Tumgik
mimarol · 3 years
Text
Sosyoloji okuyayım mı?
Soru:
Merhaba.
Bu sene mimarlık öğrencisi olacağım. Tatilde edx üzerinden Architectural Imagination adlı online kursu aldım. Bu kurstan sonra mimarlığın/mimarinin felsefe, sosyoloji gibi alanlarla çok ilişkili olduğunu düşündüm.
Ahmet Turan Köksal’ın Arkitera’daki yazısı da bu düşüncemi pekiştirdi. İlgi duyduğum alanlarda kendimi geliştirmeye ve ilgili diğer alanlarında da kendime olabildiğince fazla şey katmaya özen gösteriyorum, bundan çok da keyif alıyorum.
Okulu bitirdiğimde de bu meslekte sıradan biri olmak istemiyorum, ekstra bir birikimim ve yetkinliğim olsun istiyorum. Bu yüzden bu sene hazırlık okurken açık öğretim sosyoloji dersi de almayı düşünüyorum.
Sizce bu mantıklı mı, almamın daha mantıklı olacağı bir ders var mıdır veya bu konuda başka önerileriniz var mı?
Cevaplarsanız yanıtınız için şimdiden çok teşekkür ediyorum...
---
Selamlar
Efendim, mimarlık felsefesi önemlidir. Ancak ilk zamanlarda tek başına yapılmaz ve daha doğrusu mekan kavramını iyi kavramış birileriyle yapılırsa ilerleme daha keskin olur.
Bu minvalde öncelikle SketchUp öğrenin. Bedava Türkçe ve yabancı dillerde youtube'da videoları var.SketchUp biliyorsanız Rhino öğrenin. Size okula girer girmez AutoCAD gösteren biri olur.
Yani şimdilik için felsefi değil bilişim tarafına zaman ayırın okulda diğer derin konulara girersiniz. İnanın büyük faydasını göreceksiniz.
Ahmet Turan Köksal da ne ukala dümbeleği adamdır yahu.
Teşekkürler.
4 notes · View notes
mimarol · 3 years
Text
Diş hekimliği’ni bırakıp mimarlığa geçmek...
Soru:
Merhaba12. sınıfa kadar hep mimarlık istediğimi söylüyordum, özellikle de İTÜ'de mimarlık okumayı istiyordum.
Fakat 12. sınıfta zamanlarda aldığım " mimarlıkta iş yok. " gibi duyumlarla mimarlıktan başka bölümleri de düşünmeye başladım.Zamanla tercih düşüncem sadece iş imkanları odaklı oldu ve diş hekimliğini tercih ettim.
Şimdi diş hekimliği 1. sınıfta okuyorum ama hala aklımda mimarlık okumak var. Merkezi yerleştirme puanımla İTÜ mimarlığa yatay geçiş yapabilme olanağına sahibim.
Ama yanlış bir karar verip ileride işsiz kalmak istemiyorum.Mimarlıkta gerçekten isteyip çabalarsam iş bulabilirim diyip başarılı bir mimar olmayı çok isterim.
Diş hekimliğinden mimarlığa yatay geçiş yapmalı mıyım?
Siz iş olanaklarını nasıl görüyorsunuz?
Cevaplarsanız çok sevinirim, şimdiden çok teşekkürler.
Cevap:
Selamlar
İş olanaklarını çok iyi biliyorum diyemem. Zira bunun için bir mimari bürom olsa bile ben bile önümü görmem.
Diş hekimliğinde iş olanaklarının iyi olduğuna ne kadar emin oluyorsanız mimarlık için de geçerli bu.
Mimar yeni mezunlar bu aralar çok zor iş buluyorlar zira o kadar çok mezun mimar oldu ki piyasa doydu.O yüzden size iş olanakları şöyle böyle diyemem.
Ne yazık bu kararı verecek olan sizsiniz. Mimarlık zor bir eğitim sürecidir ve ortalıkta çok mimar var.
Ama ben kendimi iyi tartmış biri olarak yine mimarlığı seçerdim.Bu benim özelliğim siz de kendinizi tartacaksını. çok çok çok isteyip istemediğinizi tartın.
Eğer çok çok istiyorsanız geçin bir gram bile (o kadar cüzi) şüpheniz varsa yeltenmeyin.
Daha 10 yıl Türk yapı sektörü kendine zor gelir.
Teşekkürler.
0 notes
mimarol · 3 years
Text
Bayanlara uygun mimarlık!
Soru:
Merhaba.Ben mimarlık 4.sınıf öğrencisiyim.
Yaklaşık 4 yıl önce üniversite sınavına girdim ve sayısaldan 407 puan aldım.Normalde elektrik elektronik mühendisliği düşünürken tercih dönemimde aklıma birkaç kişi mimarlığı soktu ve mimarlığı tercih ettim.Mezun olmama az kaldı.Ancak mimar olacak olmaktan artık memnun değilim...   
Çünkü,hiçbir zaman mühendislik yapamayacağım.Artık bu bölümle ilgili etrafta çok fazla olumsuz ve kötü yorum var.Youtubeda,ekşi sözlükte,forum sitelerinde bu bölüm hakkında söylenilenleri okudukça neden bu bölümü seçtim diye kendimi parçalıyorum.
Aslında benim bu bölümü seçme sebebim şuydu.Yüksek puanla alan bir bölüm olduğu için iyi bir bölüm olduğunu düşünüyordum.Ancak iki senedir puanları gittikçe düşüyor ve ben de bunun nedenini sorgulamaya başladım.
İkinci sebep ise bayanlar için uygun meslek denilmesi,teknik ve sanatın karışımı olması,yapı tasarlama fikrinin beni cezbetmesi,yapı tasarlandığı için önemli bir meslek olduğunu düşünmemdi.   
