Text
Linjer i bilde
En av de viktigste tingene å ha i bakhodet om skal kunne ta gode bilder, er linjer. Det finnes mange ulike typer linjer; S - linjer, horisontale, diagonale etc. Felles for dem alle er at de bidrar til å skape den ønskede balansen, eller eventuelt ubalansen, man ønsker seg.
Eks. 1.

Her ligger knivseggen i en skrå vinkel ut fra skjøten i bordet. Dette, sammen med eplene som ekstra elementer på den ene siden, gjør at bildet føles “tyngre” på den ene siden.

Det er to typer linjer i dette bildet; En diagonal og en vertikal (om en noe skrå, linje).
Eks. 2.

I dette bildet er eplet plassert n��yaktig midt i bildet. Det går en rett linje tvers gjennom bilde, nemlig skjøten i bordet som går rett under eplet.
0 notes
Text
Det gyldne snitt
Det gyldne snitt er et begrep som brukes som brukes innen film, foto og kunst for å beskrive en spesiell type asymmetrisk balanse. Dersom vi deler opp en flate med innhold i ni ruter, vil motivet være best balansert dersom det blir liggende omtrent der linjene krysser hverandre.
Eksempel 1.

Her ser vi at eplet ligger litt siden for midten. Dette kan lett gjøre bildet ubalansert, ihvertfall her som det kun er et element og ingenting til å fylle opp “space” med på andre siden. Ettersom vi ser på bildet med vestlig leseretning i bakhodet, altså at vi ser på bildet fra høyre fra venstre, blir ikke den asymetriske balansen støy, men bidrar heller til å øke spenningen.

Dersom vi legger på et rutenett ca. innenfor det gyldne snitt, ser vi elementet faller ikke bare innenfor krysselinjene, men at den nederste horisonten ligger akkurat på den nederste horisontale linjen.
Eksempel 2.

I dette bildet er eplet plassert midt i bildet.

Dersom vi plasserer på det samme rutenettet på dette bildet, ser vi enda tydeligere det er en helt annen balanse her. Hovedmotivet ligger ikke innenfor kryssningspunktene, men topp og bunn på eplet faller her bedre innenfor de to horisontale linjene.
0 notes
Text
Bildeteori - ISO
ISO er et begrep som brukes om lysmålingen i et digitalt kamera. ISO måles i tall, gjerne i store tall som 100, 200, 400 etc. Høyeste ISO på en standard speilrefleks ligger vanligvis et sted mellom 1800 og 6400. Høy ISO brukes hovedsakelig i dårlig opplyste situasjoner, for eksempel inne i en idrettshall, eller utendørs i skumringen. Jo høyere ISO er stilt, jo mer kornete risikerer du at bildet blir. Med lite lys kan man også ha nytte av å bruke et stativ, da det lille som er av lys vil bruke lang tid på å bli prosessert av kameraet, noe som kan gi forstyrrelser i bildet.
Eksempel på bilde med lav ISO

Dette bildet har en ISO på 100, ettersom det ble tatt i fullt dagslys.
Eksempel på bilde med høy ISO

Dette bildet ble tatt med 1600 i ISO. Dette er den høyeste mulige innstilingen uten at det blir altfor kornete. Kameraet jeg brukte går helt opp 6400, men allerede her ser vi en del grain.
0 notes
Text
15/09/16 vol.2
Her kommer de ferdig redigerte bildene. Jeg valgte et gjennomgående svart&hvitt tema, delvis fordi jeg ikke har jobbet med det før, og ville prøve noe nytte, delvis fordi det ville gjøre det lettere å jevne ut forskjellene i lys etc, om alle bildene hadde en kraftig rød tråd som linket de sammen.

Her har jeg gjort til svart/hvitt, naturligvis. I tillegg har jeg mørknet det og dratt opp kontrastene for å få frem flere detaljer. Jeg har også redigert det hvite i øynene og på stilken i munnen, for å unngå at det lyse ble for blast.

Samme her; gjort om til svart/hvitt, økt kontrastene, og fått fokus på det svarte dekket ved å øke skyggene i RAW.

Disse to bildene ble tatt i ganske dårlig lys, under verandaen vår, dermed er den eneste redigeringen jeg har gjort å endre til s/v, av frykt for å skape for mye støy og “grains” i bildet.
0 notes
Text
15/09/16
Jeg skal være helt ærlig: jeg har helt glemt å dokumentere denne oppgaven på bloggen. De siste ukene har vært ekstremt stressende; jeg har hatt veldig mye å gjøre, både på skolen og utenfor. Flere veldig nært meg har vært syke, jeg har vært syk selv, og også akkurat startet opp med foto mer profesjonelt utenfor skolen. Dermed har denne oppgaven fått liten prioritet, selv om jeg har hatt moro med å jobbe med den de to siste dagene. Jeg tar allikevel selvkritikk på dette.
Ettersom jeg ikke har hatt mulighet til å finne noen å ta bilder av, og de fleste av vennene mine bor langt unna, måtte broren min stille opp. Igjen. Han er veldig tålmodig da, og sier sjelden nei, så jeg er heldig sånn. Han mekker sykler på fritiden, så i forhold til hobbyer passet det jo bra.
Jeg gjennomførte 2 shoots, fordi jeg måtte supplere med noen flere vinkler etc, når jeg så at jeg ikke hadde nok bilder å velge mellom. Dermed ble lyset litt forskjellig i de ulike bildene, men jeg håper å kunne rette dette i redigeringsprosessen.

