Tumgik
Text
Innovoinnin työkaluja
Tumblr media
Innovointi voi olla hauskaa, jos sitä ei oteta liian vakavasti sekä siinä hyödynnetään erilaisia työkaluja.
Itselleni kaikki innovointi ja sen apuna käytetyt työvälineet ovat mielenkiintoisia ja mukavia käyttää. Ajatusvirta saa kulkea vapaana ja muiden ideoista saa uusia kiinnostavia näkökulmia ratkaistavaan ongelmaan. Kaikki ihmiset ovat omalla tavallaan erilaisia ja tämä tulee innovoinnissa hienosti esille. Aion ehdottomasti tulevaisuudessakin käyttää kaikkia mahdollisia innovoinnin välineitä ongelman koosta riippumatta!
Tumblr media
Innovoinnin työkaluja:
Ideointi: Aivoriihi - Brainstorming. Menetelmän perusajatus on, että määrä tuottaa laatua. Hyvien ja toteuttamiskelpoisten ideoiden todennäköisyys korreloi suoraan ideoiden määrään. Menetelmään tarvitaan fasilitaattori ja 5-10 hengen ryhmä. Aivoriihi alkaa aiheen tai kysymyksen esittämisellä, mihin ideoidaan ratkaisuja. Osallistujat voivat esittää ideoitaan vapaasti esimerkiksi istumajärjestyksessä, jolloin kaikki pääsevät ääneen. Kaikki ideat kirjataan ylös fasilitaattorin toimesta. Fasilitaattori voi myös kannustaa ryhmää parantelemaan ja yhdistelemään esiin tulleita ideoita. Aivoriihi ei ole ”tiukkapipoisia” varten, tärkeää on irtaantua totutuista ratkaisuista ja ajattelumalleista!
Aivoriihen periaatteita ovat:
Ideoita ei arvioida tai tuomita
Liioiteltujen ja villien ideoiden keksimiseen kannustetaan
Määrä korvaa laadun
Muiden ideoita jatkokehitetään
Kaikki osallistujat ja ideat ovat tasa-arvoisia
Tumblr media
Ideointi: Brain writing eli 6-3-5 -menetelmä. Menetelmä perustuu aivoriiheen ja sen tavoitteena on saada jopa 108 uutta ideaa puolessa tunnissa. Ideoissa tärkeää on määrä, ei niinkään laatu. Osallistujia voi olla 2-6 ideoijaa. Ideointi alkaa niin, että jokainen osallistuja kirjoittaa paperille kolme ideaa esitetyn kysymyksen mukaan. Muutaman minuutin kuluttua paperi annetaan viereiselle ideoijalle, joka lisää siihen kolme uutta ideaa tai jatkoideoi aiempia ideoita. Näin edetään, kunnes kaikki osallistujat ovat kirjanneet ideoitaan. Ideointi tapahtuu hiljaisuudessa eli osallistujat eivät keskustele keskenään.
Tumblr media
Ideointi: Lotus blossom eli lootuksen kukka. Tämä alun perin japanilainen menetelmä rakentuu aivoriihiajatteluun yhdistäen siihen visuaalisesti mind map -tyyppistä ajattelua. Menetelmässä on yhdeksän ruudukkoa (esim. A:sta H:n), joissa jokaisessa on puolestaan yhdeksän ruutua. Ideointi aloitetaan keskimmäisestä ruudukosta (I), johon kirjoitetaan ongelma, joka pitäisi ratkaista. Kahdeksan ratkaisuideaa kirjataan ympäröiviin ruutuihin. Seuraavaksi nämä ideat siirretään ulkokehällä olevien ruudukkojen keskiöön ja ideointia jatketaan, kunnes kaikki ruudukot ovat täynnä.
Tumblr media
Ideoiden tarkastelu: Six Thinking Hats ajatteluhatut. Menetelmä auttaa ideoijia tarkastelemaan asiaa eri näkökulmista sekä helpottaa päätöksen teossa. Sitä voidaan käyttää ajattelun ja keskustelun apuvälineenä noudattamalla eri hattujen mukaisia ajattelumalleja ja rooleja. Hatut voidaan symboloida esimerkiksi värillisillä papereilla, jotta kaikki osallistujat tietävät minkä värinen hattu kenelläkin on käytössä.
Esimerkki hattujen väreistä ja ajattelumalleista:
Valkoinen. Keskittyy faktoihin ja on objektiivinen
Punainen. Korostaa tunteita ja on intuitiivinen
Musta. Pohtii riskejä ja on loogisessa mielessä negatiivinen
Keltainen. Miettii etuja ja on positiivinen sekä optimistinen
Vihreä. Ehdottaa uusia ideoita ja on luova
Sininen. Tarkkailee ja reflektoi keskusteluprosessia ja on ryhmän johtaja sekä keskustelun kirjaaja
Tumblr media
1 note · View note
Text
Fasilitointi ja reflektointi. Facil?
Tumblr media
Fasilitointi voidaan määritellä niin, että se tarkoittaa ryhmälähtöistä työskentelyä. Termin alkuperä on latinankielen sanassa facil, joka tarkoittaa helppoa. Fasilitoinnin tarkoituksena on siis tehdä ryhmän työskentelystä helpompaa, edistää luovuutta, saada kaikkien ryhmäläisten asiantuntemus yhteiseen käyttöön sekä käyttää aikaa tehokkaasti ja varmistaa tuloksellisuus. 
Fasilitointi voidaan jakaa kolmeen selkeään vaiheeseen:
Kysymysten laadinta
Osallistaminen
Dokumentointi.
Mitä itse opin fasilitoinnista?
ILMAPIIRI. Tärkeää on oikeanlainen ilmapiiri, jossa kenenkään ei tarvitse ”pelätä” omia ideoitaan ja ajatuksenvirtaa. Positiivinen ja iloinen ilmapiiri tuo hyvän lopputuloksen. Fasilitaattorin tärkeimpänä taitona pitäisin oikeaa asennetta ja kuuntelua.
Tumblr media
OHJAAVAT KYSYMYKSET. Kysymysten suunnittelu etukäteen on myös tärkeää, jotta vältytään ns. jumittumiselta vain yhteen näkökulmaan tai asiaan. Avoimet kysymykset myös helpottavat ryhmäläisten toimintaa ja ohjaavat ideoinnissa eteenpäin. Kokemuksen karttuessa myös sopivien kysymysten laatiminen tulee helpommaksi ja tilanteen mukaan eteneminen on luontevampaa. Fasilitaattorin tehtävä on ohjata ryhmän prosessia, heidän tuottaessa sisältöä.
