Tumgik
nessulahde · 5 years
Text
Social media map
Sosiaalisen median kanavien kasvu on jatkuvaa ja aktiivisestikin palveluita käyttäville ihmisille ilmestyy uusia tuttavuuksia tasaiseen tahtiin. Tähän blogiin valitsin kolme Social media map 2018 julkaisun kanavaa, joista olen kuullut, mutta joihin en ole aikaisemmin perehtynyt sen syvemmin.
Pinterest
Pinterest on sosiaalinen kuvien ja linkkien jakopalvelu. Siellä voi luoda ja ylläpitää erilaisia kokoelmia, jotka perustuvat erilaisiin teemoihin esimerkiksi harrastuksiin tai vaikkapa sisustukseen. Käyttäjät voivat selailla muiden julkaisuja, tykätä niistä ja lisätä niitä omiin kokoelmiinsa. Vuoden 2015 sadasta miljoonasta käyttäjästä kanava on jo kasvanut 250 miljoonan käyttäjän palveluksi.
Yrityskäytössä Pinterest on erinomainen kanava tuoda esille omaa osaamistaan, palveluita ja jakaa asiakkaille lisäarvoa tuottavaa materiaalia ja tietoa. Pinterestillä on noin 250 miljoonaa käyttäjää maailmanlaajuisesti, joten mahdollisuus asiakkaiden tavoittamiseen on hyvällä tasolla. Huomionarvoista yritykselle on se, että 80% käyttäjistä käyttää kanavaa mobiilissa.
vTime
2015 kehitetty vTime on virtuaalitodellisuuteen perustuva sovellus, jossa ihmiset voivat tavata toisiaan ympäri maailman virtuaalisissa olosuhteissa. Sovellus on maksuton ja sen käyttöön riittää älypuhelin tai tietokone.  
Yritysmaailmassa sovellus voisi tuoda lisämausteita esimerkiksi palaverien pitämiseen jo perinteisten tapojen lisäksi. Sovellus ei tuo palaverin pitämiseen sinällään mitään lisäarvoa, mutta olisi ainakin vaihtelua arkeen virtuaalisessa maailmassa.
Tumblr media
Periscope
Periscopen ajatuksena on, että käyttäjä voi jakaa puhelimella/padillä reaaliaikaista video kuvaa muille käyttäjille. Katsojat voivat kommentoida videoita katsoessaan. Suoratoistopalvelun ideana on, että se katoaa näkymättömmiin 24 tunnin kuluessa. Varsinkin nuorten keskuudessa Periscope on ollut kovassa suosiossa.
Yritykset, joiden kohderyhmänä ovat erityisesti nuoret asiakkaat Periscope on hyvä palvelu tavoittaa heitä live videolla. Tänä päivänä erilaisten sisältöjen maailmassa laadukkaat ja hyvin kohdennetut videot ovat kysyttyjä ihmisten keskuudessa.
Lähteet:
Periscope. https://www.pscp.tv
Pinterest. https://fi.pinterest.com.
vTime. https://vtime.net.
Nestori Lähde, Haaga-Helia
4 notes · View notes
nessulahde · 5 years
Text
Hakusanat ja avainsanat
Suuri osa yritysten verkkosivujen vierailijoista löytää perille erilaisten hakukoneiden avulla. Verkkosivun hyvin kohdennettu suunnittelu erilaisiin avain-ja hakusanoihin onkin erittäin tärkeää. Tässä blogissa selvitän näiden kahden termin eroja, sekä niiden tehokkuuden mittaamiseen käytettäviä työkaluja.
Avainsanat
Verkkosivun ylläpitäjän täytyy tehdä pitkäjänteinen ja huolellinen työ selvittääkseen avainsanat, joita potentiaaliset asiakkaat käyttävät hakukoneissaan. Tavoite on sijoittua toivotulla avainsanalla mahdollisimman korkealle hakukoneen listauksessa. Chitika.com sivuston analyysissä todetaan, että yli 90%hakukoneen käyttäjistä selaa vain ensimmäisen tulossivun ja sivun kolme ensimmäistä hakutulosta saavat yli 60 prosenttia klikkauksista. Hyvä sijoitus onkin siis erittäin tärkeää. Avainsanojen suunnittelussa tulee huomioida, että myös verkkosivujen muu sisältö tukee avainsanoja, Avainsanojen sijoittamisesta Anders.fi sivusto antaa hyviä vinkkejä: ” Tärkeimpiä sisältöelementtejä, joihin avainsanoja kannattaa sijoittaa, ovat sivun otsikko (title), sivun kuvaus (meta description), sisällön otsikot (h1-h6), linkit ja kuvien alt-tekstit”.
Pitkän hännän avainsana tarkoittaa useamman avainsanan yhdistelmää. Ne ovat tärkeitä, koska Moz.com analyysin mukaan jopa 70% hauista koostuu niistä. ”Mikä tahansa yleinen avainsana, johon on yhdistetty ominaisuuksiin, malliin tai esimerkiksi tuotenumeroon liittyviä termejä voi olla pitkän hännän avainsana” (Anders.fi).
Tumblr media
Hakusanat
Vääränlaiset avainsanat eivät palvele itse mainostajaa, eikä asiakastaan, koska esimerkiksi Google Adwords mainonnan klikkauskohtainen hinnoittelu vain maksaa mainostajalle, kun sivustolla on ”turhaa liikennettä”. Yritys siis etsii ja määrittää avainsanansa siten, että ne täsmäisivät asiakkaiden hakusanojen kanssa. Asiakas siis odottaa löytävänsä sivustolta hakusanansa mukaista sisältöä. Tämän takia mainostajan tulee tarkasti miettiä avainsanoja asiakkaan näkökulmasta tarkasteltuna.
Verkossa on tarjolla erilaisia työkaluja omien avainsanojen etsimiseen ja suunnitteluun, esimerkiksi Google AdWordsin avulla, joka on ilmainen ja sillä voi selvittää kuinka monta hakua kullakin termillä tehdään kuukaudessa ja miten kilpailtuja hakusanat ovat. Toinen esimerkki ilmaisesta työkalusta on esimerkiksi Keyword Suggestion Tool.
Lähteet:
Anders.fi. Hakukoneoptimointi tutuksi: avainsanat. Luettavissa: https://www.anders.fi/fi/blogi/hakukoneoptimointi-tutuksi-avainsanat/.Luettu 16.11.2018.
Chitika.com. The value of Google result positioning. Luettavissa: https://chitika.com/2013/06/07/the-value-of-google-result-positioning-2/. Luettu 16.11.2018.
Google Adwords. Luettavissa: https://ads.google.com/intl/fi_fi/home/tools/keyword-planner/.Luettu 16.11.2018.
Keyword Suggestion Tool. http://keyword-suggestion-tool.com. Luettu 16.11.2018.
Moz.com. How to do keyword research. Luettavissa: https://moz.com/beginners-guide-to-seo/keyword-research. Luettu 16.11.2018.
Nestori Lähde, Haaga-Helia
3 notes · View notes
nessulahde · 5 years
Text
Asiakaspalvelua chatbotilla
Palveluita ja tavaroita tarjoavien yritysten keskuudessa chat-ominaisuus on kehittynyt huomattavasti viime vuosina. Lähes poikkeuksetta varsinkin Suomalaisissa verkkokaupoissa on mahdollisuus asioida chatin asiakaspalvelijan kautta ja uutena kehitys suuntana on ilmestynyt asiakaspalvelurobotit eli chatbotit. Pohdin tässä blogissa robotin ja perinteisen chatin hyviä ja huonoja puolia.
Tumblr media
Robotti chat
Vakuutusyhtiö IF on ottanut käyttöönsä asiakaspalvelurobotti Emman. Talouselämän artikkelissa Emman kehittämisestä vastaava Jan Lampenius kertoo, että maaliskuussa 2017 Emma osasi vastata vain 50 kysymykseen, mutta tästä vuoden kuluttua jo 500 kysymykseen. Tässä kuitenkin piilee chatbotin suurin ongelma. Asiakas ei todellisuudessa pysty asioimaan robotin kanssa tarpeeksi laaja-alaisesti ja usein robotin kyky asian hoitoon tyssää aikaisessa vaiheessa. Lampenius kuitenkin toteaa, että kokeilu on todettu yhtiössä menestykseksi. Mielestäni asiakaspalvelurobotin kehittämiselle on varmasti tilausta tulevaisuudessa ja kehitystyön avulla siitä voi saada enemmän irti niin yrityksen kuin asiakkaan näkökulmasta. Chatbotilla on jo tässä vaiheessa myös omat hyvät puolensa. Se nopeuttaa asiakaspalvelua, koska yksinkertaisissa asioissa robotti saattaa pystyä hoitamaan asiakaspalvelu tilanteen itse ilman, että keskustelu täytyy siirtää varsinaiselle asiakaspalvelijalle. Robotti ei myöskään tunne työaikoja vaan on käytettävissä 24/7. Asiakaspalvelusta saatavat kokemukset luovat paljon materiaalia robottien kehittäjille, joten kehitystyö on jatkuvaa.
