Tumgik
matsoumed-blog · 5 years
Text
Θρησκευτικός τουρισμός μια ευκαιρία για την Ελλάδα
Ο θρησκευτικός τουρισμός είναι το σύνολο των τουριστικών δραστηριοτήτων που συσχετίζονται με τα μνημεία και τους χώρους θρησκευτικής σημασίας. Αναμφισβήτητα, ο θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ελληνικής τουριστικής κίνησης αφού συνδέεται με την προστασία της τοπικής κουλτούραςαλλά καιτην προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, με ταυτόχρονη αποφυγή της χρήσης υπηρεσιών οργανωμένου μαζικού τουρισμού (Poulaki, NtoumiandLagos, 2014).Φυσικά, ο θρησκευτικός τουρισμός είναικαι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Είναι διαδεδομένος σε κάθε θρησκεία και σε κάθε πολιτιστικό μέρος του κόσμου, με διαφοροποιημένη έννοια και σημασία (Heintzman, 1998).
Tumblr media
                        Οι μορφές του θρησκευτικού τουρισμού μπορούν να είναι διαφορετικές ανάλογα με τα το χρόνο τον οποίοδιαθέτει ο ταξιδιώτης, δηλαδή βραχυπρόθεσμος τουρισμός στον οποίοαπλάπηγαίνεισυνήθως για λίγοκαιρό ή  μακροπρόθεσμος τουρισμός οπούκάθεται πιο πολύκαιρό(Σφακιανάκης, 2000). Τα θρησκευτικά ταξίδια πραγματοποιούνται όλο το χρόνο και συνήθωςδιαμορφώνονταιανάλογα με την ηλικιακήομάδα και το σκοπότου ταξιδιώτη. Οι θρησκευτικοί τουρίστες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, σε αυτούς που είναιπιστοί και σε αυτούς που ενδιαφέρονται περισσότερο για τιςπολιτιστικές ή εκπαιδευτικές εμπειρίες (Κοκκώσης και άλλοι, 2011).
 Ο θρησκευτικός τουρισμός, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τουριστικό προϊόν από το 2007 και μετά. Ηχώραμαςείναιπολύδυνατή σε αυτόν τον τομέααν σκεφτούμεότιυπάρχουν 17 μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO στην Ελλάδα,από τα οποίαμάλιστα τα 5 έχουν να κάνουν με την θρησκεία. Μερικά από αυτά είναι το Άγιο Όρος, τα Μετέωρα, η εκκλησία του Αγίου ∆ημητρίου στη Θεσσαλονίκη και ακόμααρκετάπολύσημαντικάθρησκευτικάμνημεία(Λαγός, 2011).
Στην Ελλάδα ο θρησκευτικός τουρισμός είναι μια ενδιαφέρουσα μορφή εναλλακτικού τουρισμού που βοηθάστην ανάπτυξη των μειονεκτικών και λιγότερο αναπτυγμένων περιοχών της χώρας μας.Εξάλλου η επίσκεψη του εκάστοτε τουρίστα σε ένα θρησκευτικό προορισμό πέρα από την προβολή του θρησκευτικού του αισθήματος , περιλαμβάνει και κίνητρα πολιτιστικού και κοινωνικού τουρισμού (Κατσιανά Σ., 2018).
Για όλα τα παραπάνω σαφώςμπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμαπως οι Έλληνεςαλλά και η χώραμπορούν να βασίζονται στον αρκετά σημαντικό και δημοφιλής θρησκευτικότουρισμόγια περαιτέρω ανάπτυξη.
Tumblr media
Βιβλιογραφία
Ξένηβιβλιογραφία
Heintzman, Ρ, 1998, Tourism and Religion, Annals of Tourism Research, Volume 25, Elsevier
Poulaki, P., Ntoumi, M., and Lagos, D. (2014)The development of Religious Tourism: The case of Chios in Greece, Journal of Regional & Socio-Economic Issues, 4 (2) , pp45-70.
