Tumgik
sunnrehab · 7 years
Text
Testing av mobil app
Summativ brukbarhetstesting på Sunnaas
Vår siste avsluttende brukbarhetstesting gikk av stablen torsdag 3.11. Vi fikk testet vår høyoppløselige app på fem pasienter og resultatet var oppmuntrende.
Gjennom en utviklingsplattform hvor man kan lage en egen mobil app, bygde vi en høyoppløselig prototype basert på informasjonen vi hadde samlet inn. De formative testene hadde gitt oss mye god kunnskap om hva brukerne ønsket i en app for å kunne håndtere venteperioden før innleggelse.
Tumblr media
Det er flere måte man kan utføre en brukbarhetstest på. Vår målgruppe er pasienter med kognitive skader og det var derfor viktig for oss å sette oss ned med en og en bruker for å gjennomføre testen, samtidig som vi utføre en observasjon og tok et ustrukturert intervju med brukeren etterpå. Bruker måtte i tillegg ta en spørreundersøkelse for å svare på tilfredshet av prototypen.
Tumblr media Tumblr media
Brukbarhetstesting går ut på at bruker må gjøre oppgaver som blir målt på flere metrikker/måleenheter. Vi hadde valg å måle på tid, fullføringsrate, antall klikk og tilfredshet, og viktigst av alt så fikk vi observert noen som brukte løsningen. Noen av det vi spesielt observerte var antall feil og usikkerhet rundt bruken av appen. Det var viktige å se på om brukeren kunne fullføre oppgavene og gjør det de ønsket å gjøre, hvor mye innsats brukerne trengte for å gjøre det og hva brukeren mente om produktets brukervennlighet.
Vi gjorde en del forberedelser før testdagen. Det var viktig å tenke på hvem som skulle lede testen og hvem som skulle måle metrikkene vi hadde valgt. Vi diskuterte også hva vi skulle gjøre dersom brukeren stod fast. Kunne vi hjelpe de? Pga deres kognitive utfordring har de ikke en “normal” selvtillit og dette var utslagsgivende for at vi mente vi kunne hjelpe. Vi hadde et dokument med oppgaver til brukerne, som var veldig klart beskrevet, og et dokument for oss hvor vi satte opp metrikkene og “target goals” for hva vi mente de skulle klare å oppnå.
Det var som sagt oppmuntrende resultater. På brukervennlighet scoret vi 5 av 6 mulige, det var jevnt over gode tall. Tiden vi hadde satt opp pr oppgave var de fleste innenfor på nesten alle oppgavene. De gangen pasientene brukte lengre tid var når de tok seg tiden til å fylle inn ekstra informasjon. De fortalte etterpå at appen føltes ut som en app de hadde brukt før, så de trengte ikke å lete mye etter det de skulle finne. Når brukere vet at de blir observert skjer det atferdsendringer hos brukeren og de presterer som regle bedre enn normalt (Hawthorneffekten). Konklusjonen vår er at siden scorene var høyere enn forventet, vil brukerne når de er alenen og uten at noen står å ser over skulderen deres, lært seg appen på normal tid noe som er veldig bra basert på deres kognitive utfordringer.
Nå er veien videre å fortsette med analyse av materialet vi har samlet inn, og så skrive en lang og fin rapport.
Her ser dere den høyoppløselige appen vi teste på Sunnaas.
Tumblr media
0 notes
sunnrehab · 8 years
Text
Fokusgruppe: cognitive walkthrough
Vi har videreutviklet våre lavoppløselige prototyper og utviklet nye grensesnitt som vi fikk testet i en fokusgruppe hvor vi hadde cognitive walkthrough med 6 pasienter. Vi valgte å presentere ett grensesnitt av gangen med én oppgave per grensesnitt. Oppgaven går ut på tolke hvordan man tenker seg at man vil navigere seg i grensesnittet på, slik at man oppnår ønsket resultat. Det er vanlig å rangere oppgavene etter hvor kritisk det er for designet, men vi valgte i stedet å bruke lett, middels eller vanskelig for å se om de opplevde at oppgavene var intuitive for dem. Vanskelig i denne konteksten betyr at oppgaven ikke hadde en tydelig nok struktur eller funksjon som indikerte en løsning på oppgaven.
