Tumgik
tyrabrdesign · 2 years
Text
TERRA
Tumblr media
Et spill om klima, rollespill og diskusjon.
Terra foregår i klasserommet i grupper på 3 og 3 der elevene sitter på hver sin datamaskin. De får utdelt et land og hver sin rolle. Deretter får de ulike problemstillinger de skal ta stilling til ut fra sin rolle. De får hjelpemidler i form av argumentasjonskort - disse forteller rollens mening om hvordan valgene på problemstillingen kan påvirke landets økonomi, klima og glede.
Vi håper at eleven kan lære å se klima ut fra et individuelt perspektiv, at man forstår hvordan valgene vi tar som enkeltmennesker påvirker vårt land og vår klode.
0 notes
tyrabrdesign · 2 years
Text
Interaktiv læring - Siste uke
Det er en del ting vi har tenkt på under prosjektet som vi fikk for liten tid til å jobbe med.
For eksempel ville vi gjerne ha en samhandling mellom landene (altså de forskjellige gruppene i klassen). Vi ser for oss at fattigere land burde ha muligheten til å spørre rikere land om penger for å sette i gang klimatiltak i sitt land. Og vi har også snakket en del om skogbranner og naturkatastrofer - At land bør ha mulighet til å hjelpe andre land.
Konsekvenser - hvordan fungerer egentlig det? Akkurat nå har spillet ingen andre konsekvenser enn at økonomien, klima, eller glede kan gå til bunn i poeng. Vi har sett for oss at det bør være en rød linje på disse tre skalaene.
Tumblr media
Vi fikk også tips fra Nadia om at vi kunne skrive hva som skjedde med landet på en mer "nyhetsartikkel"-måte. Da dette kanskje er mer spennende og blir mer som en historiefortelling. Jeg tror dette hadde fungert veldig bra, bare synd vi ikke fikk tid til å utvikle dette. Vi har snakket om at da kunne elevene brukt disse tilbakemeldingene til å skrive en historie eller tekst i norsk-faget. Det gjør spillet enda mer tverrfaglig.
Noe vi fikk tilbakemelding om på siste presentasjon er at vi burde gjøre rollene enda mer engasjerende - så elevene lettere kan leve seg inn i rollespillet. Noen kjappe ideer på det er om de får en film om karakteren sin, eller om de får bygge sin egen karakter. Det kunne også enklere vært løst med en mye mer utfyllende profil av rollen.
Noe annet vi burde ha jobbet mer med er svaralternativene. De skulle gjerne ha hatt mulighet til å stemme på flere alternativer, eller fordele en viss mengde prosent mellom de forskjellige. De burde også ha muligheten til å bestemme (eksempel) hvor mange trær de vil plante i forskjellige områder - og da også se hvor mye det påvirker klima, økonomi og glede.
0 notes
tyrabrdesign · 2 years
Text
Interaktiv læring - Siste uke
Spillet
I grupper på 3 og 3 får elevene utdelt et land hver. De sitter på hver sin datamaskin og vi ser for oss at det skjer i en samfunnsfag eller naturfagstime. I dette eksempelet - Brasil. Heretter får elevene utdelt roller, i Brasil finner vi rollene Bonde, Økonom og Klimaforkjemper.
Prototypen viser perspektivet til bonden:
Alle rollene får samme problemstilling. På eksempelet: "20% av regnskogen er borte, du kan plante flere trær, men hvor velger du å gjøre det?"
3 alternativ (Nylige avskogede områder) (soyaareal) (Beiteareal)
Tumblr media Tumblr media Tumblr media
EAlle rollene får forskjellige argumentasjonskort ut fra sin rolle. Dette er for å hjelpe de å komme i gang med diskusjonen - så de sammen kan diskutere og reflektere over hva de burde stemme på.
Deretter stemmer de på sitt valg på sin data.
Tumblr media Tumblr media
Etter valget får de se hvordan det har påvirket landets økonomi, klima og glede. Og hvordan det har gått for deres rolle. Bonden spiller for å høyne landets glede og økonomi, Økonomen spiller for å høyne landets økonomi og klima, og Klimaaktivisten spiller for å høyne landets klima og glede.
Tumblr media Tumblr media
Flere eksempler på land, roller og problemstillinger.
Vi har valgt å fokusere på rollespill da vi så at det fungerte veldig godt på brukertesten. Grunnen for å gi elevene forskjellig informasjon ut i fra hvilken rolle de spiller som er at vi tror dette gjør det lettere og mer spennende å komme i gang med en diskusjon.
