Tumgik
namazbilgileri-blog · 5 years
Text
Muharrem Ayı ve Aşure Günü
Muharrem ayı, Rabbimizin rahmetine mazhar olmuş müstesna bir zaman dilimidir. Sevgili Peygamberimiz (SAV)
“Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç Allah’ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur” (Müslim)
buyurarak bu ayın manevi bereketine işaret etmiştir.
Muharrem ayı, aşure ayıdır. Aşure, birlik ve beraberliğimizin, paylaşma ve dayanışmamızın simgesidir. Aşure aşındaki farklı nimetlerin kaynaşarak ortak bir tada dönüşmesi gibi, milletimiz de asırlardır birlikte yaşama ahlakının gereği olarak sevinci ve kederi, nimeti ve külfeti, muhabbeti ve meşakkati paylaşmıştır. Muharrem ayı aynı zamanda hepimizin ortak acısı, tarihimizin yürek yarası olan Kerbelâ olayının yaşandığı aydır. Hz. Hüseyin Efendimiz ve çoğu Ehl-i Beytten olmak üzere, beraberindeki yetmişten fazla Müslüman, Kerbelâ'da şehadet şerbeti içmiştir. Kerbelâ, çetin bir imtihanın ve derin bir hüznün adıdır. Kerbelâ, Sevgili Peygamberimizin aile efradından asırlara miras kalan ağır bir derstir. Bugün Kerbelâ denince bağrı yanan, Hz. Hüseyin anılınca “Ah!” çeken her Müslüman, Kerbelâ üzerine düşünmeli, onu doğru anlamalı ve ondan ibretler çıkarmalıdır. Kerbelâ’yı anlamak için Hz. Hüseyin’i tanımak lazımdır. Hz. Hüseyin, dedesi olan Hâtemü'l-Enbiyâ Muhammed Mustafa'nın (s.a.s) yolunda yürüyen şerefli bir mümindir. Hz. Hüseyin, haksızlığın ve zulmün karşısında duran; hakkın, adaletin, vefanın, sadakatin ve erdemin yoluna baş koyan haysiyetli bir Müslümandır.
Muharrem ayının bize en büyük mesajı birliğimize ve dirliğimize sahip çıkmak, kardeşliğimizden asla ödün vermemektir. Yüce Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de bizi şöyle uyarır:
“Kendilerine apaçık deliller geldikten sonra parçalanıp ayrılığa düşenler gibi olmayın. İşte onlar için büyük bir azap vardır.” (Al-i İrman, 105)
Sevgili Peygamberimiz (SAV) ise bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurur:
“Birbirinize nefret ve düşmanlık beslemeyin, birbirinize haset etmeyin, birbirinize sırt çevirmeyin, Ey Allah’ın kulları! Kardeş olun.” (Buhari)
Kaynak; Cuma hutbesi, https://www.diyanet.gov.tr/
0 notes
namazbilgileri-blog · 5 years
Text
Namazda Okunan Sureler
Namaz kılarken Kur’an okumak namazın farzıdır. Bu farza kıraat denir. Namazın her rekatında Fatiha suresi okunur. Fatiha suresinden sonra Kuran’dan sure, ayet veya ayetler okunabilir. Bu okunun surelere kitaplarda genelde zammı sure denir. 
Zammı sure demek; Namazlarda Fatiha’dan sonra okunan kısa surelere, en az üç ayete veya en az üç ayet uzunluğundaki bir ayete verilen isim olarak geçer.
Fatiha Suresi
1- Bismillahirrahmânirrahîm. 2- Elhamdü lillâhi rabbil'alemin 3- Errahmânir'rahim 4- Mâliki yevmiddin 5- İyyâke na'budü ve iyyâke neste'în 6- İhdinessırâtel müstakîm 7- Sırâtellezine en'amte aleyhim ğayrilmağdûbi aleyhim ve leddâllîn 
Namaz Sureleri sırasıyla şöyle okunabilir
- Asr Suresi
- Hümeze Suresi
- Fil Suresi
- Kureyş Suresi
- Ma'un Suresi
- Kevser Suresi
- Kafirun Suresi
- Nasr Suresi
- Tebbet Suresi
- İhlas Suresi
- Felak Suresi
- Nas Suresi
Namaz surelerinin hepsinin okunuşunu ve anlamlarını aşağıdaki bağlantıdan öğrenebilirsiniz;
https://www.namazsitesi.com/sureler.html
Namaz surelerinin okurken, surelerin sırası önemlidir. Kur’an’daki sıralandığı gibi okumak uygundur. Hiç sure atlamadan sırasıyla okumak daha iyidir. Birinci okunan sure yani ilk rekatta okuduğun sure diğerlerine göre daha uzun olmalıdır.
