yannickrooseleers
yannickrooseleers
Portfolio's
30 posts
Don't wanna be here? Send us removal request.
yannickrooseleers · 4 years ago
Text
Blended learning: Rollen
- Leerkracht (vakdeskundige)/manager: De hoofdtaak van de leerkracht is kennis overdragen. Bij blended learning gaat het niet enkel over kennisoverdracht naar de leerlingen, maar ook naar collega-leerkrachten. De leerkracht ‘managet’ of (bege)leidt de manier waarop de kennisoverdracht gebeurt naar de leerlingen toe. Daarnaast kan de leerkracht beroep doen op de kennis van collega’s om de onderwijspraktijken te verbeteren. Er is sprake van een wisselwerking tussen de collega-leerkrachten.
  - Coördinator/organisator: De leerkracht neemt de rol van coördinator en organisator op. De leerkracht organiseert de verschillende lessen/lesmomenten en coördineert de leerlingen. De leerkracht organiseert en coördineert de verschillende leerpaden van de leerlingen.
- Controller: De leerkracht heeft ook de taak de verschillende leerpaden en -taken van de leerlingen te controleren en bij te sturen waar nodig.
- Begeleider/coach/mentor: Wanneer leerlingen moeilijkheden ondervinden, gaat de leerkracht samen met de leerling op zoek naar een manier om deze moeilijkheid weg te werken. De leerkracht is hier een begeleider/coach/mentor. Er wordt gedifferentieerd en geremedieerd om zo de vooropgestelde doelen te bereiken. Daarbij gaat de leerkracht feedback, feed-up en feed forward formuleren opdat de leerling kan groeien. Daarnaast zullen ook het schoolteam en de ouders begeleid en gecoacht moeten worden om blended learning te doen slagen.
- Integrator: Er zijn reeds heel wat materialen op de markt (schema’s, instructievormen, handleidingen, gegevens, aanpakken, etc.). Hij kan deze raadplegen en integreren in de onderwijspraktijk. Hiervoor zal de leerkracht verschillende dingen moeten combineren. Daarbij zal hij dingen moeten codificeren of vastleggen in de vorm van schema’s, audiofragmenten, presentaties, etc.
  - Onderzoeker en ontwikkelaar: Naast het verzamelen van materialen, gaat de leerkracht ook zelf materialen ontwikkelen. Dit kan gaan om fysieke materialen alsook online materialen. Beide materialen moet hij ontwerpen, uitproberen en verfijnen. Hij gaat hierbij kijken of het voor de voorziene materialen voor een lesonderwerp geschikt zijn en noteert hierbij zijn bevindingen. Wanneer hij online materialen voorziet, maakt hij ook gebruik van tools. Hij gaat deze ook evalueren op volgende punten: sterktes, zwaktes, beperkingen en geschiktheid.
0 notes
yannickrooseleers · 5 years ago
Text
Stage 1ste leerjaar
Bij aanvang de stage in het 1ste leerjaar, was ik nogal angstig. Ik was bang dat ik de leerlingen op een foutieve wijze de leerstof ging aanbrengen, waardoor hun schoolloopbaan door mij verpest zou zijn. Ik keek in het begin niet uit naar deze stage.
Wanneer ik mijn klas voor de eerste keer zag en de leerlingen ontmoette, sloeg dit helemaal om. Ik werd verliefd om het eerste leerjaar. 
We moesten voor deze stage een thema uitwerken. Ik had heel wat ideeën. Ik besloot een brainstorm met de kinderen te houden waaruit het thema de toverschool kwam.
Ik ging vervolgens op zoek naar een rode draad om het thema op te bouwen. Hiervoor heb ik me gebaseerd op de Harry Potter verhaallijn. 
Hierdoor kwamen 4 themablokken tot stand: welkom op de toverschool, hocus pocus, de huisdieren van tovenaars en heksen, diploma-uitreiking.
Ik heb tijdens deze stage heel wat verschillende werkvormen uitgeprobeerd om het zo leuk mogelijk te maken voor de leerlingen en mezelf. Daarbij heb ik me gebaseerd op het werkvormenboek en mijn mentor. 
Ik heb hieruit geleerd dat er heel wat werkvormen zijn die goed werken wanneer deze goed georganiseerd zijn en duidelijk uitgelegd. Tijdens deze stage heb ik ook ingezet op differentiatie. Dit was voor mij een werkpunt.
Naar de volgende stage toe, wil graag nog meer inzetten op deze differentiatie.
0 notes
yannickrooseleers · 5 years ago
Text
De coronastage: stage thema en zorg
Tumblr media
De eerste keer een stage voorbereiden midden in een pandemie. Het was voor iedereen een vreemde ongeziene periode. ALLES EN IEDEREEN IN LOCKDOWN! Winkels sloten de deuren, mensen bleven thuis, thuiswerk werk werd gepromoot. Scholen sloten en leerlingen bleven thuis. De overheid raadde aan om de leerlingen te onderwijzen via pre-teaching. Een poos later kregen we het verdict te horen dat de scholen weer openden.
