Tumgik
stamnummer3 · 3 years
Text
Club Brugge, die Scone!
En voor de 360° beleving: https://studio-alma.fr/#scau-bruges-2.
0 notes
stamnummer3 · 3 years
Text
0 notes
stamnummer3 · 4 years
Text
Nog één keer slapen ... Scau jongens, verwacht het onverwachte!
https://youtu.be/5H-d05XaoB8
0 notes
stamnummer3 · 4 years
Text
Alea iacta est!
Geloof het of niet: aan de vooravond van de Heilige Thomas, patroonheilige van architecten en aannemers, is de teerling geworpen. Immers, nadat afgelopen vrijdag 26 juni de definitieve ontwerpen van de finalisten bij Club Brugge binnenkwamen, heeft de top van Club Brugge vandaag unaniem gekozen voor het ingenieursbureau Arup Group Limited (dat gebruik maakt van het ontwerp van het Zwitserse architectenbureau Herzog & de Meuron), met als bouwaannemer Alheembouw, prijs-kwaliteitsverhouding veruit het beste was, zoals ook verwacht werd bij de naaste volgers van dit dossier. Dit nieuws valt voorlopig nog als ‘officieus’ te omschrijven, maar zal normaal gezien, na het aanbrengen van nog enkele punten en komma’s intern bij Club, in de loop van volgende week officieel gemaakt worden aan de uitverkorenen. Onze bescheiden mening over het ontwerp: misschien is het onze blauwzwarte bril die we ophebben, maar in zijn soberheid is het toch echt wel een onderscheidend pareltje geworden, zo adembenemend mooi dat het zelfs wat hartkloppend opwindend wordt, bovendien opgaand in een prachtige parkomgeving: https://www.youtube.com/watch?v=tnboohDM3ug. Ja, dàt gevoel! :-)
Alheembouw kan u uiteraard kennen als bouwheer van ons Belfius Basecamp, waarbij de bijzonder vlotte samenwerking met Club hierbij voor het nodige krediet heeft gezorgd om hen nu ook onze stadionbouw toe te vertrouwen. Herzog & de Meuron heeft als ontwerper dan weer al meer dan zijn strepen verdiend bij het bedenken van compacte voorbeeldstadions als de Allianz Arena van Bayern Munchen, het Vogelnest in Peking (Olympische Spelen 2008), Stade Matmut Atlantique van Girodins de Bordeaux en uiteraard het Sint Jakob Park van FC Bazel, hun thuishaven.
Ondanks de 13,5 jaar dat het dossier van een nieuw stadion al aansleept, is het nu pas de eerste keer dat er een officieel ontwerp is. Eerder was er op 10 januari 2007 uiteraard wel dat filmpje van het stadion met golvend dak in Loppem, maar dat was maar bij wijze van voorstelling, niks officieel. Getuige ook de ver onderschatte kostprijs van amper 40 miljoen euro toen voor het stadion. Ondanks de moedige poging van ‘Chimaera’ om op basis van dat filmpje en beschikbare Club-informatie (3 ringen, één hoofdtribune) dit verder uit te werken. Deze ideale ligging in Loppem nabij onze levensader E40 werd ons niet gegund, maar gezien het belabberde financieel plan dat toen voorlag en Club nog geen NV was, moeten we daar misschien niet al te rouwig om zijn. Daarna was er nog op 26 april 2010 de voorstelling van een met Cercle gedeeld ‘conceptstadion’ op Chartreuse, maar dat gebeurde enkel maar omdat het een verplichting was in het bidbook voor de BeNe-kandidatuur van het landen WK-voetbal 2018. Dus ook zeker niks definitiefs. De enige al wat serieuzere oefening van Club zelf was de afbeelding die het deelde met ESSMA op 28 november 2014 langs de Blankenbergse Steenweg. De koptribune, de dakconstructie, de promenade omheen/in het stadion en de zelfdragende tribunes van de tweede ring kon je daar toen al in terugvinden. Ook de toen in 2014 geraamde kostprijs van 83 miljoen euro was al een pak realistischer. 2000 euro per zitplaats wordt tegenwoordig als het absolute minimum aanzien voor een modern doch optimaal kostenefficiënt voetbalstadion. Gelet ook op dat de voorziene uitbreidingsmogelijkheden bij het nieuwe stadion reeds van bij de opening aanwezig zal moeten zijn, is het (ruw)bouwbudget waarmee Alheembouw op de Olympiasite aan de slag mag gaan dan ook voorzien op zo'n 105 miljoen euro. Weerom, verwacht dus geen luxeafwerking (bijvoorbeeld alles laten betegelen) of tierlantijntjes ter glorie van de architect, anders moet je al naar een bouwbudget van 200 miljoen euro gaan. Maar alles wat essentieel is in een modern stadion anno 2020 zal wél zeker aanwezig zijn.