0 notes
namazbilgileri-blog · 5 years
Quote
SECDE: Allahü Ekber" diyerek secdeye varılır. Secdeye inerken önce dizler, sonra eller, daha sonra da alın ve burun yere konur. Secdede baş iki elin arasında ve hizasında bulunur. Secdede iken ayaklar kaldırılmaz. Secdede burun kenarlarına bakılır. Burada üç kere "Sübhâne Rabbiye'l-âlâ" denilir. Erkekler, secdede dirseklerini yanlarından uzak, kollarını yerden kalkık bulundururlar. Ayaklar, parmaklar üzerinde dik tutulur ve parmak uçları kıbleye gelecek şekilde yere konur. Kadınlar, secdede kollarını yanlarına bitişik halde bulundururlar. Ayaklar, parmaklar üzerine dik tutulur ve parmak uçları kıbleye gelecek şekilde yere konur.
http://namaz.diyanet.gov.tr/namaz/
0 notes
namazbilgileri-blog · 5 years
Text
İmanın Şartları Nelerdir
İmanın şartları 6 tanedir be bunlar şöyledir;
1- Allah'a inanmak 2- Meleklere inanmak 3- Kitaplara inanmak 4- Peygamberlere inanmak 5- Ahiret hayatına inanmak 6- Kaderin, hayrın ve şerrin Allah'tan geldiğine inanmak
1- Allah'a inanmak
Allahü teâlâ, vacib-ül-vücud (varlığı lazım olan) ve hakiki mabud ve bütün varlıkların yaratıcısıdır. Ondan başka ilah yoktur. Allahü teâlâ zamandan, mekandan münezzehtir. Hiçbir şeye benzemez.
Allahü teâlânın varlığına ve birliğine inandım, iman ettim, kalbimle tasdik, dilimle ikrar ettim demektir. Allahü teâlâ vardır ve birdir. Bütün ibadetler yalnızca  O’na yapılır.
2- Meleklere inanmak
Melek, Allahü teala tarafından yaratılmış, erkeklik ve dişilikleri olmayan ve Allahü teala'ya itaatten ayrılmayan gözle görülmeyen nuranî varlıklardır.
Melekler nurdan yaratılmışlardır. Yemezler, içmezler uyumazlar, doğuğ doğurmazlar. Yüce Allah'ın emirlerine asla isyan etmezler. Hiçbir günah işlemezler. Devamlı Allah'a ibadet ederler. Bizler ruhumuzu göremediğimiz gibi melekleri de göremeyiz.
3- Kitaplara inanmak
Allahü Teala, kullarına peygamberleri aracılığıyla kitaplar göndermiştir. Bu kitaplarda, Allah'ın emirleri ve yasakları bildirilmiş, kulların yapması gereken görevler öğretilmiş, dünya ve ahirette mutlu olmanın yolları gösterilmiştir.
Allahü Tealanın kitaplarına inanmakta imanın şartları arasındadır. Müslümanlar, peygamberlere gönderilen kitapların hepsine inanarak iman eder.
4- Peygamberlere inanmak
 Peygamber, Allah ile insanlar arasında elçi olarak görevlendirilen Allah'ın emirlerini bildiren doğru yolu gösteren Allah elçileridir. Peygamberler insanlara yol gösterici olarak gönderilmiştir.
Allahü Tealanın peygamberlerine inanmak, iman etmek imanın 4. şartıdır. Müslümanlar, peygamberlerin hepsine inanarak iman eder. Peygamberlere iman etmek, aralarında hiçbir fark görmeyerek, hepsinin Allahü teala tarafından seçilmiş sadık, dogru sözlü olduklarına inanmak demekdir...