We konden uiteindelijke toch stage lopen. We kregen  verschillende lesonderwerpen.Deze kregen we een week voor de echte stage. We moesten de dagtaken voor de leerlingen die niet naar school konden komen voorbereiden. Deze dagtaken werden onder Jolein en ikzelf verdeeld zodat we van elk vak toch een paar lessen hadden gemaakt. 
Deze werden tekens tijdens het weekend voordien doorgestuurd zodat de leerkrachten de dagtaken per dag kon voorzien. Deze verschenen dan op de schoolwebsite waarop de leerlingen de taken konden raadplegen. Deze dagtaken moesten door de leerlingen gemaakt worden. We kregen hiervan ook meteen de resultaten van.  Waar ik hierop in het vervolg meer ga op letten, zijn schrijffouten. Door de hoeveelheid taken die moesten gemaakt worden, slopen er af en toe wat schrijffouten in. Hierop ga ik laten in het vervolg meer aandacht aan spenderen om deze eruit te halen. Ik heb hierbij ook geleerd dat er onnoemelijk veel filmpjes en schema’s bestaan waarop de leerstof duidelijk en visueel wordt uitgelegd. Dit ga ik later zeker in de klaspraktijk gebruiken als vorm van differentiatie;
Na enkele dagen kregen we te horen dat de mentoren ons voor de klas wouden zien. Ik mocht op een van de lessen observeren en de dag daarop mocht ik diezelfde lessen zelf onderwijzen. Ik probeerde deze zo goed na te bootsen om deze te kunnen geven.
De week daaop kregen we de opdracht om weer lessen te geven. Hier was dus al meer tijd om deze voor te bereiden. Er werden verschillende lessen voorbereid: Nederlands spelling en schrijven, les Frans en Ruimte. Deze lessen werden met verschillende powerpoints en materiaal onderwezen.
Deze lessen verliepen anders dan voorzien. Alles werd klassikaal onderwezen en het waren kleinere groepen waaraan de lessen werden gegeven. Door de kleinere groepen en omdat de lessen telkens 4 keer moesten onderwezen worden, kon ik de lessen aanpassen en verbeteren indien dit nodig was. Je ziet wat werkt en waar je eventueel dingen kunt aanpassen. Wanneer je dit dan een volgende keer oefent en ziet dat die beter gaat, weet je zeker dat de verandering gewerkt heeft.
Deze stage zorge er ook voor dat je rustiger kon werken omdat je gebonden was aan de lessen die je moest geven. Je kon niet met andere lessen beginnen omdat de andere groepen dan achter zouden lopen. Hierdoor ben je gebonden aan de lessen en is er ook minder stress bij komen kijken dan bij een gewone stage waarbij je, als je te snel klaar bent, en andere les start. 
Wanneer ik op de stage terugkijk, vond ik dat deze redelijk goed verlopen is. Ik heb geleerd hoe je online lessen moet voorbereiden en dat  dit ook een van de toekomstmogelijkheden is. Je kan testen online geven, je kan leerlingen die ziek zijn op deze manier effeciënter en sneller begeleiden. Je hoeft niet te wachten totdat ze terug op school zijn. Ondanks het weinig zien van de leerlingen en het geven van enkele lessen, denk ik dat ik het beste uit de situatie heb proberen halen. Ik probeerde zo goed mogelijke contacten te hebben met de leerlingen, ik probeerde de leerinhouden op een gepaste wijze over te brengen in deze bizarre tijden.
Wat deed ik goed deze stage:
- contact met de leerlingen
- flexibel zijn.
- tijdig afhebben van de lessen.
- aan afspraken houden.
- betere leerinhouden selecteren (kan nog altijd beter)
Waarin zou/wil ik nog groeien:
- online bronnen raadplegen om te differentiëren. 
- meer differentiëren in het echte leven. (ook met online bronnen)
- mijn gedrag beter aanpassen aan de graden.
- trager spreken + meer Algemeen Nederlands.
0 notes
yannickrooseleers · 5 years ago
Text
Gedifferentieerde stage
Wanneer ik terugkijk naar de gedifferentieerde stage, vind ik dat deze aardig gelukt is. Vooraleer ik de stage zelf bespreek, ga ik even kort toelichten hoe dat we toch de uiteindelijke stage gekomen zijn. 
We moesten voor de stage een thema uitwerken (bij ons was dit ‘verkeer’). Wanneer ik het thema te horen kreeg, had ik niet zoveel inspiratie, maar het is ons uiteindelijk gelukt om een thema uit te werken. 
Hoe dichter de stage kwam, hoe meer stress ik ervoer. Ik had vooraf geen zin om aan de stage te beginnen, vooral door de 3de graad.
Toen was het zover! De stage begint. De eerste keer een derde graad, een eerste keer hoekenwerk, een eerste keer klasoverschrijdend werken, etc. Een heel gedoe. 
Al vanaf het moment dat ik in contact kwam met de klas, kon ik mezelf geruststellen. Ik vond het zeer aangenaam om voor een 3de graad te staan, ondanks de angst die ik ervoor had. 