Grunnen til at vi har valgt å gi poeng til enkeltpersonen/rollen er at vi tror dette gjør det mer engasjerende og enklere for eleven å kjempe sin kamp. Vi har valgt å gi poeng til landet i form av Klima, Økonomi og Glede fordi vi vil at elevene skal forstå hvordan deres valg som enkeltmennesker påvirker landet og deretter verden.
0 notes
tyrabrdesign · 2 years
Text
Interaktiv læring - Siste uke - Bakgrunn
Prosjektet vårt har endelig fått et navn, nemlig Terra.
Tumblr media
Vi visste tidlig at vi ville lage et spill om bærekraftig utvikling, og nærmere bestemt klima og klima årsaker.
I starten rettet vi vårt prosjekt mot naturfag, men des lenger ut i prosjektet vi kom des mer mot samfunnsfag kom vi også. Nå tror vi det passer både i samfunnsfag, naturfag og muligens religion - Da det er ganske mye etikk og moral man bør ta hensyn til.
Fra faget bærekraftig utvikling har vi valgt å trekke ut: Elevene skal lære at mennesker påvirker klima og miljø, Elevene skal reflektere over og drøfte dilemma, og at fokuset ligger både på individ og samfunnsnivå.
Vi har også tatt en titt på de andre tverrfaglige fagene - Folkehelse og livsmestring OG Demokrati og medmenneskelighet. I disse fagene finner vi også ting som er relevant for vårt prosjekt, nemlig "Elevene skal forstå individet som en del av ulike fellesskap" og "Elevene skal tenke kritisk, innta ulike perspektiver og håndtere meningsbrytning"
Dermed ble vår hypotese:
Tumblr media
Vi har valgt å gå for rollespill som metode fordi vi tror at dette gjør det enklere for elevene å sette seg inn i sin rolle. Det blir enklere å sette seg inn i situasjonen og se problemstillinger fra forskjellige perspektiv.
Vi fikk brukerteste på en 9.klasse. Vi gikk inn i brukertesten om at rollespill på ungdomsskolen var for kleint, og at det ikke ville fungere. Men når vi fikk teste fungerte det kjempe bra. De levde seg inn i rollene sine og viste veldig engasjement.
0 notes
tyrabrdesign · 2 years
Text
Brief 10 Interaktiv læring - uke 3
Hva må vi endre før resultat?
Tumblr media
Vi bør forsterke rollene, for at elevene får enda mer informasjon å gå etter. Dess mer diskusjon, dess mindre trenger spillet å være komplisert.
En prioriteringsliste som viser hvordan vi har tenkt, skal fokuset for spillet være diskusjon eller informasjon eller realistisk?
Kanskje vi bør legge på ulike poeng for hver rolle? At økonomen spiller for høyere økonomi i landet, mens klimaaktivisten spiller for å få poeng i klima. Mulig de også kan få poeng i sin rolle, samtidig som de også spiller for poeng i landet.
Konsekvensene bør også forsterkes. Man kan ikke bare spille for økonomien selv om man spiller som økonom, poengene til landet og hvordan det går med hele verden er også viktig
1 note · View note
tyrabrdesign · 2 years
Text
Brief #10 Interaktiv læring - Uke 3
Denne uka begynte vi med å scope enda mer, vi vet at vi vil fokusere på klima og årsaker til klimaendringer.
Derfor bestemte vi oss for at spillet må ha en disclaimer som sier at det ikke baserer seg på den virkelige verden, og at spillet fokuserer på klima og derfor ikke tar høyde for verdenspolitikk.
Etter mye papirskissing fikk vi begynt på figma.
Tumblr media Tumblr media Tumblr media
Vi var heldige å få teste på en 9.klasse.
De tok konseptet med en gang og var veldig reflekterte.
Hypoteser før test: "Vi tror rollespill vil fremme diskusjon"
"Vi tror poeng på svaralternativ vil gjøre at de lettere vet hva som er riktig og galt svar"
"vi er redde for at spillet vil ta for kort tid og at de ikke diskuterer"
Resultat av test:
Rollespill fremmer definitivt diskusjon. Vi fikk kjørt flere tester, noen problemstillinger der elevene ikke hadde roller og noen der de hadde roller å forholde seg til (bonde, økonom, klimaforkjemper). Diskusjonen fløt mye bedre når de hadde roller! De levde seg inn i det "Jeg som bonde mener..."
