Tumgik
egitimgazetesi · 4 years
Text
Sınav saatlerinde sınırlı sokağa çıkma yasağı
Tumblr media
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sınav saatlerinde sınırlı sokağa çıkma yasağı olacağını bildirdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından bir mesaj ve video yayınlayarak LGS ve YKS sınavlarında sınırlı sokağa çıkma yasağı olacağını bildirdi. Koca "LGS ve YKS GÜNLERİNDE sağlanması gereken şartlar konusunda Bilim Kurulumuz tavsiye kararı aldı. Sınava gidiş ve dönüş saatlerinde dışarıda yoğunluk olmaması, GÜNÜN GENÇLERE AYRILMASI için Sn. Cumhurbaşkanımız sınırlı bir sokağa çıkma yasağı yönünde talimat verdiler." ifadelerini kullandı. https://twitter.com/drfahrettinkoca/status/1273554545260576769 Read the full article
0 notes
egitimgazetesi · 4 years
Text
2020 YKS sınava giriş belgeleri erişime açıldı
ÖSYM, 2020 YKS sınava giriş belgelerinin erişime açıldığını bildirdi. ÖSYM tarafından yapılan açıklamada "27 Haziran 2020 tarihinde uygulanacak olan 2020-YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT), 28 Hazirana 2020 tarihinde uygulanacak olan 2020-YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve 2020-YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT) adaylarının sınava girecekleri bina/salonlara atama işlemleri tamamlanmıştır." denildi. Adaylar sınava girecekleri yer bilgisini gösteren Sınava Giriş Belgelerini, ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve aday şifreleri ile edinebilecekler. Read the full article
0 notes
egitimgazetesi · 4 years
Text
7 Haziran vaka sayısı 914
Tumblr media
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca güncel koronavirüs tablosunu paylaştı. Tabloya göre son 24 saatte 35 bin 335 test yapıldı, 914 yeni vaka var, 23 kişi vefat etti ve 2 bin 647 kişi iyileşti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından şu açıklamaları yaptı; "FİLYASYON ÇALIŞMALARINDA, “Geçmiş olsun” ziyareti sebebiyle bir ilimizde 190 kişiye virüs bulaştığı tespit edildi. Bir diğer ilimizde, asker uğurlamasında, 58 kişi virüsle enfekte oldu. Yeni iyileşen hasta sayımız, 2.647. Tedbir azaldıkça tehdit artıyor."
Tumblr media
Read the full article
0 notes
egitimgazetesi · 4 years
Text
LGS'de sorular zor mu olacak?
Tumblr media
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk "Soruların kolay veya zor olması söz konusu değil." dedi. TRT Haber'de "Eğitim Editörü" Programında Sezen Yüce'nin sorularını yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk "Soruların kolay veya zor olması söz konusu değil." ifadelerini kullandı.
Öğrencilere psiko-sosyal destek anlamında yeni çalışmalar yapılacak mı?
Öğrencilere psiko-sosyal destek anlamında yeni çalışmalar yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk çok yoğun bir çalışma olduğunu belirterek "Bu yoğun çalışma bütün kılcal damarlara kadar okullara sınıflara kadar tek tek her bir öğretmenimizin, okul müdürlerimizin, il-ilçe yöneticilerimizin büyük bir gayreti ile devam ediyor ve çok da büyük bir iletişim var aramızda. Hep birlikte neyi nasıl takip edeceğimiz konusunda sürekli temas halindeyiz ve bu çerçeveyi biz sadece akademik bir mesele olarak değerlendirmiyoruz. Bu aynı zamanda psiko-sosyal bir mesele yani sosyolojik bir mesele, antropolojik bir mesele, psikolojik bir mesele bu yüzden de konuyu bir ekosistem olarak değerlendiriyoruz." açıklamasını yaptı.
"Uyum programları, tamamlama programları ve telafi programları hazırladık."
"En önemli paydaşlarımız çocuklarımız ama bir taraftan da velilerimiz var, bir taraftan da öğretmenlerimiz var." diyen Ziya Selçuk "Her birinin bu süreçten nasıl etkilendiğini konusunda araştırmalar yapıyoruz." ifadelerini kullandı. Bunun farklı bölgelerde yapıldığının altını çizen Selçuk konuşmasına şöyle devam etti; "İşte bu araştırma sonuçlarına dayalı olarak da okullar açıldığında, hatta açılmadan önce öğretmenlerimizle, açıldıktan sonra öğrencilerimizle, velilerimizle uyum programları, tamamlama programları ve telafi programları hazırladık. Yani her bir okulda diyelim ki okul öncesi, diyelim ki ilkokul-ortaokul-lise... Peki hangisinde ne tür bir çalışma yapılacak ki bu uyum süreci çok daha rahat bir şekilde geçirilebilsin. Bunu adım adım okulun her bir fiziksel bölgesinin yani girişinin, çıkışının, sınıflarının, koridorlarının ne şekilde ve nasıl düzenleneceği, nasıl temizleneceği, nasıl kontrol edileceğinin bir listesini hazırladık. Hangi oyunlar hangi yaşta nasıl oynanacak, bunlarla ilgili çalışmalar oluşturduk ve çocukların kariyer gelişimi konusunda, sosyal gelişimi konusunda da on altı milyon kişiye rehberlik hizmeti verme fırsatımız oldu. Grup ve bireysel rehberlik çalışmaları yapıyoruz. Psiko-sosyal destek sürecinde ve bunların hepsi e-rehberlik dediğimiz bir dijital sisteme de kaydediliyor yani hangi öğrencimiz ile ilgili ne yapmışız, kaç kere yapmışız?" Çocukların daha çok akademi ve motivasyon gibi konularla ilgili sorular sorarken velilerin çocuklarla iletişimi, psiko-sosyal destek, sağlıklı yaşam ve benzeri konularda destek aldığını belirten Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk "16 milyonun 9 milyon küsürü öğrenci, geri kalan yaklaşık 7 milyon kişi de bizim psiko-sosyal destek alan velilerimiz." açıklamasını yaptı. "Çok sayıda kılavuz, rehber, kitapçık, filmler hazırladık ve memnuniyetle ifade edebilirim ki bunlar sahada çok yoğun olarak kullanılıyor ve bu da bizi çok mutlu ediyor." diyen Selçuk açıklamalarına şöyle devam etti; "Biliyorsunuz 81 ilde de Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Bilgilendirme Hattı yani bir çağrı merkezi kurduk ve bu çağrı merkezinde de büyük bir yoğunluk var. Elif ve Alp ile ilgili birtakım broşürler hazırladık, kitapçıklar hazırladık ve burada da velilerimize çok somut olarak çocuklarla evde neler yapabilirsiniz, bunun örnek uygulamalarını gösterdik. Bu çerçevede de yaptığımız bütün çalışmaların aslında psiko-sosyal destek olduğunu söyleyebilirim ama bir taraftan da en önemli şeylerden bir tanesi bizim çok çok önemsediğimiz konu özel öğretim öğrencilerimize yönelik olarak hazırladığımız içerikler."
"Özelim Eğitimdeyim" Uygulaması
Milli Eğitim Bakanlığı uzmanları tarafından "Özelim Eğitimdeyim" isimli bir uygulamanın geliştirildiğini belirten Selçuk "Bu uygulama ücretsiz olarak da tüm kamuoyuna sunuldu. Şu ana kadar da bu yazılımı 160 bin kişi indirdi ve şu anda kullanılıyor ve bu da bizi ayrıca mutlu ediyor. Bu parantez içerisinde özel eğitim öğrenci ve mezunlarının istihdamına ilişkin olarak da EKPSS dediğimiz bir yazılım geliştirdik. Bu yazılımı da bir hafta içinde 20 bin kişi indirdi ve özel eğitim ile ilgili konularda EKPSS desteği vermek için de böyle bir yazılımı hayata çok kısa süre içerisinde geçirdik." dedi.
Rehberlikte travma hizmeti
Rehber öğretmenlere yönelik travmaların tespiti veya takibi konusunda bir hizmet ön görüyor musunuz? sorusunun sorulması üzerine Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk "Evet kesinlikle. öncelikle rehberlik araştırma merkezlerinde ki psikolojik danışman arkadaşlarımız, rehber öğretmenlerimiz bu sürecin gerçekten çok aktif bir çalışan oldular ve seminer dönemlerinde rehber öğretmenlerimizin ihtiyacı olan travmalara ilişkin olarak veya daha ileri psikolojik destek çalışmalarına ilişkin olarak da bazı hizmet içi eğitim çalışmaları yapıldı. Ama daha büyük bir kısmı bu süreçte yapılacak ve bizim sınavlar dahil olmak üzere öğrencilerimiz ile ilgili olan bütün süreçlerde travmaların engellenmesi ve çocuklarımızın çok daha sağlıklı ve sakin bir şekilde eğitim-öğretim hayatına başlamalarının gerekliliği açık ve bu amaçla da ne gerekirse üniversitelerimizden, akademisyenlerimizden her türlü desteği alıyoruz." açıklamasını yaptı.
