Ohjaammeko vai seuraammeko? Uhka vai mahdollisuus? Pohdintaa eri näkökulmista, mihin digitaalisuus on meitä viemässä.
Don't wanna be here? Send us removal request.
Text
TRENDIKÄS SOSIAALINEN MEDIA

Sosiaalinen media on avannut monia mahdollisuuksia sen käyttäjille ja erityisen vahvan markkinointikanavan. Merkittävin vaikutus on ollut kuitenkin koko markkinointipelin muuttamiseen. Nykyisin markkinointia on mietittävä syvemmin ja toteuttettava huomattavasti laajemmin kuin entisaikaan tehdyssä yksinkertaisessa julkaisumainonnassa. Erityisen tärkeää on ymmärtää yrityksen suhdetta kohdeasiakkaisiinsa ja somen muuttuvien trendien vaikutuksia heihin.
Sosiaalinen media on tuonut myös mukanaan negatiivisiä lieveilmiöitä. Lähtökohtaisesti sosiaalinen media kehitettiin avaamaan kaksisuuntaisen vuorovaikutuksen sen käyttäjien välille. Nykyisin tämä on kääntynyt enemmänkin yksisuuntaiseksi useissa tapauksissa. Sosiaalisen median helppo käytettävyys on myöskin luonut vääristyneen käsityksen siitä, että markkinointi olisi nykyään erityisen helppoa: ”Eihän sitä tarvitse muuta kun vain vähän postailee someen.” Todellisuudessa tilanne ei kuitenkaan ole noin yksinkertainen.
Asiakaskeskeisyyden ymmärtäminen on ollut yksi suurimmista muutoksista markkinoinnissa. Suurin merkitys on saada kiinnitettyä kuluttajien huomio ja luotua markkinointisisältöä, jolla erotutaan mainosvirrasta sekä kilpailijoista. Asiakkaisiin vaikuttavat kokoajan vallitsevat trendit, jotka muuttuvat nopealla tahdilla. Tämän huomioiminen on erityisen tärkeässä osassa kun tutkitaan kokonaisuutta.
Somemarkkinointia tuottavan Kurion tekemässä raportissa nostetaan vuoden 2017 sometrendeistä nostetaan monia tärkeitä kulmia esille. Näistä he ovat nimenneet kolmeksi merkittävämmäksi:
1) Videon käytön kasvaminen
Tilastojen mukaan videoiden käyttö kasvaa kokoajan B2B- tai B2C-organisaatioissa. Natalia Tolmatsova sanoo: ”Videosta tulee jatkossa tärkein formaatti ja sitä käytetään jatkossa yhä innovatiivisemmin.” Tärkeä on painottaa innovatiivisuutta, sillä video itseisarvona ei takaa onnistunutta markkinointia. Myös videoissa kuluttajien huomio on herätettävä heti alkuun, käytännössä kolmen ensimmäisen sekunnin aikana, muuten kuluttaja siirtyy seuraavaan toimeensa.
2) Facebookin dominanssi
Tilastojen mukaan Facebook kasvattaa yhä suurempaa osuutta markkinointikanavana B2B- ja B2C-organisaatioille. Asiantuntijalausuntojen mukaan tämä johtuu kustannustehokkuudesta, tavoitettavuudesta ja erityisen spesifistä kohdennettavuudesta, jos ne osataan toteutetaan oikein.
Mielestäni tärkeää on huomioida myös näkökulmia, jotka voivat kumota edeltävän väittämän:
- Milleniaalien keskuudessa Facebook ei ole niin suosittu kuin varttuneempien aikuisten.
- Viimeaikoina olleet yksityisyydensuojauutisoinnit voivat vaikuttaa negatiivisesti käyttöön.
- Ei kannata käyttää markkinointikanavana ainoastaan sen takia, että se on muodikasta tai tilastojen mukaan tehokasta, jossei se todellisuudessa tavoita kohderyhmää. (Esimerkiksi vanhukset.)
- Pienillä yksittäisillä asioilla voi olla ratkaiseva merkitys. Esimerkiksi Snapchatin ohjelmistopäivitys sai miljoonat käyttäjät pettymään viime talvena ja tämä vähensi huomattavasti sen käyttäjämäärää.
3) Tekoälyn tuleminen
Tekoäly näkyy jo sosiaalisen median automaattiviesteissä. Tämä tulee muuttamaan tapaa palvella asiakkaita somessa. Potentiaalia tässä on paljon, jos se osataan hyödyntää oikein ihmiskollegoidensa apuna. Tämä voi lisätä nopeutta ja sujuvuutta palveluun. Sulavaan kommunikaatioon on silti vielä matkaa, sillä kehitys on vasta alkuvaiheessa.
Nämä trendit ovat kyllä hallitsevassa osassa kuluttajien käytöstä tällä hetkellä. Somemarkkinoinnissa tärkeintä on kuitenkin tajuta kokonaisuus ja kaikki siihen vaikuttavat tekijät. Markkinointi pitää toteuttaa aina tapauskohtaisesti yhdistäen eri alueiden osuuksia kokonaisuudeksi, mikä toimii toivottuun tavoitteeseen tehokkaimmin. Tämä onnistuu ainoastaan ymmärtämällä asiakasta, heihin vaikuttavia trendejä ja koko toimintakokonaisuutta.
