teamskrepinstallationdesign-blog
teamskrepinstallationdesign-blog
Installation Design
29 posts
Don't wanna be here? Send us removal request.
Video
tumblr
0 notes
Text
#REALTOILETTALK
Tumblr media
What is our installation about?
Heb je het wel eens met anderen over jouw toiletgebruik? Niet zo vaak hĂš?! Dit onderwerp vinden de meesten niet fijn om over te praten. Maar waarom niet? Je gaat toch elke dag naar het toilet, zo gek is het niet, iedereen doet het! Door deze installatie leer je elkaar op een andere manier kennen en kom je achter toiletmanieren die voor jou misschien gek lijken, maar voor anderen heel normaal zijn!
Het doel van de installatie
Het doel van deze installatie is om de gebruiker te laten praten over een onderwerp waar normaal niet snel over gepraat wordt: toiletmanieren. We willen het onderwerp bespreekbaar maken en men laten realiseren dat dit helemaal niet zo raar is om over te praten.
Hoe werkt de installatie?
Door het voorspellen van wat jouw medespeler zou doen bij een bepaalde stelling, komen jullie achter elkaars toiletmanieren. Je kunt je voorspelling invoeren door de WC-bril omhoog of omlaag te doen. Vinden jullie de stellingen gek, herkennen jullie je in elkaar, of zijn jullie juist compleet anders? Let’s find out!
Een voorbeeld van een stelling uit de installatie: Jouw medespeler laat wel eens de deur open staan als hij/zij naar het toilet gaat.
How was it developed?
Onze installatie bestaat uit een ruimtelijke ervaring met een muur, een tussenwandje en twee toiletten. Deze installatie kan in een museum tegen de muur worden geplaatst zodat het beeldscherm aan de muur kan hangen maar dit kan ook worden gedaan met een zelfgebouwde muur (zoals bij het prototype). Ons prototype van de installatie bestaat voor het grootste deel uit karton (ook de toiletten), in de werkelijke installatie kan dit gedaan worden met een echte muur en/of porseleinen toiletten. 
Het WC matje is de trigger om de installatie te activeren. Het matje registreert met behulp van de onderliggende druksensor of er iemand op staat en gebruik wilt maken van de installatie. De WC brillen zijn in ons prototype van plastic met daaraan twee flexsensoren getapet die ervoor zorgen dat het systeem de acties van de gebruikers kan registreren. De sensoren werken samen met de Arduino die de LED’s aan laat gaan en met de Processing sketch die voor de acties op het beeldscherm zorgt. 
Het kartonnen wandje tussen de toiletten kan in de werkelijke installatie vervangen worden door een stenen muurtje. Het tussenwandje werd in het prototype niet alleen gebruikt als afscherming voor beide spelers maar ook als opslagplaats voor de Arduino’s. Op het tussenwandje hebben we een 3D-geprinte knop gebruikt die ervoor zorgt dat de gebruikers het spel kunnen voortzetten op het moment dat ze zelf willen. Op deze manier is er genoeg ruimte voor een lange discussie. 
Door het bieden van deze hulpmiddelen hopen we dat bezoekers het gesprek aangaan over een onderwerp waar niet snel over gesproken wordt. Probeer #REALTOILETTALK en ontdek elkaars toiletmanieren!
0 notes
Photo
Tumblr media
0 notes
Text
WEEK8: The Final Countdown
Woensdag
Woensdag, de dag voor de presentaties. Er waren nog een aantal zaken die afgemaakt moesten worden. De tijd begon te tikken.. maar wij waren niet nerveus! Als eerste moest het ‘schotje’ tussen de stellingkast en de installatie opnieuw gemaakt worden. Het behang was niet heel mooi en dit zag heel lelijk uit. We hebben ervoor gekozen om het schotje te ‘betegelen’, waarbij wij met behulp van de A0 printer het hele schotje hebben kunnen voorzien van wit papier met een tegelpatroon erop. Na heel wat meet- en plakwerk mag het resultaat er wezen! Het ziet er heel mooi uit en het geheel ziet er een stuk verzorgder uit. 
Tumblr media
Er waren nog een aantal zaken die nog niet helemaal naar behoren waren bij de installatie. Een van de belangrijkste zaken was de LED-verlichting binnenin de wc potten. Deze LED’s moesten corresponderen met de toiletbril. Door de kleurverandering van groen naar rood en andersom moest hiermee duidelijk gemaakt worden welke keus de gebruiker gemaakt heeft. Het was echter heel moeilijk om deze arduino sensoren te laten samenwerken met de bestaande Processing sketch. Echter wilde Sabien de moed niet opgeven en had nog een poging gewaagd om het werkend te laten maken. Dit mocht echter niet baten. Samen met twee buigsensoren heeft zij de kleurverandering werkend gekregen op een aparte arduino. Deze hadden wij vervolgens ingebouwd in de WC’s. Hierdoor leek het voor de gebruikers samen te werken, maar in realiteit waren dit losse onderdelen. If you can’t make it, fake it!
Tumblr media
And then it happens..
Nadat eigenlijk de hele installatie stond, waren er een aantal probleempjes met de arduino. De sensoren waren ineens omgedraaid, waardoor de gebruiker zijn eigen antwoord voorspelde. Een van de twee flexsensoren (de buigsensor) was heel gevoelig waardoor het antwoord steeds versprong. Na wat damage control en beter afstellen van de sensoren werkte alles weer naar behoren en waren wij klaar voor de eindpresentatie en demonstratie!
Donderdag
Donderdag, de dag des oordeels. Hier hebben wij acht weken naar toe gewerkt. Rond een uur of 11 begonnen de eindpresentaties. Onze presentatie ging ontzettend goed en de demonstratie werd positief ontvangen. We hebben helaas geen feedback ontvangen van Cube. Dit was erg jammer, wij hadden graag feedback ontvangen om mee te kunnen nemen voor een volgende keer. De docenten integendeel waren erg tevreden! 
Tumblr media
Al met al zijn wij super tevreden over ons eindproduct en vinden dat #REALTOILETTALK een installatie is om trots op te zijn. We hebben keuzes gemaakt als designer en stonden achter ons idee ongeacht wat opdrachtgevers erover te zeggen hadden. Met succes, na de presentaties kregen wij te horen dat de docenten onze installatie beoordeeld hadden met een 8!
0 notes
Text
WEEK8: De laatste loodjes
Maandag - Laatste werkdag in Makerspace Bien
Na de grote vooruitgang die er in het weekend was geboekt, zijn we maandag weer met z’n drieĂ«n verder aan het werk gegaan. Aangezien het de laatste week van de minor is, moet alles afgerond worden; dit betekent een weekje hard doorwerken en goed prioriteiten stellen. 
Door het harde werk in het weekend lag de basis er al voor de Arduino/Processing. De essentiële elementen werkten en het is nu zaak om op alle details te letten en die werkend te krijgen. Omdat zaterdagavond onze brains helemaal fried waren, hebben we de timer toen niet werkend gekregen. Femke heeft toen op Reddit (thank god for the internet) een post gemaakt waar onze timer-vraag gesteld werd. Zondag hadden we hier al 3 reacties op en is één van die stukjes code getest. 
Tumblr media
We konden maandag dus deze code meteen implementeren in onze sketch. Echter, deze code zorgde er alleen voor dat het scherm na 10 seconden zou omspringen ongeacht wanneer je de sketch had aangezet. Nu moest de timer nog visueel op het scherm gemaakt worden. We kwamen met het geniale idee om een gif te gebruiken die aftelt, maar helaas moesten we voor die library wel processing downgraden naar versie 2. Gelukkig deed de rest van de code het daar ook normaal in. Verder hebben we nog een ‘ticking sound’ aan de timer toegevoegd voor een optimale timer beleving en een achtergrondmuziekje bij de uitleg schermen.