Öğrenciler maskelerini çıkarabilecek
Sınavda öğrencilerin maskelerini çıkarıp çıkaramayacaklarının sorulması üzerine Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk sınav başladıktan sonra öğrencilerin maskelerini çıkarabileceklerini söyleyerek şöyle devam etti; "Bu bildiğiniz gibi farklı uzmanlık alanları ile ilgili bir konu. Yani bir taraftan hekimlikle ilgili bir konu, bir taraftan psikoloji ile, sosyoloji ile, eğitim ile ilgili bir konu. O yüzden de bizim merkezde bir karar almamız ve bunu doğrudan uygulamamız söz konusu değil. Biz muhakkak surette işin uzmanlarına danışıyoruz. Diyoruz ki bizim böyle bir durumumuz var. Bilim kurulu olarak siz ne önerirsiniz? Çocukların oturma planı nasıl olsun? Uzmanlara danışıyoruz. Bilim insanlarına danışıyoruz. O yüzden de aldığımız her kararı altı dolu olarak, bir kanıta dayalı olarak almaya gayret ediyoruz. Okullarda elbette bu mesafe konusunda bilim kurulunun hazırladığı rehbere uygun olarak ortam düzenleniyor. Sınıf sınıf, okul okul bakıyoruz. Yani böyle genel bir düzenlemeden söz etmiyorum. Her bir okula tekil olarak bakıyoruz ve diyelim ki bir okulda sınıflar yetmedi. O zaman ne yapılır? Yemekhanesine bakılır, spor salonuna bakılır, geniş alanlarına bakılır, oralarda kullanılır ve bunların her birisi tespit edildi ve çocuklarımızın ne şekilde yerleştirileceği konusunda da simülasyonlarımız tamamlandı. O yüzden salgın süresince çocuklarımızın ki yaklaşık potansiyel olarak 1 milyon 700 bine yakın öğrencimiz var. Elbette her sene öğrencilerin belirli bir kısmı sınava girmiyorlar. Bu sene de sınava girmeyecek öğrencilerimiz olacak ama biz tamamı girecekmiş gibi tedbirlerimizi almakla meşgulüz ve maske konusuna gelince şunu söyleyebilirim; Biz öğrencilerin kendi getirdiği maskelerle sınav sonuna kadar kalmalarını elbette istemiyoruz. Her bir çocuğumuza yeni maske vermek ve biliyorsunuz bir ara var. İki sınavın arasında. Bu sınavın arasında çocukların koridora çıkması, bahçeye çıkması söz konusu ve bu maske ile ilgili belirli sıkıntılar da olabilir. O yüzden maskeyi tekrar yenileyeceğiz, yani ikinci bir maske vereceğiz ve çocuklarımız sıralarına oturduktan sonra sınavlarının rahatça yapabilecekleri şekilde bazı çocuklarımız maskeden rahatsız olmuyor ama bir kısım çocuğumuz da ben maske ile hani sınavda başarılı olamam diye düşünüyor. Bunu Bilim Kurulu'na danıştığımızda yerlerine oturduktan sonra sosyal mesafe ayarlandıktan sonra maskeleri çıkartabilirler yanıtını aldık. Bu bağlamda da çocuklara tabii ki anne babalara da rahat olmaları konusunda bir tavsiyede bulunabilirim. İsteyen çocuğumuz maskesini çıkartıp sınav esnasında maskesiz olarak devam edebilir."
Tedavi gören öğrencilerin sınavı nasıl yapılacak?
Tedavi gören öğrencilerin sınavının nasıl yapılacağının sorulması üzerine Ziya Selçuk "Bizim hiçbir çocuğumuzun arzusunu görmemek gibi bir anlayışımız olamaz." diyerek hastanede tedavi gören bir çocuğun velisinin İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine bilgi vererek çocuğunun hastanede sınav olabilmesi için başvuruda bulunabileceğini belirtti ve ""Kaç çocuğumuz olursa biz her bir çocuğumuz için bu hizmeti veririz." dedi.
LGS'de sorular zor olacak mı?
Sınavda soruların zor olup olmayacağının sorulması üzerine Selçuk "Çocuklarımız ve velilerimiz, evlatlarımı şunu bilsinler ki bizim belli bir kontenjanımız var." dedi. Belirli sayıda öğrencinin sınava gireceğini ve onların belirli bir kısmının sorular ne kadar zor ya da kolay olursa olsun belirli oranda ki öğrencinin bu sınavı kazanacağını söyleyen Ziya Selçuk konuşmasına şöyle devam etti; "Niye bizim sınavlı okullarla ilgili bir kontenjanımız var? Bu kontenjanı kapsadığı sayıda çocuğumuz bu sınavı kazanacak. Dolayısıyla sorular zor olduğu için kimse kazanamayacak diye böyle bir şey söz konusu bile değil ve özet olarak soruların kolay veya zor olması söz konusu değil. Bunu çok net söylüyorum. Bizim için soru hazırlamak zor değil. Bizim 81 ilde Ölçme Değerlendirme Merkezlerimiz var. Orada çalışan her bir öğretmenime şükran borçluyum. Çünkü binlerce soru hazırlıyorlar. Çünkü çok yoğun bir çalışmanın içindeler ve Ankara'da Bizim her ay 2 kez yayınladığımız örnek sorular var." Örnek soruları daha önce bir kez yayınladıklarını belirten Selçuk sonraları bunu iki kez yayınlamaya başladıklarını söyledi. "Çünkü salgın döneminde ihtiyacın arttığının farkındayız ve çok ilginç bir şekilde 8 Haziran'da başlayacak bir LGS son tekrar diye EBA televizyonunda bir çalışmamız olacak. Saat 14.30 da. Bunu kaçırmamalarını özellikle istiyorum. Çünkü orada konuların son tekrar olarak yeniden gözden geçirileceği ve sorunların çözümünün çok pratik olarak gösterileceği bir süreç yaşanacak." açıklamasında bulunan Selçuk "Dolayısıyla çocuklarımızın ve velilerimizin içi rahat olsun. Biz ders kitabının dışından bir soru kesinlikle sormayız. Biz kazanımlarda olmayan bir konu ile ilgili asla soru sormayız." ifadelerini kullandı.
Öğrencilere tavsiyeler
Öğrencilere tavsiyelerde bulunan Milli Eğitim Bakanı Selçuk şunları söyledi; "Bir yıl içerisinde bizim örnek sorularımız yaklaşık on beş milyon kez indirilmiş geçen sene. Bu sene çok ilginç bir şekilde Mayıs ayına kadar 21 milyon kez indirilmiş. Yani çocuklarımız, öğretmenlerimiz çok yoğun bir ilgi gösteriyorlar bu konulara ve 8. sınıflara yönelik yaklaşık 4 bin soruyu da Mart ayından itibaren sunduk. Burada şöyle bir şey söz konusu; Sınav sadece belirli bir bilgiye sahip olmakla ilgili değil. Sınav odaklanma, azimli, sebatkar, dayanıklı, dirençli olmakla da ilgili bir konu. O nedenle psikolojik olarak sağlamlık, psikolojik olarak iyi hissetmek ve motivasyonunun yüksek olması vesaire bunu başarabilen çocuklar, öz yönetimi güçlü olan, öz düzenlemesi güçlü olan çocuklar, bu süreçte daha başarılı oluyorlar ama aşırı kaygı yaşandığında bilinen konularda unutuluyor. O yüzden kaygı ile ilgili eğer bir aşırılık varsa ya da hiç kaygı yoksa gerçekten bir problem vardır. Belirli düzeyde, orta düzeydeki bir kaygının normal olduğunu çocuklarımız ve velilerimiz bilmeli ve bu süreçte eğer yeterince hazırlandılarsa ki emin olun hiçbir sene hiçbir eğitim öğretim yılında bu kadar çok kaynak ve bu kadar çok destek olmadı. İlk kez bu kadar çok kaynak veriyoruz. Bu kadar soru veriyoruz. Bu kadar örnek çözüm yapıyoruz. Bu kadar soru paketleme çalışması yapıyoruz. Bu anlamda EBA TV'nin desteği var. İnternetin desteği var. Hepsi ama hepsi bu sene ilk kez verilen destekler. Yani bu sene aslında bir taraftan da şanslı olduğumuz bir sene ve her zaman sınava giren çocuklarımız derler ki biz sınavdan önceki 1 ay 2 ay aslında "evde otursak da ders çalışsak, sınava hazırlansak, okula gitmesek" derler. Şimdi aslında bu bir şekilde çocuklarımız için bir fırsat. Evet, zorluğu var. Salgından kaynaklanan bir kritik durum var. Bir kriz durumu yaşıyor dünya ama bir taraftan da kolaylığı var. Bunu bütünsel olarak düşünmekte yarar var ve deneme sınavları konusunda çocuklarımız eğer kendi kendine çalışma becerisi yüksekse, disiplinli bir şekilde çalışma konusunda bir sorun yaşamıyorsa, çocuğumuz emin olun sınavda da sorun yaşamayacak. Ama zaten disiplinli çalışma da bir Problemi varsa ya da odaklanmada sorun yaşıyorsa rehberlik hizmeti konusunda bizim vermemiz gereken bir destekle ilgilidir. O nedenle veliler paniklemesinler, çocuklarımızı panikletmesinler. Bu kadar çok kaynak çok destek varken herhangi bir eksiklik hissetmesinler. Bu süreç içerisinde de biz gereken desteği vermeye devam edeceğiz hiç merak etmesinler."