Şu anda ise size sormak istediğim mimarlığın gerçeklerini artık öğrenmek istiyorum.Mimarlığın gerçekte nasıl bir meslek olduğunu sormak istiyorum.
Araştırmalarımı derinleştirdikçe piyasadaki çoğu projenin fason proje olduğunu ve bunların programlarla büyütülüp küçültülüp arazilere uygulandıklarını ve mimarın sadece imzası kullanılıp projenin geçirildiğini,etraftaki binaların bu nedenle bu derece çirkin olması,grafik tasarımcıların da üç boyutlu modelleme işini yaptıklarını ve kendilerini mimari tasarımcı olarak tanıtmaları gibi durumlarla karşılaştım ve bu durumlar,beni çok üzüyor.   
Keşke bu yazılanları daha önceden okusaydım,okulu bırakırdım.Ancak yüzdüm ve kuyruğuna geldim.Bir diğer neden ise,okulda yurt,otel,hastahane projeleri bile yaptığımız halde,kendi büromu olur da açabilirsem ben kendimde nedense en fazla konut projesi yapabilecek duruma olarak görüyorum.Ve bunu autocad bilen çoğu kişi yapabiliyorsa,ben bu bölümü neden okudum diye sürekli sorguluyorum.   
Madem ki mimarlık kadınlara,mühendislik erkeklere yakıştırılan bir meslek,öyleyse neden bir kadından konut tasarımı dışında daha büyük ölçekte projeler tasarlaması beklenmiyor?Bu yakıştırmaları internet ortamında okumuştum.Ya da okulda yaptıklarımızı anlattığımız halde,sen mi yapıyorsun diye bir kadına yakıştırılamıyor?   
Okurken keyif aldığım şeyler,plan çözümlemek ve modelleme yapmaktı.Onun dışında detayları,kesitleri teknik ressam gibi çizmek artık hiç de hoşuma gitmiyor.Kesitleri çizmesek de o yapı zaten yapılacak diye düşünüyorum nedense.Ve artık o yapının nasıl ayakta duracağını neden biz yapmıyoruz diye de düşünüyorum.Sanırım ikinci üniversite olarak inşaat mühendisliği okuyacağım.Ancak bu bölüme de pek sıcak bakılmıyor.   
İnşaat mühensileri,zaten mimarların yaptıklarını yapabiliyor diyenler var bir de.Madem ki böyle,o zaman ben de inşaat mühendisliği yapıp,mimarlık da bildiğim bir meslek olduğu için yaparım diyorum.Ancak onların planlama ile ilgili bizim kadar eğitim almadıklarını bildiğim halde,mesleğimi kimseye beğendiremiyorum.Mühendislik olarak aklımda kalan elektirk elektronik mühendisliğidir.Bu nedenle çıkmazdayım.Keşke meslek seçimimi çok daha iyi yapsaydım.Nasıl bir yol izlemeliyim diye size sormak istedim.
Cevap:
Merhaba
Eğer mühendislik yapmamaktan ötürü rahatsızsanız, mimarlığın mühendislik tarafında ilerleyebilirsiniz. Elektrik elektonik mühendisliği genel amacınızsa (ki öyle anlıyorum) mimarlığın akıllı ev ve otomasyon tarafına yönlenebilirsiniz. Bunun için temel mühendislik bilgisine mi ihtiyacını oluyor, o zaman o tür eksiklerinizi giderecek programlara bakınız. Örneğin açık öğretim ile mümkün mü? Usta çırak ilişkisi ile öğrenilebilir mi?
Mimarlığı göklere çıkartacak değilim ama meslek de insanın kişiliğine göre uygun olabiliyor veya olmayabiliyor. Dünyadaki çoğu mimar mimarlık yapmıyor. Ama gariptir mimarlıkta elde edilen mutidisipliner yaklaşım ile diğer mesleklerde de öne çıkıyorlar. Kaybedilmiş bir durum yok. Veya mimarlıkta Revit, Archicad gibi BIM yazılımlarına yönelebilirsiniz. Bu tür disiplinler arası geçişlerde kendi yeteneğinize ve isteğinize göre ayarlamalar da mümkün.Ancak tabii çok kolay değil ama başka ne kolay. hangi meslek kolay?
Kadınlara uygun değil çok saçma çıkarımlar. Her iş kadınlara uygundur ya da değildir. Buna kadının erkeğin bireysel olarak kişiliği karar verir. Mimarlığın uygun olmadığı ERKEKLER gösterebilirim size. Ya da savaş pilotu kadınlar var ya da şantiye şefi. Rica ederim öyle kadına uygun değil gibi laflar etmeyin.
Bunlar çok planlı ve düşünceli olduğunu zanneden ebeveyn takıntıları. Mesleğinizi edinmiş gibisiniz. Artık mezun olduktan sonra meslek içinde bir ayrı yere kayın ya da mimarlık değil başka bir iş yapın. Kesinlikle yanlış değil. Önemli olan sizin başarmanız.
Teşekkürler.
0 notes
mimarol · 3 years
Text
İkilem
Öncelikle size teşekkürlerimi sunuyorum, böyle bir blog açıp mimarlık okumak isteyen öğrencilerin merak ettiği konularda elinizden geldiğinizce cevap vermeniz takdir edilesi bir durum.. Ben 12.sınıf ögrencisi olarak sınava hazırlanıyorum. Mimarlık okumak çoğu öğrencinin olduğu gibi benim de hayalim. Çizim yapmayı, tasarlamayı, maket yapmayı vs seviyor olmam beni mimarlığa imrendiriyor. Fakat yaşadığımız ülke de mimarlığa verilen önemin gereğinden az olması acı bir gerçek. Dolayısıyla mimarlık istememe rağmen işe girebilmekte ki, üniversite okumakta ki zorlukları beni korkutuyor neticesinde mimarlık tercih edip etmeme konusunda çok kararsızım.. Sizce tercih etmeli miyim? Bir diğer merak ettiğim konu da şu;Mimarlık okurken söylenildiği kadar yoğun mu? Yani sosyalleşebilmek, farklı aktivitelere zaman ayırmak mümkün değil midir?
