piateravainen
piateravainen
PiaTeräväinen
4 posts
Don't wanna be here? Send us removal request.
piateravainen · 4 years ago
Text
”Kuolema astui elämään, hiljaa, vähitellen. Haava kädessään hän saapui ja heitti sen suoraan sydämeeni”
      -Pia Teräväinen -
  Tupakka – hiipivä kuolema.
Tiedättekö, kuinka vaarallista tupakointi oikeasti on? Ymmärrättekö, kuinka elämänlaatu heikkenee ja heikkenee, huomaamatta? Tiedättekö, että se voi koitua kohtaloksesi silloin, kun vasta ymmärrät? Siksi kannattaa ymmärtää nyt, ennen kuin on liian myöhäistä.
Äiti äiti….elämänsä alkutaipaleella. Kaikki hyvin, nuorena, terveenä, elinvoimaisena, pienten lasten äitinä, kuoleman varjo mukanaan. Tupakka tupakka, kauhea kuoleman varjo… hiipi hänen elämäänsä.
 Tupakka pitäisi kieltää lailla, kokonaan! Onneksi tupakkalain 2016 perusteella tavoitellaankin ihmisille myrkyllisiä aineita sisältävien ja riippuvuutta aiheuttavien tupakkatuotteiden ja muiden nikotiinipitoisten tuotteiden käytön loppumista (Tupakkalaki 2016.) Hyvä!
Miksi puhutaan tuotteista, joissa on luotu terveydelle vähemmän haitallisia tuotteita korvaamaan savukkeita, mutta sisältävät kuitenkin nikotiinia? Onko se terveydelle vähemmän haitallista? Mitä olette mieltä? Minä olen sitä mieltä, ettei ole! Tutkimuksen mukaan niin ei ole myöskään.
Tumblr media
Äiti äiti…elämänsä loppupäässä. Kaikki ei ollut enää hyvin, ei ollut enää terveyttä. Tupakka tupakka…tarttunut äitiin kuin syöpä. Kuolema ei ollut enää varjo, se oli jo ovella, mutta ei vielä eteisessä. Uutta sukupolvea kuitenkin tullut; pikkuinen…rakas…ei tupakoi, vielä. Toivottavasti ei koskaan! Ei tupakoinut äitikään enää sen jälkeen, kun joutui pari vuotta sitten sairaalaan ja sai kuoleman tuomion. Oli tupakoinut nuoresta pitäen, mutta tuli järkiinsä…liian myöhään! Sai kuitenkin lisäaikaa pari vuotta, mutta sitä olisi voinut olla vielä reilusti enemmänkin, pari kymmentäkin.
Voi äiti äiti!
Piru sinut periköön tupakka!
Tiesittekö, että tupakkateollisuus kiittää, kun innostutaan uusista tupakkatuotteista ja tupakankaltaisista tuotteista, sähkösavukkeista, palamattomasta tupakasta jne?  Kuinka mukavan näköisiä tupakkatuotteista on tehtykään, värikkäitä, kuin karkkeja. Ymmärrättekö, ei kannata hämääntyä. Elimistö ei kiitä!
Tupakkatuotteet aiheuttavat riippuvuutta ja ovat haitallisia, käytetäänkö niitä sitten nuuskaamalla, pureskelemalla tai altistumalla passiivisesti. Myös sähkösavukkeet ja kertakäyttöinen sähköinen vesipiippu aiheuttavat riippuvuutta ja ovat terveydelle haitaksi. Muun muassa sähkösavukkeiden haittoja voi olla vaikea arvioida, koska tuotteiden sisältö ja koostumus tunnetaan heikosti (Hyvä elämä – Ilman syöpää 2021.) Kannattaako olla koekaniini? EI!