5- Ahiret hayatına inanmak
Ahiret, ölümden sonra insanların tekrar dirilmesiyle başlayan ve ebediyen devam eden bir hayattır. İmanın beşinci şartı, Ahiret gününe imandır. Ahirete, öldükten sonra dirilmeye inanmak imanın şartlarındadır. Ahiret hayatı insanın öldüğü gün başlar.
6- Kaderin, hayrın ve şerrin Allah'tan geldiğine inanmak
Kader, hayır ve şerrin Allahü tealadan olduğuna imandır. İmanın altıncı şartıdır. Kaderin, hayır ve şerlerin hepsinin Allahü tealadan olduğuna iman etmeyi bildirmektedir.
2 notes · View notes
namazbilgileri-blog · 5 years
Text
İslamın şartları nelerdir
İslamın şartları 5 tanedir ve aşağıdaki gibidir;
1- Kelime-i Şehadet getirmek 2- Namaz kılmak 3- Oruç tutmak 4- Zekat vermek 5- Hacca gitmek
Ayrıntılı olarak islamın şartları aşağıdadır.
1- Kelime-i Şehadet getirmek
Kelime-i Şehadet; "Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü" demektir. Anlamı ise;"Ben şehadet ederim ki, (Yani görmüş gibi bilirim ve bildiririm ki) Allah’tan başka ilah yoktur. Ve yine şehadet ederim ki, Muhammed (s.a.v) Onun kulu ve resulüdür."
2- Namaz kılmak
Namaz, İslam'ın beş şartından biri olan, günün belli vaktilerinde ve abdest alınarak yerine getirilen ibadettir. Namaz kılmak, akllı olan ve büluğ çağına giren her erkek ve kadın müslümana farzdır. Adem aleyhisselamdan beri, her dinde bir vakit namaz vardı. Hepsinin kıldığı bir araya toplanarak, Hz. Muhammed (s.a.v) inananlara farz edildi.
3- Oruç tutmak
Oruç, niyet ederek tan yerinin ağarmaya başlamasından itibaren güneş batıncaya kadar yememek, içmemek ve cinsel ilişkiden uzak durmak suretiyle yerine getirilen bir ibadettir. Her Müslümanın ramazan ayında fecrin başlamasından ki bu sabah namazından güneş batıncaya akşam namazına kadar yemeyi, içmeyi ve şehevi arzuları terk ederek oruç tutmaladır.
4- Zekat vermek
Zekat, nisap miktarı yani borçlarını düştükten sonra alacaklarıyla beraber elinde 96 gram değerinde, para veya ticaret malı olanın kırkta birini zekat vermesi farzdır. Zekat maddi durumu iyi olan herkesin, her sene fakir veya muhtaçlara verilmesi gereken sadakadır. Meyve ve tarla mahsulünün de onda birini fakire vermek farzdır. Bu onda bir zekata da uşur denir.
5- Hacca gitmek
İslamın şartları olarak beşincisi Hacca gitmektir. Hac, Müslümanların özel bir zamanda bir ibadeti yapmak maksadıyla Mekke'de bulunmasıdır. Mekke-i mükerreme şehrine gidip gelinceye kadar, geride bıraktığı çoluk çocuğunu geçindirmeye yetişecek maldan fazla kalan para ile oraya gidip gelebilecek kimsenin, ömründe bir kere, Kâbe-i şerifi tavaf etmesi ve Arafat’ta durması farzdır. Haccın vücub ve eda şartları vardır.
Kaynak: https://www.namazsitesi.com/islamin-sartlari.html
0 notes
namazbilgileri-blog · 5 years
Text
Gusül Abdesti Almak
Gusül; cünüplük, hayız ve nifas gibi kirlilik hâllerinden kurtulmak için yapılması gereken dini temizlik demektir.
“Eğer cünüp iseniz, iyice temizlenin (yıkanın)” (Nisâ suresi, 43; Mâide suresi, 6)
Gusül abdesti kısaca; ağza su alıp boğaza kadar çalkalamak, burna su çekmek ve bütün vücudu hiç kuru yer bırakmayacak şekilde yıkamak suretiyle yapılır.