"Öğretmenlerimize ulusal ve uluslararası sertifikalar vermeye devam edeceğiz."
Sertifikalarla ilgili bir soru üzerine Bakan Selçuk "Öğretmenlerimize ulusal ve uluslararası sertifikalar vermeye devam edeceğiz." diyerek açıklamasına şöyle devam etti; "Öğrencilerimize uluslararası sertifikalar vereceğiz. Bunları biriktirebilecekler ve dünyanın her yerinde geçerli olan uluslararası sertifikalar istihdamda da kullanılabilecek. Gelecek eğitim-öğretim yılında da öğretmenlerimizin bu süreçte ihtiyaçtan dolayı hemen 2-3 ay içerisinde dijital platformlar ile etkileşim uzaktan eğitimin yapısal dinamikleri uyum sağlama çocuklarla irtibatı gerçekleştirme gibi konularda inanılmaz bir tecrübesi oluştu ve biz bu tecrübeyi büyütmek istiyoruz ve birtakım spesifik programlar da geliştiriyoruz. Mesela kamera önü öğretmenliği diye bir eğitim paketi hazırlıyoruz ve bu paket çerçevesinde de öğretmenlerimizin uzaktan eğitimde çok daha başarılı olabilmeleri için bazı bilimsel ve teknik destekleri ve eğitim yoluyla veriyoruz." Read the full article
0 notes
egitimgazetesi · 4 years
Text
Bursluluk sınavları ertelendi
Tumblr media
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bursluluk sınavlarının ertelendiğini bildirdi. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada 6 Haziran Cumartesi günü yapılacağı ilan edilen bursluluk sınavının 5 Eylül 2020 Cumartesi gününe ertelendiği kaydedildi. Açıklamada "6 Haziran Cumartesi günü yapılacağı ilan edilen 2020 Yılı İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı'nın (İOKBS) 5 Eylül 2020 Cumartesi günü gerçekleştirilmesi kararlaştırılmıştır." denildi. Read the full article
0 notes
egitimgazetesi · 4 years
Text
Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda yeni bir erteleme yok
Tumblr media
"Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda yeni bir erteleme" yok diyen Aygün, LGS'deki gibi herkesin kendi okulunda imtihana girmesinin mümkün olmadığını ifade etti. Sınav günü alınacak tedbirleri de açıklayan ÖSYM Başkanı "Hepimiz, adayların motivasyonunu artırmak için gayret etmeliyiz" dedi. Ülkemizde yeni tip koronavirüsle olumlu mücadele sonrası normalleşme adımları ile Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 27-28 Haziran olarak güncellendi. Son zamanlarda çeşitli platformlarda tekrardan 'YKS öne çekilecek, üniversite sınavı ertelenecek' yorumları ile adayların kafası hayli karışık... İmtihana 42 gün kala bu tartışmaları sonlandırmak ve adayların merak ettiklerini Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün'e sordum. Sınav tarihinde yeni bir oynama mümkün mü, YKS'ye herkes kendi okulunda mı girecek, sınav günü nasıl bir yol haritası izlenilecek? Başkan Aygün, merak edilen bütün bu soruları gazetemize tek tek anlattı. İşte o cevaplar: ¥  YKS'de alınan son tarih değişikliğine giden süreci anlatır mısınız? Öğrenciler sosyal medyada bir milyon Tweet attı. Mesajlarda sizi de etiketlediler, o süreci takip edebildiniz mi? Pandeminin ülkemizde başladığı günlerde tedbir amaçlı olarak sınavlarımız ileri tarihlere ertelendi. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın Başkanlığında, Sağlık Bakanlığımızın koordinasyonunda ve Bilim Kurulu ile birlikte yürütülen başarılı süreç sonucu gelinen noktada normalleşme çalışmalarına başlanıldı. Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun da görüşü alınarak Cumhurbaşkanlığı kabinesi tarafından ilan edilen normalleşme süreciyle birlikte sınav tarihleri de yeniden güncellenmiştir. Adaylarımızın sadece sınavlara odaklanmaları faydalı olacaktır. Bu noktada hepimiz adayların motivasyonunu artırmak için gayret etmeliyiz. ¥  YKS'ye az bir süre kaldı... Öğrencilerin stresini azaltmaya yönelik ne gibi çalışmalar yapılıyor? Sınav bir daha ertelenir mi? Sınav açıklandığı üzere 27-28 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecektir. Bu zorlu süreçte sınava girecek adaylarımız için kaygıyı azaltmak adına YÖK tarafından bu yıla has olarak iki önemli düzenleme yapıldı. İlki; TYT oturumunun süresine 30 dakika eklenerek 135 dakika olan sınav süresi 165 dakikaya çıkarıldı.  İkincisi ise lisans programlarını tercih edebilmek için gerekli olan 180 baraj puanını 170 puana düşürüldü. Ayrıca sınav içeriği olarak lise son sınıfın 2. döneminden soru sorulmaması kararlaştırıldı.  Dolayısıyla 2020 YKS adayları daha az konudan sorumlu olacaktır. Bu düzenlemeler adaylarımız tarafından da olumlu karşılandı. ¥  Taban puanın aşağı çekilmesi öğrencilere neler getirecek? Tercihte bir karmaşa olur mu? Üniversitelerdeki programların kontenjanları YÖK tarafından belirlenmekte... YKS, bir sıralama sınavı olduğu için programlara/ bölümlere yerleştirmeler de bu sıralamaya göre gerçekleştiği için problem olmayacaktır. Bu düzenleme 170-180 puan aralığındaki adayların dört yıllık programları tercih etmelerini sağlayacak ve bu programlara yerleşmelerine imkân tanıyacaktır. ¥  Sınav görevlilerin Covid-19 testi negatif raporu istenilecek mi? Bu çok merak ediliyor... Pandemi döneminde sınavların uygulanması ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığımız ve Bilim Kurulunun görüş ve tavsiyeleri doğrultusunda hazırlıklar yapılmaktadır. ¥  Uzmanlar "öğrenciler deneme çözerken maske takmalı ve alışmalı" diye tavsiyelerde bulunuyor. Bu ikazları nasıl değerlendiriyorsunuz? Adayların kendilerini rahat hissedebilecekleri şekilde denemeler yapmaları adayların faydasına olacaktır. ¥  Sınavda maske mecburiyeti var. Rahatsızlığı olanlara farklı bir metot uygulanır mı? Bu süreç Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığımızın tavsiyeleriyle yürütülüyor. Kararlar istişare ile alınıyor. ¥  İmtihan tarihlerinde düzenleme olunca KPSS'ye hazırlananlar için bir 'acaba' oldu? KPSS için bir değişiklik olmayacak, mevcut takvimimizde ve açıkladığımız tarihlerde uygulanacak. SALONLAR SIK SIK HAVALANDIRILACAK 188 SINAV MERKEZİNDE BÜTÜN TEDBİRLERİ ALIYORUZ ¥ Veliler bu süreçte biraz tedirgin oldular. Sınav günü çocukların bir arada olmasından endişe ediyorlar. Onlara ne söylemek istersiniz? ÖSYM olarak 188 sınav merkezinde yaklaşık 2,5 milyon adayın gireceği YKS’nin problemsiz olarak uygulanması için gerekli bütün tedbirleri alıyoruz. Adaylara görevlilerimiz tarafından maske ve dezenfektan dağıtılacak. İsteyen adaylar kendi maskeleriyle de sınava girebilecek. Dezenfektanını yanlarında getirebilecekler. Salonlar ise sınav başlamadan önce ve sınav süresince havalandırılacaktır. Bina girişinde ve içinde adaylarımızın sosyal mesafeyi korumalarını sağlamak için sınav görevlilerimiz tarafından yönlendirme yapılacaktır. LGS GİBİ OLMAZ HERKESİN KENDİ OKULUNDA GİRMESİ MÜMKÜN DEĞİL ¥ LGS olduğu gibi YKS'de her öğrencinin kendi okulunda sınava girmesi mümkün mü? Yaklaşık iki buçuk milyon adayın gireceği YKS’nin büyük çoğunluğu mezun adaylardan oluşmaktadır. Bu sebeple her adayın kendi okulunda sınava girmesi gibi bir durum mümkün değildir. AYGÜN'DEN ÖĞRENCİLERE: Sadece sınavlara odaklanmanız faydalı olacaktır. Birçok düzenlemeyi hayata geçirdik. Bunlar sizin işinizi kolaylaştıracaktır. AYGÜN'DEN VELİLERE: YKS’nin problemsiz geçmesi için gerekli bütün tedbirleri alıyoruz. Sosyal mesafenin korunması için planlamalar sınav günü hayata geçirilecek. Read the full article
0 notes
egitimgazetesi · 4 years
Text
"Her tarih için hazırlığımız tamam"
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk sosyal medya hesabından okulların açılması ile ilgili açıklamalarda bulundu. Selçuk'un açıklamaları şöyle; "Milli Eğitim Bakanı olarak kamuoyundan ricam, okulların açılmasına bir takvim olarak bakılmamasıdır. Okulların açılması demek, 18 milyon öğrenci ve 1 milyon öğretmenin evlerinden dışarı çıkması, sonra her birinin yeniden ailesiyle buluşması demek. Bu bir toplum sağlığı meselesidir ve bilimsel verilerle hareket etmek ön koşuldur. Her tarih için, hazırlığımız tamam. Okullar ne zaman açılacak sorusunun şu an tek cevabı var: "Çocuklarımız, öğretmenlerimiz ve ailelerimiz için en güvenli zamanda, en güvenli şekilde açılacak. Bu tarihi ve uygulama şeklini de bize bilimsel veriler söyleyecek." Read the full article
0 notes
egitimgazetesi · 4 years
Text
Son 24 saatteki yeni vaka sayısı bin 704
Tumblr media
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca güncel koronavirüs tablosunu paylaştı. Bir önceki gün bin 114 olan yeni vaka sayısı son 24 saatte bin 704 olarak gerçekleşti. Ancak bin önceki gün 32 bin 722 test yapılırken son 24 saatte 37 bin 351 test yapıldı. 53 kişi vefat etti, 3 bin 109 kişi ise iyileşti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından Yeni vaka sayısındaki artış öngörülebilir sınırlarda. TOPLAM VAKALARIN %70’İ İYİLEŞMİŞ DURUMDA. Yoğun bakım hasta sayımız azalmaya devam ediyor. Maske + sosyal mesafe: Virüse karşı gücümüz bu! Risk kalabalık ortamlarda. Uzak duralım." açıklamasını yaptı.
