Text
Mitä opin digitaalisen liiketoiminnan kehittämisestä?
Digitaalisen liiketoiminnan kurssi on avannut paljon uusia näkökulmia siitä, mitä digitaalinen liiketoiminta on ja mitä kaikkea se sisältää. Ajatusmaailma aiheesta on ollut varsin suppea ennen kurssin toteutusta. Kurssin aiheet ovat tulleet blogikirjoitusten välityksellä hyvin esille ja aiheisiin paneutuminen kirjoituksia varten pakostikin opetti uusia asioita.
En ole aikaisemmin kirjoitellut blogin tyyppisesti mitään postauksia, joten tämä opetusmuoto oli uusi ja mielenkiintoinen. Vierastin aluksi blogin kirjoittamista, mutta nykyään kurssin edetessä kirjoitukset tulevat luontevammin. Aiheet digitaalisen liiketoiminnan kehittämisestä olivat mielenkiintoisia ja kerron hieman joistakin oppimistani asioista.
Hakukoneoptimointi ja datan analysointi
Ennen on ehkä ajatellut, että digitaalinen liiketoiminta tarkoittaa pelkkää verkkokauppaa, mutta nyt asiaa osaa ehkä ajatella enemmän kokonaisuutena. Nyt tulee ensimmäisenä mieleen, miten asiakas löytää verkkokaupan ja minkä polun kautta hän löytää sen. Tähän liittyen yrityksen tulisi ensin miettiä, mitä hakusanoja ja avainsanoja asiakkaat käyttävät, jotta hakukoneoptimointi onnistuisi hyvin. Hyvän hakukoneoptimoinnin avulla yritys saa vanhojen asiakkaiden lisäksi myös uusia asiakkaita.
Asiakkaita ja niiden käyttäytymistä on tärkeää seurata ja analysoida, jotta yritys oppii tuntemaan heidät ja heidän ostotottumuksensa. Datan analysointiin oivana ty��kaluna toimii Google Analytics, jolla voi seurata kävijämäärää, millä hakusanalla asiakas tuli sivulle tai mitä sisältöä asiakas tavoitteli. Työkaluja on monia ja olisi hyvä, jos yritys omaksuisi nämä harjoittaessaan liiketoimintaa.
Ostopolut ja niiden merkitys
Yrityksen tulisi siis panostaa enemmän kanavoihin, joilla tavoitetaan asiakkaat. Ostopolun tulisi olla helppo ja selkeä. Sosiaalinen media on myös isommassa roolissa koko aika enemmän ja enemmän, kun puhutaan yrityksen kanavoista. Yritys voi hyödyntää somea esim. tuotteiden mainostamiseen tai muuten vaan luodakseen omanlaisen imagon. Asiakas oppii tätä kautta tuntemaan yrityksen ja samaistuu sen arvoihin.
Monet verkkokaupat harrastavat myös sovelluksien käyttöä ja myyntiä niiden välityksellä. Sovellukset toimivat hyvinä alustoina mm. vaatealalla, kun vaatteiden selaaminen onnistuu sujuvasti. Asiakas voi tällöin asioida helposti yrityksen kanssa missä tahansa. Nykyään on normaalia, jos yritys laatii kanta-asiakasohjelman. Tämän yhdistäminen sovellukseen on oiva tapa luoda uusia asiakkuuksia.
Kurssilla käytiin paljon mielenkiintoisia aiheita ja tässä oli vasta osa niistä. Aiheet olivat mielestäni hyvin ajankohtaisia ja uskon, että oppimistani asioista on hyötyä tulevaisuudessakin.
1 note
·
View note
Text
Verkkokaupan trendit
Jokaiselle meistä verkkokaupat ovat tuttuja ja ne toimivat helppoina keinoina ostaa tuotteita etänä. Tässä kirjoituksessa haluaisin hieman puhua verkkokauppojen tämänhetkisistä trendeistä, joista kerrotaan tarkemmin Paytrailin julkaisussa. On mielenkiintoista seurata, miten eri yrityksien verkkokaupat eroavat toisistaan ja miten ne menestyvät.
