Tumgik
heinuliii · 5 years
Text
Mitä opimme ryhmänä digitaalisen liiketoiminnan kehittämisestä?
Digitaalisen liiketoiminnan merkitys kasvaa tulevaisuudessa entistä enemmän. Moduulin aikana olemme oppineet, että digitaalisen liiketoiminnan tavoitteena on tarjota sellainen ratkaisu asiakkaalle, joka on mahdollisimman vaivaton asiakkaan näkökulmasta.
Osana innovaatioprosessia jokainen ryhmästämme fasilitoi vuorollaan. Fasilitoinnin tarkoituksena on erottaa prosessi sekä sisältö ja fasilitointia ohjaa fasilitaattori. Huomasimme, että fasilitoinnin onnistumisen kannalta oli tärkeää, että jokainen fasilitaattori perehtyi omaan aiheeseen etukäteen. Näin varmistettiin, että työskentely oli tehokasta, eikä ylimääräistä aikaa kulunut muuhun kuin ideointiin. Fasilitaattorin tärkeimmät tehtävät ovat kysymysten esittäminen, osallistaminen ja dokumentointi. Fasilitaattorille tärkeitä taitoja ovat puolestaan kuuntelu ja ryhmän toiminnan edistäminen. Huomasimme ryhmätyötunneilla, että tärkeää fasilitoinnissa ja innovoinnissa on muistaa toimeksiantajan ongelma ja keskittyä tähän. Fasilitointitunneilla huomasimme, kuinka tärkeää jokaisen työpanos merkitsee lopullisen idean syntymisen kannalta ja että kaikkien mielipiteitä ja ideoita kannattaa kuunnella ja kirjata ylös.  
Opimme myös, että innovointiprosessi koostuu neljästä vaiheesta ja on tärkeää noudattaa jokaista vaihetta, jotta innovointiprosessi onnistuu. Innovointiprosessin alkuvaiheessa on tärkeää, että ryhmässä syntyy mahdollisimman paljon erilaisia ideoita. Myöhemmin näitä ideoita aletaan rajata niin, että lopulta päädytään yhteen ideaan, jota lähdetään innovoimaan. Opimme että tässä vaiheessa luovuudella ei ole rajoja ja kaikki mahdolliset ideat tuli kirjata ylös. Jokaisessa vaiheessa tulee pitää mielessä toimeksiantajan tavoitteet ja samalla pitää huolta siitä, että myös asiakkaitten tarpeet täyttyvät.
Digitaalisen liiketoiminnan kehittämiseen liittyy monta eri vaihetta. Esimerkiksi kun ryhmässä työstettiin ideaamme, siinä piti suorittaa monta eri vaihetta, ennen kun konkreettinen tulos ideastamme syntyi. Projektin edetessä olemme oppineet erilaisia malleja, kuten Lean Canvas, Value Proposition Canvas, Lotus Blossom ja Six Thinking Hats. Näillä malleilla on ollut merkittävää vaikutusta lopullisen idean syntymiseen. Kukaan meistä eivät ole aikaisemmin luoneet kyselyä, joiden avulla on helppo analysoida, miten mahdolliset asiakkaat/käyttäjät voisivat reagoida kehittämisideaan. Kyselyä loimme Webropolin kautta ja tulevaisuudessa kyseinen ohjelma voisi olla hyödyksi myöhemmin työelämässä. Digitaalisen liiketoiminnan –kurssilla olemme oppineet digitaalisista palvelukanavistam työkaluista ja digitaalisen markkinoinnin pääperiaatteista.
5 notes · View notes
heinuliii · 5 years
Text
Facebookin algoritmit
Oletko ikinä miettinyt, miten sinun Facebookin aikajana muodostuu? Miksi kaverillasi näkyy eri julkaisuja kuin sinulla? Miksi aikajanalta löytyy yllättäen juuri sinua kiinnostavaa sisältöä? Facebookin aikajanan ideana on näyttää käyttäjälle juuri ne tarinat ja uutiset, joita kyseinen käyttäjä kokee mielenkiintoisina. Aikajanan aivoina toimivat algoritmit. Algoritmi on ohje, kuinka suorittaa toimenpide, jotta saadaan ratkaistua tietty ongelma. Aikajanan rakentuminen koostuu neljästä askeleesta: inventaariosta, signaaleista, ennusteista ja tuloksesta. Kaikki aikajanallasi näkyvät kuvat ja julkaisut ovat käyneet läpi tämän saman prosessin.
