Tumgik
Tot welke leeftijd heeft het zin je verstandskies te laten trekken?
Verstandskies trekken?....
Een verstandskies trekken: bij Niv Dent weten we dat op vroegere of latere leeftijd bijna iedereen er mee te maken krijgt. De kiezen komen door en worden soms getrokken. Maar wat is een verstandskies nu eigenlijk? En hoe komen deze kiezen aan die toch wel wat bijzondere naam? En tot welke leeftijd heeft het zin om een verstandskies te trekken? Niv Dent zet een en ander voor u op een rij.
Verstandskiezen: wordt u er echt slimmer van?
Verstandskiezen hebben hun bijzondere naam te danken aan het moment waarop ze doorkomen. Na het wisselen van het melkgebit bij kinderen komen op latere leeftijd de verstandskiezen door. Op deze leeftijd zijn de meeste mensen inmiddels ouder en wijzer dan een kind, vandaar de naam “verstandskies” https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/verstandskies. In het Engels ook wel ‘wisdom tooth’ genoemd. Maar of u er echt slimmer van wordt? Dat blijft de vraag...
Ontstoken verstandskiezen
Bij de meeste mensen breken de verstandskiezen door tussen het 17e en 25e levensjaar.  De verstandskiezen groeien helemaal achterin de mond, achter de achterste kiezen. Niet iedereen krijgt 4 verstandskiezen en sommige mensen krijgen helemaal geen verstandskiezen. De verstandskiezen zitten vaak op een moeilijk bereikbare plaats in de mond. Hierdoor is het lastig om de kiezen goed en grondig te reinigen bij het tanden poetsen waardoor ze gemakkelijk kunnen ontsteken. Door de beperkte ruimte achterin de kaak komen de kiezen soms niet goed door waardoor ze gedeeltelijk onder het tandvlees blijven zitten. Als het tandvlees dan onvoldoende gereinigd wordt kunnen voedselresten ontstekingen veroorzaken.
Een ontstoken verstandskies kan zeer pijnlijk zijn. Het tandvlees om de kies heen kan ook ontstoken raken, wat extra pijnlijk is. Regelmatige controle van de verstandskiezen is dus geen overbodige luxe. Bij Niv Dent bent u daarvoor aan het juiste adres.
Op welke leeftijd verstandskiezen laten trekken bij Niv Dent?
Zodra verstandskiezen zorgen voor pijn en ongemak, dan is het tijd om de kiezen te laten trekken. Dat kan bij Niv Dent op een comfortabele wijze. De kiezen moeten goed doorgebroken zijn om ze succesvol te kunnen trekken. De beste leeftijd hiervoor is voor het 25e levensjaar. Op deze leeftijd verloopt het herstel van het kaakbot rondom de verstandskies het snelst en bovendien herstelt het tandvlees aan de achterkant van de kies naast de verstandskies dan beter. Niv Dent maakt bij deze ingreep gebruik van lachgas waardoor u beter kunt ontspannen en de verdoving beter werkt. Het trekken van de verstandskiezen  wordt zo een pijnloze gebeurtenis.
Verstandskiezen laten trekken op latere leeftijd
Voor de 25-jarige leeftijd kunnen de verstandskiezen nog diep verborgen zitten in de kaak waardoor ze niet getrokken kunnen worden. Na het 25e levensjaar verloopt het herstel van het kaakbot en tandvlees echter langzamer. Verstandskiezen kunnen nog steeds verwijderd worden maar de kans op complicaties is wat groter en het herstel zal over het algemeen langzamer verlopen. Als de verstandskies ernstige problemen veroorzaakt of niet goed doorkomt, dan kan het nodig zijn dat de tand wordt verwijderd door een kaakchirurg.
Werkwijze Niv Dent in Halfweg
Het verwijderen van verstandskiezen is voor sommige mensen een beangstigende gebeurtenis. Niv Dent heeft veel ervaring met het trekken van verstandskiezen en weet als geen ander hoe dit zo pijnloos mogelijk kan plaatsvinden. De hele procedure wordt vooraf met u besproken zodat u weet wat er gaat gebeuren en welke handelingen er uitgevoerd worden. De manier van verdoven  wordt met u besproken en afgestemd op uw behoefte. Door het gebruik van lachgas in combinatie met aanvullende verdoving hoeft het trekken van verstandskiezen bij Niv Dent geen pijnlijke, vervelende of angstige gebeurtenis te zijn.