1. Trendi – Verkkokauppojen kansainvälisyys
Yrityksien tavoitteisiin kuuluu yleensä liiketoiminnan laajentaminen ja tähän verkkokauppojen kansainvälistyminen liittyy olennaisesti. Kun kotimaan markkinat ovat saturoituneet, yritykset etsivät uusia markkinoita esim. ulkomailta. On kuitenkin haastavaa viedä brändi ulkomaille ja saada ulkomaat kiinnostumaan tuotteistaan.
Menestyäkseen ulkomailla, yrityksen on ensin opittava tuntemaan asiakkaansa ja asiakaskohderyhmänsä. Haasteena voi olla tunnesiteen rakentaminen yrityksen ja asiakkaan välille. Mikä saisi asiakkaan kiinnostumaan yrityksestä? Yrityksellä tulee olla kirkas asiakaslupaus ja sen tulee tuntea selkeästi kilpailuetunsa. Kansainvälistyminen on pitkä prosessi ja yrityksellä tulisi olla jotain, mitä kilpailijoilla ei ole.
2. Trendi – Kuluttajan arvot
Ympäristöystävällisyys sekä vastuullisuus ovat molemmat jatkuvassa nousussa yrityksien keskuudessa. Kuten Paytrailin julkaisussa sanotaan: ”Kuluttajat ovat vaativampia, tarkempia ja tiedostavampia vuosi vuodelta.” Kuluttajat ovat nykyään hyvin määrätietoisia siitä, mitä he ostavat ja mitä yrityksiä he tukevat.
Yrityksille voi olla vaikeaa suunnata liiketoiminta ekologisempaan suuntaan, jos yrityksellä ei ole siihen tarpeeksi resursseja. Prosessien muuttaminen tai raaka-aineiden muuttaminen vastuullisempaan suuntaan voi olla kallista ja hankalaa riippuen yrityksen koosta. Kuluttajat arvostavat, kun yritykset ovat avoimia ekologisuudestaan. Yrityksen tulisi osata tuoda tämä esille myös verkkokaupassa tai verkkosivuilla. Arvojen tulee kohdata kuluttajan arvojen kanssa, jotta kuluttaja osoittaa kiinnostuksen yritystä kohtaan.
3. Trendi – Verkkokauppojen asiakaskokemus
Kuluttajat arvostavat korkeaa palvelutasoa ja samalla helppoa asiointia verkkokaupassa. On tärkeää panostaa ostopolkuun, jonka asiakas käy läpi. Verkkosivujen tulee olla selkeät ja helppokäyttöiset. Yrityksen tulisi löytää keinoja, miten verkkokaupassa asiointi olisi henkilökohtaisempaa asiakkaan näkökulmasta. Lisääkö yritys sivuille chat-palvelun vai pitääkö visuaalisiin tekijöihin panostaa enemmän?
Verkkosivujen tulee olla näkyvät ja selkeät. Visuaalisuuteen tulee panostaa, sillä se luo ensimmäisen mielikuvan yrityksestä ja sen brändistä. Hyvä design lisää asiakkaan mielenkiintoa ja vaikuttaa alitajuisesti kävijän haluun ostaa.
Asiakaskokemukseen vaikuttaminen on helpompaa, kun yritys tietää, ketkä verkkosivuilla vierailevat. Datan hyödyntäminen eri analytiikan työkalujen kanssa auttaa selventämään tätä ja samalla se auttaa yritystä tuntemaan asiakaskuntansa. Tällöin se osaa helpommin ottaa asiakaslähtöisemmän lähestymistavan verkkosivuillaan.
Lähteet: Koulun oppimateriaali.
2 notes
·
View notes
Text
Lean Canvas - Helpponouto
Lean Canvasia pidetään hyvänä työkaluna uuden liiketoiminnan tai tässä tapauksessa nykyisen liiketoiminnan kehittämisen ja suunnittelemiseen. Sitä pidetään sivun mittaisena liiketoimintasuunnitelmana, johon on tiivistetty kaikki oleelliset kohdat suunnittelua varten. Laadimme Helpponouto-palvelua varten meidän näkemyksemme, minkälainen se voisi olla.
