Kamuda görev yapmadıkları için maaş birliği söz konusu değildir.
Uçuş Harekat Yöneticiliği Bölümü Atamaları
Şimdiye kadar yapılan atamalarda 2 yıllık Uçuş Harekat Yöneticiliği mezunlarına herhangi bir kontenjan verilmedi. Bundan sonra verilmesi de pek mümkün görünmüyor. Bölümü tercih edecek olan adaylar, mezun olduktan sonra özel sektör ile sınırlı kalacağını bilmelidir.
Uçuş Harekat Yöneticiliği Dikey Geçiş Bölümleri
Bölümü başarı ile bitirip DGS’de yeterli puanı alanlar aşağıdaki üç lisans bölümünden birisine dikey geçiş yapabilir. DGS’ye girmek zorunlu değildir. Sadece 4 yıllık bölümlere geçiş yapmak isteyenlerin girdiği bir sınavdır. Açılımı ‘’Dikey Geçiş Sınavı’’dır. Uçuş Harekat Yöneticiliği DGS bölümleri şunlardır:
--Hava Trafik Kontrol 
--Pilotaj
--Havacılık Yönetimi
Uçuş Harekat Yöneticiliği Bölümü Yorumları
Bölüm hakkında çok olumlu konuşmak mümkün değildir. Ne yazık ki iş bulmak da kolay değildir. Kamuya alımlar da kapalı olunca bölümün pek de albenisi kalmıyor doğrusu. Ancak her şeye rağmen bölüm ilgi duyanların okuyabileceği bir bölüm sayılır. Şansınız bol olsun.
0 notes
afafreer-blog · 7 years
Text
Tohumculuk Teknolojisi Bölümü Nedir İş İmkanları Maaşları
Sıradan bir üniversite bölümünün bile istihdam olanaklarını ilgili üniversitelerin tanıtım yazılarından okuduğunuzda, çok iyi bir bölümmüş gibi gösterildiğini görebilirsiniz. Bu nedenle bölüm araştırırken üniversitelerin resmi web sayfalarında yer alan bilgilere bağlı kalmanızı önermiyoruz. ‘’Kimse yoğurdum ekşi demez.’’ misali, üniversiteler de okuttukları bir bölüm hakkında kötü konuşmazlar.
Sizler için hazırladığımız bu yazıda 2 yıllık Tohumculuk Teknolojisi bölümü hakkında yararlı bilgiler vermeye çalıştık. Bu arada 2017-2018 eğitim-öğretim yılından itibaren eski adı ‘’Tohumculuk’’ olan bu bölümün adı ‘’Tohumculuk Teknolojisi’’ olarak değişti. ÖSYM’nin verdiği taban puanlar belgesinde bu şekilde yazıldı.
Tohumculuk Teknolojisi Bölümü Nedir?
Çeşitli bitkilerin tohumlarını üreten veya satışını yapan meslek elemanlarının yetiştirildiği bir önlisans programıdır. Eğitim süresi 2 yıldır.
Tohumculuk Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?
Bölümün puan türü YGS-6’dır. Girilmesi gereken tek sınav ise YGS’dir.
Tohumculuk İş İmkanları – Mezunları Nerelerde Çalışır?
Bölüm mezunlarına “Tohumculuk Teknikeri” unvanı verilmektedir.. Tohumculuk teknikerleri ziraat mühendisinin yardımcısı olarak çalışır ve tarla/sebze bitkilerinin tohumlarını iyileştirmek, tohumların toprağa ve iklime uyumunu belirlemek için gerekli çalışmalar yapar, tohumların pazarlanmasını sağlar. İş imkanları son derece kısıtlıdır. Devlete atanmak çok zordur. Aynı zamanda özelde iş bulmak da kolay değildir.
Tohumculuk teknikerleri Tarım ve Köy İşleri Bakanlığına veya özel sektöre ait tohum üretim istasyonlarında çalışabilir yahut kendi işlerini kurabilirler.
Tohumculuk Bölümü Ne İş Yapar?
-Ziraat mühendislerinin belirlediği üretim planlarının uygulanmasından sorumludur.
-Çeşitli bitkilerin tohumlarını iyileştirme çalışmalarında bulunur.
-Üretimi yapılan bitkilerin veya tohumların üretilme aşamalarını izler.
-İlgili kontrolleri yapar ve çeşitli aksaklıklarda gereken tedbirleri alır.
-Tohumların paketlenmesini sağlar.
-Üretilen tohumların satışında görev alır.
Tohumculuk Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Kamuya atanan Tohumculuk Teknikeri maaşı 2018 için 2700 lira dolaylarındadır. Özelde çalışanların maaşları daha düşüktür.
Tohumculuk Bölümü Atamaları
Son birkaç yılda bu bölüm mezunlarından toplamda 4-5 kişi atanmış ve KPSS taban puanları 84 ve üzeri olmuştur.
Tohumculuk Dikey Geçiş Bölümleri
Tohumculuk Teknolojisi mzunları aşağıda yer alan 4 yıllık bölümlere dikey geçiş yapabilir.