Tumblr media
DOKUMENTOINTI. Dokumentointi ja fasilitoinnin eteneminen on syytä tehdä tarpeeksi riittävän isolle paperille, piirtotaululle tai fläppitaululle. Näin kaikki ryhmän jäsenet näkevät etenemisen ja tuntevat myös onnistumisen tunnetta, mikä puolestaan motivoi jatkamaan ideointia. Tehty tuotos on helppo tallentaa älypuhelimen kameralla ja jakaa jälkikäteen digitaalisesti kuvana.
2 notes · View notes
Text
Digi 5.5 Googlen tuoteperhe
Tumblr media
Googlelle on runsaasti palveluja, joiden tarkoituksena on edistää niin yksityishenkilöiden kuin yritysten digitaalista kehitystä. Ohessa esittely kolmesta asiakasyritykselle hyödyllisestä Googlen tuotteesta tai palvelusta. 
AdWORDS. Google AdWords palvelulla voi houkutella uusia asiakkaita verkkosivustolle tai lisätä verkkomyyntiä, mainosta sekä paikallisesti että maailmanlaajuisesti sekä tavoittaa oikeat henkilöt oikeaan aikaan. Sen avulla voidaan tavoittaa kohdeasiakkaita monin eri tavoin: tekstipohjaisilla hakumainoksilla, graafisilla Display-mainoksilla, YouTube-videomainoksilla tai sovelluksen sisäisillä mobiilimainoksilla.
Google AdWords tilin hankkiminen on ilmaista eli yrittäjä maksaa vain, kun käyttäjä siirtyy verkkosivustolle tai klikkaa mainosta. Palvelun aloittaminen ei siis vaadi suurta mainosbudjettia, vaan yrittäjä voi asettaa omat rajansa.
Tumblr media
GOOGLE SURVEYS. Palvelu on ratkaisu kaiken kokoisille yrityksille, jotka tarvitsevat markkinatutkimusta liiketoiminnasta ja kuluttajista oman päätöksenteon helpottamiseksi. Google Surveys on nopea, tarkka ja edullinen verkkotutkimus.
Google Surveys perustuu kolmeen kohtaan: Kysymysten esittämiseen, vastausten saamiseen ja analysoitujen tulosten näkemiseen.
Tumblr media
GOOGLE SHOPPING CAMPAIGNS. Palvelun Shopping -mainokset ilmestyvät muun muassa Google haussa, kuvissa ja YouTubessa, kun kuluttajat hakevat yrityksen tuotteita. Palvelulla tavoittaa kuluttajat niin kotikoneelta kuin mobiililaitteeltakin. Palvelun käyttö on helppoa ja myös Google tuki sekä tipsit löytyy.
3 notes · View notes
Text
Digi 5.4 Hakukoneoptimointi (SEO)
Tumblr media
Yksi verkkosuunnittelun tärkeimmistä tavoitteista on Googlen hakutulosten kärkipaikoilla näkyminen. Googlen itse laatimaa hakukoneopasta hyväksikäyttäen voidaan helposti optimoida yrityksen omien verkkosivujen näkyvyyttä. Ohessa 10 käytännönläheistä kohtaa.
Luo yksilölliset ja osuvat otsikot sivuille. Merkitse sivujen otsikot title-tunnistetta käyttäen. Tunniste kertoo sekä käyttäjille että hakukoneille, mikä on tietyn sivun aihe. Yksilöllinen title-tunniste voidaan luoda jokaiselle sivuston sivulle. Sivun otsikkotiedot näytetään hakutuloksissa, yleensä tulosten ensimmäisellä rivillä. Tämä auttaa hakijaa tarkistamaan liittyykö sivu hänen tekemäänsä hakuun.
Hyödynnä ”Description” -sisällönkuvauskenttää. Sivua kuvaava description-sisällönkuvauskenttä antaa Googlelle ja muille hakukoneille yhteenvedon sivun sisällöstä. Sisällönkuvauskentät ovat tärkeitä, koska Google saattaa käyttää niitä sivujesi katkelmina.
Paranna URL-osoitteiden rakennetta. Helposti luettavat URL-osoitteet auttavat ymmärtämään sisältöä paremmin. Kun URL-osoite sisältää osuvia sanoja, käyttäjät ja hakukoneet saavat enemmän tietoa sivusta kuin jos osoite sisältää tunnisteen tai oudosti nimetyn parametrin. URL-osoitteet näytetään hakutuloksen osana asiakirjan otsikon ja katkelman alla.
Paranna sivuston navigointia. Sivuston navigointi on tärkeä, koska sen avulla vierailijat löytävät nopeasti haluamansa sisällön. Mieti miten vierailijat siirtyvät pääsivulta tarkempaa tietoa sisältävälle sivulle. Helppokäyttöisyys voidaan varmistaa linkkipolkujen avulla. Laadi oma sivustokartta sekä käyttäjille että hakukoneille.
Tarjoa laadukasta sisältöä ja palvelua. Vetoavan ja hyödyllisen sisällön luominen tuo kaikkein eniten hyötyä näistä esitetyistä kymmenestä kohdasta! Eli luo sisältösi pääasiallisesti käyttäjiä, ei hakukoneita varten.
Kirjoita parempi ankkuriteksti. Ankkuriteksti on napsautettava teksti, jonka käyttäjät näkevät linkin tuloksena. Se kertoo käyttäjille ja Googlelle jotain sivusta, jolle linkki johtaa. Muotoile linkit siten, että ne on helppo huomata.
Optimoi kuvien käyttö. Kuviin liittyvää tietoa voi antaa ”alt” -attribuutin avulla. Sen avulla voi määrittää kuvaa kuvaavaa tekstiä, joka näytetään, jos kuvaa ei jostain syystä voida näyttää. Kuvatiedostot kannattaa tallentaa yhteen hakemistoon, kuviin johtavan polun yksinkertaistamiseksi.
Käytä otsikkotunnisteita oikeaoppisesti. Korosta tärkeää tekstiä otsikkotunnisteiden avulla. Käyttäjät voivat myös päätellä jotakin otsikon olevan tekstin sisällöstä.
Käytä Robots.txt tiedostoa tehokkaasti. Tiedosto kertoo hakukoneille, saavatko ne lukea ja indeksoida sivuston osia. Voit rajoittaa lukemista ja indeksointia robots.txt-tiedoston avulla alueilla, joissa se ei ole tarpeellista.
Ilmoita Googlelle mobiilisivustoista. Mobiilisivustojen asetukset kannattaa määrittää siten, että ne voidaan indeksoida oikein. Niiden käyttämä muoto eroaa tavallisista tietokoneille tarkoitetuista sivustoista, joten varmista, että Google indeksoi mobiilisivuston sekä tunnistaa mobiili-URL-osoitteen.