1. Asiakaskohderyhmät
Käyttäjät ovat yleensä korvaamassa vanhoja kalusteitaan tai muuttavat uuteen kotiin, eikä kierrätys ole mahdollista ilman apua. Kohderyhmään sopivat myös vanhemmat ihmiset, jotka voivat mahdollisesti olla liikuntarajoitteisia. Asiakkaina ovat myös ihmiset, jotka tukevat kierrättämistä ja tukevat palvelun välityksellä ympäristönsuojelua.
2. Nykyiset ongelmat
Palvelulla on tällä hetkellä huono näkyvyys, eikä siitä juurikaan puhuta sosiaalisessa mediassa. Ihmiset eivät välttämättä ole valmiita maksamaan palvelusta, joten ihmisiä tulisi kannustaa ja innostaa käyttämään palvelua. Palvelulla on nyt neljän tunnin aikaikkuna, joka vaikuttaa turhauttavan ihmisiä. Palvelu ei nouda vaikeasti noudettavia tavaroita kuten pianoja, joita on kuluttajan muutenkin vaikeaa hävittää.
3. Arvolupaus
Luvataan tavaran helppo kierrättäminen vaivattomasti. Lupaus ympäristöystävällisestä kierrätyksestä tai tavaran lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen. Palvelun tavoitteena on saada kuluttajalle mahdollisimman helppo ja nopea ratkaisu ongelmaan.
4. Ratkaisu ongelmaan
Kehittäisimme ensin sovelluksen, jonka avulla on mahdollista seurata kuljettajaa live-sijainnin avulla. Kartalle päivittyy oma sijainti sekä kartalta on nähtävissä missä vapaat ajoneuvot menevät. Kartta helpottaa asiakkaan sekä kuljettajan ajanhallintaa.
Samalla palveluun lisätään lisäpalvelu vaikeita tavaroita varten lisämaksusta, jolloin kuljettaja ottaa avustajan sekä tarvittavat varusteet mukaan.
Yritys voi myös harkita kaupallisten yhteistöiden hyödyntämistä muuttofirmojen kanssa esim. Niemi Palvelut Oy:n kanssa. Tällöin muuttofirmat tarjoavat helpponoudon palvelua lisäpalveluna asiakkaille. Hyväntekeväisyysyhteistöitä voi tehdä mm. kierrätyskeskusten tai Punaisen Ristin kanssa.
5. Kanavat
Sosiaalisen median käyttö ja jatkuva ylläpitäminen. Markkinoidaan ja painotetaan sovelluksen käyttöä laajemman asiakaskunnan saamiseksi. Yritys voisi markkinoida palvelua kaupallisten yhteistöiden avulla esim. bloggareiden tai julkisuuden henkilöiden kanssa, joka kannustaisi muitakin kokeilemaan palvelua.
6. Tulonlähteet
Näkyvyyden avulla saadaan laajempi asiakaskunta ja sitä kautta lisää tuloja. Hyväntekeväisyys toimii motivaattorina, jolloin palvelusta maksaminen olisi tietyllä tapaa myös hyvän tekemistä. Palveluun voi lisätä kampanjakoodien käyttö, jolloin palvelusta saadaan alennusta tai joka kolmas kerta on ilmainen.
7. Kustannukset
Sovelluksen kehittäminen, luominen ja ylläpitäminen tuo kustannuksia. Myös palvelun laajentuessa autojen hankinta sekä uusien työntekijöiden palkkakustannukset tulee ottaa huomioon. Alussa markkinointiin menee enemmän kustannuksia, mutta jatkossa tämä tasapainottuu. Kaupalliset yhteistyöt ja muut yhteistyöt tulee ottaa myös huomioon.
8. Avaintoimintojen mittaaminen
Palvelun mittaaminen tapahtuu palautteiden kautta, joita on mahdollista jättää sovelluksessa suoraan. Mittaamista voidaan seurata myös sovelluksen käyttäjien määrästä. Ajoittaiset asiakaskyselyt auttavat myös kartoittamaan tilannetta. Tavoitteita seuraamalla voidaan tulkita, mikä menee pieleen ja missä onnistutaan hyvin.
9. Etulyöntiasema
Live-sijainti ja yhteistyökumppaneiden hyödyntäminen tekee palvelusta ainutlaatuisen ja luotettavan. Tavoitteena on olla markkinoiden nopein sekä tehokkain asiakkaan kannalta.