Ελληνική βιβλιογραφία
Κοκκώσης, Χ., Τσάρτας, Π. Γκρίμπα, Ελ. (2011) Ειδικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, Κριτική, Αθήνα
Λαγός, ∆. (2011), ∆υνατότητες Ανάπτυξης του Θρησκευτικού Τουρισμού στη Νήσο Χίο, ∆ημιουργική Συνύπαρξη. Έκδοση Επιτροπής ∆ιασύνδεσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τη Χιακή Κοινωνία. Τεύχος 6/2011
Σφακιανάκης, Μ.( 2000), Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού, εκδόσεις ΕΛΛΗΝ, Αθήνα
Κατσιάνα Σ.,(2018) , Ο Θρησκευτικός Τουρισμός στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ,Διπλωματική Εργασία,Ελληνικό AνοιχτόΠανεπιστήμιο
Πηγή πρώτης εικόνας :https://images.app.goo.gl/JuAaoNGNKcUcebge8
Πηγή δεύτερης εικόνας :https://images.app.goo.gl/kqfofXyBRHBo1V3G9
0 notes
matsoumed-blog · 5 years
Text
Airbnb. Ήρθε για να μείνει  ?
Tumblr media
Το Airbnb.com είναι μια δημοφιλής διαδικτυακή πλατφόρμα η οποία δημιουργήθηκε το 2008. Διαπραγματεύεται βραχυχρόνιες ενοικιάσεις κυρίως διαμερισμάτων και έχει γρήγορα αποκτήσει ευρεία απήχηση στο τουριστικό κοινό. Ο επισκέπτης της πλατφόρμας μπορεί να ενοικιάσει ένα διαμέρισμα πολύ εύκολα. Αρκεί να βάλει την ημερομηνία,  την τιμή και την περιοχή που επιθυμεί αλλά και χαρακτηριστικά όπως τον τύπο ή τις ανέσεις που θέλει να διαθέτει ο χώρος διαμονής (Benjamin and Michael, 2014).
Για να δουλέψει το σύστημα του airbnb χρησιμοποίησε τρεις σημαντικές αρχές. Η πρώτη είναι να έχει μαζί στην πλατφόρμα τους οικοδεσπότες και τους φιλοξενουμένους, η  δεύτερη να αποφεύγει την άμεση διαπραγμάτευση μεταξύ τους και η τρίτη να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη ώστε να υπάρξει ολοκλήρωση της συναλλαγής (Guttentag, 2013).
Σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα του Guttentag (2013), οι χρήστες εκτιμούν την αλληλεπίδραση που προσφέρεται, τα πλεονεκτήματα του σπιτιού, την πρωτοτυπία, την τοπική αυθεντικότητα και τον χαρακτήρα της κοινής οικονομίας.
‘Όμως, παρά την μεγάλη δημοτικότητα, έχουν ξεκινήσει αρκετές συζητήσεις  για τις αρνητικές επιδράσεις του στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες, όπως είναι η μειωμένη διαθεσιμότητα κατοικιών για μακροχρόνια ενοικίαση και οι υψηλές τιμές των ενοικίων (Horn and Merante, 2017). Υπάρχουν και αρνητικές απόψεις για το Airbnb από πολλούς οικοδεσπότες, όπως η διαμαρτυρία τους για την μεγάλη εξάντληση τους για να παρουσιάσουν ένα όμορφο περιβάλλον ακόμα και σε ανθρώπους με ιδιαιτερότητα  (Lemonis, 2015).
Στην Ελλάδα, όπου ο τουρισμός είναι ο κύριος πυλώνας της οικονομίας, οι δύο μεγαλύτερες ηπειρωτικές πόλεις που παρουσιάζουν αυξημένη τουριστική κίνηση είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.
Από το 2013 στην Αθήνα έχει αναπτυχθεί σημαντικά η βραχυχρόνια μίσθωση διαμερισμάτων μέσω Airbnb. Από το 2013 μέχρι το 2018 ο αριθμός των ενοικιάσεων αυξήθηκε από τα 500 διαμερίσματα στα 7100 (AirDNA Market Minder 2018). Οι τουρίστες που επιλέγουν το Airbnb είναι σχετικά νέοι σε ηλικία, συνήθως επισκέπτονται την Αθήνα για πρώτη φορά, και το προτιμούν λόγω του χαμηλού κόστους και της αυθεντικής ελληνικής φιλοξενίας (Airbnb’s Positive Impact in Athens 2015).
