Tumgik
carolinepraksis · 4 years
Text
Si hei til Arnfinn Helleve!
Arnfinn er en kar man møter med et smil om munnen, han er forsker ved Folkehelseinstituttet avdeling Helse og Ulikhet og han er senterleder i senter for evaluering av folkehelsetiltak.
I et intervju med Arnfinn forteller han at for 2020 ønsker han at man i FHI fortsetter å styrke forskningen og evaluering av folkehelsetiltak med fokus på FHIs strategier og satsinger. Videre kan han fortelle at det som gjør FHI et meningsfylt sted å jobbe, er at de gjør en veldig viktig jobb for samfunnsutviklingen og dette kan spesielt ses i disse tider. Det er også en stor variasjon i arbeidsoppgaver, og man får en frihet til å jobbe med det man interesserer seg for, innen visse rammer. Samtidig føler man på et individuelt ansvar som en del av FHI. Med tanke på kompetanse og egenskaper man ønsker i FHI/avdelingen legger Arnfinn vekt på at en bredde av ulike fagdisipliner, og derfor bred kompetanse og kunnskap, er spesielt viktig. For å fungere godt på laget kan Arnfinn videre fortelle at det er viktig å være flink i faget, men like så viktig å kunne ta ansvar. I tillegg til at man må kunne ta på seg de oppgavene man blir tildelt, må man også kunne ta initiativ til å gjøre noe nytt. Man bør være selvstendig, engasjert og kreativ. 
Tumblr media
Da er også min tid i praksis over, og jeg har hatt 8 veldige lærerike uker hos Folkehelseinstituttet avdeling Helse og ulikhet. Jeg føler meg veldig heldig som har fått praksisplass hos FHI, og det er absolutt en plass jeg ønsker å anbefale fremtidige studenter. Selv om praksisperioden nå er over er jeg fortsatt like heldig, og jeg får skrive bachelor oppgaven i samarbeid med dem.
Så heeelt ferdig med FHI er jeg ikke enda, og det er jeg glad for!
2 notes · View notes
carolinepraksis · 5 years
Text
Hvorfor er praksis så viktig?
Hvorfor praksis er så viktig har jeg egentlig aldri tenkt så mye over før, det har i kanskje større grad vært fokus på hvor og med hva. Da jeg var i Amsterdam fikk jeg kjenne på hvorfor praksis er så viktig. Store deler av klassen min hadde vært i praksis hvert studie år, og over lengre tid. De hadde en bred innsikt i faget sitt, og hvordan man kunne anvende den teoretisk kunnskapen i praksis. En av oppgavene på eksamen var “hvordan kan ditt fagområdet bidra til dette prosjektet?”. Da slo det meg hvor lite jeg egentlig visste hvordan mitt fagområde kan bidra i ulike situasjoner, også i mer generelle situasjoner der ernæring ikke er hovedfokus. Derfor gledet jeg meg veldig til å begynne i praksis, og se hvordan den virkelig verden var. Å kunne ha et konkret svar når folk spør meg “men hva kan du jobbe som?”. 
Det å begynne i praksis var både skummelt og føltes til tide overveldende, det var en ny situasjon jeg følte jeg kunne lite. Men så fort jeg snudde om på situasjonen, og istedenfor å tenke at jeg kunne lite, begynte jeg å tenke at her var det mye å lære. Og jaggu var det rett. De siste ukene har jeg lært mer enn jeg noen gang skulle trodd, hvor enn jeg går er det noe nytt å lære. Det er et miljø med personer jeg ser opp til, og et miljø jeg trives veldig godt i. 
Og ikke minst har praksis lært meg at dette, dette er noe jeg vil fortsette med videre. 
3 notes · View notes
carolinepraksis · 5 years
Text
Med en fot i Norge og den andre i Nederland
Som tidligere nevnt startet jeg 3 uker senere i praksis på grunn av utveksling til Amsterdam. Mer spesifikt hos Amsterdam University of Applied Sciences for å ta en minor i Global Health. Noe av det første vi fikk høre da vi kom til Amsterdam, var hvordan kultur sjokk fungerer. Men jeg tenkte aldri noe mer over dette, “det er jo ikke store forskjeller fra Norge” tenkte jeg. Og da de sa at man måtte være forberedt på revers kultur sjokk tenkte jeg at dette hvertfall ikke gjaldt meg. Men jo da. Det var ikke bare bare, ingenting var det samme; kulturen, miljøet, boforhold, og det internasjonale miljøet kan ikke sammenlignes med noe annet. Det må oppleves. 