De LED-rgb-strips in de wc’s hadden we tot nu toe nog niet werkend gekregen omdat er verschil bestond tussen die wat we hadden en die wat we gekocht hebben. EĂ©n ervan kregen we niet werkend en om de andere te laten praten met processing en terug naar de Arduino moest nog een hels stuk code geschreven worden. Om niet te veel risico te lopen hebben we ook nagedacht over hoe we dit met de wizard-of-oz methode zouden kunnen oplossen. We kwamen erbij uit om twee sfeerlampen, die twee van ons thuis hebben staan, in de wc’s te zetten en de kleuren steeds te veranderen met de afstandsbedieningen. 
Verder is er ook gewerkt aan een poster die bij de installatie komt te hangen. Deze poster moet een eerste blik geven van de installatie en moet ook aangeven wat de bedoeling is van #REALTOILETTALK. De beredenering en keuzes van de installatie staan op de poster beschreven. Ook is er gedacht aan een ‘afsluitscherm/einde’ die in de processing-sketch na alle vragen wordt getoond. Een scherm waarbij de bezoekers snappen dat het spel ten einde is. Op dit scherm hebben we de cijfers binnen Nederland over de verschillende stellingen gevisualiseerd. Zo kunnen de bezoekers nog eens hun eigen standpunt onderbouwen waarom dit juist niet of wel heel gek was.
Ook is er gewerkt aan het begin voor de presentatie voor donderdag. Hierin trekken wij het ontwerp door die we ook in de schermen gebruikt hebben. Deze presentatie zal kort dienen als uitleg van onze installatie hoe het proces van ons project is gegaan. 
Tumblr media
Dinsdag - Moving day!
Vandaag hebben we onze installatie verhuist naar Cube in Kerkrade. We zijn begonnen in de ochtend met het inladen van alle andere installaties van andere groepjes in het busje. Daarna zijn we doorgereden naar Makerspace Bien in Geleen om onze installatie in te laden. Na een rondritje Limburg zijn we eenmaal aangekomen bij Museumplein en is alles uitgeladen. 
Ten eerste moesten we een geschikte plek vinden om de installatie weer op te bouwen. We hadden al het idee om een stellingskast te gebruiken, zodat we daar de monitor in konden zetten en eromheen het wandje konden maken. Het was nog best een karwei om het wandje mooi te maken en het goed te laten aansluiten en hier hebben we dan ook wat uurtjes in gestoken. 
Daarna hebben we ook het muurtje en de toiletten op de goede plek gezet. Daarbij hebben we ook blauwe vloertegels gebruikt als ondergrond van onze installatie, om het nóg meer een ruimte te maken ipv alleen een installatie. Verder hadden we de twee LivingColours meegenomen als LED licht verlichting voor in onze toiletten. Echter kwam het signaal van de afstandbediening van de echte Philips LivingColors wel door een kartonnen doos heen en deed de neppe dat niet, een klein probleempje dus. 
Door deze tegenvaller is er besloten om het de volgende dag toch nog eens te proberen met de neopixel-rgb-strips en de Arduino. 
Als laatste hebben we vandaag de kabels van de sensoren weer aan de Arduino aangesloten zodat we morgen meteen kunnen beginnen met testen en coderen.
Vandaag is er nog verder nagedacht over de poster. Naast de installatie willen we een poster ophangen met informatie. Deze moest nog wat aangepast worden voordat deze uitgeprint kon worden. Waarschijnlijk willen we morgen de wand ook nog beplakken met tegeltjes zodat de ruimte nog meer een geheel wordt. Op dit moment ziet de installatie er ongeveer zo uit!
Tumblr media
0 notes
Text
WEEK 7: It’s becoming real!
Alles begint op zijn pootjes terecht te komen en te functioneren. Sabien en Femke hebben in het weekend hard geknokt om de gebouwde installatie af te werken en de technologie te realiseren. Er waren nog een aantal zaken die afgemaakt moesten worden en daarbij moesten alle sensoren op de goede plek vastgezet worden. Daarnaast moet natuurlijk de Arduino in samenwerking met Processing het werk gaan doen dus die code moest ook geschreven worden! 
Vrijdag
Vrijdagochtend zijn we begonnen om de onderdelen van 3D-geprinte button in elkaar te zetten zodat die helemaal werkt. Bij het drukken van deze knop gaat het spel verder naar de vraag. Deze werkte echt ontzettend goed, dus daar waren we heel blij mee. Deze is bevestigd op het muurtje. Tevens hebben we de randen van het muurtje nog mooi afgewerkt met witte tape, omdat dit beter uitzag. We wilden graag dat de installatie een zo hoog mogelijke kwaliteit had, en hebben daarom nog een aantal aanpassingen gedaan zodat het beter en netter uitzag. 
Tumblr media
De WC’s
Nu het muurtje klaar was was het tijd voor de wc’s natuurlijk! De binnenkant van de wc’s moesten nog afgemaakt worden en de LED’s moesten nog een plaatsje krijgen binnenin de wc. Er was één probleempje: we hadden geen tape meer! Na een kort tripje naar Hornbach (met een eetpauze) waren we weer helemaal voorzien van tape. We hebben de afbeelding van de wc binnenin bevestigd en het netjes afgemaakt met tape. Het bakpapier is eronder geplakt, hierdoor is het licht beter verdeeld op de oppervlakte van het gat.
Tumblr media
Er was nog een klein probleempje: Onze breadboardkabels waren te kort! De sensors kwamen niet netjes door het gat van het muurtje tevoorschijn. Na heel wat soldeerwerk waren alle sensors lang genoeg en hadden we genoeg kabels om alles netjes aan te sluiten. Omdat het anders één grote kabelspaghetti zou gaan worden hebben we alle kabels netjes gelabeld zodat het voor ons meteen duidelijk zou zijn welke kabel bij welke sensor hoort. Deze kabels hebben we doorgetrokken tot in het muurtje.
Tumblr media Tumblr media
Zaterdag
Zaterdag was de dag dat we alles hebben aangesloten en afgemaakt qua kabels. De wc’s waren voorzien van alle sensors en kabels, en deze zijn voorzien van labels in het muurtje terecht gekomen. 
Tumblr media Tumblr media
Arduino..
Toen alle kabels en draadjes correct waren aangesloten was het tijd om alles tot leven te wekken via Processing. Eigenlijk begonnen we zonder problemen: zowel de druk- als buigsensors werkten naar behoren, en gaven de juiste waarden door. Het spel begon als we allebei op een sensor stonden, en de badmatjes werden mooi groen op het scherm. Er waren wat kleine probleempjes met betrekking op de code, maar deze hebben wij kunnen oplossen. Een probleem waar we tegenaan stootte is de timerfunctie. Het spel moet aftellen op het moment dat de stelling in beeld komt. Dit was best lastig aangezien Processing geen echte timerfunctie heeft. Er bestaat wel millis(), maar dit is om te laten zien hoe lang het programma al loopt. Omdat de timer niet meteen begint (er komt eerst uitleg etc) kan dit niet goed werken. Het was inmiddels 9 uur ‘s avonds, en hebben we besloten om maandag verder te gaan!
Deze twee dagen waren lang en vermoeiend, maar we hebben een heel stuk verder gekomen met betrekking op de realisatie en het bouwen van de installatie. Het is tot leven gekomen. Nu nog de laatste finishing touches en daarna de presentatie..
0 notes
Text
Design Theorie van #REALTOILETTALK
Deze keer een blogpost waarin uitgelegd wordt welke theorie we hebben gebruikt in het ontwerp van onze installatie. Tijdens het proces van het maken van deze installatie is gebruik gemaakt van achterliggende theorie die in de lessen van Installation Design behandeld zijn. Hieronder staan deze theoretische toepassingen beschreven.