Tiesittekö, että KAIKKI TUPAKKATUOTTEET OVAT HAITALLISIA (Hyvä elämä – Ilman syöpää 2021)
Tiesittekö, että joka kolmas syöpä johtuu tupakoinnista ja joka toinen tupakoitsija kuolee tupakoinnista aiheutuviin sairauksiin ennenaikaisesti (Hyvä elämä – Ilman syöpää 2021)
Tumblr media
Äiti äiti…tässä minä ja lapsenlapsesi. Kaksi sukupolvea, kumpikaan ei tupakoi. Onneksi. Tiesittekö, että olen koko lapsuuteni altistunut passiiviselle tupakoinnille ja tupakoinut itsekin, mutta ymmärtänyt lopettaa jo pari vuosikymmentä sitten. Hyvä, että tulin järkiini…toivottavasti en liian myöhään!
Tiesittekö, että tunnetuin tupakkasairaus on keuhkosyöpä, joka on syöpätaudeista tärkein ehkäistävissä oleva syöpä, koska jopa 90 % keuhkosyövistä johtuu tupakasta. Toinen tupakan aiheuttama tauti on keuhkoahtaumatauti, jossa tupakan savu ahtauttaa hengitysteitä ja hapetus heikkenee (Patja 2020.) Keuhkoahtaumatautia aiheuttaa lähes ainoastaan tupakointi (Salomaa 2019). Sydämen oikean puolen vajaatoiminta voi syntyä keuhkoahtaumataudin seurauksena ja aiheuttaa nesteen kertymistä kudoksiin. Pitkälle edenneenä voi esiintyä ruokahaluttomuutta ja pahoinvointia, koska suoliston verenkierto on häiriintynyt. Viimeistään tuolloin tupakointi on siis syytä lopettaa. Mutta ymmärrättekö, sitä ei kannata edes aloittaa!
Tiesittekö, että koko Suomen väestöstä kurkunpään, henkitorven ja keuhkon syöpään kuoli 1898 miestä vuonna 1979 ja 1537 miestä vuonna 2019. Naisista kuoli samaisiin syöpiin 224 naista vuonna 1979 ja vuonna 2019 846 naista (Tilastokeskus 2021.) Miesten keuhkosyöpä kuolemat ovat vähentyneet selvästi, päinvastoin kuin naisten lisääntynyt, joka johtunee siitä, että naisten tupakointi on pysynyt viime vuosikymmenet saman tasoisena, kun miesten tupakointi on vähentynyt. Naisten keuhkoahtaumatautikuolemat ovat 1,8- kertaistuneet 15 vuodessa, miesten 1,1-kertaistuneet, mutta miesten keuhkoahtaumatauti-kuolemia on edelleen yli kaksinkertainen määrä naisiin verraten: miehiä sen seurauksena kuoli 750 ja naisia 320 (Tilastokeskus 2011.) Huomatkaa, että tuoreinta tietoa en löytänyt tähän hätään!
Tumblr media
Syöpää ei tupakka tuonut, mutta toi keuhkoahtauma-taudin ja sydämen vajaatoiminnan. Kuoleman, joka lopulta astui kiireesti eteiseen, ei jaksanut enää odotella.  Ei auttanut ymmärrys tupakan vaaroista enää! Liian myöhään tuli ymmärrys!
Äiti äiti…elämä oli nyt tässä. Ennenaikaisesti arkkuun.
 Voi äiti äiti!  Olisinpa saanut pitää sinut kauemmin!
Piru sinut periköön tupakka!
  Lähteet
Hyvä elämä – Ilman syöpää 2021. Tupakkatuotteet. Syöpäjärjestön tuottama sivusto. https://www.ilmansyopaa.fi/tunne-syopariskit/tupakka-nuuska-sahkosavuke-vesipiippu/
Kettunen, R. 2020. Sydämen vajaatoiminta. Lääkärikirja Duodecim 4.12.2020. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00084/sydamen-vajaatoiminta?q=syd%C3%A4men%20vajaatoiminta
Kinnunen, J., Pere, L., Raisamo, S., Katainen, A., Myöhänen, A., Lahti, L., Ahtinen, S., Ollilla, H., Lindfors, P., Rimpelä, A. 2019. Nuorten terveystapatutkimus 2019 : Nuorten tupakkatuotteiden ja päihteiden käyttö sekä rahapelaaminen.