Het was een redelijk rumoerige klas, die heel wat discipline nodig had. Hierdoor heb ik dus af en toe mijn stem moet verheffen om boven hun lawaai uit te komen om ze stil te krijgen. 
We moesten dan ook onze lessen geven. Ik opteerde hiervoor voor zelfstandig werk. Het verbaasde me dat ze het merendeel van de oefeningen foutloos ten einde brachten. Ik ben dus tot de conclusie gekomen dan een hogere graad, niet per se instructies nodig heeft om een oefening te maken. Enkel een duidelijk voorbeeld/ theorie helpt hun bij het maken van de oefeningen.  
Bij de thema-uitwerking zijn we flexibel moeten omspringen. We hebben de laatste dag gekozen om ze aan de presentatie verder te laten werken, zodat ze nog extra tijd kregen om deze af te werken.  Voor het thema hebben we de klas klasoverschrijdend laten werken.
Met 3 voor een klas staan, was ook iets nieuws. Ik vond het heel aangenaam om met zoveel voor een klas te staan. Ze konden mee de leerlingen begeleiden of inspringen wanneer er is niet duidelijk was. Een hele leuke ervaring dus.
Voor het hoekenwerk, hier had ik veel stress voor. Twee luide klassen bijeen. Dat is toch om miserie vragen, zeker! Neen, integendeel, duidelijke instructies en afspraken zorgde voor een vlot verloop van de hele hoekenopdracht.
PS: Ik vond de groep waarmee ik moest samenwerken TOP!
0 notes
yannickrooseleers · 6 years ago
Text
LEERPAD 2de jaar voor gedifferentieerde stage.
Wat kan er beter:
- betere leerinhouden selecteren ( leeftijdsgeschikter, duidelijker of meer uitschrijven, meer naar de doelen kijken en hierbij duidelijker uitschrijven hoe ze dit bedoelen (vooral bij persoonsgebonden doelen of doelen waarbij vaardigheden (zoals luisteren) worden geoefend) 
- beter thematisch werken (geschikt aan de leeftijd) ==> moeite met aanpassen naar niveau van de leerlingen (meer rekening houden met hetgeen leerlingen moeten kennen en kunnen (leeftijdsgebonden), meer werken aan zelfregulerend vermogen (zelf dingen laten onderzoeken ==> niet enkel leerkrachtgericht werken), meer uit de leerlingen laten komen, meer samenhang zoeken binnen het thematische verloop, meer aandacht schenken aan vakoverschrijdende doelen/leerinhouden, meer materialen voorzien voor een beter inlevingsvermogen, ...
- organisatorisch sterker zijn (ordelijker zijn)
Wat ik goed kan:
- met leerlingen omgaan.
- oog hebben voor de leerlingen
- onnozel (buiten mijn confortzone) doen met de leerlingen
- leerlingen motiveren
- leerlingen zich op hun gemak laten voelen.
0 notes
yannickrooseleers · 6 years ago
Video
tumblr
2. Aan het woord (Scène: fantaseren) (strechtzone)       drama/media
Deze opdracht bevindt zich in mijn strechtzone omdat ik hier aan het woord kom, wat ik niet leuk vind, maar niet in de paniekzone omdat ik niet in beeld kom. Maar ik vond het ook wel leuk om te maken.
Over deze opdracht heb ik lang moeten nadenken. Ik moest nadenken over welk filmpje ik wou nemen, welke tekst ik er zou overplakken, etc. Ik heb dan uiteindelijk dit filmpje genomen. Na het selecteren van het filmpje, duurde het toch nog even vooraleer ik de tekst had bedacht. Ik heb gekozen voor een ontwerp in het filmpje dat me nauw aan het hart ligt: eten (en zeker pizza). De verder uitgewerkte versie van tekst, hebt ik bedacht na een discussie met vrienden. Sommigen van hen eten graag een pizza hawai, anderen verachten dit.
Ik downloadde het videobestand en kwam tot de constatatie dat het wanneer ik het geluid wou verwijderen dat ik het hele stuk moest wegdoen en niet bepaalde geluiden kon laten staan. Ik heb dus ook de geluiden (met het hammer kloppen, applaus, etc.) moeten nadoen of een geluidsfragment voor moeten downloaden. (Nadien heb ik wel gevonden hoe ik geluid kon knippen, maar toen was de video al geconverteerd en was ik tevreden met het resultaat.)==> het duurde dan ook even vooaleer ik doorhad hoe het systeem functioneerde. Ik heb het geluid verschillende malen moeten opnemen, omdat de mondbeweging soms niet overlapten met mijn stem. Ik ben tevreden met het resultaat.
0 notes
yannickrooseleers · 6 years ago
Video
tumblr
13.“Dansen op tafel”   Dans/Media (film en montage) (paniekzone)
Deze opdracht bevindt zich in mijn paniekzone, omdat ik in beeld moet komen. Het was een zeer moeilijke en arbeidsintensieve opdracht. Eerst moesten we een liedje kiezen. Hier was al meteen onenigheid over. Ik wou een trager liedje, mijn moeder wou een meer up-tempo song. Uiteindelijk hebben we gekozen voor dit liedje.
