Tumgik
maartenbuser · 1 month
Text
Nieuw kunstenaarsinterview, met Philip Vermeulen
Momenteel heeft Philip Vermeulen zijn eerste, grote museumsolo: Chasing the Dot. In Rijksmuseum Twenthe komt het gevaar van alle kanten en uit allerlei bronnen: van rondvliegende ventilators, tot je eigen, onbetrouwbare hersenen. Ik interviewde Vermeulen hierover voor de website van Metropolis M.
0 notes
maartenbuser · 2 months
Text
Ellen Deckwitz leest en bespreekt 'Opgerold' voor EenVandaag
Pracht van een verrassing: mijn poëziemoeder Ellen Deckwitz leest en bespreekt mijn gedicht 'Opgerold' (gepubliceerd in de laatste Awater), voor EenVandaag. Luister hier.
0 notes
maartenbuser · 2 months
Text
Tumblr media
Hij stond al een paar jaar op mijn verlanglijst voor een interview: Tirzo Martha. Naar aanleiding van zijn prachtige tentoonstelling Intensive Care in Museum van Bommel van Dam (nog tot en met 4 augustus) had ik de kans om hem te spreken. Wat zit die man vol geestige en/of schrijnende verhalen: onder meer over zijn vaderland Curaçao, het milieu, autobanden, zijn ziekenhuisverblijf, en natuurlijk over zijn indringende beelden en installaties. Gaat dat lezen in de nieuwste Gonzo (circus).
0 notes
maartenbuser · 2 months
Text
Nieuw kunstenaarsportret: Michelle Bazzoli
Nieuw kunstenaarsportret voor de lage landen, over Michele Bazzoli, wiens wandsculpturen een keur aan associaties oproepen: van archeologie en de consumptiemaatschappij, tot aan röntgenfoto's en bouwtekeningen.
0 notes
maartenbuser · 3 months
Text
Tumblr media
Dolblij met de nieuwe Awater, want daarin staan vijf nieuwe gedichten van me, waaronder mijn langere hommage aan Guillaume Apollinaire, zijn vrienden Robert en Sonia Delaunay, en natuurlijk hun stad Parijs (en met gastrollen voor Reverdy en Zadkine. Le monde est petit). Met een auteursfoto door Michael Tedja. Disclaimer: ik ben niet verantwoordelijk voor de onherstelbaar verbeterde achternaam van John Berger.
0 notes
maartenbuser · 3 months
Text
Nieuw kunstenaarsportret: Joana Franco
Voor de lage landen schreef ik over Joana Franco, die balanceert tussen fotografie en schilderkunst, en tussen de beeldtalen van het lichaam en de abstracte kunst.
0 notes
maartenbuser · 4 months
Text
Tumblr media
Eindelijk verschenen: de nieuwe Gonzo (circus), met daarin mijn interview met kunstenaar Tramaine de Senna. Ze is dol op materiële cultuur, maar heeft geen behoefte aan een huis vol spullen. Liever haalt ze populaire cultuur en kunstgeschiedenis uit elkaar, om uit te vogelen hoe cultuuruitingen functioneren. Wilt u dat in het echt zien? De Senna heeft momenteel een solotentoonstelling in Fred&Ferry Gallery (Antwerpen).
0 notes
maartenbuser · 4 months
Text
Tumblr media
Dans le nouveau numéro de Septentrion, on trouve mon article sur l'artiste remarquable Magali Reus. Je discute à la fois de ses sculptures et de ses photographies, basé sur un thème important dans son travail: les façons dont l'homme sculpte la nature. Grâce à les plats pays et grâce à Caroline Coppens, qui a fait la traduction très élégante.
0 notes
maartenbuser · 6 months
Text
Tumblr media Tumblr media
Bernlef schreef ooit dat poëzievertalers werken vanuit zowel bewondering als een soort zendingsdrang. Ze willen graag dichters uit andere taalgebieden toegankelijk(er) maken voor andere lezers. Voor het nieuwe nummer van Liter breng ik Canada een stukje dichter bij Nederland, door vijf gedichten te vertalen van Carol Harvey Steski. Haar poëzie, vol verrassende lichamelijke beeldspraak en vergelijkingen, verdient immers ook hier lezers. Dank aan Jetty Huisman voor het meelezen van de vertalingen en de nuttige feedback.
