Tumgik
digikasvua-blog · 7 years
Text
Digi 5.6 Isoa ja avointa dataa
Big data pyörii nykyisin kaikkien huulilla ja usein se saadaan kuulostamaan isolta negatiiviselta möhkäleeltä. Mitä se sitten tarkkaan ottaen on? Itsessään big datahan kuvaa todella suurta määrä tietoa, jota kerätään, jaetaan, etsitään ja analysoidaan. Negatiivisen möhkäleen maineen se on saanut ihmisistä ja heidän käyttäytymisestään kerätyn tiedon takia. Pelätään, että tieto menee vääriin käsiin ja siitä koituu hankaluuksia. Onhan tässä todella suuri turvallisuusriski, koska big datasta löytyy tietoa maan ja taivaan väliltä.
Big dataa kuvataan myös neljän V:n avulla: Volume, Velocity, Variety ja Value. Volume kuvaa big datan suurta tiedon määrää, Velocity sen nopeutta muuntautua uuteen käyttötarkoitukseen, Variety uusia rakenteettomia datatyyppejä ja Value big datan arvoa, kun tietoa on analysoitu. (Oracle.com)
Toisin kuin big data, avoin data on julkinen tietoaineisto, jota saa avoimesti käyttää aineistoon liitetyn käyttöluvan mukaisesti. Tieto on julkista ja maksutonta ja sitä saa myös yksityinen henkilö käyttää hyödykseen. Helsinki Region Infosharen sivuilta löytyi paljon sovelluksia, jotka hyödyntävät avointa dataa toiminnassaan.
Oikotie käyttää Kotikulmat-ominaisuudessaan esimerkiksi pääkaupunkiseudun palvelukarttaa ja ominaisuuden avulla näet lapsiperheille sopivat asuinalueet ja niiden myytävät asunnot. Myös neuvolat, päiväkodit ja muut lapsiperheiden palvelut ovat merkitty palveluun. Lapsiperheen ostaessa asuntoa, tämä palvelu on varmasti hyödyllinen.
Perheenkaupunki.fi sivusto hyödyntää myös avointa dataa palvelunsa ylläpitoon. Helsingin tapahtumarajapinta ja pääkaupunkiseudun palvelukartta on tässä palvelussa tiedonlähteenä. Sivuilta voi hakea esimerkiksi lähintä leikkipuistoa tai alueen harrastusmahdollisuuksia. Tämä olisi hyvä lisä myös TinyAppille ja sitä käyttäville perheille ja miksei päiväkodin henkilöstöllekin aktiviteetteja suunnitellessaan.
Lähteet:
www.hri.fi
https://kotikulmat.oikotie.fi/
https://www.oracle.com/big-data/index.html
https://www.perheenkaupunki.fi/
3 notes · View notes
digikasvua-blog · 7 years
Text
Digi 5.4 Facebookin algoritmit
Facebookin vuotuisessa konferenssissa News Feedistä vastaava Adam Mosseri kertoi, kuinka Facebookin News Feed toimii, jotta käyttäjät osaisivat käyttää sitä paremmin. Facebookin tavoitteena on tarjota käyttäjilleen päivän aikana muutama tärkeä ja mieleenpainuva postaus, josta riittää, vaikka juteltavaa vielä illalla kotonakin. Jokainen käyttäjä, joka tuottaa News Feediin sisältöä, miettii varmasti myös, minkä asian kokee tärkeäksi jakaa muiden kanssa.
Postaukselle on tarkoin mietityt algoritmit, jotka mittaavat sen näkyvyyden suuntaa. Facebook tekee rankingin jokaiselle postaukselle, jonka näet News Feedissäsi. Ranking-tulokseen vaikuttaa esimerkiksi kuka postauksen on tehnyt (kuinka paljon olet tykännyt hänen postauksistaan), minkä tyyppinen postaus on (pidätkö esimerkiksi kuvista), todennäköisyys tykkäykselle, kommentille tai jaolle, todennäköisyys ajalle, jonka käytät postauksen parissa ja todennäköisyys, että saat postauksesta tietoa. Jokainen News Feedilläsi näkyvä postaus on siis käynyt läpi nämä algoritmit ja saanut hyvän rankingin päätyessään silmiesi eteen. Sama postaus saa jonkun toisen News Feedissä pienemmät ranking-pisteet ja voi jäädä häneltä kokonaan näkemättä.
News Feedin on tarkoitus tuottaa uutta sisältöä ihmisten elämään, esimerkiksi ehdotetut sivut, joista saattaisit tykätä ovat tarkoin valikoituneita juuri sinulle. Ne eivät ole hyviä vaan sinulle, vaan myös julkaisijalle ja Facebookille. News Feedin rinnalle on suunnitteilla myös Tutki-välilehti, joka tarjoaisi sisältöä, joka ei todennäköisesti muuten päätyisi käyttäjän tietoisuuteen. Tämä on vielä innovaatio-vaiheessa eikä välttämättä tule toteutumaan. Minusta tämä olisi hyvä lisä Facebookiin, jossa alkaa olemaan liikaa juuri tuota valmiiksi pureskeltua sisältöä. Huomaan, että omassa feedissäni pyörii samat ihmiset ja päivitykset usein ja kaipaisin hieman erilaista sisältöä. Voisinkin alkaa käyttämään julkaisu-kohtaista raportointia, jossa voi ilmoittaa, ettei halua nähdä ko. tyyppistä sisältöä jos se on mielestäni tylsää.
Lähteet:
https://www.facebook.com/FacebookforDevelopers/videos/10154622798918553/
4 notes · View notes
digikasvua-blog · 7 years
Text
Digi 5.3 Sosiaalista mediaa TinyAppiin
Tutustuin minulle uuteen Kickstarter- palveluun. Sen avulla yritykset voivat hakea joukkorahoitusta uudelle innovaatiolleen. Sivustolla oli laaja kirjo innovaatioita niskakipua helpottavasta riippukeinusta 3 sekunnin hampaiden pesuriin. Mielenkiintoista selata mitä kaikkea onkaan keksitty. Sivuston visuaalinen ilme oli hyvä ja yritykset olivat panostaneet esittelyihin, toki kun rahoitusta niille haetaan. Sivustolla pystyi seuraamaan tuotteiden rahoitusten kehitystä, esittämään kysymyksiä ja jättämään kommentteja. Myöskin rahoituskampanjan päivitykset olivat nähtävillä. Kynnystä madaltaa mahdollisuus sijoittaa pieniäkin summia. TinyAppille tämä voisi olla sopiva kanava rahoituksen hankintaan ja samalla näkyvyyden lisäämiseksi varsinkin ulkomaita ajatellen. En löytänyt sivustolta vastaavia palveluita, joten TinyAppilla olisi hyvä sauma herättää sijoittajien mielenkiinto.
