Tumgik
andrucroitor · 10 years
Text
Care sunt rolurile miracolelor?
I. Rolul minunilor în Evanghelii
Domnul Isus Însuși în foarte multe instanțe ne arată de ce a făcut minuni. Există două roluri legate unul de celălalt: (i) miracole făcute cu scopul autentificării identității Domnului Isus și (ii) miracole cu scopul de a stârni credința în Hristos.
A. Miracole înfăptuite pentru revelarea identității Mântuitorului
ştim că eşti un Învăţător venit de la Dumnezeu;…
View On WordPress
0 notes
andrucroitor · 10 years
Text
Ispășirea eficace: Romani 8
Romani 8 este apologie extraordinară pentru siguranţa credinciosului în mântuire. Pavel arată argumentele începând cu un principiu – toate lucrurile lucrează spre binele creştinului şi de aceea el poate fi sigur de mântuirea lui.
Pavel însă nu se opreşte aici ci detaliază cum lucrează toate lucrurile spre binele creştinului: el spune că siguranţa ţine şi este legată  de (1) planul lui Dumnezeu cu…
View On WordPress
0 notes
andrucroitor · 10 years
Text
Au creştinii acces la "binecuvântările lui Avraam"?
Un grup de oameni (printre ei carismatici dar și alții), adepți ai teologiei prosperității, care nu știu să interpreteze Biblia decât “prin duhul” și neapărat fără nici un fel de pregătire, aduc un argument, pentru susținerea teologiei respective, care spune că trebuie să fim bogați pentru că Avraam a fost bogat.
Ideea lor este că noi suntem fiii lui Avraam și că Biblia promite că noi vom primi b…
View On WordPress
0 notes
andrucroitor · 10 years
Text
Isus este Dumnezeu - Marcu 1:2; Maleahi 3:1
Ceea ce spune Maleahi 3:1 despre Dumnezeu este atribuit lui Hristos în Marcu 1:2. Nu rămâne decât să punem semnul egal între Dumnezeu, din Maleahi, cu Hristos din Marcu. Nu știu exact – ce explicații au martorii lui Iehova pentru acest text?
Maleahi 3:1 “„Iată, voi trimite pe solul Meu; el va pregăti calea înaintea Mea. Şi deodată va intra în Templul Său Domnul pe care-L căutaţi: Solul…
View On WordPress
0 notes
andrucroitor · 10 years
Video
youtube
Ce nu-ți va spune mormonul care bate la ușa ta?
0 notes
andrucroitor · 10 years
Text
Darul de vindecare în Faptele Apostolilor
Darul de vindecare în Faptele Apostolilor
I. Accentul în Fapte nu este deloc pe darul de vindecare. Nu este deloc vorba de așa ceva. Accentele sunt diferite și vor fi enumerate în mod aleatoriu:
1. Accentul primar este pe puterea lui Hristos de vindecare (Fapte 3:16; 4.10, 30; 9.34). Acum nu avem de-a face cu un Hristos prezent trupește ci spiritual dar e Același Hristos care face semne, minuni și felurite vindecări. În cele mai multe…
View On WordPress
0 notes
andrucroitor · 10 years
Text
Schizofrenia liberei voinţe
Avem sau nu voinţă liberă? Răspunsul la această întrebare depinde, cu siguranţă, de felul în care definim conceptul de “voinţa liberă”. Cu alte cuvinte, multă polemică între calvinişti şi arminieni este inutilă pentru că lucrăm cu definiţii greşite. Dacă vă doare repede capul când citiţi atunci vă rog să aşteptaţi următorul articol şi nu vă obosiţi!
1. În primul rând este necesar să definimvoinţa…
View On WordPress
0 notes
andrucroitor · 10 years
Text
Dezvoltarea cutlului fecioarei Maria
sursa
Însăși ideea de dezvoltare presupune adaos, imaginație, inventivitate etc. Așadar, cultul fecioarei Maria nu a fost ceva larg acceptat în creștinătate din totdeauna ci o practică dezvoltată de-alungul timpului.
Voi cita dintr-un autor care nu este protestant, pentru a nu lăsa senzația că inventăm informațiile prezentate. Apreciez corectitudinea autorilor care se confruntă cu propria istorie…
View On WordPress
0 notes
andrucroitor · 10 years
Text
Predestinarea productivă
sursa
De foarte multe ori predestinarea este prezentată ca o realitate periculoasă şi, de aceea, nepractică. Dacă viaţa de credinţă, în toată complexitatea ei, de la cap la coadă, este nepractică atunci şi predestinarea e nepractică deodată ce întreaga viaţă a credinciosului este un produs al predestinării. Totuşi îndrăznesc să afirm că nimeni nu îşi consideră propria viaţă de credinţă, cu toate…
View On WordPress
0 notes
andrucroitor · 10 years
Text
Ispășirea eficace: 1 Ioan 2:2
De obicei în cazul textelor ce par să susţină o ispăşire universală bătălia se duce asupra termenilor de genul “lumea” sau “toţi”. În acest articol nu voi aminti acest argument deşi el are puterea şi însemnătatea lui.
