Hallo! Welkom op de site van Jan Pieterszoon Sweelinck.
Don't wanna be here? Send us removal request.
Audio
Sweelinck maakt in zijn composities gebruik van echo-effecten die rond 1600 erg populair zijn. Maar Sweelinck ontwikkelt deze techniek tot grote hoogte. In dit stuk: Echofantasie in D klinken de echo’s van verschillende klavieren.
Sweelinck improviseerde veel en werd tijdens de uitvoering vaak aangevuld met improvisaties.
0 notes
Photo

De orgel van de oude kerk waar Sweelinck op speelde.
De orgel heeft drie handklavieren en een pedaalklavier voor de voeten. Het is als een machine: de luchtpomp word bediend door vier tot vijf mannen die de lucht in de pijpen blaast.
0 notes
Text
Invloed in de muziek
Sweelinck behoorde in zijn tijd tot de internationale top. Hij speelde een grote rol in de overgang van late renaissancemuziek naar vroege barok.
Door het protestantisme verminderd te populariteit van de polyfone klanken (gecomponeerde meerstemmigheid) wat bij de late renaissance hoort.
Bij de barok is er ruimte voor de inzet van solo-instrumenten en solozang.
0 notes
Photo

JP Sweelinck is geboren in Deventer in mei 1562. Hij leerde het klavierspel op orgel en klavecimbel vermoedelijk van zijn vader Pieter, die tot aan zijn dood in 1573 organist was van de Oude Kerk ,maar het is onbekend bij wie Sweelinck zijn enorme vaardigheid in het componeren van met name zijn ensemblemuziek heeft ontwikkeld.
0 notes
Audio
Een van Sweelinks werken die in 1615 is gecomponeerd. De muziekstijl is late renaissance. Het word gespeeld met een klavecimbel, de voorganger van de piano. Dus een snaarinstrument dat met toetsen word bespeeld. (zie foto)
0 notes
Quote
Dits Sweelinck's sterfelyk deel, ten troost ons nagebleven 't Ontsterfelyk hout de maet by Godt in 't eeuwig leven Daer streckt hy, meer dan hier omvatten ons gehoor Een goddlycke galm in aller Enghlen oor.
Joost van den Vondel 16 oktober, 1621
0 notes