Tumgik
codenamefuture · 12 years
Text
Ik en Geld in Vives
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en Codename Future ontwikkelden samen lesmateriaal over financiële educatie: ‘Ik en Geld’.
Het lespakket Ik en Geld bestaat uit vijf interactieve lessen van vijftig minuten. Via de computer en door middel van klassikale werkvormen worden jongeren bewust gemaakt van hun gedrag rondom geld.
Elke les is een op zichzelf staande module, daardoor hebben docenten de vrijheid hoe en wanneer deze ingezet gaan worden. De lessen hoeven dus niet achter elkaar gegeven worden, wat als bijkomend voordeel heeft dat het project een prettige afwisseling kan bieden op de theorie.
De eerste gebruikerservaringen met Ik en Geld kunt u nalezen in de Vives van deze maand. Het artikel is ook als download beschikbaar (PDF).
Heeft u interesse in Ik en Geld? Neem vandaag nog contact op met Martijn Spekman via [email protected].
2 notes · View notes
codenamefuture · 12 years
Text
ROC Mondriaan in actie
Tijdens een themaweek over kanker hebben ruim 300 eerstejaars studenten van ROC Mondriaan in Den Haag gecollecteerd voor KWF Kankerbestrijding.
Het is het tweede jaar dat studenten Helpende zorg en welzijn zich voor deze stichting inzetten. De studenten hoopten dit jaar nog meer op te halen dan ze vorig jaar hebben gedaan. En dat is zeker gelukt! Er is maar liefst € 4.756,78 opgehaald.
Het totale bedrag, ruim € 700 meer dan vorig jaar, is afgelopen vrijdag door de studenten en hun docenten op school aan KWF Kankerbestrijding uitgereikt. LEES MEER >>>
Tumblr media
Foto: pr ROC Mondriaan/Tino van Dam
In samenwerking met KWF Kankerbestrijding heeft Codename Future het project 'maatschappelijke stage - KWF Kankerbestrijding' ontwikkeld. Leerlingen krijgen hiermee inzicht in het belang van een gezonde leefstijl, een rookvrij Nederland en leven zich in in het leven van een kankerpatiënt.
In het kader van hun maatschappelijke stage organiseren de leerlingen een voorlichtingsactie (bijvoorbeeld: maak je schoolplein rookvrij) of een inzamelingsactie voor KWF Kankerbestrijding.
Wij zijn op zoek naar twee pilot-scholen die de 'maatschappelijke stage - KWF Kankerbestrijding' in september of oktober willen uitvoeren. Interesse? Neem contact op met Martijn Spekman via [email protected] of bel 070-302.47.70.
1 note · View note
codenamefuture · 12 years
Text
Sneak Preview
Deze maand lanceren wij onze nieuwe website! Een sneak preview...
Tumblr media
1 note · View note
codenamefuture · 12 years
Text
Jongerenonderzoek
Bijna iedereen in Nederland gebruikt internet. Vooral jongeren zijn zeer actief online; ze surfen op zoek naar informatie, chatten, spelen games in virtuele werelden en bezoeken sociale netwerksites.
Hierbij consumeren ze niet alleen, maar maken bijvoorbeeld ook zelf filmpjes en teksten om deze te delen met anderen. Professor dr. Jeroen Jansz en Mijke Slot, M.A., onderzoekers van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, doen onderzoek naar internetgebruik door jongeren tussen de 12 en 18 jaar en hun motieven daarbij.
Tumblr media
In een vooronderzoek hebben de onderzoekers gepraat met leerlingen van diverse Nederlandse scholen om de belangrijkste activiteiten en motieven in kaart te brengen. De komende tijd zullen zij een vervolgonderzoek in gang zetten.
In dit vervolgonderzoek zullen ze een digitale vragenlijst afnemen onder middelbare scholieren. Het invullen van de lijst zal ongeveer 15 minuten in beslag nemen tijdens schooltijd.
De antwoorden worden uiteraard anoniem en vertrouwelijk behandeld. De resultaten van het onderzoek zullen in een rapportage en een aantal wetenschappelijke publicaties worden gepubliceerd.