Lähteet:
http://kurio.fi/kurio/wp-content/uploads/2016/12/Raportti-Somemarkkinoinnin-trendit-2017-Kurio.pdf
Kuvat:
https://newmediadl.cas.msu.edu/homework/1116/108098
5 notes
·
View notes
Text
HAKUKONEOPTIMOINTI - PORTTI RATKAISEVAAN HETKEEN

Ihmiset kokevat päivittäin useita hetkiä, joita voidaan erotella esimerkiksi onnellisiin ja surullisiin, onnistumisiin ja epäonnistumisiin, jne. Yhdessä nämä muodostavat jokaiselle hyvin ainutlaatuisen kokonaisuuden, heidän elämänsä. Liiketaloudessa markkinoijien on tärkeää keskittyä asiakkaiden elämään ja erottamaan sieltä erityisesti hetket, joilla on merkitystä ostopäätöksiin. Tärkein näistä yksittäisistä hetkistä on silloin kun ihminen kokee tarvetta johonkin.
Mitä jos yritykset pystyisivät olemaan läsnä ihmisten elämässä juuri tuolla kyseisellä hetkellä? Vastaus tähän on toimiva hakukoneoptimointi, joka mahdollistaa pääsyn tähän tiettyyn hetkeen juuri oikeaan aikaan.
Referoin ohjeistuksen hakukoneoptimointiin Googlen antaman oppaan pohjalta:
VARMISTA SIVUSTOSI LÖYTYMINEN
Mikäli Google ei löydä sivuasi automaattisesti, voi tilanteen ratkaista yleensä lähettämällä sivukartan Googlelle.
INDEKSOINTI
Hyödyttömät sivut Googlen hakutuloksissa kannattaa jättää indeksoimatta sijoittamalla robots.txt-tiedoston juurihakemistoon. Tämän lisäksi on pystyttävä indeksoimaan Javascript-, CSS- ja kuvatiedostot, ettei niiden puuttuminen johda huonoon sijoitukseen hakutuloksissa.
OTSIKOINTI
Jokaiselle sivulle on tärkeää luoda lyhyitä, yksilöllisiä ja kuvaavia otsikoita, joilla sivuja mahdollisesti haetaan. Tämä parantaa sivuton johdonmukaisuutta, toimivuutta ja löydettävyyttä.
DESCRIPTION-SISÄLLÖNKUVAUSKENTÄN OPTIMOINTI
Sisällönkuvaukseen kannattaa luoda kuvaavia tekstejä sekä yksilöidä ne jokaiselle sivulle erikseen. Kuvauksiin on sisällytettävä mahdollisimman paljon hyödyllistä ja kiinnostavaa tietoa. Suositeltavaa on keskityttävä sanavalintoihin, joilla ihmiset mahdollisesti sivua hakisivat. Turha toistaminen saattaa kuitenkin huonontaa sijoitusta hakutuloksissa.
STRUKTUROIDUT DATAMERKINNÄT
Oikein jäsennellyt tiedot antavat sivulle mahdollisuuden useisiin erikoisominaisuuksiin. Käytännössä strukturoitu data on koodia, jota lisätään sivuille kuvaamaan niiden sisältöä hakukoneille. Tämä auttaa niitä ymmärtämään sisältöä paremmin sekä näyttämään sitä tehokkaammin.
SIVUSTOHIERARKIA JA NAVIGOINTI
Hakukoneet tarvitsevat yksilöllisen URL-osoitteen jokaiselle eri sisällön osalle, jotta ne voivat indeksoida sekä ohjata käyttäjiä siihen. Suositeltavaa on käyttää https:// -muotoa. Search Consoleen suositellaan lisäämään https:// ja http:// sekä www- ja ei www-versiot.
Sivuston selkeä navigointi juurisivulta lähtien on tärkeää. Tämä auttaa käyttäjiä löytämään haluamansa tiedon helpoiten ja hakukoneita ymmärtämään mikä sisältö on tärkeää.
SISÄLTÖ JA SEN OPTIMOINTI
Sisältö on ylivoimaisesti merkittävin osuus, joka määrittää sijoituksen hakutuloksissa. Mielenkiintoinen ja hyödyllinen sisältö edesauttaa lisäämään orgaanista liikennettä sivustolla, jonka Googlekin huomioi. Tekstisisältö on tärkeää rakentaa halutun kävijäkohderyhmän mukaan.
OPTIMOIDUT KUVAT
Käytä yleisesti tuettuja tiedostotyyppejä, kuten JPEG-, GIF, PNG-, BMP- ja WebP-tiedostoja. Erityisen tärkeää on nimetä kuvatiedostot kuvaavasti sekä lisätä alt-määrite.
MOBIILIYSTÄVÄLLISYYS
Nykyään suurin osa Google-hauista tehdään mobiililaitteella. Tärkeää on sieltä ohjautuvien sivustojen moitteeton toiminta, jonka voi tarkistaa mobiiliystävällisyystestillä. Mobiiliystävällisyydessä on keskityttävä responsiiviseen verkkosuunnitteluun, dynaamisen näyttötavan valintaan sekä erillisiin URL-osoitteisiin.