Επίσης στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν 1,822 καταλύματα στη πλατφόρμα από τα οποία τα μισά περίπου είναι κλεισμένα σε σταθερή βάση και η πλειοψηφία τους είναι σπίτια και διαμερίσματα (Pierce et al., 2018)
Επειδή το Airbnb είναι καινούργια τάση στον τουρισμό πρέπει να περάσει χρόνος για να δούμε πως θα διαμορφωθεί τελικά. Βέβαια αυτό που παρατηρείται είναι πλέον η μεγάλη αξιοποίηση διαμερισμάτων τα οποία ήταν υπό εγκατάλειψη και η ανοδική τάση της χρήσης της πλατφόρμας.
Tumblr media
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Airbnb (2015). Airbnb’s Positive Impact in Athens. Available from:  https://blog.atairbnb.com/airbnbs-positive-impact-in-athens/ (Accessed 19 November 2019)
AirDNA Market Minder (2018). Available from:  https://www.airdna.co/market-data/app/gr/default/athens/ overview. (Accessed 19 November 2019)
 Benjamin Edelman and Michael Luca (2014). Digital Discrimination:  The Case of Airbnb.com Working Paper. Harvard Business School
Guttentag, D. (2013), Airbnb: disruptive innovation and the rise of an informal tourism accommodation sector, Current Issues in Tourism, pp. 1-26.
Horn, K., & Merante, M. (2017). Is home sharing driving up rents? Evidence from Airbnb in Boston. Journal of Housing Economics,38, 14-24.
Lemonis, V. (2015). Airbnb, sweet Airbnb. Hosts’ perspectives on managing commercial homes and offering experiences. 1st International Conference on Experiential Tourism, Available from:  http://scholar.googleusercontent.com/scholar?q=cache:5msIPIqNugJ:scholar.google.com/+Airbnb+greece&hl=en&as_sdt=0,22 (Accessed 19 November 2019)
Pierce, B. K., Crosby, D., & Furter, J. P. (2018) Expanding Economic Opportunity Through Airbnb in Thessaloniki, Greece. Available from:   https://digitalcommons.wpi.edu/iqp-all/551 (Accessed 20 November 2019)
Tumblr media
Πηγή πρώτης εικόνας : https://images.app.goo.gl/Ye9WzxyBZkE2abAJ7
Πηγή δεύτερης  εικόνας : https://images.app.goo.gl/oQoKExiqzoutX2wE7
Πηγή τρίτης  εικόνας : https://images.app.goo.gl/CVw6TGYaEDxX9xLk9
0 notes
matsoumed-blog · 5 years
Text
Glamping μια κατασκήνωση κάτω από τα αστέρια ΄΄πολλών αστέρων΄΄
Πολλές φορές ήρθα αντιμέτωπος με το δίλλημα,  κάμπινγκ με ελευθερία, διακοπές ξένοιαστες μέσα  στην φύση αλλά με ολίγη ταλαιπωρία ή διακοπές με άνεση, καθαριότητα, σε ένα ωραίο κλιματιζόμενο δωμάτιο σε ένα από τους διασημότερους τουριστικούς προορισμούς
Και μετά ήρθε το glamping, η καλύτερη εμπειρία για τους φυσιολάτρες οι οποίοι δεν κάνουν έκπτωση στην πολυτέλεια.
Tumblr media
Με τα χρονιά ακόμα και οι πιστοί οπαδοί του κάμπινγκ απαιτούσαν καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας. Επομένως ωρίμασε η ιδέα να δημιουργηθεί ένα κάμπινγκ το οποίο θα είναι άνετο, διασκεδαστικό, καλά σχεδιασμένο, μέσα στην φύση και στο περιβάλλον (Cvelić  et al., 2017).