De komende weken zal er nog druk gewerkt worden om dit officiële ontwerp te gieten in een allesomvattende omgevingsaanvraag. Zoals al in ons eerste bericht gesteld, zal deze in principe eind juli klaar zijn om ingediend te kunnen worden en zijn de bouwtechnische plannen dan meteen ook voor iedereen online raadpleegbaar en dus zichtbaar. Maar kort daarvoor, in de tweede helft van juli, mag u zich uiteraard wel al aan een grootse en livegestreamde persconferentie van Club Brugge en de stad Brugge verwachten, waarin dan alle plannen en info die er zijn uit de doeken zullen gedaan worden voor het grote publiek. Ook al vinden sommige nitwits met gekapte hersenkorreltjes dat je daar mee moet wachten nadat de omgevingsvergunning is toegekend. Maar dat soort mensen, die zich beter dringend eigenhandig zouden inmetselen in een achterbuurt, vergeten dus dat iedereen dan wel al de bouwtechnische plannen kan bekijken. En daarvan kunnen dan vooral de tegenstanders gebruik maken om met ons ontwerp een negatieve agenda te gaan leiden en Club in het defensief te duwen. Door Club zelf als eerste te laten communiceren, kunnen echter meteen ook alle ecologische punten van ons stadionplan in de verf gezet worden en pareer je vooraf al veel van alle mogelijke kritiek. Een garantie dat het stadion er komt na zo’n goednieuwsshow die zo’n persconferentie is, heb je natuurlijk nooit. Maar dat mag dus geen reden zijn om het niet te doen. Zelfs al wordt het stadion misschien nooit gerealiseerd op de Olympiasite, gezien de gemaakte kosten zal dit ontwerp dan ook op een andere locatie (grotendeels) gehandhaafd blijven als blauwdruk voor ons nieuw stadion eender waar in de rest van de toekomst.
En zo heeft de Club-supporter dus sowieso weldra voor het eerst een duidelijk beeld van hoe het nieuwe stadion er zal uitzien, zelfs al wordt het misschien op een totaal andere locatie pas eind dit decennium effectief ook echt gerealiseerd. Want de ontwerpfase en de voorstelling zijn, naast het waarnemen van de vorderingen dag na dag tijdens het bouwproces zelf, uiteraard de fun part van zo’n dossier. Want we mogen niet vergeten dat dit al de vierde poging van Club is, panglossianisme is dan niet meer echt op zijn plaats. De vernietigende M.E.R.’s voor de Olympiasite die eerder maar wat graag en niet ten onrechte aangehaald werden door Club om de noodzaak voor een andere locatie te rechtvaardigen, zijn natuurlijk nu niet plots verdwenen. Er zullen heel zware, milderende maatregelen getroffen moeten worden om die omgevingsvergunning te verkrijgen.