--Bahçe Bitkileri
--Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması 
--Organik Tarım İşletmeciliği
--Bitki Koruma
--Bitkisel Üretim ve Teknolojileri 
--Tarla Bitkileri
--Tarımsal Biyoteknoloji
Tohumculuk Bölümü Yorumlar
84 çok da yüksek olmayan bir puan olsa da atama sayısına baktığımızda Tohumculuk bölümünün pek de işe yarar bir bölüm olduğunu söylemek mümkün değil. Özel sektörde iş bulmak zaten zor, devlete alımlar da olmayınca bölümün tercih edilirliği iyice düşüyor. Yine de KPSS’de kendisine güvenenler ve bölüme ilg, duyanlar tercih edebilirler.
0 notes
afafreer-blog · 7 years
Text
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü Nedir İş İmkanları Maaşları
Üniversite tercihi yapan adayların yaptığı en büyük hatalardan bir tanesi, aklından geçen bölümleri derinlemsine araştırmadan tercih etmeleridir. Bölüm tercihi tüm hayatınızı etkileyecek olan bir olaydır, bu yüzden ister ilk tercihiniz olsun isterse de son tercihiniz, mutlaka iyi araştırın, gerekirse bölüm mezunları ile iletişime geçin, KPSS atamalarına bakın, ondan sonra tercih edecekseniz yine edin.
Sırf üniversite okumuş olmak için sıradan bir bölümü yazmaya gerek yok. Bir bölüm için 2 veya 4 yılınızı harcayıp boş kalmaktansa, hiç tercih etmeyip bir iki sene daha çalışmanız veya kendinize bambaşka bir yol haritası çizmeniz yararınıza olacaktır. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler bölümünü tercih etmek isteyenler için hazırladığımız bu tanıtım yazısının size ayrıntılı bilgi vereceğini umuyoruz. Bölüm hakkında sormak istediğiniz tüm soruları bizlere sorabilirsiniz arkadaşlar.
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü Nedir?
Tıbbi ve Aromatik bitkiler sektöründe faaliyet gösteren her türlü özel işletmelerde, aktarlarda, güzllik salonlarına ve sektör ile ilgili diğer firmalarda görev alacak meslek elemanlarının yetiştirildiği 2 yıllık bir bölümdür. Birçok üniversitede okutulan bölümün dersleri 1. Sınıfta kolay olsa da 2. Sınıfta sayısal derslerin yoğunluğu yüzünden zorlaşmaktadır.
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?
Bu program için öğrenci alımında dikkate alınan puan türü YGS-6’dır. Adaylar YGS’ye girip minimum 150 puan aldığında bölümü tercih etme hakkı kazanır. Bölüme yerleşmek için ise daha yüksek bir puan alınması gerekmektedir.
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler İş İmkanları – Mezunları Nerelerde Çalışır?
Bölümü başarı ile bitirenler özel sektörde çalışmaktadır. Devlet kurumlarına atama yapılmadığı için sadece 3001 kodlu kadrolar tercih edilerek devlet kurumlarına atanılabilir; ancak bu kadroların KPSS puanları da genellikle 90 puanın üzerindedir. Birkaç yılda bir defa bir iki kontenjan verildiğinde ise mezunlar kendi alanlarındaki kadrolara 87 ve üzeri puanlarla atanabilmektedir. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler iş olanakları şunlardır:
-Aktarlar
-Aromaterapi Merkezleri
-Bitkisel İlaç Üreten Laboratuarlar
-Bitkisel İlaç Yapan Ve Satan Eczaneler
-Bu Bitkilerin Yetiştiriciliği Yada Toplayıcılık Faaliyetlerinde Bulunan Sektörler
-Güzellik Salonları
-Kendi Arazilerinde Organik Tarım Yapabilirler
-Organik Pazarlar
-Organik Tarım İşletmeleri
-Organik Ürün Sertifikası Veren Kuruluşlar
-Parfümeri Ve Kozmetik Sanayi
-Tarım Ve Köyişleri Bakanlığına Bağlı Tarım İl Ve İlçe Müdürlükleri
-Tarım, Çevre Ve Orman Bakanlığı Bünyesindeki İlgili Kuruluşlar
-Tıbbi Bitki Drogları Üreten Ve Satışı Yapan İşyerleri
-Tıbbi Bitkiler İthal Ve İhraç Eden Firmalar
-Tohum, Gübre Ve İlaç Bayileri
-Toprak Analiz Laboratuarları
-Ziraat Odaları
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü Ne İş Yapar?
Bölüm mezunları genellikle ziraat mühendisinin denetim ve gözetimi altında çalışır. Başlıca görevleri şunlardır:
-Çeşitli  tıbbi bitkilerin satış ve pazarlamasını yapar.
-Eld edilen bitkilerden çeşitli yağlar elde eder.
-Parfüm, krem, merhem, losyon ve benzeri kozmetik ürünlerin yapımında görev alır.