3 notes · View notes
Text
Digi 5.3 Verkkosivuston ominaisuudet
Tumblr media
Entrepreneur.com-sivusto listaa 50 vinkkiä pienyrityksen verkkopalvelun kehittämiseksi. Ohessa listaa hyväksikäyttäen kuusi kehityskohdetta asiakasyritykselle.
Alatunniste, yrityksen aukioloajat. Verkkosivujen aloitussivun alatunnisteesta olisi hyvä löytyä asiakasyrityksen baarien aukioloajat, jotta asiakkaan ei tarvitse etsiä niitä erikseen sivuston muun sisällön seasta.  
Verkkosivujen sisältö, yhteydenottolomake. Yksinkertainen ja selkeä yhteydenottolomake helpottaa ja edesauttaa asiakasta yhteydenotossa. Lomakkeen kautta voi hoitaa kaiken yhteydenoton yhdellä viestillä.  
Verkkosivujen sisältö, roskapostin suodatin. Tämä voidaan hoitaa teknisesti esimerkiksi klikattavalla ruudulla ”en ole robotti”, minkä jälkeen yhteydenottolomake voidaan lähettää eteenpäin.
Verkkosivujen sisältö, yksityisyyden suojaan liittyvät sopimusehdot, tietosuoja ja rekisteriselosteet. Asiakkaan tulee saada tieto siitä miksi ja mitä tietoja hänestä mahdollisesti kerätään sivuston kautta.
Verkkosivujen sisältö, usein kysyttyjä kysymyksiä vastauksineen (FAQ). Tähän osioon on helppo laittaa kaikki esimerkiksi asiakaspalautteen kautta tulleet kysymykset ja tuoteinformaatiot.
Yrityksen oma blogisivu. Sisältää muun muassa hakutoiminnon julkaistuille blogeille, jakamistoiminnot eri sosiaalisenmedian kanaville, kommentoinnin ja yrityksen luetuimmat blogit esittävän sivuelementin.
3 notes · View notes
Text
Digi 5.2 Suosituimmat verkkopalvelut
Tumblr media
TNS Metrix -palvelu mittaa kävijämäärältään Suomen suosituimpia verkkopalveluita. Ohessa esittely kahdesta sivustosta toiminnallisuuden, käytettävyyden ja sisällön näkökulmasta.
IMAGE (Sijoitus listalla 101). Image-lehti nostaa kuukausittain esiin uusia ilmiöitä ja tuoreita näkökulmia. Sen ominaisuuksia ovat laadukkaat tekstit ja kuvat. Lehden verkkosivuston viikkotavoitettavuusluku 15-74 vuotiaista suomalaisista on 8 500, laskua 27,4 %.
Tumblr media
Sivusto on toiminnallisuuksiltaan ja käytettävyydeltään varsin selkeä ja helppokäyttöinen. Yläosan valikoista on löydettävissä kaikki lukijaa kiinnostava ja mainostajaa hyödyttävä tieto. Häiritsevää ovat mainosbannerit, joilta tosin ei nykyaikana voi välttyä. Sisältö koostuu eri aihepiirejä käsittelevistä artikkeleista ja kolumneista, ollen korkeatasoista ja kiinnostavaa. Sivustolta löytyy myös videomateriaalia ja lehden some-kanavien julkaisuja. Asiakasyrityksen osalta kehitettävää voisikin olla juuri some-kanavien hyödyntämisessä verkkosivuilla.
MONDO (Sijoitus listalla 117). Matkailulehti Mondo on tarkoitettu kaikille matkailusta kiinnostuneille ja unelmoiville tarjoten hyötytietoa ja lukuelämyksiä. Lehti ilmestyy 10 kertaa vuodessa ja se julkaisee suosittua matkaopasten sarjaa. Mondon verkkosivuston viikkotavoitettavuusluku 15-74 vuotiaista suomalaisista on 4 200, laskua 22,2 %.
Tumblr media
Toiminnallisuudeltaan ja käytettävyydeltään sivusto on Imagen tapaan selkeä ja helppokäyttöinen, kaiken tarvittavan löytyessä yläosan valikoista. Mainokset ja mainosbannerit vaivaavat myös Mondon sivustoa. Sisältö koostuu matkajutuista, reissuvinkeistä ja matkatarinoista. Sivustolla myös julkaistaan lehden Facebook julkaisuja, mutta some-kanavia ei käytetä hyväksi kovinkaan laajasti. Parasta Mondon sivustossa on sen yksinkertaisen selkeä layout, mikä tekee käyttökokemuksesta miellyttävän. Asiakasyritys voisikin hieman miettiä, olisiko omaa sivustoa mahdollista muokata entistä selkeämmäksi ja yksinkertaisemmaksi.
4 notes · View notes
Text
Digi 5.1 Digitaalinen palvelukokemus
Tumblr media
DNA on tilannut tutkimuksen suomalaisten digitaalisesta asioinnista ja palvelukokemuksesta 2016 Norstat Finland Oy:ltä. Tiedonkeruutavan Internet-paneeliin vastasi kaikkiaan 1036 kohderyhmään kuuluvaa 15-74-vuotiasta suomalaista. Ohessa tiivistelmä tutkimuksen havainnoista digitaalisen asioinnin ja palvelun suhteen.
DIGITAALINEN ASIOINTI. Tutkimuksen mukaan viimeisen kolmen kuukauden aikana suurin osa väestöstä (80 %) on hoitanut pankkiasioitaan pankin itsepalvelussa tai mobiilisovelluksessa, reilu kolmannes (38 %) on varannut ajan lääkärille, hammaslääkärille tai laboratorioon, noin kolmannes (31 %) väestöstä on asioinut nettihuutokaupoissa tai -kirpputoreilla. Havaintoja ja tuloksia ei voi pitää mitenkään yllättävinä.
DIGITAALISEN ASIOINNIN ASIAKASKOKEMUS. Tutkimuksen mukaan parhaimmat asiakaskokemukset ovat tulleet nettihuutokaupoista ja -kirpputoreista sekä kodin elektroniikan verkkokaupoista tai mobiilisovelluksista. Myös vaatteiden ja jalkineiden verkkokaupat ovat saaneet hyviä tuloksia ostajien tyytyväisyyden osalta, erityisesti naiset ovat olleet tyytyväisiä. Tuloksissa yllättävää on kodin elektroniikan menestyminen asiakaskokemuksessa, koska perinteisesti alan toimijat ovat tarjonneet jäyhää palvelua ja tietoteknistä höpinää ainakin myymälässä asioidessa. Näyttäisi siltä, että digitaaliseen asiakaskokemukseen on panostettu ja siinä myös onnistuttu. 