Patja, K. 2020. Tupakka ja sairaudet. Lääkärikirja Duodecim 4.2.2020. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01066
Salomaa, E-R. 2019. Keuhkoahtaumatauti (COPD). Lääkärikirja Duodecim 26.8.2019. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00029/keuhkoahtaumatauti-copd
Tilastokeskus 2011. Viina tappaa työikäisiä. https://www.stat.fi/artikkelit/2011/art_2011-05-30_001.html?s=2
Tilastokeskus 2021. StatFin.    https://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__ter__ksyyt/statfin_ksyyt_pxt_11br.px/
Tupakkalaki 2016. https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2016/20160549
0 notes
piateravainen · 4 years ago
Text
Kannabiksen dekriminalisointi
Paljon keskustelua herättänyt aihe, niin meillä kuin maailmallakin. Aiheesta löytyy kannattajansa puolesta ja vastaan.
A-klinikkasäätiön ylilääkäri Simojoki kertoo karua tarinaa suomalaisten nuorten huumeiden käytöstä yleisesti. Hän toteaa, että huumehoitoihin tulee nuoria, jotka ovat aloittaneet päihteet alkoholin käytössä noin 13-vuoden iässä ja siirtyneet lopulta suonensisäisiin päihteisiin noin 18-vuotiaana (Kostiainen 2019), joka kuulostaa todella pahalta. Simojoki peräänkuuluttaa ennaltaehkäisevää työotetta ja tarttumista päihteidenkäytön ongelmaan jo heti varhaisvuosina. Lisäksi hän peräänkuuluttaa moniammatillista yhteistyötä (Kostiainen 2019.)
Kannabiksen osalta Simojoki kertoo, että syksyn 2019 aikana on käyty kannabiskeskustelua ja lähinnä rangaistavuuden poistamisesta. Simojoen mukaan keskustelu on tarpeen. Hänen mukaansa Suomen tiukka linja ja yhä enenevä positiivinen suhtautuminen kannabikseen aiheuttaa ristiriitaa ja painetta polittiisesti. Simojoki peräänkuuluttaa tarkkaa pohdintaa ja valmistautumista muutoksiin. Laillistaminen kun tuo mukanaan myös haittoja, joita tulee osata ehkäistä. Hyödyt ja haitat on puntaroitava. Hän heittää yhtenä esimerkkinä Yhdysvallat, joissa kannabis on laillistettu 11 osavaltiossa, joissa nyt pohditaan nopean muutoksen seurauksia terveydenhuollon, oikeusjärjestelmän, työelämän ja koulun näkökulmista (Kostiainen 2019.)
Myös päihdekulttuuri muuttuu. Kun 60-luvulla käytettiin paljon LSD:tä, sitä ei nykyään juurikaan käytetä. Tupakkaakin poltettiin aiemmin enemmän ja sekin on vähentynyt. Saattaa olla, että jossain tulevaisuudessa kannabis ei enää kiinnosta, toteaa Simojoki (Kostiainen 2019.)
En itse kannata huumeiden laillistamista, mutta ymmärrän, ettei mikään asia ole niin mustavalkoinen, eikä yksinkertainen. Olen kuitenkin itsekin työskennellyt A-klinikalla ja nähnyt huumeiden käytön varjopuolet.
Asia on kuitenkin selvästi pohdittava myös päättäjien taholta. Simojoki tietää mistä puhuu. Hänellä on vankka kokemus ja näkemys monenlaisten päihteiden vaikutuksista pahimmillaan. Menkää ihmeessä kuuntelemaan hänen luentojaan, jos joskus tarjoutuu mahdollisuus. On todella asiantunteva!
