Tumgik
xzoeg-blog · 5 years
Text
Trends in de werkvelden
Welkom bij mijn blog voor de werkveldverkenning van beeldende kunst, design en fashion. Het leukste eerst; de trends uit deze werkvelden!
Duurzame mode
Beginnend bij de fashion kant van het werkveld. De trend ‘duurzame mode’ gaat globaal, de bijhorende uitspraak: ‘De textielindustrie is verantwoordelijk voor 10 procent van de CO2-uitstoot.’ heeft mensen daadwerkelijk aan het denken gezet. Consumenten, maar ook winkeliers. Zij willen duurzaamheid door laten schijnen bij consumenten. Hierbij helpt het dat mensen in deze tijd graag de waarheid over hun aankopen willen weten, dit is zo bij voeding maar ook bij kleding. Duurzaamheid hangt nog niet op de labels in t-shirts, maar doordat het up-coming is blijft het online ook up-to-date, veel merken melden online hoe hun manier van kleding maken is. Of ga eens langs bij Fashion For Good in Amsterdam. Zij leggen het gehele proces over duurzame kleding uit en verkopen er zelfs een duurzame en steeds vernieuwende collectie. Nu er ook een museum over is blijkt het een nog duidelijkere trend te zijn. 
Terug in de tijd 
In de stad is deze trend overduidelijk, the eighties and nineties are back! Je komt deze trend tegen bij outfits van mensen, dus de fashion kant. Maar ook in winkels die de kleuren uit deze jaren terughalen. Met nadruk op de typische eighties sportjacks en de korte pastelkleurige rokjes voor de dames. Felle kleuren en pasteltinten speelden een belangrijke rol, bij de design kant komen ook patronen hierbij kijken. De veelvoorkomende geometrische vormen komen door de combinatie met felle kleuren en pasteltinten op een andere, betere, manier tot hun recht. Dit komt voor bij in deze stijl ontworpen inpakpapier tot stoelbekleding met een nostalgisch printje. 
Maatschappelijke trends vertaald in beeldende kunst 
Zonne-energie, voedselverspilling en het watertekort. Drie trends waar kunstenaars op in kunnen spelen, en dit doen ze ook zeker. Er is namelijk vraag van bedrijven naar een communicatie tussen kunst en bijvoorbeeld de drie bovenstaande trends, maatschappelijke vraagstukken. Door deze twee onderwerpen te verbinden komen er geheel nieuwe ideeën opborrelen, vaak bedenkt het bedrijf wat ze willen bereiken, wat hun aandeel van het plan daarin is en wat de richtlijnen voor de kunstenaar zijn. Vervolgens komt er een vraag vanuit het bedrijf op het internet/ in de kranten en volgt er een contest met de aangemelde kunstenaars. Dit soort projecten eindigen bijvoorbeeld in tegels waardoor het regenwater zich richt naar het riool verplaatst als het water door klimaatverandering niet meer goed kan worden afgevoerd. Bij een goede samenwerking fuseren de kunstenaar en het bedrijf vaak, althans een deel van het bedrijf.
Open composities 
Weg met de frames, achtergronden en omleidingen zeggen designers. Voor deze trend werden er overal lijnen en ingevulde vlakken als achtergrond gebruikt bij bijvoorbeeld reclamefoto's. Deze trend zal zich nog meer ontplooien in 2019, designers zullen enkel de foto of een deel van de gehele foto laten zien. De compositie van de foto/ het design kan gemakkelijk veranderen met online bewerkingsprogramma’s maar ook op geprinte designs. De compositie kan de afbeelding oneindig maken. De open compositie zal de kijkers verbeelding aantasten waarbij je zal denken; wat is er nog meer?
Bronnenlijst
Top Graphic Design Trends 2019: Fresh Hot & Bold | GraphicMama. (2019, 15 januari). Geraadpleegd op 21 januari 2019, van https://graphicmama.com/blog/graphic-design-trends-2019/
Vermeij, L. (2017, 11 oktober). Duurzame mode is meer dan een trend. Geraadpleegd op 21 januari 2019, van https://www.metronieuws.nl/lifestyle/2017/10/duurzame-mode-is-meer-dan-een-trend
Voetman, L. (2017, 26 oktober). Artikel | Maatschappelijke trends en de onmisbare blik van de kunstenaar - Mestmag.nl. Geraadpleegd op 21 januari 2019, van https://www.mestmag.nl/maatschappelijke-trends-en-onmisbare-blik-kunstenaar/
0 notes
xzoeg-blog · 5 years
Text
3 Partijen uit de werkvelden
Welkom terug op mijn blog! Deze post zal gaan over 3 grote partijen die aanwezig zijn in de werkvelden en waarom ze van belang zijn. 