Meetup-palvelussa voit perustaa oman ryhmän tai liittyä valmiina olevaan ryhmään. Ryhmän sisällä voitte keskustella ja sopia tapaamisia. Tätä kautta saa uusia, samasta aihe-alueesta kiinnostuneita kontakteja ja jopa ystäviä. TinyAppiin tämän tyylinen alusta olisi todella kätevä. Vanhemmat voisivat jakaa ajatuksiaan joko lastenkasvatuksesta ja lapsiperheen arjesta tai sitten ihan muusta, vanhemmuuteen liittymättömistä aiheista. Meetupista löytyi perheteeman alta esimerkiksi ryhmä, jossa haluttiin keskustella perheen kansainvälisestä adoptiosta, ja lisäksi ryhmä, joka keskittyi pienten lasten perheiden hyvinvointiin. Tällaista erittäin hyödyllistä keskustelua voisi TinyAppkin tarjota käyttäjilleen. Lisäksi ryhmissä voisi olla mukana päiväkodin henkilöitä, jotka osaisivat sanoa kasvatuksen ammattilaisina omia näkökantojaan.
Stitcher-podcast sovelluksella voi kuunnella monien eri aihe-alueiden podcasteja ympäri maailmaa. Hakusanalla Family löytyi pitkä lista erilaisia podcasteja. Tällaisen ominaisuuden voisi upottaa myös TinyAppiin, rajaten aiheet kasvatukseen ja perheeseen liittyviksi. Vanhemmat voisivat tätä kautta saada vertaistukea ja näkemyksiä omaan kasvatukseen. Podcastit ovat kovassa suosiossa, koska niitä voi kuunnella melkein missä vain liikkuessa tai kotona. Ne eivät myöskään aiheuta lisärasitusta näyttöpäätteillä työskentelevien silmille.
Lähteet:
https://www.kickstarter.com/
https://www.meetup.com/
https://www.stitcher.com/
3 notes · View notes
digikasvua-blog · 7 years
Text
Digi 5.2 Finnair sosiaalisessa mediassa
Tutustuin Finnairin sosiaalisen median sivustoihin, joissa oli huomattavissa selkeää segmentointia ja sisältöjen erimuotoisuutta. Facebookissa heillä oli todella informatiiviset sivut, lentovaraukseenkin oli oma painikkeensa ja finnair.fi-sivuston perustoiminnot oli linkitetty Facebook-sivulle. Myöskin aktiivinen kommentteihin vastaaminen ja ongelmissa auttaminen sekä chat-palvelun automaattinen aukeaminen loi sivustolle aktiivisuutta. Seuraajia sivustolla on n. 544 000 henkeä. Julkaisujen tykkäysmäärät sijoittuvat yleisimmin kuitenkin vain 100-1000 kpl välille. Muutamia huippupäivityksiä oli yli tuhannella tykkäyksellä ja yhdellä jouluaiheisella päivityksellä 7700 tykkäystä. Tämä oli suhteessa todella vähän verraten seuraajamääriin. Toki tykkäysmäärät eivät ole paras mittari sisällön toimivuudelle ja näkyvyydelle, mutta ne ovat ainoa mittari ulkopuoliselle käyttäjälle. Sivusto on selkeästi suunniteltu informaatiota etsiville ja Finnairin oman nettisivuston näkyvyyden lisääjäksi.
Instagramissa Finnair oli mahdotonta löytää. Hakusanalla Finnair ei löytynyt rekisteröityä sivustoa ja Googlen avulla sivun nimeksi löytyi @feelfinnair. Hämmentävää. Sivustolla oli kuitenkin 103 000 seuraajaa. Sivusto poikkesi täysin Facebookin sisällöstä. Sieltä löytyi tunnelmallisia kuvia ja matkavinkkejä ympäri maailmaa. Sivustolla kehotettiinkin ottamaan asiakaskyselyissä yhteyttä Facebookin tai Twitterin kautta, joten tämän kanavan tarkoitus oli täysin inspiroida ja vedota tunteisiin. Sivustolla kurkattiin myös kulissien taakse henkilökunnan esittelyillä ja heidän työmatkapäivityksillään. Tähän sivustoon jäi koukkuun, koska kuvat olivat niin visuaalisia ja erityyppisistä kohteista. Matkakuume todellakin kasvoi! Kuvilla oli enemmän tykkäyksiä kuin Facebook-päivityksillä, keskimäärin 2500 ja joillakin jopa yli 10 000. Instagramissa yritetään tavoittaa matkustelua harrastavia ja vapaa-ajanmatkaa suunnittelevia henkilöitä ja innostaa ihmisiä matkustamaan.
Twitterissä Finnair näkyi vahvasti teknologian ja ajankohtaisten business-tapahtumien uudelleentwiittaajana ja kommentoijana. Sivusto oli selkeästi suunnattu business-asiakkaille. Seuraajia sivulla oli 91 000 ja julkaisujen tykkäykset olivat yleensä alle 100 kpl.
Finnair on onnistunut hyvin profiloimaan itsensä eri kanavissa ja tavoittaa varmasti haluamansa ihmiset näillä valinnoilla. Instagram oli itselleni positiivinen yllätys ja sivu menikin heti seuraukseen.
Lähteet:
https://fi-fi.facebook.com/Finnair/
https://www.instagram.com/feelfinnair/?hl=fi
https://twitter.com/finnair
2 notes · View notes
digikasvua-blog · 7 years
Text
Digi 5.1 Sometrendejä TinyAppiin
Kurion julkaisemassa raportissa somemarkkinoinnin trendeistä yhtenä kolmesta päätrendistä vuodelle 2017 oli videoiden lisäpainotus somessa. Videot olivat jo aiemmin kehittyvä tiedonjakamiskeino, mutta se on kasvanut varmasti eniten vuoden aikana. Uusimpana tulee live-kuvaa joko Instagram-storyssa tai Prisman yökassalta ja seuraajia riittää. TinyAppillekin tämä olisi oiva tapa jakaa päiväkodin arkea vanhempien kanssa. Videoiden kuvaaminen on nopeaa eikä se vie aikaa opettajalta samalla tavalla kuin esim. viestin kirjoittaminen. Vanhempien olisi helpompi seurata lastensa kehitystä päiväkodissa videon avulla ja olisi myös kiva nähdä toimintaa muiden lasten kanssa ilman oman vanhemman läsnäoloa. Sanotaan, että kuva kertoo tuhat sanaa, niin mitä sitten video? Miljoona?
Kubion raportin yksi kymmenestä kehityssuunnasta oli keskustelujen siirtyminen chat-palveluihin. Ryhmämme innovaatio koski juuri tätä trendiä ja uskon sen antavan TinyAppille hienon, modernin perustoiminnon, joka pitää heidät ajanhermolla kilpaillessaan muiden kanssa. Asioiden hoitaminen chatissa on nykypäivää, koskipa asia autonvuokrausta tai lapsen kuulumisia. Mielestäni tällaisten tulee olla kunnossa ennen kuin markkinat voivat todella aueta. Miksi lähteä hevosella liikenteeseen, kun autokin on jo keksitty?