Tumblr media
Read the full article
0 notes
egitimgazetesi · 4 years
Text
Ziya Selçuk'tan velilere uyarı
Tumblr media
13 Mayıs Çarşamba günü çocukların 4 saatliğine dışarıya çıkabilecek olmasından dolayı Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk bir mesaj yayımladı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk sosyal medya hesabından çocukların 13 Mayıs'ta dışarı çıkması ile ilgili bir mesaj yayımladı. Selçuk mesajında şunları kaydetti; "Yarın çocuklar dört saat dışarıda olabilecekler. Şu aşamada dışarıya çıkabiliyor olmak, arkadaşlarla buluşup oyun oynamak anlamına gelmesin. Markete gidelim istediğini alalım anlamına gelmesin. Aile büyüklerimizi ziyarete gidelim, özledik, görüşelim anlamına gelmesin. Bu sürecin sizin kontrolünüzde olmasına lütfen dikkat edin. Çocuklar, arkadaşları, sevdikleri yerine ağaçlara sarılsınlar. Marketten alacakları yerine doğadan alabildiklerini alsınlar, derin nefesler, daldan meyveler gibi... Bol bol yürüsünler, koşsunlar ama kalabalıklara karışmasınlar. Sadece yürüme mesafesinde kalabileceklerini lütfen unutmayalım. Bu hepimizin sağlığı, geleceği için çok önemli." Read the full article
0 notes
egitimgazetesi · 4 years
Text
Gazeteciden öğretmenler için "haksız kazanç" paylaşımı
Yeni Şafak gazetesi yazarı Mehmet Acet 18 Mart'ta ataması yapılmış ancak salgın nedeniyle işine başlayamamış öğretmenlere "Bir gün bile çalışmadan gelsin maaşlar diyorsanız bunun adı "haksız kazanç" değil midir? paylaşımında bulundu. Sosyal medya hesabı üzerinden 18 Mart'ta ataması yapılmış ancak göreve başlayamamış öğretmenler için bir paylaşım yapan Yeni Şafak gazetesi yazarı Mehmet Acet şunları söyledi; "Değerli ataması yapıldığı halde korona nedeniyle işbaşı yapamamış öğretmenler! Bir gün bile çalışmadan gelsin maaşlar diyorsanız bunun adı ‘haksız kazanç’ değil midir? Siz öğrencilerinize böyle mi örnek olacaksınız? İstediğiniz kadar kampanya yapın. Benim görüşüm bu."
Tumblr media
Read the full article
0 notes
egitimgazetesi · 4 years
Text
Bazı illerde okullar açılacak mı?
Tumblr media
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Bizim bazı illerimiz de hiç vaka yok. Bazı illerimiz de çok vaka var. Hangi illerde durum nedir diye bir çalışmamız var" dedi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Kanal 7'de Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulis programında gündeme dair açıklamalar yaptı. Selçuk'un açıklamalarından satır başları şöyle; -Okulların açılış raporlarını dünya genelinde takip ediyoruz. Türkiye'nin sağlık açısından verilerin neler gösterdiği bilim kurulunun neler söyleyeceği sadece Türkiye'nin iyileşmesi yetmiyor. Hepsini analiz ediyoruz. -Bizim için 1 Haziran hedef. -Hayatın normalleşmesini istiyoruz. Bilimin bir yol göstericiliği var. Bilim kesinlikle açılamaz derse okulların açılması Eylül'e kalır. Ya da kısmı kısmı açılmalar olabilir. -Seçeneklere bakıyoruz. Listelerimizi oluşturduk. -Milli Eğitim Bakanlığı bunu tek başına karar almıyor. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Sağlık Bakanlığı İçişleri bakanlığı hep beraber karar alıyoruz. EĞER İLLERE GÖRE OKULLARIN AÇILIMI OLURSA... -Bizim bazı illerimiz de hiç vaka yok. Bazı illerimiz de çok vaka var. Hangi illerde durum nedir diye bir çalışmamız var. Taşıyıcılık faktörü üzerinden de bakmak lazım. Eğer illere göre okulların açılımı olursa buna da hazırız. -Okula dönüşten sonraki bir yılın her anlamda hazırlığını yapıyoruz. Velilerin endişelerini dikkate alıyoruz. Öğrencilerden okulların açılması yönünde talep alıyoruz. Cumhuriyet Read the full article
0 notes
egitimgazetesi · 4 years
Text
Cerrahi maskeler 8 Mayıs'tan itibaren satılmaya başlanacak
Tumblr media
Ticaret Bakanlığı cerrahi maskelerin 8 Mayıs 2020 tarihi itibariyle ilk önce İstanbul'da 1 TL'den satışa sunulacağını duyurdu. Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından salgınla mücadelede normalleşme takviminin açıklandığı, 4 Mayıs 2020 tarihli Kabine Toplantısı sonrası alınan kararlar çerçevesinde cerrahi maskelerin perakende satış noktalarında satışının mümkün hale geldiği hatırlatıldı. Böylece marketler, eczaneler, tıbbi cihaz satışı yapan medikal firmalar ve elektronik ticaret platformu üzerinden cerrahi maskelerin satışı yapılabilecek.  Cerrahi maskeler, adedi KDV dâhil en fazla 1 (bir) Türk Lirası olacak şekilde satışa sunulacak. Bu fiyatın üzerindeki satışlar “fahiş fiyat” olarak değerlendirilecek. 8 Mayıs 2020 tarihi itibarıyla ilk etapta, salgının en yoğun görüldüğü İstanbul’da, akabinde büyükşehirlerden başlamak üzere hızlı bir şekilde diğer illerdeki marketlerde de cerrahi maskelerin satışı yapılacak. Cerrahi maskeler ilk etapta standart 50’li paketler halinde satışa sunulacak. Ticaret Bakanlığı önümüzdeki haftadan itibaren maskelerin 10’lu standart paketler halinde de satışa sunulması çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Read the full article
0 notes
egitimgazetesi · 4 years
Text
TYT bu yıla özgü 165 dakika olacak
Tumblr media
Yükseköğretim Kurulu, YKS ile ilgili açıklamalarda bulundu. TYT'nin bu yıla özgü olarak 165 dakikaya çıkarıldığının belirtildiği açıklamanın tamamı şöyle; "Bilindiği üzere COVİD-19 küresel salgını ile mücadele kapsamında Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın 20-21 Haziran olarak belirlenen tarihi, bu küresel salgının pek çok ülkedeki seyri de dikkate alınarak, Türkiye'de vakaların artmaya başladığı, salgının seyrinin henüz tam olarak belli olmadığı ve adaylarla birlikte ailelerin psikolojik durumunun oldukça önemli olduğu bir dönemde 25-26 Temmuz tarihine ertelenmişti. Alınan ilk erteleme kararında yegane amacın sınava girecek öğrencilerimizin salgının muhtemel sonuçlarından mümkün olduğunca az etkilenmesi olduğunun altı çizilmişti. Erteleme kararıyla birlikte bu dinamik süreç an be an takip edilmiş, alınacak kararlar en ince ayrıntısına kadar irdelenmiştir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliği ve milletimizin her türlü takdire şayan sabrı ile yürütülen Koronavirüs'e karşı başarılı mücadelede gelinen noktada her anlamda normalleşme sürecinin başladığı müşahede edilmektedir. Alınan tedbirlerin olumlu sonuçlar verdiği ve salgının önemli ölçüde kontrol altına alındığı tüm kamuoyunun malumudur. Bu gelinen aşmada, öğrencilerimizin üniversite tercihleri, bu tercihler için ayrılacak vakit, kayıt, yerleşme gibi süreçler ve eğitim öğretim için ayrılması gereken süre dikkate alındığında, sınavın Haziran ayının sonunda yapılmasının adayların lehine bir durum oluşturacağı ortaya çıkmış, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu'nun da görüşü dikkate alınarak Cumhurbaşkanlığı Kabinesi tarafından, ilan edilen normalleşme süreci ile birlikte sınav tarihleri de yeniden güncellenmiştir. Kabine tarafından bu çerçevede belirlenen sınav tarihlerinin güncellenmesi ile ilgili olarak bazı hususların da dikkate alınması gerekmektedir. Bunlardan ilki bugün Kabine kararı olarak duyurulan tarihin aslında tedbir maksadı ile ertelemeden önceki YKS tarihinden (21-22 Haziran) bir hafta sonraki tarih