Tumblr media
Perinteinen chat
Henkilökohtaisesti käytän melko paljon eri chat-palveluja asioiden hoitamiseen. Hyvin toimiva chat nopeuttaa asioimista ja säästää myös rahaa. Viimeisin kokemukseni on Lähi-Tapiolassa asioiminen autovakuutustani koskien. Väliaikaisen vakuutuksen ostaminen onnistui helposti chatin kautta, koska olin kirjautunut sisään palveluun vahvasti tunnistautuneena. Sain palvelua nopeasti ja asia oli hoidettu kymmenessä minuutissa asiakaspalvelijan kanssa. Toinen vaihtoehto olisi ollut soittaa asiakaspalveluun ja monien kokemuksien kautta tämä on hidasta jonotus aikojen takia ja samaan aikaan maksullista, joissakin tapauksissa voisi sanoa, että jopa kallista. Perinteisten chat-palvelujen kohdalla huonona puolena voidaan joissakin tapauksissa pitää odotus aikaa, kuten puheluidenkin osalta, mutta mielestäni nopeimman palvelun saa nimenomaan chatissa. Riippuen asioinnista huonona puolena saattaa olla vaatimus tunnistautumisesta palveluun, mutta minun esimerkin kohdalla se ei tuottanut ongelmaa.
Lähteet:
If vakuutusyhtiö. Chatbot Emma. Luettavissa: https://www.if.fi/henkiloasiakkaat/asiakaspalvelu/verkkopalvelut/chatbot-emma. Luettu 14.11.2018.
Lähitapiola. Asiakaspalvelu. Luettavissa: https://www.lahitapiola.fi/henkilo/asiakaspalvelu/yhteystiedot. Luettu 14.11.2018.
Talouselämä. Asiakkaat laittavat chatbotit testiin. Luettavissa: https://www.talouselama.fi/uutiset/asiakkaat-laittavat-chatbotit-testiin-tyypillisesti-silta-kysytaan-kellonaikaa-elamantarkoitusta-tai-sita-pyydetaan-treffeille/348b97e0-35f9-3a49-a98d-aa9c66a75757. Luettu 14.11.2018.
Nestori Lähde, Haaga-Helia
3 notes · View notes
nessulahde · 5 years
Text
Hakupalvelut Googlen ulkopuolella
Tässä blogissa tutustun muutamiin eri hakupalveluihin tutun ja turvallisen Googlen sijasta. Vuosien takaisia hakupalveluita muistellessani mieleen tulivat Yahoo sekä BING. Tutustuinkin näihin palveluihin ja kerron hieman kokemuksiani niiden käytöstä.
Tällä hetkellä ainoa hakupalvelu, jota käytän on Google. Suurin syy tähän on luultavasti se, että täällä Suomessa Google on käytetyin hakupalvelu niin työ, kuin koulumaailmassa. Olen siis oppinut Googlen pariin vuosien varrella ja tietysti todennut sen toimivaksi, eikä siten ole tullut tarvetta lähteä muiden palvelujen pariin.
Tumblr media
YAHOO
Ulkoasultaan Amerikkalainen Yahoo hakupalvelu on lähes samanlainen kuin Google ja se onkin hakupalveluiden osalta hyvin tunnettu sivusto. Yahoon etusivulla on mahdollista hakea videoita sekä kuvia, kuten Googlessakin, mutta esimerkiksi kartta vaihtoehtoa ei ole tarjolla. Yahoossa ei myöskään ole valittavana hakua esimerkiksi Suomesta, kuten Googlella ja kieltä ei pysty vaihtamaan Suomeksi. Nopealla otannalla en törmännyt mainoksiin Yahoon hakupalvelussa. Kokonaisuutena hakeminen ja käytettävyys ovat hyvällä tasolla ja suuria eroja normaaleihin tottumuksiin ei huomaa.
BING
Myös Bingin ulkoasu vaikuttaa melko tutulta mutta pientä eroa on havaittavissa tuttuun Googleen. Toisin kuin Yahoon kohdalla Bingin etusivulle pongahtaa esille selkeästi erottuvia mainoksia, joka on tuttua Google maailmasta. Valikosta pystyy valitsemaan myös kuvia sekä uutisia, mutta esimerkiksi videot sekä kartat loistavat poissaolollaan. Bingin plussina voidaan pitää kielen valintaa ja hakuun pystyy valitsemaan pelkästään Suomen. Sivun oikeaan reunaan tulee esille muita aiheeseen liittyviä hakuja toisin kahdessa edellisessä.
Molemmat hakupalvelut vaikuttavat toimivilta kokonaisuuksilta, mutta tämän otannan perusteella en koe tarvetta hakukäyttäytymisen muutokseen omalla kohdallani. Pitää kuitenkin muistaa, että niin Yahoo kuin Bing ovat maailmanlaajuisesti erittäin suosittuja palveluita ja eri maanosissa hyväksi todettuja.
Nestori Lähde, Haaga-helia
3 notes · View notes
nessulahde · 5 years
Text
Suosituimmat verkkopalvelut
TNS Metrix on mitannut vuoden 2017 loppuun asti Suomalaisten verkkopalvelujen kävijämääriä. Tähän blogiin valitsin käsiteltäväksi kaksi verkkopalvelua, jotka sijoittuivat vuoden 2017 lopussa kymmenen eniten vieraillun sivuston joukkoon. Valitsemani palvelut ovat itselleni tutut Telkku.com ja Tori.fi.
Tori.fi palvelussa yksityiset ihmiset ja yritykset voivat myydä tai vuokrata kaikenlaisia tavaroita ja palveluita. Torin kautta voi löytää kaupattavia kohteita aina euron avaimenperästä miljoonan maksavaan asuntoon. Myyjän taholta Tori.fi palvelu on houkutteleva laajan käyttäjäkunnan sekä ilmaisen ilmoittamisen vuoksi, etenkin asuntojen vuokraaminen palvelun kautta on taloudellista kannattavaa, koska varsinaisilla asunnonvälitys sivustoilla ilmoittaminen maksaa ja itse vuokratessa säästyy myös kiinteistövälitysfirman palkkioilta. Vaikka palvelu on käyttäjälleen ilmaista niin Tori.fi ei perusta toimintaansa hyväntekeväisyyteen vaan se on bisnestä. Palvelu ansaitsee palkkionsa mainostamisella sekä maksullisilla lisäpalveluilla, kuten ilmoituksen vanhentuessa sen pystyy uusimaan sellaisenaan korvausta vastaan.
Tumblr media
Visuaalisesti Tori.fi on säilynyt pitkään hyvin simppelinä ja tunnistettavana palveluna. Toiminnallisesti sivusto on erittäin helppokäyttöinen ja omien kokemuksieni perusteella etenkin mobiilissa toimiminen on suunniteltu erittäin hyvin toimivaksi ja mielestäni palvelun käyttö on jopa helpompaa mobiilissa kuin verkossa. Miinuksena voisin sanoa hieman puutteelliset tuotekategoriat molempien kannalta niin myyjän kuin ostajan näkökulmasta. Joskus myynti-ilmoituksen jättäessä tarkistaminen sekä julkaiseminen Torin puolesta kestää hieman liian pitkään.
Toinen käsiteltävä palvelu on Telkku.com, joka listauksen mukaan on erittäin suosittu kävijämääriltään. Telkku.com palvelun yksinkertainen tarkoitus on kertoa käyttäjälleen tulevan televisio tarjonnan. Etusivulla tulee esiin sen päiväiset ilmaiskanavien ohjelmat aikatauluineen. Ohjelman nimeä painamalla avautuu ohjelman olennaiset tiedot. Hakuvalikosta pystyy helposti valikoimaan eri kategorioita, joita haluaa selata. Peruskanavien lisäksi löytyy esimerkiksi urheilu, elokuvat sekä lapset. Maksullisten kanavien osalta omat kategoriat löytyvät Viasatille, C-morelle sekä Ruutu+:lle. Kalenteri ominaisuuden avulla ohjelma aikatauluja pystyy selaamaan niin eteen kuin taaksepäin. Rekisteröitymällä palveluun, käyttäjä pystyy muokkaamaan omia haku kategorioitaan sekä lisäämään esimerkiksi omia suosikkeja. Ilman rekisteröitymistä palvelu on riittävä tietojen hakemiseen, mutta kirjautuminen antaa käyttäjälleen lisäarvoa ilmaiseksi.