Daarnaast had ik voor dit nummer de eer om het portfolio in te mogen leiden van kunstenaar Joana Franco (geboren in Portugal, woont en werkt tegenwoordig in Nederland). Ook zij laat het lichaam - letterlijk - op onverwachte manieren zien. Vorig jaar maakte ze grote indruk op me tijdens de afstudeerpresentatie van de AKI, dus ik ben blij met deze kans om over haar te schrijven. Kunstcritici kunnen ook bewonderaars en zendelingen zijn.
0 notes
maartenbuser · 6 months
Text
Tumblr media
Momenteel heeft Arturo Kameya een grote solo-tentoonstelling in Marres (Maastricht). Voor Gonzo (circus) sprak ik alvast met hem over opgroeien in Peru, de relatie tussen kolonialisme en Kerst, en waarom hij geen magisch realist is.
0 notes
maartenbuser · 6 months
Text
Nieuw kunstenaarsportret: Hemaseh Manawi Rad
Dit was echt een heerlijk portret om te schrijven: Hemaseh Manawi Rad maakt intrigerende textielkunst, ergens tussen Perzisch tapijt en hoofdkussen. Tijdens ons gesprek vond er ook nog een ronduit ontroerend moment plaats. Wilt u weten wat er gebeurde? Lees het op de website van de lage landen.
0 notes
maartenbuser · 6 months
Text
Nieuwe boekbesprekingen: Tonnus Oosterhoff en 2x Rozalie Hirs
Twee nieuwe boekbespreking voor de website van DW B: eentje over Mond vol dobbelstenen, de recentste bundel van de Henri Michaux van Nederland: Tonnus Oosterhoff. De ander gaat over de twee recenste bundels van Rozalie Hirs, ecologica en dagtekening van liefdesvormen, die me sterk aan collage- en assemblagekunst doen denken. Zou Hirs een knipper zijn of een plakker?
0 notes
maartenbuser · 6 months
Text
Bespreking van twee exposities van Shinkichi Tajiri
Eerder in Museum van Bommel van Dam, maar gelukkig nog tot midden mei in Bonnefanten: twee mooie overzichten van de intrigerende Japans-Amerikaans-Nederlandse beeldhouwer Shinkichi Tajiri. Voor Metropolis M bezocht ik beide tentoonstellingen, die onder meer ingaan op Tajiri's oorlogservaringen. Hoe heeft hij die eigenlijk een plaats gegeven in zijn vaak militaristisch ogende werk?
0 notes
maartenbuser · 6 months
Text
Engelse vertaling essay over micro-organismen in de kunst
Nu ook in Engelse vertaling, op the low countries: mijn essay over hoe schimmels en andere micro-organismen kunstenaars en designers inspireren.
0 notes
maartenbuser · 7 months
Text
Tumblr media
Steeds meer kunstenaars en ontwerpers lijken schimmels en andere micro-organismen te ontdekken als inspiratiebron én als materiaal. Hoe verhoudt de praktijk van deze makers zich tot de 'officiële' wetenschap, en tot duurzaamheid? Ik schreef erover voor de lage landen, aan de hand van het werk van Isabel Fredeus, AnneMarie Maes, Wes Nijsen & Bram van Wichelen, Emma van der Leest, Arne Hendriks en Gordon Matta-Clarke. Ook is er een belangrijke rol weggelegd voor de onlangs veel te vroeg overleden Lizan Freijsen. Met terugwerkende kracht draag ik het essay aan haar op.
2 notes · View notes
maartenbuser · 7 months
Text
Kunstenaarsportret Rafaël Rozendaal nu ook in het Nederlands en Engels
Al eerder gepubliceerd op papier en in het Frans (grâce à Septentrion), maar nu ook in het Nederlands en het Engels op het internet: mijn portret van kunstenaar Rafaël Rozendaal. Met gastrollen voor Mickey Mouse, Joself Albers, en de anonieme techneuten die ervoor zorgen dat uw laptop en telefoon goed werken. Lees meer op de lage landen en/of the low countries.
1 note · View note
maartenbuser · 7 months
Text
Artikel in aanloop naar Ensor 2024
Eind dit jaar barst het Ensorjaar flink los. Ik sprak voor de lage landen alvast met Ensorkenner Herwig Todts van het KMSKA, en met het mensen van het FOMU en MoMu; twee andere Antwerpse musea die een hedendaagse invulling aan dit jubilieumjaar gaan geven. Welke aspecten van Ensors werk zijn nog actueel en welke parallelen zijn er met respectievelijk Cindy Sherman en make-up? Lees het artikel op de lage landen. Voor de liefhebbers is er ook een Franse vertaling.
1 note · View note