Bijvoorbeeld ‘maar’ 3000 groene parkings op de Olympiasite zelf, voor de rest zal Brugge in ‘lockdown’ gaan op wedstrijddagen: parkeren in de omliggende straten is dan definitief voorbij. Het merendeel van de supporters zal op vele kilometers verwijderd van het stadion moeten parkeren, zelfs tot buiten de Brugse gemeentegrenzen toe. Club hoopt de toestroom van zijn supporters die met de wagen komen te beperken tot 60% van de totale capaciteit. Op een uitverkocht model van 38 000 thuiszitjes, gaat dit dus toch nog altijd om 22 800 supporters. Als Club er dan in zijn opzet slaagt om de gemiddelde bezettingsgraad van zo’n wagen van 3 naar 3,5 op te trekken, zijn er dus nog altijd maar 10 500 mensen die op de Olympiasite kunnen parkeren, naast uiteraard de verhoopte 15 200 mensen die ook op de stadionsite mogen komen met supportersbussen, openbaar vervoer, te voet of te fiets. Alles samen goed voor 25 700 mensen die op de stadionsite zelf terecht kunnen. Maar voor 12 300 supporters wacht dus het lot om op minstens 3 515 parkeerplaatsen (volgens het zeer ambitieuze 3,5 personen per wagen model) op randparkings te parkeren. Onnodig om te zeggen dat de grenzen van het comfortabele en haalbare van dit model serieus worden afgetast. 6515 parkeerplaatsen in totaal, het steekt in schril contrast met de geplande 7 200 parkeerplaatsen langs de Blankenbergse Steenweg, maar vooral de 9000 parkeerplaatsen op de Loppemsite, waar dan ook nog eens een treinstation op de stadionsite zelf zou komen.
Aangezien een supporter toch vooral in reistijd denkt, zal het succesverhaal van ons stadion dus afhangen of Club dit vlot en goed(koop) georganiseerd krijgt. Je moet als supporter het recht hebben om op zo’n randparking minder dan een half uur voor het wedstrijdaanvangsuur zonder stress de parking te kunnen oprijden én daarna nog comfortabel geshutteld kunnen worden om toch nog vlot op tijd voor de aftrap niet gehaast te kunnen plaatsnemen op je zitje. Als dat lukt, kan zo’n verhaal van randparkings zelfs een grote surplus worden in ons stadionverhaal, want als je met 40 000 mensen ongeveer tegelijkertijd wilt aankomen en vertrekken op allemaal dezelfde parking, krijg je onvermijdelijk een (klein) verkeersinfarct, hoe goed je de ontsluiting op papier ook organiseert. Worden die randparkings echter een verhaal dat je daar minstens een uur voor aftrap moet aankomen, ruim een half uur moet aanschuiven om uiteindelijk in een shuttlebusje gepropt te worden en dan nog maar net op tijd je zitje kan halen, mag Club een grote stijging in zijn toeschouwersaantallen vergeten …
Ook Corona is niet echt een bondgenoot in onze omgevingsaanvraag. Naast de onzekerheid hoe lang Cercle nog voor overlast zal zorgen op de Olympiasite, werd daarnaast in het scopingsadvies Project-M.E.R van 8 mei 2020 ook nog gevraagd aan Club voor extra tellingen en metingen op wedstrijddagen bij een vol stadion, maar dat zal allicht pas vaccingewijs mogelijk zijn in 2022 ... Want er zijn heel wat vragen en grote bezorgdheden over de praktische uitwerking van Clubs mobiliteitsplan. Een goedgekeurd M.E.R. dit najaar als eerste stap van een uiteindelijk goedgekeurd omgevingsaanvraag eind dit jaar wordt dus allesbehalve een evidentie. Laat ons daar zeer bewust van zijn als straks op de persconferentie nog eens voorjaar 2021 naar voor zal geschoven worden als start van het bouwproces en volledige realisatie bij aanvang van seizoen 2022/2023. Het kan zeker, wie weet zal zelfs de eerstvolgende thuiswedstrijd sinds Club-Cercle op 7 maart 2020 voor een ongelimiteerd publiek niet meer in het Jan Breydelstadion zijn, maar het was ook ooit de bedoeling dat we in 2010 in Loppem, in 2012 in Chartreuse en in 2018 langs de Blankenbergse Steenweg een stadion zouden neerplanten. De toekomst zal uitwijzen of onze stadiongeschiedenis stopt in 2022, dan wel dat er nog een uitstel tot Olympia 2024, andermaal een nieuwe positionswitch met Cercle voor Blankenbergse Steenweg 2026 of het zoveelste alternatief Jabbeke 2028 ofte Aalter 2030 komt …
