Tumgik
yavrukopekmamasial · 5 years
Text
Yavru Köpek Besin Tavsiyesi
İçeriğinde sağlam vitamin ve mineraller bulunan, köpek dostlarımızın günlük olarak aldığı köpek mamasının yanı sıra, ek besinler adına takviye olarak değişik yiyecekler bulunmaktadır. Özellikle vitaminler yavru köpekler için büyük bir önem taşır. Yavru köpek maması içeriğinde pek çok mineral bulundursa da fiziksel açıdan günlük enerjisini tam olarak alabilmesi için takviye olarak vitamin ve ek besinlerle desteklenebilir. Bu besin takviyeleri mutlaka büyük markalar eşliğinde doğru bir şekilde araştırılmalı ve seçilmelidir. Veterinerlerin önerdiği ve kas gelişimi ile diş ve diş etlerinin de gelişimine katkı sağlayan bu ek besin kaynakları farklı yaşlarda ve boyutlardaki bütün köpeklerin güçlü bir enerji elde etmesine de olanak vermektedir. Köpeklerin gelişimi için ve onların ihtiyaç duyacağı enerjinin en iyi şekilde alınması adına ek besinler, ayrıca veterinerlere danışılarak farklı gıda takviyesi örnekleri de alınabilir. Bu konuda tamamen kaliteli yiyeceklerin bir araya getirilerek hazırlanmış olduğu harika ek besin seçenekleri bulunmaktadır. Köpeklerin sağlığını tamamen olumlu etkileyen ve onların daha uzun ömürlü yaşamasına fırsat sağlayan vitamin ve ek besinler köpeklerin damak tadına uygun şekilde hazırlanmaktadır.
Tumblr media
Köpek dostlarınızın ırkına, yaşına ve boyutları ile birlikte varsa özel sorunlarına özel bir besin planlaması altında hazırlanmış olan takviye gıdalar tercih edilebilir. Vitaminler gelişim için ne kadar önemli olsa da doğru dozda ve doğru vitaminler tercih edilmelidir.  Bazen kalıtsal gelişim bozuklukları, metabolizmanın bazı gıdalara duyarlı olması nedeni ile gıdalardan temin edilemeyen vitaminler takviye yoluyla verilebilir. Köpek dostunuzun sağlık sorunları nedeniyle sindiremediği gıdalarda yer alan vitaminler takviye edilebilir. Köpek dostunuzun gelişiminde bir sorun söz konusuysa, önce beslenme rejimini düzeltmeye çalışmalı, yetmezse vitamin takviyesini düşünmelisiniz. Vitamin takviyeleri sadece gerekli görüldüğünde yapılmalıdır. Çünkü köpek dostunuz için yanlış seçilmiş ya da aşırı dozda vitaminler, en az vitamin eksiklikleri kadar sakıncalıdır. Özellikle kalsiyum köpekler ve kediler için kritik bir konudur. Seçilen kedi maması ve köpek maması kalsiyum fazlalığı ya da eksikliği bulundurmamalıdır. Kalsiyum eksikliği gelişimi yavaşlatırken kalsiyum fazlalığı kas ve iskelet sistemine zarar verebilir.
0 notes
yavrukopekmamasial · 5 years
Text
Yavru Köpek Aşıları Nelerdir
Köpeklerin aşılarına başlamadan önce parazit tedavisinin yapılmış olması gereklidir. Hali hazırda köpeğinizde bulunan parazitler bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve virüslere karşı savunmasız kalmasına neden olabilmektedir. Parazit tedavileri yapılmadan aşılama başlandığında hastalıklara yakalanma riski daha çok artmaktadır. Yavru köpekler 6-8 haftalık olduklarında ilk aşıları başlayabilir. Köpek aşıları köpeğinizin sağlığı ve yaşam kalitesi açısından son derece önemlidir. Yavru bir köpeğe yapılması gereken 4 temel aşı vardır. İlk aşılamalarda 2 doz olarak yapılır ve yıllık tek doz ile korumanın devamı sağlanır. Bu aşılar; Puppy DP, Karma Aşı (Adenovirus, Distemper, Parvovirus, Leptospira, Parainfluenza), Corona Aşısı (Coronavirus), Bordetella (Bordetella bronchiseptica), Kuduz (Rabies) aşılarıdır. 6. Haftada Puppy DP, 7. Haftada Parazit Tedavileri, 8.Haftada 1. Karma Aşı, 9. Haftada 1.Bronchine Aşısı, 10.Haftada 1. Corona Aşısı, 11.Haftada 2. Karma Aşı, 12.Haftada 2. Bronchine Aşısı, 13.Haftada 2. Corona Aşısı, 14.Haftada 1. Lyme Aşısı, 15.Haftada Kuduz Aşısı, 16.Haftada 2. Lyme Aşısı, 17.Haftada ise Parazit Tedavileri aşıları yapılmaktadır. Tıpkı köpeğinizin köpek maması beslenme alışkanlığı olduğu gibi gerekli tüm aşılar içinde bu alışkanlık kazandırılmalıdır. Ufakken kontrol altında tutulabilen köpekler büyüdüklerinde her zaman kontrol altında tutulamayabilir. Veteriner alışkanlığı sağlanabilirse köpeği kontrol etmekte son derece kolay olacaktır.
Tumblr media
Köpeklerde aşılama gerektiren hastalıklar vardır. Parvoviral Enteritis; Parvovirus’ün neden olduğu kanlı ishal, kusma, artmış sıvı kaybı ve ani ölüm görülebilen oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Köpek gençlik hastalığı; solunum, sindirim ve sinir sisteminde bozukluklar oluşturan bulaşıcı ve öldürücü bir hastalıktır. Enfeksiyöz Laringotracheitis; solunum sisteminde bozukluk oluşturan bulaşıcı viral bir hastalıktır. Leptospirosis; kanlı ve yoğun ishal, sarılık ve böbrek bozukluğu oluşturan oldukça bulaşıcı ve ölüme sebep olabilen bir hastalıktır. Kennel Cough; üst solunum yollarının enfeksiyonudur. Çok bulaşıcı bir hastalıktır.  Özellikle kalabalık ortamda yaşayan köpeklerde, barınaktan sahiplenilen hayvanlarda görülür. Coronavirus Enfeksiyonu; iştahsızlık, kusma, kanlı ve bol mukuslu ishale görülebilen, doğal koşullarda uzun süre hayatta kalabilen bir virüs olan Coronavirus’un sebep olduğu bulaşıcı viral bir hastalıktır. Köpek Herpes Virüs Enfeksiyonu; yeni doğan yavrularda ölümlere, ergin köpeklerde solunum ve ürogenital sistemlerde enfeksiyon oluşturan bulaşıcı viral bir hastalıktır. Kuduz; insanlara da bulaşabilen, sinirsel belirtiler gösteren ve ölümden önceki son 7-12 gün arası bulaşma gösteren bir hastalıktır. Lyme; insanlara bulaşabilen yani zoonoz bir hastalıktır. Bu aşıların yanı sıra evde beslediğimiz evcil hayvanlarımızın bu bakteri ve mikroplardan korunabilmesi için içerisinde ne olduğunu bildiğimiz, güvendiğimiz kedi maması ve yavru köpek maması tercihlerimiz arasında olmalıdır. Böylece belirsiz yiyecekler yiyerek mikrop almasının önüne geçebiliriz.
0 notes