-Taze olarak toplanan bitkilerin kurutulmasında ve paketlenmesinde görev alır.
-Tıbbi bitkileri öğüterek çeşitli ilaç hammaddelerini hazırlar.
-Tıbbi bitkilerin hasadında görev alır.
-Tıbbi bitkilerin üretildiği sera, tarla ve depoları mikroplardan arındırmak için kimyasal maddeleri kuralına uygun şekilde kullanır.
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Olası bir KPSS alımı ile kamuya atanan mezunlar 2600 lira gibi bir maaşla çalışır. Özelde ise maaşlar genellikle asgari ücret seviyesindedir ki bu maaş da 1400-1500 liraya tekabül etmektedir.
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü Atamaları
2016 atamalarında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına en düşük 86 puanla tekniker olarak atananlar olmuştur. Ancak yapılan atamada bu bölümden alınan mezun sayısı iki elin parmaklarını geçmemiştir. Ne yazık ki atama konusunda son derece şanssız bir bölümdür.
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Dikey Geçiş Bölümleri
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler mezunlarının dikey geçiş yapabileceği 4 yıllık bölümlerin çok da iyi olduğunu söylemek mümkün değildir. Öyle 2 yıllık bölümler var ki atama şansı filan yok; ancak DGS ile geçiş yapılabilecek bölümler çok iyi olduğu için tercih edilme sebebi oluyor. Bu bölümün o avantajı da yok. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler DGS bölümleri şunlardır:
--Bahçe Bitkileri
--Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması 
--Bitki Koruma
--Bitkisel Üretim ve Teknolojileri 
--Kimya
--Tarla Bitkileri
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü Yorumlar
Bu başlık altında genellikle kendi yorumlarımızı yapıyorduk; ancak bu yazıda kendi yorumlarımızdan çok bölüm mezunlarının yorumlarından bahsedeceğiz. Bölümü okuyanlar veya bölümden mezun olanlar ne yazık ki bölüm hakkında hiç iyi konuşmuyor. Belki de %90’ı bölümün boş olduğundan, ne kamuda ne de özelde iş bulunduğundan dert yanıyor. Bir anlamda haklılar; zira onca üniversitede okutulmasına rağmen bölüm mezunlarına neredeyse hiç kadro açılmıyor. Özelde yapacakları işler ise çok sınırlı. Bazıları aktar dükkanı açarım düşüncesi ile tercih ediyor; fakat sonrasında işler düşündüğü gibi gitmiyor. Sizlere bölümü tercih edin veya etmeyin demiyoruz; ancak çok iyi araştırmadan da son kararınızı vermeyin. Her şeyin gönlünüzce olmasını dileriz.
0 notes
afafreer-blog · 7 years
Text
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü Nedir Maaşları İş İmkanları
En iyi sağlık bölümleri arasında yerini alan bölümlerden bir tanesi de 2 yıllık Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterli bölümüdür. Bu arada ‘’döküman’’ değil de ‘’doküman’’ şeklinde yazılması gerektiğini de belirtelim; zira Google aramalarında hep yanlış aranmış.
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik bölümünün iyi bir bölüm olması, atamasının çok sayıda yapılması ve özel hastanalerde de mezunların kolayca iş bulmasından kaynaklanmaktadır. Evet, KPSS taban puanları sizlere biraz yüksek gelebilir; ancak en azından KPSS’ye çalıştığınızda bir şekilde devlete atanabileceğinizi bilmeniz bile çok güzel bir şey. Hele de devlete ataması hiç olmayan bölümleri gördükten sonra...
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü Nedir?
Devlet hastaneleri ile özel hastanelerde sağlık teknikeri unvanı ile görev alacak meslek elemanlarının yetiştirildiği bir önlisans programıdır. Onlarca üniversitede okutulan bu bölümü dilerseniz ücretli üniversitelerde daha düşük bir taban puanı ile de okuyabilirsiniz.
AÖF Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü
2017-2018 eğitim-öğretim yılında Anadolu Üniversitesi, açıköğretim sınavsız ikinci üniversite kapsamında bu bölümü de açtı. Artık dileyen üniversite mezunları ile üniversite öğrencileri de bu bölüme sınavsız olarak kayıt yaptırabilecekler. Aslında bölüm mezunları veya öğrencileri için bu çok kötü bir durum; zira birkaç sene içinde binlerce mezun birikecek ve KPSS atama puanları bir anda fırlayacaktır.
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?
Artık bölüme iki farklı şekilde yerleşebiliyorsunuz. Birinci yol YGS’ye girip YGS-3 puan türünde yeterli puanı almak. İkinci yol ise Anadolu Üniversitesi AÖF Tıbbi Dokümantasyon ve Skreterlik bölümüne direkt kayıt yapmak. Açıköğretim hakkında detaylı bilgi isteyenler aşağıdaki yorum bölümünü kullanarak bize sorularını sorabilirler. Örgün öğretim okumak isteyenlerin YGS’ye girmesi şart.