Tumblr media
Kuten Tori.fi palvelussa, myös Telkun ansainta perustuu suurelta osin mainostamisesta saatuihin tuloihin sekä erilaisiin yhteistyösopimuksiin. Telkku.com verkkopalvelu on mielestäni visuaalisesti mahdollisimman simppeli runsaaseen sisältöön suhteutettuna ja käytettävyys ansaitsee kehuja nopeudellaan sekä selkeydellään. Mobiili sovelluksen osalta ohjelmien selaaminen on hieman hidasta, koska jokainen kanava pitää selata yksitellen runsaan sisällön takia, mutta on kuitenkin helppoa käyttää. Torin kohdalla mobiili oli toimivuudeltaan parempi kuin verkkosivusto, mutta mielestäni Telkun kohdalla käytännöllisyys menee toisinpäin.
Lähde:
TNS Metrix. http://tnsmetrix.tns-gallup.fi/public/. Luettu 6.11.2018.
Nestori Lähde, Haaga-Helia
1 note · View note
nessulahde · 5 years
Text
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri on suora käännös englannin kielen termistä community manager. Mitä yhteisömanageri tekee ja millainen on hyvä yhteisömanageri? Tässä blogissa selvitän heidän roolinsa ja tehtävänsä yritysmaailmassa.
Sosiaalinen media on kuuma sana juuri tällä hetkellä myös yritysmaailmassa ja yritykset ovat ymmärtäneet sen luomat mahdollisuudet toiminnan kehittämisessä, koska pelkät perinteiset markkinointikanavat eivät enään riitä kovassa kilpailussa. Tämä ilmiö onkin luonut myös uuden ammattiryhmän, yhteisömanagerit.
Tumblr media
Yhteisömanagerien tittelit ovat kasvaneet 2010-luvulla yrityksissä ja järjestöissä. Heidän työnkuvaansa kuuluu organisaation viestinnästä vastaaminen moderneille työkaluilla niin verkossa kuin sosiaalisessa mediassa (yhteisöagentti.fi). Yhteisömanagerilla tulee olla hyvät sosiaaliset taidot, sosiaalisen median ja teknisten välineiden hallinta. Yhteisömanageri on markkinoinnin ja mainonnan ammattilainen. Hänen pitää osata tuottaa sisältöä, vastata asiakkaiden kysymyksiin, kuunnella herkällä korvalla ostajia ja ennen kaikkea pitää itsensä ajan tasalla uusimmista yhteisöpalveluista ja kaikista niistä arkea helpottavista digiratkaisuista, joita tulee kuin liukuhihnalta.
Yhteisömanageri huolehtii yhteisöstä jatkuvassa vuorovaikutuksessa yhteisön jäsenten kanssa. Hän voi toimia organisaatiossa palkattuna, alihankittuna tai vapaaehtoisena. Hän seuraa erilaisia tietovirtoja, järjestää tapahtumia, tiedottaa, rakentaa verkostoja, koordinoi ja joukkoistaa (kinda.fi). Nykyään suurissa yrityksissä on palkattuja yhteisömanagereita, joissa he vahvistavat yritysten verkkoläsnäoloa ja parantavat esimerkiksi niiden julkisuuskuvaa. Alihankintana yhteisömanagereita toimii pienissä yrityksissä, joissa ei ole aikaa tai taitoa verkkoviestintään ja markkinointiin. Näissä tapauksissa yhteisö manageri on hyvä keino pysyä kilpailussa mukana internetin saralla. Vielä tänä päivänä moni yrityksen sisällä toimiva manageri toimii roolissaan niin sanotusti oikean tittelinsä sivussa, koska heidän virallinen tittelinsä on esimerkiksi viestintävastaava.
Lähteet:
Kinda.fi. Uusi ammattikunta, yhteisömanagerit. https://kinda.fi/posts/uusi-ammattikunta-yhteisomanagerit/. Luettu 1.11.2018.
Yhteisöagentti.fi. Mikä on yhteisöagentti? http://www.yhteisoagentti.fi/tag/yhteisomanageri/. Luettu 1.11.2018.
Nestori Lähde, Haaga-Helia
2 notes · View notes
nessulahde · 5 years
Text
Lean Canvas
Ideointimme tuloksena päätimme tarjota ratkaisuksi uuden digitaalisen palvelukanavan, Validia Sovelluksen. Sovelluksen suunnittelu tulee tehdä huolella, jotta se ratkaisee ongelmia ja tuottaa lisäarvoa. Tavoitteenamme on kehittää sovellus, joka helpottaa henkilökunnan työtä sekä luo lisäarvoa asiakkaille. Ideaamme olemme suunnitelleet Lean Canvasin avulla. Idean kiteytys löytyy Lean Canvasista ja sitä on avattu tarkemmin blogin muodossa otsikko kerrallaan.
Tumblr media
Asiakasryhmät Tämä sovellus on tarkoitettu kaikille Validian asiakkaille, jotka kykenevät käyttämään sovellusta. Vaikeasti vammautuneita asiakkaita varten, voidaan sovellusta kehittää, siten että, toimii esimerkiksi puheohjauksella. Sovellusta voivat myös hyödyntää asiakkaiden omaiset, jotka haluavat seurata läheisten toimintaa ja kehitystä. Sovellusta käyttävät myös Validian oma henkilökunta.
Ongelmat Sovellus tarjoaa uuden helposti lähestyttävän palvelukanavan Validian nykyisille ja tuleville asiakkaille. Sovelluksen avulla voidaan antaa palautetta ja tehdä ajanvarauksia Validian muihin palveluihin. Sovellus tarjoaa henkilökunnalle työkalun palvelun laadun parantamiseen ja lisäarvon tuottamiseen. Tällä hetkellä palvelut löytyvät nettisivuilta, joka ei välttämättä ole optimaalinen alusta, eikä helposti lähestyttävä palvelukanava.
Arvolupaus Validian sovellus tarjoaa yrityksen palvelut kaikkien saataville aikaan tai paikkaan katsomatta ja sen päämäärä on helpottaa eri tahojen arkea. Asiakkaat pystyvät hoitamaan omia asioitaan sovelluksen kautta ja myös Validian henkilöstö hyötyy sovelluksesta esimerkiksi ajanvarauksen myötä, kun asiakkaalla on mahdollisuus tehdä varaus sovelluksen kautta. Sovelluksen kehittäminen on yritykselle tärkeä vaihe, koska se saattaa Validian palvelut nykyaikaan ja digitaalisen kehityksen vaatimalle tasolle. Hyvin kehitelty ja toimiva sovellus tuo myös lisäarvoa koko toimialan digitaaliselle kehittymiselle.
Ratkaisut Sovellus toimii ratkaisuna moneen puutteeseen tällä hetkellä kuten sähköinen ajanvarausjärjestelmä ja palautekanava.  Jottei sovelluksesta tulisi liian monimutkaista sen käyttäjille, kehitettäisiin sovellusta asteittain. Tämä vaatii mm. tarkempaa selvitystä potentiaalisista käyttäjäkunnista ja sen mukaan voidaan alkaa sisällyttämään pala kerrallaan sisältöä sovellukseen. Sovelluksen pitäminen yksinkertaisena ja simppelinä edesauttaa käyttäjäkuntaa.
Kanavat Jotta sovelluksen kehittäminen olisi kannattavaa, tulisi käyttäjämäärän olla riittävä. Saattaakseen uuden sovelluksen mahdollisimman monen tietoon, sitä tulisi markkinoida parhaiten kohderyhmän tavoittavilla kanavilla. Näitä kanavia ovat asiakkaille tutut Validian verkkosivut ja sosiaalinen media. Lisäksi Validia voi tiedottaa sovelluksesta sähköpostitse.
Tulovirrat Sovelluksen tulovirrat muodostuvat palvelujen tehostamisesta ja tätä kautta henkilökunnan työajan säästämisestä. Henkilökunnalle sovellus mahdollistaa työkalun, jolla henkilökohtaistetaan ja parannetaan palvelukokemusta, tämä on selkeä kilpailuetu. Sovelluksen tuomat hyödyt helpottavat uusasiakashankintaa ja tätä kautta tuo tuloja. Sovelluksen avulla pystytään myös tarjoamaan yhteistyökumppaneiden palveluita ja tätä kautta saada tulovirtoja.