olduğudur (27-28 Haziran). Yani YKS'nin ilk olarak belirlenen tarihinden bir hafta sonra bu sınav yapılacaktır. Adaylarımızın endişeye kapılmamalarını gerektiren önemli bir diğer husus da bu yıl sınava girecek öğrencilerin, geçtiğimiz yıllara nazaran daha az konudan/müfredattan sorumlu tutulacağıdır. Bu yıl yapılacak olan YKS'de öğrencilerimiz lise son sınıfın ikinci dönemindeki derslerin tamamından muaf tutulacaktır. Bu durum yalnızca bu yıla mahsustur. Öğrencilerimizin sınavda muaf tutulacağı bölümler, toplam müfredatın önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra Yükseköğretim Kurulu'nun, içinde bulunan olağan üstü şartları dikkate alarak "sadece bu sene sınava girecek adaylar için uygulayacağı" iki kararını daha açıklamak icap etmektedir. "Bu seneki" üniversiteye giriş sınavına ilişkin iki önemli değişiklik şunlardırd: TYT sınavında geçen yıl verilen 135 dakikalık süre, yalnızca bu yıl için 30 dakika daha ilave süre ile 165 dakikaya çıkarılmıştır. Bunun yanısıra yine küresel salgının oluşturduğu olumsuz şartlar göz önünde bulundurularak, merkezi yerleştirme yapılan lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünde uygulanan 180 baraj puanı da "bu yıl ile sınırlı kalmak şartıyla" 170'e çekilmiştir. Bu kararla birlikte, geçtiğimiz yılki verilere göre 112 ila 195 bin ilave aday öğrencimizin lisans programlarına yerleşebilecekleri tahmin edilmektedir. Yüksek Öğretim Kurulu, dünyada pek çok alanda olduğu gibi yükseköğretimde de olağan üstü şartların yaşandığı bir süreçten geçtiğimiz gerçeğinin bilinciyle, küresel salgının oluşturduğu durumun dünün kararlarıyla yönetilemeyeceğinin farkındadır. Görüldüğü üzere bu yılki sınav, bu yılki aday öğrencilerimiz için geçtiğimiz yıla ve gelecek yıllara oranla oldukça avantajlı bir sınav olarak formüle edilmiştir. Son olarak bu yıl gerçekleştirilecek olan sınavın Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu'nun görüşleri doğrultusunda koruyucu önlemler alınarak en uygun şartlarda gerçekleştirileceğini başta aday öğrencilerimiz ve aileleri olmak üzere kamuoyuna saygılarımızla arz ederiz. Yükseköğretim Kurulu" Read the full article
0 notes
egitimgazetesi · 4 years
Text
2020 LGS Nasıl Yapılacak?
Tumblr media
Milli Eğitim Bakanlığı resmi web sayfasında "2020 LGS Nasıl Yapılacak?" başlıklı bir açıklama yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2020 LGS'nin nasıl yapılacağı ile ilgili açıklaması şöyle; "Liselere Geçiş Sistemi kapsamındaki merkezi sınav, 20 Haziran 2020'de yapılacak. Öğrencilerin sağlığı için sınav sırasında pek çok tedbir devrede olacak. Sınav binalarına kolay ulaşabilmeleri için bu yıl ilk defa öğrenciler, kendi okullarında sınava girecek. Adaylar, önceden dezenfekte edilmiş binalara maskeleri takılı halde, bekletilmeden sosyal mesafe korunarak, sırayla alınacak. Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezî Sınav (LGS) Nasıl Yapılacak? Korona virüs salgını tedbirleri kapsamında; öğrencilerimizin sınav binalarına kolay ulaşılabilmeleri için bu yıl ilk defa öğrenciler kendi okullarında sınava gireceklerdir.Öğrenciler sınava gelirken yanlarında geçerli kimlik belgesi ile en az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi bulunduracaktır. Öğrencilerin sınava gireceği sınav merkezi, bina, salon ve sıra bilgileri e-okul üzerinden açıklanacaktır. Sınav giriş belgeleri, okul yönetimleri tarafından sınav günü, sınavdan 30 dakika önce öğrencilerin sıra numarasına göre masalarına bırakılacaktır. Okulda kantinler açık olmayacağını göz önünde bulundurarak öğrenciler ihtiyaç duyacakları su, dezenfektan ve peçeteyi yanlarında getirebileceklerdir. Ayrıca her sınıfta dezenfektan ve peçete okul idareleri tarafından bulundurulacaktır.Sınava gelen öğrencilere, velilere ve sınavda görevli tüm personele okul idaresi tarafından okul girişinde ellerine dezenfektan uygulaması yapılacak ve ücretsiz olarak maske dağıtımı yapılacaktır. Geçerli kimlik belgenizi en geç sınavdan 1 gün önce veliniz ile birlikte kontrol ederek hazır bulundurunuz.Geçerlik kimlik belgesinde 15 yaş nedeniyle fotoğraf bulundurması gerekenler gerekli değişikliği süreçten dolayı yapamamaları göz önüne alınarak fotoğraflı geçerli kimlik belgesi şartı aranmayacaktır.Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için sadece bir veliniz ile birlikte sosyal mesafe kurallarına uyarak, sınav günü en geç saat 09:00'da kendi okulunuzda hazır bulunmanız gerekmektedir.Öğrenciler, önceden dezenfekte edilmiş binalara maskeleri takılı halde, bekletilmeden sosyal mesafe korunarak, sırayla alınacaktır. Tüm okullarımızda Rehber öğretmenlerimiz korona virüs tedbirlerinin denetimi kapsamında velilerimize ve öğrencilerimize yardımcı olmak için okul dışında görevli olacaklardır.Birinci oturum sonunda verilecek arada öğrenciler, öğretmenlerinin kontrolünde bina bahçesine çıkabilecektir. Öğrencilerin sosyal mesafelerini korumaları için görevli öğretmenler tarafından kontroller yapılacaktır. Öğrencilerin velilerle bir araya gelmesine izin verilmeyecektir.İkinci oturum için öğrenciler binalara sosyal mesafe korunarak sırayla alınacaktır.Velilerin okul bahçelerine girişlerine izin verilmeyecektir. Öğrencilerin binalara giriş ve çıkışlarında velilerin izdiham oluşturmamaları, sosyal mesafeye dikkat etmeleri gerekmektedir.Sınav sonunda öğretmenleri gözetiminde binadan çıkan öğrenciler velilerine teslim edilecektir.Sınava girecek tüm öğrencilerimize başarılar dileriz." Read the full article
0 notes
egitimgazetesi · 4 years
Text
"Öğrenciler kendi okullarında sınava girecekler."
Tumblr media
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, NTV canlı yayınına katılarak güncel gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Bu süreçte sınavla ilgili karar alınırken muhakkak başka kurum ve kuruluşlarla örneğin Sağlık Bakanlığı ile örneğin Bilim Kurulu ile istişare ederek almak durumundayız" diyen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Milli Eğitim Bakanlığının LGS ile ilgili kararları alıp onun gereğini yerine getirdiğini söyledi.
"Öğrenciler kendi okullarında sınava girecekler."
Liseye Geçiş Sınavı ile ilgili bazı hususlar olduğuna dikkat çeken Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk açıklamasına şöyle devam etti; "Her öğrencimiz kendi okulunda sınava girecek. Yani hiç bilmediği bir mahallede hiç bilmediği bir okulda sınava girmesinin oluşturacağı, bu dönemde bazı tedirginlikleri olabilir diye daha rahat bir ortam olması açısından kendi okullarında girmesini sağlıyoruz ki bu LGS tarihinde ilk kez yapılan bir şey, daha önce olmamıştı. Sınava girecek öğrencilerimizin sınav merkezi, bina, salon, sıra bilgileri vesaire e-okul üzerinden açıklanacak. Yani çocuklarımızın okullarından bir bilgi almaları vesaire gerekmiyor. O anlamda yapılması gereken şey sadece okul idaresinden sınava girecekleri yerle ilgili bilgileri almaları yeterlidir. Bunlarla ilgili süreç devam ediyor. Bu mevzuatımız gereği belli aralıklarla belli haftalarla açıklanıyor. Bu takvimle ilgili zaten çok detaylı açıklamaları da paylaşmış olacağım."
