Tumgik
valeriapeev · 3 years
Text
Regulile generale de asigurare a integrității calculatorului personal și a datelor personale, atât la domiciliu, cât și la muncă
În fiecare zi, suntem expuşi, atât acasă cât şi la locul de muncă, la ameninţări ce îşi au originea în spaţiul virtual. În majoritatea cazurilor nici măcar nu suntem conştienţi de acest lucru, sau dacă-l realizăm, nu reacţionăm la aceste ameninţări într-o manieră adecvată. În media apar zilnic articole referitoare la incidente de securitate şi la impactul pe care acestea îl au asupra noastră, ca indivizi sau organizaţii deopotrivă. Aceste incidente relatate sunt de fapt doar vârful iceberg-ului, în realitate fiind cu mult mai expuşi decât credem noi că suntem având în vedere că, din nefericire, riscurile asociate mediului virtual sunt în continuă creştere.
EȘTI ATENT LA DATELE TALE PERSONALE?
Nu completa formulare primite via e-mail, prin care ți se cer date cu caracter personal, parole,coduri secrete sau PIN-uri. Când vine vorba de date sensibile, instituțiile publice, băncile sau marile companii sunt mai… „conservatoare” și nu solicită să le fie transmise prin banalul e-mail. Așa că, cel mai probabil, acel mesaj prin care ți se spune că banca ta dorește să actualizeze datele clienților și are nevoie și de ale tale, inclusiv numărul cardului bancar, codul PIN și parola de conectare la contul de Internet Banking… nu este de la bancă! În privința realizării unei achiziții online, trebuie acordată o atenție sporită nivelului de securitate al paginii, dacă se optează pentru plata online cu un card bancar.Dacă pagina care solicită datele bancare nu utilizează protocolul HTTPS (ex: https://www.site-de cumpărături/ finalizarea_tranzacţiei/…), ci HTTP, care facilitează transmiterea datelor în clar, atunci se recomandă optarea pentru plata ramburs sau orientarea către un alt site web care deține produsul dorit.
Reguli:
1cumpărăturile să se realizeze doar de pe site-uri web recunoscute şi securizate;
2 contravaloarea unui produs achiziţionat nu trebuie transmisă înainte de verificarea existenţei şi funcţionalităţii acestuia, prin folosirea unui serviciu de escrow recunoscut;
3 nu se folosesc servicii financiare de transfer rapid WesternUnion sau MoneyGram înainte de recepţionarea produsului achiziţionat, mai ales când această operaţiune este solicitată de vânzător;
4 verificarea site-ului web (există magazine online fictive care au ca scop atragerea de clienţi şi reţinerea datelor bancare ale acestora).
5 respectarea unei simple metode de verificare, respectiv compararea link-urilor receptate prin mesaje de tip „spam“ cu cele legitime ale instituţiilor bancare.
Regulile generale de securitate pentru asigurarea integrităţii calculatorului şi a datelor personale:
– Alegeţi o parolă pentru contul dumneavoastră care să nu fie uşor de ghicit de către un alt utilizator sau program. În acest sens, evitaţi parolele generice („1234567” sau „parola”) sau folosirea drept parole a unor informaţii personale (zilele de naştere, numele de fată al mamei etc.) care sunt simplu de găsit prin tehnici de inginerie socială sau din simple căutări pe reţelele sociale.
– Nu daţi click pe mesaje care, deşi par fotografii, sunt fişiere executabile. Chiar dacă par că sunt transmise de prieteni, astfel de mesaje pot instala la descărcare un software periculos ce oferă atacatorilor control asupra calculatorului infectat.
– Ajustaţi-vă permanent setările de securitate şi confidenţialitate ale contului prin schimbarea periodică a parolei şi configurarea opţiunilor referitoare la caracterul public/privat al activităţilor.
– Fiţi circumspecţi în a deschide ataşamentele şi link-urile care încearcă să vă convingă să participaţi la sondaje pentru a câştiga premii, de obicei telefoane mobile sau tablete. Acestea pot ascunde în spatele lor viruşi sau aplicaţii maliţioase.
– Instalaţi o soluţie de securitate ce oferă protecţie completă şi aveţi în vedere ca aceasta să fie permanent actualizată cu cea mai recentă versiune;
– Nu dezvăluiţi niciodată informaţii referitoare la perioadele în care părăsiţi locuinţa;
– Fiţi circumspecţi în a accesa şi distribui link-uri de tipul „vezi cine ţi-a accesat profilul”, care pot ascunde conţinut periculos pentru sistemul informatic.
1 note · View note