Het onderzoek wordt deels gefinancierd door programma Digivaardig & Digiveilig en Mediawijzer.net, een mediawijsheid expertisecentrum geïnitieerd door de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Jeugd en Gezin in 2008.
Heeft u interesse om deel te nemen aan dit onderzoek? Neem contact op met Martijn Spekman via [email protected] of bel 070 3024770.
0 notes
codenamefuture · 12 years
Text
On the Ground Reporter
On The Ground Reporter is een educatieve game, ontwikkeld op de doelen van Burgerschap voor MBO, HBO, en VO. Het brengt complexe vraagstukken op een toegankelijke en uitdagende manier in de belevingswereld van jongeren.
Avontuur, dilemma’s, gevaar, gastvrijheid en taalbarrières. Leerlingen komen het allemaal tegen terwijl ze er als reporter in een fotorealistische game op uit worden gestuurd. Ze doen verslag van wat er in de wereld gebeurt, moeten kritisch zijn met bronnen en ervoor zorgen dat ze met een bruikbare en betrouwbare reportage thuis komen.
Codename Future heeft ondersteunend lesmateriaal ontwikkeld, zodat de game aansluit bij de kerndoelen en methodes van het VO en bij de vakken aardrijkskunde en maatschappijleer, passend in het totaalaanbod informatievaardigheden.
On The Ground Reporter is een project van Butch & Sundance Media, ontwikkelaars van multimediale concepten die op vernieuwende wijze maatschappelijke thema’s voor het voetlicht brengen.
Tumblr media
Aanmelden? Neem vandaag nog contact op met Martijn Spekman via [email protected] of bel: 070-302.47.70.
1 note · View note
codenamefuture · 12 years
Text
Dag van de Duurzaamheid
Duurzaamheid is het streven naar een mooie en houdbare wereld: genoeg voor iedereen, nu en later. Dat betekent dat we goed zorgen voor onszelf, voor andere mensen en voor natuur en milieu.
Juist nu kunnen we de slag naar duurzaamheid maken. Bedrijven en burgers willen het. Gemeenten willen. En scholen? Scholen kunnen hun opleidingen kwalitatief versterken en invulling geven aan de maatschappelijke opdracht van de school door aandacht te geven voor het complexe concept van duurzaamheid.
Of zoals Tex Gunning, (Raad van Bestuur AKZO-NOBEL) het verwoordt: “We leiden onze kinderen nu op om succesvol te worden in de wereld van gisteren, terwijl ik wil dat mijn kinderen worden opgeleid om gelukkig te worden in de wereld van morgen”.
Dit vereist een paradigmashift van zowel onderwijsmanagers als docenten. Laat leerlingen vakoverstijgend werken aan de vraagstukken van morgen.
Tumblr media
Op 10 oktober laat Nederland zien hoe de wereld schoner, mooier en eerlijker kan. Hoe kunnen scholen hieraan meedoen?
1. Organiseer een eigen actie op 10-10-12 Geef als school je eigen actie helemaal zelf vorm. Meld de actie aan op de website.
2. Doe mee met een van de georganiseerde acties voor het VO in jouw buurt Kijk op de markplaats, klik de actie aan en doe mee.
3. Liever een kant-en-klaar pakket? Op dit moment wordt er een kant-en-klaar pakket ontwikkeld. U kunt zich hiervoor aanmelden via [email protected]   Deze actie is een initiatief van Urgenda, IVN, Programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling, Codename Future en diverse managers en docenten uit het Voortgezet Onderwijs.
Kijk voor meer informatie op de website en volg de Dag van de Duurzaamheid op Twitter via #dvdd12.
1 note · View note
codenamefuture · 12 years
Text
UNICEF organiseert jongerendebat
Ter voorbereiding op de aankomende verkiezingen van 12 september aanstaande, organiseert UNICEF i.s.m. het Nederlands Debat Instituut op 10 september een debat tussen jongerenvertegenwoordigers van de politieke partijen en jongeren uit het voortgezet onderwijs. Bent u een actieve debatschool? Dan is dit wellicht interessant voor u!