Okulda ücretsiz maske dağıtımı yapılacak
Böyle bir dönemde bütün öğrencilere, velilere, sınavda görevli tüm personele okul idaresi tarafından bir dezenfektan uygulamasının yapılacağını belirten Selçuk okulda ücretsiz olarak maske dağıtımının da sağlanacağını söyledi. Öğrencilerin geçerli kimlik belgelerini getirmeleri, bir gün önce kontrol etmeleri gibi konuların günü geldiğinde paylaşılacağını hatırlatan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk açıklamalarına şöyle devam etti; "Ama bu sefer farklı olan bir şey var. Özellikle 15 yaşından itibaren fotoğraflı kimlik kartı gerekiyor. Ama bu koşullarda fotoğraflı kimlik kartı almak da zorlanabilir öğrencilerimiz diye biz bu sınavda fotoğraflı kimlik belgesinde öyle bir şart da aramayacağız. Velilerimiz sıkıntıya girmesin. Sadece mevcut kimlik kartları yeterlidir bizim için." Okul sayısı, oturma düzeni gibi soruların sorulmasını üzerine Bakan Selçuk "Bununla ilgili birkaç senaryo var. Fakat önümüzdeki günlerde Bilim Kurulunun da üzerinde çalıştığı bir senaryo var. Oturma düzeni ile ilgili biz şunu hesapladık; Mevcut okullarımız, mevcut sınıflarımız, sıralarımız bunların hepsinin sayısı belli ve hesaplama yaptığımızda da çok rahatlıkla biz bu süreci yönetiriz. Bunu yaparken de biraz önce ifade ettiğim gibi bilim kuruluna danışarak birlikte bir karar alacağız. Onun sonucunda da bunu toplumla paylaşacağız." ifadelerini kullandı.
Veliler okul bahçesinde çocuklarla birlikte olamayacaklar
Ara verilecek mi? Sınıflar havalandırılacak mı? Sınav süresi ile ilgili soruların sorulması üzerine Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk sınavın iki oturumda yapılacağını söyleyerek "İki oturumun arasında 45 dakikalık bir boşluk var. Buradaki boşlukta da öğrencilerimiz okul bahçesine çıkacaklar. yalnız velilerimiz okul bahçesinde çocuklarla birlikte olamayacaklar. Bu da ilk kez olacak. Çünkü tedbirleri dikkate almak zorundayız. Zaten bu sınavın da Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bilim kurulu ile de istişare ederek 7 haziran'dan 20 Haziran'a alınmasının temel gerekçesi çocuklarımız için daha garantili bir sağlık ortamı ortaya çıkarmaktır. Bunu devam ettirebilmek için de sınav arasında çocuklarımızın sosyal mesafe korunarak öğretmenler eşliğinde bahçede bulunmaları hava almaları sağlanacak. Ama bu esnada velilerimiz okul bahçesinin dışında bekleyecekler ve velilerimizin yanında da rehber öğretmenlerimiz olacak. Çocuklarımızın yanında da rehber öğretmenlerimiz olacak ve ikinci oturum esnasında çocuklarımız yine sosyal mesafe korunarak içeri alınacaklar. Bununla ilgili de bir video animasyon yayınlayacağız." açıklamasında bulundu.
"Gözetmenler kendi öğretmenleri olmayacak."
Özel okulda ve devlet okulunda okuyan öğrencilerin kendi okullarında girecekleri ve gözetmen öğretmenin kendi öğretmenleri olup olmayacağının sorulması üzerine Bakan Selçuk "Bizim bu sınav esnasında yaklaşık 400 bin civarında öğretmen görev alıyor. Hem özel okullarda hem de resmi okullarımızdaki öğrencilerimizin tümü kendi okullarında sınava girecekler. Ama tabii ki kendi öğretmenleri gözetmen olmayacak yani bunları yaptığımız yazılım otomasyon içerisinde ayarlıyor. Zaten bunlar bizim rutin olarak yaptığımız işler" ifadelerini kullandı.
Kalem, silgi dağıtılacak mı?
ÖSYM'nin yaptığı gibi sınavda öğrencilere kalem, silgi dağıtılıp dağıtılmayacağının sorulması üzerine Selçuk şuanda böyle bir uygulamanın olmadığını söyledi.
Öğrenciler 1. dönemden sorumlu olacaklar
 "Çocuklarımız 1. dönemin içeriklerinden sorumlu olacaklar." diyen Bakan Selçuk sözlerine şöyle devam etti; "Hatta ikinci dönemde Mart ortasına kadar işlenen bazı yüz yüze dersler var. Biz yine de birinci dönemdeki içeriklerden sorumlu olacakları bir sınav kapsamı hazırladık."
12. sınıf öğrencileri
12. sınıfların motivasyonunun ne olacağının sorulması üzerine Milli Eğitim Bakanı Selçuk "Hani başta da ifade ettiğim gibi biz sadece LGS den sorumluyuz ve LGS ile ilgili de öğrencilerimize her türlü desteği veriyoruz. Bugün de 1000 tane soru yayınladık. Onun dışında akademik destek yazılımı ile lisedeki öğrencilerimize yapay zeka temelli bir destek sağlıyoruz. Rehberlik desteği sağlıyoruz. Öğrencilerimize meslek seçimi konusunda içerikler sunuyoruz." dedi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk açıklamalarına şöyle devam etti; "Biz bu sınavın hem sınava girecek öğrenci sayısının artması açısından hem de bir coronavirüs dönemine denk gelmesi açısından ayrı bir sınav olduğunun farkındayız. Ama bunun için de zaten öğrencilerimizin işini nasıl kolaylaştırırız sınavla girilen okul sayısı nasıl arttırılır ve öğrencilerimizin mağdur olmaması için hangi tedbirleri alırız? Dikkat ederseniz bütün süreç böyle işledi. Yani öğrencilerin lehine olabilecek şekilde işledi. Çünkü bu durum küresel bir durum, yani bu bizim aniden ve beklenmedik bir şekilde karşılaştığımız bir durum. Çocuk bu durumdan en az etkileneceği yaklaşım neyse de onu sergiliyoruz. Eğer biz isteseydik ki uzaktan eğitimle alınan içerik de sınavda söz konusu olacaktır deseydik öğrencilerin bazı problemler yaşaması mümkün olabilirdi. Ama ısrarla yüz yüze aldıkları eğitimden bahsedip örnek sorunlar yayınlıyoruz. Sürekli canlı dersler var. LGS ye girecek öğrencilerimiz için canlı dersler var ve orada çocuklar kendi öğretmenlerine yüz yüze sorularını sorabiliyorlar. Yani bütün bu avantajlar daha önce yoktu. Bu seneki öğrenciler için var. Bir taraftan da yani hepsini bütünsel olarak değerlendirdiğimizde işi nasıl kolay kılarız, çocuklarımızın başarısına nasıl hizmet ederiz bunun da peşindeyiz."
1 Haziran'da okullar açılacak mı?
1 Haziran'da okulların açılıp açılmayacağının sorulması üzerine Bakan Selçuk: "Hem dünyadaki gelişmeler hem Türkiye'deki gelişmeler Bilim Kurulu'nun ortaya koyduğu tablo Milli Eğitim Bakanlığı'nın kendi iç düzenlemeleri hepsini birlikte düşündüğümüzde değişken bir durum var karşımızda. Öyle hani geçen seneki gibi ya da önceki yıllarda olduğu gibi biz ne yapıyorduk diyordu ki şu tarihte şu sınavı yapıyoruz bu tarih de bunu yapıyoruz diyorduk. Ama bu sene bunu diyemiyoruz kendi başımıza. Niye diyemiyoruz? Çünkü Bilim Kurulu'nun ortaya koyduğu tabloyu konuşmak durumundayız, onlarla birlikte değerlendirme yapmak durumundayız. O yüzden de mesela 7 Haziran'da yapılması ile ilgili karar nasıl alındı? Milli Eğitim Bakanlığı kendi içinde nasıl karar sürecini işletiyorsa öyle alındı. Fakat şimdi Milli Eğitim Bakanlığı olarak okul şu tarihte açılacaktır kararını sadece bakanlık olarak almak doğru değil. Türkiye' deki tabloyu birlikte değerlendirmek zorundayız. O yüzden de Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde kabinede her konuyla ilgili bütün bakanlıklar kendi görüşlerini paylaşıyorlar, değerlendirmeler yapıyorlar ve sonuçta da bir mutabakat alanı ortaya çıkıyor. Bu yüzden de acaba 1 Haziran'da okul açılacak mı? Emin olun bu dinamik bir süreçtir. Biz bunun açılmasını istiyoruz. En azından kademeli olarak açılmasını istiyoruz. Bununla ilgili koşullar oluştuğunda bir an önce çocuklarımızın okulda bulunmasını, tamam bütün kademeler olmayabilir ama belli kademelerde olsa okulda bulunmasını elbette arz ediyoruz. Çünkü bir an önce normalleşmenin gündeme gelmesini çok önemsiyoruz." açıklamasını yaptı. "Bizim 1 Haziran için bir planımız var." diyen Bakan Selçuk konuşmalarına şöyle devam etti; "Hem de birden fazla var. Bu planlamalar inşallah koşullar çok çok iyi gider ve normalleşme de üst seviyeye çıkarız, deriz ki okulları açıyoruz ama kısmi bir açılma ihtiyacı olabilir. Biz bunu sadece Haziran'a sıkıştırmak istemiyoruz ya da sadece Eylül'e sıkıştırmak istemiyoruz. Daha önce de ifade ettiğim gibi biz önümüzdeki haftalarda şartlara bakacağız, ilgili değerlendirmeleri ilgili kuruluşlarla yapacağız ve benim temennim, arzum, beklentim 1 Haziran'da okulların tümüyle açılması tabii. Ama koşullar biraz daha sınırlıysa kademeli olarak açılması.
