Tumgik
steelarrow-a-blog · 6 years
Text
Mehtap Hiçsönmez ile kısa sürede büyüyen CHUCHU markası hakkında röportaj
Henüz 8 yaşındayken başlayan çanta merakı ile resim derslerinde çizdiği birbirinden farklı modellerdeki rengarenk çantaları bugün hayata geçiren Mehtap Hiçsönmez, yarattığı Chuchu markasıyla kısa sürede sektörde önemli bir yer elde etti.
Chuchu’nun dünyadaki son trendleri yansıtan öğelerle harmanlanmış neoklasik koleksiyonundaki en önemli özellik ‘’kişiye özel’’ hissini fazlasıyla içinde barındırması.
Chuchu'nun hikayesi nedir?
Chuchu ‘yu altı sene önce kurdum. İlk olarak oğlumun baş harfinin yazılı olduğu(A) clutchlar tasarladım daha sonrasında talepler üzerine harfleri çeşitlendirdim.  O dönemlerde markamı az kişi biliyordu. Onlarda zaten yakın çevrem ve arkadaşlarımdı. Onların görüşlerini dikkate alarak farklı renk ve desenlerde clutchlar üretmeye başladım. Asıl tanınma hikayem clutchlarım ile bebek şenliğine katılmam ile oldu. Bebek şenliğinde Buse Terim özellikle çantalarıma çok ilgi gösterdi ve Buse Terim sayesinde, o da instagramda paylaştığı için,  farklı clutchlarım o dönemde çok popüler oldu. Sonrasında bucket çantalar üretmeye başladım. Son iki senedir de bambu ve hasır çantalar üretiyorum.
Tasarımlarınızı farklı kılan özellikler nedir?
Ben 6 sene önce çanta tasarlamaya başladığımda ilk defa harfli clutchlar tasarlamaya başladım ve o dönemde böyle kişiselleştirilmiş, harfli çantalar yapan başka marka yoktu. O nedenle çok ilgi çekti sanırım. Özellikle clutchlar tasarlamıştım ve tasarladığım bu clutchlar ile bebek şenliğine katıldım. Buse Terim özellikle çantalarıma çok ilgi gösterdi ve buse terim sayesinde  farklı clutchlarım o dönemde çok popüler oldu. Ve aslında bir anlamda  harfli clutchlar  6 sene öncesine dönecek olursak ilk defa benim markam ile yapıldı diyebilirim.
İlk çıkış noktanız kişiselleştirilmiş clutch'lardı. Bu bilinçli olarak yapılan bir pazarlama stratejisi miydi? Neden kişiselleştirilmiş ürünler ile pazarda markanızı konumlandırmak istediniz?
Evet ilk çıkış noktam kişiselleştirilmiş clutchlardı. O dönemde sektörde çok fazla çanta markası vardı ve bende bu sektöre atıldığımda farklı olmak istiyordum. Bu amaçla pazarlama stratejimi kişiselleştirilmiş ürünler üstüne kurdum.
Koleksiyonunuzda standart ürünler mi yoksa kişiselleştirilmis ürünler mi daha çok talep görmektedir?
Koleksiyonlarımda en çok talep gören standart ürünlerden ziyade kişiselleştirilmiş ürünlerim. Aslında en çok talep görende harfli clutchlarım diyebilirim. Genelde de kendi harflerinden ziyade çocuklarının, eşlerinin harflerini isteyenler oluyor ya da bir arkadaşlarına  hediye alacakları zaman o kişinin baş harfini istiyorlar. Bazen de yaptığımız çantanın materyali, gümüş aksesuar veya altın aksesuar,  ya da derisi, kenarlarında leopar deseni kullanılması vb., ufak detayları  müşterilerimin tercihine bırakıyorum.
Koleksiyonunuzdaki ürünleri alan hedef kitle kimlerdir ?
Başlarken hedef kitlem daha genç bir kitleydi. 15 ile 35 yaş arasını düşünerek başlamıştım ama başladıktan sonra hedef kitlemin aslında 50 belki 55-60  yaşa kadar çıktığını gördüm. Çünkü bu işe başladıktan sonra ürün yelpazem de genişledi. Ürün yelpazem genişledikçe yaş aralığım da genişledi. Ürünlerimi 15 yaşındakilerde beğeniyor 60 yaşındakiler de beğeniyor. Bunların yanında özellikle de Araplar çanta ve clutchlarıma çok ilgi gösteriyor.
Hedef kitlenizin  markanızı tercih etmelerinin sebepleri ne olabilir? Kendilerinden bir şey katma hissi? Kendilerini özel hissetmeleri?