Kustannusrakenne Suurimmat kustannukset kertyvät sovelluksen kehittämisestä ja aikaansaannosta. Kustannuksia menee myös henkilökunnan kouluttamiseen uusiin digitaalisiin työkaluihin ja ohjelmiin. Asiakkaan näkökulmasta, suurin kustannus on älypuhelimen/tabletin hankkiminen jotta sovellusta pystyy käyttämään.  
Ratkaisevat mittarit Innovaation eli Validia sovelluksen käyttöä voidaan mitata sovelluksien lataajien määrällä, sovelluksen käytön määrällä ja mahdollisten sovelluksen kautta tulleiden uusien asiakkuuksien määrällä. Sovelluksen käytettävyyttä voidaan mitata erilaisilla asiakastyytyväisyyskyselyillä.
Epäreilu kilpailuetu Validia sovellus tarjoaa työkalun palvelukokemuksen parantamiseen Validian henkilökunnalle. Samalla sovellus tarjoaa keskitetyn palvelukanavan, jossa asiakas pääsee tekemään ajanvarauksia ja antamaan palautetta saadusta palvelusta.  
Nestori Lähde, Haaga-Helia
1 note · View note
nessulahde · 5 years
Text
Inbound markkinointi
Kuluttajien ostokäyttäytyminen on muuttunut selkeästi internetin aikakaudella ja muutoksia tapahtuu edelleen. Perinteiset markkinointikanavat menettävät tehoaan, koska asiakkaat osaavat itse etsiä tietoa entistä paremmin. Tässä blogissa kerron inbound markkinoinnista ja sen eroista outbound markkinointiin.
Inbound markkinointi ei ole yhtä tyrkyttävää kuin outbound markkinointi vaan sen tavoitteena on houkutella asiakas yrityksen luokse ja tämä on todettu tehokkaammaksi keinoksi. Usein ihmiset hakevat tietoa eri hakukoneiden sekä sosiaalisen median avulla. Toisin kuin outbound markkinoinnissa ihmisiä ”painostavat” sähköpostit ja muut ilmaisjakelut eivät ole markkinointitiimin huolena vaan inbound markkinoinnissa asiakas ottaa tietoa vastaan vapaaehtoisesti. Advance2b2 sivuston artikkelissa todetaan hyvin: ”Inbound markkinoinnissa ostaja on antanut suostumuksensa suoramarkkinointiin ja osaa odottaa sitä”.
Tumblr media
Se, että ihmiset saadaan kiinnostumaan yrityksen sisällöstä asettaa se haasteita sekä vaatimuksia tarjottavalle sisällölle. Powermarkkinoinnin sivuilla tätä kuvaillaan: ”Tavoitteena on siis saada ihmiset kiinnostumaan yrityksesi tarjonnasta hyvän ja kiinnostavan sisällön kautta ja siten saada ikään kuin lupa lähestyä heitä myös jatkossa”. Mahdollisen asiakkaan lähestyttyä yritystä on jatkotoimenpiteiden tekeminen kustannustehokasta verrattuna siihen, että yritys pyrkisi tavoittamaan asiakkaan omien markkinointi keinojen kautta.
Yksinkertaistettuna inbound markkinoinnin keskeisin asia on, että ihmiset hakeutuvat itse yrityksen pariin hyvin kohdennettujen ja sisällöltään laadukkaiden kanavien kautta nimenomaan omasta halustaan. Tämän avulla yritys on ikään kuin sallittu lähestymään asiakasta ilman erillistä suoramarkkinointi lupaa, kuten outbound markkinoinnissa.
Lopuksi listaan inbound ja outbound markkinoinnin keskeisimmät erot:
Inbound                                                   Outbound
”lupamarkkinointia”                                ”häiriömarkkinointia”
Asiakas ottaa itse yhteyttä                      Myyjä ottaa yhteyttä asiakkaaseen
Hakukoneet, some, blogit                       TV, Radio, s-postit, puhelinmarkkinointi
Tarjoaa asiakkaalle hyötyä ja lisäarvoa    Markkinointi ei tarjoa lisäarvoa
Kustannustehokasta ja kehitettävää        Kallista, tehotonta
Lähteet:
Advance. Inbound markkinointi. https://www.advanceb2b.com/fi/palvelut/inbound-markkinointi. Luettu 30.10.2018.
Powermarkkinointi. Miten inbound markkinointi eroaa outbound – markkinoinnista. https://www.powermarkkinointi.com/blogi/miten-inbound-markkinointi-eroaa-outbound-markkinoinnista. Luettu 30.10.2018. 
Nestori Lähde, Haaga-Helia
4 notes · View notes
nessulahde · 6 years
Text
Somemarkkinoinnin trendit
Somemarkkinointiyritys Kurion laatimassa raportissa käsitellään somemarkkinoinnin trendejä eri asiantuntijoiden näkökulmista. Tässä blogissa esittelen kolme valitsemaani trendiä ja avaan niiden sisältöä tarkemmin.
Tumblr media
Trendi 1. Vähemmän on enemmän - sisältötulvassa laatu korvaa määrän
Sosiaalinen media on täynnä erilaista sisältöä ja kaikki haluavat saada äänensä kuuluviin. Sen takia oman yrityksen laatuun julkaisujen suhteen on panostettava entistä enemmän. Aikaisempi ohjeistus noin sadasta julkaisusta kuukaudessa on historiaa sanoo asiantuntija Kati Sulin. Videoiden merkitys julkaisuissa on kasvanut jatkuvasti ja Tommi Taponen sanookin, että: “Video jyllää formaattina ja melkeimpä mikä tahansa tekele koetaan julkaisukelpoiseksi. Peräänkuulutan sisällöllistä laatua, tuubavideoita on some täynnä”. Sisällön laatuun keskittyminen onkin erittäin tärkeää ja voidaan sanoa, että mieluummin harvoin hyvää kuin usein heikkoa. Yritysten olisikin hyvä muistaa, että pitkällä aikavälillä laadukas sekä hyvin kohdennettu sisältö erottuu edukseen massasta.
Trendi 2. Some-strategiasta strategiseen someen - edelläkävijät viitoittavat tietä liiketoiminnan tehostamiseen
Monet yritykset pitävät somea edelleen pelkkänä kanavana markkinoida ja tiedottaa omista asioistaan. Sosiaalisen median mahdollisuudet tulisikin pystyä näkemään laajemmasta näkökulmasta, jotta sen kaikki hyödyt saataisiin konkretisoitua. Asiantuntija Minna Valtari nostaakin esille esimerkkejä mahdollisuuksista: “tuotekehityksessä, asiakaspalvelussa, johtamisessa, rekrytoinnissa ja ajatusten jakamisessa sisäisesti sosiaalisen median hyödyntäminen on monessa organisaatiossa vielä vähäistä”. Sosiaalinen media tulisikin pystyä näkemään mahdollisuutena ja tuottavana toimintana, eikä vain maksettuihin mainoksiin tai tiedotteisiin kohdistettuna kanavana. yritysten tulisikin luoda sosiaalisen median hyödyntämiseen selkeä strategia, jonka kautta siitä saataisiin kaikki mahdollinen hyöty irti.
Trendi 3. Orgaaninen olemattomiin - Maksettu näkyvyys on välttämättömyys
Maksettu mainonta kasvaa jatkuvasti entistä merkittävämmäksi ja Facebook on tämän tien suurin tienraivaaja. Muut toimijat seuraavat hyvin samoilla jalanjäljillä. Tämä tarkoittaa, että orgaaninen näkyvyys vähenee koko ajan ja suurin syy tähän on Facebookin strategia maksettujen mainosten suhteen. Yritykset seuraavat valtavirtaa ja niiden tulee toimia mainonnan suhteen samankaltaisesti muiden kanssa, jotta pysyvät kilpailussa mukana. Tämä taas tarkoittaa suurempia rahallisia satsauksia somemarkkinointiin, koska orgaaninen mainosta vähenee jatkuvasti. Tämä markkinoinnin keino luo mahdollisuuksia, mutta myös uhkia ja asiantuntija Matti Lindholm toteaakin, että “Facebook vaikuttaa käyneen ahneeksi”. Tänä päivänä onkin noussut tärkeäksi, että jokin ulkopuolinen kertoo ja kehuu yrityksen tuotteita sekä brändiä.