Prosessin aloittaa inventaario, jonka tehtävä on tutkia mahdollisia vaihtoehtoja joita tuoda sinun kanavallesi. Se etsii mitä ystäväsi, uutissivustot tai muut sivustot joita seuraat ovat julkaisseet. Kun aloitit Facebookissa, tämä inventaario oli tyhjä koska sinulla ei ollut vielä ystäviä etkä seurannut sivustoja. Pikkuhiljaa olet kuitenkin kutsunut ystäviä ja tykännyt harrastukseesi liittyvästä sivustosta tai lempibändisi sivustosta. Näin inventaario on kasvanut vuosien saatossa.
Tämän jälkeen algoritmit yrittävät ratkaista kuinka kiinnostunut olet näistä kaikista inventaarion tuomista vaihtoehdoista. Algoritmit tutkivat satoja tuhansia signaaleja etsiäkseen mitkä näistä vaihtoehdoista ovat sinulle mielenkiintoisimpia, esimerkiksi kuka julkaisun on tehnyt, milloin ja kuinka ajankohtainen julkaisu on tällä hetkellä.
Seuraavaksi päästään ennusteisiin. Kuinka todennäköistä on, että kommentoit tähän julkaisuun? Millä todennäköisyydellä jaat julkaisun eteenpäin? Kuinka kauan aikaa käytät tämän julkaisun katsomiseen?
Näistä ennusteista kootaan tulos. Jokaiselle julkaisulle annetaan arvosana, joka määrittelee, kuinka kiinnostunut olisit jokaisesta julkaisusta. Näin Facebookin aikajanasi muodostuu; mitä korkeamman arvosanan algoritmit ovat antaneet julkaisulle, sitä korkeammalla aikajaa se näkyy sinulle. Kaikki julkaisut ovat kuitenkin alun perin ystäviltäsi tai tykkäämiltäsi sivustoilta.
Kaiken kaikkiaan algoritmien tehtävä Facebookissa on tarjota jokaiselle käyttäjälle mahdollisimman mielekästä sisältöä, jotta Facebookia käytettäisiin jatkossakin. Luot ajan saatossa itse inventaarion, josta algoritmit rakentavat uuden aikajanan joka kerta, kun kirjaudut Facebookiin. Täytyy kuitenkin muistaa, että ennusteet ja tulokset ovat vain algoritmien parhaita arvauksia sinua kiinnostavasta sisällöstä.
Lähteet:
https://www.facebook.com/watch/?v=10154622798918553 
6 notes · View notes
heinuliii · 5 years
Text
Lean Canvas blogikirjoitus
Tehtävänämme oli keksiä mResellille uusi digitaalinen innovaatio. Olemme ryhmässä innovoineet mReselille idean, joka lisäisi puhelinten kierrätystä antamalla asiakkaille nopean ja helpon toimitusvaihtoehdon. Ideanamme on Drone-laite, joka toimittaa ja noutaa tuotteen asiakkaan valitsemasta paikasta. Drone-toimitus on tällä alalla uusi ja uskomme sen herättävän mielenkiintoa. Tässä blogikirjoituksessa avaamme tekemäämme Lean Canvasta.
Asiakasryhmäämme kuuluvat 18-40 vuotiaat miehet ja naiset. Tämän ryhmän sisällä kohderyhmään kuuluu erityisesti teknologiasta ja kierrättämisestä kiinnostuneet ihmiset. Päädyimme kyseiseen asiakasryhmään koska tässä ikäluokassa ollaan eniten kiinnostuneita nykyajan trendeistä, kierrätyksestä sekä teknologiasta. Kuulumme myös itse tähän ikäluokkaan ja koemme olevamme osa kohderyhmää.
Asiakkaan ongelma on helpon lisätienestin ansaitseminen. Lisäksi asiakas miettii, että miten myydä vanhat Apple-tuotteet mahdollisimman helposti. Aiemmin asiakas on lähettänyt tuotteita postitse mutta hän ei koe tätä mukavana vaihtoehtona. Asiakkaan ongelmaa olemme miettineet omasta näkökulmasta. Mikä saisi meidät kierrättämään vanhat käyttämättömät tuotteet pois?
Ratkaisumme asiakkaan ongelmaan on tarjota asiakkaalle mahdollisuus ostaa ja myydä tuotteita kotoa käsin. Asiakkaan ei tarvitse paketoida tuotetta tai lähteä postiin, myydäkseen tuotteen. Asiakas voi valita laitteen hakuajankohdan, kun asiakkaalle parhaiten sopii.