5 notes
·
View notes
Text
Mobiilisovellukset
Mobiilisovellusten laatiminen liiketoimintaa varten voidaan pitää kasvavana trendinä. Hyvänä esimerkkinä yrityksestä, joka on tehnyt huikeita tuloksia sovellusten avulla, on Supercell. Grand One kilpailussa palkitaan vuosittain parasta digitaalista suunnittelua ja markkinointia. Yhtenä kategoriana oli paras mobiilipalvelu, josta bongasin HS:n sovelluksen. Kiinnostuin tästä, sillä mobiilisovellus on minulla päivittäin käytössä ja on mielenkiintoista perehtyä siihen lisää.
Digilehdet
Nykyään myös sanomalehtien valmistajat ovat panostaneet nyt enemmän digitaaliseen suuntaan. Digilehdet yleistyvät ja uskoisin, että digilehdet jossain vaiheessa kumoavat perinteisten sanomalehtien käytön kokonaan Mobiilisovelluksen laatiminen, jonka voi ladata myös tabletille tuo tämän tapaisille yrityksille hyviä liiketoimintamahdollisuuksia. Sovellus tuo lisää käyttäjiä ja sitä mukaan lisää tilaajia yrityksille. Tämä vähentää printtilehtien tilausta, mutta digitaaliset palvelut ovat helpompia ylläpitää.
HS:n sovelluksessa päivän lehti on mahdollista saada digitaalisena ja etusivulle tulee ajankohtaisia sekä uusia uutisia koko ajan lisää. Lisäksi kaikki Helsingin Sanomiin kuuluvat aikakauslehdet ja muut lehdet ovat myös luettavissa sovelluksen kautta. Sovellus antaa laajemman kuvan uutisista ja lukija voi valita itselleen mieleiset uutisaiheet valikosta. Sovelluksen käyttäminen on kätevä tapa lukea uutisia työmatkalla, ruokatauolla tai ihan vain ajan kuluksi.
Zalando-sovellus
Toinen usein käyttämäni sovellus on Zalando. Zalandolla on ollu sovellus jo jonkin aikaa, mutta se toimii silti hyvänä esimerkkinä siitä, miten digitaalista liiketoimintaa voidaan edistää sovellusten avulla. Zalando on saksalainen yritys, joka on erikoistunut kenkien, vaatteiden ja muiden asusteiden verkkomyyntiin. Verkkosivu tarjoaa laajan valikoiman tuotteita melkein miltä brändiltä tahansa.
Käytän sovellusta noin viikoittain, mutta yleensä vain selailuun ja informaation saamiseksi. Sovellus päivittää uusia tuotteita koko ajan ja mitä enemmän selailen sovellusta sitä enemmän sovellus alkaa tuntemaan minut. Ohjelma alkaa ehdottamaan tuotteita, jotka saattavat kiinnostaa minua ja sitä myötä yrittää pitää kiinnostustani yllä. Sovelluksessa on hyvin kategorioitu tuotteet tuoteryhmittäin ja hakukoneella löytää yleensä juuri ne tuotteet, mitä haetaan.
Lähes jokaisella yrityksellä alkaa olemaan sovelluksia esim. kanta-asiakasohjelmia tai verkkokauppoja varten. Ohjelmista pyritään tekemään mahdollisimman asiakaslähtöiset ja niillä on tarkoitus luoda lisää kiinnostusta yritystä kohtaan. Sovelluksia kehitetään ja luodaan nykyään melkein mihin tarkoitukseen tahansa ja on mielenkiintoista nähdä mihin suuntaan niiden hyödyntäminen on menossa.
2 notes
·
View notes
Text
Yrityksen digitaaliset kanavat
Yrityksellä on käytettävissään paljon digitaalisia kanavoita, jotka helpottavat markkinointia ja uusien asiakkaiden löytämistä. Brandwatchin blogikirjoituksessa oli hyvin kerrottu digitaalisten kanavien jakautumisesta ja niiden mittaamisesta. Digitaalista liiketoimintaa harjoittaessa yrityksen tulisi tunnistaa nämä kanavat ja niistä saatavat hyödyt.