Design Fiction
In de eerste twee weken van de minor hebben we de theorie van Design Fiction behandeld. Bij deze theorie ga je ontwerpen met het bedenken van uitersten en extremen. Zo kun je bijvoorbeeld iets ontwerpen dat in de toekomst zal gaan plaatsvinden of iets waarbij het vervolg niet te beredeneren valt. Met deze theorie kwamen wij onder andere tot het idee van ïżœïżœPlanet Poop’. Een zeer extreem idee dat nogal gek en raar klinkt. In het begin vonden wij het een sterk punt om iets extreems te tentoonstellen in onze installatie. Echter hebben we uiteindelijk iets gekozen dat dichter bij de mensen staat. Wij hebben met onze installatie gekozen voor de mentale modellen die de bezoekers in hun hoofd hebben over toiletbezoek. Zo lichten we bijvoorbeeld frustraties of herkenbare momenten op met betrekking tot sanitair.
Game Design
Daarna hebben we ons lange tijd gericht op de theorie achter Game Design. Daarbij zijn eerst de verschillen tussen de mogelijkheden van game design besproken, zo heb je bijvoorbeeld game-based-learning, maar ook gamification. Tijdens deze lessen hebben we een bordspel gecreĂ«erd met betrekking tot sanitair. Hierin hadden we de verschillende problemen over de wereld uitgelicht. Dit bordspel staat verder beschreven eerder in ons blog. Deze game design aspecten spraken ons erg aan en deze hebben we dan ook teruggebracht in ons uiteindelijke idee. Het eerste theoretische aspect dat is verwerkt is Meaningful Play. Dit betekent dat de gebruiker invloed heeft op het verloop van het spel door het maken van bepaalde keuzes. Op het eerste gezicht heeft onze gebruiker heeft niet heel veel invloed op het verloop van het spel, dat staat vast. Het enige waar ze invloed op hebben is de tijd die ze gebruiken om het over een stelling te hebben. Men kan ervoor kiezen om hele verhalen die betrekking hebben op die stelling aan elkaar te vertellen, of om meteen door te gaan naar de volgende stelling als er niet veel discussie ontstaat. Door de manier waarop de gebruikers openstaan over het praten van dit onderwerp, beslissen zij hoe lang het spel zal duren. In de installatie gaat het vooral om de communicatie tussen de twee gebruikers en niet zozeer om winnen, geluk of kennis. Het gaat ook vooral om de toiletmanieren en verhalen van de gebruikers, dit maakt de installatie heel persoonlijk. Een ander game design element dat voorkomt in onze installatie is ‘time pressure’. De gebruiker moet binnen een paar seconden voorspellen wat de toiletgewoonte is van andere speler, hiervoor heeft men niet oneindig de tijd. Deze druk voorkomt dat de bezoeker teveel gaat beredeneren en zijn eerste ingeving achterna gaat.
Storytelling
#REALTOILETTALK richt zich niet op een vaststaand verhaal maar het gaat erom dat de bezoekers het verhaal rondom de installatie zelf vormgeven. Door het voorspellen van de stellingen en discussiëren hierover, vormen de bezoekers zelf het verhaal van de installatie. Dit zal natuurlijk per bezoeker verschillen omdat de één wat conservatiever is ingesteld over dit onderwerp dan de ander. Het proces begint bij de installatie met het voorspellen van wat jouw medespeler in deze situatie zou doen. Daarbij denk je ook meteen automatisch na over wat je eigen keuze bij deze stelling zou zijn. Hierdoor doe je eigenlijk twee handelingen in een keer. Zodra je je antwoord gegeven hebt, krijg je te zien wat de ander voor jou heeft ingevuld. Hierna ontstaat de discussie over de stelling. Dit allemaal gekoppeld aan het geleerde model van Cicero in de theorie tijdens Installation Design. Het verloop van het spel bestaat uit een non-lineair model. De vragen kunnen elke keer verschillen en de gesprekken kunnen ook altijd anders zijn. Geen sessie is dus hetzelfde.
Immersion and experience
Dit aspect van de theorie hebben we in ons prototype zo veel mogelijk proberen terug te brengen. Wij hebben ons prototype en concept zoveel mogelijk proberen aan te sluiten op de mentale modellen van de bezoekers. Zo is de hele installatie ontworpen vanuit het mentale model van een toilet. De antwoord mogelijkheid is hierbij gekoppeld aan het omhoog of omlaag doen van de WC bril. Daarnaast kun je de stelling doorspoelen door het letterlijk doorspoelen van de WC. Ook is de installatie verder aangekleed met toiletattributen zoals matjes, WC tegels etc. Hierdoor proberen we het gevoel te creëren alsof de bezoekers zich bevinden op het toilet.
Zone van Naasten Ontwikkeling
De onboarding zal in deze installatie vrij laag zijn. De bezoeker hoeft totaal geen voorkennis te hebben van het onderwerp. De bezoeker moet juist gaan nadenken over zijn eigen ervaringen en iedereen heeft die wel, je gaat tenslotte dagelijks een paar keer naar het toilet. De bezoeker kan zelf het verloop en de tijdsduur van de installatie bepalen. Scaffolding komt niet voor in de installatie, het wordt niet moeilijker om de stellingen te beantwoorden. Feedback van het invoeren van je voorspellingen krijg je door een LEDje in de wc pot. Daarna zou er automatisch discussie moeten ontstaan over het goede antwoord. De challenge in de installatie is het uitdagen van jezelf om te praten over het onderwerp. Hierbij hopen we een stukje schaamte over het onderwerp weg te halen waardoor er makkelijker over gepraat kan worden.
Engagement
Een aspect uit de theorie die we zeker wilden terugbrengen is engagement. Deze theorie hebben we vooral besproken tijdens de les van Tim Scheffer (ook eerder beschreven in het blog). Wij hebben onze installatie daarbij vooral toegespitst op de onderdelen ‘identify’ en ‘social component’. De sociale component in de installatie is hoog omdat de hele installatie eigenlijk berust is op discussie en conversatie. De bezoekers moeten met elkaar in gesprek gaan over het onderwerp. Daarbij voelen ze natuurlijk ook een bepaalde druk, want je moet gaan praten over een onderwerp waar je normaal nooit over praat. De ‘identify’ is ook iets dat goed wordt aangegrepen bij #REALTOILETTALK, omdat mensen zich kunnen herkennen in de bepaalde stellingen of juist niet. Het gaat echt om jouw toiletgewoontes.
0 notes
Text
Bouwen tijdens nog een hittegolf
Ook vandaag waren de temperaturen weer extreem en moesten we in 35 graden weer aan ons prototype gaan werken. Een dag eerder hebben we allemaal onze stellingen getest met vrienden, familie en kennissen. We begonnen de dag in Maastricht voor onze coaching. Ook hebben we in de Makerspace verder 3D-geprint aan onze drukknop. Die we de dag erna ophalen om hem erna in elkaar te zetten. Verder hebben we ook geregeld dat er voor ons twee A3â€Čtjes worden uitgeprint als afbeelding voor bovenop de toiletten. Samen in overleg met Marie en onze testresultaten van een dag eerder hebben we een keuze gemaakt in de vragen. Daarna hebben we de trein gepakt en zijn we richting onze eigen Makerspace gegaan in Geleen.
Tumblr media
Stellingen
Om de stellingen goed in de Processing sketch te kunnen verwerken hebben we eerst de visualisaties van de schermen afgemaakt. Hierbij hebben we onze gekozen stellingen verwerkt in het gebruikte design. Ook hebben we de losse onderdelen die gaan veranderen in de sketch apart opgeslagen.
Toiletgat
Aan de bovenkant van onze toiletten willen we een afbeelding pakken van een binnenkant van een wc, daarom de A3â€Čtjes. Waar het gat zit in de afbeelding hebben we een stuk uit het karton gesneden. Hier willen we bakpapier onder plakken waar onze LED’s onder zullen zitten. Hierdoor veranderd de kleur van de binnenkant van het toilet aan de hand van de keuze die jij maakt in de game.