Pe de altă parte în acest articol nu vreau să susţin că Isus nu a murit pentru toţi deşi văd imposibil ca Hristos să fi murit în acelaşi fel pentru cei care vor fi condamnaţi veşnic…
View On WordPress
0 notes
andrucroitor · 10 years
Text
Cultul "fecioarei Maria" după anii 600
Cultul “fecioarei Maria” după anii 600
sursa
Cultul Fecioarei Maria nu a fost dezvoltat în învăţătura apostolilor sau în biserica primară. A început în perioada patristică şi s-a dezvoltat mai puternic după anii 600. Faptul că a existat o “dezvoltare” presupune că s-au adăugat doctrine noi la acest cult şi că el nu îşi are rădăcinile în Scriptură – altfel ar fi fost descoperit înainte de secolul 6.
În acest punct aş spune câteva idei…
View On WordPress
0 notes
andrucroitor · 10 years
Text
Lanţul de aur al predestinării biblice
Lanţul de aur al predestinării biblice
sursa
Indiscutabil există o predestinare nebiblică. Dar există şi o predestinare biblică. Predestinarea biblică Îl are în centru pe Dumnezeu, nu soarta, şansa sau coincidenţa. Ea ţine de veşnicia lui Dumnezeu. În 2 Tesaloniceni 3:2.13-14 Duhul Sfânt ne arată certitudininile oferite de alegerea lui Dumnezeu (gr. εἵλατο). Doar în acest context termenul “ales” (gr. εἵλατο) este asociat cu Dumnezeu…
View On WordPress
0 notes
andrucroitor · 10 years
Text
Mituri între evanghelici
Mituri între evanghelici http://wp.me/s1PHSm-mituri
1. Există PACE biblică fără sfinţire, fără Hristos, fără adevăr. În realitate nu există, sau, cel puţin, nu pentru Dumnezeu şi credincioşii Lui.
a. Dumnezeu nu doreşte pace în păcat. Aceea este o pace satanică. Evrei 12:14 “Urmăriţi pacea cu toţi şi sfinţirea, fără de care nimeni nu va vedea pe Domnul.“
b. Dumnezeu nu doreşte pace fără Hristos deoarece nu există aşa ceva. Efeseni 2:14 “Căci El…
View On WordPress
0 notes
andrucroitor · 10 years
Text
Predestinarea în secolul al ix-lea
Predestinarea în secolul al ix-lea
Câteva decizii importante legate de predestinare
În 853, Hincmar a convocat la Quiercy un sinod al susţinătorilor lui, care a cretat o doctrină a predestinării bazată pe distincţia dintre preştiinţă şi predestinare şi pe o predestinare a pedepsei, dar nu o predestinare la pedeapsă.
Doi ani mai târziu (855) un sinod de la Valence a condamnat hotărârile de la Quercy şi a decretat o “predestinare a…
View On WordPress
0 notes
andrucroitor · 10 years
Text
Un maschil al lui David, când Doeg, edomitul, a venit la Saul
Un maschil al lui David, când Doeg, edomitul, a venit la Saul
1 Pentru ce te făleşti cu răutatea ta, asupritorule? Bunătatea lui Dumnezeu ţine în veci.
2 Limba ta nu născoceşte decât răutate, ca un brici ascuţit, viclean ce eşti!
3 Tu iubeşti mai degrabă răul decât binele, mai degrabă minciuna decât adevărul. – 
4 Tu iubeşti numai cuvinte nimicitoare, limbă înşelătoare!
5 De aceea şi Dumnezeu te va doborî pe vecie, te va apuca şi te va ridica din cortul…
View On WordPress
0 notes
andrucroitor · 10 years
Text
Eficacitatea botezului și Cinei nu depinde de starea preotului?
Eficacitatea botezului și Cinei nu depinde de starea preotului?
sursa
Citesc Tradiția Creștină (vol. 3, Jaroslav Pelikan, luate la jumătate de preț în ofertele apărute uneori pe elefant.ro) și am găsit un pasaj care lămurește sau cel puțin prezintă un răspuns la dilema dacă eficacitatea Cinei sau a botezului depinde de starea spirituală și morală a preotului/păstorului care administrează acesteă simboluri/taine. Cu alte cuvinte, dacă ai fost botezat de un…
View On WordPress
0 notes
andrucroitor · 10 years
Text
Deuteronom: Rostul pustiei și a flămânzirii
Deuteronom: Rostul pustiei și a flămânzirii
Deuteronomul 8:2-3 “Adu-ţi aminte de tot drumul pe care te-a călăuzit Domnul Dumnezeul tău în timpul acestor patruzeci de ani în pustiu, ca să te smerească şi să te încerce, ca să-ţi cunoască pornirile inimii şi să vadă dacă ai să păzeşti sau nu poruncile Lui. Astfel, te-a smerit, te-a lăsat să suferi de foame şi te-a hrănit cu mană, pe care nici tu n-o cunoşteai şi nici părinţii tăi n-o…
View On WordPress
0 notes