Tumgik
Text
Ceza Muhakemesi Gaiplik Nedir?
Gaiplerin yargılanması Ceza Muhakemesi Kanunu madde 244’de düzenlenmiştir. CMK madde 244’ te, “bulunduğu yer bilinmeyen veya yurt dışında bulunup da yetkili mahkeme önüne getirilemeyen veya getirilmesi uygun bulunmayan sanık gaip sayılır.” denmek suretiyle gaip ceza hukuku bağlamında bu şekilde tanımlanmıştır.
Gaip sanık, hakkında ceza yargılaması olmasına rağmen kendisine ulaşılamayan kişidir. Gaip sanığa ulaşılamamasının nedeni kaçak olması değildir. Gaip sanık yargılama ile ilgili haberi olmayan veya başka bir nedenle yargılamaya katılamayan kişidir. Bilinçli bir şekilde yargılamadan kaçan kişi “kaçak sanık” olarak değerlendirilebilir.
Tumblr media
Bulunduğu yer bilinmeyen veya yurt dışında bulunup da yetkili ceza mahkemesi önüne getirilemeyen veya getirilmesi uygun bulunmayan sanık gaip sayılır. (CMK 244/1. madde) Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre bir sanığın gaip olarak sayılabilmesi için şu üç halden herhangi birinin gerçekleşmesi gerekir:
Sanığın bulunduğu yer bilinmiyorsa sanık gaip kabul edilir. Mahkemenin sanığın bulunduğu yeri bilmemesi, sanığa ulaşılmaması gerekir.
Sanık yurt dışında bulunuyor ve yetkili mahkeme önüne getirilemiyorsa gaip sayılır.
Sanık yurt dışında bulunuyor ve getirilmesi yetkili mahkeme tarafından uygun görülmüyorsa gaip sayılır.
Gaiplerin yargılanmasında duruşma yapılamaz ve bu nedenle hüküm kurulamaz. Mahkeme, gaip sanık hakkındaki delilleri toplayarak muhafaza altına almalı ve gaibin ortaya çıkması veya çıkarılmasını beklemelidir.  Ortaya çıkması halinde yargılamaya devam etmeli ve hüküm kurmalıdır.
https://kadimhukuk.com.tr/makale/gaiplerin-yargilanmasi-guvence-belgesi/
0 notes
Text
Atatürk’e Karşı Hakaret Suçu ve Cezası
Mustafa Kemal Atatürk aleyhine işlenen tüm suçlar, 5816 sayılı “Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun” hükümleri ile kapsamındadır. Atatürk’e hakaret suçu ve cezası bu kanun kapsamında cezalandırılır. Kanunda; söz, yazı veya çeşitli fiiller ile işlenebilen iki farklı suç tipine yer verilmiştir:
Atatürk’ün hatırasına hakaret suçu,
Atatürk’ü temsil eden heykel, büst ve abideleri veyahut Atatürk’ün kabrini tahrip etme, kırma, bozma veya kirletme suçu.
Atatürk’e hakaret suçu en çok internetten sosyal medya (twitter, twich, facebook, instagram ve web sitesi vb.) üzerinden işlenmektedir. 5816 sayılı kanunun 25.07.1951 yılında kabul edilmesiyle beraber, ulu önderi ve maneviyatını korumak için gerekli çalışmalar yapılmış ve Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun olarak yürürlüğe konmuştur. Atatürk’e hakaret suçu, ülkenin aşağılanması ve değerlerinin hiçe sayılması anlamına da gelmektedir.
“Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.” – Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, sözü ile birlikte Kadim Hukuk ve Danışmanlık olarak, Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun hükümleri uyarınca düzenlenen Atatürk aleyhine olan suçlarını anlatacağız. Mustafa Kemal ATATÜRK; Türk asker, devlet adamı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusudur. Atatürk, 29 Ekim 1923’ te cumhuriyetin ilanının akabinde cumhurbaşkanı seçilmiş, 1938’ deki ölümüne dek dört dönem bu görevi yürütmüştür. Kadim Hukuk ve Danışmanlık olarak ilkelerini yaşatmaya ve yolunda yürümeye çalışmaktayız.
https://kadimhukuk.com.tr/makale/ataturk-aleyhine-islenen-suclar-cezalari/
Tumblr media
0 notes
Text
Basit Yargılama Usulü
Basit yargılama usulü, iddianamenin kabulünden sonra bazı suç tiplerinde mahkemenin takdirine bağlı olarak duruşma yapılmadan dosya üzerinde yürütülen, olağan yargılama usulünden daha hızlı ve basit bir ceza muhakemesi usulüdür. Basit yargılama usulünde mahkumiyet kararı verildiği takdirde sonuç ceza dörtte bir (1/4) oranında indirim yapılır.  Ceza muhakemesinde basit yargılama usulü, seri yargılamadan farklı olarak iddianamenin kabulünden sonra uygulanmaktadır. Basit yargılama usulü;
Adli para cezasını
Üst sınırı iki yıl veya daha az süreli hapis cezasını
gerektiren suçlar bakımından kovuşturma evresinde duruşma açmaksızın dosya üzerinden yargılamanın tamamlanabilmesine olanak sağlayan basit yargılama usulünde itiraz üzerine duruşma açmak suretiyle yargılamaya devam edilebilmesine imkan sağlamaktadır. Sanık, 18 yaşından küçük, akıl hastası veya sağır ve dilsiz ise veya soruşturma veya kovuşturması izne tabiyle basit yargılama usulü uygulanmaz.
Tumblr media
Asliye Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul ettikten sonra önündeki ceza davasına basit yargılama usulünü uygulayıp uygulamayacağına karar vermelidir. Asliye Ceza Mahkemesinde, iddianameyi kabul edip duruşma gününü belirledikten sonra artık basit yargılama usulünü uygulayamaz. Duruşma günü belirlendikten sonra basit yargılama usulü değil, normal yargılama usulü uygulanmak zorundadır. (CMK 251/1 madde)
https://kadimhukuk.com.tr/makale/ceza-basit-yargilama-usulu-cmk-251/
0 notes
Text
İsim Değiştirme Davası
Ad-isim değiştirme ve soyadı değişikliği davasında; davacı, ad veya soyadını tümüyle değiştirmekte veya mevcut isminin önüne veya arkasına yeni bir isim eklemektedir. Yani davacının ismi Mehmet iken, Mustafa olmakta ya da Mehmet ismine ek olarak Ümit ismi eklenerek Mehmet Ümit olmaktadır. İsim ve soyadı düzeltme davası ile ise davacı, isminde mevcut olan bir hatayı ortadan kaldırarak ismi düzeltmektedir. Örnek olarak, nüfus kaydında Ümit olarak yazılmış ama gerçekte ismi Umut olan kişinin isim düzeltme davası ile ismini Umut olarak düzeltmesidir.
Tumblr media
Ad-isim değiştirme ve soyadı değişikliği ile düzeltme davasının hukuki niteliği aynıdır. Fakat isim veya soyadı düzeltme davaları daha basittir ve tanık dahi dinlenmeden hataların çoğu düzeltilebilmektedir. Ad-isim değiştirme ve soyadı değişikliği davası, gerekli prosedürler ve dilekçeler aşaması hızlı bir şekilde yerine getirildiğinde ilk celsede veya en geç ikinci celsede sonuçlanır. Bu süreç mahkemeden mahkemeye değişmekle birlikte ortalama 5 ay – 6 ay sürmektedir.
https://kadimhukuk.com.tr/makale/ad-isim-degistirme-soyadi-degisikligi-davasi/
0 notes
Text
Terekenin Tespiti Davası
Terekenin tespiti davası, miras bırakanın ölümü sonrası mirasçılar tarafından terekenin aktif ve pasifinin belirlenmesi için açılan ve usuli olarak tespit davası niteliği taşıyan bir dava türüdür. Terekenin tespiti davası iki sebepten dolayı açılır:
İlk sebep; mirasçıların ölenin ne kadar malvarlığı olduğunu tam olarak bilememesidir. Zira mirasçılar miras bırakanın malvarlığı ve borçlarına ilişkin kapsamlı bilgiye sahip olamadıklarından, mirası kabul ettikleri takdirde zarara uğrayıp uğramayacaklarını da bilemezler. Bu gibi durumlar için Türk Medeni Kanunu (TMK) mirasçıların menfaatini korumak için mirasçılara terekenin defterinin tutulmasını talep etme hakkı tanımıştır.