Omat kanavat
Yrityksen omat kanavat kuten verkkosivut, blogit, sosiaalinen media uutispostit yms. kuvaavat kaikki yrityksen imagoa. Yrityksen omia kanavoita on tärkeää päivittää ja ylläpitää jatkuvasti, jotta asiakkaiden mielenkiinto säilyy. Yritykselle on tärkeää erottua muista ja tähän voidaan vaikuttaa pitämällä esim. erilaisia kampanjoita tai kilpailuja. Näin yritys saa omista kanavista täyden hyödyn ja lisää näkyvyyttä.
Omia kanavoita voidaan mitata esim. sosiaalisen median analysoinnin työkalujen avulla. Sosiaalisessa mediassa on tärkeää seurata kommentteja, julkaisujen jakoja, tykkäyksiä ja seurata näiden tietojen avulla, mitkä julkaisut menestyvät parhaiten. On myös hyvä tarkastella kilpailijoiden verkkosivuja tai muuta sisältöä vinkkejä varten. Google Analytics-työkalulla voidaan analysoida tietoja tarkemmin. Analysoinnin tavoitteena olisi saada kuluttaja tykkäämisen lisäksi ostamaan jotain.
Ostetut kanavat
Hakusanamainonta, bannerit ja kaikki sponsoroidut some-julkaisut kuuluvat kaikki ns. ostettuihin kanavoihin. Bannerit ovat olleet viime aikoina laskussa muihin verrattuna kaikkien mainosten torjuntaohjelmien takia. Hakusanamainonta ja sponsoroidut julkaisut esim. julkkisyhteistyöt ovat sen sijaan suosittuja ja niiden avulla yritys saa helposti lisää näkyvyyttä.
Sosiaalisen median kanavat tarjoavat sisäisiä analysointiohjelmia, joilla voi seurata ja analysoida, miten postaukset ja muut julkaisut vaikuttavat myyntiin. Kanavien mittausta varten Google tarjoaa myös työkaluja, joilla voi analysoida ja seurata hakukonemainontaa tai muita mainoksia. Google Analyticsin avulla voi seurata, mikä maksettu kanava tai kampanja on tuottoisin.
Ansaitut kanavat
Ansaitut kanavat ovat tulosta näkyvyyden ja muiden kanavien onnistuneesta käytöstä. Tällöin yritys on saanut itselleen imagon markkinoille, joka herättää keskustelua ja mielenkiintoa yritystä kohtaan. Ansaittuihin kanaviin kuuluu mm. muiden tekemät julkaisut tai keskustelut yrityksestä tai brändistä. Sosiaalisessa mediassa tämä tarkoittaa esim. julkaisujen jakamista, uudelleentwiittausta tai tuotteiden arvioimista. Ansaittu media luo yritykselle uskottavuutta, sillä se ei ole maksettua mediaa, vaan ihmiset jakavat yrityksen sisältöä vapaaehtoisesti.
Julkaisuja voi löytyä mistä vain, jonka takia blogikirjoitus suosittelee Brandwatch Analytics-työkalua, jolla julkaisua voi seurata aktiivisesti. Jokaisesta uudesta julkaisusta tai maininnasta tulee tällöin ilmoitus, mikä helpottaa mittausta.
Kanavat luovat yhdessä vuorovaikutteisen kokonaisuuden, jossa kaikki vaikuttavat toisiinsa. Kanavoihin panostamalla yritys luo ja kasvattaa verkostoaan koko ajan. Mielestäni aihe on hyvin ajankohtainen nykypäivän liiketoiminnassa ja digitaaliset kanavat tulisi ottaa hyvin huomioon liiketoiminnassa.
4 notes
·
View notes
Text
Hakusanat ja avainsanat
Käytämme hakukoneita joka päivä joko mobiililaitteella tai työpaikalla koneen ääressä. Pidämme hakukoneita tietopankkeina, joista on helppo hakea tietoa yhdellä tai kahdella sanalla. Olemme iloisia, kun saamme vastauksen kysymykseen sekunneissa ja valitsemme tietolähteeksi yleensä verkkosivun, joka ponnahtaa ensimmäisenä esiin. Tätä yritykset nykypäivinä tavoittelevat, minkä vuoksi hakukoneoptimointi on noussut keskeiseksi osaksi yritysten digitaalista liiketoimintaa.