Lähde: Kostiainen R. 2019. Huumehoidon resurssit eivät vastaa tarvetta. www.haaste.om.fi/fi/index/lehtiarkisto/haaste42019/huumehoidonresurssiteivatvastaatarvetta.html
0 notes
piateravainen · 5 years ago
Text
Varför behövs vaccinationer?
Tumblr media
Den här gången vill jag prata om vikten av vaccination.
Syftet med det nationella vaccinations programmet är ett skydda finländarna mot infektionssjukdomar (till exempel polio, kikhosta och stelkramp). Dessa vacciner är gratis för oss.
Sjukdomar är sådana att de kan skada och i värsta fall kan man dö. Vacciner skyddar också mot allvarliga följdsjukdomar.
Användningen av vacciner bygger på tillförlitliga forskning. Forskning visar att vacciner är ganska säkra och effektiva.
Vaccinationer kan förhindra allvarliga sjukdomar. Utöver det minskar risken för att personer som inte har vaccinerats ska insjukna (gruppskydd.)  
Vaccin är värt. Till exempel smittkoppor utrotades i hela världen med hjälp av vaccin.
Du kan läsa om det nationella vaccinationsprogrammet här.
Här är allt jag vill säga den här gången. Godnatt!
0 notes
piateravainen · 5 years ago
Text
Aivan hengästyn, vai voiko sanoa ahdistun lukiessani perusopetuksen ja lukion terveystieto-oppiaineen sisältöjä ja opetuksen ja laaja-alaisen osaamisen tavoitteita. Laaja-alaista se todellakin on! Kauhistus sentään! Uumoilin, että em sisällöissä tullaan näkemään tämän päivän ”muotisanoja” kuten globaali, kestävä kehitys ja monilukutaito. Ja näinhän se olikin…kaiken muun lisäksi! Tässä blogissani yritän valottaa edes vähän tätä valtavaa oppimisen ”pakettia”, vaikka en voi tietää onnistunko siinä mitenkään. On se tietomäärä niin valtava. No lähdetäänpä rohkeasti kokeilemaan.
Perusopetuksen sisältö ja tavoitteet
Perusopetuksen terveystieto-oppiaineen keskeinen sisältö liittyy terveyteen ja turvallisuuteen sekä hyvinvointiin. Siinä käsitellään erilaisia ilmiöitä ihmisen elämänkulun eri vaiheissa yksilön, perheen, yhteisön ja yhteiskunnan tasolla sekä soveltuvin osin myös globaalisti.  Sisältöalueita on kolme; terveyttä tukeva kasvu ja kehitys, terveyttä tukevat ja kuluttavat tekijät sekä sairauksien ehkäisy sekä terveys, yhteisöt, yhteiskunta ja kulttuuri. Jos kiinnostaa, perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet vuodelta 2014 löydät täältä: https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/perusopetuksen-opetussuunnitelman-perusteet
Perusopetuksen terveystietoaineen keskeisiä tavoitteita ovat muun muassa terveysosaamisen kehittäminen, terveyteen liittyvien tietojen ja taitojen karttuminen sekä kriittinen ajattelu. Yksi keskeinen asia on huomioida terveyden merkitys jokapäiväisessä elämässä ja ympäristössä. Itsetuntemuksen kasvattamista ja eettistä pohdintaa opetellaan. Tarkoitus on oppia ymmärtämään terveyden laaja-alaisuutta sekä edistämään terveyttä.
Perusopetuksen terveystietoaineen keskeisten sisältöjen yhteys laaja-alaisen osaamisen tavoitteisiin
Sisältöalueita on kolme; terveyttä tukeva kasvu ja kehitys, terveyttä tukevat ja kuluttavat tekijät sekä sairauksien ehkäisy sekä terveys, yhteisöt, yhteiskunta ja kulttuuri. Terveystiedon opetuksen tavoitteet sisältävät näitä edellä mainittuja sisältöalueita. Laaja-alainen osaaminen sen sijaan pitää sisällään seitsemän erilaista teemakokonaisuutta; ajattelu ja oppimaan oppiminen, kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu, itsestä huolehtiminen ja arjen taidot, monilukutaito, tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen, työelämätaidot ja yrittäjyys sekä osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen.