Dan kwamen de dansbewegingen. We hebben het lied proberen weer te geven in onze dans. Het was moeilijk om synchroon te bewegen doordat we rug tegen rug zaten. Soms was er ook onenigheid over de bewegingen die we gingen doen. Ook het filmen zelf was ook niet al te makkelijk. We hebben enkele keren geprobeerd om het zelf te filmen, maar hebben uiteindelijk hulp van buitenaf (mijn vader) moeten vragen. We hebben verscheidene keren het filmpje opgenomen zodat we altijd back-up hadden en we de beste versie konden selecteren. Bij elk filmpje was de kwaliteit van de video soms niet al te goed, terwijl we wel een goede camera-installatie hebben gebruikt. 
Ik kan al bij al zeggen dat ik tevreden ben over het resultaat.
0 notes
yannickrooseleers · 6 years ago
Photo
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
23. Gekke kleurencirkels       Beeld (stretchzone)
Dit was een zeer arbeidsintensieve opdracht om te maken. Deze opdracht bevindt zich in mijn stretchzone omdat ik niet het geduld heb om lang bezig te zijn met het verven: kleuren mengen, wachten tot ze drogen, etc. Zij zetten mijn geduld op beproeving.
Het duurde toch ettelijke dagen vooraleer al de cirkels af waren. Niet omdat ik de opdracht uitstelde, maar omdat ik nooit echt tevreden was met de verkregen resultaten. Hierboven zien jullie (naar mijn mening) de betere cirkels. 
Ik hield ook rekening met de kleuren die ik gebruikte. Hierbij vond ik het ook moeilijk om te bepalen welke kleuren ik bij elkaar wou plaatsen en niet in herhaling viel met eerder gemaakte werken. IK heb zoveel mogelijk kleuren proberen te gebruiken (tegengestelde kleuren, complementaire kleuren, verzadiging, etc.)
Ik ben zeer tevreden over het resultaat van de cirkels die ik gemaakt hebt. 
0 notes
yannickrooseleers · 6 years ago
Photo
Tumblr media
51. Verzameling van één kleur          Beeld (comfortzone)
Ik heb voor deze opdracht gekozen om met mijn favoriete kleur rood te werken.
Ik heb verschillende materialen gehouden waarin rood of een schakering van rood in was.
IK heb heel wat materialen gevonden waarin de kleur verwerkt zat. Dit waren tijdschriften, krantenartikels, knutselmateriaal, fruitnetjes, etc.
Het thema dat ik gekozen heb, is een cliché thema wanneer het gaat over de kleur rood. Iedereen denkt onmiddellijk aan liefde bij het horen van dit woord. Ik heb de collage dan ook rond dit thema verder uitgewerkt.
Ik ben toch enkele dagen bezig geweest met de perfecte compositie te vinden voor het thema. Ik legde alles op het blad, haalde er dingen van weg, verplaatste dingen, gooide alles van het blad, scheurde dingen, ... Uiteindelijk ben ik gekomen tot een compositie die me wel kon bekoren. De titel van het werk: ‘For all thing my hands have held, you are by far the best’
0 notes
yannickrooseleers · 6 years ago
Photo
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
40. Portretten     Beeld (comfortzone)
Ik heb een portret gemaakt van mijn mama. Ik vond het in het begin redelijk moeilijk om het portret te tekenen. Ik ondervond steeds dat ik m’n potlood ophief. Ik ben dus verschillende malen herbegonnen met het portret van mijn moeder te maken.
Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar verschillende materialen om het portret mee na te maken. Het waren allerlei verschillende materialen die klaar lagen om gebruikt te worden. Ik heb er enkele uitgeprobeerd, waarbij bij sommige materialen de effectiviteit uitbleef.  
Ik heb uiteindelijk de 4 materialen gebruikt die me het meeste lagen en het mooiste resultaat opbrachen. Het ene materiaal was al wat moeilijker dan het andere. Ik heb deze met plakband bevestigd  op het blad zodat de materialen niet vielen.
Ik ben zeer tevreden met het behaalde resultaat van de portretten.
(Hierbij vond ik de opdracht wat ambigu en kon je ze op verschillende manieren interpreteren: 1 portret met 4 materialen maken of 4 portretten maken uit elk 1 materiaal).
0 notes
yannickrooseleers · 6 years ago
Video
tumblr
20 Een knap liedje   Muziek (paniekzone)             
Zoals ik eerder al hebt vermeld, is het inbeeldkomen niet mijn favoriete ding om te doen.
Ik wou dan ook opdracht af was.. Ik heb mijn oma gevraagd om me te filmen. Ik heb me dan ook verkleed als boer om in de sfeer van het liedje te komen.  (titel van het lied: boer, wat zeg je van mijn kippen)
Vooraleer ik begon met zingen, schreef ik verschillende genres/stemvormen op waarin ik het lied wou zingen. Vervolgens zong ik deze eens en schrapte diegene die te moeilijk / niet patsten bij het lied. Uiteindelijk bleven er nog maar een paar over en besloot ik verder te gaan met diegene die je in de video terugvindt. 