I forhold til poeng på svaralternativene la de egentlig ikke merke til det, så vi bestemte oss for å ta det vekk.
Spillet tok veldig kort tid og en i gruppa tok ofte styring for å velge et svaralternativ. Noe som gjorde at ikke alle fikk sagt sin mening, får valget var tatt.
Derfor har vi bestemt oss for at de skal spille på hver sin datamaskin.
Dermed får de også kun informasjon fra sin egen rolle, og diskusjonen blir kanskje mer spennende!
Tumblr media
Fortsatt mange alternativ på hvordan det kan de ut, og hvordan vi kan løse det. Vi skulle gjerne testet spillet igjen med nye spilleregler (kun informasjon fra din rolle, "diskusjonstid" så man ikke kan trykke på et valg før alle har fått sakt sitt)
0 notes
tyrabrdesign · 2 years
Text
Brief #10 Interaktiv læring - uke 2
I løpet av uken har vi også fått litt innsikt gjennom intervju.
Jeg snakket med min lillebror (9.trinn) og min lillesøster (vg.3) og fortalte om ideen vår om spillet.
innspill fra de var:
"alle syns alt er kleint på ungdomsskolen, kanskje litt vanskelig å leve seg inn i roller og si ting man egentlig ikke mener selv"
"Morsomt og interessant spill, jeg tror det hadde vært gøy. Men det må virke realistisk"
"Pass på så det ikke blir for komplisert, for da er det mange som ikke gidder å engasjere seg"
Vi fikk også brukertester papirmodellen på noen grupper i klassen.
Tumblr media
Tilbakemeldingene vi fikk:
- vanskelige problemstillinger, føler ikke vi har nok kunnskap til å mene så mye/vite hva som er rett valg.
- Vi trenger advarsler om konsekvenser av valgene våre. Kanskje man kan ha en preview?
- vanskelig å leve seg inn i rollene, man glemmer litt at man skal ha det synspunktet. Mer opptatt av å bare gjøre det beste for alle!
Etter fremlegg på onsdag fikk vi tilbakemeldinger om at vi er nødt til å forenkle det litt.
Vi må bestemme oss for hva vi vil - om vi vil legge til rette for mest mulig informasjon og kunnskapsbygging eller diskusjon og refleksjon i gruppa.
Hvordan skal spillet slutte og hvor realistisk skal det være. Vi kan ikke ha med for mye verdenspolitikk - da tror vi det blir alt for komplisert og at det setter for mange grenser for hva man kan få til i spillet. Men blir det da for lite realistisk om man ikke tar med alle aspekter?
Det vi vet er at vi i alle fall er nødt til å forenkle!
0 notes
tyrabrdesign · 2 years
Text
Brief #10 Interaktiv læring - uke 2
Fra forrige ukes 10 ideer, valgte vi å kombinere to ideer til et konsept.
Tumblr media Tumblr media
Vi har gjort mye research på hvilke emner og temaet de tar opp i naturfag (i sammenheng med klima) i løpet av ungdomsskolen.
Tumblr media
Vi ser for oss at på 9.trinn har de et 3ukers langt prosjekt om bærekraft der de lærer om forskjellige tema i forskjellige fag.
Ideen om spillet er at de blir delt inn i grupper på 3 og 3. Hver gruppe får utdelt et land de spiller som. I dette eksempelet: Brasil. Vi hadde også tenkt at hver person i gruppa får utdelt en rolle vær. Som for eksempel bone, økonom og klimaforkjemper. Dette fordi vi syns det er viktig at elevene ser problemstillinger fra forskjellige perspektiv, og ikke bare sitt eget.
Hver land starter med forskjellige poeng i kategoriene økonomi, klima og folke trivsel. Brasil starter med en ok økonomi, ganske dårlig på klima og litt under midten på folke trivsel.
I spillet får gruppen ulike problemstillinger som omhandler landet deres.
EKSEMPEL
Tumblr media
Hvis de trykker på ett av alternativene får de opp mer informasjon om hvordan dette vil påvirke landet fremover. Og hvordan det vil påvirke resultatet på økonomi, klima og folke trivsel.
om de hadde trykket på "Soya åker" eller "Beite areal" vil dette gå negativt ut over økonomien, og folke trivselen vil også synke - på grunn av at man tar bort arbeidsplasser og menneskers inntektskilde. Velger man "i nylige avskogede områder" påvirker det ikke økonomien i like stor grad, men det vil ta lengre tid for trærne å gro, da det er dårligere vekstforhold - dermed færre poeng i klima.
