Tumgik
mcita-mrun3xi-blog · 6 years
Photo
Tumblr media
Bir yaz gündüzü okunan ‘Bir Kış Gecesi’. 1900’lerin başında zor bir savaş döneminde doğan bir yazardan günlük güneşlik yazılar beklemek gereksiz. Ama karanlıklar da güzel 🙂 “...Açık kestane rengi gözlerinin içinde ateş böcekleri parıldıyor...” #suatderviş #birkışgecesi #ithaki @ithakiyayinlari #okumahalleri #bookstagram
2 notes · View notes
mcita-mrun3xi-blog · 12 years
Text
Bir Albüm Dolusu Cinayet - Eugenia Parry
Tüyler ürperten bir kapak çeker ilk ilginizi. O da nesi kadının boğazımı kesik yoksa bi şey mi var! Elbette ki kesik. Bir cinayete kurban giden Marie Aguétant'ın 14 Ocak 1886'da Prado adlı bir hırsız ve katil tarafından öldürülmüştür. Hemen altında Prado'nun ayrıntılı tasniflemenin mucidi Alphonse Bertillon tarafından çekilen antropometrik fotoğrafı
.
Tumblr media
  Kitapta Bertillon'un çektiği fotoğraflarla birlikte cinayetlerin adli otopsisi ve ilgili olaylar anlatılmakta. Fahişeler,eşcinseller, çocuklarının ölümüne neden olan aileler, hırsızlar.. Hepsi ya kurban ya da katil.. Hepsinin öldürmek için cesareti var ama gerçek bir nedeni yok.. Kimi katiller yakalanmış kimisi yakalanamamış.Katili de meçhul katledileni de meçhul olan cinayetler..   Bir çocuk bulunuyor paçavralar içinde ölmek üzere.. Nitekim ölmüş de, katili ise tüyler ürperten sözleri ve şaşknlık uyandıran rahatlığı ile babası. Altını pisletiyordu gibi bir bahane öne sürüyor.. Oysa bir çocuğa bakamayacak kadar hasta ruhlu. Küçük Pierre diye anılıyor sonra. Sanki objektife gülümsüyor gibi, artık mutluyum der gibi..
Tumblr media
Fotoğraflardan yola çıkılarak tarih sırasına göre dizilen cinayetler görsel anlamda da tüyler ürpertici. Anlatılanları hemen yan sayfada gözünüzle gördüğünüzde gerçeklik anlamı pekişiyor. Yoksa okuduğunuz sıradan bir cinayet. Oysa kapaktaki Marie'nin nasıl öldürüldüğünü okuduktan hemen sonra yan sayfada boynunun kesilmiş haldeki fotoğrafını görüyorsunuz. O an okuduklarınız birer kurgusal yazıdan çıkıp gerçeğe dönüşüyor. Evet onlar yaşadı ve bu şekilde öldü. 
 Kitabın benim için en rahatız edici kısmı anlatılan cinayetlerin hepsinin basit nedenlerden işlenmesiydi. İnsan hayatının yüz küsur yıl öncede şimdi de  bu kadar ucuz olması aradan yüz yıllarda geçse içimizdeki hayvani dürtünün kaybolmayacağının bir göstergesi. Medeniyet mi, o da ne! İnsanlar medenileşmedi sadece medenileşmiş numarası yapıyorlar şimdi.
0 notes