Codename Future is door UNICEF gevraagd om scholen uit te nodigen zich aan te melden voor dit debat. Om aan het debat deel te kunnen nemen vindt een voorronde plaats op 1 september waaraan 20 scholen deel kunnen nemen.
Tumblr media
Deze scholen kunnen een team van 4 leerlingen (leerjaar 2 en 3) afvaardigen, waar een vakjury uiteindelijk 8 scholen zal selecteren. Zij zullen vervolgens op 10 september in debat gaan met de jongerenvertegenwoordigers van de politieke partijen over belangrijke thema’s uit de samenleving. Hier worden zij op voorbereid door het Nederlands Debat Instituut.
Algemene informatie Doelgroep: leerjaar 2 en 3 van het voortgezet onderwijs.
Planning:
1 september 2012: debattoernooi, voorronde 20 scholen
Week van 3 september 2012: Voorbereiding op debat met de politiek. Dagdeel op de school o.l.v. het Nederlands Debat Instituut
10 september 2012: 8 scholen in debat met politiek o.l.v. het Nederlands Debat Instituut
Klik hier voor meer informatie (PDF).
Meedoen? Aanmelden kan via [email protected] of bel 070-302.47.70. Er kunnen nog maximaal 5 scholen deelnemen!
1 note · View note
codenamefuture · 12 years
Text
Zomervakantie!
De zomervakantie is een drukke periode voor Codename Future. Er wordt keihard gewerkt aan het herzien van bestaand lesmateriaal en het voorbereiden van uitdagende projecten voor het nieuwe schooljaar.
LET OP: Onze online werkomgeving, De Workspace, is van 16 juli tot en met 12 augustus 2012 niet beschikbaar in verband met onderhoudswerkzaamheden.
Tumblr media
Honderden scholen en duizenden leerlingen hebben afgelopen schooljaar met ons lesmateriaal gewerkt. Onze dank gaat daarom uit naar onze opdrachtgevers en natuurlijk de directies en docenten van de scholen die hebben gekozen voor onze lesprojecten.
Speciale dank aan alle leerlingen van de deelnemende scholen. Zij zijn het uitgangspunt van onze dagelijkse werkzaamheden en onze bron van inspiratie!
Ook tijdens de zomervakantie houden wij u graag op de hoogte van onze lesprojecten voor het voortgezet onderwijs. Voor het laatste nieuws op dit gebied verwijzen wij u graag naar onze website, deze weblog en ons twitteraccount.
http://www.codenamefuture.nl http://codenamefuture.tumblr.com http://twitter.com/codenamefuture
Wij wensen u een zonnige zomervakantie!
1 note · View note
codenamefuture · 12 years
Text
Wil jij volgend jaar voor de klas staan?
Codename Future is uitgever van digitaal lesmateriaal voor het voortgezet onderwijs. Met onze materialen bereiden wij jongeren voor op hun actieve rol in de samenleving.
De docent kan op een vernieuwende wijze vakoverstijgend en projectmatig lesgeven. Het scholen- en projectenteam van Codename Future ondersteunt de docent en de leerling hierbij.
Tumblr media
Voor aankomend schooljaar is ons scholen- en projectenteam op zoek naar een projectmedewerker! De projectmedewerker is ons visitekaartje op de scholen en zorgt voor een succesbeleving bij leerlingen en docenten in het voortgezet onderwijs.
Interesse in deze uitdagende functie? Klik hier voor meer informatie (PDF) of mail martijn [at] codenamefuture.nl.
2 notes · View notes
codenamefuture · 12 years
Text
Het Bombardement
Codename Future ontwikkelt op dit moment een digitale les over het bombardement op Rotterdam. Het lesmateriaal sluit aan bij de film 'Het Bombardement' die in december van dit jaar in première gaat.
Een gebeurtenis met een heel bijzonder verhaal en grote gevolgen voor heel Nederland. In de les wordt gebruik gemaakt van ooggetuigenverhalen, historisch materiaal en natuurlijk filmbeelden uit de film 'Het Bombardement'.