Detaylı olarak gusül abdesti alınışı
İlk olarak niyet edilerek besmele çeker. 
Eller yıkanır, vücudunda bir necaset/maddî kirlilik var ise onlar temizlenir, avret yerleri yıkanır.
Sonra sağ el ile üç defa ağza su verilerek iyice çalkalanır, daha sonra üç defa burna su çekilerek temizlenir.
Sonra namaz abdesti gibi abdest alınır.
Sonra da vücudunun her tarafını iyice yıkanır. 
Gusül abdesti aldığı yerde su birikiyorsa, son olarak ayaklar yıkanıp gusül tamamlanır.
0 notes
namazbilgileri-blog · 5 years
Text
Namaz Kılmayı Öğrenmek
Namaz kılmayı yeni öğrenecekler için günde 5 vakit namaz kılmayı öğrenmek zor ve karışık gelebilir. Aslında her vakit için ayrı bir namaz kılma şekli yoktur. Her namazın vakti, farzı ve sünneti ile rekat sayıları farklıdır.
Örneğin sabah namazı 2 rekat sünnet 2 rekat farzdır. Öğle namazı ise 4 rekat ilk sünnet, 4 rekat farz ve 2 rekat son sünnettir.
Kısaca namaz kılmayı öğrenmek için ilk önce namaz hareketlerini kavramalı, namaz dualarını ve namaz surelerini bilmeliyiz. Namazın farzlarını da öğenerek bunları mutlaka yerine getirmeliyiz.
2 Rekat Namaz Nasıl Kılınır
2 rekatlık bir namazın nasıl kılınması gerektiğini anlatalım.
Abdestimizi alıp, namaza hazır olduktan sonra namaza niyet ile başlarız.
- Niyet; "Niyet ettim Allah rızası için bugünkü .... namazının sünnetini (veya farzını) kılmaya"
1. Rekat
- İftitah tekbiri alınarak namazın ilk rekatına başlamış oluruz.
- Tekbirden sonra eller bağlanır.
- İlk önce Sübhaneke duası okunur.
Sübhaneke;Sübhânekellâhümme ve bi hamdik ve tebârakesmük ve teâlâ ceddük ve lâ ilâhe ğayrük
- Euzü-Besmele çekilir ve Fatiha Suresi okunur.
Euzü-Besmele; Euzubillahimineşşeytanirracim Bismillahirrahmânirrahîm
Fatiha Suresi; Elhamdü lillâhi rabbil'alemin Errahmânir'rahim Mâliki yevmiddin İyyâke na'budü ve iyyâke neste'în İhdinessırâtel müstakîm Sırâtellezine en'amte aleyhim ğayrilmağdûbi aleyhim ve leddâllîn
- Fatiha'da sonra bir namaz suresi okunur.
Fil Suresi; Bismillahirrahmânirrahîm Elem tera keyfe fe'ale rabbüke biashâbilfîl Elem yec'al keydehüm fî tadlîl Ve ersele aleyhim tayran ebâbîl Termîhim bihicâratin min siccîl Fece'alehüm ke'asfin me'kûl
- Sure okuması bitince "Allahü Ekber" diyerek Rüku'a eğilinir.
Rüku; elleri dizlere koyarak eğilmek demektir. Rükuya eğilince üç defa "Sübhane Rabbiye'l-Azim" denir. Rükudan doğrulurken "Semi Allahü Limen Hamideh", tam dik durunca ise "Rabbena Lekel Hamd" denir.
- Rükudan sonra "Allahü Ekber" diyerek iki defa Secde'ye gidilir.
Secde; rükudan sonra ayak, diz ve ellerimizle beraber alnımızı ve burnumuzu yere koyarak kapanmaktır. Secdeye gidince üç defa "Sübhane Rabbiyel-a'lâ" denir. Secde iki defa tekrarlanır.
- Secde yapıldıktan sonra "Allahü Ekber" diyerek Kıyam'a geçilir ve ikinci rekata başlanır.