Tıbbi Dökümantasyon ve Sekreterlik İş İmkanları – Mezunları Nerelerde Çalışır?
Mezunlar tüm kamu sağlık kurumları ile her türlü özel hastane ve sağlık kuruluşunda çalışabilmektedir. KPSS ile atananların büyük bir bölümü kamu hastaneleri ile üniverite hastanelerine atanmaktadır. Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik iş olanakları şunlardır:
-Adli Tıp Kurumları
-Ambulans Şirketleri
-Devlet Hastaneleri
-Medikal Malzemenin Satış Ve Tanıtım İşleri
-Özel Hastane Ve Klinikler
-Özel Muayenehane Hekimliği
-Sağlık Ocakları
-Tıbbi Yazılım Şirketleri
-Üniversite Hastaneleri
Yukarıda sayılan resmi kurum ve kuruluşlara atanmak için KPSS Önlisans oturumunda gerekli puanı almanız şart. Ancak özel hastane ve kliniklerde çalışmak için KPSS’ye girme şartı bil yoktur. İlgili hastaneye bireysel başvuruda bulunarak göreve başlamanız mümkündür.
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü Ne İş Yapar?
Kamu hastanelerinde vey özel sağlık kuruluşlarında görev alan Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik mezunlarının yaptığı işler şunlardır:
-Görev aldığı sağlık kurum veya kuruluşundaki hastaların tedavileri, yatışları, taburcuları; ölen kişi sayısı gibi tüm bilgilerin kayıtlarını tutar, bunları gerekirse tablo haline getirir, düzenler ve hastane yönetimine teslim eder. -Çalıştığı kurumun her türlü bilgisinin istatistiklerini tutar, cetvel haline getirir ve ilgililere sunar. -Sağlık sektöründeki gelişmeleri takip eder. -Hasta kaydı yapar, hastaların tedaviye alınmasını sağlar. -Tıbbi raporları yazar. -Gerektiğinde sağlık kurum veya kuruluşunun arşivini düzenler.
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Devlet ve üniversite hastanelerinde çalışan sağlık teknikerlerinin maaşı 2800 lira dolaylarındadır. Hastanelerin farklı döner sermaye ve performans ödemeleri, her ilde veya hastanede çalışanların birbirinden farklı maaşlar almasına sebep olmaktadır. Anlayacağınız A hastanesinde çalışan biri ile B hastanesinde çalışan birinin maaşı birebir aynı değildir. Özel hastanelerde bu maaş biraz daha düşük olabilmektedir. Genellikle özel hastanelerde 2000-2500 liraya çalışmak mümkündür.
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü Atamaları
Bölüme her atamada kontenjan verilmektedir. Özellikle 2016 ve 2017 yıllarında yapılan atamalarda KPSS taban puanı 82 civarında olmuştur. Çok sayıda kişi alınmasına rağmen puanların yüksek olması mezun sayısı ile ilgilidir. Zira her sene binlerce kişi bu bölümden mezun olmaktadır. Mezun sayısı arttıkça KPSS atama puanları da yükselmektedir.
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Dikey Geçiş Bölümleri
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik, yöneticilik ve işletmecilik alanı ile ilgili olduğu için dikey geçiş yapılan bölümler de bu alanla ilgilidir. Bölüm mezunları aşağıda yer alan lisans bölümlerine dikey geçiş yapabilmektedir:
--İşletme
--İşletme Yönetimi 
--Sağlık İdaresi 
--Sağlık Yönetimi
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü Yorumlar
KPSS atama puanı yüksek sayıldığı için bölümü fazlası ile övemiyoruz. Ancak sizler de takdir edersiniz ki neredeyse tüm 2 yıllık bölümler öldü. Onlarca 2 yıllık bölümün develete ataması hiç olmuyor. Bu bölümde ise her sene onlarca kişi devlet kurumlarına atanabiliyor. Atanamayanlar da özel hastanelerde kolayca görev yapabiliyor. Bu nedenle her şeye rağmen şu an için en iyi 2 yıllık sağlık bölümleri arasında saymamız mümkün.
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümünün Geleceği Var mı?
İşte, geldik zurnanın zort dediği yere. İşler bu sene tamamen değişti. Neden mi? AÖF yüzünden. Düşünün ki sizler YGS’ye sıkı çalıştınız ve yüksek puanla bu bölümü kazandınız. Başka bir arkadaşınız ise taban puanı en düşük olan bir 2 yıllık bölüme yerleşti. İşte 2017-2018’den itibaren o arkadaşınız hiçbir sınava girmeden, puana tabi tutulmadan AÖF Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik bölümüne kayıt yapabilecek ve beraber mezun olacaksınız. AÖF yani Anadolu Üniversitesi açıköğretim Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik bölümüne alınacak öğrencilerin bir sınırı bile yok. İsteyen herkes bölüme kayıt yapabilecek. Haliyle birkaç sene içinde on binlerce mezun birikmiş olacak ve 82 puanla atanabilen mezunlar için KPSS taban puanları 90’lara fırlayacak. Anlayacağınız, birkaç kuruş daha fazla kazanmak için bu bölümü de öldürdüler. Kısacası ülkemizde eğitimin içine ettiler desek yeridir.
