Tumgik
marjoleinhartman · 11 years
Text
Tweede Wereldoorlog in Nederland
Tijdvak: 9; tijd van wereldoorlogen
Methode: Geschiedeniswerkplaats tweede fase (1e druk)
Doelgroep: HAVO 4
Lesdoel: leerlingen inzicht geven in het dagelijks leven in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. 
Geschiedeniswerkplaats voor de tweede fase kiest ervoor eerst de Tweede Wereldoorlog te behandelen, dan de genocide op de Joden en daarna de oorlog in Nederland. In mijn les heb ik er daarvoor voor gekozen om vooral de informatie die de leerlingen in de vorige lessen hadden opgedaan toe te passen. 
Aan de hand van twee fictieve personen heb ik de Tweede Wereldoorlog in Nederland behandelt. Lucas en Samuel waren beide elf jaar en klasgenoten. Aan de hand van een kort verhaal heb ik met de klas een beeld geschetst hoe Nederland er globaal uitzag voor, aan het begin en aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Na dit verhaal heb ik onderstaand werkblad uitgedeeld. 
Tumblr media
In tweetallen hebben leerlingen dit blad ingevuld en een korte beschrijving gegeven van het leven van Lucas en Samuel. In de bespreking hiervan heb ik vooral stilgestaan bij de verschillen tussen beide jongens. Hierbij kan je denken aan de verschillende scholen, de verhuizingen naar Jodenwijken, de razzia's, de verhalen over de concentratiekampen. 
In de conclusie kan je enerzijds noemen dat het leven voor Lucas weinig veranderingen kende als je op microniveau kijkt naar zijn eigen leven. Anderzijds ziet hij wel zijn leeftijdsgenoten verhuizen en kan zijn broer/vader/oom opgeroepen worden voor dienst in Duitsland. Het leven van Samuel kende meer onzekerheid vanwege de razzia's, de aparte scholen en de missende familieleden. 
Het doel van de les was om leerlingen inzicht te geven in het dagelijks leven van elfjarige kinderen in Nederland. Aan de hand van Lucas en Samuel kan een beeld geschetst worden van dit dagelijks leven. Eventueel kan dit uitgebreid worden met krantenberichten, filmpjes of waargebeurde verhalen van ooggetuigen. 
2 notes · View notes