Tumblr media
Het interactieve belevingsproject, voor leerlingen van het VMBO, HAVO en VWO klas 2-3, is zelfstandig en als aanvulling op de methode in te zetten. Het kijken van de film voor of na de les is niet noodzakelijk maar geeft wel een enorme toegevoegde waarde.
Dankzij financiering door het vfonds is het lesmateriaal volgend schooljaar voor iedereen kosteloos beschikbaar. Het vfonds stimuleert mensen om het verhaal áchter de vrijheid te laten zien en horen, ook in de vorm van o.a. kunst, films en documentaires, educatief materiaal, tentoonstellingen of debatten.
Wilt u tussentijds de nieuwsbrief over de film ontvangen stuur dan een mail naar [email protected].
NAAR DE NIEUWSBRIEF VAN DE FILM >>
0 notes
codenamefuture · 12 years
Text
Basisvisie Zelfredzaamheid
In opdracht van Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO) heeft Codename Future gesprekken gevoerd met mensen uit het onderwijs. Gesprekken over mogelijke toepassingen van de basisvisie 'Zelfredzaamheid in noodsituaties voor het onderwijs'.
Het resultaat kan op scholen als uitgangspunt worden genomen voor het ontwikkelen van beleid voor zelfredzaamheid in noodsituaties en inbedding daarvan in het leerplan.
Tumblr media
Bijlage 5 van de basisvisie doet verslag van de gesprekken die Codename Future heeft gevoerd met: • Maurice van de Lisdonk (Dongemond College) • Bernice Schutte (De Werkplaats Kindergemeenschap) • Maarten Keppel (CBS De Klokbeker) • Peter Muilwijk (De school Mühring)
De hoofdstukken 1-3 van de basisvisie worden gelardeerd met enkele van hun uitspraken. U kunt de basisvisie hier downloaden (PDF).
Meer informatie? Neem contact op met Irma Boddendijk van Codename Future via irma [at] codenamefuture.nl.
3 notes · View notes
codenamefuture · 12 years
Text
Banken richten financiële educatie ook op VO
Tumblr media
Om jongeren in het voortgezet onderwijs op interactieve wijze te leren omgaan met geld heeft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) speciaal het lesproject ‘Ik en Geld’ ontwikkeld. Deze jongeren krijgen steeds meer geld te besteden en hun financiële verantwoordelijkheid neemt toe.
Tumblr media
Het is daarom belangrijk dat ze de benodigde kennis en vaardigheden leren om een goed financieel inzicht te ontwikkelen en te voorkomen dat ze in de schulden komen. De aftrap van het lesproject vond vrijdag 8 juni jl. plaats op het Sondervick College in Veldhoven.
Tumblr media
Het project is afgestemd op de meest gebruikte economiemethodes voor leerjaar twee en drie van VMBO, HAVO en VWO. Het digitale lesmateriaal is ontwikkeld door Codename Future die is gespecialiseerd in maatschappelijke onderwerpen voor leerlingen in het voortgezet onderwijs.
LEES MEER >>>
0 notes
codenamefuture · 12 years
Text
Informatievaardigheden in het VO
Voor het lezen van nieuwsmedia, het interpreteren van teksten op internet en het samenstellen van werkstukken, hebben leerlingen informatievaardigheden nodig.
Nieuws in de klas en Codename Future hebben hiervoor gezamenlijk een lespakket ontwikkeld waarmee leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs deze vaardigheden kunnen trainen. Het uitdagende lespakket bestaat uit vier modules.
Tumblr media Tumblr media
     Module 1: Big 6 In de basisles maken de leerlingen kennis met de ‘Big 6’, een stappenplan dat is ontworpen door de American Library Association. In de tweede module gaan de leerlingen aan de slag met de actualiteit. Aan de hand van dagbladen en websites die via Nieuws in de klas kosteloos beschikbaar worden gesteld, maken zij opdrachten over nieuwsbronnen.
Module 2: Analyseren van nieuwsberichten Deelnemende scholen hebben ook tijdelijk toegang tot de nieuwsmediaportal die toegang biedt tot alle websites van de nieuwsbedrijven die zijn aangesloten bij Nieuws in de klas, van het ANP en het AD tot RTL-nieuws en de Volkskrant. In de bijbehorende les analyseren de leerlingen een aantal nieuwsberichten.