ANALYSOINTI
Sivuston toimivuutta ja liikennettä on tärkeää analysoida Googlen maksuttomilla Search Console- ja Analytics-työkaluilla.
Hakukoneoptimointi on siis ertyisen hyödyllinen prosessi, joka parantaa sivustoa hakukoneiden näkökulmasta. Oikein toteutettuna se auttaa oikean kohderyhmän löytämään sivustoja juuri oikeaan aikaan.

Lähteet:
https://support.google.com/webmasters/answer/7451184?hl=fi
https://www.youtube.com/watch?v=JW1LS94wLJw
Kuvat:
https://medium.com/startup-grind/seo-is-not-hard-a-step-by-step-seo-tutorial-for-beginners-that-will-get-you-ranked-every-single-1b903b3ab6bb
https://mixeddigital.com/blog/how-to-learn-seo-basics-5-of-the-best-resources-to-bookmark/
9 notes
·
View notes
Text
MUUTTUNEESEEN MAAILMAAN SAAPUVAA MARKKINOINTIA

Nykyään maailman muuttumisesta puhutaan kokoajan. Tässä ajatuksessa olemme heti auttamattomasti jäljessä, sillä maailma on muuttunut jo. Esimerkiksi digitalisaatio ja teknologinen kehitys on vaikuttanut ihmisten arkielämän toimintamalleista aina liiketalouteen ja siellä erityisesti markkinointiin. Suurin muutos markkinoinnissa johtuu tiedon lisääntymisestä. Tämä on aiheuttanut mielenkiintoisen paradoksin, jossa pääsy tiedon ylitarjontaan on vaikeuttanut relevantin tiedon löytymistä ja sen hyödyntämistä.
Toinen tärkeä huomio on markkinointikanavissa ja miten kuluttajat tavoitetaan. Olemme siirtyneet maailmaan, jota kuvataan termillä mobile-first-world, jossa kuluttajien yleisin vastaanotin ja kommunikointiväline on puhelin. Vuonna 2016 yli puolet Googlen hakukoneen etsinnöistä tehtiin mobiililaitteella ja osuus kasvaa kokoajan. Miten nämä muutokset sitten vaikuttavat markkinointiin ja millaisia markkinointimalleja nykyään käytetään?
Markkinointi elää jatkuvassa muutoksessa ja radikaalein muutos on tapahtunut entisestä julkaisumainonnasta siirryttyyn sisältöön keskittyneeseen markkinointiin. Syvin ajatus tässä muutoksessa on se, että brändit ja yhtiöt keskittävät ajattelunsa asiakkaaseen eivätkä itseensä. Nykyaikainen markkinointi on siis keskittynyt juuri vuorovaikutukseen, eikä pelkästään yksisuuntaiseen julkaisutoimintaan. Toinen radikaali ero on, että nykyään mainoksien huomio (ns. koukku) on tultava esille heti, muuten ne häviävät omaan virtaansa.
Erilaisia markkinointimalleja on kymmeniä. Yleisimmät ovat nykyään sisältö- ja Inbound-markkinointi (Inbound = Saapuva), sillä suurin osa nykyisisestä markkinoinnista tapahtuu nimenomaan digitaalisesti ja sosiaalisessa mediassa. Tärkeintä on ymmärtää niiden toimivuus keskenään ja mitä eroja niissä on. Sisältömarkkinointi tarkoittaa lyhyesti kohderyhmälle tuotettavaa hyödyllistä, jatkuvaa ja johdonmukaista markkinointiviestintää ja mielenkiintoista mediasisältöä. Inbound-markkinointi on taas markkinoinitimalli, jossa ostaja ohjataan itse ottamaan yhteyttä markkinoijaan. Tärkeää on asiakkaan oma tarve ja mielenkiinto. Käytännössä sisältömarkkinointi on osa Inbound-markkinointia, jossa markkinointikanavina käytetään sosiaalista mediaa, internet-sivustoja ja muita landing page:ja, blogeja, hakukoneoptimointia, hakusanamainontaa ja RSS-syötteitä. Inbound markkinointi eroaa täysin vanhasta ns. Outbound-markkinoinnista, jossa mainostetaan tuotteita ilman minkäänlaista vuorovaikutusta esimerkiksi television, radion, ulkomainonnan tai lehtien välityksellä.
Omakohtaisia kokemuksia toimineesta Inbound-markkinoinnista ovat muutamat Facebookin välityksellä tulleet maksetut tapahtumamainokset. Useat vaateliikkeet ovat onnistuneet uudelleenmarkkinoinnilla minun tekemään lopullisen ostopäätöksen viikkoja sen jälkeen, kun olen tuotteita käynyt ensimmäisen kerran tutkimassa. Useat ravintolat ja kahvilat ovat löytyneet heidän kannaltaan onnistuneen hakukoneoptimoinnin ja hakusanamainonnan avulla. (Nykyään sijainnin merkitys on kasvanut erityisen ratkaisevaan asemaan Inbound-markkinoinnissa.)