0 notes
afafreer-blog · 7 years
Text
Tekstil Teknolojisi Bölümü Nedir İş İmkanları ve Maaşları
2 yıllık Tekstil Teknolojisi bölümü hakkında size lazım olacak tüm faydalı bilgileri bu tanıtım yazımıza bir araya getirdik. Bölüme ilgi duyanlar yahut puanı bu bölüme yetenler, yazımızı inceleyerek nihai kararlarını verebilecektir. Tekstil Teknolojisi hakkında sormak istedikleriniz olursa da çekinmeden bizlere sorabilirsiniz. Bilgimiz dahilindeki tüm sorularınıza en yakın zamanda cevap verilmektedir.
Tekstil Teknolojisi Bölümü Nedir?
Tekstil fabrikaları ile küçük ölçekli tekstil atölyelerinde tekstil teknikeri olarak görev alacak kalifiye meslek elemanları yetiştiren bir bölümdür. Eğitim süresi 2 yıl olan bölüm birçok devlet üniversitesinde okutulmaktadır.
Tekstil Teknolojisi Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?
YGS-1 puan türü ile öğrenci alınmaktadır. Sadece bu bölümü tercih edecek olan adayların YGS’ye girmesi yeterlidir.
Tekstil Teknolojisi İş İmkanları – Mezunları Nerelerde Çalışır?
Bölüm mezunlarına ‘’Tekstil Teknikeri’’ unvanı verilir. KPSS ile alımı olmaığı için iş olanakları yalnızca özel sektör ile sınırlıdır. Özel sektörde de sizi pek tatmin edecek bir iş bulmak zordur. Tekstil fabrikalarında çalışanların büyük kısmı asgari ücretle çalışmaktadır. 2 yıllık Tekstil teknolojisi iş imkanları şunlardır:
-Kendi iş yerinizi açabilirsiniz.
-Tekstil fabrikalarında çalışabilirsiniz.
-Hazır giyim satışı yapan mağazalarda görev alabilirsiniz.
-Halk Eğitim Merkezlerinde usta öğretici olarak çalışabilirsiniz.
-Tekstil sektöründe faaliyet gösteren özel işletmelerde yönetici veya yönetici yardımcısı olabilirsiniz.
Tekstil Teknolojisi Bölümü Ne İş Yapar?
Tekstil teknikeri çalıştığı fabrika veya işletmede genellikle şu işleri yapar:
-Tekstil mühendisince hazırlanan üretim planının uygulanmasını sağlar. -Üretimde lazım olacak makinelerin kurulumunu ve çalışmasını sağlar. -Kullanılan makinelerin düzenli bakımlarını yapar ve arıza durumunda onarır. -Yeterlikleri çerçevesinde, üretilecek ürünün tasarımını çizer veya çizdirir. -Ürünlerin kalite kontrolünü yapar.
-İşletmede çalışacak elemanların niteliklerini veya sayısını belirler.
-İşçiler arasındaki iş paylaşımınjı yapar.
Tekstil Teknolojisi Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Tekstil teknolojisi maaşları 1500-2000 TL civarındadır. İşinde ustalaşmış ve yıllardır çalışan Tekstil teknikeri maaşı 2500-3000 lira arasında da olabilmektedir.
Tekstil Teknolojisi Bölümü Atamaları
Ne yazık ki Tekstil Teknolojisi mezunlarının devlete ataması yok. Yıllardır bu bölüme tek bir kontenjan bile ayrılmadı. Bu saatten sonra da bölüme kontenjan verileceğini düşünmüyoruz doğrusu.
Tekstil Teknolojisi Dikey Geçiş Bölümleri
Tekstil Teknolojisi okuyanlar, mezun olduktan sonra DGS’ye girerek çeşitli 4 yıllık programlara dikey geçiş yapabiliyor. Dikey geçiş sınavı YÖK tarafından her sene düzenleniyor. DGS olarak anılan bu sınava girip de yeterli puanı alan mezunlar kendilerine izin verilen bölümler ile sınırlı olmak şartı ile istedikleri bölüme dikey geçiş yaparak eğitimlerine üçüncü sınıftan devam ediyorlar. Tekstil Teknolojisi DGS bölümleri şunlardır:
--Moda Giyim Tasarımı 
--Moda Tasarımı
--Moda ve Tekstil Tasarımı 
--Tekstil
--Tekstil Mühendisliği 
--Tekstil Tasarımı
--Tekstil ve Moda Tasarımı
Tekstil Teknolojisi Bölümü Yorumları
Ülkemizde tekstil sektörü gelişmiştir, bu nedenle iş bulma imkanı yüksektir. Ancak bu sektörde iş bulmak sorun olmasa da maaşı iyi olan bir iş bulmak büyük problemdir. İş başvurusunda bulunduğunuz zaman genellikle asgari ücret teklif edilir. Zaten asgari ücretle ilkokul mezunları dahi iş bulabiliyor. Bölüme ilgisi olup girişimci olanların kendi işlerini kurması çok daha faydalı olacaktır.