İkinci sebep ise; terekenin korunmasının talep edilmesi sebebiyledir. Örneğin tereke mirasçılar arasında paylaştırılana kadar bazı mirasçıların terekeden mal kaçırma durumu söz konusu ise diğer mirasçılar Mahkemeye başvurarak terekenin mühürlenmesini ve tereke defterinin tutulmasını talep edebilir.
Tumblr media
Terekenin tespiti davası ile, mirasçıların biri veya hepsinin talebi üzerine mahkemece yahut Sulh Hukuk Mahkemesi hâkimi tarafından, terekeye konu malların ve hakların devlet eliyle korunması için gerekli bütün önlemler re’ sen alınır. Bu önlemler;
Terekede bulunan mal ve hakların yazımına,
Terekenin mühürlenmesine,
Terekenin resmen yönetilmesine,
Vasiyetnamenin açılmasına ilişkindir.
Önlemlerle ilgili giderler, ileride terekeden alınmak üzere, başvuran kişi tarafından; önleme hâkimin re’ sen karar verdiği hallerde Devlet tarafından karşılanır. (TMK m. 589)
https://kadimhukuk.com.tr/makale/mirasin-terekenin-tespiti-davasi/
0 notes
Photo
Tumblr media
Anonim şirketlerin sona ermesi, şirketin varlığının ortadan kalkması bakımından ilk aşamadır. Sona erme, anonim şirketin varlığının tamamen ortadan kaldırılmasının ilk aşaması olarak karşımıza çıkmaktadır. Zira, sona erme ile anonim şirketin kazanç elde etme amacına yönelik faaliyetleri son bulmakta ve şirket tasfiye işlemlerinin gerçekleştirileceği yeni bir sürece girilmektedir.  Anonim şirketlerin sona ermesi, ticari hayatta karşımıza çıkan oldukça önemli bir durumdur. Sona ermenin ardından yapılacak usuli işlemlerin de usule uygun yapılması önem arz eder.
https://kadimhukuk.com.tr/makale/anonim-sirketlerin-sona-ermesi-tasfiyesi/
0 notes
Text
TCK 161-162. Madde
Hileli iflas suçu TCK 161. Maddede düzenlenmiştir. Bu madde “iflas etme” fiilini değil, iflas kararından önce veya sonra mal varlığını eksiltmeye yönelik hileli davranışlarda bulunmayı cezalandırmaktadır. Hileli iflas suçu, özel kast ile işlenen bir suç olup failin hileli tasarruflar yapmadaki amacı, “malvarlığını eksiltme” olmalıdır. Bu suç tipiyle ilgili hak alacak ve malvarlığına el konulabilir.
Hileli iflas suçu; alacaklının alacağının teminatını oluşturan malvarlığının hileli devirler ile eksiltilmesi ile oluşan suça denir. (TCK 161. Madde)
Taksirli iflas suçu; tacir olmanın gerekli kıldığı dikkat ve özeni (TTK m.18/2) göstermemesi nedeniyle ihlal ederek iflasa sebebiyet vermesi halinde oluşan suç tipine denir. (TCK m.162)
https://kadimhukuk.com.tr/makale/taksirli-hileli-iflas-sucu-cezasi-tck-161/
Tumblr media
0 notes
Text
TCK 236. Madde
Edimin ifasına fesat karıştırma suçu, ihale kararının kesinleşmesinden sonra ihale uhdesinde kalan gerçek veya tüzel kişinin idareyle sözleşme imzalaması ile birlikte edimin ifası sürecinde edimin hiç veya gereği gibi ifa edilmeyerek kamunun zarara uğratılması ile oluşan suç tipine denir (TCK 236. madde). Edimin ifasına fesat karıştırma suçu Asliye Ceza Mahkemesinde görülür. Bu suç tipinde hak alacak ve malvarlığına el konulabilir.