Lähde:
http://kurio.fi/v2/wp-content/uploads/2017/12/kurio-somemarkkinoinnin-trendit-2018-raportti.pdf
Nestori Lähde, Haaga-Helia
2 notes · View notes
nessulahde · 6 years
Text
Yrityksen digitaaliset kanavat
Yritysten digitaaliset kanavat jaetaan usein omiin, ostettuihin sekä ansaittuihin kanaviin. Tässä blogissa selvitän niiden tarkoituksen, sekä miten niiden tehoa voidaan mitata. Apunani käytän Brandwatchin blogi kirjoitusta. 
Tumblr media
OSTETUT KANAVAT
Tarkoittaa markkinointia, jossa maksetaan rahaa eri osapuolille. TV, radio sekä painetut mainokset esimerkiksi sanomalehdissä. Digitaalisuuden kehittyessä myös sosiaalinen media sekä eri hakukoneiden ostetut mainospaikat ovat erittäin suosittuja ja helppoja kohteita tavoittaa omia kohderyhmiä suoraan sekä hyvin kohdennetusti. Sosiaalisessa mediassa yritykset esimerkiksi maksavat sovitun summan jokaisesta klikkauksesta, joka ohjaa käyttäjän heidän sivuilleen. Ostettujen kanavien tehon mittaaminen riippuu suurelta osin käytetystä alustasta/kanavasta. Esimerkiksi Facebook LinkedIn sekä Pinterest ovat kehittäneet työkaluja kanavien tehon mittaamiseen. Myös Google tarjoaa analyyseja maksetuille mainoksille.
OMAT KANAVAT
Perinteisin tapa tämän blogin kolmesta eri kanavasta. Yrityksen itse tuottama sisältö eri kanavissa, joista ensimmäisenä mieleen nousevat verkkosivut, sosiaalinen media, blogit sekä esimerkiksi flyerit. Kuten ostettujen kanavien kohdalla sosiaalisen median tehoa pystyy mittaamaan eri sovellusten luomilla analysointi työkaluilla, kuten Facebookin tai Twitterin osalta.
ANSAITUT KANAVAT
Kuten otsikko kertoo, ansaitut kanavat ovat yrityksen ulkopuolelta tulevaa mainontaa/keskustelua. Ihmisten keskustelu ja omien kokemuksien jakaminen esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, blogeissa tai lehti kirjoituksissa ovat ansaittua mainontaa. Brandwatchin analyysi on yksi keino mitata ansaitun median tehoa. Ansaitusta kanavasta saatu hyöty on yritykselle helppoa sekä halpaa mainosta, mutta pitää muistaa, että hyvä maine ei kehity itsestään.
Lähde:
https://www.brandwatch.com/blog/define-measure-paid-owned-earned-media/
Nestori Lähde, Haaga-Helia
2 notes · View notes
nessulahde · 6 years
Text
Verkkokaupan trendit
Paytrailin verkkokaupan trendit 2018 materiaalissa haastatellaan verkkokaupan asiantuntijoita ja esitellään erilaisia trendejä. Otan tässä blogissa niistä kolme tarkempaan käsittelyyn ja pohdin millaisia haasteita ne luovat yrityksen verkkoliiketoiminnalle. 
Tumblr media
Trendi 1. Kuluttajakäyttäytymisen muutos konkretisoituu
Kuluttajat ovat jatkuvasti entistä vaativampia niin nopeuden, helppouden kuin valikoiman suhteen. Uusi millenium sukupolvi kasvaa täysi-ikäisiksi ja heidän ostokäyttäytymisensä erilaisuuteen täytyy pystyä vastaamaan. Suomalaisille yrityksille tämä on haaste, mutta myös suuri mahdollisuus. Tällä hetkellä Suomalaiset ovat pohjoismaiden aktiivisin ulkomaisten verkkokauppojen käyttäjä ja tähän suurin syy on niin hinnoittelu kuin parempi valikoima. Esimerkiksi Suomalaisten vaate verkkokauppojen on kehitettävä palveluaan, jotta he pysyvät kansainvälisessä vauhdissa ja kilpailussa mukana.
Suurin potentiaali piilee ruoan verkkokaupassa, koska uudet sukupolvet ovat kasvaneet digitaaliseen maailmaan ja heille verkossa/ mobiilissa asioiminen on helppoa ja arkipäiväistä. Ruoan verkko-asioimisen sekä kotiinkuljetus palvelujen kehittäminen on suuri mahdollisuus etenkin isoille kauppa ketjuille, joilla on resursseja kehittää digitaalisia palveluitaan.  Kuten Maria Rajakallio toteaa haastattelussa: “kuluttajakäyttäytymisen muutos luo potentiaalia verkkokaupalle”. Haastatteluista nouseekin esiin, että ostosten tekemisen tulee olla tehokasta sekä helppoa. Tätä helpottaa se, että verkkokauppa on uudelle sukupolvelle arkipäiväistä toimintaa. Suurin haaste verkkokauppojen toimijoille onkin se pystyvätkö he kehittymään samaa tahtia kuin potentiaaliset asiakkaansa.
Trendi 2. Asiakaskokemuksesta tulee vihdoin kilpailuetu
Tänä päivänä asiakkaat arvostavat eniten asioinnin helppoutta sekä käytännöllisyyttä. Muutaman euron säästö ei välttämättä ole suurin päätökseen vaikuttava tekijä vaan onnistunut asiakaskokemus saa suuremman arvon. Spesiaali juttujen arvostus on jatkuvasti suurempaa. Uudelle sukupolvelle ei enään riitä tavallinen ja tylsä osto-kokemus, koska he ovat kasvaneet digitaaliseen maailmaan. Esimerkiksi tuotteiden esittely monipuolisten videoiden kautta on tärkeämpää heille. Pasi Pietarinen tiivistää hyvin nykyajan vaatimustason verkkokaupan toimijoilta: “Suomalainen verkkokauppias on perinteisesti ollut kuin varastotyöntekijä; vaalinut tuotteitaan ja hoitanut lähetyksiä. Asiakkaiden kohtaamiseen ja palvelemiseen ei ole ollut aikaa. Nyt tämän on loputtava”. Asiakas kokemuksen parantaminen eri keinoin on siis ensi-arvoisen tärkeää. Asiakkaille kohdennettu mahdollisimman yksilöllinen palvelu kokemus sekä digitaaliset keinot on saatava mahdollisimman hyvin käyttöön. Verkkokauppojen kohdalla esimerkiksi mobiili käytettävyys alkaa olemaan elintärkeää. 
Tumblr media
Trendi 3. Teknologia arkipäiväistyy
Mobiili ja sen käytännöllisyys nousee jatkuvasti esiin verkkokaupasta puhuttaessa. Verkkokauppojen tulee pystyä tarjoamaan mahdollisuus niin ostamiseen kuin maksamiseen mobiilissa. Esimerkiksi Mobilepay ja Applepay ovat ottaneet suuria askelia viime aikoina ja niiden käyttäminen omassa verkkokaupassa on tärkeää, jotta pysyy kehityksessä mukana. Kari Melander vahvistaa tämän kommentillaan: “Mobiilimaksaminen älylaitteilla jatkaa kasvuaan. Näemme, että yli 33,8 % maksuista tulee mobiilisti. On myös selkeä trendi, että tablettien osuus laskee jatkuvasti älypuhelinten käytön lisääntyessä: ruotsissa jo 50 % kaikesta verkko-ostamisesta tapahtuu nimenomaan älypuhelimilla.”
Teknologian kehittyminen antaa yrityksille hienoja mahdollisuuksia toiminnan tehostamiseen. Esimerkiksi varastojen ylläpito sekä kierrättäminen on mahdollista kehittää uudelle tasolle. Myös teko älyllä toimivat chatbotit pienentävät asiakaspalvelijoiden kuormaa ja ovat kustannustehokkaita. Vanhat sekä vahvat toimijat joutuvat olemaan jatkuvasti hereillä, koska uusi sukupolvi vie teknologian hyödyntämisen uudelle tasolle. Uudet toimijat nuorten ihmisten johdolla ovat ajantasalla tämän päivän trendeistä ja heidän ratkaisunsa ohjaavat koko toimialaa, joten myös Suomessa on hyvät edellytykset verkkokaupan kovassa globaalissa kilpailussa. 
Lähteet:
Paytrail. Verkkokaupan trendit 2018. Luettavissa: https://www.paytrail.com/verkkokaupan-trendit-2018. Luettu: 18.10.2018.