Tumblr media
Arduino
Ook hebben we in onze eigen Makerspace ook veel tijd besteed aan onze Arduino. We hebben de technologie en de sensoren van de Arduino gekoppeld aan de sketch met de schermen die bezoekers zullen zien. Dit klinkt heel wat makkelijker dan het in werkelijkheid is en het was ook een karwei om deze sensoren aan de praat te krijgen. Maar gelukkig met onze techneut Sabien in de buurt hebben we de eerste paar sensoren en schermen aangesloten op de Processing sketch. Ook kwam er veel soldeerwerk bij kijken vandaag en moesten kabeltjes aan elkaar gesoldeerd worden en kabeltjes aan de betreffende sensoren. En dit allemaal was geen makkie met deze tropische temperaturen.
Tumblr media
Het is ons gelukt om de force sensoren werkend te krijgen met onze Processing sketch. Deze werkte perfect: zodra iemand op de voetstappen van het matje ging staan werden de voetstappen op het scherm groen. Ook hebben we alvast de flexsensoren aangesloten op de Arduino zodat we morgen meteen kunnen beginnen met het implementeren van de buigsensoren in onze installatie. In ieder geval weer een hete maar zeer productieve dag!
Tumblr media Tumblr media
0 notes
Text
Bouwen tijdens de hittegolf
Tumblr media
Vandaag stond er weer een drukke werkdag op het programma tijdens de derde hittegolf-dag op rij in Limburg. Vandaag zijn we verder gaan bouwen aan de opstelling van de installatie. Eerst zijn we gaan bespreken wat er allemaal gedaan moest worden en hebben we de blogpost van een dag eerder online gezet. Daarna zijn we begonnen het echte fysieke werk. Dit begon met de laatste witte rand die nog ontbrak bij de toiletpot. Deze is met het overige behang beplakt.
ForceSensor - Badmatjes
In alle hitte zijn we begonnen met de badmatjes die we eerder gekocht hadden bij de IKEA. Op deze badmatjes komen twee voetstappen zodat de bezoekers begrijpen waar ze zich in de installatie moeten opstellen. Met goede moed begonnen we eraan en na wat struggles met de printer, begonnen we met het spuiten van de voetstappen. Echter bleek dat de afkadering met papier niet werkte waardoor wij onze extra gekochte badmatje moesten gebruiken. Toen we het uit het karton hadden uitgesneden en de voetstappen op de matjes hadden gespoten was het resultaat er zeker naar!
Tumblr media Tumblr media
Nu de matjes gespoten en klaar waren was het zaak om te testen of de force-sensor goed zou werken als die onder een matje lag. Zodra de bezoeker op de voetstappen staat is het de bedoeling dat dit geregistreerd wordt door de installatie en het spel vanzelf begint. Hiervoor hebben we eerst de force sensor aangesloten op onze Arduino om te kijken of hij goed werkte, daarna hebben we hem onder het matje geplaatst en getest welke waardes de Arduino uitleest. Dit werkte perfect omdat het matje totaal niet geregistreerd werd door de force sensor en de Arduino pas iets uitlas als er inderdaad iemand op ging staan. Force-sensor missie geslaagd!
Tumblr media
FlexSensor - WC bril
Niet alleen de force sensor moest getest worden maar ook de flexsensor. Eerst was het daarvoor taak om op onze gebouwde WC pot de gekochte WC brillen te monteren. Dit was door de bijgeleverde opzetstukjes makkelijk op onze WC pot aan te brengen. Daarna hebben we ook eerst getest of de flexsensor werkte en waardes uitlas op de Arduino. Toen dat gelukt was hebben we de flexsensor bij de scharnieren van de WC bril geplakt om te kunnen testen of de sensor de juiste waardes uitleest. De flexsensor zat onder de bril waardoor niet gebogen JA was en wel gebogen NEE. Dit las de arduino ook keurig uit waardoor dit ook geslaagd was.
Tumblr media
Opzet van de werkelijke installatie
Gelukkig bevonden we ons bij een goede werkomgeving en was er tijdens al het bouwen ook even tijd om een frisse duik te nemen in het zwembadje. Daarna was er natuurlijk weer werk aan de winkel en zijn we begonnen met de opzet van de installatie. Hiervoor zijn eerst de schermen afgemaakt en zijn de benodigde attributen klaargezet voor het testen. Echter kwamen we er al snel achter dat de tussenwand te groot was voor de meeste personen. Daarom hebben we deze eerst met zo’n 20 centimeter ingekort zodat de muur minder hoog is en het bijbehorende scherm ook beter zichtbaar is voor iedereen. Nu de tussenwand klaar is, hebben we deze neergezet en de twee toiletten en de twee matjes bij de muur neergezet. Ook hebben we hier een monitor bijgeplakt die in de werkelijke installatie in de muur zal zitten. We hebben de opzet van de installatie zo getest en dat was ook zeker succesvol!
Tumblr media Tumblr media
Taken voor de komende tijd voor de installatie:
- Bovenkant doos beplakken met tegeltjes
- 3D geprinte knop verder uitprinten en in elkaar zetten
- WC pot afmaken: Onder de wc bril gaan we een plaatje doen van een binnenkant van een toilet en bij de plek waar het water normaal gesproken zit maken we een gat met bakpapier waardoor het licht van de LED strips kan schijnen.
0 notes
Text
Technology (first steps)
Deze week zijn we begonnen met de technologie achter de installatie en hebben we ook gekeken naar de inhoud voor de visualisatie.
Visualisatie schermen
Eerst zijn we gaan kijken naar welke stijl het beste bij onze installatie zou passen en welke het duidelijkst visualiseert wat er gedaan moet worden. Hiervoor hebben we 5 verschillende designs gemaakt waaruit gekozen is. Deze keuze hebben we niet alleen zelf gemaakt maar ook aan de hand van leraren, medestudenten en testpersonen. Hieronder zijn de 5 verschillende designs te zien.
Tumblr media
Bij de keuze tussen deze designs is gekeken naar verschillende sterken punten van de verschillende ontwerpen. Zo was het design linksboven visueel het duidelijkste en gaf deze het beste aan wat er verwacht werd voor de bezoekers. Het design linksonder sprak daarentegen weer erg aan door de manier van tekst en door het enthousiaste karakter. Uiteindelijk is er een combinatie gecreëerd van de verschillende ontwerpen en is er hierop voortgeborduurd voor de volgende schermen. Om de duidelijkheid en de speelsheid van beide ontwerpen bij elkaar te voegen is er bij het uiteindelijke ontwerp gebruik gemaakt van dezelfde visualisatie maar dan met andere tekst en een WC-eendje. De spraakballonnen komen zo overeen met het onderwerp van de installatie: praten over dit beschamende onderwerp.
Tumblr media
Technology
Om de installatie uiteindelijk goed als prototype te kunnen opleveren is het ook vereist dat de technologie achter de installatie aan de praat te krijgen komt. Daarom zijn we deze week verder gegaan met onze Arduino en hebben we de LED-lampjes, weerstandjes en flexsensoren er weer bij gepakt. De benodigdheden die we hebben qua sensoren om onze installatie aan de praat te krijgen zijn twee flexsensoren, twee druksensoren, 2 led strings en een knop. Bovenop de tussenwand bij de toiletten komt een grote knop die gebruikt kan worden om in het spel verder te gaan. Omdat deze knop niet beschikbaar was in de goede grootte bij de Makerspace hebben we deze ge-3Dprint.
Tumblr media
Daarna zijn we begonnen met de basisopzet van onze Arduino sketch. Hierbij hebben we eerst een voor een apart de sensoren aangesloten op de Arduino en onze Processing sketch om te kijken of alles werkte. We hebben eerst de code opgezet om zo de basis in elkaar te hebben staan. Als eerst hebben we alle verdere benodigdheden bij elkaar gezocht om de uiteindelijke technologie te kunnen bewerkstelligen. Zo zijn we bijvoorbeeld gaan zoeken naar een lang snoer die van de tussenwand naar de arduino kon. Daarna hebben we de basisopzet van de Arduino en de code in elkaar gezet. Na surfen en trial&error hadden we de basisopzet in elkaar. Wat aangesloten zat was de flexsensor, de button, de druksensor en LED. Hieronder het resultaat.