Na het enkele malen te hebben geoefend, vroeg ik m’n oma me te filmen. Voor de camera heb ik het liedje verschillende keren gefilmd zodat we verschillende filmtakes hadden. Vervolgens luisterde ik naar de verschillende takes en besloot ik de beste eruit te halen en deze te editen zodat ze heen geheel werden.
Na het editen, heb ik de video nog enkele keren bekeken. Ik kan al bij al zeggen dat ik gelukkig ben met het resultaat.
0 notes
yannickrooseleers · 6 years ago
Photo
Tumblr media Tumblr media
Jaar 2:
57. Nieuwe boekenkaft      Media (comfortzone)          
Het boek waarvan ik de nieuwe kaft heb gevormd, heet ‘De wolkenschilder en het sterrenmeisje’.
Het boek vertelt het verhaal van Nuago, zoon van de maan en de zon. Hij verblijft telkens in het daggedeelte en schildert hier de wolken, maar hij wil eens iets anders schilderen. Hij wil sterren schilderen. Nuago gaat naar de nacht en ziet hier de magische schittering van de sterren. Nuago gaat de sterren iets dichter gaan bestuderen en beseft dat elke ster een overleden persoon is. Nuago ziet een ster zo fel schijnen dat hij ernaartoe wil gaan. Hij kijkt naar de ster en probeert te achterhalen waarnaar deze schijnt. De ster schijnt naar een huis met gesloten rolluiken. Nuago benadert de ster, genaamd Stella, en vraagt wat er gaande is. Stelle wilt aan haar ouders laten weten dat ze er nog is en wil ze vertellen dat alles in orde is, maar ze komen nauwelijks buiten en overdag zien ze haar niet schijnen. Nuago en Stella proberen samen een manier te vinden om haar ouders te laten weten dat alles in orde is.
 De nieuwe kaft die ik hiervoor gevormd heb, bestaat uit verschillende afbeeldingen. Nuago, de wolkenschilder, wenst graag eens sterren te schilderen. Hiervoor hebt ik dus gekozen voor een schilderende jongen die zich bevindt tussen de nacht en de dag. Op de achtergrond kan je ook nog een boot zien. Deze boot wordt in het verhaal gebruikt door Nuago om zich door de wolken en de sterren te verplaatsen. In de sterrenhemel zien we een meisje die een wens maakt. Dit meisje wordt in het verhaal geportretteerd door Stella. De ladder waarop de schilderende jongen staat, kan ook worden gelinkt aan het verhaal. De ladder stelt voor mij het verband tussen het leven en de dood voor, dat er dus op een of andere manier is om naar de hemel te gaan. Maar ook een gedeelte waarbij onze dierbaren nog steeds met ons in contact staan. Op de kaft heb je nog witte ruimte die de sereniteit vertegenwoordigt die we na de dood graag willen vinden. Je hebt er dan ook nog zwarte tekst op. Deze staat voor de dood. 
Voor het maken van de kaft was er een website vermeld in het document. Ik heb hiermee proberen werken en met sommige afbeelding lukte het wel, maar bij andere waren er watermerken op afgebeeld die er enkel af te halen waren door te betalen. Omdat het merendeel van de foto’s die ik wou gebruiken een watermerk bevatten, besloot ik zelf in een worddocument en met paint dingen samen te stellen. Ik heb een achtergrond genomen en met paint heb ik foto’s proberen te bewerken en uitknippen en ze er vervolgens overgeplaatst. Ik vind het spijtig dat je nog enkele imperfecties kan zien.
Ik ben blij met het verkregen resultaat. Mijn kaft heeft een wat meer volwassen uitstraling dan het origineel. Ik vond het een leuke opdracht om te maken. 
0 notes
yannickrooseleers · 6 years ago
Photo
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
Jaar 2:
33. Miniatuurbeeldhouwkunst    Beeld/Media  (comfortzone)
Ik vond dit een zeer leuke opdracht om te doen. Ik heb voor dit werk 3 kauwgommen gebruikt. Het heeft wel even geduurd vooraleer ik tevreden was met het resultaat. De kauwgom bleef, tot vervelens toe, overal hangen, maar niet in de vormen die ik wou. Het heeft dan ook enkele kauwgommen gekost om tot een leuk beeldje te komen. We hebben de foto’s enkele dagen later gemaakt, omdat ik het kauwgombeeldje eerst wou laten drogen vooraleer ik het wou fotograferen. 
Toen ik naar het bos ging om daar de stop-motionvideo te maken, zag ik er een tak die uitermate bij de rups paste. Ik heb deze dan ook meegenomen en in de tuin gelegd. Hier heb ik dan ook de foto’s gemaakt. Ook hier heb ik wat tijd in gestoken. Ik probeerde de goede hoeken te vinden van het beeldje vooraleer ik verder wou gaan met andere opdrachten. Ook de zon werkte af en toe niet mee waardoor ik de fotosessie moest onderbreken. Enkele dagen nadien kwam mijn mama terug van een bloemschiksessie waar ze het bloemstuk dat in de foto’s te zien is werd gemaakt. Ik nam meteen het beeldje erbij en plaatste het meteen in het werk.