Tumblr media
Bilde: Eksempel på oppgave.
Målet med cognitive walkthrough er å kartlegge feil og svakheter i et design. Det gir store muligheter for å generere innsikt i brukernes opplevelser og fortolkninger som man ikke nødvendigvis oppnår ved å teste med kun metrikker som tid og antall feil. Her åpnes det til diskusjon og refleksjon hvor det er et samspill mellom bruker og designer.
Tumblr media
Bilde: Godt i gang med løsing av oppgaver.
Det var et stort engasjement, med mange innspill og diskusjoner som genererte nye idéer. Det har vært enormt læringsrikt for oss. Vi har fått kunnskap om hva som fungerer, ikke fungerer, og hvorfor! Det vil gi oss et godt grunnlag for utviklingen av den høyoppløselige prototypen. 
0 notes
sunnrehab · 8 years
Text
Midtveispresentasjon
Torsdag 20.oktober holdt vi midtveispresentasjon for faglæreren, foreleserene, gruppelærerene og de andre studentene som tar kurset INF2260 Interaksjonsdesign. Denne presentasjonen inneholdt i hovedsak prosessen vi har vært igjennom frem til nå og hva vi skal gjøre videre i prossesen. 
Vi brukte mye tid på å planlegge, lage og organisere denne presentasjonen, det ble flere lange dager. Men i gjengjeld så endte vi opp med et veldig bra resultat, og alle var veldig fornøyde. 
Tumblr media
Bildet ovenfor er fra da vi fremførte presentasjonen 
0 notes
sunnrehab · 8 years
Text
Survey på Sunnaas
Forrige tirsdag var vi tilbake på Sunnaas for å få brukertestet ikoner og menystruktur. Vi hadde utformet en survey som vi huket inn brukerne til å ta. Det var veldig nyttig å kunne være til stede under spørreundersøkelsen, da dette er en brukergruppe som kan ha utfordringer med å oppfatte ting korrekt på grunn av deres kognitive ståsted. Fordi vi ønsket å få med så mange som mulig, hadde vi ikke kun primærgruppen med, men alle interessenter av applikasjonen - alle som oppholdt seg på sykehuset. Derfor var det også en del pasienter som fysisk ikke hadde muligheten til å svare på undersøkelsen på egenhånd. 
Tumblr media
Her står vi og beundrer plakaten vår. 
Surveyen handlet om hvilke ikoner brukeren mente var den som passet best sammen med ulike temaer, som “min profil” og “praktisk informasjon”. Dette opptok hoveddelen av undersøkelsen, mens slutten handlet om menystrukturer og hvilke av de vi hadde laget som var mest oversiktlige. 
Det at vi hadde muligheten til å følge med på hvilke svar pasientene ga, åpnet også for muligheten for å introdusere bias inn i dataene. Dette var noe vi var klar over, og prøvde så godt det lot seg gjøre å ikke blande oss og gå litt unna med mindre de spurte om hjelp eller ga uttrykk for at noe var uklart.
Tumblr media
Her er Synnøve igang med brukertesting og bistår en av testpersonene. 
Av alle deltakerne var 51,4 % pasienter og 48,6 ansatte, pårørende og annet. Ca. 30 % var representative for målgruppen vår, men det var likevel interessant å finne ut av hva andre interessenter mente om de ulike ikonene. I analysen la vi mest vekt på de svarene primærmålgruppen ga. 
Tumblr media
Avdelingstilhørighet for deltakerne.
Det var veldig nyttig å gjøre en slik undersøkelse, og vi fikk virkelig se viktigheten av å teste ut antakelser. Noen av ikonene vi antok at målgruppen likte og forstod, viste seg å være helt feil. 