Om al het protest van voornamelijk de buurtbewoners te counteren, zal Club nu snel met een datum voor een nieuw buurtinfomoment afkomen en communiceren via https://stadion.clubbrugge.be/nl/. De primeur van visuele voorstellingen van het stadion zelf gaan daar uiteraard nog niet getoond worden, maar bijvoorbeeld enkele bouwtechnische details, de exacte ligging, het mobiliteitsplan om de buurt te ontlasten, hoe supporters ook voor en na de wedstrijd in het stadion zoveel mogelijk zullen worden gehouden om te consumeren en dus niet in de omliggende straten gaan rondhangen, alsook hoe precies licht- en geluidshinder beperkt zullen worden, kan daar uiteraard wel al allemaal toegelicht worden en zou de redelijken van geest moeten overtuigen dat dit ondanks de verwachte publiekstoename toch een heel grote verbetering zal zijn t.o.v. de huidige situatie.
Uw Club-dienaar,
Giorgio Marchetti.
0 notes
stamnummer3 · 4 years
Text
Het nieuwe stadion van Club Brugge: geen dertien in een dozijn.
Nu de laatste pennentrekken worden gezet aan het ontwerp voor het nieuwe stadion van Club Brugge, ontstaat bij nogal wat voetbalromantici de vrees dat Club straks in een zielloos stadion zal spelen, niet te onderscheiden van alle andere nieuwbouwstadions in de 21ste eeuw. Maar u mag gerust zijn, het Club-stadion zal wel degelijk zijn eigen smoel hebben. Graag geven we u hier dan nog wat verduidelijkingen, toevoegend aan ons vorig bericht.
Het is natuurlijk wel zo dat als je vandaag een nieuw stadion wilt bouwen, je aan 1001 regels moet houden: http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_loi/change_lg.pl?language=nl&la=N&table_name=wet&cn=2013070601. Dat zorgt vanzelf wat voor grote gelijkenissen met recente stadions. Daarnaast kan de omgeving waarin het stadion geplaatst wordt, ook al heel wat mogelijkheden uitsluiten. De specifieke eisen van de opdrachtgever moeten dus in dit groter kader passen, anders krijg je simpelweg nooit een omgevingsvergunning …
De roep van sommigen naar het oude model van stadionbouw met 4 aparte tribunes en open hoeken is zoiets wat bij onze locatie, in een woonwijk, totaal niet vergunbaar zou zijn. Zelfs met afsluitend glas ertussen, houdt dit nauwelijks de lichtvervuiling en geluidsoverlast tegen. Het opvullen met het visueel veel lelijkere beton zou daar enigszins een oplossing voor kunnen bieden, maar de hoeken niet opvullen met zitplaatsen heeft uiteraard grote gevolgen op de hoogte van je vier aparte tribunes om aan de nodige 40 000 zitplaatsen te komen. In een woonwijk is het echter aangewezen de perfecte combinatie te vinden tussen een zo laag mogelijk stadion en zo weinig mogelijk inname ervan qua grondoppervlakte. Sowieso kan je de vraag stellen of de charme van oude stadions hem niet juist in die oudheid zitten. En of een nieuwbouw met de modernste materialen in oud ontwerp niet als bijzonder fake zou overkomen. Om nog maar te zwijgen over de soms erbarmelijke zichtlijnen die je als toeschouwer in oude stadions hebt.