Tumblr media
Edimin ifasına fesat karıştırma suçu, TCK 236. maddesinde düzenlenmiş, bağlı ve seçimlik hareketli bir suçtur. TCK, suçun cezasını belirleyen temel kanundur. Ancak, ihale kararının kesinleşmesinden sonra sözleşmenin imzalanması ve uygulanması aşamasında edimin ifasına fesat karıştırılıp karıştırılmadığı ihale hukukuna dair mevzuatlar kapsamında değerlendirilir. Bu mevzuatlar;
4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu: Kamu İhale Kanunu, kamu hukukuna tabi olan veya kamunun denetimi altında bulunan veyahut kamu kaynağı kullanan kamu kurum ve kuruluşlarının yapacakları ihalelerde uygulanacak esas ve usulleri belirleyen kanundur.
4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu: Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu, Kamu İhale Kanununa göre yapılan ihalelere ilişkin sözleşmelerin düzenlenmesi ve uygulanması ve ifası ile ilgili esas ve usulleri belirleyen kanundur.
2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu: Devlet İhale Kanunu, genel bütçeye dahil dairelerle katma bütçeli idarelerin, özel idare ve belediyelerin alım, satım, hizmet, yapım, kira, trampa, mülkiyetin gayri ayni hak tesisi ve taşıma işlerine dahil ihalelerin esas ve usulleri belirleyen kanundur.
https://kadimhukuk.com.tr/makale/edimin-ifasina-fesat-karistirma-sucu-cezasi-tck-236/
0 notes
Text
Ankara Asliye Ceza Mahkemesi
Ankara Asliye Ceza Mahkemeleri nerede? Bu soru sıklıkla tarafımıza sorulmaktadır. Ankara Asliye Ceza Mahkemeleri nerede sorusunu cevaplamadan önce asliye ceza mahkemesi görevleri nedir bunu cevaplamak daha doğru olacaktır. Ankara Asliye Ceza Mahkemeleri, ilk derece mahkemesi olarak ile Ankara ilinin merkez ilçelerindeki;
10 yıldan az hapis cezası gerektiren suçlar
Kasten yaralama
Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi
Taksirle yaralama
İnsan üzerinde deney
Organ veya doku ticareti
Eziyet
Cinsel taciz
Tehdit
Şantaj
Cebir
Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma
Konut dokunulmazlığının ihlali
Kişilerin huzur ve sükununu bozma
Haberleşmenin engellenmesi
Hakaret
Haberleşmenin gizliliğini ihlal
Kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması
Özel hayatın gizliliğini ihlal
Kişisel verilerin kaydedilmesi
Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme
Hırsızlık
Mala zarar verme
Hakkı olmayan yere tecavüz
Güveni kötüye kullanma
Bedelsiz senedi kullanma
Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması
Trafik güvenliğini tehlikeye sokma
Çevrenin kasten kirletilmesi
Mühür bozma
Resmi belgede sahtecilik
Özel belgede sahtecilik
Açığa imzanın kötüye kullanılması
Suçu ve suçluyu övme
Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama
Hayasızca hareketler
Müstehcenlik
Fuhuş
Kumar oynanması için yer ve imkan sağlama
İhaleye fesat karıştırma
Edimin ifasına fesat karıştırma
Bilişim sistemine girme
Sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme
Görevi kötüye kullanma
Görevi yaptırmamak için direnme
İftira
Suç üstlenme
Suç uydurma
Yalan tanıklık
Suçu bildirmeme
Cumhurbaşkanına hakaret
Suçları konu alan ceza ve ceza muhakemesi hukuku uyuşmazlıklarının çözümünün gerçekleştirildiği yargı mercidir. Ankara Adli Yargı İlk Derece Adalet Komisyonu Başkanlığı nezdinde; Ankara Adliyesi’nde 75 adet Asliye Ceza Mahkemesi bulunmaktadır.