Neste steg er å analysere dataene før bruker den til videre utvikling av høyoppløselig prototype. Vi skal også ha en fokusgruppe, forhåpentligvis førstkommende torsdag sammen med fire brukere fra primærmålgruppen vår. 
0 notes
sunnrehab · 8 years
Text
Presentasjon for Sunnaas
Vi har hatt presentasjon for vår kontaktperson og en ergoterapeut på Sunnaas. Planen for presentasjonen var å oppdatere vår samarbeidspartner på vår prosess så langt. Klargjøre tanker om videre prosess og videre forventninger til prosjektet.
Tumblr media
Vi la frem vårt forskningsspørsmål som har bakgrunn i vår analyse. Vi presenterte funn fra analysen, ulike prototyper som vi har laget og en survey for å teste ikoner.
Tumblr media
Det var nyttig for begge parter og ta et slikt møte, da det var mye ny informasjon som ble delt. Blant annet fikk vi informasjon om ulike plattformer som er i utvikling, sentrale personer på Sunnaas innen innovasjon som kan være til hjelp for prosjektet videre. Vi fikk konkret tilbakemelding på prototypene vi hadde laget så langt, hva som vil fungere godt og ikke for pasienter med kognitive utfordringer. Det må ikke være for abstrakt, eller for mye informasjon på en gang. Vi la frem at vi har funnet ut at det å presentere ferdige grensesnitt til våre brukere har vi ikke nok kunnskap eller informasjon til enda, så vi ønsker å komme tilbake å teste på et mer grundnivå, hvor vi kartlegger respons på ikoner og funksjon i en survey, som Sunnaas stilte seg veldig positive til. 
Steg videre avtalte vi å komme tilbake for å gjennomføre Surveyen. 
0 notes
sunnrehab · 8 years
Text
Produktiv søndag
Tumblr media
Skal man jobbe på søndager, kreves det stearinlys og brownies!
0 notes
sunnrehab · 8 years
Text
Analyse
Da vi alle hadde fått samlet tankene etter møtet med Sunnaas 22.sept. satte vi igang med dataanalyse. Til dette brukte vi åpen koding og affinity diagram samt tematisk analyse. Det gikk en del post-it lapper den dagen. 
Tumblr media
Steg 1: Åpen koding. Alle skrev hver sine lapper med nøkkelord fra alle intervjuene, for så å henge dem opp vilkårlig på tavla.  
Tumblr media
Steg 2: Affinity diagram. Når alle var ferdige med post-it lappene sine, gikk vi over til å gruppere de ulike lappene. Vi delte lappene inn i henholdsvis to hovedgrupper. Pasient og ansatt. 
Steg 3: Tematisk analyse. Følgende overordnede temaer ble plukket ut fra analysen:
Informasjonshåndtering
Teknologi
Utfordringer
Pasientopplevelse
Aktiviteter
Tumblr media
Steg 4: Krav og behov. Ut fra den tematiske analysen utformet vi en hel del krav og behov for de de ulike delene av appen vi skal lage, under fire hovedpunkter:
Informasjon før innleggelse
Under opphold
Etter opphold
Kognitiv
Ut fra kravene er vi godt i gang med å plukke ut funksjonelle krav.
Etter en lang prosess med analyse av dataene, er vi straks i gang med prototyping, noe vi har sett veldig frem til. Stay tuned!
0 notes
sunnrehab · 8 years
Text
Datainnsamling på Sunnaas
Torsdag 22. september dro vi tilbake til Sunnaas sykehus for å intervjue ansatte og pasienter, noe vi hadde sett frem til. Før intervjuene ble satt i gang fikk vi en omvisning rundt på sykehuset. En ting som vi alle la veldig godt merke til var alle fasilitetene og aktivitetene sykehuset hadde å tilby pasientene. For eksempel tilbyr de svømmebasseng, terapibasseng, klatrevegg, gymsal, spillrom, kunstundervisning, instrumenter for å lage musikk og matlaging m.m.