Benim ürünlerim gerçekten çok az üretiliyor çünkü çoğunun yapımı1 gün sürüyor ve ürünlerin malzemeleri özel olarak getirtiliyor. Bazı çantalarım  6 ustanın elinden geçip reyona çıkıyor ve gerçekten çok özel oluyorlar. Bu yüzden çok az yapılıyor ve sadece belli noktalarda satışa çıkıyor. Hani gerçekten özel insanlar, kendini özel hissetmek isteyen insanlar alıyor. Yani o çantayı eline aldığında  kendini mutlu hissetmek, özel hissetmek yani bu çanta sadece bende olabilecek benden başka çok az kişide var diyebilecek kişisel tercih ediyor. Yani az sayıda ve kişiselleştirilmiş oldukları ayrıyeten kendilerinden bir şey kattıkları için hedef kitlem tarafından bu çantalar tercih ediliyor
Ürünlerinizin kişiselleştirilebilir olması markanın pazarda bilinilirliğinin artmasında etkili oldu mu?
İnsanlar artık günümüzde daha kişiselleştirilebilir ürünleri tercih ediyorlar. Beymen, Harvey Nichols gibi mağazalarda sınırlı sayıda üretilen standart dışı ürünleri gördüklerinde veya sosyal medyayı yoğun olarak kullanan kişilerin hesaplarında bu ürünü kullandıklarını gördüklerinde ürünleri almak istiyorlar. Bu da pazar payımı hem de pazarda bilinilirliğimi arttırıyor.
Pazarin %33 'luk kismini olusturan Z Kuşağı (2000 sonrası doğanlar) Satın alma gücü anlaminda , ulaşmayı hedeflediğiniz bir kitle olabilir mi?
Z kuşağının mobil teknoloji, internet, online alışveriş, sosyal medya, dijital nesil gibi kavramlarla birlikte anılan bir kuşak olduğunu; Niteliklerine, davranış tarzlarına ve alışveriş alışkanlıklarına göre modern pazarlamanın ve e-ticaret sektörünün de odak noktası olmuş durumda olduklarını biliyorum. Buna bağlı olarak  ben yakın bir gelecekte hem yurt dışına açılmayı hedeflerken aynı zamanda da  Z kuşağına hitap eden ürünler de tasarlamayı hedefliyorum
Bana bu röportaj için vakit ayırdığınız ve bu değerli bilgiler için size çok teşekkür ederim Mehtap hanım.
Tumblr media
0 notes
steelarrow-a-blog · 6 years
Text
Z Kuşağı ve Kişiselleştirme
Bu kuşağın genel kişilik özelliği kendinden emin olması, teknolojiye yatkın olması ve harcamalarında temkinli olmasıdır. Yine bu kuşağın en önem verdiği konulardan biri de farklı olabilmektir. Bu öncelik onları kişiselleştirilmiş ürün ve içerikleri tercih etmeye itmektedir. IBM iş değerleri enstitüsü tarafından global çapta yapılan bir araştırmada Z kuşağının%44’ünün ürünlerin tasarım sürecinde etkin rol almak istediğini ortaya koymuştur. Bu da kişiselleştirilmiş ürün konusuna daha çok talep olduğunu göstermektedir.
0 notes
steelarrow-a-blog · 6 years
Text
Z Kuşağı Hakkında
Z kuşağı için çeşitli kaynaklarda farklı yıllar belirtilse de genel olarak 2000 yılından itibaren doğanlar bu kuşağa dahildir. Z kuşağına internet kuşağı da denilmektedir. Benim de içimde bulunduğum bu kuşak, doğduğu günden itibaren teknoloji ve internetle iç içedir. 
Tumblr media
0 notes
steelarrow-a-blog · 6 years
Photo
Tumblr media
Chuchu Çanta’nın isme özel çanta örneği
0 notes
steelarrow-a-blog · 6 years
Photo
Tumblr media
Nike marka kişiselleştirilmiş bir ayakkabı örneği. Sahibinin baş harfleri (nd) ayakkabı üzerine işlenmiş ve tüm aksesuarlar kendisinin tercihi.
0 notes
steelarrow-a-blog · 6 years
Text
Kişiselleştirmeyi Uygulayan Firma Örnekleri
Kişiselleştirmeyi uygulayan firmalara örnek olarak; Nike, Coca Cola, Starbucks, Nutella ve yerli bir marka olan Chuchu Çanta verilebilir.
Tumblr media
0 notes
steelarrow-a-blog · 6 years
Text
Kişiselleştirme Nedir?
Pazarda artan küresel rekabet koşulları, işletmelerin pazarlama fonksiyonlarını, müşteri istekleri doğrultusunda kaliteli, az maliyetli ve daha fazla kişiselleştirilebilen ürün ve hizmetler sunabilecekleri bir yapıya dönüştürmelerini sağlamıştır. Bu yaklaşım işletmeleri kişiye özel ürünler tasarlamaya yöneltmiştir. Bu ilişkide müşterilerden gelen geri bildirimler markaların müşterilerinin isteklerini anlayarak, müşterilerin talep ettiği ve kolaylıkla satılabilecek ürünleri üretmelerini sağlamıştır. İşte buna da kişiselleştirme denilmektedir.
0 notes
steelarrow-a-blog · 6 years
Text
Kişiselleştirme ve Z Kuşağı
Markaların tasarlanması ve pazarlanmasinda kişiselleştirmenin etkisi uzerine sizleri bilgilendirmek ve bilinçlendirmek amacı ile bu bloğu oluşturdum.
0 notes