Oma näkemykseni on, että markkinointi pitää toteuttaa aina tapauskohtaisesti yhdistäen eri mallien osuuksia kokonaisuudeksi, mikä toimii toivottuun tavoitteeseen tehokkaimmin. Tämä onnistuu ainoastaan ymmärtämällä asiakasta sekä koko toimintakokonaisuutta. Tärkeä on huomata myös, että pienet asiat ovat merkittäviä pitkällä aikavälillä, jotka saattavat tehdä ratkaisevan eron ostopäätökseen.
“Advertisers need to do strategy to win people’s hearts, minds and money as they explore and connect the world around them.” – Jerry Dischler
Lähteet:
https://www.kubo.fi/mita-hyva-sisaltomarkkinointi/
https://www.youtube.com/watch?time_continue=3759&v=JW1LS94wLJw
http://esseepankki.tiimiakatemia.fi/hubspot-inbound-marketing-verkkokurssi/
https://www.square2marketing.com/blog/content-marketing-vs.-inbound-marketing-whats-the-difference
Kuvat:
http://www.trianglemarketingclub.com/creativity-important-marketing/
https://www.business2community.com/brandviews/act-on/5-ways-help-b2b-marketers-come-new-content-ideas-01226582
http://www.longandtheshort.com/services/inbound-marketing/
10 notes
·
View notes
Text
KULUTTAVATKO DIGITAALISET KULUTTAJATRENDIT KULUTTAJAA?
Kuluttavatko nykyiset digitaaliset kuluttajatrendit kuluttajia vai mitä hyötyä niistä seuraa? Mitkä ylipäätään ovat tämän hetken kuumimmat kuluttajatrendit digitaalisessa yhteiskunnassamme? Ericsson tutki asiaa ja listasi näkemyksensä tähän. Käyn listauksen läpi sekä mietin lyhyesti niiden vaikutuksia itseeni sekä yhteiskuntaan nyt ja tulevaisuudessa.
Trendi 1. Kehosi toimii käyttöliittymänä
Yli puolet matkapuhelimien puheohjausta käyttävistä uskovat tulevaisuuden vuorovaikutuksen teknologiaan toimivan samalla tavalla kuin ihmisiin hyödyntäen kehonkieltä, intonaatiota, kosketusta ja eleitä. Uskon itsekin tähän kehityksen suuntaan ja pyrin tarkkailemaan sen vaikutusta ihmisten käytökseen, näin pystyn hyödyntämään sitä tulevaisuudessa.
Trendi 2. Täydennetty kuulo
Kuulokkeiden kehitykseen on myös panostettu. 81% ihmisistä uskoo itsestään lataaviin kuulokkeisiin, joita pidetään korvissa kokoajan. Kuulokkeita kehitetään kuulemaan vain tietyt äänitaajuudet tai eristämään ääniä (esimerkiksi kuorsausta). Kehityspotentiaali on rajaton. Esillä on ollut toiminto, joka kääntää puheen halutulle kielelle reaaliajassa. Onnistuessaan näiden kehitysten hyöty on sanoinkuvailematon.
Trendi 3. Ikuiset aloittelijat
Teknologian nopea kehitys luonut vastaajille myös epävarmuutta osaamisestaan nykymaailmassa. Oletettavasti nämä kuuluvat vanhempiin ikäluokkiin, sillä milleniaalit ovat syntyneet digitalisaatioon ja näyttöpäätteiden äärelle. Tämä on kuitenkin hyvä huomioida eri tilanteissa.
Trendi 4. Sosiaalinen lähetys
Sosiaalinen median vaikutus ihmisten toimintatapoihin on oma lempiaiheeni. Olen aina ollut aktiivinen somettaja ja operoinut siellä paljon työni puolesta. Tämän vuoksi olen kiinnittänyt huomiota ihmisten toimintaan tässä toimintaympäristössä. Sosiaalinen media kehitettiin avaamaan kaksisuuntaisen vuorovaikutksen sen käyttäjien välille. Nykyisin tämä sosiaalinen lähetys toimii enemmänkin yksisuuntaisesti. Yksisuuntaista lähetystä pitävät yllä tiettyjä etuja omaavat käyttäjät. Etuja ovat raha, sosiaalinen valta tai erityisosaaminen. Lähetystä ohjataan orgaanisesti sosiaalisella vallalla. Vaihtoehtoisesti rahalla tai erityisosaamisella voidaan tehdä esimerkiksi kohdennettuna mainontaa haluamilleen käyttäjille ilman vuorovaikutuksen mahdollisuutta. (Tai vuorovaikutus on rajattu ainoastaan lähettäjän haluamaan muotoon.) Tämä on kasvattanut eroa sen kokonaisuutta ymmärtävien ja ymmärtämättömien välillä niin liiketaloudessa kuin arkielämässäkin. Itselleni tällä on ollut suuri vaikutus. Yhteenvetona mainitsen, että ihmisten ja tämän kokonaisuuden ymmärtäminen on tärkeää, jos tarkoituksena on operoida kyseisellä toiminta-alustalla.