Rekening houdend met dit alles, zal Club er toch in slagen om zich te onderscheiden van vele recente stadions. Uiteraard geen gracht tussen veld en tribune. Door de koptribune in de Noord geen volledig eenzijdig doorlopend tweeringenstadion. Geen businessgedeelte ook dat zich tussen de twee ringen volledig doorloopt of verspreidt over de twee lange zijdes zoals je zo vaak ziet, maar dus alles in één tribune, zoals bij Juventus. We haalden Juventus overigens aan bij ons vorig bericht, maar daar is wat verwarring over ontstaan. We wilden daarmee enkel maar aanhalen dat ten opzichte van Jan Breydel de benedenring imposanter zal zijn omwille van meer zitjes en vooral een hogere hellingsgraad, wat logisch is, gezien de benedenringen op Olympia vroeger staanplaatsen waren. We gaven daarin ook mee dat dit mede ook is dat bij uitbreiding bovenaan de onderste ring niet extreem klein zou lijken, genre Stadio San Paolo van Napoli. Da’s niet echt een zicht. Uiteraard zijn er bij eventuele uitbreidingen bij Juventus wel veel ingrijpender bouwwerken nodig en zal bij hen het dak eraf moeten. Maar dat zal bij ons dus niet het geval zijn, die ruimte wordt al voorzien achter de laatste rij zitjes, maar dus net onder de iets hoger gelegen drank- en eetstanden in de nok van het stadion, onder een sober en gelijklopend rechthoekig dak. Met die bemerking dat onze koptribune (Noord) hoger zal zijn en enkele rijen extra zal tellen t.o.v. de andere tribunes en indien nood aan capaciteitstoename voor de gewone supporter in eerste plaats naar oost en zuid zal gekeken worden voor het creëren van extra zitplaatsen.
Een maatregel om, ondanks al te voorzien in snelle uitbreiding in het bestaande ontwerp, toch nog alles zo compact mogelijk te houden, is om geen toegangspoorten halfweg de onderste ring te verwerken, want dit gaat uiteraard ook ten koste van zitplaatsen. Supporters zullen van bovenaan de onderste ring de trappen kunnen afdalen naar hun zitplaats, maar hebben dus net als supporters van de bovenste ring het genoegen om het zicht op het veld te bewaren wanneer ze zich aan de eet- en drankstanden staan aan te schuiven. Een mooi recent voorbeeld hiervan vind je terug in het Stade Matmut Atlantique van Bordeaux, ontsproten uit de geest van onze goede vrienden Herzog & de Meuron. Zij zouden ook zomaar eens onze ontwerpers kunnen worden … Enkel de mensen die onderaan de noord staan en niet helemaal naar boven willen klimmen, maar dan kiezen voor de toegangspoorten in de noord (die zich op gelijke hoogte van de toegangspoorten in de tweede ring van oost en zuid zullen situeren), gaan voor een drankje en een hapje dan (vrijwillig) dat zicht niet hebben. Iedereen die al eens het genoegen heeft gehad om op de rand van een vulkaan rond te lopen, zal het idee kunnen beamen hoe machtig het moet zijn om rond te lopen op een promenade waarbij het stadion van jouw favoriete club aan je voeten ligt!
Het ontdubbelen van drank- en eetstanden (maar ook sanitair) over twee ringen heeft natuurlijk het grote voordeel dat er veel meer spreiding zal zijn in de catacomben van het stadion, met snellere bediening tot gevolg. Dit zal uiteraard een positief effect hebben op het puren van inkomsten hieruit voor Club. Door ook alle voorzieningen (droog) in het stadion te houden, zal er voor supporters niet veel reden meer zijn om lang rond het stadion te hangen. Iets wat de buurtbewoners zeker zullen toejuichen! Buiten het stadion zal er enkel park en (groene) parking zijn.