Tumblr media Tumblr media
0 notes
Text
Planning van de uitvoering
Samen met Marie en Rob hebben we het over de uitvoering van de installatie gehad. Over wat ons plan was en wat we precies gingen doen. Het is het handigste om een planning te maken wat wanneer af moet zijn.
Om voor de bezoeker het prototype meer een ervaring te maken hebben we het over een vloer en een wandje gehad om het meer een geheel te maken, zodat de bezoeker ook echt het gevoel heeft om bij een installatie te staan in plaats van een simpel prototype. Verder wordt ook nog de technologie besproken van de installatie en de stappen die daarin genomen moeten worden
Af in week 6
Het muurtje dat tussen de twee toiletten komt te staan moest niet te klein maar ook niet te groot zijn. Zo kwamen we op het idee van een tv-doos; deze zou wel de juiste grootte hebben. Gelukkig lag er nog een geschikte tv-doos bij iemand in de kelder. Het idee is om deze met tegeltjes te beplakken voor de echte toilet-experience, maar dat kunnen natuurlijk geen echte tegels zijn. Er is daarom een tegel-template gemaakt die gewoon op a4 fotopapier kan worden afgedrukt. Hier wordt de doos mee bekleed voor de totale toilet-uitstraling.
Tumblr media
Een tripje naar Ikea staat ook in week 6 op de planning. Online is er een zoektocht geweest naar toiletmatjes. We hebben er bij de Ikea een gevonden voor €0,99! Om dit verhaal nog leuker te maken: toen we na een lange wandeling (je-weet-wel Ikea concept) aankwamen bij de badkamer accessoires bleek het ook nog eens Plundra te zijn. Dat betekent SALE! Hebben wij even geluk, de prijs van een badmatje was nu maar liefst €0,79. Wat een koopje! We hebben er meteen maar een extra meegenomen. O ja wat natuurlijk ook belangrijk is: de functie van de matjes. Op de matjes willen we een voetafdruk spuiten (net zoals in het ontwerp) (in week 7) om aan te geven dat men hierop moet gaan staan. Tevens komt er een force-sensor onder die registreert wanneer iemand erop staat, wat mooi weg te werken is door dit matje.
Tumblr media
De toiletten van karton horen natuurlijk in deze week op de planning, maar aangezien deze al af zijn en er al een hele post over is gemaakt gaan we er hier niet verder op in.
Af in week 7
In week 7 maken we de toiletmatjes verder af. De voetafdrukken moeten erop worden gespoten met behulp van een mal van papier of karton. We hebben nog een zwarte spuitbus staan, dus deze kunnen we mooi gebruiken. Verder moeten we de force-sensor in het begin van de week in huis hebben zodat we deze al eens aan de arduino kunnen hangen en kunnen testen.
Over Arduino gesproken, er zal in deze week een begin aan alle technologie gemaakt worden en het liefst is het aan het einde van de week ook af. Maar helaas kun je dat nooit exact voorspellen met Arduino. Maar we gaan ons best doen om het zo snel mogelijk werkend te hebben!
Onze installatie heeft ook een knop op het tussenmuurtje waar men gezamenlijk een vraag over kan slaan. Deze knop willen we het liefst zo groot mogelijk. De bestaande Arduino knoppen voldoen helaas niet zo aan onze wensen, daarom hebben we op thingiverse.com een knop gevonden die je 3D-print én met Arduino werkt. De knop moeten we dus in deze week laten 3D-printen. https://www.thingiverse.com/thing:14887
Toiletbriltechnologie (omdat het zo fancy klinkt). Om te registreren wat de bezoekers antwoorden met de toiletbril, hadden we het idee om dit met een flexsensor te doen. De sensor buigt als de toiletbril bijvoorbeeld naar beneden is en zo geeft het een waarde af wat het systeem dan kan registreren als een 'nee'. We zijn bij de Makerspace langs geweest en hebben al één flexsensor die we mogen lenen, nu nog nummer 2. Verder willen we een rgb ledstrip integreren in de toiletpot, deze led geeft feedback op welk antwoord de toiletbril staat (ja is groen, nee is rood bijvoorbeeld)
De final version van de digitale schermen moeten gemaakt en getest worden, zodat de gebruiker dit helemaal snapt en er geen onduidelijkheden meer zijn.
Af in week 8 (vóór de eindpresentatie natuurlijk)
Vloertegels: Toen er over een vloer werd gesproken dachten we al gauw aan de blauwe vloertegels die we in Cube achter in een kast hebben zien liggen. We willen graag vragen of we deze kunnen lenen zodat we deze kunnen gebruiken voor onze installatie. Aangezien we onze installatie pas rond deze tijd naar Cube verplaatsen en hier eraan gaan werken kunnen de tegels dan gelegd worden.
Wandje van karton: Samen met de tapijttegels zorgt dit achterwandje voor de immersion. In dit wandje komt een uitsnede voor het scherm waar alle stellingen op weergegeven worden. Het staat nog niet helemaal vast, maar zo als het er nu uitziet willen we dit van karton gaan maken afgekleed met het behang dat we al hadden gekocht. Is dit niet stevig genoeg, dan zullen we een ander/ steviger materiaal moeten gebruiken. We zorgen dat we al het materiaal en benodigdheden klaar hebben zodat het in Cube een kwestie is van in elkaar zetten.
0 notes
Text
#REALTOILETTALK: the questions
Om het spel te laten slagen is de inhoud ontzettend belangrijk, want de inhoud maakt het spel. We zijn bij elkaar gaan zitten en hebben de eerste opzet van de vragen gemaakt. Deze vragen hebben wij getest en gekeken bij welke vragen de meeste discussie opwekte. De onderstaande lijst is de vragen die wij op dit moment het leukst vinden. Uiteindelijk worden er een tiental vragen gekozen die in het spel komen te zitten. Als wij verder zijn met bouwen zullen deze opnieuw getest worden.
De vragen
De medespeler bespreekt gĂȘnante toiletmomenten met zijn/haar partner. De medespeler laat wel eens de deur openstaan als hij/zij naar het toilet gaat. De medespeler gebruikt zijn telefoon op het toilet De medespeler wast soms zijn handen niet na het toiletgebruik. De medespeler vervangt de wc-rol niet. De medespeler gebruikt meer wc-papier dan nodig is De medespeler vind het niet fijn om in openbare ruimtes naar de wc te gaan. De medespeler stelt het naar de wc gaan uit als de toiletruimtes op het werk vies zijn. De medespeler maakt de wc niet schoon als hij deze vies heeft gemaakt. De medespeler is bang dat andere mensen de bijbehorende geluiden horen tijdens het toiletbezoek. De medespeler kleed zich wel eens om op het toilet (22%) De medespeler gaat wel eens naar de wc van het andere geslacht als de rij bij het andere toilet te lang is. De medespeler doet ook andere dingen tijdens zijn toiletbezoek.
0 notes
Text
Week 6: Beginnen met bouwen!
Nu de keuze is gemaakt voor het concept #REALTOILETTALK gaan wij verder met het ontwerpen van deze installatie. Als eerste is het belangrijk om helder te krijgen waarom wij voor deze installatie gekozen hebben.