Trendi 5. Älykkäät mainokset
”Haluan taas korostaa ymmärryksen merkitystä. Vaikuttamaan pystyy kaikista parhaiten ymmärtämällä kohderyhmää sekä koko toiminnan kokonaisuutta. ” -A.H
Nykyään digitaalinen maailma on täynnä älykkäitä mainoksia ja automaattisesti kohdeennettua sekä optimoitua mainontaa. Mainokset ovat alkaneet olemaan niin kehittyneitä, että ne voittavat itse itsensä, joka ei tarkoitusperää katsottaessa ole hyödyllistä. Monen VR:n käyttäjän mielestä mainokset alkavat olemaan niin realistisia, että ne lopulta korvaavat mainostamansa tuotteet itse. Uskon ettei kehitys mene siihen suuntaan, vaan asiantuntijoita kehitetään ohjaamaan tilannetta niin, että niiden lähtökohtainen tarkoitusperä tapahtuu.
Trendi 6. Käsittämätön kommunikaatio
Nykyään kehitetään tekoälyllisiä robotteja, jotka kommunikoivat ihmisen tavoin ja esillä on ollut älypuhelimien kyky reagoida ihmisten tunteisiin. Kehitys on käytännössä vasta yritysten automaattiasiakaspalveluvastauksien tasolla. Ihmiset ovat reagoineet negatiivisesti kehitykseen. Mielestäni ihmistä ymmärtävän teknologian kehitystä pitää miettiä tapauskohtaisesti todellisen hyödyn kannalta. Joissain tilanteissa se on hyödyksi, monessa tilanteissa enemmänkin karmivaa.
Trendi 7. Vapaa-ajan yhteiskunta
Ihmisten ajankäyttö on myös suuressa muutoksessa digitalisaation myötä ja palkkausmallit ovat muuttuneet suuresti. Yritykset palkkaavat asiantuntevia freelancereita sekä töitä pyritään automatiosimaan. Nykyisin ihmisten ajatusmaailma on muuttunut niin, että vapaa-aika on tärkeämpää kuin työ sekä elannon saamista yritetään rakentaa mielummin harrastuksien kautta.
Trendi 8. Valokuvista tulee huone, jonne voit palata uudestaan
Miten pitkälle valokuvia kehitetään? Älypuhelimet ovat suosituimpia kameroita ikinä ja ne löytyvät lähes kaikilta. Kehitystä on lähdetty viemään siihen, että kuvien hetkiä voisi elää uudelleen virtuaalitodellisuudessa. En tiedä, miten tämä muuttaa ihmisten käyttäytymistä ja miten siihen tulisi reagoida. Tämä on kuitenkin mielenkiintoinen kehityksen suunta ja odotan innolla mitä tämä tuo tullessaan.
Trendi 9. Kadut taivaalla
Urbanisoitumisen kiihtyessä kaupunkien tila alkaa loppumaan. Tämä on vienyt innovointia hyödyntämättömään ilmaan, johon on toivottu kehitettävän tieverkoston droneille. Tämä on mielenkiintoinen ajatus, joka onnistuessaan kehittää esimerkiksi verkkokauppojen toimitusta asiakkailleen.
Trendi 10. Ladattu tulevaisuus – Akut ja niiden lataus?
Suuri osa vastaajista uskoo, että akkujen kehitys on menossa suuntaan, jossa ne uudelleenlataavat itsensä. Olen samaa mieltä ja suurin läpimurto olisi kehittää verkosto, joka pystyisi lataamaan laitteiden akut radiosignaaleilla ympäröivästä ilmasta.
Teknologinen kehitys on viemässä meitä hyvin mielenkiintoiseen suuntaan ja avaa monia mahdollisuuksia ihmisille ja yhteiskunnalle. Kehityksen suunnassa on paljon potentiaalia, kun toimii järkevästi ja hyödyntää niin ihmisen kuin teknologian parhaat puolet yhteistyössä keskenään.
LÄHTEET:
https://www.ericsson.com/en/networked-society/trends-andinsights/consumerlab/consumer-insights/reports/10-hot-consumer-trends-2018
https://www.hrbartender.com/2017/technology-and-social-media/digital-trends-transforming-workplace/
https://cryptocurrencynews.com/icos/ico-news/kepler-technologies-ico/
7 notes
·
View notes
Text
Tää oli meidän ryhmän ensimmäinen ryhmäblogi!
Tusinamainonnasta sisältömarkkinointiin
Liiketoiminnan markkinointi on kokenut mullistuksen digitalisaation myötä. Ennen vanhaan markkinointi painottui pääasiassa kuulopuheisiin ja mainoksiin. Markkinointi oli siis erittäin yksinkertaista ja faktatietoihin perustuvaa. Mainosten vähäisyyden vuoksi niiden ei myöskään tarvinnut herättää niin paljon mielenkiintoa kuin nykyään erottuakseen mainonnan tulvasta. Nykypäivän markkinointi on täysin erilaista - se perustuu laajalti sisältömarkkinointiin.
Sisältömarkkinoinnilla pyritään saavuttamaan potentiaaliset asiakasryhmät ja tuottamaan heille mielenkiintoista ja huomiota herättävää sisältöä. Erityisen tärkeää on saada varsinainen mainos esitettyä mahdollisimman suoraan, mutta esimerkiksi tunteisiin vetoavan markkinointiviestinnän tai muuten huomiota herättävän sisällön, esimerkiksi kuvan tai videon kautta. Erityisen tärkeässä osassa on ymmärtää asiakaskohderyhmän haluja, arvoja, toimintoja sekä tarpeita.