Dette er da origialfilene før redigering. Det eneste jeg har gjort er å eksportere til JPG fra CR2. Jeg brukte Manuell-modus, med manuellfokus, ettersom jeg hadde fått anbefalt å ikke bruke autofokus. Iso: Auto. F5.6. Lukkertid 1/125, ettersom jeg ikke regnet med at han kom til å løpe avgårde, og det ikke var behov for å fange bevegelse.

Her er forskjellen i lys ganske tydelig.
Også her er lysforskjellen godt synlig.
Jeg føler disse fire bildene er de som best beskriver Emil, ihvertfall slik jeg kjenner han. Selv om jeg gjerne skulle hatt et bilde der man ser hele ansiktet hans (uten løvetann i munnen), skinner personligheten hans bedre igjennom på det bildet, enn på noen av de oppstilte jeg tok.
0 notes
Text
1/12/15
Idag har vi jobbet med å redigere råmateriale vi tok opp på mandag. Grunnet tekniske vanskeligheter med lyden, må vi enten ta opp lyd i lydstudio og dubbe over filmklippene vi har, eller ta opp alt på nytt. Etter samtaler med lærere, har vi bestemt at det blir best resultat at vi drar ut og filmer alt på nytt... Dette skal vi gjøre på fredag morgen/forrmiddag, og går desverre glipp av enda mer UB-tid, noe som selvfølgelig ikke er ideelt. Slike ting skjer jo noen ganger, og når det gjelder vær og teknikske problemer relatert det, er det ikke noe vi kan kontrollere eller vite på forhånd.
0 notes
Text
30/11/15
Filmedag! Filming var satt opp til å starte litt etter kl 13 på Ypsilon Brygge. Jeg og Christian dro ned en time før for å “teste” forholdene, se nærmere på location og ta alle landskapsbilder etc. Skriver mer imorgen.
0 notes
Text
27/11/15
Idag skulle vi egentlig ha filmet råklippene til filmene. Grunnet sykdom hos skuespillerne, ble dette utsatt frem til førstkommende mandag.
0 notes
Text
24/11/15
Idag har vi jobbet hardt og effektivt med å bli ferdig med storyboard og manus. Desverre rakk vi ikke å bli ferdig med manus, men storyboardet er ferdig. Grunnet fravær og liten mulighet til å planlegge tilstrekkelig, får vi ikke filmet imorgen, og sannsynligvis må det gjøres enten i helga eller neste uke.
Vi bruker celtx for å skrive manus. Dette er for at alle skal kunne være med å redigere dokumentet selv om de ikke er tilstedet. Skriver mer ikveld.
0 notes
Text
Amandusfilm
Oppstart 23/11/15
Idag var den en forsiktig oppstart av Amandusfilm-prosjektet vi skal jobbe med de neste ukene. Gruppen jeg er på har Businessmannen og fiskeren. Vi begynte med å lage storyboard og manus, som vi skal fortsette å jobbe på imorgen. Filming er planlagt til onsdag.
0 notes
Text
8/10/15
Endelig ferdig! Da er jeg endelig ferdig med både ønskekonserten og bildene som hører til. For sikkerhetsskyld har jeg selvfølgelig skaffet meg selv mye mer arbeid enn det jeg egentlig trengte under arbeidet med dette prosjektet. Først måtte jeg hive meg rundt og finnet et nytt intervjuobjekt når det viste seg at damen jeg egentlig skulle snakke med, ikke klarte å svare konkret på noen av spørsmålene. Dette gikk heldigvis veldig fint; jeg fikk hjelp av mamma til å ta kontakt med en partifelle av henne. Han var veldig hyggelig og hadde masse å fortelle. Litt for mye, kanskje, for til slutt satt jeg igjen med et innslag på over 10 min. Jeg har nå to lydklipp; en “strippet” versjon på rett over 5 min, og en på 10 min. Den lengste versjonen har med en god del mer historie, og er bedre knyttet opp til de russiske krigsfangene som var i Norge under okkupasjonen. Allikevel er godt fornøyd med begge klippene.
Det som gjorde størst inntrykk på meg under arbeidet med dette prosjektet, var hvor mye makt man sitter med når man stemmen til noen til disposisjon. Noen få klikk og litt sømløse overganger, så kan du manipulere lyden til å fortelle akkurat det du ønsker. Her må man ha Vær Varsom-plakaten og pressens etiske - og samfunnsrettede ansvar i bakhodet hele veien, da det kan være veldig fristende å “bare” sette sammen den perfekte setningen selv om det ikke var det intervjuobjektet egentlig sa.