Snapchat-markkinointi on myös listattuna Kurion raportissa 10 kehityssuunnan joukossa. Tämä snapchatin aikarajoitettu sisällön näkyvyys olisi mielenkiintoista yhdistää TinyAppiin. Ominaisuus toimisi sellaisten vanhempien käytössä, jotka eivät halua lastansa kuvattavan siinä pelossa, että kuvat leviävät vääriin käsiin. Vain 24h näkyvillä olevat kuvat ja videot, voisivat olla hyvä ratkaisu heille. Mikäli kuvasta otettaisiin screenshot, siitä tulisi ilmoitus vanhemmille ja päiväkodille. Tämä rajallisen näkyvyyden lisääminen ominaisuuksiin olisi hyvä kilpailuetu TinyAppille.
Some on arkipäivää vanhemmille, samoin on myös lasten päivähoito, joten mielestäni ei ole edes keskustelun aihe pitäisikö näitä yhdistää. Todellakin kaikki mahdolliset uudet some-ominaisuudet tulisi olla käytössä myös TinyAppissa ja varmasti ne nostaisivat TinyAppin myös kilpailijoiden yläpuolelle.
Lähteet:
http://kurio.fi/kurio/wp-content/uploads/2016/12/Raportti-Somemarkkinoinnin-trendit-2017-Kurio.pdf
2 notes · View notes
digikasvua-blog · 7 years
Text
Digi 4.5 Asiakaslähtöistä verkkokauppaa
Omaa verkkokauppa-käyttäytymistä pohtiessani huomaan, että käytän paljon mobiilisti verkkokauppoja, joten tärkeää on, että sivustot toimivat sujuvasti myös mobiilisti. Gigantin verkkokauppa on ollut jatkuvassa käytössä sekä mobiilisti että tietokoneelta toimivuutensa ja informatiivisen sisältönsä ansiosta. Pidän sivustossa tuotteiden rajaus- ja vertailumahdollisuuksista, jotka toimivat moitteettomasti, toisin kuin heidän kilpailijansa Verkkokauppa.comin. Nimien perusteella ironista, mutta totta. Gigantin sivuilla on selkeät ja toimivat hakutoiminnot ja pidän erityisesti reaaliaikaisesta saatavuustiedosta. Arvostan sivuston suomenkielisyyttä, koska tekniset tiedot ja ko. tuotteiden ominaisuudet ovat minulle hieman vieraita käsitteitä. Visuaalinen ilme on ehkä liian pelkistetty, mutta toisaalta selkeä. Lisäarvoa tuotteille on saatu Kysymyksiä ja vastauksia-osiosta ja tuotearvosteluista, joita luen (kylläkin kriittisellä silmällä) ennen ostopäätöstä. Ostaminen on myös erittäin helppoa ja maksu- ja toimitusvaihtoehtoja useita.
Black Fridayn tarjousten innoittamana päädyin ostamaan vaatteita Sportamore-verkkokaupasta. Aikatauluhaasteiden takia en ehtinyt myymälöihin, joten kartoitin vaihtoehtoja puhelimella verkkokaupoista. Muutama nopea klikkaus aamulla ja ostokset ovat postin mukaan jo nyt iltapäivällä matkalla luokseni. Kätevää sanoisin. Sivusto oli toimiva ja nopea käyttää, ostokset onnistuivat jopa aamukiireessä. Maksuton toimitus ja palautus olivat ehdottomuus, koska vaatteita ostaessa ei koskaan voi tietää sopivuudesta. Sivustolla oli paljon vaihtuvia bannereita ja tuotenostoja, joka teki siitä hieman sekavan näköisen, toki varmaan myös tuottavamman. Tarjousten houkuttelemana klikkasin koriin vielä heräteostoksena pipon, joten olin varmasti yrityksen markkinointiosaston toiveiden mukainen asiakas. Paremmalla ajalla tarkemmin katsottuna Sportamorella oli myös muuta sisältöä sivustolla kuin verkkokauppa. He julkaisevat Magazinea, jossa on kerrottu lisätietoja tuotemerkeistä ja tulevia uutuuksia.
Arvostan sivustojen käytön nopeutta ja sujuvuutta sekä tärkeimmät faktat toimituksesta ja maksutavoista tulisi olla hyvin esillä. Jos sivustot eivät tue sujuvasti mobiilikäyttöä, niin ne jäävät kyllä käyttämättä.
Lähteet:
www.gigantti.fi
www.sportamore.fi
3 notes · View notes
digikasvua-blog · 7 years
Text
Digi 4.4 Verkkokaupan tulevaisuuden näkymiä
Verkkokauppa on tulevaisuutta ja siihen yritysten tulisi panostaa kivijalkatoiminnan ohellakin. Verkkokaupan avulla voi myös aloittaa yritystoiminnan ja laajentaa sekä kehittää toimintaa globaaliin suuntaan. Yksi tärkeimmistä verkkokaupan trendeistä tälle vuodelle oli Paytrailin haastattelujen mukaan asiakaskokemukseen keskittyminen. Yritysten tulisi lähteä kehittämään tuotetta tai palveluaan asiakas keskiössä. Verkkokaupassa tämä korostuu, koska ei ole järkevää suunnata markkinaa jonkun tietyn maan mukaan. Verkkokaupassa on kysymys globaalista ilmiöstä, joten asiakas ja hänen tarpeensa tulisi tuntea erittäin hyvin. Markkinoilla on todella paljon kilpailua ja kilpailuedun merkitys korostuu. Tarkoin työstetty asiakassegmentointi ja sen käytännön hyödyntäminen kantaa hedelmää. Myös asioinnin helppous ja toimivuus tekevät asiakkaasta tyytyväisen ja saa palamaan verkkokauppaan uudelleen.
Ruuan verkkokaupan on ennustettu kasvavan räjähdysmäisesti. Markkinassa on potentiaalia ja Tanska onkin tässä jo edelläkävijä. Suomessa kauppakassi-palvelu on lanseerattu, mutta käyttäjäkokemus on vielä melko kankea hitaiden toimitusten takia. Toivottavasti palvelua saadaan nopeutettua, koska tälle on kysyntää varsinkin kaupungeissa, joissa autoilu on vähenemässä ja elämäntyyli on kiireistä ja ostovoima on kasvamassa.
Kierrätys ja jakamistalous ovat myös nousevia trendejä. Jakamistaloutta on jo nähty verkossa AirBnB:n ja Überin merkeissä, mutta lisää on varmasti luvassa. Uskon, että pian on sovelluksia, jotka mahdollistavat mm. kodin työvälineiden yhteiskäytön. Kierrätys osaltaan näkyy jo esim. ResQ-sovelluksessa, jossa myydään hävikkiruokaa. Varmasti hävikkiä tulee myös muilta tahoilta kuin ravintoloista, joten on vain ajan kysymys, milloin esimerkiksi rakennustyömailta voi hakea ylijäämätarvikkeita pientä maksua vastaan. Kaupunkien keskustoissa asuvat ovat tässä varmasti ne potentiaalisimmat ensimmäiset omaksujat ja tarvitsijat. Paytrailin haastatteluissa Perttu Ahvenainen kertoo jakamistaloudesta toimitila-bisneksessä. Onkin nerokasta, että yritykset vuokraavat vapaita neukkareitaan myös ylirajojen eli toisten yritysten käyttöön. Kun varaaminen ja maksaminen tehdään vielä helpoksi mobiilisovelluksen avulla, niin käyttäjiä varmasti löytyy.
