Tumgik
Photo
Tumblr media
Mersin Maraş Tepesi
Şimdiye kadar Arsinoe olarak adlandırılan bu yer Bozyazı İlçesi'nin 2 km. doğusundaki Çubukkoyağı Köyü sınır­ları içinde, denize doğru burun biçiminde uzanan hakim bir tepe üzerindeki Maraş Tepesi'dir. Eski Çağ coğrafyacısı Strabon, Arsinoe'yle ilgili bilgileri aktarırken; "Ane­murium'dan sonra ilk kent olan Nagidos'a sonra bir demir atma yeri bulunan Arsi­noe'ye gelinir" demektedir. Şehrin kuruluşu hakkında ve komşu Nagi­dos Kenti ile ilişkileri hakkındaki bilgiyi yine Mersin Müzesi'nde sergilenen yazıttan öğ­renmekteyiz
https://yenitatildunyasi.blogspot.com/2019/11/maras-tepesi.html 
0 notes
Photo
Tumblr media
Edinburgh Rehberi
Edinburgh Greyfriars Kirk
Bir ortaçağ manastırı üzerine inşa edilen Greyfriars Kilisesi, 1638’de Ulusal Antlaşma’nın imzalandığı yerdi. İskoçya’daki hükümdardan bağımsız olan Presbiteryen Kilisesi’ni ilan eden antlaşma, İskoçya’yı on yıllarca süren iç savaşa itti – burada bilgilendirici paneller ve tüm hikayeyi bulabilirsiniz.
Ancak, buradaki gerçek cazibe, kuşkusuz Avrupa’nın en hatırlatıcılarından biri olan geniş, yamaç mezarlığıdır. Eski, sarsıcı mezar taşları, İskoçya’nın en saygın kahramanlarının ve aşağılık kötü adamlarının mezarlarını işaret ediyor. Büyük mezarların bazıları caddelerde düzenlenmiştir; birkaçı kapalı ama diğerleri dolaşabilirsiniz. Özellikle alacakaranlıkta keşfetmek için son derece atmosferik bir yer. Hayatta kalan iki nadir mortsağa dikkat edin: 1800’lerin başında tıp okullarına satış için cesetlerin çalınmasını önlemek için mezarların etrafına dikilen demir kafesler. Yakınlarda, George IV Köprüsü ve Candlemaker Row’un köşesinde, İskoçya’nın en çok fotoğraflanan sitelerinden biri duruyor: sözde ayrılan sahibinin mezarını korumak için 14 yıl geçiren bir Skye terrier olan Greyfriars Bobby heykeli.
https://gezirehberlercisi.wordpress.com/2020/02/07/edinburgh-rehberi/
0 notes
Photo
Tumblr media
MİLET
Gördüğünüzde, bir ihtimal, “Yine mi bir tiyatro?” diyeceksiniz. Ancak Milet (Miletos) size bunu dedirtmeyecek zenginlikte  bir antik kent . Priene’den Didim’e doğru, 20. km’de, Milet’e varılır. Bu kent, her biri bir donanma için yeteri kadar geniş, dört limana sahipti. Bu limanların getirdiği zenginlik, Miletli denizcilerin pek çok koloni kurmalarını sağladı, bunun yanında, bilgeleriyle, Milet Okuluyla ve sanat eserleriyle ünü her yere yayılmıştı, Büyük is­kender’in fetihleri sırasında kent yağmalanır. Roma Dönemi’nde yeniden canlanır ve çeşitli yapılar inşa edilir. Bizans egemenliğinde kent küçülür, geriler ve yapıların çoğu yıkılır Türk akınlarıyla gelen ve usta denizciler olarak tanı­nan Menteşeoğulları, buraya yerleşir ve bu dö­nemde burası önemli bir ticaret merkezi olur. Tiyatrodan da görülebilen, bitkilerle örtülü, ki­remit kubbeli İlyasbey Camii ve Menteşeoğ­lu Hamamı o dönemden kalma eserler ara­sında. Ziyaretçi genelde, sadece tiyatroyu ge­zer. Ancak Milet’in çok önemli olan, biri zor diğeri kolay gezilebilen kalıntıları da var. Ti­yatronun sağındaki basamaklardan çıkınca, kemerli bir kapıya gelinir. Kemerin içinden ge­çince, tiyatronun dışına çıkılır. Karşıda, kent kalıntıları ve eski liman bulunuyor. Yağışsız bir mevsimde, limana kadar uzanan patikalar, sizi kentin ilk yerleşiminin olduğu yere götürecektir. Limanlardan biri adını, her iki yanında bulunan aslan heykellerinden alıyor. https://yenidengezelimgorelim.wordpress.com/2019/08/27/milet/
0 notes
Photo
Tumblr media
Marakeş Rehberi
Ali ben Youssef Medersa, Marakeş
Sizden küçük bir nefes almak istiyorsanız, Kuzey Afrika'nın en büyük kurumu olan bu olağanüstü iyi korunmuş 16. yüzyıl Kuran okulunu görme şansını kaçırmayın. Orta avluda sergilenen gibs (sıva sıva), oyma sedir ve zellij (mozaik) hassas karmaşıklığı, binanın gerçekte olduğundan daha uzun görünmesini sağlar. Bir zamanlar dünyanın dört bir yanındaki Müslüman ülkelerden 900 kadar öğrenci burada okudu ve avlu etrafında düzenlendi, eski uyku mahalleleri - keşişlerin hücrelerine benzeyen küçük üst düzey odalar ağı. 