Ook in het aanzicht van een leeg stadion kan er door de keuze van verschillende kleuren van stoeltjes gespeeld worden met letterpatronen. Ik denk dat niemand echt wild wordt van het onsamenhangend huidige kleurenpalet in Jan Breydel, maar daarom hoeft het in een nieuw stadion nog niet allemaal 40 000 blauwe zitjes te worden. Als het al niet wordt meegegeven in de voorstelling van het ontwerp, is dat iets wat qua binnenafwerking in overleg met supporters uiteraard ook nog kan aangepast worden na het indienen van de omgevingsaanvraag. Waarom geen ‘Blue Army’ verwerken in de koptribune? ‘Est. 1891’, ‘FCB’, ‘No Sweat/No Glory’, het Club-logo, mogelijkheden genoeg om met zitplaatsen mooie combinaties in de tribunes tevoorschijn te laten komen en de zoveelste saaiheid van zovele moderne stadions te doorbreken.
Club Brugge heeft al ruim een decennium de tijd gehad om over de hele wereld stadions te bezoeken en ideeën op te doen. Goed wetend wat er bij hun supporters leeft, mag u er dus gerust op zijn, alle omstandigheden en regelgevingen in acht genomen, dat zij straks het best mogelijke stadion voor ons zullen voorstellen. Gewoon al de reden dat het ons stadion zal zijn, zal de aantrekkelijkheid ervan en de fierheid erop vanzelf al veel groter maken dan wanneer een andere ploeg hetzelfde ontwerp zou voorstellen. Dat moet ons supporters dan ook inspireren om er de beste sfeer te laten heersen!
Uw Club-dienaar,
Giorgio Marchetti.
0 notes
stamnummer3 · 4 years
Text
Het ontwerp van het nieuwe stadion van Club Brugge
Nu Club Brugge voor het eerst in ruim 13 jaar in de ontwerpfase is geraakt van zijn nieuw geplande stadion, beginnen supporters zich allerlei vragen te stellen hoe dit er precies zal uitzien. Maar eigenlijk kan je, als je alle beschikbare informatie hierover samenlegt met enkele persoonlijke bronnen en een gunstige informatiewind, al een heel goed beeld krijgen van hoe het stadion er moet uitzien.
Het telt 40 000 zitplaatsen, uiteraard volledig overdekt en gesloten in de hoeken, die worden verdeeld over 1 tribune zonder ring (noord), 1 VIP-tribune (west) en 2 tribunes met een ring (zuid en oost).
De noordtribune moet dus onze spionkop worden, naar analogie met de Gelben Wand van Borussia Dortmund. Deze zal 12 000 zitplaatsen tellen. Ter vergelijking: de huidige noord telt ‘maar’ zo’n 9000-tal zitplaatsen, verdeeld over twee ringen. Ondanks eerdere plannen van ons stadion bij de Blankenbergse Steenweg om het onderste deel van die spionkop uit 5000 staanplaatsen te laten beslaan, heeft men uiteindelijk ervoor gekozen voor allemaal zitplaatsen, zodoende bij Europese wedstrijden niet telkens te moeten verbouwen (volgens het staanplaatsensysteem van Bayern), 2500 plaatsen aan capaciteit te verliezen en dus ook extra organisatie om telkens 2500 mensen te laten verhuizen naar andere tribunes. Het is wel de bedoeling dat rechtstaan de norm wordt en ondanks de zitplaatsen in praktijk dus de noord als staantribune zal fungeren. Wie daar toch wil zitten, zal weinig bal en veel rug zien.