Tumblr media
Det er rart hvor fort man blir vandt med en ny hverdag i et nytt land, men også så fryktelig merkelig hvordan det å komme hjem igjen, plutselig også blir rart. Det å begynne rett i praksis etter to dager hjemme var på en måte veldig spesielt. Plutselig skulle jeg begynne med noe helt annet, og alt ble snudd på hodet på et vis. Ikke minst det å begynne å bruke ernæringskunnskapen igjen, som jeg nesten ikke hadde brukt på over et halvt år. Den største utfordringen jeg har hatt så langt i praksisperioden er nok det å tilpasse seg mange “nye” ting på en gang. Følelsen av å ikke være helt tilstede i kombinasjon med følelsen av å henge etter i skolen, har gjort det vanskelig å føle at jeg får 100% ut av praksisperioden. 
Men hvordan denne utfordringen kan håndteres på best mulig måte har jeg kanskje en større formening om når begge beina er tilbake. 
3 notes · View notes
carolinepraksis · 5 years
Text
Mine læringsmål
Læringsmål 1
Skaffe en oversikt og utforske hvilke matordninger ulike skoler i Oslo tilbyr, i tillegg til skolens geografiske setting i forhold til hva som tilbys av mat i nærområdet. 
Strategier/arbeidsoppgaver 
Informasjon innhentes ved hjelp av intervjuer og observasjoner av skolene og deres nærmiljø. 
Enten ved besøk, eller ved hjelp av telefonsamtale/elektroniske resurser. -Innsamlet informasjon skrives om til en rapport. 
Læringsmål 2
Kommunisere effektiv med individer og grupper.
Strategier /arbeidsoppgaver:
Lytte til råd fra praksisveileder og andre. 
Lage/anvende skjema og stille godt forberedt. 
Læringsmål 3:
Få større kunnskap om hvordan anvende teoretisk ( ernærings )kunnskap i praksis. 
Strategier /arbeidsoppgaver:
Å delta i skolemat prosjektet er en gylden mulighet til å kunne snakke med og observere hvordan ansatte i FHI jobber i praksis. 
Delta i møter som omhandler skolemat prosjektet.
I forhold til læringmål 1 har jeg transkribert intervjuene fra de ulike skolene, her har jeg fått hørt hvordan de syns det har gått å gjennomføre skolematprosjektet, og hvilke ordninger de har på skolen i forhold til kantiner. Og i tillegg har jeg jobbet med å se på skolen geografiske setting, hvilke butikker og serveringssteder elevene har tilgang til innen 10 minutters gåavstand. Dette har blitt gjort ved hjelp av Google Maps. Jeg har lært å kommunisere mer effektivt med individer ved å jobbe sammen med teamet, observere møter og lytte til intervju (læringsmål 2). I praksisperioden har jeg fått mye bredere kunnskap om hvordan man kan bruke ernæringskunnskapen i praksis, og jeg ser at bakgrunnen jeg har, har gjort det enklere å forstå hva det er snakk om på møter, og de ulike metodene som anvendes. I løpet av praksisperioden har jeg sett hvordan man kan bruke ernæringskunnskapen i et prosjekt, og det har åpnet øynene mine for hvilke type jobber man kan ha med bachelor i Samfunnsernæring. 
0 notes
carolinepraksis · 5 years
Text
En typisk dag hos FHI
Det er nesten ingen dager som er helt like i praksisperioden, noen ganger er det flere møter og andre dager ingen, noen ganger er jeg på kontoret mens andre dager jobber jeg hjemme fra. Men da er det vell passelig å ta en sånn ca. gjennomsnittlig dag. 