PERINTEINEN VS. DIGITAALINEN ASIOINTI. Vastaajajoukossa korostuivat väittämät ”Haluan asioida monipuolisesti eri kanavissa tilanteen mukaan” ja ”Haluan hoitaa yhä useampia asioita verkossa/mobiilisti”. Lisäksi pidettiin tärkeänä, että yritykset kehittävät toimintaansa kivijalkamyymälöissä ja perinteisissä palvelupisteissä. Myös monimutkaisempien asioiden hoitamiseen kaivattiin asiantuntijaa ja henkilökohtaisempaa palvelua ja tämä olisi mahdollista hoitaa digitaalisten kanavien lisäksi myös perinteisten kanavien kautta. Niin kauan kuin yritykset tarjoavat perinteisiä asioinnin kanavia, niin niille myös löytyvät omat käyttäjänsä.
DIGITAALISTEN ASIOINTIEN KEHITYS. Eniten uskotaan kasvavan pankkiasioiden hoitamisen pankin itsepalvelua tai mobiilisovelluksia käyttäen. Muita todennäköisesti kasvavia palveluita ovat nettihuutokaupat ja -kirpputorit, teleoperaattoreiden ja vakuutusten itsepalvelun sovellukset sekä erilaiset chat-asiakaspalvelut. Vaikka suuri osa vastaajista oli sitä mieltä, että nykyiset digitaaliset palvelut riittävät hyvin, niin tulevaisuudessa digitaalisesti halutaan hoitaa terveydenhuoltoon, pankki- ja vakuutusasioiden hoitoon liittyviä asioita. Digitaalisten asioiden kehitys on ollut luonnollista ja vastustusta tuleekin todennäköisesti ikääntyneemmältä väestön osalta, jotka ovat aikaisemmin tottuneet asioimaan kasvotusten.
3 notes · View notes
Text
Digi 4.4 Asiakaslähtöinen verkkokauppa
Tumblr media
Erilaisia verkkokauppoja on nykyään pilvinpimein ja uusia syntyy koko ajan. Toiset toimivat hyvin, paremmin tai hiukan paremmin. Täydellisen verkkokaupan haku jatkuu edelleen…
AMAZON.DE. Amazon verkkokaupan DE-toimipiste on jokaisen Saksan ja saksankielisyyden fanin unelma sivusto. Sinne kirjautumalla aukeaa mahdollisuus tilata kaikkea mahdollista saksankielistä tavaraa, ennen kaikkea kirjallisuutta. Kauppa toimittaa suomeen veloituksetta kaikki yli 39 euroa ylittävät ostokset. Toimitus on nopeaa ja kertaakaan ei ole ilmennyt ongelmia.
Tumblr media
Ongelmia kaipaavan kannattaakin klikata yrityksen IT-toimipisteen sivuille ja yrittää tilata italiankielistä kirjallisuutta. On todennäköistä, että kahden viikon kuluttua posti tuo tilauksen, joka sisältä jotain ihan muuta kuin tilatun tuotteen. Eri maalaisissa verkkokaupoissa asioidessa onkin hyvä pitää mielessä maiden ominaispiirteiden yleistykset. Ne kun saattavat putkahtaa esille myös postin kautta.
ALKO.FI. Alkon marraskuussa 2016 kuluttajille avaama verkkokauppa on toimiva tekele, mutta myös pettymys. Sivustolle pitää luonnollisesti rekisteröityä iän tarkastamista varten, mutta sama tarkastus on edessä tilausta noudettaessa. Kiitos Suomen alkoholilainsäädännön alkoholipakettia ei saa kotiin kuljetettuna, vaan se on noudettava myymälästä.
Tumblr media
Erityisesti Tuotteet -valikko hakutoimintoineen tökkii pahasti olemalla raskas ja hankalasti käytettävä. Sen kohdalla verkkoselaimen paluu nuolta ei voi käyttää ilman haun sekoamista. Toimitusnopeudelle täytyy kuitenkin nostaa pipoa. Tilausvalikoimaan kuuluva hieman harvinaisempi tuote oli noudettavissa myymälästä jo seuraavana päivänä. Normaali toimitusaika on neljän arkipäivän sisällä.
3 notes · View notes
Text
Digi 4.3 Verkkokaupan trendit
Tumblr media
Paytrail on koonnut verkkokaupan trendit 2017 haastattelemalla verkkokaupan huippuosaajia. Se on MUST KNOW -paketti kaikille verkkoliiketoiminnassa mukana oleville. Ohessa esittely kolmesta trendistä.
TRENDI 1. Elämyksellisyys palvelukokonaisuudessa nousee tärkeäksi.
Paytrailin haastattelumateriaalien mukaan ”elämyksellisen palvelukokemuksen merkitys kasvaa, mikä tarkoittaa paitsi positiivista ostokokemusta hyvän palvelun, monipuolisen valikoiman ja nopeiden toimitusten muodossa, myös lisäarvoa antavaa sisältöä”. Myös visuaalisuuden merkitys vahvistuu.
Tämä trendi tuo haastetta yrityksen verkkoliiketoiminnalle erityisesti siinä, miten logistiikka yhdistetään hyvään palveluun. Nopeat toimitukset tarkoittavat myös automaattisesti lisätyövoimaa tai robotisointia varastolle sekä varastosaldojen kasvattamista, mikä puolestaan nostaa toiminnan kustannuksia tai investointien tarvetta. Monipuolinen valikoima lisää tuoterivien määrää ja jokainen tuote myös tarvitsee oman varastopaikkansa, mikä myös lisää kustannuksia. Kuka tahansa voi nykyään avata verkkokaupan yhden iltapäivän aikana, mutta visuaalisen sisällön tekeminen vaatii jotain ihan muuta - ammattitaitoa, aikaa ja rahaa.
TRENDI 2. Vahvat tarinat tuotteiden taustalla.
Halvan krääsän myyminen loppuu sen ollessa OUT. Valveutuneet kuluttajat arvostavat huomattavasti enemmän ekologisesti kestäviä ja laadukkaita tuotteita, joilla on myös vahva tarina ja valmistuksessa on huomioitu eettisyys. Nykyään siis ostetaan tuotteen lisäksi myös tarinaa niiden taustalla.
Tämä trendi saa aplodit mutta tuo myös haasteita yrityksen verkkoliiketoiminnalle. Ekologisuus tarkoittaa laadukkaampien materiaalien käyttöä, mikä puolestaan nostaa tuotteiden sisäänostohintoja ja antaa painetta kuluttajahinnoitteluun. Kaikki ihmiset eivät ole luonnostaan tarinankertojia, joten myös sisällöntuotantoon tarvitaan osaavaa ja ammattitaitoista henkilöstöä.