Markkinointikanavista sosiaalisen median alustat ovat nykyään monen yrityksen pääasiallisia markkinointikanavia - tärkeimpinä Facebook ja Instagram. Somessa mainostaminen on kustannustehokasta ja helppoa. Kuitenkin erottuakseen ja hyödyntääkseen kaikkia sen mahdollisuuksia, se vaatii ymmärrystä ja tietoa, miten sitä käytetään parhaalla mahdollisella ja tehokkaimmalla tavalla. Parhaiten ihmisten huomion saakin videoilla ja kuvilla, kun taas pitkiä tekstejä tulee välttää. Tänä päivänä ihmisillä on vähemmän aikaa ja kaikki on ”käsillä” yhä nopeammin, jonka vuoksi yrityksen erottuminen massasta on ratkaisevaa.
Sisältömarkkinointi ei ole automaattisesti onnistunutta, vaan sen tuloksia pitää tarkkailla jatkuvasti. Eri työkaluilla yritys voi seurata yksittäisten postausten suosiota sekä ennen kaikkea todellista hyötyä, mitä mainoksella ajetaan takaa - oli kyseessä sitten pelkkä näkyvyys, konkreettinen myynti tai uusien asiakkaiden saavuttaminen. Esimerkiksi Facebook Insightissa pystytään helposti vertailemaan eri postauksia - mikä on toiminut ja mikä ei. Menestyksekkäitä postauksia tehdään lisää, kun taas vähän huomiota saaneet karsitaan pois. Näin markkinointi muovautuu yritykselle sopivaksi, ja saadaan aikaan parempia tuloksia.
Digitaalisuus tarjoaa yrityksille uusia tapoja harjoittaa markkinointia. Perinteinen mainostaminen on mennen talvien lumia - kuluttajat ovat entistä valveutuneempia ja heidän tarpeisiinsa on pystyttävä vastaamaan. Uusia markkinointitrendejä syntyy jatkuvasti, minkä vuoksi yritysten on tärkeää pysyä ajan hermolla ja avoimena uusille ideoille.
22 notes
·
View notes
Text
INNOVOINTI TEKEE UTOPIASTA REALISTISTA

Seuraavat käsitteet kuten innovointi ja innovaatio ovat nykyisen kapitalistisen maailman kehityksen tukipilarit. Ilman näitä toimintoja koko yhteiskuntamme kehitys pysähtyisi. Mitä nämä termit sitten tarkalleen ottaen tarkoittavat? Toisistaan ne eroavat yksinkertaisesti siten, että toinen on prosessi ja toinen sen lopputulos. Innovaation määritelmä muutaman lähteen mukaan on kuvattu seuraavasti. Innovaatio on täysin uusi tai olennaisesti paranneltu tuote, palvelu tai käyttöönotettu toimintaan, hallintoon tai suhteisiin liittyvä prosessi tai menetelmä. Tämä listaus ei vielä itsessään tee mistään innovaatiota, vaan viimeinen ja ratkaiseva määritelmä on, että se tuottaa myös taloudellista hyötyä. Karkeana esimerkkinä uuden kännykkämerkin keksiminen ei ole innovaatio, mutta kännykän, jonka akku lataa itse itsensä aurinkoenergialla on innovaatio.
Kun tutkimme innovaatiota syvällisemmin, niin se ei ole mikään yksi irrallinen ajatus, joka syntyy lennosta. Se on enemmänkin pitkän tapahtumasarjan lopputulos. Tämän tapahtumasarjan keskiössä on tietenkin yksilö ja hänen kyvyistään erityisesti luovuus. Monilla ulkoisilla tekijöillä, jotka vaikuttavat yksilön toimintamalleihin, arvoihin ja asenteisiin, kuten esimerkiksi yhteiskunnalla ja kulttuurilla on myös vaikutusta innovaatioiden syntymiseen.
Luovuus on kyky, joka perustuu tietoon, eikä taianomainen kyky keksiä asioita lennosta. Itse määritän luovuuden kyvyksi hyödyntää kaikkea siihen asti keräämäänsä tietoa, oli se sitten tiedostettua tai alitajuntaisesti tiedostamatonta ja luoda niistä uutta. Sitä voidaan hyödyntää kehittämällä vanhaa pidemmälle, yhdistämällä entuudestaan tuntemattomia asioita tai löytämällä kokonaan uuden lähestymiskulman, josta kehitetään uutta.
Ollakseen luova, yksilö vaatii vapautta sekä tietynlaista halua ja uteliaisuutta siihen. Kulttuurilla ja lähiympäristöllä on myös suuri vaikutus edellämainittuihin arvoihin ja yksilön toimintamalleihin. Esimerkiksi vanhoillisissa valtioissa, jotka kunnioittavat perinteitä on lähtökohtaisesti vaikeampi olla luova kuin taas liberaaleissa ja avoimissa yhteiskunnissa. Ihmiset, jotka haluavat rikkoa rajoja, löytää ratkaisuja, parantaa maailmaa ja ovat omalla tavallaan pelottomia kokeilemaan uutta omaavat luonteen, joka kannustaa luovuuteen. Yleensä tälläiset ihmiset ovat niitä, jotka keksivät innovaatioita oikeassa ympäristössä oikeiden yksilöiden kanssa.