Module 3: Nieuws produceren In de derde module gaan de leerlingen zelf nieuws produceren. Ze passen hier de vaardigheden toe die ze in module 2 hebben opgedaan. Omdat het belangrijk is dat de informatie die ze gaan verspreiden ook klopt, speelt de Big 6 ook in deze module een belangrijke rol.
Module 4: Informatie is overal Informatievaardigheden zijn ook belangrijk bij de werkstukken die de leerlingen voor diverse vakken op school moeten maken. De laatste module van het lespakket biedt dan ook een aantal vakspecifieke opdrachten over informatieverwerking.
Interesse? Neem voor meer informatie contact op met Martijn Spekman van Codename Future. Bel 070 - 302.47.70 of mail [email protected]
2 notes · View notes
codenamefuture · 12 years
Text
25 jaar .nl
In het kader van 25 jaar .nl domein gaat Codename Future in opdracht van SIDN de online game SplitsZ over online burgerschap en mediawijsheid geïntegreerd onderdeel maken van een uitgewerkt en laagdrempelig aanbod aan scholen voor voortgezet onderwijs.
Professionaliseren docent De inzet is er in dit project op gericht om docenten van VO scholen zoveel mogelijk in staat te stellen binnen hun reguliere werkzaamheden aan de slag te kunnen met mediawijsheid.
Het professionaliseren van docenten met onder andere een workshop en arrangeertraining staat hierbij centraal. Er wordt concreet gezocht naar arrangementen, die (gedeeltelijk) vervangend zijn voor: • bestaande methoden van relevante vakken, • bestaande leermiddelen rond burgerschapscompetenties, • programma's voor nascholing, • bestaande projecten.
Tumblr media
Arrangeren en mediawijsheid De strategische keuze is om jongeren te bereiken via scholen (specifieker: docenten): docenten worden in staat gesteld om mediawijsheid laagdrempelig, binnen de vakken, te arrangeren en zodoende in staat gesteld mediawijsheid een plek te geven in het curriculum (methoden, kerndoelen, eindtermen).
Altijd actueel Een van de voordelen van online lesmateriaal is dat het op elk moment geactualiseerd kan worden. We hoeven dus niet te wachten op een volgende druk. Zo hebben we voor SplitsZ onder andere de opdrachten over president Sarkozy en 'zeilmeisje' Laura Dekker kunnen aanpassen.
Werkboek Verder zijn onder andere de online werkbladen en de spelregels van SplitsZ gebundeld tot een papieren werkboekje. Een vrij unieke oplossing voor een uitgever van digitaal lesmateriaal, maar met het werkboekje kunnen de leerlingen naast de opdrachten in de online omgeving ook zonder computer aan de slag. Hiermee komt een duidelijke wens van docenten die eerder met de SplitsZ hebben gewerkt in vervulling.
Tumblr media
In de klas Het Marnix College in Ede is deze week gestart met de geactualiseerde versie van SplitsZ. Tijdens de lessen mediawijsheid zijn leerlingen van de derde klassen met het project aan de slag gegaan.
Interesse? Neem voor meer informatie contact op met Martijn Spekman via 070-302 47 70 of mail: [email protected]
0 notes
codenamefuture · 12 years
Text
Breng CV's tot leven
Dagjelesgeven bemiddelt professionals die gastlessen geven in het voortgezet onderwijs. Het doel is om jongeren in contact te brengen met mensen uit verschillende werkvelden en te inspireren voor hun profiel-, studie- en beroepskeuze.
De vrijwillige gastdocenten van Dagjelesgeven geven antwoord op vragen als: Wat betekent carrière maken in de praktijk? Hoe bouw je een interessant CV en wat betekent dat voor de keuzes die je nu moet maken?
Maak kennis met 1 of meer van de ruim 275 verschillende gastdocenten uit allerlei werkvelden die vertellen over hun carrière en de keuzes die zij gemaakt hebben.  Over successen en mislukkingen, dromen en daden, levenslessen en praktische tips. Op aanvraag van de scholen, selecteert Dagjelesgeven geschikte kandidaten en brieft hen met behulp van ervaren trainers uit het onderwijs.
