Photo
Har tatt i bruk instagram for å legge ut bilder fortløpende. Der kommer det opp litt av hvert innen bygningsvern, museumsarbeid og ellers fine bygg jeg finner gatelangs.
0 notes
Photo

William Dall, Motstandsmann under krigen, og leder av XU i Kristiansund. Døde 1996, All heder og ære til denne mannen.
0 notes
Photo

Å datere årstall ut ifra flyfoto er noe for seg selv. Der ser vi fergen “Averøy” som sluttet å gå fra Devoldholmen i 1971. Kjennetegnes av de to skorsteinene på hver sin side av styrhuset.
Kristiansund, 1969?
0 notes
Photo

Hva gjør en gjenstand verdifull? Eller, la meg presisere - Hva mener du gir en gjenstand verdi?
Går det på hvor den ble produsert? Om det var fra en lokal aktør? Eller om det har vært eid av noen du kjenner? Har den vært i familiens eie, eller muligens eid av en person har god kjennskap til?
Det er kanskje lett å tømme en bolig når du selv flytter, eller etter et dodsbo. Og da går det fort slik at man ikke tenker klart over hva som gikk i en flytteeske, og hva som tok veien ut i kontaineren. Verdt å tenke over.
0 notes
Photo

Ut for å redde truede bygg. Straks tilbake!
0 notes
Photo

Grenseboerbevis eller legitimasjonskort som de tyske okkupantene innførte i 1941. En av de tingene jeg jobbet mest med i min tid ved Statsarkivet i Trondheim. En viktig kilde, til de som trenger mer informasjon om sine slektninger. Nå har Aure blitt Møre og Romsdals første og eneste kommune som har digitalisert disse. Du finner dem på fylkesfoto sine sider under signaturen FAKf-1264.
0 notes
Photo

Aviskiosker har aldri vært så populære som de er nå. Foto: NTNU UB
1 note
·
View note
Photo

Fristen for søknader om støtte fra Kulturminnefondet har utløpt 1 november, og ganske mange som jeg vet om rakk ikke å søke den gangen her. Da er det ett år til neste gang, men det gir bare enda mer tid til å få satt sammen en mer nøyaktig søknad. Det er mye som må dokumenteres om man skal få den støtten man trenger
Man må blant annet:
Beskrive tiltakene som skal gjøres
Begrunne hvorfor disse tiltakene er viktige
Legge ved godkjenning for prosjektet
Legge ved dokumentasjon for andre tilskudd
Beskriv litt om dagens bruk og framtidige bruksplaner
Historikken om kulturminnet er et stort pluss
Ta dere god tid nå, og sett sammen en knakende god søknad, så blir det til en mer positiv opplevelse - framfor det skippertaket som sjeldent hjelper noe særlig.
#kulturminner#kulturminnefondet#kake#søknad#prosjekt#1#november#tiltak#stønad#støtte#kultur#arkiv#historie#stein#ryther#stein ryther
0 notes
Photo

Et lite dykk i mikrofilmarkivet til Kristiansund bibliotek. MS6000 gav en meg veldig fin oppelvelse - skulle ønske det var flere slike der ute.
0 notes
Photo

Lager register for et par protokoller. 2000 og noe sider gjenstår. Ser det positive i dette, da jeg fortløpende lærer meg nye gatenavn i hjembyen.
0 notes
Photo

Får ikke nok av eldre bensinstasjoner. Dette er Caltexstasjonen (California Texas Oil Compan) på Tullinløkka i Oslo. Varene settes opp slik at man kan se det aller meste utenfra - vakkert.
Foto fra 1957: Leif Ørnelund (CC BY-SA), Oslo Museum, via oslobilder.no
0 notes
Photo

Enkel trim fra arkivet: “I et brev fra inspektøren står det beskrevet om skriblerier som ikke bør være på skolepultene - Hva for noe tegninger og inskripsjoner kunne dette være? Alt av hint finnes på bildet.”
0 notes
Photo

Se nøye på treverket til gamle brygger, naust og verksteder nært vannet. Plutselig finner du markeringer fra en svunnen tid. Denne fant jeg på Innlandet i Kristiansund. Noen som fikk båten sin reparert i 1898? Ungdom som ville markere sin tilstedeværelse? Sannelig ikke lett å finne ut av.
0 notes
Photo

Tidligere skapsprenger “Hugaas” som var kjent i Trøndelag, rakk å bli 90 år gammel. Etterlot seg en stor familie, og et turbulent liv som endte godt. Skulle ønske datamaskinen på biblioteket ikke spiste alle de andre utklippene jeg hentet ut på deg.
0 notes
Photo


Bilde 1: Henry Rinnan ble som alle andre under Tyskernes inntog, tatt foto av for å innlemmes i et større register over alle norske statsborgere. Dette var rett før hans tid innen Sonderabteilung Lola.
Bilde 2: Nummerskiltet som Henry Rinnan bar rundt halsen under rettsaken mot han og banden etter krigens slutt. Det eksisterte 30 av disse, hvor flere har tegninger, dikt og siste beskjeder skriblet på seg. Rinnan som var til siste slutt sikker på at han slapp unna dødsstraff skrev ingenting på denne.
0 notes
Photo

Mange år med sortering, bindersfjerning, registrering og plassering. Statsarkivet i Trondheim.
0 notes