Ceza avukatından bilgi almak için tıklayınız.
https://kadimhukuk.com.tr/makale/ankara-asliye-ceza-mahkemeleri-nerede-telefon-adres/
Tumblr media
1 note · View note
Text
Ankara Ağır Ceza Mahkemesi
Ankara Ağır Ceza Mahkemeleri nerede? Bu soru sıklıkla tarafımıza sorulmaktadır. Ankara Ağır Ceza Mahkemeleri nerede sorusunu cevaplamadan önce ağır ceza mahkemesi görevleri nedir bunu cevaplamak daha doğru olacaktır. Ankara Adliyesinde 37 Ağır Ceza Mahkemesi bulunmakta ve Merkez Bina’da hizmet vermektedir. Ankara Ağır Ceza Mahkemeleri, ilk derece mahkemesi olarak ile Ankara ilinin merkez ilçelerindeki;
Ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve on yıldan fazla hapis cezalarını gerektiren, yani üst sınırı 10 yıldan fazla olan tüm suçlar
Soykırım
İnsanlığa karşı suçlar
Örgüt
Kasten öldürme
Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi
İşkence
Cinsel saldırı
Çocukların cinsel istismarı
Reşit olmayanla cinsel ilişki
Yağma
Nitelikli dolandırıcılık
Hileli iflas
Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti
Parada sahtecilik
Rüşvet
Zimmet
İrtikap
Devletin egemenlik alametlerini aşağılama
Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar
Milli savunmaya karşı suçlar
Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk
3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun kapsamına giren propaganda yapma suçu ve örgüt üyeliği suçu vb. siyasi nitelikli suçlar.
Suçları konu alan ceza ve ceza muhakemesi hukuku uyuşmazlıklarının çözümünün gerçekleştirildiği yargı mercidir. Ankara Adli Yargı İlk Derece Adalet Komisyonu Başkanlığı nezdinde; Ankara Adliyesi’nde 37 adet Ağır Ceza Mahkemesi bulunmaktadır.
https://kadimhukuk.com.tr/makale/ankara-agir-ceza-mahkemeleri-nerede-telefon-adres/
Tumblr media
1 note · View note
Text
Vasiyetname
Vasiyetname, miras bırakanın son istek ve arzularını, belirli şartlar çerçevesinde yazılı yahut sözlü olarak bildiren belgeler olup hukukumuzda ölüme bağlı tasarruf olarak düzenlenmektedir. Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenen hükümler kapsamında miras bırakana tasarruf özgürlüğünün sınırları içinde, malvarlığının tamamında veya bir kısmında vasiyetname ile tasarrufta bulunabilme imkânı tanınmıştır.
Medeni Kanun kapsamında göre üç şekilde vasiyetname yapılabilir. Bunlar;
Resmi vasiyetname (MK m.532-537)
El yazılı vasiyetname (MK m.538)
Sözlü vasiyetname (MK m.539-341)
Vasiyetnameler tek taraflı olarak yapılan ölüme bağlı tasarruflardır. Dolayısıyla karşı tarafa ulaşmasına gerek yoktur. Kişi vasiyetname sayesinde ölümünden sonra kendisine ait olan malvarlığı üzerinde tasarruf özgürlüğü sınırlarında kalmak şartıyla dilediği şekilde tasarruf yapma imkânına sahiptir. Ancak vasiyetname yaparken saklı pay mirasçılarının da göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Mirasçı olarak altsoyu, ana ve babası veya eşi bulunan miras bırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabilir. Tasarruf edemediği kısım yasal mirasçılarına kalır. Eğer miras bırakanın yasal mirasçıları bulunmuyorsa miras bırakan mirasının tamamında tasarruf edebilir.
https://kadimhukuk.com.tr/makale/vasiyetname-nedir-sartlari-cesitleri-iptali/
Tumblr media
1 note · View note
Text
CMK 223. Madde
Ceza mahkemesi tarafından verilebilecek hüküm çeşitlerine 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nda (CMK) yer verilmiştir. CMK 223’ e göre hakim tarafından yargılama sonunda verilebilecek hükümler şunlardır:
Beraat kararı,
Ceza verilmesine yer olmadığı kararı,
Mahkumiyet kararı,
Güvenlik tedbirine hükmedilmesi kararı,
Davanın reddi kararı
Davanın düşmesi kararı verebilir.