Kaikissa näissä uusissa trendeissä yrittäjältä vaaditaan asiakastuntemusta, jonka avulla verkkokaupan tarjoama palvelu saadaan sujuvaksi. Myöskin tekniseen toteutukseen tulee panostaa, jotta asiakas saadaan pysymään sovelluksen parissa. Tärkeää on olla ketterä ja ajanhermolla ja tehdä jatkuvaa kehitystyötä eikä jäädä laakereille lepäämän verkkokaupan auettua. Globaalina toimiminen tulee myös pitää mielessä, palvelu on hyvä kehittää kansainväliseksi heti alussa, jotta laajeneminen maailmalle sujuu tarvittaessa helpommin.
Lähteet: Paytrail: Verkkokaupan trendit 2017
3 notes · View notes
digikasvua-blog · 7 years
Text
Digi 4.3 Kauppaa verkossa
Logistiikkayritys Postnordin tekemässä kyselyssä paneuduttiin pohjoismaalaisten verkkokauppa-ostamiseen. Tutkimuksessa tuli ilmi, että suomalaiset ostavat verkkokaupasta selkeästi vähemmän kuin muut pohjoismaalaiset. Suomessa 49% väestöstä oli ostanut tuotteita verkosta vuonna 2016, kun taas kaikissa muissa pohjoismaissa prosenttiosuus oli 63-67% välillä. Suomalaiset arvostavat verkkokaupassa edullisuutta ja suurta valikoimaa, kun taas muissa maissa kärkeen nousee ostosten teon mahdollisuus hetkenä, jolloin se itselle sopii. Muut maat arvostavat myös kätevyyttä enemmän kuin suomalaiset. Tämä taitaa kertoa siitä, että suomalaiset elävät kalliissa suppean tarjonnan maassa ja sikis myös verkko-ostokset sijoittuvat ulkomaisiin verkkokauppoihin toisin kuin ruotsalaisilla.
Suomalaisen keskimääräinen ostoksen hinta on 135 € kun taas muilla mailla se vaihtelee välillä 151-173 €. Tämä tukee myös yhteyttä siihen, että suomalainen hakee edullisuutta verkko-ostoilla. Joka maassa ostetaan eniten vaatteita/kenkiä verkosta. Suomessa kauneus/terveystuotteita ostetaan selkeämmin vähemmän kuin Ruotsissa. Tanskalaiset taas ostavat paljon päivittäistavaroita verkon välityksellä ja tämä toimiala onkin heillä edistyneempää kuin muissa pohjoismaissa.
Verkko-ostokset ovat siirtyneet mobiiliin, niin kuin moni muukin asiointi. Mutta suomalaiset käyttävät tätäkin vähemmän kuin muut pohjoismaalaiset. Tilastojen mukaan suomalaiset kyllä vastaanottavat markkinointiviestejä mobiilisti, mutta eivät käytä puhelinta tiedon hankinnan välineenä ostotilanteessa. Uusia ilmiöitä ovat showrooming eli tuotteiden katselu kaupassa ja osto internetissä ja vastakohtainen webrooming, jolloin tuotetta tarkastellaan netissä ja ostetaan kivijalkakaupasta. Itse pidän kartoittamisesta ennen ostotapahtumaa ja harrastan aktiivisesti näitä molempia tilanteesta riippuen.
Suomalaiset noutavat lähetyksen mieluummin aina avoinna olevasta pakettiautomaatista kuin noutopisteestä. Tämä johtuu varmasti siitä, että postin noutopisteitä on karsittu ja sinne on usein hankala päästä ajallisesti tai matkan takia. Valinnanvapaus korostuu toimitusten sujuvuudessa. Suomalaiset palauttavat tuotteita muita pohjoismaita ahkerammin, vaikka tuotteet tilataankin usein ulkomailta. Ilmaiset palautukset ja laaja pakettiautomaattiverkosto selittävät palautusten suuren määrän.
Yllättävää mielestäni oli Suomen jääminen jälkeen muista pohjoismaista monessa tutkimuksen osa-alueessa. Olin luullut, että Suomessa ollaan verkkokaupan kärkimaita, niin kauppiaiden kuin ostajien osalta. Tämä tutkimus osoitti, ettei myöskään kotimaisten yritysten verkkokaupat ole vetovoimaisia, koska kuluttajat haluat tällä hetkellä laajaa valikoimaa halvalla.
Lähteet:
https://www.postnord.fi/globalassets/suomi/tutkimukset/verkkokauppa_pohjoismaissa_2017.pdf
3 notes · View notes
digikasvua-blog · 7 years
Text
Digi 4.2 Maksamisen mullistuksia
Kuten Pekka Puustinen kirjoittaa Suomen pankin julkaisemassa artikkelissa, ettei esimerkiksi vähittäiskaupalla ole resursseja ylläpitää kymmenien maksutapojen järjestelmiä, riippuen siitä milloin mikäkin maksutapa on nosteessa. Tämä varmasti hidastaa käyttömukavuutta ja ylipäänsä käytettävyyttä.
Itselläni on kokemusta tällaisista tilanteista esimerkiksi opiskelijahintaisen lounaan maksamisena MobilePay-applikaatiolla. Tätä yhdistelmää mainostettiin kätevänä ja nopeana kun opiskelijahinta tulisi suoraan MobilePayhin siihen liitetyn sähköisen opiskelijakortin ansiosta. Lataukset oli suoritettu ja olin valmiina nopeaan maksuun. Amican kassalla ollessani myyjä kuitenkin halusi nähdä erillisen opiskelijakortin, koska hän määritti sen mukaan koneelle ostoksen hinnan. Eli siis tästä yhteydestä ei ollut siltikään mitään hyötyä, maksaminen puhelimella toki onnistui. Uskon, että nämä järjestelmien kommunikoimattomuudet hidastavat uusia innovaatioita. Mitä isompi kassajärjestelmä on, sitä vaikeampi sen tuntuu olevan reagoida uusien ominaisuuksien suhteen. 
Artikkelissa myös mietittiin, että lähteekö oman talouden hallinta käsistä, kun maksaminen on sulautumassa hankintatapahtumaan. Mielestäni esimerkiksi OP-ryhmän Pivo-applikaatio vastaa tähän tarpeeseen. Pivo kirjaa ostotapahtumat niiden lajien perusteella ja kokoaa asiakkaan kuukausikulutuksen käyriksi, joita on helppo vertailla edellisiin kuukausiin. Tämä on helposti saatavilla mobiilisti, joten uskon ominaisuuden suosioon jatkossa muissakin Fin Techin innovaatioissa.
Kiitollinen olen vasta nyt syksyllä käyttöön tulleeseen nopeampaan rahan siirtoon pankkien välillä. Arkea helpottaa suuresti, kun talouden yhteiselle tilille siirretty raha on käytössä seuraavana päivänä eikä jää enää 3-5 päiväksi pantiksi bittiavaruuteen. Sitä vielä odotan, että tämä tapahtuisi reaaliajassa niin kuin pankin sisäiset siirrot. Mielenkiinnolla jään odottamaan seuraavia innovaatioita maksamisen saralla.