Ik kan al bij al zeggen dat ik zeer tevreden met dit werkje.                                      
0 notes
yannickrooseleers · 6 years ago
Video
tumblr
Jaar 2:
28. Jezelf laten dansen met stop-motion  Media/drama/beweging (paniekzone)
Deze opdracht vond ik zeer confronterend, omdat hier bewegend beeld te zien is. Ik vind dit dan ook zeer moeilijk en ongemakkelijk. Deze opdracht is gemaakt in het bos, wat het ook al meer confronterend maakt omdat er mogelijkse passanten zijn. Dit deed de druk en ongemakkelijkheid stijgen. Telkens er iemand in de buurt was, stopte ik de opdracht zodat ze me niet zouden zien. Echte paniek! Ik heb uiteindelijk toch foto’s kunnen nemen en ben tevreden met het resultaat van de foto’s. De muziek kiezen vond ik ook zeer belangrijk, omdat deze een meerwaarde geven aan het werk.
De foto’s aan elkaar kleven, was een ander verhaal. Ik heb wel kennis van computers en etc. Maar werken met systemen waar ik nooit eerder mee heb gewerkt, vormen altijd een bron van extra stress. Het heeft me wat tijd gekost om het systeem te doorgronden.  Uiteindelijk verliep het nadien allemaal van een leien dakje, met het filmpje hierboven als resultaat. Ik ben er dan ook redelijk tevreden over. Er konden misschien juist nog wat meer beweging in komen door me te verplaatsen en niet op een plek te blijven staan.                          
0 notes
yannickrooseleers · 6 years ago
Photo
Tumblr media Tumblr media
Jaar 2:
42. Reclamefoto (rol: inleving + ruimtegebruik) Drama/media (stretchzone)
Ik vond het maken van deze opdracht een hele uitdaging. Ik vind het helemaal geen probleem om me muzische te uiten, maar als het aankomt op het inbeeldkomen, maak ik me snel uit de voeten. Ik heb deze opdracht in mijn stretchzone geplaatst omdat het voor mij al een grote uitdaging is om in beeld te komen. Het is hier nu een foto en geen bewegend beeld, waardoor ik me iets comfortabeler voel. 
Deze opdracht heeft heel wat tijd gevergd. Ik probeerde de foto’s op verschillende locaties uit (buiten, binnen, voor objecten, op objecten, etc.). Telkens waren er hier en daar wat problemen, waardoor ik de foto niet goed vond. Ik heb dan ook de ruimte proberen in te kleden met verschillende materialen. Dit was ook een hels karwei: dingen vielen of bleven niet kleven, etc. Uiteindelijk bleef alles op zijn plaats staan.
Vervolgens kwam enkel nog de foto maken in het vizier. Hier hebben ik en mijn moeder veel tijd aan gespendeerd. We waren nooit tevreden met het resultaat: het standpunt was niet goed, de compositie was niet goed, ik deed een verkeerde houding. Uiteindelijk hebben we een foto gekozen waarop ik de positie het beste nadeed (het been, de lach, het materiaal op de juiste plek).
Ik ben dan ook in het algemeen tevreden over het resultaat. (Enkel de kwaliteit van de foto op de blog kon misschien nog wat beter)
0 notes
yannickrooseleers · 6 years ago
Text
Muzische grondhouding 1ste+2de jaar
Jaar 1
Al sinds mijn geboorte ben ik heel creatief bezig. Ik denk niet dat ik het enige kind was dat graag zich op ritme voortbewoog, graag potloden vasthad en hiermee kriebelde, etc. Naar mate ik ouder werd, ging ik me echter nog kunstzinniger gaan gedragen. Ik hield me vooral bezig met het beeldende aspect van muzische opvoeding: tekenen, schilderen, boetseren, collages maken, knippen en plakken, etc.
Mijn ouders zagen dat ik hier graag mee bezig was en besloten daarop in te schrijven aan de tekenschool (De Meiboom te Halle). Hier kwam ik contact met vele manier van kunst. Terwijl ik mij vooral bezighield met tekenen en schilderen, opteerden ze hier eerder voor niet-alledaagse dingen. We gingen hieraan de slag met klei, plasticine, verschillende soorten verf, wascotechnieken, 3D-werken, etc. Ik besloot om er uiteindelijk mee te stoppen omdat ik mijn draai niet kon vinden met de groep waarin ik zat. Ik werd namelijk gepest in deze groep en voelde me dan ook heel onzeker om in mijn latere leven mijn artistieke identiteit te laten zien.
Na een tijdje had ik het ook wel gezien om altijd bezig te zijn met beeld en besloot mij minder te gaan focussen op artistieke dingen. Het enige dat ik wel nog deed in mijn vrije tijd was veel muziek luisteren uit verschillende genres (pop, klassiek, opera, instrumentaal, rock, ect.). Ik vond en vind het nog altijd leuk om naar verschillende muziekgenres te luisteren en mijn kijk te verruimen in het muziekwereldje.