---
Selamlar Bu ikilem sadece sizin değil Türkiye'de mimarlığı seçmek üzere olan tüm adaylar için de geçerli. Türkiye'de şu an için gereğinden fazla mimar var ve mezun olacaklar da sayısı daha fazla arttıracak.
O yüzden mimarlığı ne kadar istediğinizi ve tabii alternatif olarak seçeceğiniz mesleğin sizi ne kadar kapsayacağına bakınız. Zor bir karar.
Mimarlık yoğun bir öğrencilik çalışması gerektirir ama ben ayırmıştım. Siz de ayırabilrsiniz. Çok hırslı olup da çok not alacağım demezseniz kontrol edebilirsiniz bence süreci.Nedense mimarlık okuyanlar deli gibi bir not takıntısına sahip oluyorlar otomatikman. Belki ondandır.
Severek eğitimini alırsanız her türlü aktiviteye de zaman ayırmayı bilirsiniz.
Teşekkürler.
0 notes
mimarol · 3 years
Text
MİMAR ÇIKIYORUM, NE YAPAYIM?
 Merhaba,  Ben XXXX. YYYYYÜniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencisiyim. Bundan dört yıl önce mimarlık hakkında sizden bilgi almıştım, hatta daha bölüme başlamadan SketchUp bile öğrenmeme etkiniz olmuştu. Bu maili yazmaktaki amacım mimarol.com projenize bir feedback oluşturmak ve teşekkür etmek.  Mimarlık eğitimine, vermiş olduğunuz öneriler ve uyarılarla başlamış olmak bana gerçekten çok şey kattı. Bunun sayesinde zorlu bir yola girdiğimin bilincinde olarak adımlar attım ve inadımı, tutkumu hep diri tutmaya çalıştım.  Dolu dolu dört yıl geçirdiğimi, atölyeler, yarışmalar, stajlar, okumalar, gezmeler ile kendimi beslediğimi söyleyebilirim. Gerçek yolculuğun okuldan sonra başlayacağını da görebiliyorum. Mimarlığın sadece bir meslek olmadığını da.  Yolun başında biri olarak tekrardan önerilerinizi beklemekten de çekinmiyorum. Vaktiniz olursa mezun olmuş bir mimarın nasıl bir yol çizebileceğine dair tavsiyelerinizi almaktan mutluluk duyarım.  Gençleri düşündüğünüz için teşekkür ederim, umarım bunu sürdürebilirsiniz. Gerçekten faydalı bir iş yaptığınızı hatırlatmak istedim.  Sağlıkla kalın!
----
Tabii ki efendim.
Öncelikle tebrikler. Çok sevindim şimdi neler yapmak gerekiyor.
1- İngilizce artık üzerinde durulmayacak kadar elzem bir konu. ESL (English is Second Language) çok çok iyi olmalı. Ve şu anda işinize yaramasa bile bir sertifika alın TOEFL ya da ESTL gibi.
2- BIM öğrenin. Çok iyi olun bu konuda
3- Şehircilik ve Akıllı şehirler hakkında bilginiz olsun
4- Mimarlık felsefesi çalışın
5- Yapay zeka ile ilgilenin
6- Bulunduğunuz çevrede iş olanaklarının aktörlerini iyi tanıyın ama iş almak için onurunuzdan ödün vermeyin
7- Kendiniz çalışırken patronunuza etik çervede davranın. Hele hele işveren olduğunuzda çalışana etik çerçevede davranın
Bu kadar
Teşekkürler.
4 notes · View notes
mimarol · 3 years
Text
Zengin, kaliteli ve dünya çapında ün kazanmış bir mimar...
Merhaba ben liseye yeni geçtim ve mimarlık benim küçüklükten beri hayalim.Mimarlık ile ilgili size bir kaç soru sormak istiyorum
1- Herkes yorumları aldığımda iş bulamıyorsun az kazanıyorsun diye söylemler duydum bu beni çok üzdü çünkü ilerde zengin, kaliteli ve dünya çapında ün kazanmış bir mimar olmak istiyorum. Bununla ilgili bir bilgi verebilir misiniz mesela gerçekten öyle mi az mı kazanıyorlar ve  iş bulmak çok mu zor 2- Ben ilk sene üniversiteyi MSGSÜ okumak istiyorum . İkinci senemde Erasmus sınavına girip mimarinin , sanatın şehri ve hayalim olan İtalya'da ki Politecnino Di Milano Teknik Üniversitesi'nde okumak istiyorum.Sizce orada yapabilir miyim ya da verilen hibe yeter mi? Türkiye'deki okulumuzda tüm sınavlardan geçersek hibenin hepsi mi veriliyor Not:(Ailemin durumu pek iyi değil)
Şimdilik bu kadar sordum diğer soruları daha sonra soracağım çünkü günde çok fazla soru okuduğunuzu duydum .Sizi yormak istemem.Sonuçta sizde insansınız
---
Evet, sonuçta ben de insanım.
Merhaba
1- Umarım ileride ZENGİN, KALİTELİ ve DÜNYA ÇAPINDA ÜN KAZANMIŞ BİR MİMAR olursunuz. Ancak bunu herkes ister. O kadar çok mimarlık okuyan var ki. Örneğin ünlü olmak demek diğerlerinden farklı olmak ile mümkün. Yani herkes ünlü olamaz, o zaman ünsüz olurlar. Az kişi ünlü zengin olacak ve bir de Dünya çapında olmak için dünyadaki herkesin sizi bilmesi gerek.