De westtribune wordt en blijft dus onze eretribune. Het VIP-gedeelte voor 5000 personen zal hier volledig in ondergebracht worden. Meestal is de regel dat 10% van de totale capaciteit naar het VIP-gebeuren gaat, bij Club zijn ze echter vol vertrouwen dat ze deze duurdere plaatsen aan 12,5% van ons publiek kunnen verkopen. Het grootste deel van die 5000 VIPS zal dus plaatsnemen in 4000 comfortabele zeteltjes, maar de allerrijkste 1000 kunnen uiteraard ook beroep doen op één van de 30 skyboxen/loges. Uiteraard zullen hier ook verschillende restaurants ondergebracht worden, samen goed voor 2000 plaatsen. Afhankelijk van vraag en wedstrijduur, kan Club bij introductie van een eetshift zowel voor als na de wedstrijd zo samen tot maximum 4000 VIP-eters hun maag vullen. Ook de pers zal vanuit deze tribune verslag uitbrengen en uiteraard zullen ook de kleedkamers zich hierin bevinden. Onderaan de westtribune zullen zich overigens ook nog 1500 gewone zitplaatsen bevinden, net als de dugouts voor invallers en technische staf op zijn Engels in de westtribune zal verwerkt worden.
De zuidtribune zal net als de noordtribune 12 000 zitplaatsen tellen (ook hier dus zo’n 3000-tal extra plaatsen t.o.v. de huidige zuid), maar die wordt dus wel opgedeeld door een ring. 2000 van die zitplaatsen worden gereserveerd voor supporters van de bezoekende ploeg. 5% is immers het verplichte minimum van de totale capaciteit die je als ploeg moet voorzien voor de uitploeg. Aangezien heel wat van de kleinere ploegen echter maar enkele honderden supporters meebrengen, zou er dàn wel de mogelijkheid zijn om één van de twee vakken van het uitvak voor thuissupporters open te stellen, indien de vraag hiervoor groter is dan het reeds beschikbare aanbod van 38 000 zitplaatsen voor de thuissupporters. Het uitvak zal zich in de hoek tussen west en zuid liggen en dus niet langer zoals nu tussen zuid en oost. De rest van de zuidtribune, 10 000 zitplaatsen, zal net zoals nu als familietribune gepromoot worden. In de wandelgangen van de zuid zal hierop dan ook uitdrukkelijk ingespeeld worden om jonge gezinnen ook buiten de 90 minuten wedstrijd een programma aan te bieden dat hen kan plezieren …
De onderverdeling van ringen van de zuidtribune worden doorgetrokken naar de oosttribune, wiens capaciteit van zo’n 7000 zitplaatsen naar 9500 zitplaatsen zal stijgen. Het is de bedoeling dat, net zoals nu, ook onderaan de oost supporters zich rechtstaand zullen mogen uitleven.
Als geheel valt op dat de tribunes zich dicht bij het veld bevinden, geen gracht dus, en vrij steil omhoog gaan. De onderste ringen zullen ook veel meer rijen tellen dan nu het geval is, de bovenste ringen zullen relatief klein zijn in verhouding met de onderste ring. Een beetje naar analogie met het Allianz Stadium van Juventus Turijn, dat het Club-bestuur overigens eind november 2014 heeft bezocht tijdens zijn Europese verplaatsing bij FC Torino. De reden hiervoor is dat Club Brugge de mogelijkheid wil hebben om snel, in een tijdspanne van een tussenseizoen, en zonder zware ingrijpende maatregelen (lees: zonder het moeten demonteren van het dak) de capaciteit uit te kunnen breiden indien de vraag (als er wachtlijsten zouden moeten aangelegd worden voor abonnementhouders) het aanbod zou overtreffen (bij Juventus kan men zo nog 15 000 plaatsen extra creëren). Daarom zal er, naast de extra funderingen hiervoor, ook achter de hoogste, laatste rij stoeltjes al de nodige ruimte gelaten worden om indien ooit nodig op te vullen met extra zitplaatsen. Om u een idee te geven: een extra rij stoeltjes in de nok en volledig rond van een 40 000 zitplaatsentellend stadion levert al gemakkelijk zo’n 1200 zitplaatsen extra op. Als men dus een gangpad achter de laatste rij voor 8 rijen breed vrijlaat, kan men dus snel en simpel de capaciteit verhogen naar 50 000 zitplaatsen. Uiteraard zal die uitbreiding van extra capaciteit dan wel opnieuw vergund moeten worden, met een passend mobiliteitsplan …
Achter dat gangpad en dus enkele meters hoger dan de laatste rij stoeltjes neemt men ook het idee mee dat men al bij de Blankenbergse Steenweg had: een boulevard rondom het volledige stadion met drank- en eetstanden, zo ingericht dat je het zicht op het veld kan bewaren wanneer je staat aan te schuiven. De catering komt volledig in Club-beheer, de winsten worden dan dus niet langer afgeroomd door de Verkinderes van deze wereld.