Nestori Lähde, Haaga-Helia
2 notes · View notes
nessulahde · 6 years
Text
Yrityksen somekanavat
Tutustuin aktiivisesti erilaisia somekanavia käyttävän Finnairin kolmeen eri kanavaan Facebookiin, Instagramiin ja Twitteriin. Kiinnitin niissä huomiota muun muassa käyttäjämäärien ja kohderyhmien vertailuun.
Tumblr media
INSTAGRAM
Seuraajat: 144 000
Julkaisut: 1086
(10.10.2018)
Vertailussa ensimmäisenä mieleen tulee sovellusten eri käyttötarkoitus ja sisältöön panostaminen. Etenkin Instagramissa on helppo huomata valokuvien ammattimainen ote ja visuaalisuuteen panostaminen. Suora mainostaminen on melko vähäistä ja ihmisiin koitetaan vedota kuvien sekä tarinoiden kautta ympäri maailman. Tämä on hyvä keino herättää kiinnostusta ja saada ihmisiä seuraamaan yrityksen kanavaa. Päivityksissä tuodaan myös esille ihmisiä yrityksen sisältä ja kerrotaan heidän tarinoitaan. Viimeisimpänä esimerkkinä yrityksen pilotti Timo ja lentohenkilökuntaan kuuluva Kia kihlautuivat ja heidän hetkensä ikuistettiin myös somessa. Finnair on kansainvälinen yritys ja sen huomaa myös Instagramissa kun pääkielenä toimii Englanti. Muutamia poikkeuksia löytyy Suomen kielllä.
Tumblr media
FACEBOOK
Seuraajat: 611 000
Tykkäykset: 613 000
(10.10.2018)
Ylivoimaisesti suurin sosiaalisen media Finnairille on Facebook. Facebook tavoittaa eniten ihmisiä maailmassa ja myös satunnaiset somen käyttäjät ovat ainakin Facebookissa. Tässä kanavassa Finnair tuottaa sisältöä kaikkein laajimmassa perspektiivissä. Kanavasta löytyy niin mainontaa, tiedotteita kuin Intagramin kaltaisia tarinoita. Viime päiviltä esimerkkinä on tiedote asiakaspalvelun häiriöstä, joka ilmoitettiin niin suomeksi kuin englanniksi. Monesti ihmiset alkavat etsimään tietoa Facebookista mikäli jokin epätavallinen tilanne osuu eteen. Toisin kuin Instassa tässä kanavassa on suoria mainoksia eri lentotarjouksista ja lisätuotteista. Facebook on edelleen paras kanava tavoittaa ihmisiä ja kertoa heille muuttuvista tilanteista. Facebookin kohdalla suomi on yleisin kieli, jolla päivitykset julkaistaan.
TWITTER
Seuraajat: 97 000
(10.10.2018)
Kolmesta eri kanavasta Twitter on vähiten käytetyin, mutta lähes 100 000 seuraajan kunnioitettava raja lähestyy. Twitterin kohdalla kielenä toimii ainoastaan Englanti ja kohderyhmä joka seuraa yristystä on varmasti enemmänkin ulkomailla. Twitterissä yritys kertoo erilaisista tapauksista, jotka koskettavat yritystä ja mitä viime päivinä on tapahtunut. Esimerkkeinä lähipäiviltä ylilento Kaivopuistosta sekä edellä mainittu henkilökunnan kosinta. Myöskään Twitterin osalta markkinointia ei ole unohdettu ja erilaisia matkakohteita nostetaan esille, mutta tässä kanavassa kerrotaan erilaisia tarinoita Suomesta, joka houkuttelisi ulkomaisia ihmisiä matkustamaan Suomeen. Twitterissä myös käyttäjien kokemukset Finnairista nousevat esille kun joku ihminen tägää Finnairin julkaisuunsa.
Yhteenvetona somekanavien eroista voidaan todeta kohderyhmien huomioiminen. Oman kokemuksen perusteella Twitter on suunnattu voimakkaammin ulkomaisille seuraajille. Facebook on kokonaisvaltainen jo pelkästään seuraajien määrää katsottaessa, mutta kanavan suomen kieli sekä tiedotteet viittaavat siihen, että yritys uskoo tämän kautta tavoittavansa kotimaiset asiakkaat parhaiten. Instagramin kohdalla huokuu myös kansainvälisyys, mutta kokonaisuudessaan se on kaikille kohdennettu kanava, jossa on panostettu etenkin visuaalisuuteen voimakkaasti.
Lähteet:
Finnair Instagram
Finnair Facebook
Finnair Twitter
Nestori Lähde, Haaga-Helia
2 notes · View notes
nessulahde · 6 years
Text
Mobiilisovellukset
Vertailen tässä blogissa kahta eri mobiilisovellusta. Valitsin Grand One 2018 kilpailun parhaista Tallink Siljan mobiilipalvelun ja samalta alalta omien kokemuksieni kautta tutuksi tulleen Finnairin mobiili sovelluksen. 
Tallink Siljan mobiilipalvelu on käyttäjäystävällinen sekä visuaalisesti näyttävä. Kirjauduin sisään omilla tunnuksilla ja sovelluksen auetessa selkeä etusivu ohjasi minut haluamaani suuntaan. Etusivulta pystyt tarkistamaan oman Club One kanta-asiakkuus tasosi sekä käytössäsi olevat pisteet. Keskellä ruutua oleva varaa matka kohta ohjasi minut matkojen ostamiseen. Eri reittien, aikataulujen sekä hintojen vertailu on helppoa sekä selkeää. Varauksen tekeminen onnistuu muutamassa minuutissa ja sovelluksen kautta matkaan pystyy lisäämään mahdollisen kulkuneuvon, tarvittavat ateriat sekä pystyy käyttämään mahdollisia Club One pisteitä matkan maksamiseen. Varaus sivuston alareunassa on helposti havaittava linkki Tallink Siljan täysversioon, josta löytää kaiken muun tarvittavan tiedon sekä ohjeet. Paljon yrityksen palveluja käyttävä pystyy toimimaan jo pelkällä mobiili sovelluksella ja tämä on iso plussa. Kaikki ylimääräinen on jätetty pois ja asioiden hoitaminen onnistuu erittäin nopeasti ja helposti.
Tumblr media
Finnairin kohdalta minulla on useita kokemuksia matkojen varaamisesta mobiili palvelussa. Kokemukset ovat olleet hyviä ja varausten teko on onnistunut helposti. Riittää, että kirjautuu kertaalleen sisään palveluun ja tämän jälkeen käyttäjää ei kirjata ulos vaikka sovelluksen sulkisi. Heti etusivulla asiakas ohjataan lentojen varaamiseen ja mikäli matkakohde on jo tiedossa onnistuu varaaminen muutamassa minuutissa kuten Tallnk Siljallakin. Kokeilin sovelluksen Finnair Shopia testi mielessä ja käytin 2000 pistettä + 54€ voucheriin joka oikeuttaa yöpymiseen Sokos Hotel Presidentissä. Ostaminen oli helppoa ja nopeaa. Shopin etusivulla asiakas pystyy vaihtamaan haluamansa kielen sekä valuutan, joka on tärkeää kansainvälisessä bisneksessä. Myös Finnairin mobiilipalvelussa pystyy seuraamaan omaa kanta-asiakas tilannetta ja varauksen yhteydessä pystyy käyttämään mahdollisia Finnair Plus pisteitä maksamiseen. Myös moitittavaa löytyy viime-aikaisten kokemusten perusteella. Olin lisäämässä kesäloma matkan puuttuvia pisteitä itse Finnairin palvelussa, mutta sovelluksesta ei löytynyt historiaa omista matkoista, jotka on tehty. Tämä olisi oma kehitys ideani, jotta ihmiset voisivat hoitaa asioita entistä itsenäisemmin.
Tumblr media
Yhteenvetona näistä kahdesta kansainvälisesti suuresta yrityksestä voidaan sanoa, että he ovat panostaneet merkittävästi mobiilipalvelu tarjontaan sekä niiden toimivuuteen. Molemmat sovellukset toimivat hienosti ja niissä on kaikki tarvittava etenkin usein palveluita käyttäville asiakkaille, jotka tietävät miten toimia. Tallink Siljan mobiili palveluun tehdyn tutustumisen perusteella en ole yllättynyt sen hyvästä menestyksestä Grand One 2018 kilpailussa. Paremmuus näiden kahden välillä on kuitenkin löydettävä ja oma valintani on Tallink Siljan mobiilipalvelu, joka on erittäin selkeä, nopea sekä visuaalisesti näyttävä kokonaisuus. Annan Tallink Siljalle arvosanaksi 9 ja Finnairille 8 1/2, koska heidän osaltaan minulla on kertoa muutama heikkous, jotka olen käytössäni havainnut.