Jeg tok ganske mange bilder, og avtalte også et møte bare for fotografering. Jeg anger ikke på at jeg tok meg tid til det, for å si det sånn. Det var desverre ikke mulig å skaffe bilder som sto mer til innholdet i klippet, da det meste som fortelles som sagt foregikk under andre verdenskrig, og også stortsett var “liveopplevelser”, som de 800 krigsfangene som sang Internationalen på Hønefoss togstasjon. Bildene er redigert i photoshop, for å få de litt skarpere og mer spennende. Jeg brukte svart/hvit filter og overlay for å fremheve det at det faktisk er et gammelt menneske, og skape dramatikk.
Under er bildene før og etter redigering for sammenligning.
Original:
Redigert:
Original:
Redigert:
Original:
Redigert:
Alt i alt har dette vært en veldig interresant og lærerikt prosjekt. Jeg har oppdaget at det å jobbe med lyd er veldig gøy, og kanskje noe jeg kunne tenke meg å jobbe med i fremtiden.
0 notes
Text
6/10/15
Idag har jeg jobbet med å ferdigstille Ønskekonserten. Slik jeg har valgt å vinkle historien, er som en slags tidslinje. Denne strekker seg fra begynnelsen av krigen i 1940, til sent 1945/46. Det eneste som mangler på filen, er en introduksjonsblokk på begynnelsen, som jeg skal lese inn i løpet av de neste dagene.
Historien som fortelles i lydfilen min, fortelles av 79 år Nils Johan Rønniksen, som var barn under krigen. Han forteller om de ulike aspektene ved å vokse opp i et okkupert Norge, og musikken som farget disse årene. Da blir det naturlig nok litt flere enn en sang. Han nevnte sanger i fleng, men de jeg har valgt å fokusere på, og som jeg føler kommunisererer best er (i den rekkefølgen de dukker opp på lydsporet)
1. Horst vessel lied. En tysk minnesang over nazist som hadde blitt drept på tredvetallet, og som ble spilt på av et militærorkester på torget i Hønefoss, der familien til Nils Johan måtte dra for å kjøpe mat.
2. Jag har hørt om en stad over molnen. Opprinnelig en russisk folkemelodi som ble oversatt til svensk som en kristen salme. De russiske krigsfangene som satt i leirer på Hokksund sang denne mye. Mange som hørte dem, husket dette i mange år etter krigen, og den var voldsomt populær i Ønskekonserten på radioen.
3. Internationalen. Den første av alle arbeidersanger, og på et tidspunkt nasjonalsangen til Sovjetsamveldet. Nils Johan fortalte om at da han var seks år og sto på togstasjonen i Hønefoss skulle 800 russiske krigsfanger sendes hjem fra Norge med tog. Mens de ventet på å få dra avgårde, sang de Internationalen, fordi de ikke visste at Russland hadde fått ny nasjonalsang mens de hadde sitte i krigsfangenskap.
Skriver mer utfyllende imorgen.
0 notes
Text
5/10/15
Hei, igjen! I hele dag og igår har jeg jobbet med å redigere lydklippene, og for å være ærlig synes jeg det begynner å bli ganske bra. Historien jeg har valgt å fortelle fokuserer mest på musikk i krig, da det er det intervjuobjektet var mest interresert i å snakke om. Hovedhistorien handler om de russiske fangene som satt i arbeidsleirer under 2.verdenskrig. Mange av disse var meget musikalske, og Nils Johan(som jeg har intervjuet) forteller veldig malende om møter med disse menneskene. Skriver mer imorgen.
0 notes
Text
4/10/15
Idag begynner jeg å redigere opptakene jeg tok under intervjuet. Da jeg har vært syk deler av ferien har jeg ikke fått begynt før nå. Oppdaterer senere.
0 notes
Text
21/9/15
Krisen er avverget! Jeg har allerede funnet en annen venn av familien som var mer enn villig til å stille opp på kort varsel, og denne gangen har jeg forsikret meg om at han faktisk har noe å si.
Oppdaterer mer imorgen!
0 notes
Text
21/9/15
Da har jeg fått gjort intervjuet. Og jeg er mildt sagt stressa. Damen jeg intervjuet var både snill, hyggelig og hjelpsom, men klarte desverre ikke å svare konkret på de spørsmålene jeg stilte. Hun hadde tydelig problemer med å huske konkrete minner såpass langt tilbake i tid, og ble veldig fort sliten. Derfor varte intervjuet for kort, jeg fikk for lite materiale og ikke tydelige nok svar på det jeg egentlig skulle ha svar på..... Dette er kun min egen feil, da jeg ikke hadde fått anledning til å snakke med henne før jeg faktisk skulle gjøre intervjuet. Hadde jeg fått gjort det, hadde jeg hatt bedre tid til å finne noen andre. Jeg kunne selvfølgelig bare intervjuet besteforeldrene mine, men de er syke begge to, og jeg har allerede brydd dem med et skoleprosjekt i år. Skal bruke høstferien på å forsøke å finne noen andre jeg kan spørre. Hvis ikke, får jeg bite i det sure eple, og spørre bestefar..
0 notes