https://tatiliturkiyedeyap.blogspot.com/2020/03/marakes-rehber.html
0 notes
Photo
Tumblr media
EFES HATIRASI
Eskiden Efes'e gittiğimde, yamaç evler benim için Efes'in en gizemli yeriydi. Son 25 yıl içinde, defalarca Efes'e gelmeme rağmen, ilk kez Romalıların yaşadıkları yamaç evleri göreceğim. Arkeolog Cengiz içten, beni Efes'in caddelerinde dolaş­tırıyor. Ancak özel izinle girilebilen bu evlerin restorasyonu, 1960'tan beri devam ediyor. İşte yıllardır görmeye can attığım evlerin için­deyim. Evler yamaçlara yerleştirilmiş, belliki hepsinden deniz görünüyordu . Her duvarda, her taşın altında Romalıların nasıl yaşadığına dair ipuçları var. Hayal gücümü Cengiz Bey'in verdiği bilgilerle destekliyorum; "Bak, nasıl bizde mefruşat, perde, halı var, Romalılarda da evin süsü belli ki, duvardaki freskler ve yerdeki mozaiklerde. Şu duvara bak, duvar kağıdı gibi, yenilik yapmak istendikçe eskisinin üzeri­ne yeni duvar resmi yapılmış."
https://yereltatil.blogspot.com/2019/08/eskiden-efese-gittigimde-yamac-evler.html
0 notes
Photo
Tumblr media
TİRE’ NİN TARİHİ YERLERİ
Tire’nin en geniş haremli camisi olan Ulu Ca­mi, Atatürk Caddesi ile Ulucami Sokağı’nın ke­siştiği köşede . Aydınoğlu Caddesi üzerinde, çarşı içindeki Yeşilimaret Zaviyesi, kentin en kaçırılmayacak yapılarından. Bugün Yah­şibey Camii olarak biliniyor. 1935-1971 yılları arasında kent müzesi olarak kullanılan Mevlevı zaviyesi, 1426’da II. Murad’ın ku­mandanlarından, Aydınoğulları Beyliği’ni Osmanlı devletine bağlayan Halil Yahşi Bey tarafından yaptırılmış.
https://yenitatildunyasi.wordpress.com/2019/08/23/tire-nin-tarihi-yerleri/
0 notes
Photo
Tumblr media
Poyrazın Sevdalandığı Ada Bozcaada
"Karganın biri, İstanbul'da bir kilisede, haç biçiminde olan ve içinde şaraplı ekmek bulunan bir kaba konmuş. Bir yandan karnını doyururken, bir yandan da kabın içini kirletiyormuş. Onu yakalayan papaz efendi, öfkeyle haykırmış, 'Ne biçim kargasın sen? Müslüman olsan şaraplı ekmek yemezsin, Hristiyan olsan İstavrozun içine etmezsin. Olsa olsa, Bozcaada kargası olmalısın sen!'" Gün batımıyla birlikte Geyikli'den kalkan feribot, Bozcaada'ya doğru yol alırken, Haluk Şahin'in "Bozcaada Kitabı"nda okuduğum, ada Rumlarının kendi aralarında anlattıkları fıkraya gülüyorum.
https://gezirehberlercisi.blogspot.com/2019/08/poyrazin-sevdalandigi-ada-bozcaada.html
0 notes
Photo
Tumblr media
KORE SARAYLAR VE MÜZELER Saraylar ve Müzeler
Joseon dönemi saraylarında Kore’nin 500 yıllık tarihinde bir yolculuğa çıkın: Gyeongbokgung, Changdeokgung, Deoksugung ve Cİ İ un yanı sıra Jongmyo Türbesi, bir dönem Kore ulusunun en önemli devlet işlerinin yürütüldüğü yerler. Kore’ye dair daha derin bilgi sahibi olmak isteyenlerin o buraları mutlaka ziyaret etmesi öneriliyor.