Arvolupauksemme on lyhyt ja ytimekäs, joka kuvaa innovaatiotamme ja ratkaisua asiakkaan ongelmaan. ”Lähetä Apple-tuotteesi helposti ja vaivattomasti meille!”. Koemme että suurin ongelma vanhojen laitteiden kierrätyksessä on vaivannäkö, joten haluamme tarjota vastauksen tähän ongelmaan.
Tavoitamme asiakkaat esimerkiksi Instagramin, Facebookin ja Google- mainonnan kautta. Käytössä on myös omat nettisivut, joita voimme hyödyntää. Lisäksi voimme tehdä Youtubeen videoita, jossa esitellään miten toimitus käytännössä toimii.
Yritys saa tuloja, kun innovaation ansiosta myyntitulot lisääntyvät, koska yritys voi saada lisää laitteita varastoon sekä myyntiin. Kustannuksia syntyy Drone-laitteiden suunnittelusta sekä niiden ylläpidosta. Lisäksi laitteisiin täytyy hankkia vakuutus. Ylläpidon myötä myös sähkökulut nousevat.
Avaintoimintoina, jotka mittaavat yrityksen taloudellista menestymistä, käytämme esimerkiksi myyntituloja ja varaston kiertoaikaa. Mittaamme myös kuinka moni asiakas valitsee Drone-toimituksen postituksen sijaan. Myös Drone-toimituksen asiakastyytyväisyyttä voidaan mitata esimerkiksi lähetyksen jälkeisellä kyselyllä
Tumblr media
4 notes · View notes
heinuliii · 5 years
Text
Asiakaspalvelua chatbotilta
Chatbot on tietokoneohjelma, jonka tarkoitus on useimmiten antaa asiakaspalvelua verkossa.  Asiakaspalvelun lisäksi chatbotilta voi esimerkiksi tilata pizzan tai varata lennot. Chatbotit toimivat erilaisilla chat-alustoilla ja chatbotteja on erilaisia. Joissakin chatboteissa asiakas kommunikoi ihmisen kanssa, ja osassa robotin kanssa. Tekniikan kehittymisen myötä asiakkaan voi jopa olla vaikea tunnistaa, onko keskustelukumppani robotti vai oikea ihminen. Molemmissa on hyvät ja huonot puolensa.
Nykypäivänä kuluttajat ovat yhä vaativampia palvelun suhteen. Robotti antaa palvelua nopeammin kuin ihminen ja näin asiakas säästää aikaa sekä yritys voi palvella yhä useampia asiakkaita. Yhä useammin asiakkaat toivovat saavansa palvelua kellon ympäri ja robotti voikin antaa asiakaspalvelua iltamyöhään ja jopa öisinkin, toimistoaikojen ulkopuolella. Robotti chatbotissa voi parantaa yrityksen asiakaspalvelu laatua huomattavasti. Robotti myös vapauttaa työntekijöitä muihin, vaativampiin tehtäviin.
Robotti ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi voi korvata kokonaan ihmistä. Robotin nopeus ei aina korvaa älykkyyttä ja keinoälystä huolimatta se harvoin on yhtä älykäs kuin ihminen. Robotti ei välttämättä pysty vastaamaan yllättäviin ja poikkeaviin tilanteisiin. Se ei tunnista huumoria tai sarkasmia ja riskinä on asiakkaan menettäminen robotin käytöksen takia. Robotilta puuttuvat inhimillisyys sekä tunteet ja nämä ovat tärkeä osa kokonaisvaltaista asiakaspalvelukokemusta.
Ihmisen ylläpitämän chatbotin vahvuus onkin juuri vuorovaikutuskyky asiakkaan kanssa. Toisaalta vastaukset ovat hitaampia ja palvelua harvoin saa vuorokauden ympäri. Esimerkiksi kuntosaliketju Elixian chatboteissa työskentelevät oikeat ihmiset. Palvelu on henkilökohtaisempaa kuin robotin kanssa, mutta chatbotti on auki vain arkisin toimistotyöaikaan.
Kaikki asiakkaat eivät luonnollisesti ole yhtä avoimia robotteja kohtaan ja keskustelevat mieluummin ihmisen kanssa. Tulevaisuudessa ja tekiikan kehittyessä chatbotit kuitenkin mitä todennäköisemmin tulevat yleistymään ja korvaamaan ihmistä yksinkertaisessa verkkoasioinnissa.