2. Rekat
- İkinci rekatta Sübhaneke duası okunmaz besmele çekilerek Fatiha Suresi okunur.
- Fatiha'da sonra bir namaz suresi okunur.
Nas Suresi; Bismillahirrahmânirrahîm Li'î lâfi Kurayş'in Îlâfihim rihleteşşitâi vessayf Felya'büdû rabbe hâzelbeyt Ellezî et'amehüm min cû'in ve âmenehüm min havf
- Sure okuması bitince "Allahü Ekber" diyerek Rüku'a eğilinir. (1. rekattaki gibi)
- Rükudan sonra "Allahü Ekber" diyerek iki defa Secde'ye gidilir. (1. rekattaki gibi)
- Secde yapıldıktan sonra "Allahü Ekber" diyerek Ka'de-i ahîre'ye yani oturuşa geçilir.
- Oturuşta sırasıyla"Ettahiyyâtü", "Allahümme Salli", "Allahümme Barik", "Rabbena Atina" ve "Rabbena Firli" okunur.
Ettahiyyâtü; Et-tahıyyâtü lillâhi vessalevâtü vettayyibât. Esselâmü aleyke eyyühen-Nebiyyü ve rahmetullâhi ve berakâtüh, Esselâmü aleynâ ve alâ ibâdillâhis-sâlihîn. Eşhedü en lâ ilâhe illAllâh ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve Rasûlühü.
Allahümme Salli; Allâhümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim. İnneke hamidün mecîd.
Allahümme Barik; Allâhümme bârik alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ bârekte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim. İnneke hamidün mecîd.
Rabbena Atina; Rabbenâ âtinâ fid'dünyâ haseneten ve fil'âhireti haseneten ve gınâ azâbennâr. Birahmetike yâ Erhamerrahimîn.
Rabbena Firli; Rabbenâğfirlî ve li-vâlideyye ve lil-mü'minîne yevme yekumü'l hisâb. Birahmetike yâ Erhamerrahimîn.
- Dualar bittikten sonra selam verilerek namaz tamamlanır
Selam; selam verirken "Esselamü Aleyküm Ve Rahmetullah" diye ilk önce başımız sağa çevrilmiş  ve gözler omuza bakacak şekilde selam verilir, sonra da aynı şekilde sola selam verilerek 2 rekatlık namaz tamamlanır.
4 notes · View notes
namazbilgileri-blog · 5 years
Text
Namaz İçin Abdest
Namaz kılmak için abdest almak farzdır. Abdest alınmadan kılınan namaz geçersizdir.
Abdest demek belirli uzuvları organları yıkamak ve meshetmek demektir.
Abdest kelimesinin anlamı farsçadan gelmekte olup; Ab: su, Dest: el kelimelerinden oluşarak el suyu anlamına gelmektedir. Abdest'in arapçadaki anlamı ise Vudu'dur. Manası ise temizlik, güzellik, parlaklık demektir.
Kuranda abdest var mı?
"Ey iman edenler! Namaz kılmaya kalktığınız zaman, yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi yıkayın. Başlarınızı meshedin, topuklarıyla beraber ayaklarınızı yıkayın..." (Maide suresi, 6)
Bu ayet abdest için yeterlidir. Ayette abdestin farzları bulunuyor yani; 1- Yüzü bir kere yıkamak (yüz, iki kulak memesi ve saç kesimi ile çene arasıdır), 2- İki kolu dirsekler ile birlikte bir kere yıkamak, 3- Başın dörtte bir kısmını meshetmek, yani yaş eli başa sürmek, 4- Ayakları yandaki topuk kemikleri ile birlikte bir kere yıkamak.