Tirsdag 03.03.20
09.00- 10.10: Vanligvis pleier jeg å starte 09.00 på kontoret, og kontoret er jeg så heldig å dele med Cathrine, som er del av skolemat prosjektet. Så dersom det er noe jeg lurer på, er det kort vei til svar. Den siste uken har jeg startet å jobbe med transkribering. Det vil si å overføre tekst i en ny form, i mitt fra intervju på lyd-fil til skriftlig form. I uken som var fikk jeg lasta ned og lært meg et program som heter f4transkript som har vært til stor hjelp. 
Ca. 10.10- 10.30: I dag ble jeg også med på en liten kaffepause sammen med de andre som jobber på avdelingen. Det var et veldig koselig avbrekk, og samtidig et faglig påfyll. 
11.30-12.30: Da var det tid for lunsjpåfyll/ faglig hjørne der det i dag ble holdt en presentasjon om et forskningsprosjekt som omhandler selvmord og etterlatte (TREAT-PATH). Et tungt, men veldig viktig tema. 
12.30-16.00: Og så var det tilbake til transkribering, et arbeid som tar veldig mye tid. Intervjuene er av skoleelever og lærere/rektor på de skolene som har deltatt i skolemat prosjektet, og det er veldig interessant og få høre hvordan det har gått, og hvilke synspunkter de har på prosjektet. Etter noen timer med transkribering, tuslet jeg meg hjem i snøværet. 
0 notes
carolinepraksis · 5 years
Text
Tips & triks
For å gjøre livet litt lettere har jeg noen tips og triks for fremtidige studenter som skal ut i praksis:
1.Søk så tidlig som mulig- og til så mange som mulig
Det er aldri for tidlig å søke! Ikke utsett det til siste øyeblikk, se på det i god tid og vurder hva du ønsker å jobbe med, om det er praktisk rettet eller mer teoretisk for eksempel. Gjør litt research på forhånd så du vet hva de ulike potensielle veilednings stedene holder på med. 
2.Vis engasjement!
Lytt aktivt og vær ivring etter å begynne på ulike oppgaver. Spør om det er noe du lurer på og vis at du er reflektert. Man kommer langt med et smil og av å være positivt innstilt. 
3.Vær åpen- si JA
Vær åpen for hvilken som helst oppgave, vær åpen for å kunne prøve og feile. Tenk på utfordringene som muligheter til å lære enda mer, dette klarer du!. Det ligger læring bak alt, både på det som gikk bra og det som kan forbedres.
4.Ingen kan alt
Det hele er en prosess, ingen forventer at man skal kunne alt med en gang. Praksisperioden er en gylden mulighet til å lære mye av det rundt seg, derfor er det viktig at man sperrer opp øynene og ørene. 
5. Senk skuldrene og nyt!
Tumblr media
Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikker- Pippi Langstrømpe
1 note · View note
carolinepraksis · 5 years
Text
Siden sist...
Hei og hå! En liten oppdatering her fra siden. For tiden er det mye som skjer rundt om kring, så derfor sitter jeg for tiden her: 
Tumblr media
... og ikke lengre her:
Tumblr media
Og siste på-farten-kaffe for noen dager siden var her:
Tumblr media
... og ikke her: 
Tumblr media
På grunn av koronaviruset har jeg for tiden hjemmekontor, men ellers går praksisperioden som “normalt” og jeg fortsetter med de oppgavene jeg har fått tildelt inntil videre. Videre var jeg i møte med teamet sist tur til FHI, der vi diskuterte mulighetene for et samarbeid i bacheloroppgaven. Og det er spennende ting som kommer, looover. 
2 notes · View notes
carolinepraksis · 5 years
Text
En dag i bilder
Har fått stor medfølelse for de som har pendlet hele veien til Kjeller, det tar meg ca. 1 time hver vei til Folkehelseinstituttet med buss, tog og trikk. Og rushtrafikk, det er kjedelig det ):
Tumblr media
Her er det vi holder til! Mer spesifikt Sandakerveien 24c.
Tumblr media
Jeg har også fått meg adgangskort! Nå er jeg en del av gjengen. Det er vell ingen som blir helt fornøyd med slike bilder, er det vell? :’)
Tumblr media
Som tidligere nevnt er det å få være med på møter noe av det mest spennende! her var vi i møte med personer fra Høyskolen i Vestlandet, der jeg fikk i oppgave å skrive et referat.