0 notes
Video over Angst bij de Tandarts bij RTL4
0 notes
Alles over trekken, opereren, napijn & nazorg
Tanden lijken van buiten dode materie, maar van binnen zijn ze springlevend en voorzien van zenuwen. Dat tandartsbehandelingen pijnlijk kunnen zijn, is daarom te verwachten. Van alle pijnlijke behandelingen is het trekken van een verstandskies de meest beruchte. Waarom?
Twee soorten ingrepen
Om te beginnen omdat er twee verschillende behandelingen door elkaar gehaald worden. Een  verstandskies kan door de eigen tandarts getrokken worden als hij helemaal doorgebroken is. Omdat de verstandskies moeilijk te bereiken is, wordt hij vaak niet goed schoon gehouden en ontstaan er cariës en ontstekingen, de reden om een volledig  doorgebroken verstandskies toch te verwijderen
Is de verstandskies geheel niet of gedeeltelijk doorgebroken (geïmpacteerd), dan wordt de kies operatief verwijderd. Zeer weinig tandartsen doen dit zelf, een verwijzing naar de kaakchirurg is de normale gang van zaken.
In de meeste gevallen gaat het om een operatieve verwijdering van zo’n geïmpacteerde kies die door ruimtegebrek niet kan doorbreken, of die door ruimtegebrek in een verkeerde richting doorgebroken en vastgelopen is. Een geïmpacteerde kies duwt namelijk de aangrenzende kies van zijn plek, waarbij een holte ontstaat die geïnfecteerd kan raken. Kaakinfecties moet je niet onderschatten, ze ondermijnen de algehele gezondheid.
Trekken
Het trekken van een kies bij de tandarts is in wezen niet anders dan het trekken van een andere kies, maar het is wel lastig dat de kies helemaal achterin kaak zit. Daar is moeilijk bij te komen, wat de ingreep moeilijker en vervelender maakt.
Lokale anesthesie, de verdovende prikken in je kaak, is voldoende als verdoving.  Vind je deze prikken te pijnlijk, dan kan je je tandvlees laten verdoven mbv een gel die kortstondig het tandvlees verdooft.
Is iemand heel erg bang voor het trekken van de (verstandskies) dan is lachgas een optie. Dit gas onderdrukt angstige gevoelens voor de duur van de behandeling. De patiënt staat daardoor het toedienen van de lokale verdoving toe en werkt ook beter mee aan de behandeling, waardoor de ingreep vlotter verloopt. Lachgas is snel uitgewerkt, zeker als na de behandeling extra zuurstof wordt gegeven.
Opereren
Een operatieve verwijdering wordt ook gedaan met lokale anesthesie, de wond is echter groter omdat de chirurg in het tandvlees moet snijden om de kies bloot te leggen. Daardoor is de kans op napijn en bloedingen groter. Je lichaam heeft bovendien meer tijd en energie nodig voor herstel dan na het trekken van een kies. Daarom geven (tand)artsen er de voorkeur aan om verstandskiezen die waarschijnlijk problematisch worden, voor iemands 25e levensjaar te verwijderen: het lichaam, de wond,  herstelt dan het snelst.
Na de behandeling
Bloedingen
Kort na de behandeling kunnen er nog bloedingen optreden. Deze zijn te stelpen door een opgevouwen gaasje of desnoods de knoop van een schone zakdoek tegen de wond aan te drukken en vervolgens de mond stijf dicht te klemmen gedurende een half uur. Door de constante druk op de wond stopt de bloeding. Als de bloeding na die tijd nog niet gestopt is, is het raadzaam om  contact op te nemen met de tandarts of kaakchirurg
Zwelling en koorts
Het lichaam reageert op het verwijderen van de verstandskies als op een verwonding: een keten van afweerreacties vindt plaats rond de wond, waardoor hij zwelt en pijnlijk wordt. De piek wordt bereikt rond 36 uur na de behandeling, en neemt na 60 uur na de behandeling weer af.