Na de presentaties moesten wij een keus maken tussen de twee concepten (Poop Portal en #REALTOILETTALK) om verder te komen. We zijn bij elkaar gaan zitten en hebben een balans opgemaakt tussen de twee concepten, met plus- en minpunten. Wat opviel is dat de twee concepten bijna tegenpolen zijn. Waar de interactie van Real Toilet Talk heel sterk was, bleek de inhoud nog niet op niveau te zijn. Bij Poop Portal was de inhoud/story sterk, maar de interactie was wat min. Na heel wat discussie en overleg hebben wij voor   #REALTOILETTALK gekozen, omdat wij de interactie hier zo ontzettend sterk vonden en de inhoud dieper en sterker is dan dat wij tot nu toe in de presentaties hadden laten zien. Al met al vonden wij dit een geschikter concept dan Poop Portal.
Het verhaal  dat wij met de #REALTOILETTALK installatie aan de bezoekers willen overbrengen is dat iedereen andere toiletmanieren heeft. Wat voor de een normaal is, is voor de ander misschien heel gĂȘnant. Zo doorbreek je door het discussiĂ«ren over dit onderwerp het taboe om over toiletgebruik te praten.
Wat de bezoeker van de installatie mee moet nemen is dat hij/zij de toiletgebruiken van anderen leert kennen en door het discussiĂ«ren makkelijker over dit onderwerp gaat praten. Door het praten over dit gekke onderwerp verleggen de bezoekers hun schaamtegrens over dit onderwerp waardoor het topic in de toekomst minder gĂȘnant zal zijn.
Maandag
Het begin van iets!
Toen werd het tijd om ons concept van deze installatie echt te gaan ontwerpen en bedenken tot een volwaardig concept. Als eersten zijn wij testen gaan doen of de stellingen en de installatie aanslaat bij de bezoekers. Dit hebben we gedaan door de stellingen te testen en de installatie simpel na te bootsen met alledaagse voorwerpen. We hebben van twee stoelen die met de rug naar elkaar toe stonden de twee WC’s gemaakt en een A4â€Čtje gebruikt als scherm. Hierbij waren twee personen de bezoekers en een persoon las de tekst op het scherm (de stellingen) voor.
Tumblr media
Tijdens deze test kwamen er al meteen discussies op gang en kwamen we er al snel achter dat elke persoon hele andere toiletmanieren heeft. Zo vonden sommige het raar dat iemand met de deur van het toilet thuis open ging poepen en tegelijkertijd met iemand in het huis ging kletsen. Een interessante en grappige test was het zeker!
Dinsdag
Begin van de bouw!
Daarna was het echt tijd om iets te gaan bouwen! Hiervoor is er eerst een tripje gemaakt langs de Hornbach en de Gamma om de benodigde materialen zoals karton, spuitverf, plastic WC-bril etc. te halen. Ook zijn we voor de technische benodigdheden langs gegaan bij de Makerspace. Daarna zijn we met al onze karton en duct tape skills aan de slag gegaan met het 'knutselen’ van de installatie.
Tumblr media
Na het bouwen van het frame van de WC pot werd het tijd voor het aan elkaar lijmen van het toilet en daarna het verven. Met betrekking tot het spuiten van de WC kwamen we al snel op een probleem: het golfkarton nam alle spuitverf op waardoor er geen witte druppel meer te verkennen was. We hebben in dit stadium eerst de constructie afgemaakt en getest of de WC bril er ook echt op paste. Ook is hierbij rekening gehouden met de goede hoogte van de WC pot. Na 1 dag bouwen kwam het toilet er zoals hierboven uit te zien. Volgende missie: verven (of op een andere manier wit maken) + toilet nr. 2 maken!
Tumblr media
Woensdag
Tumblr media
Toilet nummer 2!
Op woensdag hebben twee teamleden het knutselproject van dinsdag afgemaakt. Er moest nog een identiek toilet van karton gemaakt worden en als dat af is dan is het tijd om het karton wit te maken. Met bloed (wijze les: hete lijm uit het lijmpistool moet je niet op je huid laten vallen), zweet (het was zo’n dertig graden) en tranen is dit gelukt. 
Aangezien we al één toilet gemaakt hadden, wisten we precies hoe we de tweede moesten maken. Leuk weetje: we hebben gebruik gemaakt van twee evengrote HelloFresh boxen en aangezien de tweede doos pas dinsdagavond laat kwam, moest het tweede toilet wel de dag erna gemaakt worden ipv tegelijkertijd met nr. 1. Verder kwam onze karton-knutsel-ervaring uit het vorige blok erg goed van pas.
Toen beide toiletten van karton af waren, konden we ons gaan bezighouden met het wit maken ervan. Zoals eerder gezegd was de witte spuitbusverf geen optie. We hebben nog overwogen om gewone verf erop te rollen, maar zijn uiteindelijk voor een simpelere oplossing gegaan: wit behang. Dit betekende weer een tripje naar de bouwmarkt die fijn dichtbij ligt. Eerst konden we niet het geschikte behang vinden, maar toen kwam een slimme medewerker met een handige oplossing: gebruik de achterkant van een willekeurige rol behang, die is wit én glad. Problem solved!
Met veel doorzettingsvermogen is het behang erop gelijmd, want door de warmte was het vaatje bijna leeg. Maar hier het eindresultaat:
Tumblr media
0 notes
Text
Week 5: Research Poop-portal en How (sh)It Works
Er zijn wat misverstanden ontstaan over de research/inhoud die we hebben. We hebben onze ideeën wel degelijk ergens op gebaseerd en hebben hier ook zeker research naar gedaan, dit kwam niet zo zeer naar voren tijdens onze presentaties. Dus bij deze een verhelderende post met onze research.
Research Poop-portal
Bij onze installatie van de poop-portal willen wij een portaal creëren waar men naar landen aan de andere kant van de wereld zou kunnen gaan. Door deze portaal in te gaan, het hoofd in de omgekeerde WC-pot steken, kan de bezoeker een kijkje nemen hoe de sanitaire voorzieningen er in andere delen van de wereld uitzien en erachter komen dat onze moderne wc daar niet zomaar werkt. Om de installatie inhoud te geven hebben we research gedaan naar de sanitaire omstandigheden in verschillende gebieden. 
Als eerste is er opgezocht wat nou de ergste plekken in de wereld zijn qua sanitaire voorzieningen. Op de wereldkaart hieronder laat zien welk percentage van de bevolking toegang heeft tot schoon sanitair, in de witte landen is dit percentage het laagst. Op de wereldkaart is goed te zien dat in onder andere India en Nigeria de voorzieningen erg slecht zijn. Om te beginnen wordt eerst naar deze twee landen research gedaan, later kunnen daar nog genoeg (witte) landen aan toegevoegd worden. Bij elk land wordt dan gekeken naar hoe men hier leeft met die slechte voorzieningen, maar ook naar hoeveel het er zijn.
Tumblr media
Nigeria
Nigeria is een van de grootste landen en heeft de grootste bevolking van heel Afrika. Ongeveer de helft (48%) van alle mensen leeft op het platteland. Er is geen infrastructuur voor een rioolsysteem en de regering helpt hier ook niet echt in mee. Zij vinden dat het de verantwoordelijkheid is van de individuele huishoudens, die er de middelen niet voor hebben om het aan te passen. 67,2% van de stedelijke bevolking in Nigeria leeft zonder verbeterde sanitaire voorzieningen. 13,5 miljoen mensen die in de steden leven, doen hun behoefte buiten.Voor elke stedelijke bewoner in Nigeria die goede sanitaire voorzieningen krijgt, komen er twee mensen bij die deze voorzieningen niet hebben.
Tumblr media Tumblr media
India
In India zijn de sanitaire voorzieningen ook erg slecht en zijn er ook maatschappelijke problemen ontstaan door de sanitaire problemen. Er vinden bijvoorbeeld veel verkrachtingen plaats omdat meisjes/vrouwen ‘s nachts in het weiland of in het bos hun behoefte gaan doen en zo makkelijk een prooi zijn zo in het openbaar. In India is er daarnaast nog het probleem dat het een gewoonte is en het in de cultuur zit om buiten de behoefte te doen, waardoor men niet zomaar moderen toiletten gaat gebruiken als voor hun gebouwd worden. Deze bevindingen en verschillende feitjes en cijfers over het toiletgebruik in India hebben we samengebundeld in een zelfgemaakte infographic.