TRENDI 3. Saman päivän toimitukset ja entistä helpompi palautus.
Kuluttajat ostavat tuotteita lähinnä todelliseen tarpeeseen ja yleensä viime tingassa. Toimitusten nopeus on silloin kilpailuvaltti. Ostopäätöstä myös helpottaa, jos asiakkaan on mahdollista saada läpinäkyvä tieto siitä, milloin tuote on hänellä.
”Saman päivän toimitukset ovat maailmalla kovassa kasvussa ja tilaukset halutaan noutaa esimerkiksi työmatkan varrelta tai mahdollisimman läheltä kotiovea” (Paytrail).
Kovassa nosteessa maailmalla ovat saman päivän toimitukset. Asiakkaat haluavat noutaa ostoksensa esimerkiksi työmatkan varrelta tai mahdollisimman läheltä kotia ja hyvin todennäköisesti asuntokohtaiset pakettilaatikot tulevat korvaamaan perinteiset postilaatikot.
Trendi tuo haasteita yrityksen verkkoliiketoiminnalle hieman trendi 1:n lailla. Nopeat toimitukset tarkoittavat auttamattomasti myös suurempia toimituskuluja. Se ei varsinaisesti ole ongelma, jos tuotteen loppukäyttäjä on sen valmis maksamaan loppuhinnassa.
4 notes · View notes
Text
Digi 4.2 Verkkokauppa Pohjoismaissa
Tumblr media
Digitaalinen kauppareissu on luonteva osa shoppailun arkea Pohjoismaissa. Pohjoismaiden alueen johtava viestintä- ja logistiikkaratkaisujen toimittaja PostNord seuraa verkkokaupan kehitystä muun muassa Verkkokauppa Pohjoismaissa -tutkimuksella. Uusin tutkimus on vuodelta 2017.
Verkkokaupan tärkeimmät seikat suomalaisen asiakkaan näkökulmasta ovat:
OSTOKOKEMUS. Ostokokemuksen on oltava yksinkertainen, mukava ja joustava. Räätälöity ostokokemusta on entistä tärkeämpää verkkokaupan kaikille asiakkaille asuinmaasta riippumatta.
Suomessa verkko-ostaminen on jäljessä muita Pohjoismaita. Vain joka toinen 18-79-vuotias kuluttaja tekee kuukausittain verkko-ostoksia keskimäärin 135 eurolla.
VALIKOIMA. Asiakas säästää fyysisten kauppakeskusten tapaan aikaa ja vaivaa, kun kaikki ostokset voi hoitaa keskitetysti yhdestä ja samasta verkkokaupasta.
MOBIILILAITTEET. Älypuhelin on nykyään sekä ostokanava että tiedonlähde. Verkkosivujen tulee olla mukautettu mobiililaitteille ja pienemmille näytöille.
Mobiililaitteiden käytössä Suomi on hieman jäljessä muita Pohjoismaita. Puhelimen käyttö tiedonhakuun on vielä melko vähäistä. Kyse on Suomessa enemmänkin ikäpolvikysymys, 18-49-vuotiaat tekevät ostoksia huomattavasti enemmän kuin vanhemmat ikäryhmät.
OMNICHANNEL-MYYNTI. Verkkokauppa ja kivijalkamyymälä toimivat saumattomassa yhteistyössä.
Suomalaiset katsovat ja kokeilevat tuotetta ensin myymälässä ennen ostamista verkkokaupasta muita Pohjoismaita harvemmin. Vain 8 % suomalaisista kuluttajista toimi näin.
TOIMITUS JA MAKSAMINEN. Nopea toimitus on valtaisa kilpailuvaltti. Kuluttajat ovat valmiita odottamaan tilattua tuotetta entistä lyhyemmän ajan. Toimituksen tulee myös pitää sisällään eri vaihtoehtoja tavan ja paikan suhteen. Sama pätee myös maksamiseen.
Suomalaisille verkkokauppojen asiakkaille toimitus on merkitsevä tekijä. Heistä 86 % on sitä mieltä, että on tärkeää voida valita miten ja mihin ostos toimitetaan. Toimitusajan suhteen Suomalaiset ovat kaikista Pohjoismaista kärsivällisimpiä odottajia, todennäköisesti siksi, että suuri osa ostoista (46 %) tulee ulkomailta. Suomalaiset myös haluavat valita erilaisten maksutapojen välillä. Suosituimmat tavat ovat pankki- tai luottokortti (31 %), suoramaksu pankissa (30 %), lasku (23 %) ja Paypal, Payson tai vastaava (12 %).
PALAUTUS. Ilmainen palautus on myös kilpailuvaltti ja asiakkaalle tärkeää.
Suomalaiset kuluttajat palauttavat tuotteita muita Pohjoismaita enemmän. Suomalaisista kuluttajista 80 % on sitä mieltä, että ilmainen palautus on tärkeää.
Lähteet: PostNord. http://www.postnord.fi/globalassets/suomi/tutkimukset/verkkokauppa_pohjoismaissa_2017.pdf
3 notes · View notes
Text
Digi 4.1 Tulevaisuuden maksutavat
Tumblr media
Digitalisaation käynnistämä suuri muutosprosessi koskettaa myös maksamista haastamalla vanhoja ja vakiintuneita maksamisen käytäntöjä. Näitä haasteita pohtii Suomen Pankin perustama maksuneuvosto, joka kokoaa yhteen palveluiden käyttäjät, tuottajat ja viranomaiset. Neuvosto on julkaissut julkisen e-kirjasen ”Millä tavoin maksamme 2020-luvulla? Näkökulmia tulevaisuuden maksamisratkaisuihin”, jossa sidosryhmät pohtivat maksamisen tulevaisuuden visioita.
MAKSAMISEN PEIKKO MENEE PIILOON. Ostaminen eli ”shoppailu” on nykyaikana monelle kansalaiselle terapiaa muutoin niin ankeassa yhteiskunnassa. Ulkona sataa ja tuuli tuivertaa, vaikka on kesä, miksipä en lähtisi vaikka shoppailemaan? Ikävintä muutoin niin kivassa shoppailussa on maksaminen.
Kun reaaliaikaisesta maksamisesta tehdään huomaamatonta virtuaalimaksamisella, esimerkiksi puhelimen, kellon tai vaikkapa autonavaimen avulla, on tuhlailuun perso kansalainen pulassa ja pian myös ulosotossa. Sen estämiseksi kansalainen on kirjautunut Oman talouden hallinta -sovellukseen, joka ilmoittaa ”sähkösokilla” tilin ylityksen olevan vaarassa tapahtua. Myös digitalisoituva henkilöllisyyden tunnistaminen voi asettaa uhkakuvia, kuten sähköisen henkilöllisyyden väärinkäyttö ja varkaus.