Tumblr media
Bilde 1: Svømmebassenget
Tumblr media
Bilde 2: Klatreveggen
Tumblr media
Bilde 3: oppholdsrom med mulighet for å spille bordtennis. 
Etter omvisningen startet intervjuene. Vi var så heldige å få fem intervjuobjekter denne dagen, to ansatte og tre pasienter. Det første intervjuet vi hadde var med en pasient, det andre intervjuet var med teamkordinatioren til Sunnaas sykehus, det tredje og fjerde intervjuet var begge med pasienter og til slutt intervjuet vi en ergoterapeut. 
Fra pasientene, teamkordinatoren og ergoterapeuten fikk vi masse nyttig informasjon. 
Fra pasientene fikk vi blandt annet vite:
Demografiske og interessebaserte data.
Årsaken til skaden.
Hvilke utfordringer de har i forhold til skaden.
Hvilke kunnskaper de hadde om Sunnaas sykehus før de kom dit. 
Hvordan de opplevde ukene før innleggelse.  
Hvordan første dag på Sunnaas var. 
Målene og forventningene til oppholdet.
Hvordan de opplever rehabiliteringprossesen. 
Fra teamkordinatoren fikk vi blandt annet vite mer om: 
Hvilken rolle hun har
Generelle rutiner
Hvor mye og hvilken informasjon hun har om pasientene før de legges inn, og hvordan hun opplever denne informasjonen.
Hvordan prosessen er fra før pasienten legges inn til pasienten skrives ut er.
Fra ergoterapeuten fikk vi blandt annet vite mer om:
Hennes tanker om hva hun oppfatter som utfordringer for pasientene.
Nyttige tips om ting vi bør tenke på i forhold til pasientene når vi skal lage designet. 
Denne dagen var veldig verdifull for oss, vi fikk samlet en stor mengde detaljert og rik data. Neste steg i prosessen blir å analysere denne dataen. 
0 notes
sunnrehab · 8 years
Text
Designprosessen er i gang
Tidsklemme er noe de fleste designere kjenner seg godt igjen i. Det er alltid en deadline på delmål og mål og i dette faget er det intet unntak. Heldigvis har vi kreative gruppemedlemmer som gjør alt for å få oversikt slik at vi når milepælene våre.
Tumblr media
Bilde; Synnøve lagde et prosesshjul med metoder vi kan bruke ukesbasert for å få en bedre oversikt over prosessen.
Tumblr media
Bilde; SunnRehab Design Process (RTD - Research through design).
Til nå i prosessen skulle vi allerede vært godt i gang med datainnsamling, men pga uforutsette problemer, som normalt skjer i dagliglivet som sykdom og streik, ligger vi litt bak målet vårt. Vi gjør allikevel så godt vi kan og har starter med den datainnsamling som er mulig for oss.
Vi har innhentet dokumentasjon fra Sunnaas på rutiner og prosedyrer for innleggelse av pasienter. Dette gjør oss i stand til å se den mengden informasjon pasienter må gå igjennom før de ankommer sykehuset. Egeninnsats er nøkkelen i prosessen, og rehabiliteringen foregår fra morgen til kveld, så det er viktig at pasienten er motivert fra første stund av rehabiliteringen.
I tillegg er det allerede gjort en pilotundersøkelse på pasienters erfaringer med rehabiliteringsinstitusjoner og resultater fra denne. Dette gjør oss i stand til å se hvor presset ligger i rehabiliteringssyklusen. Vi har startet å lage vår egen spørreundersøkelse som skal prøve å kartlegge sammenheng mellom pasientenes forventninger og mål samsvarer med deres møte med Sunnaas, evt. hvor svakhetene ligger under oppholdet.