Tumblr media
Dagjelesgeven heeft geen winstoogmerk en wordt mogelijk gemaakt door de vrijwillige inzet van scholen en bijdragen uit het bedrijfsleven. Interesse? Ga naar de website dagjelesgeven.nl voor meer informatie en aanmelding.
Ga naar de website >>>
0 notes
codenamefuture · 12 years
Text
Verbeter je eigen leefomgeving
In Nederland worden wij dagelijks geconfronteerd met uitingen van agressievormen, gewelddelicten en incidenten. Direct of indirect.
Ieder moment van de dag ontvangen wij berichtgevingen van geweldexplosies ergens in de wereld of van fysieke confrontaties dicht bij huis. Ook worden we tegenwoordig met een zekere regelmaat geconfronteerd met dreigingen, bevooroordelingen, haat, terroristische aanslagen en oproepen voor waakzaamheid. Dit draagt bij aan een onveiliger gevoel.
Deze omvangrijke en vaak ongrijpbare uitingen komen o.a. voort uit economisch terugval, structurele onvrede en disharmonie. Dit is niet zomaar te doorbreken. Moed is nodig om dit met elkaar te keren. Moed staat voor het vermogen om, ondanks alle angsten en onzekerheden, toch te doen wat nodig is.
De LandelijkeStichtingTegenZinloosGeweld [LSTZG] staat synoniem voor Moed. Het woord Moed is gekoppeld aan het lieveheersbeestje [beeldmerk] en aan de doelstellingen en activiteiten van de LSTZG. Met de visie Moed wordt iedereen aangespoord en extra gemotiveerd om ieders eigen leefomgeving te verbeteren. Niets moet, maar Moed…
Tumblr media
Sinds de oprichting [september 1997] heeft de LSTZG met uiteenlopende initiatieven mede geïnvesteerd om pestgedrag, agressie en geweld meer bespreekbaar te maken en tegen te gaan.
Dit o.a. met succesvolle bewustwording en voorlichtingsprojecten op basis- en middelbare scholen. Maar ook samenwerking met vele gemeenten, het tot stand brengen en ondersteunen van acties in woonwijken en buurten, uitgaansgebieden en het begeleiden van activiteiten voor sportverenigingen.
Ga naar de website >>>
0 notes
codenamefuture · 12 years
Text
Een beter milieu...
Recyclen is beter voor het milieu, bespaart kosten en zorgt voor grondstoffen voor nieuwe producten. De tweede editie van de inzamelcampagne RemixIT is daarmee een groot succes geworden. Met ruim 15.000 kilo werd er veel meer klein ICT-afval ingezameld door de middelbare scholieren dan vorig jaar.
Wilt u ook bijdragen aan een beter milieu? Ook na de campagne RemixIT blijft het inzamelen van ICT-afval van groot belang. Het lesmateriaal bij het project RemixIT biedt u de mogelijkheid om jongeren op uitdagende wijze bewust te maken van het belang om oude ICT-apparaten in te zamelen, zodat deze gerecycled kunnen worden.
Tumblr media
Waarom meedoen? Het lespakket biedt een boeiende interactieve aanvulling op uw lesmethode. Belangrijke thema’s zijn groen bewustzijn, participatie en actie. Het zelf inzamelen van ICT-afval voegt meteen de daad bij het woord, uw leerlingen dragen bij aan een beter milieu!
Meteen aan de slag Wij bieden een kant en klaar lespakket met een kennismodule van 2x50 minuten, een thuisopdracht en een actieplan. Het project is geschikt voor klas 1,2 en 3 van VMBO en HAVO/VWO. RemixIT is goed inzetbaar tijdens een projectweek en geschikt als maatschappelijke stage.
Aanmelden Neem contact op met Martijn Spekman via [email protected] en meld uw school vandaag nog aan. Voor meer informatie kunt u hier de factsheet downloaden (PDF).
1 note · View note