Allerede nå begynner spillet å bli ganske komplisert. Vi hadde også tenkt at man kan handle med andre land, og hjelpe andre land som ikke har like godt ressurs utgangspunkt. Og å legge inn ekstremvær og konsekvenser som skogbrann og orkan.
Dette er vi nødt til å tenke nøye gjennom for at spillet ikke skal bli for komplisert.
0 notes
tyrabrdesign · 2 years
Text
Brief 10 Interaktiv læring - uke 2
Vi startet denne uken med å revurdere scopet vårt.
Etter mye frem og tilbake bestemte vi oss for å bytte fra 5-7 klasse til 8-10. trinn. Mer bestemt 9.trinn. Vi gjorde dette valget på bakgrunn av forskjellige ting, for eksempel på barneskolen lærer de mest om norge og norden, ikke så mye verden. Vi har sett for oss et spill der fokuset ligger på hele verden, eller i alle fall forskjellige land. Bærekraft og klima er også enormt store tema så vi tror det er lettere å jobbe med 9.trinn da de har litt mer kunnskap og refleksjonsevne.
Vi har også bestemt oss for å fokusere på naturfag og årsaker til klimaendringer.
Tumblr media
Vi prøve også å spesifisere hypotesen mer, men forsto etter gjennomgang at vi er nødt til å spesifisere den mye mer! dess mer spesifikk, dess enklere for oss selv.
0 notes
tyrabrdesign · 2 years
Text
Bries 10 Interaktiv læring - uke 1
Etter idémyldring på mandag og tirsdag var vi klare for tegne ut ideer.
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
Skissene er ideer til forskjellige spill med forskjellige tematikk innenfor bærekraftig utvikling. Blant annet søppel i havet, utrydningstruede dyr, fornybar energi og globale miljøutfordringer.
HYPOTESE: Vi vil gjennom spill lære barn på mellomtrinnet om viktigheten av en bærekraftig utvikling. Eleven skal få kunnskap om problemstillinger både på personlig og globalt nivå gjennom tverrfaglighet.
Denne hypotesen er midlertidig og vi er klar over at den foreløpig er veldig bred. Til neste uke er vi nødt til å spisse den ytterligere.
Vi tenker at veien videre er å finne ut hvilket nivå elever i mellomtrinnet egentlig er på, hva er for lett og hva blir for komplisert?
Vi vil også forstå hvordan vi kan få elementene fra spillet til å faktisk implementere i elevenes hverdag/kunnskap. At de ikke bare spiller spillet for å spille, ikke bare snekker koden i spillet. Men at de faktisk lærer noe av det.
På fredag etter gjennomgang fikk vi tilbakemeldinger om at vi burde spisse det inn mot et scenario og helst også et fag. Dette skal vi definitivt se på på mandag!
0 notes
tyrabrdesign · 3 years
Text
Brief 10 interaktiv læring- Uke 1
Interaktive læringsressurser i samarbeid med Gyldendal Forlag.
I løpet av de 2 siste dagene har vi kommet godt i gang med prosjektet.
Scope: Tverrfaglig læring, med fokus på bærekraftig utvikling. Mellomtrinnet (5.-7. klasse), Gruppe eller individuelt arbeid.
På mandag fant vi ut at vi ville lage noe for elevene, og med en gang syns vi tverrfaglig tema hørtes spennende og utfordrende ut. Derfor valgte vi å ta utgangspunkt i det.
I dag (tirsdag) har vi gjort mye research på hva som står i læreplanen om tverrfaglig læring i de forskjellige fagene. Disse kompetansemålene er veldig brede og kan brekkes ned på mange forskjellige måter. Vi har ikke helt bestemt oss enda for hvilket fag vi vil ta mest utgangspunkt i, men siden vi også hat valgt tverrfaglighet er vi usikker på om vi blir nødt til å begrense oss til et fag eller om vi kan klare å knytte flere fag til vår løsning.
Gruppa var fort gira på å lage et spill, både fordi vi alle har god erfaring med læring fra spill og fordi det virker engasjerende og spennende å designe det. Vi har sett på mange spill om omhandler miljø og bærekraft, men de aller fleste er ganske kompliserte og kanskje for vanskelig for en 5.-7. klassing.
Etter dagen i dag sitter vi igjen med mange ideer som vi senere skal tegne ut.