In de lagere school werd er redelijk veel gewerkt rond muziek en beeld en niet zozeer tot drama. Wat ik niet zo erg vond. Ik vind het namelijk zeer moeilijk om mezelf bloot te geven voor een publiek. Als ik op mijn gemak kan werken vind ik het altijd fijner dan voor een groep iets op te voeren. Ik weet wel dat ik in de laatste jaren en ook door de leerkrachtenopleiding ben opengebloeid. Ik durf mij nu veel meer geven zonder me echt iets aan te trekken van wat de anderen denken.
In het middelbaar volgde ik in het 1ste jaar moderne wetenschappen. Hierbij moesten we kiezen tussen moderne wetenschappen met extra uren lichamelijke opvoeding of extra uren muzische vorming (plastische opvoeding en muzikale opvoeding). Ik koos voor de extra uren muzische vorming. Dit vond ik het leukste om te doen. Vooral muzikale opvoeding kon me heer erg boeien.
 Als ik kijk naar alle muzische domeinen dan zijn vooral beeld, muziek en beweging mijn favorieten.
Ik zou als het kan ganserdagen zingen. Ik vind het heel leuk om luidkeels mee te kunnen zingen met alle liedjes die ik ken. Ook al kan het soms wel eens vervelend zijn voor de mensen in mijn omgeving om mij telkens te horen zingen. Ze vragen mij dan om te stoppen zodat ze eens de originele versie van het lied te kunnen luisteren. Het maakt mij niet uit of ik nu goed klink of niet. Ik kan mij heel goed inleven in mijn favoriete liedjes en vind het dan ook geweldig om mijn emoties hieraan te koppelen en deze ‘vollenbak’ (met veel expressie) mee te zingen. Ik vind ook leuk om instrumenten te bespelen. Ik kan er wel geen enkele spelen, maar het geluid van instrumenten zeer fijn. De piano vind ik een van de mooiste instrumenten. Ik heb dan misschien niet zelf een piano, maar er zijn ontelbare sites waarop je online/virtueel kan oefenen. Ik heb dit al voor verschillende instrumenten geprobeerd (gitaar, viool, piano, etc.), maar de piano is het instrument dat mij het meest kan bekoren. De creastage heeft me ook nieuwe inzichten gegeven over dat alles rondom ons gebruikt kan worden als een instrument.
 Ik vind dansen ook zeer leuk. Ik beweeg heel graag op muziek. Ik heb dan, volgens sommigen, geen gevoel voor ritme. Ik vind het geweldig om mijn gevoel te kunnen leggen in de emoties van het lied en dan maakt het voor mij niet uit wat de anderen denken.
 Jaar 2
Evolutie in muzische grondhouding:
Vorig jaar heb ik veel bijgeleerd over de muzische vakken/onderdelen zelf. Hierbij heb ik me meer opengesteld bij de verschillende bouwstenen waarop gelet wordt tijdens muzische activiteiten. Dit heeft ook invloed gehad op mijn dagelijkse leven. Ik ben op een andere manier naar het leven gaan kijken. In plaats van luidkeels mee te zingen met liedjes, let ik nu ook veel meer op metrum/cadans. (2 of 3 tijden).  Bij verscheidene dansen ben ik gaan kijken naar de synchronisatie van de bewegingen. Wat me hierbij opviel is dat er een langdurig training en een goede afstelling nodig was de dansers om tot een vlekkeloze synchronisatie te komen, etc.
 Tijdens de lessen die ik zelf rond muzische vorming moest geven dat heel wat leerlingen het heel leuk vinden om zich creatief te uiten. Hierbij probeerde ik ze zowel op het kunstzinnige als op het expressieve aspect te werken. Ze leerden over een bepaalde kunstvorm (materialen, vormgeving, etc.) en gingen vervolgens zelf creatief aan de slag waarbij ze zich dan creatief konden uiten en zich uitdrukken. Ik heb hierbij ook geleerd dat het ook als leerkracht belangrijk is om een bagage mee te hebben in verband met de muzische tak waaraan je wil werken. Ik heb me dan ook altijd proberen te verdiepen in verschillende muzische takken waaraan ik werkte.
  Wat mij ook opviel tijdens de verschillende muzische activiteiten tijdens het klasgebeuren (stage en op de hogeschool), maar ook in het dagelijkse leven (familie, vrienden, museumbezoek met de school, etc.), zag ik dat iedereen een andere interpretatie kan geven aan wat ze zien. Ik besefte wel al dat iedereen een andere interpretatie geeft aan wat ze ervaren, maar het viel me op hoe uiteenlopend dit kan zijn. Doordat iedereen er een eigen interpretatie aan geeft, stimuleert dit ook de communicatie. Je gaat dan in dialoog met iemand en probeert elkaars standpunt in te nemen of te begrijpen van wat zij ervaren in een werk.
 Ik heb mezelf ook veel meer muzisch ontwikkeld door de opleiding. De opleiding heeft me kennis laten maken met de verschillende takken van de muzische opvoeding. De opleiding heeft me vooral het durven uiten van muzische activiteiten aangeleerd. Ik was vroeger heel verlegen en had het dan ook heel moeilijk om uit mijn comfortzone te komen en mij muzische te uiten voor anderen. Nu heb ik hier minder een probleem mee. Ik vind het wel altijd leuker om een muzische activiteit in groep te doen zodat je niet alleen bent. Het zorgt namelijk voor een goede groepsdynamiek en ik is ook leuker om samen te zijn dan alleen.