Tumblr media
How (sh)it works!
De story van deze installatie is ontstaan door een TED-talk die we in de les hebben gezien. Daar werd verteld dat er in een gevangenis in Afrika gas wordt opgewekt van de uitwerpselen van de gevangenen. Het gas wordt vervolgens gebruikt om te koken. Om de installatie verder uit te werken is er research naar dit verhaal/idee gedaan.
In een gevangenis in Rwanda gebruiken ze de uitwerpselen van de 120.000 gevangenen om biogas/methaangas op te wekken dat gebruikt kan worden om te koken. De jaarlijkse brandstofkosten zijn met 60% gedaald sinds de invoering van dit concept. Als dit zo door was gegaan waren de brandstofkosten zelfs tot 1 miljoen dollar per jaar opgelopen. Omdat er in de gevangenis in Rwanda tien keer zo veel gevangenen zitten als dat er eigenlijk in passen, was er ook een overload aan menselijke uitwerpselen waar ze niet goed van af kwamen. Ze dumpten het maar in de rivier om eraf te komen. Toen kwam het idee om dit her te gebruiken. In Rwanda is dit biogas-concept nu in de helft van alle 30 gevangenissen ingevoerd en zo dragen ze nu bij aan de helft van alle energie die men daar nodig heeft voor de verlichting en om te koken.
 Het proces gaat zo:
Je stopt een bepaalde hoeveelheid menselijke of dierlijke uitwerpselen in een ‘digester’.
Deze ‘digester’ gist het goedje met behulp van bacteriĂ«n om het methaangas uit te stoten.
Eraan vast zit een ‘compensating chamber’ die de aanvoer van bacteriĂ«n bijvult om het proces zelfvoorzienend te houden.
In vier weken kan 100 kubieke meter uitwerpselen omgezet kan worden in 50 kubieke meter brandstof. Het achtergebleven product wordt gebruikt als een geurvrije kunstmest voor de tuin van de gevangenis.
https://www.wired.com/2005/07/human-feces-powers-rwandan-prison/
We hebben ook nog wat verder gekeken dan alleen dit gevangenis verhaal. Zo is er een Heineken fabriek in Nederland die bijvoorbeeld het methaangas van uitwerpselen van koeien gebruikt om zo gas op te wekken voor het brouwen van hun bier. 
0 notes
Text
Week 5: Research #REALTOILETTALK
Nadat we na de presentaties verder zijn gegaan met #REALTOILETTALK en de Poop-portal hebben we verdere research gedaan naar de inhoud van deze projecten. Als eerste hebben we onderzoek gedaan voor #REALTOILETTALK. Deze installatie gaat over de verschillen van  toiletmanieren en gebruiken van verschillende mensen. Tijdens deze installatie gaan mensen in discussie over de verschillende stellingen. Uit het onderzoek van de verschillende toiletmanieren in Nederland kwamen we uit op de volgende bevindingen.
Handen wassen en eigen WC
Een vast ritueel bij het toiletbezoek is je handen wassen, of in ieder geval dat denken we. 87% van de Nederlanders beweert hun handen goed te wassen tijdens hun toiletbezoek, ook al zegt 65% dat andere hun handen niet goed wassen. De kijk op het wassen van hun eigen handen is beduidend beter dan de kijk op anderen. 30% van de vrouwen en ouderen zeggen niet openbaar naar het toilet te gaan. Bij mannen is dit beduidend anders. Mannen durven eerder in het openbaar naar het toilet te gaan.
Multitasken op het toilet
Veel jongeren zijn erg actief tijdens het toiletgebruik. Het gebruik van een telefoon is tegenwoordig dan ook niet weg te denken. 29% van de jongeren zegt berichten te versturen op het toilet. Zo speelt ook 23% spelletjes op de WC, waarvan bij de jongeren dit vaak op hun mobiel is. Markant is bovendien dat een kwart van de jongeren het toiletbezoek aangrijpt om na te denken over het leven. De landelijke top 3 van toiletactiviteiten bestaat uit lezen (39%), kalender checken (31%) en niets doen (25%). 3% van de Nederlanders geeft aan soms de liefde te bedrijven op het toilet. Spannend is wel dat vier keer zoveel mannen als vrouwen aangeeft dit wel eens te doen
 De verklaring voor dit significante verschil wordt niet in het onderzoek gevonden.
Veeg dilemma’s Wanneer men een toilet zonder wc papier treft, stelt 46% van de mensen het toiletbezoek uit. 14% van de jongeren stuurt een sms voor hulp van buitenaf. Dan maar niet vegen is vooral een oplossing die vrouwen kiezen. Dames en 50-plussers zijn sowieso goed voorbereid in een dergelijke situatie: 16% geeft aan een zakdoekje uit de tas of broekzak te kunnen gebruiken. In een enkel geval (3% van alle respondenten) moeten de blaadjes van de scheurkalender of stukjes krant het ontgelden

Schoon genoeg De meeste Nederlandse toiletten worden schoongemaakt door vrouwen. 86% van de vrouwen geeft aan zich zelf verantwoordelijk te voelen voor een schoon toilet. Daarentegen laat 33% van de mannen deze schoonmaakklus liever door de partner doen. Meer dan de helft van de respondenten geeft verder aan het toilet een extra beurt te geven op het moment dat er bezoek komt. Maar één op de drie Nederlanders zegt ook dat dit niet nodig is, omdat het toilet altijd schoon en fris is. Onder de mensen van 50 jaar en ouder ligt dit percentage zelfs op 46%. Dat is ook niet vreemd: 24% van de Nederlandse toiletten wordt twee tot drie keer per week schoongemaakt en 23% zelfs dagelijks. Op de vraag wie volgens de respondenten het meeste weet van een schoon toilet antwoordt de meerderheid Glorix. ‘Ikzelf’ zegt een kwart van de respondenten en ‘mijn moeder’ wordt genoemd door 16%.
Andere toiletfeitjes:
1 De meeste mensen gaan vijf keer per dag naar de wc. Vrouwen gaan vaker dan mannen en ouderen gaan vaker dan jongeren.
2 Een gemiddeld wc bezoek duurt slechts nul tot vijf minuten. 17% van de mannen doet er iets langer over (tot 10 minuten) en 3% geeft aan gemiddeld langer dan 10 minuten nodig te hebben, terwijl dit percentage bij vrouwen op 1% ligt.
3 Gemiddeld zitten we per dag iets meer dan een kwartier op het toilet en per jaar brengt de gemiddelde Nederlander 4,5 dag door op het toilet. Op een mensenleven houdt dat in dat we bijna een jaar van ons leven doorbrengen in het kleinste kamertje (360 dagen).
4 Bij hoge nood en lange rijen geldt hoe ouder men wordt, hoe minder bezwaar men heeft tegen een bezoekje aan een wc bedoeld voor het andere geslacht. Ruim 70% van de mensen boven de 35 jaar geeft aan dit geen probleem te vinden. 14% van de jongeren gaat liever de bosjes in, dan een toilet voor de andere sexe te bezoeken.
5 De top 3 van WC ergernissen bestaat uit: Een vieze bril (69%) Remsporen (49%) Toiletpapier op (46%)
6 42,9% van de mensen laat de WC deur openstaan tijdens een WC bezoek (thuis)
7 58,65% doet er alles aan om na hun toiletbezoek nare geurtjes te verwijderen
8 22% kleedt zich wel eens om op het toilet
9 56,9% spreekt openlijk over het WC gebruik
0 notes
Text
Week 5: Keuzes maken en concretiseren
Na onze presentatie van vorige week donderdag waren er feedback sessies met Marie, Rob en Francois. Wij kregen als feedback dat onze presentatie heel goed was, maar dat onze ideeën nog niet specifiek genoeg waren. De ideeën achter alle concepten waren heel duidelijk, alleen de inhoud was nog niet concreet genoeg. De presentatie wordt de week erna opnieuw gehouden, met meer duidelijkheid over de concepten. 