Türkiye'nin dünya çapında çıkardığı ünlü mimar yok ne yazık.
O yüzden bu hayalinizin gerçekleşme olasılığı oldukça düşük. Bu sebeple bu hayali daha anlamlı kılmak lazım.
Öncelikle kaliteli mimar olmak için çok çalışmak lazım. rakibiniz çok. O kadar çok ki doğru dürüst geçinecek bir maaş için bile çok kaliteli mimarlar yarışmak zorundalar. Yani biraz yığılma var.
Tüm dünyada böyle ve tabii ki Türkiye için de geçerli.
2- MSGÜ'yü kazanmak da bir mesele. Çok yüksek puan almanız lazım.
MSGÜ'nün erasmus olanaklarını incelemeniz lazım. Milano teknik üniversitesi ile Erasmus programında MSGÜ kabul anlaşması var mı? Bundan emin misiniz.
Hibe programlarım 2020 yılında eğitim için 500 Avro, staj içinse 600 Avro idi. Bunlarla Milano'da yaşamak biraz zor. Kalacak yer için bile bu para yeterli gelmeyebilir. Hibenin hepsi bu kadar zaten.
Açıkçası mimarlık Türkiye'de olmadığı kadar ayağa indi. O kadar fazla mimarlık öğrencisi var ki o kadar fazla mimarlık bölümü var ki ve eğitim o kadar kötüleşti ki...
Artık iyi mimar olmak bile meseleyken hayallerinizi çok büyük tutmanız sizi hızla hayal kırıklığına itebilir. Yoksa bence sorun yok.
Kolay gelsin.
0 notes
mimarol · 4 years
Text
MİMARLIĞA GEÇMEK
İyi akşamlar, 
Ben XXXX Üniversitesi'nde burslu iç mimarlık ve çevre tasarımı 2.sınıf öğrencisiyim. 
Aslında başından beri isteğim hep mimarlıktı ve eşit ağırlık olmam nedeniyle iç mimarlık ve çevre tasarımı bölümünü seçtim. Gayet iyi bir başarı sıralamam vardı. 
Benim sorum okulumu dondurup yeniden sınava girerek mimarlık okumak ne kadar mantıklı olur ? 
Mimarlık, iç mimarlık gerçekten zor bölümler... Çift ana dal yapabilirim diye düşünmüştüm 1.sınıfın sonuna kadar, ama sonra ortalamamın yetmemesi ÖSYM puanı da istenmesi beni vazgeçirdi. 
Daha sonrasında yatay geçiş düşündüm ama bu sefer de eğer yatay geçiş yaparsam bursumun iptal olacağını öğrendim. 
Son çare olarak aklımda okulu dondurup tekrar sınava hazırlanmak var bahsettiğim gibi ve sonrasında aynı üniversitede devam etmek var (eğer ortak derslerim sayılırsa). 
Sizce ne yapmalıyım ve eğer sınava gir derseniz bu sefer hangi üniversiteyi seçmeliyim ? 
----
YYYY  Bey,
İç mimarlık çok çok güzel bir meslektir. Mimarlık için bu kadar kendinizi heba etmenize BENCE gerek yok. O kadar iyi iç mimarlar varki ülkede genci var yaşlısı var nasıl da imreniyorum.
Bence çok iyi bir iç mimar olmaya bakın. 
Mimarlık diye kendinizi paralamayın. Çok faha mutlu olursunuz hatta.
Teşekkürler.
0 notes
mimarol · 4 years
Text
Mimar olmayan hocalardan mimarlık eğitimi alabilir miyim?
Soru:  
 Ben mimarlık bölümünü kazandım ama düşük bir üniversitede. Derslerimize giren mimar hocamız yoktu öyle bir üniversite. 
1 yıl okudum hocaların bize katabileceği hiçbir şey olmadığını anladım ve bu yıl hemsirelige geçiş yaptım ataması olduğu için. 
Çünkü konuştuğum her mimar iş yok diyordu ve gelecek kaygısı oldu bende. Is rahatlığı acısından geçmek istedim. Şimdi hâlâ geri dönebilirim. 
Mimarlık okumak istediğimden de emin değilim artık ama ne yapmam gerektiği konusunda çok kararsizim.
----
Cevap:
Üzüldüm.
Mimarlık eğitimini düzgün verene İyi bir üniversiteye geçemiyorsanız hiç yeltenmeyin. 
Mimar olmayan hoca mimarlık mı öğretir?
Çok sıkıntı çekersiniz.Öyle bir mimarlık eğitimi size mimarlığı sevdirmez bilakis nefret ettirir.
TÜRKİYE’NİN GELDİĞİ DURUMA BAK.
Muhasebeciler cerrah yetiştirsin, mühendisler de hukukçu, ilahiyatçılar da ekonomist yetiştirsin bari...
1 note · View note
mimarol · 4 years
Text
Kadim meslek
Merhabalar,
Kızım üniversiteye hazırlanıyor ve mimar olmak istiyor. 
Bize bu fikrini söylediğinde o kadar sevindik ki anlatamam. Düşünsenize kızınız bin yıllardır (bakın özellikle yüzyıl yazmadım :) saygı gören bir mesleği seçmiş ne kadar mutlu olsak az. 
Gelin görün ki internette denk geldiğim mimarlık ile ilgili yazı ve yorumların hepsi Aman Allahım evlere şenlik. İnanılmaz moralim bozuldu, Yani bu kadar saygın bir meslek ne ara böyle yorumlar alacak noktaya geldi inanamadım. Tam bir hayal kırıklığı yaşıyorum.
Ülkemizde güzel ve değerli olan olan herşey gibi Mimarlık mesleği de felaket yorumcularından nasibini almış.