Spijkers en Spijkers
We beginnen met de fashion partij waarbij ik gekozen heb voor Spijkers en Spijkers. De zussen Truus en Riet Spijkers zijn begonnen met catwalk collecties in 2001 met hun eigen merk, Spijkers en Spijkers, en doen dit tot op heden. Wat zo bijzonder aan de gezusters is; de inspiratie voor hun collecties halen ze uit sterke vrouwen uit de geschiedenis. Hierbij willen ze ook het stereotype vrouwbeeld aanvechten, met hun kleding willen ze een realistische stap dichterbij dit streven komen. Ze vinden dat alle vrouwen over een kam worden gestreken en ze verzetten zich hiertegen met de diepere lagen achter hun collecties. Een voorbeeld hiervan is dat ze enkel vrouwenkleding ontwerpen, met jurken als belangrijkste item, maar wel jurken die bij elke soort/ maat vrouw aansluiten. Doordat Spijkers en Spijkers zo feministisch gericht is zijn de zussen een belangrijke ‘speler’ in de fashion industrie. Het feministische gecombineerd met jurken voor alle maten passend hebben is een gouden sleutel formule. Ook vrouwen die een maatje meer hebben dan het algemeen bekende modellenlichaampje, met nadruk op -pje, willen jurken van de catwalk aankunnen. Doordat Truus en Riet dit mogelijk maken met hun merk zijn er veel deuren voor klanten, maar ook voor andere merken die hetzelfde deden opengegaan.
Rood-blauwe stoel 
Bij de titel komt hopelijk Gerrit Rietveld in je op. Hij is al 55 jaar niet meer onder ons maar deze architect heeft zo veel invloed gehad, dat hij nog steeds een enorme partij voor de design kant blijft. Zijn meubels moesten bijdragen aan de moderne leefwijze, in 1918 ontwierp hij zijn lattenleunstoel in de stijl van De Stijl, hij zag wat in de idealen van deze stroming en besloot erin mee te gaan. Het doel van deze stroming was het nastreven van een betere maatschappij die zou ontstaan bij zuivere vormen en de pure kunst van De Stijl. In deze stijl ontwierp Rietveld ook zijn stoel. Ik blijf nadrukkelijk bij de ontworpen lattenleunstoel omdat Rietveld hiermee een begin van al zijn ‘namaak’ stoelen heeft gemaakt. Zijn systeem is doorgegroeid en bijna alle interieur ontwerpers hebben een versie op Rietveld zijn stoel. Zijn streven heeft hij zeker meegeholpen. De betere samenleving zit heerlijk op zijn, nagemaakte, maar nog steeds zuiver van vorm, stoel. 
Banksy 
Er valt niet te ontkomen aan deze geheimzinnige man, in mijn ogen is hij zeker een designer. Deze kunstenaar heeft een belangrijke missie, met zijn cartoonstyle gebruikt hij vaak stadsmuren om een maatschappelijk vraagstuk, althans voor hem een vraagstuk, aan te kaarten. Zijn graffiti’s zijn uitingen van zijn meningen. Daarbij maakt zijn identiteit hem geheimzinnig, niemand weet wie hij, of zij, is. Banksy bereikt met zijn werk aandacht naar hetgeen waar hij over nadenkt als hij aan nare dingen uit de maatschappij denkt. Dit zet mensen aan het denken, laat conversaties hierover bestaan en bereikt zelfs het nieuws plus de politiek. En dat is zeker van belang in onze tijd, vol met meningsuitingen en maatschappelijke vraagstukken.
Bronnenlijst
De Meyer, F. (z.d.). Banksy, een kunstenaar met een missie (?). Geraadpleegd op 22 januari 2019, van http://www.theartcouch.be/nieuws/banksy-een-kunstenaar-met-een-missie/
Voor de informatie over Spijkers en Spijkers heb ik mijn verslag van Theorie en analyse van creativiteit gebruikt. 
Voor de informatie over Rietveld heb ik mijn samenvatting uit klas HAVO5 gebruikt.
0 notes
xzoeg-blog · 5 years
Text
Uitjes: DDW, #hetzitmenietlekker + Studio DaG
Welkom bij mijn blogpost over de uitjes van deze werkveldverkenning. De excursie was een middag naar de Dutch Design Week en het werkveldcafé, #hetzitmenietlekker, vond plaats bij Pakhuis de Zwijger. Als meeloopdag heb ik een dag meegelopen bij Studio DaG.
Dutch Design Week
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
Bovenstaande afbeeldingen zijn genomen bij de Dutch Design Week 2018. De eerste afbeelding is genomen van het werk, Spectrum, van Rutger de Vries op de, meestal gesloten, bovenste verdieping van de Bijenkorf. De hierna opvolgende foto’s zijn in het Warehouse of Innovation genomen. Met voor mij het hoogtepunt; de samenwerking van Sunbrella en Le Roi. Daarnaast was het ook tof om het werk van de HKU-studenten fashion te zien.
#hetzitmenietlekker x Pakhuis de Zwijger
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
Als tweede, Pakhuis de Zwijger in samenwerking met #hetzitmenietlekker. Zoals ook in mijn blogpost over trends vermeldt staat is een eerlijke mode-industrie hetgeen waar mensen zich in verdiepen. Bij de mini-markt en het programma met sprekers kwam ik tijdens deze avond veel te weten over fair fashion. Zo liet Floortje Dessing arbeidsomstandigheden van fabriekswerkers zien en werd er eerlijke kleding, met een duidelijk verhaal verkocht op de mini-markt.
Studio DaG
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
Mijn meeloopdag vond plaats bij Studio DaG. Dit is het bedrijf van Guus en Denise die samen deze ontwerpstudio zijn opgestart, gelegen op Sectie C in Eindhoven. Ze delen hier een ruimte met 3 andere creatief ondernemers. Wat Guus en Denise vooral willen is de balans vinden tussen werk en leven, geld en geluk, product en identiteit, hebberigheid en continuïteit. Het was een interessante meeloopdag, waarbij ik heb geleerd dat het mooi is als een meubel/ product een houdbaarheid met zich meedraagt, hun belangrijkste streven.
2 notes · View notes