Naast dit alles zal er, zoals al langer geweten is, in het stadion ook een nieuwe Club-shop en een Club-museum ondergebracht worden en zal er in/aan de noord een fandorp/supportersplein voorzien worden om vooraf en hopelijk ook veel na de wedstrijd feestjes te houden.
Het budget met zo’n 100 miljoen euro is relatief beperkt voor zo’n project. In de eerste plaats wordt dit dus dan ook ingezet naar functionaliteit en klantvriendelijkheid. Liever de centen investeren in voldoende sanitair en drank- en eetstandjen dan oppervlakkige prestige langs de buitenkant. Wat dat betreft moeten de 3 overgebleven consortia die nu nog in de running zijn, zich van hun beste creatieve kant tonen. De eisen wat de buitenkant betreft van Club zijn dan ook vrij beperkt: een rechthoekig dak en een gevel die past in de nieuw aan te leggen parkomgeving van woonwijk Sint-Andries. Verwacht dus geen spiegelpaleis zoals de Ghelamco Arena noch de onafgewerkte industriële look, maar veeleer een middeleeuwse stijl, hierbij wat verwijzend naar de prachtige Brugse binnenstad.
Door de coronacrisis is er een maand vertraging opgelopen bij de architectenbureaus, maar het is de bedoeling dat eind juli de omgevingsaanvraag kan ingediend worden. Tenzij het M.E.R., dat toegevoegd dient te worden bij de aanvraag, zo zware bepalingen oplegt qua bereikbaarheid dat het niet meer interessant wordt voor Club om op de Olympiasite een nieuw stadion te creëren en in extremis Club de stekker er zelf nog zou uittrekken. Dan moeten al deze plannen weer bijgewerkt worden voor een nieuwe locatie … Niemand twijfelt aan het potentieel van Club, in een nieuw en modern stadion kan het volgens sporteconomen gemakkelijk ergens tussen de 30 à 35 000 abonnementen verkopen, maar dan mag het natuurlijk wel geen martelgang worden om daar te geraken en te parkeren.
Maar we mogen er toch van uitgaan dat Club die denkoefening al heeft gedaan voor het aan dit avontuur begon op niet meteen de meest geschikte locatie, in een woonwijk en ver van autostrades, vaak verfoeid door Club zelf. Een locatie haast onbewust en per ongeluk aangeboden door Cercle zowaar, maar wel één die sowieso het snelste duidelijkheid zal brengen in een stadionsoap die nu al bijna 13,5 jaar duurt. Het is niet dat we over een jaar nog niet zullen weten waaraan we toe zijn op deze locatie.
Aangezien bij indiening de plannen voor iedereen dan officieel raadpleegbaar en dus zichtbaar zullen zijn, zal kort voor de indiening van zijn omgevingsaanvraag Club met een persconferentie naar buiten moeten komen, met zijn plannen verpakt als heuse primeur. En dan wordt alles wat hier in woord staat visueel gemaakt voor u! Met hopelijk in december de vergunning als kerstcadeau op zak, kunnen we dan in het voorjaar van 2021 effectief beginnen aan het bouwproces en is er met Pasen een stadion aan het verrijzen.
Uw Club-dienaar,
Giorgio Marchetti.
2 notes · View notes