In die periode treedt ook een temperatuursverhoging rond de wond of zelfs door het hele lichaam.  De koorts mag echter niet hoger worden dan 39,5 °C.
Om de zwelling en de pijn die erdoor ontstaat, te minimaliseren, kun je ijs of een ijscompres tegen je wang houden. Doe dit bij voorkeur 30 minuten zonder onderbreking.
Napijn
De  beste pijnstillers tegen de napijn zijn die met paracetamol. De eerste dosis kan je het beste nemen voordat de lokale verdoving van de tandarts is uitgewerkt. Overschrijdt nooit de voorgeschreven dosis.
Gebruik in elk geval geen salicylaten (met salicylzuur als werkzame stof) zoals aspirines, want deze maken het bloed dun, waardoor er meer bloedingen kunnen optreden. 
Nazorg
De tandarts of kaakchirurg zullen ook instructies en misschien middelen meegeven voor het verzorgen van de wond.
Wordt koorts 39,5 °C of hoger, is de pijn nog sterk na 10 dagen of treden er nog lang bloedingen op, neem dan contact op met de behandelaar.
Evolutionaire achtergrond
Dat de verstandskiezen bij 80% van de mensen verwijderd moeten worden omdat ze niet goed doorkomen, of de andere kiezen van hun plek duwen, ligt aan de evolutie die de mens heeft ondergaan. Terwijl door de tijd heen onze schedel kleiner werd, nam de omvang van onze hersenen toe. Om deze in de kleiner wordende schedel te passen, kreeg de kaak een andere plek en een andere vorm. Hij werd kleiner waardoor er te weinig ruimte overbleef voor de kiezen die als laatste, in de puberteit, doorbreken: de verstandskiezen.
De verstandskies heet zo, omdat hij pas te voorschijn komt als je ouder en hopelijk ook wijzer bent. Toch wrang dan, dat juist de verstandskies door onze toenemende hersenmassa voor problemen zorgt. 
Agenesie is het niet ontwikkelen van een lichaamsdeel. Het komt ook bij verstandskiezen voor. Vaak wordt dit laatste uitgelegd als een evolutionaire trend “omdat de kies overbodig is geworden, verdwijnt hij”.  Het is echter de vraag of dit een evolutionaire trend is of  dat agenesie altijd bestaan heeft, ook bij de jagende voorouder. Want agenesie van andere organen komt ook voor en dan gaat het echt niet altijd om “overbodige” organen. 
Waarom agenesie geen evolutionaire trend is. 
Evolutie werkt alleen als van twee verschillende ‘leefvormen’ de éne meer kans op overleven en daardoor op meer nakomelingen biedt, dan de andere vorm.  Laten we de evolutie van de hersenen als voorbeeld nemen.
Meer hersenen betekent niet per se een hoger IQ  maar  betere waarneming en betere coördinatie ofwel samenwerking van bijvoorbeeld ogen en handen of voeten.  In een primitieve samenleving, waarbij mensen voor een groot deel afhankelijk waren van de jachtopbrengst, boden meer hersenen een grotere kans op overleving en daardoor meer nakomelingen. Er stond zogezegd “selectieve druk” (natuurlijke selectie) achter de ontwikkeling van de hersenen en de verandering van de schedel.
Mensen van nu, die hun verstandskiezen nog hebben of ze hebben laten trekken, zijn even succesvol in overleven en voortplanten als mensen met ‘agenesie’. Agenesie biedt dus geen voordeel en er vindt geen natuurlijke selectie plaats ten gunste van dit kenmerk.
De komende generaties zullen er nog veel verstandskiezen verwijderd moeten worden.
*Dit blog vertegenwoordigt niet onze eigen mening maar reflecteert puur de mening van de bijdragers. Dit blog is Geen vervanging voor medische & tandheelkundige zorg van specialisten. Ga voor een specialist in verstandskies trekken en pijn naar de website van NivDent te Halfweg.
0 notes