HELPPOKÄYTTÖISET JA KOHTUULLISET PERUSPANKKIPALVELUT KUULUVAT KAIKILLE. Suurimpia ”häviäjiä” modernissa digitaalisessa yhteiskunnassa ovat vanhukset ja pankkien ikääntyvät asiakkaat. He ovat aikaisemmin tottuneet asioimaan pankissa kasvotusten tutun virkailijan kanssa lyhyen odotusajan jälkeen. Nykyään heidän on vaikea saada pankkipalveluita, elleivät he osaa käyttää sähköisiä palveluita. Laskujen maksaminen on siirtynyt verkkoon ja vielä toistaiseksi käytössä oleviin harveneviin maksuautomaatteihin.
Miten ikääntyvät asiakkaat, joilla ei ole verkkoyhteyttä pystyvät tulevaisuudessa hoitamaan pankkiasioitaan? Tähän kysymykseen tulisi kaikkien pankkien miettiä toimivaa vastausta ja ratkaisua, koska koko ajan kehittyvät sähköiset palvelut aiheuttavat suuria vaikeuksia yhä kasvaville ikääntyvien asiakkaiden joukolle. Toisinaan tuntuu siltä, että pankit ovat unohtaneet olemassa olonsa perimmäisen syyn, keitä varten he ovat olemassa ja keitä heidän asiakkaansa ovat. Myös palvelumaksut tuntuvat nousevan samalla kun palvelun saanti ja laatu laskevat. Toimivat peruspankkipalvelut kuuluvat kaikille jatkossakin.
VERKKOPANKKI JA VERKKOMAKSAMINEN. Hyviä puolia luotettavuus ja helppokäyttöisyys. E-laskut poistavat tarpeen paperisista laskuista. Huono siinä mielessä, jos hukkaa äärimmäisen tärkeän avainlukulistan – erityisesti ulkomailla!
LÄHIMAKSAMINEN. Maksukortin lähimaksuominaisuutta tulee käytettyä aina kuin se vain on mahdollista. Se on helppoa ja nopeaa pienten ostosten maksamisessa. Huonona puolena voinee pitää alhaista maksurajaa ja maksutavan mahdollistavaa PIN-koodin unohtamista.
EASYPARK. Sovellusta käyttämällä auton parkkeeraaminen pääkaupunkiseudulla on helppoa ja vaivatonta. Ei tarvitse etsiä maksuautomaattia eikä kolikoita, maksu hoituu älypuhelimella. Huonoja puolia on vaikea löytää, mutta ehkä sovellusta käyttäviä parkkipaikkoja voisi olla nykyistä enemmän.
Lähteet: Suomen Pankin maksuneuvoston e-kirjanen. https://www.suomenpankki.fi/globalassets/fi/raha-ja-maksaminen/maksujarjestelmat/suomen-pankki-katalystina-maksuneuvosto/maksuneuvoston_e_kirjanen_2016.pdf
3 notes · View notes
Text
Digi 3.6 Avoin data
Tumblr media
Digitaalinen maailmamme on täynnä toinen toistaan oudompia termejä. Ohessa määrityksensä saavat termit Big data ja avoin data sekä muutama pääkaupunkiseudun avointa dataa hyödyntävä sovellus, lisättynä omalla avoimella ajatusvirralla.
BIG DATA. Wikipedia määrittelee termin Big data niin, että se on yhteisnimitys valtaisille datamäärille, ”joiden yhteydessä ei voida soveltaa perinteisiä datanhallinnointitapoja”. Se on ”erittäin suurten, järjestelemättömien, jatkuvasti lisääntyvien tietomassojen keräämistä, säilyttämistä, jakamista, etsimistä, analysointia sekä esittämistä tilastotiedettä ja tietotekniikkaa hyödyntäen”.
Sille on ominaista määritelmän sisällön muuttuminen, johtuen teknologian ja työvälineiden kehittymisestä. Tällöin aikaisemmin vaikeuksia tuottaneen datan käsittely onkin muuttunut siinä määrin helpommin hyödynnettäväksi, ettei sitä enää voida kutsua Big dataksi.
Big datan yhteydessä ei voida soveltaa perinteisiä datanhallinnointitapoja (Wikipedia).
AVOIN DATA. Wikipedia määrittelee toisen tarkasteltavan termin avoin data tai avoin tieto (Open Knowledge) niin, että siinä ”viitataan digitaalisessa muodossa oleviin sisältöihin ja dataan, joita kuka tahansa voi vapaasti ja maksutta käyttää, muokata ja uudelleen jakaa mihin tahansa käyttötarkoitukseen”.
Se helpottaa esimerkiksi viestintää ja tieteenharjoittamista, vähentämällä kuluja ja helpottamalla itse tiedonhankintaa. Avoimen tiedon jakaminen myös käynnistää spontaaneja prosesseja, jotka puolestaan lisäävät tiedon määrää, laatua ja lisäävät sen arvoa.
Sähköisen Wikipedia -tietosanakirjan sisältö on hyvä esimerkki avoimesta datasta.
HELSINKI 1943 3D sovellus esittelee 1940-luvun Helsinkiä kolmiulotteisena. Se on tehty yhdistämällä vuoden 1943 ortoilmakuva sekä Helsingin 3D-kaupunkimalli. Historiasta yleisesti ja erityisesti Helsingin historiasta kiinnostuneet voivat kiittää sovelluksen tekijää Antti Aholaa hyvin tehdystä työstä.
HELSINGIN VAALITULOKSET sovellus esittelee nimensä mukaisesti visuaalisesti Helsingin eri vaalitulokset. Sen avulla pystyy seuraamaan, kuinka vaalikamppailut ovat ratkenneet kunnallisvaaleissa ja eduskuntavaaleissa, miten puolueiden äänimäärät ja kannatusosuudet ovat historiallisesti kehittyneet äänestysalueilla, mitkä ovat puolueiden vahvimmat maantieteelliset kannatusalueet sekä kuka keräsi eniten ääniä tietyllä äänestysalueella. Näitä näkökulmia arvostanee jokainen politiikasta kiinnostunut pääkaupunkiseutulainen ja miksei myös maalainen.
Tumblr media
ASIAKASYRITYS voisi hyödyntää avointa dataa esimerkiksi markkinointia ja mainontaa suunnitellessaan. Sovellus Helsingin vaalitulokset antaa hyvin demografista osviittaa siitä, mistä pääkaupunkiseudun alueista löytyvät varakkaimmat ”riistokansalaiset” tai vihreimmät luomua arvostavat ”piipertäjät” sekä punaiset ”kaksi pirtelöä yhden hinnalla” sosialistit. Tätä tietoa hyväksi käyttäen mainonnan kohdistaminen halutulle kohderyhmällä olisi huomattavasti helpompaa kuin aikaa ja rahaa vievän markkinointitutkimuksen teettäminen.