Σύμφωνα με το Cambridge Dictionary (2017), το glamping ορίζεται ως ένας τύπος κάμπινγκ ο οποίος είναι άνετος και πιο πολυτελής σε σχέση με τα παραδοσιακά κάμπινγκ.
Η λέξη  glamping  περιλαμβάνει τις λέξεις ‘glamour’ και ‘camping’. Είναι  η νέα μόδα στον υπαίθριο τουρισμό και συνδυάζει την πολυτέλεια με την φύση , την άνεση και τον σεβασμό για το περιβάλλον. Ακόμα παρέχει αποκλειστικότητα και μοναδικότητα και σου δίνει την δυνατότητα παραμονής  στον εξωτερικό χώρο (Andrey, Galera, Cabido & Wiskey, 2014).
Ακόμα ένας πολύ ωραίος ορισμός σχετικά με το τι ονομάζεται glamping είναι ο εξής  “Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους το κάμπινγκ δεν είναι η καλύτερη ιδέα για διασκέδαση καθώς μπορεί να υπάρξουνε έντομα, αγρία ζώα ,διαρροή στην σκηνή φαγητό από κονσέρβα και ακόμα αρκετά που δεν αναφέρω. Αλλά υπάρχει ένας τρόπος να γυρίσω πίσω στην φύση χωρίς να περιτριγυρίζομαι αναμεσά σε αυτά και αυτό λέγετε ’glamping’“ [Mutic, 2010].
Το glamping δεν είναι μόνο  συνώνυμο με τα πολυτελή καταλύματα τα οποία συνήθως παίρνουν την μορφή σκηνών ,αλλά επίσης περιλαμβάνει και  πιο μοντέρνους τύπους όπως τα δενδρόσπιτα και τις τροχοβίλες (Glamping.com, 2017).
Το προφίλ των επισκεπτών σε καταλύματα τύπου glamping παρατηρήθηκε από τους Cvelić et al. (2017). Σύμφωνα με την εργασία τους, τα περισσότερα άτομα  είναι νέοι σε ηλικία  με υψηλή μόρφωση οι οποίοι έχουν την θέληση να  εξερευνούν νέους προορισμούς στις χώρες που επισκέπτονται. Οι νεαροί που επισκέπτονται τέτοια μέρη για πρώτη φορά αφήνουν και αρκετά θετικές κριτικές (Cvelić et al., 2017).
Σήμερα και στην Ελλάδα, μετά από ερευνά που έκανα στο διαδίκτυο, σε πολλούς προορισμούς της υπάρχουν καινοτόμα glamping’s τα οποία όπως φαίνεται προσφέρουν αρίστη φιλοξενία και αποτελούν μία φρέσκια τάση για τον τουρισμό του μέλλοντος με προσδοκώμενη ανάπτυξη, ειδικά για την ηλιόλουστη χώρα μας.
Tumblr media
Βιβλιογραφία
Andrey, C., Galera, H., Cabido, J., Wiskey, W. (2014) ‘New trends in the outdoor hospitality industry’, Valais: HES-SO Haute École spécialisée de Suisse occidentale Valais.
Cambridge Dictionary (2017). Cambridge University Press. http://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/glamping  
Cvelić Bonifačić, J., Milohnić, I., Cerović, Z. (2017). „Glamping – Creative Accommodation in Camping Resorts: Insights and Opportunities“. 4th International Scientific Conference: Tosee – Tourism in Southern and Eastern Europe 2017, pp. 101-114.
Glamping.com (2017) Glamping Types“. https://www.glamping.com /glamping-types/ GlampingHub
Mutic, A. (2010, September 7). Glamping – wild luxury in North America’s great outdoors http://www.lonelyplanet.com/northamerica/travel-tips-and-articles/75909
Πηγή πρώτης εικόνας : https://bisonpeakglamping.com/gallery/medicine-tepee-copy/
Πηγή δεύτερης εικόνας : https://geronimocreekretreat.com/
0 notes
matsoumed-blog · 5 years
Text
My first post
0 notes