0 notes
afafreer-blog · 7 years
Text
Tarla Bitkileri Bölümü Nedir Ne İş Yapar İmkanları Maaşları?
Bilindiği gibi tarım sektörü ile alakalı önlisans düzeyinde eğitim veren birçok bölüm var. 2 yıllık Tarla bitkileri bölümü diğer tüm tarım bölümlerinden daha iyi bir bölümdür; zira KPSS ile devlete atanmak daha mümkün. Bölümün aynı isimle bir de lisans programı mevcuttur. Her iki bölüm birbiri ile karıştırılmamalıdır. Burada tanıtımını yaptığımız bölüm Tarla Bitkileri 2 yıllık bölümüdür.
Bu yazıda iki yıllık tarla Bitkileri bölümü iş imkanları, maaşları, atamaları ve dikey geçiş bölümlerinden ayrıntılı olarak bahsettik. Tüm bu konular dışında kalan sorularınızı da çekinmeden bize sorabilirsiniz.
Tarla Bitkileri Bölümü Nedir?
Gerek kamu kurumlarının gerekse de tarım alanında faaliyet gösteren özel işletmelerin ihtiyaç duyduğu kalifiye meslek elemanlarını yetiştiren bir üniversite bölümüdür. Bölümün eğitim süres 2 yıldır. Dersler son derece kolay ve zevkli geçmektedir. 2 yıllık Tarla Bitkileri bölümü olan üniversiteler şunlardır:
-Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
-Adıyaman Üniversitesi
-Bingöl Üniversitesi
-Çankırı Karatekin Üniversitesi
Tarla Bitkileri Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?
Bölümün puan türü YGS-6 olup, bölüm için girilmesi gereken tek sınav YGS’dir.
Tarla Bitkileri İş İmkanları – Mezunları Nerelerde Çalışır?
Kabul etmeliyiz ki Türkiye bir tarım ülkesidir. İhracatımızda en büyük paya sahip olan ürünler de yine tarımsal ürünlerdir. Özellikle son yıllarda geliştirilen bazı projeler ve sulama sistemleri sayesinde birim alandan çok daha fazla ürün elde edebiliyoruz. Bu kadar önemli olan bir sektörde elbette ki görv alacak deneyimli meslek elemanlarına ihtiyaç duyulmaktadır. İşte, Tarla Bitkileri önlisans programı da tarım sektöründe görev alacak elemanlar yetiştirmeyi gaye edinmiştir.
Tarla Bitkileri mezunlarının çalışabileceği alanlar ve iş imkanları şunlardır:
-Belediyeler
-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
-Özel sektör
-Tarım Bakanlığı’na bağlı tüm birimler
-Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü
-Tarım ve hayvancılıkla ilgili malzeme satan kuruluşlar
-Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü
Tarla Bitkileri Bölümü Ne İş Yapar?
-Özellikle en çok tüketilen bitkilerin üretimini gerçekleştirirler.
-Bitki türlerini geliştirici çalışmalarda bulunurlar.
-Ürünleri modern yöntemlerle toplayarak hasatı gerçekleştirirler.
-Toplanan ürünleri uygun koşullarda muhafaza ederler.
Tarla Bitkileri Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Devlete atanmış tarla Bitkileri mezunları 2700 lira civarında maaş alırlar. Özel sektörde maaşlar daha düşüktür. Bununla birlikte yoğun olarak tarım işi ile uğraşanların yüksek kazançlar elde etmesi mümkündür.
Tarla Bitkileri Bölümü Atamaları
2017 eylüle kadar 2017 yılında bu alandan KPSS ataması henüz yapılmadı. Ancak 2016 yılında yapılan KPSS atamalarında mezunlar 80 puanla çeşitli resmi kurumlara atanabildi.
Tarla Bitkileri Dikey Geçiş Bölümleri
2 yıllık tarla Bitkileri mezunları istedikleri ve DGS’de yeterli puanı aldıkları takdirde aşağıdaki 4 yıllık bölümlerden istedikleri bir tanesine DGS ile geçiş yapabilirler. Tarla bitkileri DGS bölümleri şunlardır:
--Bahçe Bitkileri
--Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması 
--Organik Tarım İşletmeciliği
--Bitki Koruma
--Bitkisel Üretim ve Teknolojileri 
--Tarla Bitkileri
--Toprak Bilimi ve Bitki Besleme
Tarla Bitkileri Bölümü Yorumlar
Çiftçiliği profesyonel olarak yapanlar için tarımda iyi kazanç olduğunu söyleyebiliriz. Elbette bu işler öyle masa başı işler gibi kolay değildir. Tarım ile uğraşanlar bu işin zorluğunu da bilirler. Bununla birlikte bağ bahçe işlerini yapmaktan son derece zevk duyan birçok insan vardır. İşte 2 yıllık tarla Bitkileri bölümü bu insanlara uygun bir bölümdür. KPSS’ye ciddi olarak çalışanlar KPSS ile devlet kurumlarına da atanabilirler elbette. O zaman çalışma koşulları daha rahat olacaktır.