Abdest nasıl alınır
Abdeste “Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya” diyerek başlanır. Sonra “Euzübillahimineşşeytanirracim, Bismillahirrahmanirrahim” denir. Üç kez eller bileklere kadar yıkanır, Ellerri yıkamak farzdır.(Bir elin parmakları diğer elin parmakları arasına geçirilerek hilallenir) Sağ el ile ağıza üç kere su verilerek ağız yıkanır. Sağ el ile buruna üç kere su verip, sol el ile sümkürülür. Avuçlara su alıp, alından çene altına, şakaklara kadar üç kez yüz yıkanır, yüzü yıkamak farzdır. Sol el ile sağ kol dirsek ile beraber üç kez yıkanır, Sağ el ile sol kol dirsek ile beraber üç kez yıkanır, Kolları yıkamak farzdır. Her iki kol yıkandıktan sonra, eller tekrar yıkanır ve başın dörtte biri mesh edilir, başı messh etmek farzdır. (başın üst kısmına ıslak elle dokunulur) Daha sonra sağ ve sol elin şehadet parmakları ile iki kulağın deliklerine su verirken baş parmaklar ile kulakların arkası mesh edilir. Ellerin dış yüzü ile ense mesh edilir. Sol elin küçük parmağı ile, sağ ayağın küçük parmağından başlayarak, ayak parmaklarının arasını hilallemek suretiyle, topuklarla birlikte, sağ ayak üç kez yıkanır. Sol ayağı üç kez yıkarken, ayak parmaklarının arasını küçük parmağı ile bu sefer baş parmaktan başlayarak, küçük parmağa doğru, ayak parmaklarının arasını hilallemek suretiyle topuk ile birlikte yıkanır.
0 notes
namazbilgileri-blog · 5 years
Text
Namaz Nedir
Arapçada namaza (Salât) denir. Salât, aslında dua, rahmet ve istiğfar demekdir. Namazda, bu üç mananın hepsi bulundugu için, salât denilmiştir.
Allah namazı elli vakit olarak farz kılmış, sonra onu bir gün ve gecede yani 24 saatte beş vakte indirmiştir.
Kuranda namaz var mı?
Kur’an’da namazın kılınışı ile alakalı özel bir bölüm bulunmamakla birlikte, sadece namaz ile alakalı secde vurgusu yapılmış, ayrıca rüku (eğilmek) ve ayaktayken tabirleri de namaz için kullanılmıştır.
“Şüphesiz ki Ben; Allah’ım! Benden başka hiç bir ilâh yoktur. Öyleyse Bana ibadet et ve Beni anmak için namaz kıl!” (Tâhâ suresi, 14)
“Ey iman edenler! Rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin, hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac suresi, 77)
Namaz, İslam dininde imandan sonra en kıymetli ibadetdir. Allah, kullarının yalnız kendisine ibadet etmeleri için namazı farz etdi. Kur’an-ı kerîmde yüzden fazla ayet-i kerimede (namaz kılınız!) buyurulmakdadır. Hadis-i şerifde, (Allahü teala, hergün beş vakit namaz kılmayı farz etti. Kıymet vererek ve şartlarına uyarak, hergün beş vakit namaz kılanı Cennete sokacağını, Allahü teala söz verdi) buyruldu.
İbadetlerin özeti namaz
İslam dininde yüce yaratıcı Allah’a yaklaşmanın yolu, ona yükselmenin basamağı ve bu bakımdan en parlak ve önemli ibadet, namaz ibadetidir. Bu özelliğinden dolayı namaz diğer bütün ibadetlerin özü ve özeti sayılmıştır. Nitekim Efendimiz (sav) bir hadislerinde “Namaz dinin direğidir” (Tirmizî) buyurmuş, secdeyi de kulun Allah’a en yakın olduğu hal olarak nitelendirmiştir. (Müslim)
Namaz insanın maddî ve mânevî temizliğin vasıtasıdır. Çünkü namaz kılmak için gerekiyorsa gusül abdesti almak, normal durumlarda abdest almak suretiyle bir nevi vücut temizliği yapılmış olduğu gibi, ayrıca elbisenin ve namaz kılınacak yerin de temizlenmesi gerektiği için bir üst baş temizliği yapılmış olur. Daha da önemlisi namaz günahlardan arınmanın da bir yoludur. Namaz esas itibariyle insanı günah işlemekten alıkoyar, günahtan uzaklaştırır.
"Kıyamette kulun ilk sorguya çekileceği ibadet, namazdır. Namazı düzgün ise, diğer amelleri kabul edilir. Namazı düzgün değilse, hiçbir ameli kabul edilmez."(Hadisi şerif)
1 note · View note