Bu sayılanların dışında kalan mahkemece verilen diğer kararlar hüküm niteliği taşımaz. Hüküm niteliği taşımayan kararlara ilişkin tek başına temyiz yahut istinaf kanun yoluna başvurulması mümkün değildir. Ancak kanunda açıkça gösterilmemiş olsa bile, yaş düzeltilmesi, katılma isteminin reddi, yargılama giderleri gibi kendisi hüküm niteliğinde olmadığı halde hüküm ile birlikte istinaf yahut temyiz kanun yoluna gidilmesi şartıyla incelenen kararlar mevcuttur.
https://kadimhukuk.com.tr/makale/ceza-davasi-hukum-cesitleri-cmk-223-madde/
Tumblr media
1 note · View note
Text
Anonim Şirketlerde Pay Devri
Anonim şirketlerde pay devri son derece önemli bir konudur. Anonim şirketlerde “pay”, şirket sermayesinin, kurucular tarafından tespit edilmiş bir bölen rakamla belirli sayıda birim değere bölünmüş olması sonucu meydana gelen, birlik arz eden bağımsız parçayı ifade etmektedir. Ortaklık sıfatından kaynaklanan hak ve borçlar paya bağlıdır. Pay elde edilirken ortaklı sıfatı da kazanılmış olur. Aynı anonim şirketlerde pay devri halinde ortaklık sıfatı ve buna bağlı olarak hak ve borçlar da pay ile devredilmiş olur.
Tumblr media
Anonim şirketlerde pay devri payların türüne göre farklılık göstermektedir. Bu pay türleri şunlardır:
Senede bağlanmamış (çıplak) paylar
Senede bağlanmış paylar
Senede bağlanmış olsun yahut olmasın anonim şirketlerde geçerli olan temel ilke payların serbestçe devredilebilmesidir. Bu bakımdan kural olarak paylar devredilirken ortakların rızalarının aranmasına gerek yoktur.
https://kadimhukuk.com.tr/makale/anonim-sirketlerde-pay-devri/
0 notes
Photo
Tumblr media
https://kadimhukuk.com.tr/makale/anonim-sirketlerde-genel-kurul-kararlarinin-iptali/
0 notes
Photo
Tumblr media
https://kadimhukuk.com.tr/makale/oturma-izni-ikamet-nedir-nasil-alinir/
0 notes
Text
İşsizlik Maaşı Nedir?
İşsizlik maaşı başka bir deyişle işsizlik ödeneği; sigortalı işsizlere kanunda belirtilen şartları taşımalarıyla kaydıyla işsiz kaldıkları dönem için belirli bir süre ve miktarda yapılan ödemeye denir. Her işten çıkarılan kişi işsizlik maaşı alamaz. Bunun için belirli koşulları taşıması gereklidir. İşsizlik ödeneği şartlarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür. 
 -İşçinin kendi isteği ve kusuru dışında işsiz kalması 
-Hizmet sözleşmesinin sonra ermesinden önce 120 gün çalışmış olması 
-Hizmet sözleşmesinin sonlandırılmasından önce son 3 yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası priminin ödenmiş olması 
-Hizmet akdinin sona ermesinden sonraki 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR birimine müracaat etmesi ya da online olarak bu başvuruyu gerçekleştirmesi.
Tumblr media
https://kadimhukuk.com.tr/makale/issizlik-maasi-odenegi-nedir-nasil-alinir/
0 notes
Photo
Tumblr media
https://kadimhukuk.com.tr/makale/ankara-avukat-hukuk-danismanlik/
0 notes