Lähteet: https://www.suomenpankki.fi/globalassets/fi/raha-ja-maksaminen/maksujarjestelmat/suomen-pankki-katalystina-maksuneuvosto/maksuneuvoston_e_kirjanen_2016.pdf
2 notes · View notes
digikasvua-blog · 7 years
Text
Digi 3.4 Optimoimalla hakukoneen suosioon
1.       Pidä sivuston käyttäjä ensimmäisenä mielessä. Kun teet hakukoneoptimointia, niin pidä aina sivuston käyttäjä ensimmäisenä mielessä, älä anna sivuston käytettävyyden ja toimivuuden kärsiä optimoinnista
2.       Otsikoi sivustosi sivut kuvaamaan sisältöä. Sivujen otsikot ovat ensimmäinen asia, joka tulisi laittaa kuntoon sivustossa. Käytä sivujen otsikoinnissa mahdollisimman spesifioivia ja kuvaavia termejä, jotta haut vastaavat sivua. Liian pitkät ja turhia sanoja sisältävät otsikot saavat aikaan turhia hakutuloksia eikä tällä tavoiteta kohdekäyttäjiä. Sisällönkuvaus-kenttään voit sen sijaan kirjottaa muutaman lauseen kuvauksen sivun sisällöstä. Nämä ovat tärkeitä seikkoja, koska molemmat tulevat parhaimmillaan näkyviin suoraan hakutuloksiin.
3.       Käytä helposti ymmärrettäviä URL-osoitteita ja sivustonavigointia. URL-osoitteisiin ei kannata jättää epämääräisiä parametreja ja numerosarjoja. Parhaiten toimii selkeät asiasanat, jotka kertovat sisällöstä ja sivustonavigoinnista. Siistin URL:n tärkeys korostuu, kun linkkiä jaetaan. Jätä mahdolliseksi myös URL:n lyhentäminen, jotta sivustolla voi liikkua myös tällä keinolla. Sivuston navigointi tulisi pitää selkeänä ja tehdä erikseen käyttäjälle ja hakukoneelle.
4.       Luo hyödyllinen 404-sivu, joka ohjaa esim. alkusivulle.
5.       Sisältö on se, joka saa käyttäjän koukuttumaan ja jakamaan sivustoa eteenpäin. Varmista sisällön tuoreus ja yksilöllisyys. Mieti tarkkaan hakusanoja, joita sijoitat sivulle. Samaa asiaa voi hakea monella eri sanalla riippuen esim. iästä tai asiantuntijuudesta asiaa kohtaan.
6.       Käytä kuville kuvaavaa nimeä, jotta nekin näkyvät kuvahaun tulokissa. Mikäli kuva on linkkinä, käytä Alt-attribuuttia, että hakukone voi optimoida myös linkin.
7.       Mikäli on tarvetta rajoittaa näkyvyyttä hakutuloksissa, käytä robots.txt-generaattoria tiedoston luomiseen. Jos tiedot ovat arkaluonteisia tai salaisia, kannattaa käyttää erillistä suojausta .htaccess:in avulla.
8.       Nofollow- määrityksellä voit sulkea esim. kommenttikenttien sisällön hakutulosten ulkopuolelle. Esimerkiksi blogeissa tämä on suotavaa. Nofollow-toiminollavoi myös rajata omaa sisältöä haun ulkopuolelle.
9.       Indeksoi mobiilisovelluksesi myös Googleen ja uudelleen ohjaa mobiilikäyttäjät mobiilisovelluksen pariin. Tämän avulla lisäät sivustosi käyttömukavuutta.
10.   Mainosta sivustoasi niin verkossa kuin livenä. Hyödynnä Google Mapsia ja sosiaalista mediaa. Seuraa näkyvyyden kehitystä ja hallinnoi sitä ilmaisten työkalujen kautta, kuten Verkkovastaavan työkalut, Google Analytics ja Website Optimizer.
Lähteet:
http://www.google.fi/intl/fi/webmasters/docs/search-engine-optimization-starter-guide-fi.pdf
2 notes · View notes
digikasvua-blog · 7 years
Text
Digi 3.2 Suosittua internetissä
TNS-Gallupin mukaan viikon 44 Suomen suosituimmat sivustot-listalla sijalla 8 oli Kauppalehti.fi ja sijalta 10 löytyy Vauva.fi.
Kauppalehti.fi sivustoa käytän itse lähes päivittäin talousasioiden seuraamiseen ja mielestäni se on todella informatiivinen ja toimii näppärästi. Kauppalehti.fi toimii isona tiedon välittäjänä talousasioita seuraaville. Pörssi-osuus on varmasti toimivin ja selatuin osuus sivustosta. Taloustiedot ovat ajan tasalla ja visuaalinen ilme on selkeä ja tekee sivustosta helppokäyttöisen.
Heidän itse tuottama oma sisältö on mielestäni aika kevyttä ja pintapuolista. Sivuston oma sisältö tuo esille mielenkiintoisia caseja ja henkilöitä eri osa-alueilta, mutta mikäli lukija todella kiinnostuu asiasta ja haluaa perehtyä asiaan enemmän, tulee se tehdä muuta kautta. Artikkelit eivät ole syväluotaavia vaan nopeita lukea. Sopii siis hyvin myös arkiselailuun, mutta joskus kaipaisin vähän syvempää sisältöä sivuille. Liian monesti itse otsikko on jo kertonut jutun koko sisällön tai otsikosta on tehty turha klikkiotsikko.
Vauva.fi sivusto on erinomainen vertaistukisivusto vanhemmille ja perhe-elämästä kiinnostuneille. Sivuston sisältö oli kirjoitettu myös ytimekkäästi ja sitä oli helppo ja nopea selailla. Kävijämäärän pilviin nostaa varmasti vauva.fi-sivuston kuuluisa keskustelupalsta. Sanotaan, että se mistä ei ole aloitettu keskustelua vauva.fi-sivustolla, on turhaa. Keskusteluaiheista löytyy kaikkea maan ja taivaan väliltä ja joidenkin mielestä ne ovat viihdyttävää luettavaa. Keskustelujen taso on todella heikkoa, koska kirjoittelu tapahtuu nimimerkeillä. Mutta tämä lienee on se mikä kiehtoo lukijoita ja keskusteluun osallistujia.
Vauva.fi sivustolta löytyy sisältöä esim. ruuanlaittoa, apua erilaisiin ongelmatilanteisiin, lisätietoa erilaisiin lapsiperheen hankintoihin. Tällaista sisältöä voisi myös TinyApp-tuottaa vanhemmuuden avuksi. Lisäksi keskustelupalsta vanhempien kesken olisi toimiva. Toki kirjoittelu olisi hyvä tehdä omalla nimellä, niin keskustelun tasokin pysyisi korkeammalla ja samalla sosiaaliset suhteet kehittyisivät. Sivustojen selkeä visuaalinen ilme ja helppo käytettävyys on tärkeää. Siihen tulisi myös TinyAppin panostaa, koska heidän käyttäjät ovat digitaalisuudessaan vielä eri tasoisia.