Tumblr media Tumblr media
screenshot fra Miro
1 note · View note
tyrabrdesign · 3 years
Text
Brief 9 API - Final
SNART JUL I OSLO KOMMUNE
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
Api fra Oslo Kommune ga oss informasjon om når og hvor de skulle pynte til jul!
Tumblr media Tumblr media
Vi bestemte oss for å visualisere det søtt og hyggelig. Det skal være en påminnelse for alle at det snart er jul. Dette skaper julestemning og desemberhygge. <3 Kan også virke som en påminnelse til å kjøpe julegaver eller komme seg ned til sentrum for å se på de fine julelysene.
Vi ser for oss at bildene skal vises på skjermer på offentlige bygg eller på en ipad hjemme.
1 note · View note
tyrabrdesign · 3 years
Text
Brief 9 API - Prosess
I denne oppgaven skulle vi finne en API fra et nettsted, bruke informasjonen og fremstille den på en annen måte.
Jeg var på gruppe med Ingvild og Frida. Vi fant en API fra Oslo kommune som omhandlet arbeid i gata. Her inne la vi spesielt merke til arbeid med pynting i gatene til jul og valgte å ta utgangspunkt i dette :)
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
0 notes
tyrabrdesign · 3 years
Text
Brief #8 - Resultat
SCROLL YOUR WAY THROUGH THE GALAXY
En nettside som lar deg utforske verdensrommet og de forskjellige galaksene gjennom å scrolle jorden gjennom sorte hull.
Link:
https://scrollyourwaythroughthegalaxy.netlify.app/
0 notes
tyrabrdesign · 3 years
Text
Brief #8 - tell us something interesting about space
Jeg har ikke jobbet med HTML eller CSS før så dette var en spennende uke - mange oppturer og nedturer!
Etter en del google search og tenking kom jeg frem til at jeg ville lage en nettside om sorte hull. Men at det ikke skulle være en faktabasert informasjonsside men heller en opplevelse av å møte et sort hull og hvordan jeg i oppveksten tenkte at de fungerte.
Dermed kom siden "scroll your way through the galaxy". der man styrer jordkloden (med scroll) gjennom sorte hull - som fører deg ned i en nye galakse.
Dette var spennende og mye lettere sagt enn gjort. Det å sette inn jordkloden, bakgrunnen og den første galaksen var enkelt nok. Men å få galakse 1 til å bytte til galakse 2 når jorda gikk gjennom det sorte hullet bød på mye hodebry.
Etter mye testing, googling og frustrasjon fikk jeg endelig til det :)
Tumblr media Tumblr media
Her ser du et lite utdrag fra kodingen på HTML og CSS.
Tumblr media
0 notes
tyrabrdesign · 3 years
Video
Brief #7 Demonstrasjon av prototypen
En kort video av hvordan det vil se ut for brukeren som redigerer konserten Live.
1 note · View note
tyrabrdesign · 3 years
Text
ViEr.Live/uke 3 RESULT
ViEr.VJ - et live redigeringsprogram
Tanken er at ViEr.VJ er en del av den allerede eksiterende nettsiden til ViEr.Live
Det å produsere en live stream er både dyrt og tidkrevende, mange up and comming band har ikke økonomien til dette. I følge dansens hus var det også ekstremt tidkrevende, da koreograf, regissør og produksjonen skal bli enige om et resultat. Derfor har vi kommet opp med ViEr.VJ
Tumblr media
OTHERS
Når man går inn på et arrangement kommer man inn til “Others” - her kan man se den live editen som er mest sett akkurat nå, man kan se live edits fra de du følger og man kan se live edits anbefalt for deg.
Dette er den sosiale delen av konseptet og for de som bare vil følge med på arrangementet.
Vi ser for oss at noen vil bli virkelig flinke i ViEr.VJ - dette kan også føre til at artister tar kontakt med en editor for samarbeid med en stream!
Tumblr media
BASIC
Her kan man enkelt bytte mellom kameravinkler - denne siden kan også fungere som app. Dette er for nybegynnere eller for folk som bare vil følge med på noe spesifikt.
Tumblr media
BEAST 
Beast mode er mer avansert. Her kan man skifte kameravinkler, legge inn egne klipp og redigere de. Man kan legge inn overganger, tekst og effekter og flere skjermer. 
PROTOTYPE: https://xd.adobe.com/view/799c6edd-be33-433c-a217-b4b5060a5fb7-2ccf/
0 notes