Lähteet:
https://www.salesforce.com/fi/blog/2018/chatbot-usein-kysytyt-kysymykset.html
https://www.chatbotpack.fi/chatbot-chat-asiakaspalvelu/
https://pivo.fi/mika-ihmeen-chatbot/
https://www.digimarkkinointi.fi/blogi/miten-chatbot-voi-auttaa-markkinoinnissa-ja-myynnissa
7 notes · View notes
heinuliii · 5 years
Text
Hakusanat ja avainsanat
Kaikki tietävät, että onnistunutta markkinointia varten yrityksen on tunnettava asiakkaansa. Mistä asiakas pitää, mitä se haluaa, missä yhteyksissä asiakas löytää yrityksesi tai päätyy asiakkaaksi ja niin edelleen. Google on maailman käytetyin hakukone ja mikä olisi parempi tapa saada näkyvyyttä ja houkutella asiakkaita kuin tehdä oma yritys näkyväksi hakukoneessa.
Hakusana on tarkoittaa sanaa, jolla haluat tulla löydetyksi eri hakukoneissa, esimerkiksi Googlessa. Hakusanat eivät tänä päivänä rajoitu pelkkiin sanoihin. Hakukoneet ymmärtävät lauseita, hakusanojen yhdistelmiä ja jopa tekstin kontekstin. Mitä tarkemmin yritys tuntee asiakkaansa ja potentiaaliset asiakkaat, sitä helpompaa hakusanojen keksiminen on.
Avainsanat puolestaan ovat sanoja, joita ihmiset kirjoittavat hakukoneeseen. Asiakas kirjoittaa avainsanan hakukoneeseen ja hakukone näyttää avainsanaa vastaavia yrityksiä. Kun yritys käyttää mahdollisimman tarkkoja ja erilaisia yrityksen toimintaan liittyviä avainsanoja sen omilla verkkosivuilla, on suurempi todennäköisyys, että asiakas löytää juuri tämän yrityksen. Toisaalta liika avainsanojen käyttö tuo hakukoneesta esille myös enemmän kilpailijoita eikä tarkoitus ole tavoitella kaikkia ihmisiä, vain omalle yritykselle potentiaalisia asiakkaita.
No miten yritys voi seurata verkkonäkyvyytensä onnistumista?
Haku- ja avainsanojen tärkein tavoite on saada oikeanlaisia asiakkaita verkkosivuille. Avainsanatutkimuksen tarkoitus on löytää hakusanat, joilla asiakas etsii yrityksen tuotetta tai palvelua. Internetistä löytyy lukuisia erilaisia palveluita tekemään tällaista tutkimusta, sekä suunnittelemaan juuri omalle yritykselle hyvät avainsanat.
Esimerkiksi Google Ads auttaa avainsanojen keksimisessä ja myöhemmin jakaa dataa miten hyvin käytetyt avainsanat ovat toimineet. Muita vastaavia palveluja on mm. Rank Tracker   Keyword Tool ja KWFinder.
Google ei tarjoa asiakkaan hakutuloksia sattumanvaraisessa järjestyksessä vaan se arvioi myös yrityksen verkkosivujen ulkonäkö, toimivuutta ja tilastoja. Ei siis riitä että yrityksen avainsanat ovat toimivia, vaan saadakseen mahdollisimman hyvän tuloksen hakukoneissa, on yrityksen panostettava verkkosivuihinsa kokonaisuudessaan.
Lähteet:
https://www.salescommunications.fi/blog/miten-l%C3%B6yd%C3%A4t-oikeat-hakusanat
https://www.digimarkkinointi.fi/blogi/miksi-avainsanat-ratkaisevat-menestyksen-verkossa
https://www.kuulu.fi/blogi/miten-loytaa-hyvia-hakusanoja-hakukoneoptimointia-varten/
https://www.digimarkkinointi.fi/blogi/hakusanat-mita-asiakkaasi-etsivat
https://sampsavainio.fi/blogi/avainsanatutkimus/
5 notes · View notes
heinuliii · 5 years
Text
Sisältömarkkinointi
Sisältömarkkinointi on lyhykäisyydessään yrityksen omaa mediaa. Sisältömarkkinointi on asiakaslähtöistä markkinointia ja tarkoituksena on yrittää tuottaa sisältöä, mitä asiakas haluaisi nähdä, kuulla tai kokea. Se on suunnattu nimenomaan yrityksen asiakkaille ja yritys kommunikoi suoraan omien asiakkaitten kanssa. Sisältömarkkinoinnin tarkoitus ei ole tuotteiden tai palvelun mainonta, vaan huomion saaminen, asiakkaaseen vetoaminen ja informaation esittäminen erilaisilla keinoilla. Sisältömarkkinointia voi olla esimerkiksi kanta-asiakaslehdet, blogit, verkkosivustot ja podcastit.