Lähteet:
www.kauppalehti.fi
http://tnsmetrix.tns-gallup.fi/public/
www.vauva.fi
5 notes · View notes
digikasvua-blog · 7 years
Text
Digi 3.1 Digitaalisia palveluja suomalaisille
DNA:n teettämä tutkimus suomalaisten digitaalisesta asioinnista ja palvelukokemuksesta kertoo kattavan ikäjakauman (15-74-vuotiaat) kokemuksista. Tärkeimpänä asiana pidän sitä, että jopa 80% on hoitanut pankkiasioitaan digitaalisesti. Nuoremmalle sukupolvelle tämä on arkipäivää ja itsestäänselvyys ja vanhemmatkin ihmiset ovat olleet melkein pakotettuja opettelemaan laskujen maksu kotoa käsin. Lopputuloksena erittäin laajalti digitalisoitunut ja tehokas innovaatio. Tämä antaa hyviä suuntaviivoja kaikille muillekin digitalisoinnin hankkeille.
Vuonna 2016 38% on varannut ajan lääkärille/hammaslääkärille/laboratorioon digitaalisesti. Uskon, että jo tänä vuonna tämäkin prosentti on kasvanut huimasti. Mielenkiintoisena yksityiskohtana nuorimmista (15-24 vuotiaat) vain 28% oli varannut ajan digitaalisesti. Tämä kertookin vain siitä, etteivät he ylipäänsä käytä terveyspalveluja kovin paljon. 65-74 vuotiaista ajan oli varannut digitaalisesti 42 % vastanneista. Vanhukset siis nostavat tämän tuloksen keskiarvoa.
Erikoista, että tutkimuksessa oli nostettu voimakkaasti esille eri nettihuutokauppojen asiakaskokemuksia. Mobiilisti kun voi asioida niin monella eri tavalla. Erittäin sujuvia mobiilipalveluja on saatavilla myös pankkien ja ravintolapalveluiden applikaatioina. Kysely oli tehty vuonna 2016 eikä tällöin esim. ravintolapalvelut olleet vielä juurikaan digitalisoituneet eikä sovellukset olleet vielä viimeisen päälle hiottuja. Ehkä se selittää nettihuutokauppojen korostumisen kyselyssä. Moni asia on mennyt eteenpäin jo nykyhetken ja kyselyn välillä. Toivomuksena kyselyyn vastaajilla oli, että sen hetkiset digipalvelut kehittyisivät paremmiksi ja toimivimmiksi. Uskon, että näin on jo tapahtunut. Harvoin törmää enää esimerkiksi huonosti toimiviin mobiili appeihin. Palvelukokemukseen on kiinnitetty todella paljon huomiota.
Ihmiset kaipasivat henkilökohtaista palvelua eniten ongelmatilanteissa ja halusivat henkilökohtaisen palvelun olevan saatavilla digitalisten lisäksi. Voidaanko tästä päätellä, että hamassa tulevaisuudessa henkilökohtaista kohtaamista tarvitaan vain negatiivisten ja hankalien asioiden hoitoon. Asiakaspalvelijoilta vaaditaan siis vielä kovempaa ammattitaitoa saada käännettyä asiat ja ilmapiiri positiiviseksi ja jaksaa itsekin työssään.
 Lähteet:
DNA: Suomalaisten digitaalinen asiointi ja palvelukokemus 2016
2 notes · View notes
digikasvua-blog · 7 years
Text
Virtuaalista fasilitointia
Fasilitointi terminä oli minulle uusi, mutta tarkemmin perehdyttyäni asiaan huomasin, että fasilitointia olenkin harjoittanut jo työelämässä toimiessani esimiehenä. Uuden kehittäjä-kurssilla toimin ensimmäistä kertaa virtuaalisena fasilitaattorina. Neuvoja ja ohjeita fasilitointiin luin Fasilitaattorin työkirjasta. Kolme fasilitoinnin keskeistä vaihetta on kysymykset, osallistaminen ja dokumentointi (Haaga-Helia, Fasilitoinnin perusteet & mitä onkaan virtuaalifasilitointi?)
Fasilitoin Brainwriting-työkalun avulla ideointisession tiimillemme. Sovimme kaikille sopivan ajan etukäteen Whatsappin kautta, ohjeistin tiimimme perehtymään etukäteen Brainwriting -menetelmään, jotta itse sessio olisi mahdollisimman sujuva. Techmarkin Brainwriting-alustan luominen ja kutsujen lähettäminen oli tehty selkeäksi. Alustaan valmistelin ideoinnin lähtökohdaksi kysymyksen, johon lähdimme hakemaan erilaisia ratkaisuja. Sessio oli yllättävän toimiva ja innostava. Oletin, että ideat loppuvat jo ennen puoliväliä, mutta vielä viimeiselläkin kierroksella tuli hienoja oivalluksia. Lopuksi kokosin ideat luokitellusti Exceliin, jotta tiimin olisi helpompi tutustua niihin.
Koin itse virtuaalifasilitoinnin mieluisaksi ja virtuaalifasilitoitavana on ollut innostavaa olla. Virtuaalisen session avulla pystyin heittäytymään eri tavalla kuin face-to-face tilanteessa. Koen, että olen saanut itsestäni parempia ideoita irti näiden virtuaalisessioiden myötä. Ehkä jonkunlainen anonyymina oleminenkin lisää tässä luovuuttani. Face-to-face vaatii enemmän tunnelman ja virittyneisyyden ylläpitoa fasilitaattorilta. Virtuaalialustat pitävät mielenkiinnon koko ajan yllä ja keskittyminen on korkeammalla. Toki osa syy voi olla myös uutuuden viehätys näissä virtuaalisessioissa.
Usein työpaikoilla ideointisessiot ovat puuduttavia ja väkinäisiä. Grape Peoplen blogissa kerrotaan kuinka vaikea ryhmätyötilanne voi alussa olla. Kukaan ei halua tehdä yhteistyötä vieraan ihmisen kanssa ja ihmiset kokevat oman tilansa uhatuksi. Taitava fasilitaattori saa osallistujat löytämään fokuksensa, keskittymisen ja läsnäolon ryhmätilanteessa sekä onnistuvat luomaan osallistujille turvallisuuden tunteen. Virtuaalisesti tällaisessa ongelmatilanteessa korostuu fasilitaattorin innostus, kannustus ja motivointitaidot.
Kun kohtaan tulevaisuudessa työelämässä tilanteen, jossa tiimin tulee ideoida yhdessä, aion todellakin käyttää keinona tällaista virtuaalifasilitointia tilanteeseen sopivalla alustalla. Uskon, että virtuaalitilanteet saavuttavat suurimmat hyötynsä juuri ideointisessioissa ja haluan kehittyä myös itse fasilitaattorina mm. kannustuksen ja motivoinnin suhteen.