De opdrachten van het eerste jaar vindt u hieronder ergens terug ;) (meer bepaald onder de uitleg van de methodeschoolstage)
0 notes
yannickrooseleers · 6 years ago
Text
Themaweek 2de leerjaar
Reflectie themaweek:
1.       FEITEN
Lessen Nederlands:
De schrijflessen Nederlands heb ik doorheen de week moeten aanpassen aan het niveau van de leerlingen. Ik had te moeilijke opdrachten voorzien voor hun kunnen en kennen. Maandag had ik ze dit vooral zelfstandig laten doen. Naarmate de week vorderde, heb ik de schrijflessen makkelijker gemaakt. Eerst had ik een klassikaal moment voorzien. Dit leek echter nog moeilijk. Als laatste ben ik overgeschakeld naar foto’s. Hierbij moesten een woord schrijven dat met de foto te maken had.
Lessen muvo:
De muvo-lessen waren zeer leuke lessen. Ik had me misschien organisatorisch beter voorzien met de beeldles die ik gaf. De rest van de lessen verliep zeer goed waarbij de leerlingen zich ook amuseerden.
Lessen WO:
De wo-inhouden die ik aanbracht waren soms wat te abstract voor de leeftijdscategorie waaraan ik lesgaf. Sommige leerinhouden waren dan wel geschikt voor deze leeftijd.
 Algemeen: De leerlingen waren altijd zeer enthousiast wanneer we over de dinosaurussen begonnen. Ze luisterden aandachtig naar wat er hun gezegd werd. Sommige onderdelen waren zoals reeds vermeld te abstract voor deze leeftijdscategorie.
Ik ga me meer focussen op de eindtermen die te vinden zijn in de leerplannen. Ik heb me nu vooral gefocust op wat ik de kinderen graag had willen aanleren, maar heb wat minder afgestemd op hun kennen en kunnen. Doordat de leerstof soms te abstract was voor de leeftijd, waren de leerlingen niet altijd mee. Hierbij probeerde ik de leerstof dan makkelijker aan te brengen.
2.       KANSEN EN BEPERKINGEN
Heel wat leerlingen waren zeer geboeid door het onderwerp en kwamen dan ook met eigen inbreng naar voren: over welke dino’s hebben we het,  wat eten ze, in welk tijdperk leefden ze, etc.  Dit waren dan kansen om de leerlingen hierop verder in te gaan. Waar het probleem dan veeleer lag, was bij sommige leerinhouden die voor de leerlingen ver van hun bed waren.
  3.       DOELEN en 4. ACTIES
Voor de volgende thema-uitwerking ga ik mij meer aansluiten bij de leefwereld van de leerlingen en rekening houden met hun kennen en kunnen. Om dit te kunnen bereiken ga ik mij meer verdiepen in de eindtermen en leerplannen.
Voor de volgende thema-uitwerking ga ik de leerlingen zelf meer laten onderzoeken. Tijdens deze themastage hadden de leerlingen al enkele opdrachten waarmee ze zelfstanding of in kleine groepjes aan de slag konden. Bij de volgende themastage wil ik vooral ook het probleemoplossend denken stimuleren, waarbij bij het begin van de week met een probleem zitten en naargelang de week vordert antwoorden beginnen te verzamelen.
 REFLECTIE ALGEMENE LESSEN:
De algemene lessen verliepen heel goed. Ik vond de lessen die ik moest geven ook zeer leuk om te geven en heb hierbij ook heel veel eigen inbreng aangebracht. Ik hem deze week ook met heel wat werkvormen gevarieerd. Dit was vorig jaar een werkpunt. Ik heb ze deze week veel in groep laten werken of zelf dingen laten ontdekken. Ik heb ook het timemanagement in het oog gehouden. Hier liep het soms niet zo goed. Ik probeerde me aan de voorziene tijd te houden, maar soms liepen de lessen met enkele minuten uit. Ik ben nu ook al duidelijker op mijn strepen gaan staan. De leerlingen wisten waar de grens lag, maar probeerde deze soms nog eens te overschrijden. Hier reageerde ik  dan kordaat op.
Van enkele lessen was ik een beetje minder tevreden, maar dit was dan vooral door het feiten dat sommige lessen wat chaotischer verliepen dan andere.
Wat ik de volgende keer beter zou willen doen is: met nog beter organiseren. Ik heb altijd alles goed georganiseerd, enkel de bureau zou nog beter georganiseerd kunnen worden, want hier raak ik soms nog dingen zoek. Ik ga hiervoor het materiaal beter klaarleggen. Ik maak een stapel met materialen die al gegeven zijn en dus niet meer nodig zijn en een stapel met de materialen die ik wel nog nodig heb in de volgorde van onderwijzing. Hierdoor wil ik alles nog beter in de hand hebben.
In het algemeen vond ik het een heel leuke stageweek.
0 notes