Med den informasjonen vi nå har kan vi allerede begynne å analysere. For å få en bedre oversikt over hvilke personer og hvilke hjerneskader pasientene kommer inn med har vi startet å lage Persona, som er en realistisk representasjon av målgruppen vår.
Tumblr media
Bilde; Madelen jobber med Persona, om en mann i 30-årene som har vært i en bilulykke og hans utfordringer og skader.
Nå venter vi bar i spenning til vi får tilgang på pasienter og ansatt som vi kan intervjue slik at vi kan starte med design utviklingen. Det er viktig at vi fort kommer i gang med en høyoppløselig prototypen for den viktigste delen i dette faget er testing av prototypen og forskning på om prototypen løser det den skal løse.
0 notes
sunnrehab · 8 years
Text
Hva er hjerneskade?
I dette prosjektet skal vi samarbeide med kognitiv avdeling på Sunnaas Sykehus. Dette er avdeling med hjerneskader, men hva er egentlig en hjerneskade? Dette måtte vi sette oss inn i før neste steg av prosessen; å finne ut av behovet til pasientene.
Blogginnlegget refereres til “Hva er ervervet hjerneskade” av Jan Magne Krogstad.
Tumblr media
Bilde: Erfaringer og tanker av ei som har opplevd hjerneskade.
I Norge er det 13000 hjerneslag i året hvor 80 % er hjerneinfarkt. 9000 i året legges inn på sykehus med hodeskade fra fallulykker, trafikkulykker, selvmordsforsøk og vold, hvor 500-800 er alvorlige. Hjerneskade betyr at celler er skadet/ødelagt og ikke regenereres. Restitusjon kan skje, evt så kompenserer andre deler av hjernen eller omdirigerer informasjonen. Siden 90 tallet har overlevelsestallene økt betraktelig, både fordi penger til forskningen har økt, fordi akuttbehandling er bedre og at folk flest har fått bedre kunnskap til å starte opplivingsforsøk som fungerer.  
Hjerneskade som skjer etter fødsel kalles ervervet hjerneskade. Når hjernevev blir knust oppstår en traumatisk hjerneskade. Hjernerystelse er skade som ikke er kraftig nok til å medfør knusing av hjernevev. Skaden kan være avgrenset til et område av hjernen eller spredd skade, mange småskader. Ved blødning kan det føre til umiddelbar lammelser, språk og sanser kan også påvirkes. Skadeomfang kan være avgrenset til en kroppsdel eller påvirke flere kroppsfunksjoner.
Høyre hjernehalvdel styrer venstre side og motsatt. Det er vanlig å få lammelse i den ene halvdel av kroppen samt vansker med å kommunisere, kognitive utfall som har med tenking, intellektuelle og mentale prosesser. Ved vedvarig hjerneskade kan oppmerksomhet blir dårlig og evnen til å huske. Noen får vanskelig med å uttrykke og forstå språk, å planlegge og gjennomføre kjente oppgaver, de kan forandre personlighet og oppføre seg annerledes. Ved traumatiske hjerneskade får pasienten retrograd amnesi hvor de ikke husker den siste tiden før de ble skadet. Noen pasienter får også anterograd amnesi hvor de ikke husker den tiden etter skaden heller.
Kognitive konsekvenser kan være forstyrrelse i evnen til å lære nytt, huske, tenke, resonere, kommunisere, tankevirksomhet går saktere, uoppmerksom og ukonsentrert, kan påvirker hvordan vi ser, hører, lukter og føler ting samt påvirker hvordan informasjonen tas imot og bearbeides.
Om en kropp er i ro får hjernen 20-25% av kroppens oksygen. Dersom blodgjennomstrømning til hjernen er 20% av det normale går det ti sekunder før bevisstløshet, etter ca 15 minutter oppstår hjerneskade. Etter fem minutter uten oksygentilførsel vil en hjerneskade oppstå.