Terveyttä tukeva kasvu ja kehitys sisältää kaikki kolme sisältöaluetta, mutta neljä erilaista tavoiteryhmää. En niistä jokaista käy yksittäin läpi, mutta annan yhden esimerkin asiasta. Mikäli opetuksella tavoitellaan sitä, että koululainen kehittyy tunne- ja vuorovaikutustilanteissa ja kykenee toimimaan riita- ja kriisitilanteissa, sisältöalueena on vain tuo terveyttä tukea kasvu ja kehitys. Laaja-alaisen osaamisen tavoitteiksi on asetettu seuraavat; oppia vuorovaikutustaitoja, ilmaisua sekä kulttuurisia taitoja, joka tarkoittaa esimerkiksi itsensä ilmaisemista ja kulttuurisen identiteetin tunnistamista. Oppia huolehtimaan itsestä sekä selviämään arjen taidoista, joka pitää sisällään esimerkiksi itsestä, muista ja ympäristöstä huolehtimista. Oppia monilukutaitoa, joka tarkoittaa muun muassa tekstien tulkitsemista, arvottamista sekä tuottamista. Lisäksi tulisi oppia olemaan osallinen, vaikuttamaan ja rakentamaan kestävää tulevaisuutta.
Itse ajattelisin, että tuossa yllä mainitussa ”paketissa” olisi hyötyä myös hyvästä havainto- ja päättelykyvystä, joka laaja-alaisessa osaamisessa on sisällytetty opintoihin, joissa harjoitellaan ajattelua ja oppimaan oppimista. En myöskään löydä yhteyttä sille, tarvitaanko tunne- ja vuorovaikutustaitojen sekä kriisi- ja ristiriitatilanteiden harjoittamisessa ottaa huomioon yhteiskunnallista vaikuttamista tai kestävän tulevaisuuden rakentamista.
Sisällöltään terveyttä tukeva kasvu ja kehitys painottaa terveyden eri osa-alueiden kokonaisvaltaista lähestymistapaa, ja asioita tarkastellaan terveyden edistämisen ja sairauksien ennaltaehkäisyn näkökulmista. Koska opinnoissa otetaan huomioon perheen ja läheisten merkitys ja huolenpito sekä minäkuvan ja identiteetin kehittyminen myös mielenterveyden osalta, voidaan katsoa että aiheet sivuavat näin kestävää tulevaisuutta ja asioiden yhteiskunnallisuutta. 
Edellä mainitut aiheet ovat tosiaan tärkeitä niin yksilölle kuin yhteiskunnallekin, koska esimerkiksi mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet valtavasti, erityisesti nuorten osalta Suomessa. THL:n mukaan jopa 20-25% nuorista kärsii jostain mielenterveysongelmasta. Voit lukea lisää täältä https://thl.fi/fi/web/mielenterveys/mielenterveyshairiot/nuorten-mielenterveyshairiot
Tumblr media
Lukion terveystieto-oppiaineen keskeinen sisältö
Lukion terveystiedon keskeisiä asioita ovat muun muassa elämän kunnioittaminen, arvokas elämä, ihmisoikeudet sekä terveys ja turvallisuus ilmiönä sekä niihin liittyvät tiedot, taidot, itsetuntemus, eettiset näkökulmat sekä kriittinen ajattelu. Asioita tarkastellaan muun muassa tutkimus- ja globaaleista näkökulmista lähtien. Asioita tarkastellaan kriittisesti yhteiskunnan, ja arvomaailman näkökulmasta. Kursseilla opiskellaan muun muassa terveyden edellytyksiä, itsehoitovalmiuksia, mielenterveyteen liittyviä asioita (myös riippuvuuksista), psykologisia ja kulttuurisia ilmiöitä, teorioita ja malleja. Syventävistä kursseista; ihminen, ympäristö ja terveys sekä terveyttä tutkimassa voit lukea lisää; https://www.oph.fi/fi/tilastot-ja-julkaisut/julkaisut/lukion-opetussuunnitelman-perusteet-2015
Lukion terveystietoaineen keskeiset tavoitteet
Tavoitteena on oppia ymmärtämään erilaisia terveyteen liittyviä ilmiöitä laajemmista kuin yksilön näkökulmasta sekä oppia asioita laajempina kokonaisuuksina, myös tieteen näkökulmasta katsoen. Oman ja ympäristön terveyden ja turvallisuuden ymmärtäminen ja edistäminen on myös yksi tavoitteista. Tärkeää on myös oppia hakemaan tietoa ja arvioimaan sitä kriittisesti. Eettisten kysymysten pohdinta kuuluu myös lukiotasolle, samoin poliittisten päätösten merkitysten sisäistäminen.