Digimarkkinoinnin blogin mukaan hakukoneoptimoinnin on tarkoitus saada verkkosivustolle lisää kävijöitä hakukoneiden avulla. Hakukoneiden yleistymisen takia on tärkeää panostaa hakukoneoptimointiin, jolloin yritys nousee esiin ennen kilpailijoita. Yrityksen tulee tietää, mitkä avainsanat johtavat ihmiset sivulleen. Avainsanat kattavat verkkosivun sisällöstä eri alueita ja näin johtavat kuluttajat sivustolle hakusanoja käyttäen. Hakusanat yleensä sekoitetaan avainsanoihin, vaikka ne liittyvätkin hyvin läheisesti toisiinsa.
Avainsanoja tulee kuitenkin sijoittaa verkkosivuihin huolella, sillä jos sivusto ei tarjoa laadukasta informaatiota, Google ei näe syytä nostaa sitä korkealle hakutuloksissa. Hakukoneoptimoinnissa voi myös käyttää yksittäisten sanojen sijaan hakusanojen yhdistämistä, mikä rajaa tuloksia enemmän tuotetta tai palvelua kohti. Mitä kohdennetumpi ja osuvampi hakusana on, sitä todennäköisiemmin hakijalle ponnahtaa juuri sinun verkkosivusi.
Hopkinssin artikkelissa tulee hyvin esiin monia ilmaisia työkaluja hakukoneoptimointia varten. Esim. Google Trends-työkalun avulla hakusanojen suosiota voi seurata yli kymmenen vuoden ajalta ja sen pohjalta analysoida eri hakusanoja. Google Correlate sen sijaan kertoo, kuinka trendikkäitä tai suosittuja hakusanat ovat ja vertailee niitä keskenään. Artikkelissa löytyy monia työkaluja, jotka auttavat yritystä kehittämään ja suunnittelemaan omat hakusanansa. Ilmaiset työkalut auttavat yritystä aloittamaan prosessin, jonka jälkeen yritys voi ajan myötä kokeilla muita maksullisia työkaluja.
Maksullisia palveluja hakukoneoptimointiin tarjoaa useat viestintä- ja markkinointiyritykset kuten Rajasoft, Avenis tai Karhu Helsinki. Yritykset tarjoavat mm. hakusanamainontaa, joka on yksi tehokkaimmista mainonnan ja markkinoinnin muodoista. Hakukonemarkkinoinnin avulla yritys saa lisää oikeanlaisia kävijöitä ja se täydentää samalla hakukoneoptimointia. Hakukoneoptimointi on pitkäaikaisempi prosessi, kun hakukonemarkkinointi voi tuoda näkyvyyttä jo saman päivän aikana.
Keinoja on monia ja on tärkeää, että yritys tunnistaa itselleen parhaat keinot haku- ja avainsanojen käyttöön. Hakukoneita voidaan pitää eräänlaisina alustoina yrityksille ja niiden toiminnalle. Alustalla on tilaa kaikille, mutta näkyvillä olevat yritykset ovat niitä, jotka menestyvät.
6 notes
·
View notes
Text
Digitaalinen tulevaisuus
Teknologian kehitys muuttaa ja mullistaa toimintaamme. Digitalisaatio näkyy vuosi vuodelta enemmän ja uusia teknologisia laitteita ja ohjelmia kehitetään jatkuvasti. Digitaalisen arjen ja sen kehittymisen myötä voidaan visioida, miltä se näyttäisi tulevaisuudessa. On vaikea arvioida, millainen digitaalinen tulevaisuus meillä on edessä ja onko sen vaikutus arkeemme hyvä vai huono. Internetistä löytyy paljon visioita digitaalisesta tulevaisuudesta, joita on mielenkiintoista tarkastella.