Globaalisti viime aikojen suurimmat innovaatiot ovat melkein liittyneet kaikki digitalisaatioon. Henkilökohtaisesti pidän sähkö- ja hybridiautoja viime aikojen yhtenä tärkeimpänä innovaationa. Innovointi on todella tärkeä osa koko maailman kehityksen ylläpitämistä. Mikäli pohdimme asiaa eettisyyden ja yhteiskunann hyvinvoinnin ja jatkuvuuden kannalta, niin eettisiä ja kestävää kehitystä tukevia ajatuksia pitää pystyä innovoimaan lisää utopiasta realistiseksi.
LÄHTEET:
http://www.metropolia.fi/tutkimus-kehittaminen-ja-innovaatiot/innovaatioprojektit/mika-on-innovaatio/
https://www.tieto.fi/nakemyksia-ja-visioita/nain-innovaatiot-syntyvat
http://www.stat.fi/meta/kas/innovaatio.html
http://www.businessdictionary.com/definition/innovation.html
8 notes
·
View notes
Text
Mahdollisille muille lukijoille tiedoksi, että tämä on ryhmätyöni blogiteksti, jonka olemme ryhmäni kanssa tehneet Uuden kehittäjä-moduulin projektityön pohjalta.
Lean Canvas - Mobinno
Asiakassegmentit - Asiakassegmenttejä pohtiessa mietimme, minkä ikäiset käyttäjät tavallisesti asioivat ravintoloissa ja hyötyvät tämäntyyppisestä innovaatiosta. Näimme, että kysyntää palvelulle on nuorten aikuisten keskuudessa. Tyypillinen asiakas on työssäkäyvä/opiskeleva nuori, joka viettää suuren osan vapaa-ajastaan ulkona.
Asiakasongelma - Innovoimamme palvelu ratkaisee jonottamisongelman - sisäänpääsy sujuu jouhevammin, kun rahastus ei vie niin paljon aikaa. Tällä hetkellä jonottamista olemassa olevia nopeuttavia keinoja ovat mobiililiput, mutta niiden käyttö ei ole vielä yleistynyt.
Arvolupaus - Palveluamme voisi kuvailla pääsylipun tai narikan rahastuksen ulkoistamisella. Palvelumme vapauttaa yrityksen resursseja muuhun hyödylliseen käyttöön ja tehostaa toimintaa. Näin yritys säästää esimerkiksi henkilöstökustannuksissa samalla, kun asiakas saa nopeampaa ja joustavampaa palvelua.
Ratkaisu - Sisäänpääsy- ja narikkamaksut maksetaan yleensä vasta sisään mennessä, mikä on hidasta ja vie henkilöstöresursseja. Maksamalla SIRU Mobilella pääsylipun ja narikan etukäteen tarve rahastukselle henkilökunnalta katoaa, jolloin sisäänpääsy nopeutuu.
Kanavat - Yhteistyökumppaneita lähestytään suorin yhteydenotoin ja tarjouksin. Itse palvelua markkinoidaan digitaalisten alustojen, kuten sosiaalisen median, kautta. Ensikäyttäjien kokemukset palvelustamme ovat tärkeitä, sillä ne leviävät puskaradion kautta potentiaalisten uusien asiakkaiden tietoon.
Menot - Innovoimamme idean suurimmat kulut ovat tarvittavat resurssit pääsylippulaitteisiin, henkilökunnan kouluttaminen palvelun käyttöön sekä siinä esiintyviin ongelmatilanteisiin. Uuden palvelun tunnetuksi tekeminen vaatii myös paljon markkinointia mistä aiheutuu paljon kuluja. Resurssit palvelun pohjalle löytyvät jo valmiiksi SIRU Mobilelta joten käyttöönotto ei vaadi paljoa.
Tulot - Suurin osa tuloista tulee lippujen myynnistä, jokaisesta myydystä lipusta Siru Mobile ottaa pienen prosenttiosuuden. Toinen tulonlähde on yhteistyökumppaneiden kanssa sovitut tulospalkkiot. Mikäli sovitun myyntitavoitteen yli päästään, saa SIRU Mobile sopimuksessa sovitun palkkion.
Seuranta - Idean menestystä mittaamme yhteistyökumppanien määrällä (ravintolat ja tapahtumat) sekä luonnollisesti myös käyttäjämäärällä. Asetamme tavoitteet yhteistyökumppaiden määrälle (yht. vuoden lopussa), kuten myös sovelluksen käyttöasteelle (sovelluksen käyttäjien osuus asiakkaista per ilta/tapahtuma). Asiakastyytyväisyyskysely sovelluksen toimivuudesta 3kk sekä 6kk julkaisun jälkeen.
Kilpailuetu - Ideamme perustuu sisäänpääsyn ja jonotuksen päivittämiseen nykyaikaan. Suurin vahvuus on se, että palvelu hyödyttää kumpaakin osapuolta, yhteistyökumppania sekä asiakasta. Vastaavaa ja näin pitkälle vietyä palvelua ei Suomesta löydy. Huono puoli kuitenkin on, että palvelukonsepti on kopioitavissa.