https://yenidengezelimgorelim.wordpress.com/2019/05/06/kore-saraylar-ve-muzeler/
0 notes
Photo
Tumblr media
BERGAMA ASKLEPİONU
Bergama Asklepionu’nun ünü kimsenin ora­da ölmemiş olmasındandı. Hangi dönemde olursa olsun,  hastane  olarak  nitelendirilen bir yerde kimsenin ölmemiş olmasına inanmak biraz güç ama, nedeni aslında çok  ba­sitti. MS II. yüzyılda inşa edilen bu hastane­nin kapısında bir doktor hastayı önce muaye­ne eder, çok ağır hasta olduğuna  inanırsa onu evine geri yollarmış. Böylece hastane gi­rişinde, “Tanrılar adına, ölüm buraya gire­mez!”yazılıymış.
https://yenitatildunyasi.wordpress.com/2019/08/18/bergama-asklepionu/
0 notes
Photo
Tumblr media
Anamur Softa Kalesi
İlçe merkezinin kuzeybatı yönünde çevreye hakim bir tepe üzerinde kurulmuş, surları oldukça iyi durumda. Batı surlarının ortasındaki giriş kapısı ayrıca güçlendirilmiş. Çok geniş bir alanı kaplayan kale dış ve iç kale surları ile çevrili. Kale çevresindeki yerleşimin kalıntıları dönemin liman kenti Arsione’ye kadar uzanıyor. Saray, hamam kalıntılarından bir şeyler kalmış.
https://tatiliturkiyedeyap.wordpress.com/2019/05/03/anamur-softa-kalesi/
1 note · View note
Photo
Tumblr media
Kore geleneksel müziği
Kore geleneksel müziğinin tanıtımında önemli görev üstlenen ve eğitim merkezi olan Ulusal Gugak Merkezi'nde yıl boyunca geleneksel müzik ve halk müziği konserleri ile geleneksel dans gösterileri sahneleniyor. Gwanghwamun Salonu'nda Kore geleneksel perküsyon kuartetini dinleyebilir, eğer Kore'nin farklı renklerini görmek isterseniz de Chongdong Tiyatrosu'nun geleneksel Kore müzikali “Miso"yu izleyebilirsiniz.
Ulusal Gugak Merkezi
Ulusal Tiyatro
Seul'ün en ünlü galerileri Insa-dong, Samcheong- dong, Pyeongchang-dong, Apgujeong-dong ve Hongik Universitesi civarında bulunuyor. Farklı temalara sahip irili ufaklı galeriler bu bölgelerde yer alıyor.
Samcheong-dong, Aksesuvar Müzesi ve Tibet Müzesi gibi pek çok küçük müzeye ev sahipliği yapıyor.
Apgujeong-dong genç moda tasarımcılarının sergileri yapılıyor.
Daehangno, Jongno'da Hyehwa-dong'dan Ihwa-dong'a kadar uzanan bir cadde ve burada çok çeşitli kültürel etkinlikler düzenleniyor.
https://yereltatil.blogspot.com/2019/05/kore-geleneksel-muzigi.html
0 notes
Photo
Tumblr media
Güney Kore İklimi
İklim
Kore ılıman iklim kuşağında bulunmaktadır ve ülkede dört mevsim de görülmektedir. Mart sonu veya nisan başı gibi ağaçlar baharın gelişini müjdeleyerek yeşillenir. Nisan ve mayısın büyük bölümü Ilık geçer. Nispeten sıcak ve yağmurlu yaz mevsimi boyunca bitki ve sebze boldur. Haziranda ortalama sıcaklık 20 derecenin üstünde seyreder. Mason yağmurları genellikle haziran sonu gibi başlar ve temmuz ortası ya da sonuna dek devam eder. Ağustos çok sıcak ve yağışlı değildir. Eylül sonunda sonbaharın gelişiyle karadan esen rüzgârlar kuru ve berrak bir havayı beraberinde getirir ve bu yüzden belki de sonbahar ayları yılın en güzel zamanlardır. Kasım ayında canlı sarı ve kızıl yapraklar muhteşem bir manzara yaratır. Aralık ayından şubata kadar hava soğuktur, nadir kar yapışları görülür. Kış ayları boyunca üç-dört günlük soğuklardan sonra genellikle hava yumuşar ve bu soğukları birkaç gün süren ılık havalar takip eder.
https://gezirehberlercisi.wordpress.com/2019/05/11/guney-kore-iklimi/
1 note · View note