Maddi kaygı güden gençlere nacizane önerim bir mesleği layıkıyla ve çok severek yaptığınızda parada beraberinde gelir, 
Evet, belki hemen gelmez ama illaki gelir. Ekonomik krizler, buhranlar vs hepsi gelip geçer ama binlerce yıl önce usta bir mimarın yaptığı camiyi incelerken o mimarla meslektaş olmanın verdiği gururun yerini de hiçbirşey tutamaz gibime geliyor. 
Bence kızım harika bir meslek seçti ve yolunun açık olması için hep dua edeceğim. 
Benim sorum bir sitede okuduğum bir yorum ile ilgili. 
Mimar olan olmayan herkes mimarlık ofisi açabiliyor diyor. Bu gerçekten doğru mu? Mimarlık Ofisi açabilmek için mimar olmak zorunlu değil mi? 
Bunun mali müşavirlerde olduğu gibi bir kontrolü yok mu?
Cevabınız için teşekkür ederim. Kadim mesleklere saygılarımla,
-----
Cevap:
Efendim
Öncelikle kızınız çok doğru bir seçim yapmış. Siz denenlere aldırmayınız. Gurur duymakta haklısınız.
Tabii ki böyle bir kural var. 
  Adam müteahhit. Çeşitli bağlantıları var. İhale de alıyor, ucuza imarsız arsa alıp imar durumu da değiştirebiliyor. O kadar güçlü yani. 
Sonra bakıyor ki mimari tasarım yaptırması lazım. İyi mimarlar buna pek yüz vermiyorlar. Siyasi yönü de var işin için parti il teşkilatı durumları da var diyelim.
Bu kişi gidip bir mimarı işe alıyor ve onun diplomasını kullanıp büro açıyor. 
Ancak onu da çalıştırmıyor piyasada mimarlık diploması olmayan ama belediye türü apartmanları çizmekte ustalaşmış TEKNİK RESSAMLAR VAR. Onların emeğini sömürüyor.
Sonuç yamuk yumuk binalar, kullanıldığında ısı ve ses yalıtımı olmayan kötü yatırımlar. Kötü şehircilik falan filan.
Ülke fena hale geldi. İŞte bu adamlar ne olacağı konusunda bihaber oğullarını kızlarını sırf diplomalarını kullanmak için prıtak gibi açılan vakıf üniversitelerine gönderdi. Parayı bastıran 250.000 sıradaki çcouk mimarlık bölümüne girdi.Not almak konusunda geçmek konusunda takıntılı hale geldi. Vakıf ün. onlardan gelecek paraya tamah ettiler. Hocaların kalitesi düştü. Her şey kötüye gitti.
Yani doğru dürüst eğitim almamış bir mimarın diplomasını kullanmak kolya.
Eczacılar da öyle yaptılar, diğer meslek erbapları da.
Ama gerçek ve iyi mimarlık orada bir yerlerde. İyi bir üniversitede idealist hoca takımıyla, yetersiz ve değer verilmeyen bir ortama rağmen uluslararası ölçekte iyi ve genç mimarlar da yetişti. 
Bizim de ufak da bir dahlimiz varsa onur duyarız.
Herkes kötü olabilir ama kızınız iyi olsun. İyi mimar olsun sevsin ve mutlu olsun. Teşekkürler.
3 notes · View notes
mimarol · 4 years
Text
Burs zorlar mı?
Soru:  Merhaba ben özelde tam burslu mimarlık yazmayı düşünüyorum maddi durumumuz çok iyi değil sizce zorlanır mıyım
Cevap:
Ön not: Sorudaki noktalama işaretsizliği soru soran kişiye aittir. Oldukça ekonomik davranmış. Uzatmaya özenmeye gerek yok, cevap vereceksen ver tadında.
Merhaba
Neyde zorlanır mısınız?
Tam burslu okumak ile yarım burslu okumak arasında derslerin zorluğu açısından bir fark yok ki? 
Hah tam burslu için yıllık ortalamayı şu seviyede tutmak gibi bir kuralı olan üniversiteyi düşünüyorsunuz orada okuyan ve notların nasıl verildiğini bilen birileri ile görüşünüz. Her fakültenin yoğurt yiyişi farklıdır. Ben bilemem.
Sizi de bilemem. Tek satırlık bir soru soran mimarlık adayısınız. Ne kadar yeteneğiniz var ne kadar seviyorsunuz, ne kadar dayanıklısınız bilmiyorum. 
Mimari proje derslerine özel ilgi gösterirseniz diğer derslerde de rahat edersiniz.
Tek satırlık soru soruyorsunuz ama ben tahminler yapa yapa cevap veriyorum.
Lütfen beni de düşünün günde 20 soru cevaplıyorum bu ara. Bazılarını yayınlıyorum. Biraz daha açık olunuz. 
0 notes
mimarol · 4 years
Text
Mimarlığı bırakmak
Soru:
Merhabalar hocam.
Ben MSGSÜ Mimarlık bölümünde okumaktayım. Ancak son zamanlarda piyasanın durumundan dolayı gelecek kaygım artmaya başladı. Yeni mezun mimarların düşük ücretle ağır şartlarda çalıştığını veya hiç işe giremediğini duyuyorum.
Okul döneminde bu kadar çile çekip, emek verdikten sonra sonumun benim de böyle olmasından korkuyorum. Üstelik MSGSÜ bildiğiniz gibi zorlu bir eğitime sahip ve 4 senede bitirmek büyük bir başarı. Ben de bölümü bırakıp nispeten daha garanti olan sağlık bölümlerine (diş hek. veya ecz.) geçmeyi düşünüyorum.
Mimarlığı isteyerek ve severek tercih etmiştim ama durum bu haldeyse mutlu olarak yapacağımı sanmıyorum.
Bir yandan bırakırsam pişman olur muyum, bir yandan da bırakmazsam pişman olur muyum diye düşünüyorum. Çok kararsızım. Siz ne dersiniz?