Det finnes tre typer hjerneskade. Aneurismer er hjerneblødning, små utposninger som sprekker ofte pga høyt blodtrykk. Trombose utvikles etter sårdannelse eller ujevnheter i veggen hvor fett og stivnet blod samler seg til en blokade. Embolier er en sjeldnere årsak til infarkt, som er stivnet blod- eller fettklump som løsner og følger blodstrømmen og kan sette seg fast. Hjerneinfarkt er betegnelse på området med døde celler etter forstyrrelse av blodtilførselen og dermed oksygen tilførselen, ofte forekommet av blodpropp.
0 notes
sunnrehab · 8 years
Text
Bedriftspresentasjon hos BEKK
“A user interface is like a joke - if you have to explain it, it’s not that good” - Sitat fra foredrag om brukertesting med Guro Johanson (bildet under)
Tumblr media
I går, tirsdag, var Synnøve og jeg på bedriftspresentasjon hos BEKK på Vippetangen i Oslo. Der hørte vi en rekke spennende foredrag om UX og lærte blant annet om hvordan vi kommuniserer med brukeren under brukertesting og datainnsamling samt hvor viktig førsteinntrykk i møte med en kunde er. Dette ble etterfulgt av et festmåltid med god mat og drikke. 
En av presentasjonene ga oss et klarere blikk på hvilken designmetodikk vi bør velge for å få mest mulig ut av prosjektet. I tillegg fikk vi et innblikk i hvorfor det er viktig for helhetsinntrykket å ha en styleguide for alt grafisk materiale - være seg et dokument, logo, blogg etc. Dette vil vi ta med oss videre i prosessen.
Hver gang vi er på BEKK, blir jeg fylt av inspirasjon og denne gangen var heller ei et unntak - et lite idétannhjul og en driv til å lære mer om interaksjonsdesign begynner å tikke. Da tenker jeg at kvelden har vært en suksess for BEKK også. 
Tumblr media
For ikke å snakke om utsikten deres da - dette bildet trenger ingen forklaring. 
0 notes
sunnrehab · 8 years
Text
Første møte
Tumblr media
Bilde: Kantinen på Sunnaas.
Det var naturskjønne omgivelser og flott utsikt som først møtte oss på Sunnaas. 
Målet vårt i dag var å få dypere forståelse for rammeverket for prosjektet, få en oversikt over hva vi kan forvente av et samarbeid med Sunnaas, og hva de forventer av oss. For å møte mest mulig forberedt utarbeidet vi en liten intervjuguide, hvor spørsmålene var ment for å være veilledende for å huske viktige temaer fremfor å være styrende. 
Noen av temaene vi hadde spørsmål til:
Tilgang til brukere, ansatte og pasienter
Forventninger til prosjektet
Samarbeid, tilgjengelighet utover de 4 obligatoriske møtene. 
Introduksjon til rehabiliteringsprosessen. Hva skjer fra pasienten får innkalling til personen legges inn. 
I tillegg fikk vi mye informasjon om rollen Sunnaas sykehus har i Norge. Det er det eneste sykehuset i Norge som er spesialisert innen rehabilitering, og de har derfor en sentral rolle på nasjonalt nivå. Innovasjon og forskning står også sentralt i arbeidet på Sunnaas, og de har flere ulike forskningsprosjekt som utvikles internt og med flere ulike eksterne samarbeidspartnere. 
Vårt prosjekt vil være i samarbeid med avdelingen for kognitiv rehabilitering. Avdelingen har i dag 20 sengeposter hvor pasientene er inne til rehabilitering i 5 uker før de skrives ut. Målet er å utvikle en app hvor man i større grad kan forberede pasienten på rehabiliteringsprosessen, og med det heve pasientopplevelsen. 
Et vellykket og svært innholdsrikt første møte. Det er spennende å være i gang med prosessen, og vi ser frem til samarbeidet!
0 notes
sunnrehab · 8 years
Photo
Tumblr media
Første gruppemøte og obligatorisk bilde 😊 Fra venstre Live, Katarina, Synnøve og Madelen.
0 notes