Tumblr media
Huh huh!
Täytyy sanoa, että mikäli kaikki esitetyt oppimistavoitteet ja sisällöt käydään läpi peruskoulussa, pitäisi terveystiedon olla todella helppoa lukiossa. Tuntuukin siltä, kuin peruskoulussa olisi paljon laajemmat oppimisen tavoitteet, kuin lukiossa. Erona on, että lukiossa vaaditaan jo tieteelliseen kirjallisuuteen tutustumista, tiedon kriittistä arviointia sekä eettistä pohdintaa.
Sääliksi käy tämän päivän opettajia, mikäli joutuvat laatimaan opinto”paketit” voimassa olevien perusopetuksen ja lukion opetussuunnitelmien perusteella. Vaikka olen terveydenhoitaja ammatiltani ja aiheet ovat todella tuttuja, minulta menisi varmaan vuosi opintojen suunnitteluun ja silloin tieto olisi jo vanhaa, ainakin osittain.
FUME-peli
Käyttäisinkö Fume-peliä terveystiedon opetuksessa ja tukeeko se opetussuunnitelmien tavoitteita?
Fume -terveyspeli on suunnattu 10-13 -vuotiaille ja se käsittelee tupakkatuotteiden negatiivisia seurauksia. Kokeilin peliä. Ensi alkuun en oikein saanut juonesta kiinni. Kuvitus ja musiikki olivat melko naiveja. Niihin olisi voinut satsata enemmän. Itselle jäi olo, että mieleen painui enemmänkin säästöpossukuvat ja muut hassut asiat, kuin itse tieto. Voisin kuitenkin käyttää peliä terveystiedon tunnin alkuun esimerkiksi 10-vuotiaille. He voisivat kisata siitä, kuka saa eniten pisteitä, koska pisteitä kertyi nimenomaan oikeista terveysvalinnoista. Sen jälkeen haluisin ehdottomasti tietää, mitä oppilaat oppivat pelin annista ja jäikö mitä mieleen? Lisäksi olisi mahdollisuus käydä keskustelua tupakan terveyshaitoista. Peliriippuvuutta peli tuskin ainakaan aiheuttaa, oli sen verran tylsä. Pelin ja tietoa löydät täältä englannin ja myös suomen kielisenä https://fume.utu.fi/en/play-fume/
Että tukeeko se opetussuunnitelmien tavoitteita; no oppiihan siinä “pienen siivun” tavoitteista; jotain riippuvuudesta ja terveyden edistämisestä ja itsensä suojelemisesta ja sairauksista, mutta ennenkuin nuo kaikki on ymmärretty ja sisäistetty, vaatii se asiasta keskustelua. Pelkän pelin kautta ei sisäisty kaikki, mitä tupakka voi aiheuttaa ja mikä on tupakan esimerkiksi yhteiskunnallinen merkitys. Ehkä sitä ei vielä 10-vuotiaalta voi vaatiakaan.
”Maapallonko kokoiset tavoitteet?”
 4.9.2020
1 note · View note