3 notes · View notes
Text
Digi 3.5 Mobiiliapplikaatiot
Tumblr media
Grand One kilpailussa palkitaan parasta digitaalista suunnittelua ja markkinointia. Vuoden 2017 kilpailuun osallistui kaikkiaan 257 työtä. Ohessa esittelen niistä yhden (Viinimaa.fi), yhden itse käyttämäni ja hyväksi todetun sovelluksen (Taxi Berlin) sekä ideoin asiakasyritykselle mahdollisesti tarpeellisen applikaation.
VIINIMAA.FI APP (Grand One -kilpailu). Sovellus on yhden Suomen suurimman alkoholijuomatalon Altian kuluttajaviestintä- ja myyntikanava, joka tarjoaa laajasti tuotteita, reseptejä ja informatiivista sisältöä. Sen tehtävänä on kasvattaa kävijöiden asiantuntemusta, tarjota vastuullista viinikulttuuria edistävää sisältöä kaikilla päätelaitteilla. Sisältömarkkinoinnin konseptin ympärille rakennettu verkkopalvelu julkaistiin lokakuussa 2016. Palvelua kehitetään jatkuvasti yhteistyössä asiakkaiden kanssa.
Tumblr media
TAXI BERLIN APP. Applikaatio mahdollistaa taksin tilaamisen Berliinissä ja sen ympäristössä älypuhelimen kautta. Siihen syötetään tilaajan tiedot (lähinnä puhelinnumero), nouto-osoite ja määränpää sekä mahdolliset lisätiedot, esimerkiksi tarpeen tilataksille. Sovellus ilmoittaa arvion matkan hinnasta ja kestosta sekä näyttää kartalla reaaliajassa tilatun taksin sijainnin ja etenemisen kohti noutopaikkaa. Sen kautta on myös mahdollista tehdä varaus tietylle päivälle ja ajankohdalle. Ilmainen sovellus on ladattavissa iPhonelle, iPadille ja Androidille.
Tumblr media
KITTY´S MILKSHAKE BAR APP. Applikaatio, mikä mahdollistaisi pirtelöiden tilaamisen ja ostamisen älypuhelimen välityksellä. Sovelluksen sisältö olisi myös sekä informatiivinen että viihteellinen ja se myös opastaisi kartan avulla lähimpään toimipisteeseen.
3 notes · View notes
Text
Digi 3.4 Facebookin algoritmit
Tumblr media
Facebook kertoo jokavuotisessa F8-tapahtumassa kehitystyöstään ja tulevaisuudennäkymistään. Yksi kanavan toiminnallisista kulmakivistä on algoritmeillä toimiva News Feed aikajana.
FACEBOOKIN aikajana eli News Feed toimii käyttäen hyväkseen algoritmejä, jotka ovat tietyn ongelman ratkaisemisen eri vaiheita.
Facebookin News Feed toimii käytännössä samalla tavalla kuin nämä algoritmit:
Vaihe 1: Mitä tarinoita ystäväsi ja media on julkaissut? Tästä Facebook muodostaa inventaarion kaikista julkaisuista
Vaihe 2: Kuka julkaisi tarinan ja milloin? Tämä antaa signaaleja Facebookille, siitä kuinka kiinnostavia julkaisut ovat käyttäjälle
 Vaihe 3: Kuinka todennäköisesti käyttäjä kommentoi julkaisua? Tämä muodostuu Facebookin laskemasta mahdollisuudesta, ennusteesta
Vaihe 4: Olennaisuus pisteet. Seuraavaksi Facebook tekee pisteytyksen. Pisteytys muodostuu eri tekijöistä, joille kaikille Facebook antaa pisteitä. Näitä tekijöitä ovat muun muassa todennäköisyys klikata julkaisua ja käyttää aikaa siihen, todennäköisyys tykätä, kommentoida ja jakaa julkaisua, sen informatiivisuus tai todennäköisyys alastomuutta sisältävästä sisällöstä. Facebook tekee tämän kaikille julkaisuille.
Kaikkien Facebookin käyttäjien News Feed -julkaisut riippuvat siis siitä, ketkä ovat ystäviä ja mitä julkaisuja seurataan.
3 notes · View notes
Text
Digi 3.3 Social Map 2017
Tumblr media
Sosiaalisen median kanavia on tuhansia ja uusia tulee koko ajan lisää. Niissä ajan tasalla pysyminen onkin varsin haastavaa. Itselleni kolme täysin uutta some-kanavaa vTime, Periscope ja Fancy saavat esittelynsä tässä kirjoituksessa.
vTIME (Network) on ensimmäinen virtuaaliseen todellisuuteen perustuva verkosto, jossa kuka vaan voi seurustella perheen ja ystävien kanssa virtuaali todellisuudessa. Verkostoa käytetään ilmaisen sovelluksen, älypuhelimen ja virtuaalisten kuulokkeiden (virtuaalilasien) avulla kuten Samsung Gear VR, Oculus Rift, iPhone ja Google VR. vTime mahdollistaa lähellä ja kaukana asuvien, vanhojen ja uusien ystävien tapaamisen, keskustelun ja vuorovaikutuksen hienoissa virtuaalisissa paikoissa.
Asiakasyritys voisi luoda oman verkostoon oman virtuaalisen baarin, jossa käyttäjät voisivat keskustella yrityksen kanssa tuotteista sekä antaa palautetta ja kehitysehdotuksia.
PERISCOPE (Livestreaming). Sosiaalinen suoratoistopalvelu Periscope omistaa Twitter ja se julkaistiin iOS- ja Android laitteille vuonna 2015. Sillä voi lähettää puhelimella reaaliaikaista ja kommentoitavaa video-ohjelmaa. Vuorovaikutus onkin yksi sovelluksen tunnusmerkkejä.  
Periscope voisi toimia asiakasyrityksen viihteellisenä kanavana, jossa reaaliaikaista videota esimerkiksi baareista ja pirtelöiden valmistuksesta jaettaisiin.
FANCY (Commerce & Payment) on Joseph Einhornin luoma sosiaalinen kuvien jakamisen verkkokauppa ja mobiilisovellus. Käyttäjät voivat ostaa näkemiään tuotteita suoraan verkkosivulta, joka toimii välittäjänä jälleenmyyjän ja kuluttajan välillä. Suurin osa kanavan käyttäjistä on 24-35 vuotiaita eri puolilta maailmaa.