Lähteet:
Finnair mobiilisovellus
TallinkSilja mobiilisovellus
Nestori Lähde, Haaga-Helia
3 notes · View notes
nessulahde · 6 years
Text
Pelillistäminen
Digitaaliset laitteet ja niiden pelit liitetään ajatuksissa usein vapaa-aikaan ja hauskan pitoon, mutta tänä päivänä pelejä erilaisilla alustoilla hyödynnetään myös työelämässä monilla eri aloilla. Termi pelillistäminen pohjautuu “peli” sanaan. Siinä jostakin tehdään “pelimäisempi”. Vastaava voidaan tehdä esimerkiksi sanalle “auto”, jossa autojen käyttö lisääntyy, kutsutaan sitä “autoistumiseksi” (Gamifly.fi). 
Tumblr media
Digitalist sivuston mukaan pelillistäminen (gamification) tarkoittaa yksinkertaistettuna palkitsemis-järjestelmää, jossa toivottu toiminta johtaa palkitsemiseen. Palkitsemisella ei tarkoiteta välttämättä mitään konkreettista materiaa tai rahaa vaan suurin palkitseva muoto on ihmisen itseohjautuvuus viettien ja mielenkiinnon kautta. Digitalist sivustolla hyvänä esimerkkinä tästä: “Reseptipalvelussa innokas reseptien tekijä voidaan nostaa sisällöntuottajaksi ja hänelle voidaan suoda mahdollisuus kirjoittaa omia blogipostauksia palveluun. Tällaisen palkitsemisen kautta käyttäjä saa mahdollisuuden itseilmaisuun ja hänen statuksensa nousee verrattuna muihin käyttäjiin”.
Pelillistäminen yrityksen sisällä tarjoaa mahdollisuuksia saada henkilöstöstä paras irti niin sanotusti mukavin ja motivoivin keinoin, kuten edellä oleva esimerkki osoittaa, mutta pelillistämisellä on myös muita hyödyllisiä keinoja. Esimerkiksi kuntoutus-alalla neurologian kuntoutuksessa pelit on otettu viime aikoina entistä suuremmin mukaan ja niiden vaikutus asiakkaiden kuntoutumiseen on todettu olevan merkittävä. Myös koulutuksessa pelillistämisellä on jatkuvasti entistä suurempi rooli jo pelkästään sen takia, että digitaalisuus ja sen käyttö kiihtyy kovaa tahtia. Esimerkiksi ylioppilas-kokeet tehdään tänä päivänä tietokoneilla. 
Omakohtaisesti pelillistämisen on huomannut esimerkiksi joissakin verkkokaupoissa, joissa tarjotaan: Arvioi meidän ostoprosessimme niin saat ilmaisen postituksen tilauksellesi. Tämän kaltainen toiminta on hyvä esimerkki siitä kuinka yritys pystyy hyödyntämään asiakastaan ja tämän mielipiteitä ja samalla motivoimaan heidät kyselyyn vastaamiseen. Muussa tapauksessa suurin osa jättäisi kyselyyn vastaamatta. 
Lähteet:
Digitalist. Pelillistäminen. https://digitalist.global/talks/pelillistaminen-pisteiden-ja-palkintojen-tuolla-puolen/
Gamifly.fi. Mitä on pelillistäminen. http://gamify.fi/pelillistaminen-gamification/
Nestori Lähde, Haaga-Helia
1 note · View note
nessulahde · 6 years
Text
Verkkokauppa Pohjoismaissa
Ostosten tekeminen verkossa on kasvanut jatkuvasti Suomessa, mutta muihin Pohjoismaihin verrattuna Suomi laahaa vielä perässä. Postnordin tilastoissa kuvataan 18-79 vuotiaiden verkko-ostoksia ja Ruotsi, Tanska sekä Norjalaisista yli 60% tekee verkko-ostoksia kun Suomessa jäädään 46 prosenttiin. Tilastoissa maita vertaillessa huomion arvoista on se, että Suomalaiset tekevat peräti 27% enemmän ostoksia ulkomailta kuin muut. Suurin selitys tähän löytyy alla olevasta kaaviosta, josta voidaan huomata, että ulkomailla ostamiseen houkuttaa edullisuus, mutta etenkin parempi tarjonta. Tämä on täysin ymmärrettävää omien osto kokemusten perusteella esimerkiksi vaatteita ja muotia hankkiessa katseet siirtyvät usein ulkomaisiin kauppoihin, kuten Zalandoon.
Tumblr media
Pohjoismaalaiset tekevät eniten ulkomaisia verkko-ostoksia vaatteista ja viihde-elektroniikasta ja näissä molemmissa Suomi pitää ihan kärkisijoja. Verkko-ostoksiin käytetyissä euroissa Ruotsi pitää suurimpana maana kärkipaikkaa, mutta Ruotsalaiset ovat monessa muussakin asiassa edelläkävijöitä. Puhelimella tehdyt verkko-ostokset ovat vertailun maista suosituinta Ruotsissa, kun taas Suomi ja Tanska pitävät perää. Kaikki Pohjoismaalaiset pitävät tärkeänä eri toimitustapojen valinta mahdollisuuksia ja kaikille on tärkeää, että tuotteen pystyy palauttamaan/vaihtamaan. Suomen kohdalla yllättävä seikka on se, että tilastojen mukaan ”vain” 77% pitää maksutonta palauttamista tärkeänä muiden maiden ollessa yli 80 prosentin. Lisäfaktana Suomen peränpitämisestä on alla oleva tilasto, josta voi huomata, että Suomalainen käyttää keskimääräisesti 156€ ostoksiin muiden maiden mennessä seuraavalla sataluvulla.
Tumblr media
Raportissa huomion arvoinen seikka on se, että niin Suomella, Norjalla kuin Tanskalla 97% väestöstä on mahdollisuus käyttää internetiä, kun taas Ruotsin kohdalla lukema on 95%. Internet ja sen saatavuus kansalaisten parissa ei siis ole selitys eroille verkko-ostoksissa. Maksutapojen suhteen Suomi on monipuolisempi eri vaihtoehtojen suhteen kuin muut maat. Suomessa yleisimmät tavat ovat maksaa verkkopankissa, laskulla tai pankki/luottokortilla. Esimerkiksi Tanskassa Ihmiset maksavat yli 70% verkko-ostoksistaan pankki tai luottokortilla. Vaikkakin Suomi pitää perää monissa tiloissa tarkoittaa se sitä, että Suomalaisilla verkkokauppa markkinoilla piilee merkittävä kasvupotentiaali, jota tukee mobiilissa tehtyjen ostojen voimakas kasvu viime aikoina. Myös kotimaisten verkkokauppojen kehitys nostaisi verkossa tehtyjä ostoksia entisestään, joka varmasti madaltaisi kynnystä verkko-ostoksiin. Tällä hetkellä Suomalaiset joutuvat suuntamaan useasti ulkomaisille sivustoille.
Asiakkaan näkökulmasta verkkoasioinnin tärkeimpiä seikkoja raportin perusteella ovat laaja valikoima, kilpailukykyinen hintataso sekä sujuva ja joustava toimitus. Toimitustapojen kohdalla asiakkaat toivovat useita eri vaihtoehtoja sekä pitävät hyvin tärkeänä ilmaista palautusta, jossa epäsopivan tuotteen voi palauttaa/vaihtaa maksutta. Verkkokaupan näkökulmasta tulee miettiä Pohjoismaalaisten kuluttajien eroavaisuuksia vaikkakin maat ja kulttuurit ovat samankaltaisia niin raportin perusteella maiden välillä on merkittäviä eroja esimerkiksi maksu sekä toimitustavoissa. Kunkin maan asiakkaille tuleekin pyrkiä luomaan toimiva kokonaisuus, jotta asiakkaat olisivat valmiita tekemään ostoksia kyseisessä verkkokaupassa.
Lähde:
Postnord.fi. Verkkokauppa Pohjoismaissa 2018.  https://www.postnord.fi/globalassets/suomi/raportit/verkkokauppa-pohjoismaissa/verkkokauppa-pohjoismaissa-2018.pdf. Luettu 20.9.2018.