Katsaus tulevaisuuteen
Vuonna 2013 julkaistussa videossa visioitiin digitaalista tulevaisuutta vuonna 2020, joka tarkoittaisi sitä, että ensi vuonna elämämme näyttäisi tältä:
youtube
Kuten videolta näkyy vuonna 2013 ollaan visioitu tulevaisuudelle monta korvaavaa ja uutta laitetta jokaiseen arkielämän osa-alueeseen. Videossa kaikki nykyaikana käytössä olevat tuotteet on korvattu ja paranneltu enemmän digitaaliseksi ja arkea helpottavaksi. Visiona on käyttää lasiin rakennettua teknologiaa enemmän apuna esimerkiksi kouluissa ja kaiken muuttaminen digitaaliseksi sanomalehdestä maihinnousukorttiin. Videota katsoessa herää kysymys, tarvitseeko ihminen nykyään kahvikupin, joka määrittelee virkeyden ja valmiuden tekemään töitä?

Teknologia on mukana kaikkialla
Microsoftin vision mukaan vuonna 2020 teknologialla olisi keskeinen osa ihmisten elämän jokaista aluetta. Teknologia kulkee mukana joka paikassa, työpaikalta kotiin ja kotoa ympäri maailmaa. Teknologia on helposti satavilla ja se kulkee helposti mukana. Edistynyt kääntäjä teknologia tekee kommunikaatiosta ja verkostoitumisesta helpompaa, kun viestit kääntyvät heti vastaanottajan omalle kielelle.
Kaikki tulee teknologisoitumaan
Microsoftin visio herättää paljon ajatuksia ja tavoittelee selkeästi edelläkävijän asemaa teknologian suhteen. Tulevaisuudessa kaikki kuitenkin jossain vaiheessa digitalisoituu ja suuntana ei välttämättä ole Microsoftin yliampuva visio, mutta ajatuksena kyllä. On mielenkiintoista nähdä, milloin yritykset suuntaavat liiketoimintansa tähän suuntaan ja mitä siitä seuraa.
Ei aitoja ihmiskontakteja
vimeo
Taitelija Keiichi Matsudan ohjaamassa videossa kuvaillaan tulevaisuutta, jossa elämä muistuttaakin enemmän videopeliä. Videolla digitaalisuus ja todellisuus sekoittuvat täysin, eikä niitä erota toisistaan. Silmien eteen heijastuu jatkuvasti virtuaalisia puheluita, mainoksia sekä ilmoituksia. Palvelut ovat täysin digitaalisia ja saatavilla vain sormea liikuttamalla. Videolla aitoja ihmiskontakteja ei ole, sillä kaikki kommunikaatio hoituu teknologian voimin.
Uhka vai mahdollisuus?
Näkemämme videon pohjalta on jopa pelottavaa ajatella kuinka negatiivisesti se voisi tulla vaikuttamaan elämäämme. Eläisimme kuin jossain virtuaalimaailmassa, jossa kaikki hoituu naamamme edessä erilaisina hologrammeina. Huomaisiko kukaan enää mitään mitä ympärillä tapahtuu? Mitä jos ohjelmointiin pääsee viruksia ja kaikki softat sekoittuvat?
Ajatuskin siitä kuinka helposti joku pystyisi hakkeroimaan identiteettimme ja vaikuttamaan koko loppuelämäämme, kauhistuttaa.
Pystyisimmekö oikeasti nauttimaan elämästä ja luottamaan aukottomasti teknologiaan, jonka joku on koodannut ja josta olisimme riippuvaisia jokapäiväisessä elämässä?

Mitä tulevaisuudessa?
Einstein on sanonut “"I fear the day when the technology overlaps with our humanity. The world will only have a generation of idiots.“ Tämä on vuosi vuodelta tullut relevantimmaksi lainaukseksi teknologian kehittyessä jatkuvasti. Ihmisen on tärkeä opetelle asioita itse eikä vain opettaa niitä teknologialle. Se on meistä kiinni, onko teknologiakeskeinen utopia, jossa kaikki on helpompaa vai dystopia jossa olemme täysin kykenemättömiä tekemään asioita itseksemme
5 notes
·
View notes
Text
Digitaalinen liiketoiminta
Kaikki mikä voi digitalisoitua, digitalisoituu. Digitalisoituminen näkyy arkielämässä yhä enemmän ja se on vaikuttanut yrityksen liiketoiminnan toimintatapoihin mm. rakenteisiin, prosesseihin ja tapoihin suunnitella strategioita. Digitalisaatio mahdollistaa yrityksen toimintatapojen uudistamista ja laajentamista. Digitalisoitumisen myötä kuluttajalla on enemmän vaihtoehtoja, joten digiosaamista ja uusia toimintamalleja täytyy kehittää jatkuvasti.