0 notes
afafreer-blog · 7 years
Text
Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi Bölümü Nedir İş İmkanları Hakkında Bilgi
Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi bölümüne ilgi duyup tercih etmeyi düşünenler için hazırladığımız bu tanıtım yazısı, bölüm hakkında her türlü bilgiyi hizmetinize sunmaktadır. Bölümün bulunduğu üniversiteler şunlar:
-Kocaeli Üniversitesi
-Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi Bölümü Nedir?
Her türlü tarımsal ürünün muhafaza edilmesi, paketlenmesi ve depolanmasında görev alacak; sektör ile alakalı devlet kurumları ile özel işletmlerde çalışacak teknikerlerin yetiştirildiği bir bölümdür. Eğitim süresi iki yıldır.
Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?
Bölümün puan türü YGS-6’dır. Girilmesi gereken tek sınav YGS’dir. 4 yıllık bölümleri de tercih edecek olan adaylar LYS sınavlarına da katılmalıdır.
Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi İş İmkanları – Mezunları Nerelerde Çalışır?
Bitkisel ürünlerin belirlenmiş standartlara göre paketlenip muhafaza edilmesi bir zorunluluktur. Ülkemizde bu tür denetimler fazlası ile yapılmaktadır. Bu işi yapacak olanların, bu işin eğitimini almış tecrübeli kişiler olması gerekir. İşte  Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi de bu elemanları yetiştirme gayesi ile kurulmuştur. Bölüm mezunlarına ‘’Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknikeri’’ unvanı verilir. Bu teknikerler aşağıdaki çalışma alanlarında görev alabilirler:
-Belediyeler
-Büyük Marketler
-Fiskobirlik Gibi Entegre Tesislere Sahip Kooperatifler
-İhracatı Geliştirme Merkezi
-Kendi Kurdukları İşyerleri -Özel Şirketler
-Sağlık Bakanlığının Gıda Güvenliği İle İlgili Birimleri
-Sebze-Meyve İhracatı Yapan Firmalar
-Soğuk Hava Depoları
-Tarım Ve Köy İşleri Bakanlığı
-Tariş
-Ziraat Fakülteleri
Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi Bölümü Ne İş Yapar?
Bölüm mezunları çalıştıkları kurum veya işletmelerde aşağıda listelenen iş ve işlemleri yaparlar:
-Toplanan bitkisel ürünlerin uzun süre sağlıklı bir şekilde kalabilmeleri için çeşitli soğutma ve iklimlendirme çalışmaları yaparlar. -Üretim sonrası paketleme işlemlerinde görev alırlar. -Ürünlerin depolarda veya soğutma sistemlerinde çeşitli zararlılardan zarar görmemesi için gerekli tedbirleri alırlar. -Depolanan veya ambalajlanan ürünlerin pazara sunulmasında görev alırlar. -Üretimi yapılan çeşitli bitkisel ürünleri bazı laboratuvar analizlerinden geçirirler.
Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Kamuda görev alan teknikerler genellikle 2500-2800 TL arasında maaş alırlar. Özel sektörde görev alan teknikerler için Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi maaşı asgari ücret ile 2000 lira arasındadır.
Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi Bölümü Atamaları
Bölüm mezunlarına pek kontenjan verilmemektedir. Birkaç yılda nadiren verilen kontenjanlarda ise KPSS atama puanları 87 ve üzerinde olmuştur.
Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi Dikey Geçiş Bölümleri
Bölümü bitirenler aşağıda yer alan lisans bölümlerine geçiş yapabilirler. Dikey geçiş yapan mezunlar üniversite hayatına 3. Sınıftan devam ederler, yani yıl kaybı filan yaşamazlar. DGS bölümleri şunlardır:
--Bahçe Bitkileri
--Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması 
--Bitki Koruma
--Bitkisel Üretim ve Teknolojileri 
--Tarla Bitkileri
Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi Bölümü Yorumlar
Bölümün iş bulma imkanı kısıtlıdır. Bölümün az sayıda üniversitede okutulması avantaj gibi görünse de ne yazık ki mezunların büyük bir kısmı iş bulamadığı için başka sektörlere yöneliyor veya asgari ücretle çalışmak zorunda kalıyor.
0 notes
afafreer-blog · 7 years
Text
Tarım Makineleri Bölümü Nedir İş İmkanları Maaşları
Türkiye, bir tarım ülkesi olması hasebiyle tarım makineleri sektöründe de az çokgelişmiş bir yapıya sahiptir. Tarım makinelerinin üretimi konusunda çok gelişmiş olmasa dahi, bu makinelerin satışını, bakım ve onarımlarını yapacak birçok meslek elemanına ihtiyaç duyulmaktadır. Dolayısıyla boş bir bölüm olduğu söylenemez. Hatta iş bulma imkanı açısından şanslı bir bölüm bile sayılabilir.