Minulle sisältömarkkinoinnista tulee ensimmäisenä mieleen S-ryhmän Yhteishyvä –lehti (https://yhteishyva.fi/), jossa julkaistaan reseptejä, artikkeleita ja mainostetaan S-ryhmän tuotteita sekä palveluita. Muita esimerkkejä sisältömarkkinoinnista on esimerkiksi Veikkauksen Raymond (http://www.raymond.fi/) sekä Vaasanin Elämänmakuista (https://www.vaasan.fi/elamanmakuista/).
Elämänmakuista ja Raymond ovat sisällöiltään hyvin erilaisia. Edellä mainittu sisältää enimmäkseen artikkeleita ja tarinoita Vaasanin tuotteisiin liittyen. Sivuston kohderyhmä on kohtuullisen pieni, koska julkaisut on suunnattu lähinnä leipomisesta ja ruoanlaitosta kiinnostuneille. Elämänmakuista on tarjonnaltaan suppeampi kuin Raymond ja myös Vaasanin brändin on vahvemmin esillä kuin Raymondilla.
Raymond puolestaan on sisällöltään monipuolisempi ja laajemmalle asiakaskunnalle. Raymondissa julkaistaan reportaaseja ympäri maailman, tarinoita, videoita, ja uutisia. Aiheet käsittelevät kaikkea peleistä urheiluun ja ruokaan ja jokainen löytää varmasti mielenkiintoista luettavaa ja katsottavaa, vaikka ei varsinaisesti kuuluisikaan Veikkauksen vakioasiakkaisiin. Veikkauksesta ja peleistä muistuttavat vain näytön oikeassa laidassa vilahtelevat mainokset. Edes verkkosivun osoite ei paljasta, että sivusto on Veikkauksen sisältöä.
Sisältömarkkinointi on hyvin vaikeaa koska yrityksen tulee tuntea asiakkaansa, jotta se osaa tuottaa sopivaa sisältöä. Toisaalta onnistunut sisältömarkkinointi on kaikista onnistuneinta, kun kuluttajan huomio saadaan vangittua ja kuluttaja jakaa viestiä eteenpäin ystävilleen.
https://www.vapamedia.fi/artikkeli/mita-on-sisaltomarkkinointi-5-maaritelmaa/
https://fi.wikipedia.org/wiki/Sisältömarkkinointi
https://www.tulos.fi/palvelut/sisaltomarkkinointi/
5 notes · View notes
heinuliii · 5 years
Text
Digitalous Kauppalehdessä
Digitalisaatio on hiipinyt viime vuosina kuluttajien lompakkoon. Vuonna 2013 alkanut lähimaksaminen on yleistynyt muutamassa vuodessa hurjasti ja nykyään lähes kaikilla pankkikorteilla on etämaksumahdollisuus, samoin kuin useimmilla maksupaikoillakin.  Ostosten lähimaksun raja on ollut tähän saakka 25€ mutta viime aikoina on ollut keskustelua rajan nostamisesta. Vuoden 2018 lokakuussa muun muassa Kauppalehti uutisoi maksurajan tuplaantumisesta. Lehden mukaan muutos tulee voimaan tämän vuoden huhtikuussa eli aihe on ajankohtainen.Tarkemmasta aikataulusta päättävät pankit itse.
Maksurajan korotuksen tarkoituksena on nopeuttaa asiointia kassalla sekä vähentää maksukorttirikollisuutta. Kauppalehden haastatteleman Nets Finlandin johtajan Petri Carpenin mukaan lähimaksujen osuus kaikista tapahtumista on noin 45 prosenttia ja korotuksen myötä osuuden odotetaan nousevan yli 60 prosenttiin. Suomessa asiasta päättävävät korttiyhtiöt Visa ja Mastercard yhdessä pankkien kanssa.
Lähimaksamisen nopeuden ja turvallisuuden lisäksi asiaa vauhdittaa älykellojen ja –puhelimien kehitys maksuominaisuuksien saralla, johon maksukorttiyhtiöiden on pakko reagoida. Esimerkiksi Apple Paylla ja Google Paylla ei ole ollut maksurajaa, kuten fyysisissä korteissa. Kuluttajalle tämä helpottaa arkea, kun lompakon voi jättää kotiin ja pelkällä sormenjälkitunnistuksella voi tehdä sekä pienet päivittäisostokset ruokakaupassa että isommat nettishoppailut.