Yazım yanlışı vs. yaptıysam affola. İyi günler.
Cevap:
Merhaba
Yazım yanlışınız yok. Hatta özeniniz için ayrıca teşekkürler.
Diş. Hek veya eczacı olan yeni mezun birileriyle konuştunuz mu hiç? Bir konuşun lütfen. :-)
Severek devam ettiğiniz bir bölümü ve bu bölüme girmek başkaları tarafından hayal olarak görülürken bırakmanın manası yok.Zorsa zor bitiriniz.
Fakat bitirmeden önce piyasanın zor koşullarından sıyrılmayı sağlayacak yöntemler geliştiriniz.
Biliyorum çok zor ama mümkün. NELER OLABİLİR
1- İşin ticaret kısmına girilebilir. Şu anda inşaat sektörü de düşüş halinde ve tabii çökecek. Ancak hal böyleyken bile bazı yapı malzemelerinin satışı konusunda çalışan firmalara yanaşabilirsiniz.
2- Öğretim görevlisi olma yolu. Belki de en zor olan kısım. Bir üniversiteye asistan olarak girebilmek çok zor ve yorucu. Torpilin kayırmanın haddi hesabı yok. Vakıf üniversitelerine girerseniz ise yandınız vallahi, köle gibi çalıştırırlar.
3- Kendi çevrenizi yapmak. Yani kendi müşteri kitlenizi yaratmak.
4- Mimarlık dışındaki işlere de el atmak. Özel tasarım işleri ve farklı disiplinler
5- Yurtdışına gitmek ve orada çalışma izni almak. Kısacası mimarlık eğitimi bir dama oyunu değil. Karşı taraf damaya çıkınca artık kazanamayacağınızı anlayı zaman kaybetmemek için bırakılacak bir şey değil. Kazanılmış bir hakkınız var. Neden bırakıyorsunuz. Daha iyi bir alternatifiniz mi var?
Hah sevmiyor ve her okula gittiğinizde başınıza ağrılar giriyorsa tamam. Mimarlık diplomasına sahip olduğu halde çok daha farklı işler yapan çok kimse var. Hatta ben de bir aralar mimarlık dışı işler yapmıştım. İyi oluyor ara vermek.
Okulunuzu bitirip fırsat kollayınız.
Teşekkürler.
3 notes · View notes
mimarol · 4 years
Text
Pahalı
Soru:
Öncelikle merhabalar, bloğunuzu yeni keşfettim ve bu kadar geç keşfettiğime üzüldüm açıkçası. 
Böyle bir blog açıp insanlara görüş ve fikirlerinizle yardımcı olmanız fazlasıyla takdire şayan. 
Daha fazla zamanınızı almayıp sizden görüş almak istiyorum.
Son sınıf öğrencisiyim ve yaklaşık bir ay önce sınava girdim. Mimar olmak istiyorum. Küçüklükten gelen bir şey değil aksine çok kısa bir süre içinde verdiğim bir karar. Elimden geldiğince araştırıp bilgi toplamaya ve aklımda tartmaya çalışıyorum. 
Orta gelirli ve hatta belki biraz daha düşük gelirli bir ailenin çocuğuyum. Masraflı bir bölüm olduğunu söylüyorlar. Ailemin maddi durumu yüzünden meslek seçimimde tereddütlüyüm. İnsanların yaptığı yorumlarda bunun cabası.  
Sorulan soruları ve verdiğiniz yanıtları okuduğumda bölümü bitirdikten sonraki iş hayatı ve bunun zorluklarını realist bir yaklaşımla açıkladığınızı gördüm. 
Gerçekten seçmeli miyim, istiyorum fakat ben yada içinde bulunduğum durum yeterli mi bilmiyorum. Vazgeçmek ile geçmemek arasındayım. Vazgeçsem bile hangi bölüme yönelebileceğim hakkında hiçbir fikrim yok. 
Çok stresli ve sıkıntılı bir dönemden geçiyorum, belirsizliğimle sizi sıktıysam özür dilerim. Çok vaktinizi aldığımı düşünüp affınıza sığınıyorum.
 Fikir ve görüşlerinizle yardımcı olacağınızı umarak sizden cevap bekliyorum.  
Cevap: 
Merhabalar efendim ve teşekkürler Meslek seçiminin zorluğu bilinen bir durum. Masraflı derken kırtasiye masrafları biraz fazla. Bir kırtasiyeye girersiniz basit bir maket için çok ciddi masraf çıkar. 100 liralar uçar gider. Çok da zorlu bir süreçtir. Ama severseniz ve bunu özümserseniz sizden mutlusu olmaz.
Piyasada çok mimar var. İş bulmak bu aralar çok çok çok zor. Ülkede inşaat ekonomisi balon gibi şişirildi ve şimdi patladı tabii. Ancak ileride ne olur göreceğiz.
Diğer mesleklerde iş bulacağınıza eminseniz (ki öyle iş garantili meslek ben bilmiyorum artık Türkiye'de) onu tercih edin ama hayatınız boyunca mimar olmadığınız için kendinize kızmayacağınıza emin olun.Yok eğer çok istiyorsanız mimarlığı seçin azıcık tereddüt ileride büyük yaralar açar.
Teşekkürler.
0 notes
mimarol · 4 years
Photo
Tumblr media
Soru:
Selamun aleyküm..yks sonucları açıklandı ve bnm istediğim mesleklerin  hiçbiri gelmiyor.Tabi sayısalcıyım ve hedefimde mimarlıktı. Sonuçlara  baktığımda mimarlık gelebilir ve ilk tercihlerimi bu yönde  kullanacam.ama merak ettiğim şey biz mezun olunca işsiz mi olucaz yani  başarılı bir mimar olsak  bile yine mi işsiz olacak. Diğer bir  kafamdaki  şeyde matematik öğretmenliğine mi gideyim onun geleceği  mimarlıktan daha mi parlak yoksa tekrar mezuna kalıp hoşuma giden bir  diğer meslek eczacılık için mi çalışayım..?  Lütfennn bana yardım edin  kafayı yiycem ne yapayım şimdi yılardır mimarlıktan başka bir şey  düşünmedim.. ne yapayım bana yardım edin lütfennn...