Lähteet:
Haaga-Helia Ammattikorkeakoulu, Moodle, Fasilitoinnin perusteet & mitä onkaan virtuaalifasilitointi?
http://www.globaalikasvatus.fi/tiedostot/Fasilitaattorin_tyokirja.pdf
https://grapepeople.fi/blogikirjoitus/fasilitoidun-tilaisuuden-aloittaminen-3-kulmakivea/
2 notes · View notes
digikasvua-blog · 7 years
Text
Lean Canvas
Päiväkodin kanssa kommunikoiminen nykypäivänä on mahdollista hoitaa teknologian avulla nopeammin ja helpommin. Nykyään kommunikointia tapahtuu monen eri kanavan kautta ja se ei välttämättä ole tarpeeksi nopeaa. Päiväkodin hoitajille sekä vanhemmille olisi myös hyödyllistä olla mahdollisuus saada suodatettua kiireellinen ja ei kiireellinen info. Miten päiväkodissa samassa ryhmässä olevien lasten vanhemmat voisivat kommunikoida toistensa kanssa paremmin? TinyApp chatin on tarkoitus olla vastaus näihin ongelmiin. Chat on suunnattu päiväkodin lasten vanhemmille. Päämäärä on parantaa vanhempien ja päiväkodin välistä viestintää. Uskomme, että ensimmäisenä chattiin lähtevät mukaan vanhemmat, joille digitaalisuus on arkipäivää sekä vanhemmat, jotka arvostavat nykyaikaista ja nopeaa viestintää.
Lähtötilannekartoituksessa ilmeni ongelmana tiedon hajautuminen useaan eri kanavaan ja lisäksi tietoa tulee suodattamattomana, jolloin on vaikea huomata tärkeitä viestejä. Ratkaisuksi kehittelimme chat-ominaisuuden, jossa kaikki nämä ongelmat on ratkaistu. Chat luo Tiny Appille kilpailuetua, lisäarvoa ja asiakas saa arkensa sujumaan. Chat-ominaisuuden avulla yhteydenpito on helpompaa ja nopeampaa päiväkodin ja vanhempien välillä. Tämä lujittaa osapuolien välistä luottamusta ja suhdetta. Viestit voidaan kategorisoida esimerkiksi kiireellisiin ja ei-kiireellisiin niiden tärkeyden ja kohderyhmän mukaan. Tällöin viesti tavoittaa vastaanottajan oikeana hetkenä. Vanhempien välisen ryhmäkeskustelun ansiosta toivottua vertaistukea ja verkostoitumista on saatavilla helposti.
Chat luo mahdollisuuksia kommunikoinnin puutteeseen ja yksinkertaistaa viestiliikennettä. Päiväkodilla ja vanhemmilla on käytössään yksi kanava, jonka avulla tavoittaa toisensa. Tätä kautta myös videoiden ja kuvien lähettäminen on mahdollista. Ajantasainen ja nopea kanava, joka hyödyttää siis kaikkia osapuolia.
Miten sitten uusi palvelu saadaan markkinoille? Asiakkaille chattia markkinoidaan ja myydään olemassa olevien verkostojen ja kumppaneiden kautta. Markkinointia on myös mahdollista toteuttaa erilaisilla sivustoilla ja sosiaalisen median kautta. Erilaiset tapahtumat ja messut ovat myös mahdollisia kanavia asiakkaiden luo. Markkinointia helpottaa se, ettei lähdetä aivan alusta, vaan uuden ominaisuuden markkinointia hoidetaankin pääosin jo olemassa olevien kanavien ja kumppaneiden kautta.
Chat- toiminnon osalta kuluja syntyy Tiny Appissa työskentelevien koodareiden palkasta, tuotekehityksen ja ylläpidon muodossa. Myös markkinoinnista syntyy kuluja, henkilökunnan työajan ja materiaalien muodossa. Lisäksi tulevat mahdolliset pilvipalvelu/lisenssimaksut. Kaiken kaikkiaan uuden ominaisuuden toteuttaminen ja markkinoille tuonti on tässä tapauksessa melko edullista, koska Tiny Appilla on jo olemassa toimiva ja ketterä organisaatio. Lisäksi se on verkostoitunut hyvin, mikä pienentää markkinointikuluja. Chat- ominaisuuden tuotot taas koostuvat päiväkodeilta ja vanhemmilta kerätyistä maksuista. Myös mainostulot olisivat mahdollisia, jos Tiny App muuttaa toimintaansa siltä osin. Tällä hetkellä he eivät kerää mainonnalla tuloja.
Jo ideoinnin eri vaiheissa voitiin huomata kylmä tosiasia, että kokonaan uutta ideaa on vaikea keksiä. Markkinoille, varsinkin applikaatio markkinoille, on hankalaa tulla idean kanssa jota ei voida kopioida. Sillä nykyisin kaikki mikä kannattaa kopioida, tullaan kopioimaan. Olemme sitä mieltä, että tämän sovelluksen epäreiluetu on yhdistää nykyaikainen chat-toiminto jo hyviin olemassa oleviin ominaisuuksiin, kuten kalenteri sekä tarpeelliset yhteystiedot. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö sitä voida kopioida kokonaisuutena. Uuden ominaisuuden avainmetriikkoina voitaisiin mainita esimerkiksi käyttäjäkokemukset, kävijä määriä sekä toiminnon vaikusta opettajien työaikaan.
2 notes · View notes
digikasvua-blog · 7 years
Text
Digi 2.5 TinyAppiin sisältöä
TinyApp-sovellus kaipaisi ehdottomasti lisää sisältöä. Jotta sisällöstä tulisi kattava paketti sen voisi jaotella viihdyttäväksi, hyödylliseksi, inspiroivaksi ja vakuuttavaksi.
Viihdyttävää sisältöä olisi erilaiset pelit, joita lapset voisivat pelata yhdessä tai yksin. Peleissä tulisi olla tasoja, joilla voi edetä kehittyessään ja lisäksi tietenkin eritasoisia pelejä ikäryhmän mukaan. Video- ja kuvakirjaston avulla vanhemmat voisivat katsella lapsen puuhia päivän mittaan. Appiin voisi kirjata esim. pihapelien tulokset ja iltapäivähetkessä jakaa palkinnot appista löytyvien tulosten pohjalta. Vanhemmille lapsille TinyApp voisi tuoda yleistietämystä kehittäviä tietovisoja. Appiin voisi ladata satukirjoja luettavaksi.
Inspiroivaa sisältöä saisi vanhempien yhteisillä keskustelufoorumeilla, joista voisi saada vertaistukea ja uusia vinkkejä ja tutustua uusiin ihmisiin. Forumin kautta voisi myös sopia lapsille leikkitreffejä ja kutsua synttäreille. Appiin voisi luoda äänestyksen esimerkiksi eri retkikohteista mihin vanhemmat toivoisivat vierailuja. Viikkosuunnitelmat julkaistaisiin myös appissa.
Hyödyllisiä ominaisuuksia TinyAppiin kertyy varmasti eniten. Appiin tarvitaan lapsista kattavat profiilit, joissa kerrottu esim. lääkitykset, allergiat ja muut tärkeät tiedot. Varhaiskasvatussuunnitelman mukaiset tiedot kirjattaisiin appiin, josta ne saataisiin kätevästi kerättyä tapaamiseen. Myös uusin varhaiskasvatussuunnitelma tulisi olla linkitettynä applikaatioon. Tinyapp voisi tuoda alaan liittyvät uusimmat uutiset ja tutkimukset hoitajille luettavaksi.