Nestori Lähde, Haaga-Helia
1 note · View note
nessulahde · 6 years
Text
Hakukoneoptimointi (SEO)
Jos haluat yrityksesi löydettävän Googlessa, pohdi omaa Google käyttäytymistäsi ja sitä kuinka pitkälle yleensä menet kun etsit haluamaasi tietoa? Jep, et kovin pitkälle varsinkaan toiselle tai jopa kolmannelle sivulle. Mikäli esimerkiksi yrittäjä haluaa sivustonsa Googlen ensimmäisten joukkoon tulee tehdä hakukoneoptimointi (SEO), jonka avulla yrityksen sivut on mahdollista saada mahdollisimman korkealle hakutuloksissa. Hakukoneoptimoinnilla ei pysty vaikuttamaan maksettuihin mainoksiin, mutta ilmaiseksi keinoksi SEO on todellakin vaivansa arvoinen!
Tumblr media
Kokosin alle 10 käytännönläheistä vinkkiä, joilla voit parantaa omien verkkosivujesi näkyvyyttä:
1. Otsikointi
Valitse helppolukuinen ja sivuston aiheen oikein välittävä otsikko. Luo jokaiselle sivustolle yksilöllinen otsikko ja pidä ne lyhyinä, mutta kuvaavina.
2. Käytä otsikkotageja
Otsikkotageilla korostat tärkeitä tekstejä. Tagit tekevät tekstistä suuremman verrattuna muuhun tekstiin. Näin käyttäjä erottaa tekstin tärkeäksi.
3. URL-osoitteen huomioiminen
Valitse simppeli URL-osoite, joka sisältää sanoja sivustoltasi. Nämä näkyy hakutuloksissa.
4. Navigointi
Kaikilla sivustoilla on etusivu tai “juurisivu”. Tämä on yleensä sivuston käytetyin sivu ja paikka, josta kävijät aloittavat sivuston selaamisen. Jos sivustollasi on enemmän kuin pari sivua, sinun kannattaa miettiä, kuinka kävijät siirtyvät ensimmäiseltä sivulta (juurisivulta) tarkempaa sisältöä sisältävälle sivulle.
5. Tee sivustosta mielenkiintoinen ja hyödyllinen
Laadukkaan sisällön luominen sivustoosi on erittäin tärkeää ja lopulta mahdollisesti eniten vaikuttava asia. Hyväksi todettu sivusto kantautuu ihmiseltä toiselle eri kanavien mm. blogien ja keskustelupalstojen kautta.
6. Tunne lukijoiden tarpeet
Mieti, millä sanoilla käyttäjä voi hakea löytääkseen sisältöäsi. Eri avainsanojen yhdistely tulee ottaa huomioon. Jääkiekkoa seuraava osaa hakea esimerkiksi pelkällä liiga sanalla, mutta harvemmin seuraava “jääkiekko Helsinki” avainsanalla.
7. Ankkuriteksti
Ankkuritekstin tulee liittyä mahdollisimman hyvin linkin takana olevaan sisältöön. Selkeä teksti auttaa navigoinnnissa niin käyttäjää kuin Googlea.
8. Sivuston mobiiliystävällisyyden parantaminen
Nykyisin internetiä käytetään erittäin paljon mobiililaitteilla ja siksi on tärkeää panostaa mobiiliystävällisiin sivuihin.
9. Sivuston mainostaminen
Tuo yrityksesi esille somessa/blogeissa jne. Muista myös mainostaminen verkon ulkopuolella: käyntikortit, kirjeet jne. joihin voi painattaa sivuston osoitteen.
10. Sivuston hakutulossijoitusten analysointi
Hyödynnä maksuttomia työkaluja joilla voit analysoida omia sivujasi. Saat vinkkejä siitä mikä toimii/ei toimi ja niiden avulla voit parantaa näkyvyyttä entisestään.
Lähteet:
Google. Hakukoneoptimoinnin aloitusopas. http://www.google.fi/intl/fi/webmasters/docs/search-engine-optimization-starter-guide-fi.pdf. 
Nestori Lähde, Haaga-Helia
1 note · View note
nessulahde · 6 years
Text
Asiakaslähtöinen verkkokauppa
Verkkokaupat ja niissä asioiminen on vuosi vuodelta entistä helpompaa ja monissa tapauksissa myös edullisempaa. Suomalaiset itseni mukaan lukien shoppailevat muita Pohjoismaalaisia enemmän ulkomaalaisissa verkkokaupoissa ja tähän vaikuttaa varmasti niin tarjonta kuin hinta-tasokin verrattuna kotimaisiin kilpailijoihin. Suomalaiset tekevät ostoksia ulkomaalaisissa verkkokaupoissa keskimäärin 27% enemmän kuin muut pohjoismaalaiset (Postnord.fi). 
Etenkin vaatteiden ja muodin osalta Saksalainen Zalando tarjoaa verkko kaupassaan vaatteita lähes kaikkien tarpeisiin merkistä tai koosta riippumatta ja useimmiten myös hyvään hintaan. Zalando onkin hyvin suosittu verkkokauppa ja olen itsekin tilannut sieltä lukuisia kertoja ja asiakas kokemukseni on hyvä. Verkossa ostosten tekeminen on helppoa, pystyt suodattamaan hakemasi tuotteet/merkit hyvinkin pieniin kategorioihin ja lisäämään niitä ostoskoriin odottamaan myöhempää tarkastelua. Maksutapoja sekä toimitustapoja pystyy myös valitsemaan itselleen sopivaksi. Omasta mielestäni Zalandon paras anti on kuitenkin mobiilisovellus, joka on erittäin käyttäjäystävällinen. Se on nopea, selkeä mutta erittäin laaja kokonaisuus. Nopeasti ajateltuna en löydä suurempia heikkouksia Zalandon verkkokaupan toimivuudesta. Ajoittain kiinnostavissa tuotteissa on koot lopussa, mutta se taas on luonnollista kaupan käynnissä ja usein löydän itselleni korvaavan tuotteen joka miellyttää.
Kotimaisista verkkokaupoista Verkkokauppa.com on sellainen, jossa olen asioinut myös useamman kerran. Verkkokauppa.com on eri tutkimuksien mukaan yksi Suomen suosituimmista verkkokaupoista ja erityisesti viihde-elektroniikan parissa se on pitänyt kärkisijaa useamman vuoden (check.fi). Verkkokauppa.comin ehdottomia vahvuuksia kotimaiseksi verkkokaupaksi ovat todella laaja valikoima, hyvin lajitellut tuote-alueet ja vaikka puhutaankin verkosta ostamisesta niin jokaisen tuotteen myymäläsaatavuuden voi tarkistaa tilausta tehdessään. Käytännössä tämä estää turhat reissut myymälään tai kiireellisessä tilanteessa asiakas voi ostaa/varata haluamansa tuotteen ja noutaa sen itse vaikka saman päivän aikana. Tämä tuo toimivaan verkkokauppaan myös käytännöllistä joustavuutta asiakkaan näkökulmasta! Verkkokauppa.comin heikkoutena pidän mobiilisovelluksen puuttumista. Näinkin suuri ja suosittu yritys pitäisi vuonna 2018 olla saatavilla myös mobiilin kautta, joka kasvattaa jatkuvasti suosiotaan. 
Se miksi Suomalaiset ostavat muita Pohjosmaalaisia enemmän ulkomailta johtuu varmasti niin tarjonnan laadusta kuin hinnastakin. Suomessa olisi varmasti edellytyksiä kasvattaa verkkokauppoja usealla toimi-alalla ja tämä taas potkisi yrityksiä parempiin suorituksiin kilpailun koventuessa. Jani Niipola kirjoittaa Tivi.fi sivuston artikkelissa, että: “suomalaisyrityksillä on vielä paljon kehitettävää verkkokaupassa verrattuna kansainvälisiin edelläkävijöihin”. Tämä on varmasti totta ja kuluttajan silmin toivon, että täällä Suomessa löydetään keinot parempaan tarjontaan verkossa.
Lähteet:
Check.fi. Suomen suosituimmat verkkokaupat. http://www.check.fi/suomen-suosituimmat-verkkokaupat/. Luettu 18.9.2018.
Postnord.fi. Verkkokauppa Pohjoismaissa 2018 s.36. https://www.postnord.fi/globalassets/suomi/raportit/verkkokauppa-pohjoismaissa/verkkokauppa-pohjoismaissa-2018.pdf. Luettu 18.9.2018.
Tivi.fi. Nämä ovat Suomen parhaat verkkokaupat. https://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/nama-ovat-suomen-parhaat-verkkokaupat-paljon-kehitettavaa-verrattuna-kansainvalisiin-edellakavijoihin-6619045. Luettu 18.9.2018.
Nestori Lähde, Haaga-Helia
1 note · View note