Hier zijn wij dus mee aan de slag gegaan. Als eerste hebben wij gekeken met welke twee ideeën wij verder wilden gaan. We hadden tenslotte nog maar 3 weken tot het einde van de minor, en moesten keuzes gaan maken welke concepten wij verder gingen uitwerken. Er moest meer inhoud worden toegevoegd aan de concepten, en via brainstorms/besprekingen hebben wij verschillende keuzes gemaakt m.b.t. de concepten.
Na overleg hebben wij gekozen om de concepten Poop Portal en #RealToiletTalk uit te werken. Deze hebben wij gekozen omdat wij hier van alle ideeën het meeste potentieel in zagen en deze het meeste vonden passen bij de expositie van cube.
#RealToiletTalk
In de vorige blogpost was duidelijk te lezen wat dit concept in hield, namelijk een quiz waarbij de verschillen tussen de tegenspelers naar voren komen door middel van vragen/stellingen, waarbij de spelers het antwoord van elkaar moesten raden. Na de presentatie van vorige week zijn wij gaan denken in welke vormen inhoud toegevoegd moest worden. Ten eerste was het duidelijk dat we moesten gaan denken aan de complete ervaring, van begin tot eind. Hierbij hebben wij verschillende interfaces gemaakt om duidelijk aan te geven hoe het in zijn werk ging. In de vorm van een tijdlijn willen wij in de volgende presentatie duidelijk maken hoe er daadwerkelijk gebruik gemaakt wordt van deze installatie.
Tumblr media Tumblr media Tumblr media
De tijdlijn
Tumblr media
Hiermee was duidelijk te zien hoe wij de ervaring/interactie voor ons zagen.
1. Bezoekers zien de voetstappen
2. Het scherm vertelt dat de voetstappen groen worden als je erop gaat staan en als beide groen zijn het spel zal beginnen
3. uitleg van het spel, de wc-bril, het doortrekken etc.
4. Vraag/stelling
5. Antwoord geven
Poop Portal
Bij het concept van Poop Portal was het duidelijk: van scherm naar toiletpot, naar een andere wereld. Maar welke wereld kreeg je dan te zien? Dit was voor ons ook nog niet helemaal duidelijk. Na de presentatie van donderdag kregen we als feedback terug dat bij dit concept de inhoud nog niet helemaal duidelijk was. Hier waren wij het mee eens, want wij wisten het zelf ook nog niet helemaal zeker. We zijn gaan denken over wat wij wilden vertellen in deze installatie, en het was duidelijk dat wij wilden vertellen dat westerse oplossingen (zoals de wc die wij kennen) niet altijd de oplossing is in andere landen. Dit heeft vaak ook culturele redenen. 
Het sterke verschil tussen landen zoals India en Nederland is iets waar wij steeds over bleven denken. Na een brainstormsessie hebben wij er voor gekozen om de bezoeker na het maken van zijn/haar eigen wc eerst naar een mooie Nederlandse badkamer te laten gaan, een plek wat voor Nederlanders ‘gewoon’ is, en hoort bij de Nederlandse cultuur. Namelijk een mooi klein afgesloten kamertje, vaak met een wasbakje waar men de handen kan wassen. De zelf samengestelde wc zal hier zeker werken. De gebruiker kan dit testen door aan het touwtje bij de installatie te trekken, waardoor de wc op het scherm doorspoelt en er geen problemen zijn. Hierna ‘spoelt’ de gebruiker door de wc naar een heel ander land: India. Ook hier zou de gebruiker getest worden: werkt de wc hier ook? waarom gebruikt de bevolking van India deze wc bijna niet? Welke problemen ontstaan hierbij? (ziektes etc.) Het doel van dit verhaal is om de gebruiker te vertellen dat de oplossing niet zo makkelijk is als dat het lijkt.
Tumblr media
De tijdlijn
Tumblr media
Ook bij dit concept is een tijdlijn gemaakt om de installatie te verduidelijken voor het publiek van de presentatie
1. Het samenstellen van je eigen ideale wc door middel van RFID of NFC tags.
2. Waan je in een andere wereld door in de omgekeerde toiletpot te gaan staan.
3. Begin van verhaal: Nederland (cultuur, sanitair) testen van WC door touwtje.
5. Wc meenemen naar ander werelddeel: India (vergelijking cultuur) testen van wc door touwtje, wc werkt niet
6. Waarom werkt het niet? Zou het wel werken als deze problemen waren opgelost? (Cultuur)
0 notes
Text
Week 4: Presentatie
Op donderdag 1 juni hebben wij onze tussentijdse presentatie gehad die gegeven werd aan Gene Bertrand van Cube design museum. Tijdens deze presentatie hebben wij onze voortgang van de laatste weken laten zien. In de presentatie hebben wij het kort over de analyse gehad en zijn we daarna doorgegaan met onze concepten. Hier hebben wij 4 concepten voorgelegd en gepresenteerd.
Concept 1: #REALTOILETTALK
Dit concept richt zich op de verschillen tussen man en vrouw. Bij deze installatie kunnen de bezoekers samen gaan ontdekken wat de verschillen zijn tussen het toiletgebruik bij mannen en vrouwen, doormiddel van het beantwoorden van vragen. De bezoekers kunnen antwoorden door het omhoog of omlaag doen van de WC bril. Door deze installatie komen mensen achter elkaars toiletmanieren en krijgen ze begrip voor keuzes tussen mannen en vrouwen.
Tumblr media
Concept 2: How (sh)it works
Deze installatie gaat over het hergebruiken van je uitwerpselen en het opwekken van gas. Mensen worden getriggered door een bak met uitwerpselen waarbij ze door middel van een grijper de poep moeten verzamelen. De uitwerpselen moeten daarna in een tank worden gegooid die afgesloten wordt zodat er gas ontstaat. Vervolgens kan de bezoeker op een interactieve tafel de gasleiding van de tank naar de machine maken. De machine maakt van de  ‘poep’ een Cube embleem die de bezoekers als souvenir mee naar huis kunnen nemen. Met deze installatie leert de bezoeker over een nieuwe mogelijkheid om poep te recyclen en deze om te zetten in bruikbare energie. 
Tumblr media
Concept 3: It’s a Shitty World
Bij deze installatie komen de bezoekers te weten wat de verschillen in de hele wereld zijn met betrekking tot toiletgebruik. Op de grond is een grote wereldkaart te zien waarbij elk continent bestaat uit een plaat. De bezoekers wordt een vraag gesteld die ze kunnen beantwoorden door op een bepaalde plaat te gaan staan. Als de bezoeker lang genoeg op de plaat staat krijgt hij feedback doormiddel van licht dat hij dit antwoord gekozen heeft. Ook de antwoorden worden weergegeven door gekleurde lichteffecten; als een continent groen is, dan is dit een goed antwoord. Is de plaat rood of oranje (denk in gradaties), dan is dit probleem niet in dit continent. De bezoekers leren zo over verschillende sanitaire problemen over de hele wereld!
Tumblr media
Concept 4: Poop-portal
Deze installatie bestaat uit een ondersteboven hangende WC-pot. Voordat de bezoekers een kijkje gaan nemen in de WC-pot, kunnen ze op een schermpje naast de installatie hun eigen gepersonaliseerde WC samenstellen. Als ze hiermee klaar zijn kunnen ze hun eigen gebouwde WC zien in een ander werelddeel. De WC-pot wordt letterlijk gebruik als een portaal naar de andere kant van de wereld. De bezoekers leren bij de installatie dat onze westerse WC’s niet zomaar ingezet kunnen worden in andere delen van de wereld om daar de problemen op te lossen. Wat hier werkt, werkt ergens anders niet!
Tumblr media
0 notes