Tumblr media
Alltid like godt når solen titter frem!
Tumblr media
5 notes · View notes
carolinepraksis · 5 years
Text
Folkehelseinstituttet avd. Helse og Ulikhet
“Avdeling for helse og ulikhet analyserer og formidler kunnskap om helsen til folket og faktorer som påvirker dette, med fokus på sosiale og geografiske forskjeller i helse”
Noen av oppgavene til avdelingen er å kartlegge og analysere de store linjene i helsetilstanden på befolknings nivå og de fokuserer på forskjellene som finnes mellom sosiale grupper og geografisk, de forsker på sosioøkonomiske og geografiske forskjeller i forekomst av skader, årsak og konsekvenser av disse, og effektevaluering av folkehelsetiltak.
Tumblr media
Et av pågående prosjekter er “Utvikling av en nasjonal modell for skolemat- en pilotstudie”, som er det prosjektet jeg er en del av. Dette pilot prosjektet startet 01. juni 2019, og er slutt 31. mai 2020. Så langt har oppgavene mine vært å jobbe med data fra spørreundersøkelser fra ulike ungdomsskoler som deltar i prosjektet. Fra spørreskjemaene har jeg jobbet med å kategorisere matvaregrupper for å samle informasjon om hva ungdommene vanligvis spiser og drikker på skolen, og etter skolen (før middag). Med bortimot 700 svar på hvert spørsmål, ser jeg nå hvor mye arbeid som ligger bak en oppsummering av resultatene i en spørreundersøkelse- det tok mye lengre tid enn jeg ville trodd! Til neste uke skal jeg begynne å transkribere intervju, noe jeg allerede har fått en headsup vil ta sin tid. Men det er klart at når man kommer inn i en rytme, får både arbeidet med kategorisering og transkripsjon en bedre flyt. Men du det ligger god læring i det, ikke minst er svarene veldig interessante i seg selv, og følelsen av å bidra er suuper! 
I tillegg til oppgaver på kontoret, får jeg også være med på ulike møter som jeg har nevnt tidligere. I et av møtene fikk jeg som oppgave å skrive et referat, noe jeg aldri har gjort på ordentlig før! 2 A4 sider senere og jeg innså at det her også ligger en del trening bak. I samme møte fikk jeg også et innblikk i hvordan forskere utarbeider et spørreskjema, helt ned til ordlyden og viktigheten av sensitivitet. Det å få være med i møter er kanskje en av de mest spennende delene av praksisperioden, man får et skikkelig faglig påfyll og man får se hvordan parter diskuterer og jobber sammen.
Nei duuu, jeg liker meg her!
9 notes · View notes
carolinepraksis · 5 years
Text
Uken som gikk
Da var første uke hos Folkehelseinstituttet gjennomført, og kjenner jeg gleder meg til de neste 7! Prosjektet jeg er så heldig å være en del av er “Utvikling av en nasjonal modell for skolemat- en pilotstudie”. Første dagen fikk jeg en oversikt over hva prosjektet handlet om mer i detalj, med blant annet bakgrunn og metoder. Og jeg må ærlig si at det er noe veldig interessante greier! Jeg fikk også allerede første dagen være med på et intervju med en samarbeidsparter i prosjektet, og det var veldig interessant å høre om hvordan prosjektet har fungert i praksis på noen skoler. Videre har jeg fått vært med i møter angående prosjektet, og et møte for ansatte i FHI som ga en dypere forståelse for hva instituttet som en helhet driver med. 
Tumblr media
6 notes · View notes
carolinepraksis · 5 years
Text
Klar, ferdig, GÅ!
Mitt navn er Caroline, og er 21 år gammel. Jeg studerer Samfunnernæring ved OsloMet avdeling Kjeller, og er på mitt 3. og siste år. Mer spesifikt siste semester, og dette betyr praksisperiodeee!
Ettersom jeg har brukt de siste 6 månedene på utveksling, starter jeg 3 uker senere enn de andre. Men med snuten vendt mot nord, er det godt å endelig få starte dagene hos Folkehelseinstituttet!
Tumblr media
Tot ziens!
7 notes · View notes