Öğrenci birinci dönemdeki notuyla bir süt sınıfa geçecek
Sınıf geçme hakkında da açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk şunları söyledi; "Bir öğrencimiz, bir çocuğumuz devamsızlıktan kalmamışsa mevcut notlarıyla bir üst sınıfa geçecek. Düşük notu da olabilir, yüksek notu da olabilir. Ancak sorumlu geçecek yani o dersten sorumluluğu devam edecek ve o dersten geçmek koşuluyla ileride o dersini tamamlamış olacak. O yüzden biz şunu yapamayız; yani bir dönemin sonunda zayıf alanlar zayıf almıştır, dolayısıyla onlar sınıfta kalsın diyemeyiz. Biz çocuğun lehine olanı düşünmek zorundayız. Belki 2. dönem daha çok çalışacaktı ve notunu yükseltecekti bir öğrencimiz. Onun elinden bu fırsatı alamayız. O yüzden de bir dönemde notu neyse onunla bir üst sınıfa geçecek ama sorumlu geçecek." Read the full article
0 notes
egitimgazetesi · 4 years
Text
YKS 27 – 28 Haziran'da, LGS 20 Haziran'da
Tumblr media
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Tarabya'da Hüber Köşkü'nde video konferans ile gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Eğitim Camiasının merakla beklediği konu olan sınavlar hakkında da açıklama yapan Erdoğan şunları söyledi; “Yükseköğretim Kurumları Sınavı 27 – 28 Haziran’da, Liselere Geçiş Sınavı 20 Haziran’da, Askeri Öğrenci Sınavı 14 Haziran’da yapılacaktır. Üniversiteler 15 Haziran’da akademik takvime dönebilecekler." Read the full article
0 notes
egitimgazetesi · 4 years
Text
"Türkiye salgınla mücadelesini 4 ana hedef etrafında yürütmüştür."
Tumblr media
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Tarabya'daki Huber Köşkü'nde video konferans yöntemiyle düzenlenen Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin en baştan itibaren salgınla mücadelesini 4 ana hedef etrafında yürüttüğünü belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "bunlar fiziki mesafenin temini, sağlık sisteminin ayakta kalması, temel ihtiyaç maddeleri ile ilgili üretim ve tedarik zincirlerinin aksamaması ile kamu düzeninin devam etmesidir." ifadelerini kullandı. Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti; "Gelişmiş ülkelerin çoğunun dahi bu başlıklarda kontrolü sağlamakta zorlandığı bir dönemde Türkiye hamdolsun devleti ve milleti ile örnek bir mücadele ortaya koymuştur. Hastalığın tespiti tedavisi konusunda kendi özgün modellerimizi geliştirip uygulamaya geçirdik. Bu sayede hem ölüm oranımızı çok aşağıda tuttuk hem de hastalığın yayılma hızının önünü başarılı bir şekilde geçtik. Yeni hasta sayımız artık binli rakamlarla ifade edilir hale geldi yoğun bakım ve solunum cihazına bağlı hasta sayısı sürekli azalıyor. Buna karşılık iyileşen hasta sayısı katlanarak artıyor. Doktoruyla, hemşiresiyle, teknisyeniyle tüm sağlık çalışanlarımızın fedakarca gayretleri neticesinde hastanelerimizde vicdanları kanatan hiçbir görüntü yaşanmadı. Salgının ülkemizde görüldüğü ilk günden itibaren tüm adımları bilinçli kararlı ve zamanlı bir şekilde attık. Sağlık bakanlığımız bünyesinde oluşturduğumuz bilim kurulunun tavsiyeleri ve değerlendirmeleri ışığında her türlü tedbiri aldık. Hastalığın görüldüğü ülkelerle hava ve kara sınırlarımızı kademeli bir şekilde kapattık. Okullardaki eğitim öğretime vakitlice ara verdik. Tüm toplantıları, etkinlikleri ve benzeri programları erteledik. İnsanların bir arada bulunduğu işletmelerin faaliyetlerini tamamen durdurduk veya sınırlandırdık. İbadetlerin camilerde toplu olarak yapılması yerine evlerde ifasını temin ettik. Mümkün olan tüm sektörlerde evden çalışma modeline geçilmesini sağladık. Şehirler arası ulaşımı sınırlayarak ülke içindeki insan hareketliliğini ciddi oranda azalttık. Alınan tedbirlerden etkilenen tüm kesimler için destek programları hazırladık. Hizmete sunduğumuz finansman ve sosyal destek paketlerinin tutarı 200 milyar lirayı aştı. Sosyal hakkı olanlara ilave nakdi yardımlar yaptık. İlk 2 sosyal destek programı ile 44 milyon vatandaşımıza biner lira nakdi yardımda bulunduk. Çok daha kapsamlı olan 3. sosyal destek programı ile bütün bunlarla ilgili çalışmalarımız sürüyor." "Biz Bize Yeteriz Türkiyem!" kampanyasına şu ana kadar 1 milyar 910 milyon lira bağış yapıldığını belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kampanyanın devam ettiğini söyledi. Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: "Milletimiz bu zor günlerde bir kez daha birbirine destek oldu, örnek dayanışma sergiledi. Ülkemizde bunları yaparken yurtdışındaki vatandaşlarımızı da ihmal etmedik. Kurduğumuz havayolu köprüleriyle 65 bine yakın vatandaşımızı ülkemize getirdik. Sadece 16 Nisan'dan beri vatanlarına kavuşturduğumuz kişi sayısı 29 bini buldu. Bu vatandaşlarımızı öğrenci yurtlarında 14 gün karantinada tuttuktan sonra evlerine göndermek suretiyle sınırlarımız ötesinden hastalık taşınması riskinin de önüne geçtik. Maskesinden solunum cihazına kadar her konuda sadece kendi kendimize yetmekle kalmadık, 57 ayrı ülkeye yardım yaptık, destek verdik. Son olarak Somali'ye diğer tıbbi malzemelerin yanı sıra kendi üretimimiz olan solunum cihazlarından gönderdik. Bu cihazlar Somali'nin ilk solunum cihazları olarak hizmete girdi. Aynı şekilde Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere pek çok ülkenin talep ettiği tıbbi malzemeleri ihtiyaç planlamamız çerçevesinde gönderdik, gönderiyoruz. Hastalığın ağır etkilerinin görüldüğü 65 yaş üstü ile hastalık taşıyıcısı olma ihtimalleri bulunan 20 yaş altına getirdiğimiz sokağa çıkma sınırlaması salgının yayılmasını ciddi oranda engelledi. 31 şehrimiz ile Zonguldak ilimizde hafta sonları ve resmi tatillerde uyguladığımız sokağa çıkma sınırlandırılmasının da salgınla mücadeleye büyük faydasının olduğunu biliyoruz."
"Normal hayata dönüşü kademe kademe başlatacağız."
"83 milyon vatandaşımın her birine salgına karşı yürüttüğümüz mücadeleye verdiği destek, gösterdikleri sabır için yine şahsım ve tabii kabinem adına şükranlarımı sunuyorum." diyen Erdoğan "İnşallah bu gayretlerimizin karşılığını önümüzdeki dönemde hep birlikte alacağız." ifadelerini kullandı. Alınan tebirlerde bir buçuk ayın geride kaldığını belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamalarına şöyle devam etti: "Bu uzun süre boyunca okuluna gidemeyen öğrencilerimizin, iş yerini açamayan esnafımızın, çalışamayan işçilerimizin, sokağa çıkamayan gençlerimizin ve yaşlılarımızın, hayatını sınırlandırmak zorunda kalan tüm insanlarımızın eski günlerini özlediklerini biliyoruz. Elbette normal hayata dönüşü kademe kademe başlatacağız Ancak şu gerçeği asla aklımızdan çıkarmamız gerekiyor. Dünyanın tamamı ile birlikte ülkemizde de hiçbir şey tam mânâsıyla eskiden bildiğimiz normal düzene dönmeyecektir. Salgının daha ne kadar süreceği, hastalığa çare olacak İlaçların ne zaman bireylerin kullanımına sunulabileceği henüz belli değildir. Bunun için evet normale döneceğiz. Ama bu yeni bir normal olacaktır. Sınırlamaların bir kısmı azaltılarak da olsa sürecektir. Kalabalık yerlerde maske kullanımı ve fiziki mesafeye riayet ile temizlik kuralları ile ilgili titizlik devam edecektir. Salgının tamamen bitmediği ülkeler sebebiyle uluslararası seyahatlerin ne zaman tam anlamıyla açılacağı halen belirsizdir. Küresel ekonomik ve siyasi dengelerdeki sarsıntının karşımıza nasıl bir tablo ortaya çıkartacağı meçhuldür.