Vakuuttavaa sisältöä olisi kalenteri ja viestittelytoiminto, jotka ovat must toimivassa applikaatiossa. Myöskin lisäominaisuutena voisi olla päiväkotilaskutuksen hoitaminen appin sisään- ja uloskirjausten kautta. Vakuuttavuutta lisää myös kalenteriin liitettävät muistutustoiminnot, jotka auttavat vanhempia muistamaan esim. oman lelun päivän tai retkelle lähdön. Tärkeää toki on, että käyttäjät voivat itse valita haluavatko muistutukset käyttöön. Hoitajien kannalta tärkeää on laskurit, joilla voi seurata paljonko lapsia on milloinkin paikalla ja varmasti myös päiväkodin johto on kiinnostunut ko. datasta suunnittelun avuksi.
2 notes · View notes
digikasvua-blog · 7 years
Text
Digi 2.4 Sisältömarkkinoinnilla lisää näkökulmia
Kubon mukaan hyvä sisältömarkkinointi kääntää katseet pois tuotteesta ja antaa kuluttajalle uutta näkökulmaa. Määritelmästä on helppo olla samaa mieltä. Tuleehan mieleen heti monia yrityksiä, jotka näin toimivat ja sisältömarkkinointi on näissä myös onnistunutta.
Varmaankin ensimmäisiä sisältömarkkinointia harjoittavia yrityksiä on ollut SOK Yhteishyvä-lehdellään. Aikana ennen internetiä aikakauslehtiä luettiin paljon ja Yhteishyvä ilmaisena lehtenä jaettiin jokaiseen Osuuskaupan kortin omistaneeseen kotiin. Levikki ja näkyvyys olivat laajaa. Nykyään lehti ilmestyy harvemmin ja uskonkin, että lukijamäärät ovat vähentyneet internetin käytön myötä. Sisältömarkkinointi toimii nykyään vahvasti internetissä.
Finnairin Match Made in HEL- kampanja sai laajaa kansainvälistä näkyvyyttä muotisuunnittelun genressä ja pidän tätä onnistuneena kampanjana. Videot ja näytöksen toteutus on hoidettu tyylillä ja kampanja tarjoaa elämyksiä ja uutta näkökulmaa.
Vaasan Yhteinen iltahetki-kampanja on mielestäni kuin Yhteishyvä vietynä verkkoon. Sekin toimii omalle asiakaskunnalleen, ihmiset pitävät toisten arkisista tarinoista ja ovat kiinnostuneet toisten elämästä. Samalla raotetaan perheiden ovia ja katsotaan iltapalapöytään, josta itse kukin voi saada uusia ideoita.
Mestarillista sisältömarkkinointia harjoittaa Red Bull. He julkaisevat esimerkiksi erilaisista extreme-lajeista pintaa syvemmälle meneviä kirjoituksia ja laadukkaita videoita. Ne saavat kuluttajan innostumaan ja sivustolla saattaakin vierähtää tovi (itsellekin taisi käydä juuri näin..) Nämä ovat todella Kubon peräänkuuluttamia julkaisuja, joita työntekijätkin mielellään jakavat eteenpäin. Lisämateriaalia on saatavilla myös musiikista, elokuvista ja muodista. Red Bull järjestää paljon tapahtumia mm. Red Bull Mäkiauto GP. Red Bullin energiajuomat eivät ole juurikaan missään roolissa julkaisuissa, mutta selvää on, että näin vahva sisältömarkkinointi edes auttaa yrityksen myyntiä.
Lähteet: http://www.kubo.fi/mita-hyva-sisaltomarkkinointi/
http://www.matchmadeinhel.com/fi
https://www.redbull.com/fi-fi/
http://www.vaasan.fi/category/iltahetki/
2 notes · View notes
digikasvua-blog · 7 years
Text
Digi 2.2 Inbound-markkinointi puree
Inbound-markkinointia harjoittavat yritykset houkuttelevat asiakkaan luokseen tarjoamalla heille mielenkiintoista lisäarvoa tuovaa sisältöä eri kanavissa. Monet julkaisevat yrityksen toimialaan liittyvää blogia ja saavat tätä kautta ihmiset kiinnostumaan yrityksestä. Inbound-markkinoinnin keinoina toimivat myös oppaat, webinaarit, videot ja infograafit. Näistä on tullut kustannustehokkaita ja tuottavia markkinointikeinoja, siksi ne ovatkin pitkälti syrjäyttäneet vanhanaikaset outbound-keinot. Outbound-markkinointia harjoitetaan Tv:n, radion, kylmäsoittojen ja messujen kautta. Tämä on kallista ja tehotonta eikä tarjoa asiakkaalle minkäänlaista lisäarvoa. Inbound-markkinointi on digitalisoimisen myötä noussut ensisijaiseksi markkinointikeinoksi. (Powermarkkinointi)
Olen viime aikoina kiinnostunut sijoittamisesta ja hakenut tietoa eri sosiaalisen median kanavista ja nettisivuilta. Tietoa etsiessäni törmäsin todella usein Nordnetin palveluihin. He ovatkin todella hyvä esimerkki toimivan inbound-markkinoinnin harjoittamisesta ja samalla minä olen hyvä esimerkki inbound-markkinoinnin koukuttamasta henkilöstä.
Nordnetin nettisivut ovat selkeät ja informatiiviset. He julkaisevat mm. mielenkiintoisia sijoitusaiheisia blogitekstejä, Rahapodi-podcastia ja sijoitusopasta. Kanavissa on tarjolla asiantuntijoiden tuottamia materiaaleja niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin sijoittajille. Itse olen saanut niistä paljon lisäarvoa ja hakeudun podcastin ja blogin pariin monta kertaa viikossa. Tilasin jopa vapaaehtoisesti uutiskirjeen, vaikka yleensä välttelen näitä roskaposteja. Markkinointinsa avulla Nordnet on noussut varteenotettavaksi vaihtoehdoksi valitessani uutta sijoituskanavaa, eikä minua haittaa vaikka yrityksestä lähestyttäisiin minua markkinointitarkoituksessa. 
Nordnet harjoittaa myös outbound-markkinointia inboundin tukena ja tämä yhdistelmä onkin yleensä se kaikkein tehokkain. Nordnet osallistuu messuille ja erilaisiin sijoitustapahtumiin sekä toimittaa uutiskirjettä, joka sisältää poimintoja esimerkiksi blogista. Lisänäkyvyyttä yritykselle tuottaa myös sisältöä seuraavat henkilöt, jotka jakavat Nordnetin julkaisemia artikkeleja tai podcasteja sijoitusryhmissä sosiaalisessa mediassa. Ihmiset myöskin kertovat avoimesti kokemuksistaan yrityksestä ja sen palveluista. Nordnet on onnistunut rakentamaan positiivisen kuvan yrityksestään eikä silmiini ole sattunut vielä yhtään negatiivista kirjoitusta. Voikin sanoa, että he ovat onnistuneet todella hyvin markkinoinnissaan.
Lähteet: https://www.nordnet.fi/mux/web/nordnet/index.html
http://www.powermarkkinointi.com/blogi/miten-inbound-markkinointi-eroaa-outbound-markkinoinnista
3 notes · View notes