Cevap:
Sayın soru sahibi,
Günde yirmiye yakın soru cevaplıyorum. Çok emek veriyorum. Önemsiyorum ve bu işi 8 yıldır yapıyorum.
Sizden ricam, sorunuzu:
Paragraf kullanarak, mümkünse alt satıra geçerek yazmanız. Neden? ÇÜNKÜ TREN GİBİ YAZIYORSUNUZ OKUNMUYOR.
Ayrıca  genel imla kurallarına uymanız da gerek. Ayrı yazılan ekler ve diğer ayrıntılar.
"Mezuna kalmak" gibi terimlerdense kendinizi daha iyi ifade  ediniz. Böyle bir terim yok bildiğim kadarıyla.
Ben  sizin sınıf arkadaşınız değilim. Bila bedel sorularınızı cevaplayan 26  yıldan fazla mimarlık ve 20 yıldır da öğretim görevlisi olan biriyim.
Bu  sitede reklam yok, isim yok, gönüllü bir hizmet. Başında kocaman uyarı  da var. Dikkate dahi almamışsınız.
Hayatınızı belirleyecek meslek seçimi için zahmet edip özen göstermezseniz ben de cevap veremiyorum.
Bu sizin gibi özensiz soru sorup, özenli cevap arayanlar için devamlı verdiğim matbu bir cevaptır.
Teşekkürler.  
1 note · View note
mimarol · 4 years
Text
Puanım anca buna yetti
Soru:  
Merhabalar
Üniversite sonucum yeni açıklandı ve aslında zamanında düşünmediğim mimarlığı düşünmeye başladım. (Görünen Gebze Teknik Üniversitesi tutuyor.) 
Eğer mimarlık yazmaktan vazgeçersem matematik öğretmenliği yazıcam( zazgeçmemin tek nedeni işsiz kalmaktan korkmak ablam mimarlık okudu ve asla önermiyor.)
Sonuç olarak önerir misiniz erasmus vs ne kadar iş imkanı aralar?
Cevap:
Selam
Siteyi okuyunuz.
Şu aralar iyi değil iş imkanı. Sevmiyorsanız ya da puan yüzünden mecbur kaldıysanız mimarlık size uygun değil. Çok çok sevmeniz lazım.
Teşekkürler.
0 notes
mimarol · 4 years
Photo
Tumblr media
Soru:
Mimarlık gerçekten hayalini kurduğum ve kendimi bu yönde geliştirmek istediğim bir meslek.
Çok zor ve masraflı bir bölüm olduğunu söylüyorlar. Sizce bu doğru mu?
Ve gerçekten iyi bir eğitim alıp kariyer yapmak için Türkiye'deki en iyi 5 okul hangisidir?
----
Cevap:
Okul sıralaması yapmıyorum prensip olarak.
1- Ben de eski öğretim görevlisiydim ve eski bir dekan yardımcısı...
2- Çoğu fakülteye girdim çıktım ve çoğu öğretim görevlisi meslektaşım beni tanır. Onları kategorize etmem imkansız. Yani X okul Y'den daha iyidir demek için binlerce kıstası düşünmek gerekiyor. Öyle bilimsel ve kabul edilebilir bir çalışmam yok. O yüzden sıralama da vermiyorum.
3- Zordur ama  sevmiyorsanız. Seviyorsanız zor gelmez. Bana gelmedi. Keşke param pulum zamanım ve gençliğim olsa da bir daha okusam. Ciddiyim. Ama ne uçar kaçarım yani.
4- Pahalı olduğu doğru. Hele bu zamandaki öğrenci arkadaşlara çok üzülüyorum. Eğer piyangodan para çıkarsa öğrenci bursları vereceğim.
5- Dördüncü maddede ciddiyim.
3 notes · View notes
mimarol · 4 years
Photo
Tumblr media
Merhaba
Ben 38 yaşında iki çocuk annesiyim. 4 yıl kadar önce girdiğim sınavda hayatım boyunca okumak istediğim bölümü; “MİMARLIK” ı kazandım. ( daha önce bitirdiğim iki ayrı bölüm var) Şu an 4. sınıftayım. “Mezun oldum!” diyebilmek için son sınavlarımın açıklanmasını bekliyorum.  Ailemde, arkadaş çevremde mimar yok. Açıkçası Mimarlık eğitimi hakkında fikrim yoktu. Birkaç kişiden “ ya Mimarlık okumak çok zormuş. Bizim tanıdığın kızı vardı çok zorlanmış çocuk! Sen iki çocukla nasıl okuyacaksın? Üstelik 40 yaşından sonra ne işine yarar?! “ gibi uyarıcı sözler işitmeme rağmen okula kayıt yaptırdım. Evet zordu hatta çok zordu diyebilirim. Bütün hayatı boyunca realistik eğitim almış birinin soyut düşünmesi, kavramları algılaması, uygulaması, çizime aktarması zor. Fakat burada anahtar kelimeler  “İSTEMEK ve SEVMEK” . Bloğunuzu ( maalesef) yeni gördüm. Çok keyifli, çok özenli. Bunun için size teşekkür etmek istedim. Çok güzel bir iş yapıyorsunuz, gurur duydum. Soru-cevap bölümüne göz gezdirdim biraz. Lise son sınıf veya kendi tabirleriyle “mezuna kalmış?!” öğrenci arkadaşların kaygılarını okudum. Yolun çok başındalar ve kaygı duymakta haklılar. Ama gözden kaçan çok önemli bir nokta var ; yapacağın işi gerçekten seviyor ve yapmak istiyorsan korkma. Özellikle maddi ve statü kaygıları çok üzücü. Maalesef ülkemizin acı gerçeği. Bölümün zorluğuna gelince ben sınıfımdaki genç arkadaşlara da söylerdim. Ben yapabildiysem herkes yapar. Yaptığınız işi sevin, isteyerek yapın, öğrenmeye çalışın diye. Bunların hiçbiri yoksa içinizde tercih etmeyin. Her bölümde olduğu gibi Mimarlık emek ister, özveri ister. Okul öyle bir yer ki ne istersen onu alırsın oradan; diploma istersen, diploma (4 yılda olmasa da 5 olur 6 olur ama alınır sonuçta) öğrenmek istersen, öğrenirsin. Özetle; Her ödevi keyifle yaptığım, gündüz çocuklarıma, evime ve eşime vakit ayırdığım için akşam 9 dan sabahlara kadar her gece düzenli olarak çalıştığım ve bunları yaparken hiç pişman olmadığım bölümümden bu dönem mezun oluyorum. Bir gün gerçekten MİMAR olur muyum bilmiyorum. Ama MİMAR olmaya niyet ettim:). Uzunca bir yazı oldu. Bunun için affınıza sığınıyorum. Ben acizane size teşekkür etmek istedim. Varlığınız umut verici...  Sağlıklı günler dilerim....