"Bir normalleşme planı hazırladık."
Salgının yurt içinde ve yurt dışındaki seyrine bağlı olarak dinamik bir şekilde yürütüleceğinin altını çizen Erdoğan "Tum bu gerçekler ışığında Cumhurbaşkanı yardımcımızın koordinasyonunda tüm bakanlıklarımızın ve kurumlarımızın katılımıyla bir normalleşme planı hazırladık." ifadelerini kullandı. "Açıklayacağım plan halkımızın beklentileri ve bakanlıklarımızın çalışmaları ile sağlık bakanlığımızın ve bilim kurulumuzun görüşleri çerçevesinde şekillenmiştir." diyen Erdoğan açıklamasına şöyle devam etti; "Ancak bir kez daha altını çizerek ifade etmek istiyorum. Bu takvim bir anda Mart ayının ilk günlerindeki hayatımıza geri dönüş anlamına gelmiyor. Vatandaşlarımızın günlük hayatlarını salgın şartlarında olabilecek en iyi seviyeye getirmeye çalışıyoruz. Rehavete, karamsarlığa da kapılmadan bu mücadeleyi sonuna kadar yürütecek ve inşallah başaracağız." Sınırlandırmaların kademeli şekilde esnetilmesi ile ilgili düzenlemeleri genel olarak Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarına yayarak yaptıklarını belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan fiziki mesafenin korunmasının, maske kullanımına devam edilmesinin, temizlik kurallarına sıkı şekilde riayetin bu sürecin vazgeçilmez şartları olduğunun altını çizdi. İlk olarak Mayıs ayının normalleşme planını açıklayacağını belirten Erdoğan, Sağlık Bakanlığı'nın tüm sektörlerde normalleşme sürecinde uygulanacak tedbirlere ilişkin rehber ve dökümanlar hazırlayarak ilgili kurumlara göndermeye başladığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Kurumlar ve işletmeler faaliyetlerini bu rehber ve dökümanlarda ki kurallara uygun şekilde yürütecek." dedi.
65 yaş üzeri ile 20 yaş altına sokağa çıkma izni
İlk müjdeyi 65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşlara vereceğini söyleyen Erdoğan açıklamalarına şöyle devam etti; "65 yaş üstü gruba ilk etapta sokağa çıkma sınırlandırması günlerinin birinde ve 4 saat süreyle yürüme mesafesi ile tahditli olarak dışarı çıkabilme imkanı getiriyoruz. İlk uygulamayı da bu hafta sonu 10 Mayıs Pazar günü 11 ile 15 saatleri arasında gerçekleştiriyoruz. 20 yaş altı için de bu esnemeyi iki grup halinde uygulayacağız. 0-14 yaş grubu hafta içinde 13 Mayıs Çarşamba günü yine 11 ile 15 saatleri arasında yürüme mesafesi ile dışarı çıkarılabilecek. 15-20 yaş grubu ise 15 Mayıs cuma günü yine aynı şartlarda ve aynı saatlerde dışarı çıkarak hava alıp dinlenebilecek. Kurallara riayet düzeyine bakarak sonraki haftalarda da aynı uygulamayı devam ettireceğiz. Dolayısıyla bu hafta sonu da sokağa çıkma sınırlaması uygulamamızı sürdürüyoruz."
7 İl için giriş çıkış sınırlandırılması kalkıyor
Halen 31 İlde uygulanan şehirler arası giriş çıkış sınırlandırmasını ilk etapta bu geceden itibaren 7 İl için bitirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan bu illerin Antalya, Aydın, Erzurum, Hatay, Malatya, Mersin ve Muğla olduğunu söyledi. Diğer 24 ilin ise giriş çıkış sınırlamasının 15 gün süreye uzatıldığı açıklamasında bulunan Erdoğan "İstanbul Ankara ve İzmir'deki ticari taksiler için tek-çift plaka uygulamasını 5 Mayıs itibarıyla sona erdiriyoruz." ifadelerini kullandı.
Berberler, kuaförler, güzellik salonları ve alışveriş merkezleri 11 Mayıs'ta açılıyor
Gereken temizlik şartlarının sağlanması, randevu sistemi ile çalışılması ve koltuk sayısının yarısı kadar müşteriye hizmet verilmesi şartıyla berber, kuaför, güzellik salonu gibi işletmeler 11 Mayıs'ta faaliyete geçebileceğini söyleyen Erdoğan sözlerine şöyle devam etti; "Aynı şekilde Sağlık Bakanlığının ve Ticaret Bakanlığının belirlediği kurallara uyulması şartıyla alışveriş merkezleri 11 mayıs'tan itibaren hizmet vermeye başlayabilecek, Giyim eşyası, ayakkabı, çanta, züccaciye gibi ürünlerin satıldığı işletmeler belirlenen şartlara uymak kaydıyla 11 Mayıs'ta hizmete açılabilecek." Maske Konusu : "Normalleşme sürecinin bir parçası olarak bugüne kadar piyasada satışına izin vermediğimiz cerrahi maske ve bez maske satışına halkımızın kolayca ulaşabileceği yerlerde izin vermeyi planlıyoruz. Maske türlerine göre fiyat belirleyerek halkımızı mağdur edebilecek girişimlerin de önüne geçeceğiz." Haç Vazifesi : "Bu yıl Hac farizasını yerine getirip getirmeyeceği ile ilgili olarak Diyanet İşleri Başkanlığımız hem kendi içinde hem de diğer ülkelerle görüşmelerini yaparak kararını verecek. Zira bu meselede İslam aleminin geniş bir istişare ile ortak karar alması gerekiyor." Askerlik İşlemleri : "Askerlik işlemleri 31 Mayıs'ta başlayacak. Milli Savunma Bakanlığının atama, görevlendirme ve personel temin faaliyetleri 1 Haziran'da, celp işlemleri 5 Haziran'da, bedelli askerlik işlemleri ise 20 Haziran'da yeniden başlayacak." "Belediyelerin kredi işlemleri ile İller Bankası ihaleleri 27 Mayıs'ta yeniden açılacak. Salgın hastanelerinin sayıları 1 Haziran'dan itibaren azaltılarak bu kuruluşların hasta kabulüne ve normal işleyişe başlamaları sağlanacaktır. Attığımız adımları da sağlık bakanlığımızın ve bilim kurulumuzun tavsiyeleri doğrultusunda belirledik."
YKS 27 - 28 Haziran'da, LGS 20 Haziran'da
Sınavlarla ilgili açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Yükseköğretim Kurumları Sınavı 27 - 28 Haziran'da, Liselere Geçiş Sınavı 20 Haziran'da, Askeri Öğrenci Sınavı 14 Haziran'da yapılacaktır. Üniversiteler 15 Haziran'da akademik takvime dönebilecekler." dedi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan adliyelerin ara verilen duruşma, keşif, yargı suresi, uzlaştırmacı görevlendirmesi, icra iflas takibi durdurulması uygulamalarının 15 Haziran'da sona ereceğini söyledi. Sağlık Bakanlığı ve bilim kurulunun görüşlerine uygun şekilde hazırlanmış olan bu normalleşme planının dinamik bir şekilde uygulanacağını söyleyen Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü; "Gelişmelere ve ihtiyaca göre bazı tarihlerin öne alınması, bazılarının geriye bırakılması mümkündür. Ülkemizi bu plan doğrultusunda ne zaman arzu ettiğimiz düzeyde normalleşeceğinin kararını 83 milyon hep birlikte vereceğiz. Şayet Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı rehberlerde ki kurallara riayeti en üst düzeyde tutarsak bu süreç daha hızlı olacaktır. Ancak kurallara uyulmaması ve Allah göstermesin salgının yeniden yayılması halinde çok daha sert tedbirlere başvurmak zorunda kalabiliriz. Dünyada önce kontrol altına alınıp sonra kurallara yeteri kadar uymadıkları için yeniden hastalığın pençesine düşen ülke örnekleri vardır. İnşallah biz böyle bir duruma düşmeyeceğiz. Tedbirsiz tevekkül cehalet alametidir. Biz salgınla mücadele için bilim insanlarımızın söylediği her tedbiri harfiyen yerine getirmek suretiyle Allah'ın bir Kaderinden bir diğer kaderine sığınacağız." Read the full article
0 notes