Tumgik
osgb34istanbul · 6 years
Text
İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimi Veren Üniversiteler
İş güvenliği uzmanlık eğitimi gerekli donanıma sahip, Bakanlıkça yetkilendirilmiş olan kamu kurum ve kuruluşları, üniversite eğitim kurumları ve Türk Ticaret Kanununa göre faaliyet gösteren şirketler tarafından verilmektedir. İş Güvenliği Uzmanları, belgelerini kazandıktan sonra 5 yıllık aralıklarla belirli ücret ödeyerek belgelerini tekrardan vize ettirir.
Tumblr media
Kimler İş Güvenliği Uzmanı Olabilir?
Mühendislik ya da mimarlık fakültesi mezunları, kimyager ya da biyolog unvanına sahip olanlar iş güvenliği uzmanı olabilirler. Bakanlık tarafından yetkilendirilen eğitim kurumları tarafından düzenlenen programlara katılarak genel müdürlük tarafından yapılacak olan sınavlarda başarılı olanlara İş Güvenliği Uzmanı belgesi verilmektedir.
Bakanlık aracılığı ile belirlenen teorik kısım 180 saatten oluşur. 40 saat uygulama ile beraber toplamda 220 saat eğitim alınması gerekir. Kursa katılan adaylar iş güvenliği uzmanlığı belgesini elde ettikten sonra beş yıl sonra tekrardan yenileme eğitimlerine katılır. Yenileme eğitim programları ise en az 30 saatlik bir süreyi kapsamaktadır. 30 saatten az eğitimleriniz geçersiz sayılır.
Tumblr media
İş Güvenliği Sertifikası Nereden Alınır?
İş güvenliği sertifikası bakanlık tarafından verilir. Uzmanlık sınavına başvuru ve diğer işlemler ise İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından yürütülür.
Tumblr media
İş Güvenliği Sertifikası Türleri Nelerdir?
Kanun kapsamında iş kolları tehlike oranına göre üçe kısma ayrılmaktadır. İş güvenliği sertifikaları A, B ve C sınıfı olarak üçe bölümde toplanır. C sınıfında bulunan az tehlikeli, B sınıfında bulunan az tehlikeli ve tehlikeli, A sınıfında bulunanlar ise çok tehlikeli iş yerlerinde çalışma hakkı elde etmektedir. Uzmanlık sınavları A, B ve C sınıfı için ayrı şekilde düzenlenir. Daha önce iş güvenliği sertifikası almamış olan, uygulamalı eğitime tutularak ilk olarak C sınıfı sertifika almaktadır. Daha sonra gereken çalışma yılını doldurduktan sonra şartları yerine getirerek belgelerinin statülerini yükseltebilmektedir.
Adayların girmiş oldukları sınavda 100 puan üzerinden değerlendirilme yapılır. 70 puan alan adaylar başarılı olarak görülür. Yapılan itirazlar sınavı düzenlemiş olan kurumlar tarafından sonuçlandırılır. Eğitim kurumları uzmanlık sertifikası düzenlememektedir. Ancak katılım belgesi düzenlemesi gerçekleştirerek eğitime katıldığınıza dair iş güvenliği katılım belgesi vermektedir.
1 note · View note