Bölüm araştıran öğrenciler ve bölüm tercihi yapmak üzere olan üniversite adayları için hazırladığımız bu tanıtım yazısında size lazım olacak her bilgiyi bulabileceksiniz. Bölümün iş olanaklarını, maaşlarını, atama ve dikey geçiş bölümlerini başlıklarımızda bulabilirsiniz. Bölüm hakkında merak ettiğiniz diğer tüm hususları bizlere sorabilirsiniz.
Tarım Makineleri Bölümü Nedir?
Tarım makinaları üreten kamu kurumları ile özel sektöre bağlı fabrikalarda görev alacak veya bu makinelerin satışını yapacak deneyimli teknikerlerin yetiştirildiği iki yıllık bir üniversite önlisans programıdır. Ülkemizde birkaç üniversitede eğitimi verilmektedir. Bölümü normal okuyabileceğiniz gibi ikinci öğretim (gece eğitimi) kapsamında da okuyabilirsiniz.
Tarım Makineleri Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?
YGS-1 puanı ile tercih edilen bölüm için girmeniz gereken sınav YGS’den ibarettir. 2 yıllık tüm bölümlere YGS ile girilmektedir. LYS sınavları ise bazı 4 yıllık bölümler için gerçekleştirilen sınavlardır.
Tarım Makineleri İş İmkanları – Mezunları Nerelerde Çalışır?
Bölümü bitirenler tekniker olmaktadır. İş imkanları geniştir. Mezunlar KPSS ile kamuya atanabildikleri gibi tarım makinesi sektöründe faaliyet gösteren özel fabrika ve işletmelerde çalışabilmektedir.
Bölüm mezunları, talaşlı ve talaşsız üretim yapan tarım makineleri üretim sanayisinde tekniker olarak görev alırlar. Tarım Makinaları iş imkanları ve çalışma alanları şunlardır:
-Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (KPSS ile)
-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (KPSS ile)
-Tarım makinalarını üreten, pazarlayan, tarımsal üretimi gerçekleştiren çeşitli fabrika ve firmalar
-Büyük ölçekli çiftlikler
-Kişinin kendi satış mağazası
Tarım Makineleri Bölümü Ne İş Yapar?
Tarım makineleri mezunlarının yaptığı işleri şu şekilde belirtmek mümkündür:
-Çalıştığı firmada tarım makinelerinin üretim aşamalarında görev alır.
-Bozulan veya hasar gören tarım makinelerinin bakım ve onarımını sağlar.
-Tarım makinelerini bizzat kullanır.
-Tarım makinelerinin çalışma şeklini çiftçilere anlatır.
-Satış firmasında çalışıyorsa satış temsilcisi olarak görev yapar.
Tarım Makineleri Bölümü Maaşları Ne Kadar?
KPSS ile herhangi bir resmi devlet kurumuna atananlar için 2 yıllık Tarım Makineleri maaşları 2600 lira civarındadır. Özel sektörde çalışanlar farklı maaşlar almaktadır. Öyle ki asgari ücretle çalışanlar olduğu gibi kamudakinden daha yüksek maaş alanlar da mevcuttur. Kendi satış dükkanını veya bayiliğini açanlar ise çok daha fazlasını kazanmaktadır.
Tarım Makineleri Bölümü Atamaları
2017’de yapılan atamalarda bu bölüme kontenjan ayrılmadı. 2016’da ise 3 kontenjan ayrıldı ve devlete atanan üç kişiden birinin puanı 78 idi. Anlayacağınız Tarım Makineleri KPSS puanları 78 de olabiliyor; ancak atamalarda kontenjan verilmediği zaman hiç atanamayabiliyorsunuz da...
Tarım Makineleri Dikey Geçiş Bölümleri
Önlisans Tarım Makineleri mezunları aşağıda yer alan üç lisans programından diledikleri ve puanlarının yettikleri bir bölüme dikey geçiş yapabilirler. Dikey geçiş yapabilmeleri için DGS’ye girmeleri, yeterli puanı almaları ve tercih yapmaları gerekmektedir. Tarım makinaları DGS bölümleri şunlardır:
--Biyosistem Mühendisliği
--Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği 
--Tarımsal Yapılar ve Sulama
Tarım Makineleri Bölümü Yorumlar
Birazcık girişimci bir ruha sahip olanlar, sermaye sahibi de oldukları takdirde tarım makineleri satışı yaparak ekmeklerini fazlası ile kazanabilirler. Ancak kendi işini kurmayıp da başkasının fabrikasında çalışanlar hem düşük ücretlere tabi olacaklar hem de iş bulmakta çok zorlanacaklardır. Bölümü tercih edecek adaylara tavsiyemiz, bölümü kazanır kazanmaz KPSS çalışmaya başlasınlar. Aksi takdirde iş imkanları düşük bir bölüm okumuş olacak ve özel sektörde istemeye istemeye çalışmaya mecbur kalacaklar.
0 notes