Fancyä käyttämällä asiakasyritys saisi käyttöönsä mobiilisovelluksen, jonka kautta tuotteita voitaisiin myydä ilman, että asiakas olisi konkreettisesti paikan päällä baarissa.
3 notes · View notes
Text
Digi 3.2 Yrityksen somekanavat
Tumblr media
Seuraavassa analysoidaan Veikkauksen somekanavia käyttötarkoituksen, käyttäjäkunnan ja käyttömäärän suhteen. RAY, Fintoto ja nyky Veikkaus yhdistyivät 1.1.2017 uudeksi Veikkaukseksi. Kaikkien pelien ikäraja on 18 vuotta, mikä vaikuttaa myös tiettyihin Veikkauksen somekanaviin.
FACEBOOK. Facebookissa Veikkauksella on varsin paljon kansalaisia sivullaan, kaikkiaan 278 831 tykkääjää ja 258 414 seuraajaa. Ehkä Suomessa on sen verran ”uhkapelejä” pelaavia nuoria ja nuoria aikuisia? Veikkaus käyttää kanavaa pääosin erilaisten rahapelien ja muiden tuotteiden sekä palveluiden mainostamiseen. Myös viimeisimmät voittorivit ja vastaavat ilmoitetaan. Yritys ei tosin saa kovin hyvää reittausta toiminnastaan, vain 2,4 tähteä.
TWITTER. Twitterissä Veikkauksella on kaikkiaan 47 300 seuraajaa mutta vain 3 264 tykkääjää. Twiittejä Veikkaus on tehnyt noin 13 200. Kuvia ja videoita löytyy lähes 1 800 kappaletta. Kanavaa Veikkaus käyttää muun muassa pelien mainostamiseen, tulosten ilmoittamiseen ja uusien työntekijöiden rekrytointiin.
INSTAGRAM. Veikkauksen Instagram-tililtä löytyy ajankohtaisten tapahtumien ja kampanjoiden kuvia. Sitä seuraamalla voi kommentoida ja jakaa kokemuksia muiden Veikkaus-seuraajien kanssa. Tarjolla on myös kilpailuita hienoilla palkinnoilla. Instagramissa Veikkauksella on 1 280 postausta ja 10 000 seuraajaa.
GOOGLE+. Veikkauksen Google+ tililtä löytyy eri rahapelien mainontaa ja muuta sisältöä, kuten veikkauksen kohteena olevien jalkapallo- ja jääkiekko-otteluiden esittelyä. Viimeisimmät julkaisut ovat tosin keväältä 2016!
PINTEREST. Pinterestissä Veikkauksella on hurjat 4 seuraajaa! Tämän perusteella voidaan todeta, että Veikkaus ei näe kyseistä kanavaa erityisen tärkeänä omalle toiminnalleen.
YOUTUBE. YouTubessa Veikkauksella on reilut 3 000 tilaajaa. Veikkaus on luonut kanavaan useita videoita ja soittolistoja, joista useimmat luonnollisesti liittyvät enemmän tai vähemmän Veikkauksen toimintaan tai urheiluun.
LINKEDIN.  LinkedIn´ssä Veikkauksella on noin 2 600 seuraajaa ja se käyttää kanavaa lähinnä rekrytointiin. Uusin päivitys on vain päivän vanha, joten voidaan olettaa Veikkauksen olevan kanavassa aktiivinen.
3 notes · View notes
Text
Digi 2.6 Verkkomarkkinoinnin harjoitteet - Ota meihin yhteyttä!
Tumblr media
Blogikirjoitus perustuu Fonectan Markkinointi.Nyt -oppaan käytännön harjoitteiden kysymyksiin, joista tarkastelen tarkemmin kolmea kysymystä asiakasyrityksen liiketoiminnan näkökulmasta.
YRITYS VERKOSSA. KYSYMYS 2. KEITÄ OVAT KILPAILIJASI?
Kaikessa menestyvässä liiketoiminnassa tulee tietää keiden kanssa asiakkaiden ajasta ja rahasta kilpaillaan. Kilpailijoiden toiminta ei tosin saa määrätä omaa toimintaa mutta on hyvä tietää mitä he tekevät markkinoilla. Erilaisissa strategiamalleissa esitetään, kuinka erottaudutaan kilpailijoista ja saadaan oma liiketoiminta kukoistamaan. Erityisesti vuosituhannen alussa lanseeratun markkinoinnin teorian - Sinisen meren strategia (Blue Sea Strategy) – mukaan yritykset menestyvät, jos ne onnistuvat kilpailluilla markkinoilla löytämään täysin uusia markkinoita ja asiakkaita. Tämä on kilpailijoista erottautumista parhaimmillaan ja asioiden tekemistä uudella tavalla.
LISÄÄ KAUPPAA VERKKOON. KYSYMYS 5. KUINKA PALJON AIOT INVESTOIDA KAMPANJAAN?
Nuoren yrityksen ikuisia haasteita on vähäisten rahavarojen käyttö ennen kuin tulovirrat alkavat täyttää kassaa. Kampanjoida pitäisi, mutta mistä siihen varat? Tähänkin on olemassa erilaisia strategioita ja malleja, kuten liikevaihdosta tietyn prosenttimäärän sijoittaminen markkinointitoimenpiteisiin. Näistä ohjeista ja oppaista mikään ei kuitenkaan kerro, mikä toimenpide toimii taatusti kulloisenkin yrityksen kohdalla. Riski epäonnistumisesta on aina olemassa ja se kuuluu kiinteänä osana kaikkeen liiketoimintaan. Riskit voidaan minimoida laskemalla maksimi määrä, minkä yritys voi investoida omaan markkinointiinsa tiettynä ajankohtana. Tätä budjettisummaa ei tule ylittää ilman erityisen merkittävää syytä.
PALVELU ON VERKOSSA. KYSYMYS 6. ONKO VERKKOSIVUILLASI YHTEYDENOTTOLOMAKETTA?
Asiakasyrityksellä ei ole varsinaista yhteydenottolomaketta verkkosivuillaan, mutta sähköpostilla ja puhelimella pystyy ottamaan yhteyttä. Asiakkaiden kaikki kysymykset ja kommentit ovat yritykselle tervetulleita ja ne on kategorioitu yhteydenottotarkoituksen mukaisesti yleisiin tiedusteluihin, työpaikkamahdollisuuksiin sekä yhteydenottoihin yrityksen keskeisimmille henkilöille. Suosittelisin yritystä luomaan verkkosivuilleen myös yleisen yhteydenottolomakkeen, koska osa ihmisistä saattaa vierastaa henkilökohtaisen sähköpostin lähettämistä tai puhelinyhteydenottoa.
3 notes · View notes