13 notes
·
View notes
Text
DIGITALISAATIO - PAKOLLINEN MUOTISANA VAI YMMÄRRYSTÄ VAATIVA KOKONAISUUS?

Digitalisaatio - globaalisti yleisin puheenaiheemme, joka ilmenee eri ihmisryhmien päivittäisissä keskusteluissa monin tavoin. Usein se esiintyy suorana luennointina. Itselle tämä saa aikaan vaivautuneen olon, että se vaikuttaa enemmänkin muotisanalta, joka vain tungetaan irrallisena kerrottavaan lauseeseen. ”Luennointi” itsessään on vain pintaraapaisu miten digitalisaatio keskusteluissa ilmenee. Monissa keskusteluissa siitä puhuminen on verhoiltu muiden termien alle, joista se kuitenkin huokuu tai välillisesti linkittyy. Tämä kuvastaa suoraan sitä millaisen osan se käsittää nyky-yhteiskuntamme elämää.
Mitä tämä digitalisoituminen oikeastaan tarkoittaa? Moni ymmärtää määrityksen, mutta olennaista onkin ymmärtää sen merkitys. Digitalisaatio on muuttanut liiketoimintamalleja ja osaamisvaatimuksia lähes kaikilla toimialoilla. Tämän vuoksi kysyntää on ammattilaisille, jotka ymmärtävät digitalisaation vaikutukset ja mahdollisuudet.
YLEINEN VAIKUTUS YMPÄRISTÖÖN JA IHMISTEN TOIMINTAMALLEIHIN
”Sen suurimmat vaikutukset auttavat ihmisiä, mutta se tuo mukanaan haitallisia sivuvaikutuksia.” - A.H
Digitalisaation merkittävin parametri on tieto, joka on nykyisin helposti saavutettavissa, jos osaa etsiä oikein. Tieto pystytään löytämään muutamalla klikkauksella kun vuosia sitten sen saavuttaminen tapahtui käytännössä suusta suuhun kommunikaatiolla tai dokumentoidun tiedon perään saatettiin matkata satoja kilometrejä. Usein relevantin tiedon saavuttaminen saattoi olla täysin mahdotonta.
Pintapuolisesti katsottuna digitalisaatio on vaikuttanut positiivisesti ja helpottanut elämäämme. Itse näen, että digitalisaatio on verrattavissa lääkkeeseen. Sen suurimmat vaikutukset auttavat ihmisiä, mutta se tuo mukanaan haitallisia sivuvaikutuksia.
Tällä hetkellä tietoa on niin paljon, että relevantin tiedon löytyminen on vaikeutunut. Merkittävä muutos on myöskin ollut yksilön mielipiteen korostuminen. Nykyään mielipide on helpompi ilmaista ja kerätä sille kannatusta esimerkiksi sosiaalisen median kautta. Virheellisen informaation jakaminen on myös lisääntynyt. Tämän seurauksena kyky erottaa faktoja yksittäisistä mielipiteistä on heikentynyt, vaikka lähdekritiikin pitäisi digitalisaation aikaan olla mahdollisimman kriittistä.
DIGITALISAATION VAIKUTUS MARKKINOINTIIN JA LIIKETALOUTEEN
Pintapuolisesti ajateltuna markkinointi on helpottunut, sillä digitalisaatio on mahdollistanut monta maailmanlaajuista markkinointikanavaa. Tämä on mielestäni luonut vääristyneen käsityksen, että kaikki voivat olla ammattitaitoisia digimarkkinoijia. Kun katsotaan syvemmälle, niin markkinoitiprosessi on muuttunut hyvin radikaalisti yksinkertaisista informatiivisistä mainoksista sisältömarkkinointiin, jonka merkitystä ei voi tarpeeksi korostaa. (Palaan varmasti tähän aiheeseen jossain tulevassa blogipostauksessani.)
Mielestäni tärkeintä on ymmärtää kokonaisuuksia, katsastellaan markkinointia sitten liiketoimintaprosessin ulkoisesta tai sisäisestä kulmasta. Nykyään on luotava markkinointisisältöä, jolla erottua mainostulvasta sekä kilpailijoiden joukosta. Erityisen tärkeää on ymmärtää yrityksen suhdetta kohdeasiakkaisiinsa. Toisesta blogissa oli kirjoitettu hyvin: ”Markkinoinnissa on tarkoituksena soluttautua kuluttajien keskuuteen.” Tämä on tapahduttava mahdollisimman aidosti, muuten se saattaa aiheuttaa vastaisen reaktion. Näen markkinoinnissa ja liiketaloudessa digitaalisaation kasvattaneen kuilua sen ymmärtäjien ja ymmärtämättömien välillä.
Yhteenvetona vastaus pääotsikon kysymykseen: Ymmärtämättömien keskusteluissa, digitalisaatiota käytetään vain muotisanana. Todellisuudessa se on kattavaa ymmärrystä vaativa käsite, joka on avannut paljon erilaisia mahdollisuuksia ja tulee avaamaan niitä lisää.
6 notes
·
View notes