Eikä maksuominaisuus ole hiipinyt vain puhelimiin vaan nykyään kuluttajalla on mahdollisuus tehdä ostoksia myös älykellolla. Strategy Analyticsin mukaan älykelloja myytiin vuonna 2018 maailmanlaajuisesti 45 miljoonaa kappaletta, joista johtavia merkkejä ovat Apple, Fitbit, Garmin sekä Samsung. Maksuominaisuuksien lisäksi kelloilla on mm. lukuisia urheiluominaisuuksia ja mahdollisuus seurata tekstiviestejä ja ilmoituksia kellon näytöltä. Uusimpana muutoksena Apple julkaisi oman luottokortin noin viikko sitten.
Digitaalisuus yleistyy maksuvälineissä, joten miten käy käteisen? Käteisen maksuvälineen käymättömyydestä onkin jo keskusteltu Suomessa. Esimerkiksi kuntosaliketju Elixia lopetti käteisen vastaanottamisen jo viime vuoden kesällä ja kahvilaketju Espresso Housella oli asiasta kokeilu Lauttasaaren toimipisteessään. Esimerkiksi naapurimaassa Ruotsissa käteisestä luopuminen on jo pitkällä ja käteisestä maksutavasta kieltäytyminen on hyväksyttävävämpää kuin meillä Suomessa. Muutokset herättävät aina mielipiteitä ihmisissä, joten jää nähtäväksi miten nopeasti käteinen katoaa lompakoistamme.
8 notes · View notes
heinuliii · 5 years
Text
Digitaalinen liiketoiminta
Digitaalinen liiketoiminta on viime aikoina ollut yritysmaailman kuuma puheenaihe. Digitalisoituminen koskettaa kaikkia yrityksiä ja siihen on sopeuduttava, halusi tai ei. Digitalisaatio luo uusia ansaintamalleja ja ravisuttaa perinteisiä liiketoimintamalleja. Jopa pienimissäkin yksityisliikkeissä on digitaalista liiketoimintaa, kuten sähköinen ajanvarausjärjestelmä tai digitaalinen kassakone. Monille yrityksille digitaalinen liiketoiminta on jo luonnollinen osa yrityksen toimintaa ja jos ei ole, tulisi sitä pohtia vakavasti. On selvää, että yritykset, jotka parhaiten pysyvät ajan hermoilla ja kehittävät liiketoimintaansa, tulevat menestymään parhaiten.
Ensin on kuitenkin selvitettävä, mitä digitaalinen liiketoiminta tarkoittaa. Mitä sinulle tulee mieleen sanasta digitaalinen liiketoiminta?
Digitaalinen liiketoiminta tarkoittaa toimintaa, jossa käytetään digitaalisia palveluita ja sovelluksia ja näiden palvelujen kautta on rahavirtaa. Eräät yritykset perustuvat pelkästään digitaaliseen liiketoimintaan, esimerkiksi äänikirjasovellukset tai musiikkisovellukset. Suurimassa osassa yrityksiä digitaaliset palvelut ovat kuitenkin vain yksi osa yrityksen toimintaa. Näitä palveluja on esimerkiksi verkkokauppa, chat-boksi verkkosivuilla ja puhelinapplikaatio. Digitalisaatio tuo muutoksia myös kuluttajalle. Nykyään ruokaostoksetkin voi tehdä kotisohvalta käsin, kirjoja voi kuunnella muutaman napin painalluksella puhelimella ja kodin turvajärjestelmää voi vahtia lomamatkalla puhelimen kautta.
Toki digitalisoitumisessa on myös haasteita ja huonoja puolia. Yhdelle yritykselle digitalisoituminen voi koitua kohtaloksi ja toiselle yritykselle digitalisoituminen luo uusia mahdollisuuksia ja aluevaltauksia. Haasteet riippuvat tyypillisesti yrityksen koosta ja elinkaaren vaiheesta. Suuressa ja vakiintuneessa yrityksessä haasteena on usein uusien järjestelmien hidas sekä hankala käyttöönotto ja pienessä yrityksessä kehitystä mahdollisesti hidastaa yrityksen resurssit, pääoma ja tieto. Tekniikka kehittyy kovaa vauhtia ja voi olla vaikeaa pysyä ajan hermoilla. Kaikkien yritysten tulisi kuitenkin miettiä digitalisaation merkitystä oman yrityksen kannalta ja miten hyödyntää sitä.
12 notes · View notes