Nykyajan liiketoiminnassa johtajalla on oltava kansainvälisempää näkökulmaa liiketoimintaan ja hahmottamaan digitalisuuden tarjoamat mahdollisuudet. Kilpailu ja markkinat ovat globaaleja ja pitää osata katsoa kansainvälisille markkinoille. Suomessa yritykset ovat keskittyneet enemmän kotimaan markkinoille, joka on ongelma. Liiketoiminnassa on oltava jatkuvasti valppaana ja katsoa jopa omaa toimialaa kauemmaksi sekä jatkuvasti pidettävä mielessä, miten oma toimiala voi muuttua.
Digitaalinen liiketoiminta rakennetaan lähtökohtaisesti asiakkaan ympärille, sillä asiakashan on juuri se joka kyseisiä palveluita käyttää. Tavoitteena on, että asiakas kiinnostuu yrityksen sisällöstä, ja jos kyseessä on esim. verkkokauppa, tulee alustan olla helppokäyttöinen. Digitaalisen liiketoiminnan kannattaa olla myös sopiva tämän päivän standardeihin. Vanhanaikaiset sivustot eivät innosta asiakasta, eivätkä myöskään vastaa kuluttajakäytöksen muutoksiin.
Digitaalisuuden tulee olla yrityksen strategian ytimessä, eikä digitaalista liiketoimintaa tulisi kehittää erillään muusta liiketoiminnasta. Yrityksen on tunnettava, miten asiakas käyttäytyy ja samalla tiedettävä, miten tuottaa arvoa asiakkaalle. Digitaalinen liiketoiminta perustuu ideatalouteen ja ideataloudessa tulisi yhdistää uutta ja vanhaa keskenään. Ideataloudessa liiketoimintaa kehitetään uusia ideoita ja malleja etsimällä ja yhdistämällä nämä perinteisiin, jo voimassa oleviin liiketoimintamalleihin. Tällöin yrityksellä on mahdollisuus hyödyntää teknologiaa ja sen mahdollisuuksia sekä luoda kilpailuetua.
Digitaalinen markkinointiviestintä on markkinoinnin osa-alue, joka kattaa kaiken sähköisen sisällön, Joten digitaalisella markkinointiviestinnällä tavoittaa suuren yleisön. Verkossa markkinointi on tehokas tapa yrityksille tulla huomatuksi ja kohdistaa mainonta oikealle kohderyhmälle. Usein yritys myös säästää kustannuksissa digitaalisen markkinoinnin ansiosta ja samalla kasvattaa markkinointiosuuttaan. Suosittuja digitaalisia markkinointikanavia ovat esimerkiksi yrityksen verkkosivut, hakukoneoptimointi, sähköpostimarkkinointi sekä mainonta sosiaalisessa mediassa. Digitaalinen markkinointi saattaa olla tuore käsite, mutta maailma muuttuu yhä enemmän digitaalisemmaksi ja yritysten tulisi pysyä kehityksessä ajan tasalla. Nykypäivänä digitaalisen markkinointiviestinnän tulisi olla osana jokaisen verkossa toimivan yrityksen markkinointisuunnitelmaa.
Kun yritys digitalisoi liiketoimiaan niin yhtenä hyvänä esimerkkinä on verkkokauppa. Verkkokauppa on usein uusi kanava asiakkaiden tavoittamiseen ja sen osuus on suuri yrityksen liiketoiminnassa, jonka takia myös kivijalkamyymälöiden merkitys vähenee. Asiakkaat suosivat verkkokauppaostoja sen helppouden ja ajan säästön takia. Sama pätee palveluiden digitalisoitumisessa. Asiakkaat hoitavat asiansa mieluummin kotisohvalla nettisivujen kautta, kuin odottavat puhelimessa jonotusmusiikkia kuunnellen asiakaspalvelijan yhteyden saamista, tai lähtevät jonottamaan itse liikkeeseen. Digitalisaatio helpottaa asiakkaiden ostoja, tekee arjesta helpompaa sekä lisää työntekijöiden tehokkuutta.
7 notes
·
View notes