---
CEVAP:
Aman efendim. Bunları okumak umut verici.
Sizi ve ailenizi tebrik ederim. İyi ki varsınız.
İsminizi gizleyerek (Mimarol.com prensibi. örneğin benim ismim de gizlidir) izninzi olursa bu şahane mektubu yayınlamak isterim
Teşekkürler
Yukarıdaki imaj için kaynak: https://gizmodo.com/surreal-artworks-like-scenes-from-an-architectural-drea-1529707130
4 notes · View notes
mimarol · 4 years
Photo
Tumblr media
Soru:
Selamun Aleyküm,
Öncelikle sayfanızı yeni keşfetmiş biri olarak çok sevdim ve birçok açıdan da yararlı buldum bundan ötürü sizlere karşı müteşekkirim, ayrıca bu zor günlerde haliniz ve sağlığınız iyidir inşallah. Daha fazla uzatmadan kafamda dönüp dolaşan soruları belirtmek istiyorum.
Ege Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği 1. sınıf öğrencisiyim bölümüme çok bilinçli  bir tercih yaparak gitmedim, şöyle ki: bu sayfadaki diğer birçok kişide olduğu gibi ben de kısa bir zaman öncesine kadar kafamda hep mimarlığı düşünerek tercih dönemine gelmiştim ve ne yazık ki o dönem de tam da inşaat sektörünün durduğu zamana denk gelmişti. Ailem de  dahil olmak üzere çevremden büyük olumsuz düşüncelere maruz kaldım (kime sorsan herkes felaket tellalı kesiliyor) kısacası inşaat alanına dair meslekler gözümde bitmişti çok soğumuştum o eski heyecanım, merakım kalmamıştı, durum böyleyken ben de doğal olarak gelecek(iş, maddiyat vs.) kaygısına kapılıp alternatif mesleklere yöneldim ve sonuç bu oldu.
Çok mu istemeyerek geldim, elbette hayır sonuçta sizin de belirttiğiniz gibi bir mimarda bulunması gereken özellikler bire bir aynı olmasa da çoğunlukla mühendislikte de mevcut ve bu da benim için çok yabancı olmadı.
Şimdi tam da bu dönemde gerçekten ciddi bir kararın arefesindeyim geç olmadan aslında hep onu hayal ettiğim ve ne yazık ki soğutulduğum mimarlığa geri mi dönmeliyim yoksa bu da olur nasıl olsa bana uygun deyip E.E mühendisliğine devam mı etmeliyim?
Şimdiden vereceğiniz cevaplar için çok teşekkürler!
---
Cevap:
Aleyküm selam,
İyi dillekleriniz için teşekkür ederim. Mimarol sitesini takip eden herkese sağlıklı ve huzurlu günler dileriz.
Efendim şöyle düşünmeniz gerek. Türkiye'de durum inşaat sektöründe pek bir kötü. Peki elektrik müh. hemen iş bulabiliyor mu? İnşaat sektörü onları da etkiledi. Sanayi yatırımları da fena.
Doğru, gereğinden fazla mimar var. Çok kıfayetsiz okullardan bedavaya diplomalar dağıtıldı. Piyasada iş yok iyi mimarlar da iş bulamıyor.
Fakat bunun böyle gitmesi durumunda hiçbir sektörde kolay iş imkanı yok. Hayatınız boyunca sevmeyeceğiniz bir işi yapmak zorunda kalabilirsiniz.Sitedeki eski cevaplarda mimarlığa yatkınlığınızı kendi kendinize test etmenize imkan sağlayacak bilgiler var.Onları bir daha kontrol ediniz.
Eğer mühendislikten hoşlanmıyor ve hayatınız boyunca bunun eksikliğini çekecekseniz damarlarınızda zehir dolaşıyor demektir. Yok sadece geçici bir heves olarak görüyorsanız, elektrik mühendisliğinin tasarım alanlarına doğru meylediniz.
Örneğin aydınlatma tasarımı konularında uzman olunuz.
Teşekkürler.
(Yazılarda sosyal medya alışkanlığı hiç alt satıra geçilmeyince çok zor zor okunuyor. Ben yazınızda birkaç paragraf yaptım. İleride bir mühendis ve mimar olarak birilerine uzun metin yazacaksanız buna dikkat etmelisiniz.)
0 notes