Tumgik
Text
Ostopoluista ostovarauksiin
Digitaalisen kehityksen myötä yritykset ovat joutuneet mukautumaan kuluttajien uuteen ostotottumukseen. Kun halutaan kehittää yrityksen myyntiä, perinteinen ostopolku on liian yleisellä tasolla esitetty. Perinteinen ostopolku on todella hyvä yleiskuva kuluttajan liikkeistä, mutta tosiasia on, että kuluttajan käyttäytyminen voi alkaa mistä tahansa ärsykkeestä.
Tumblr media
Mistä kuluttajan ostopolku alkaa?
Ostopolku ei välttämättä ala kuluttajan tunnistaessa uuden tarpeen vaan tietoisuus tarpeesta voi syntyä monesta erilaisesta kanavasta ja tilanteesta.
“Kuluttajan käyttäytyminen on toimialakohtaista, tavararyhmäkohtaista, aiemmista ostoista riippuvainen, suunnittelematonta ja tilannesidonnaista”
Yrityksillä on kuitenkin mahdollisuus vaikuttaa tietoisuuden ja tarpeen herättämiseen. Olen törmännyt lainatuissa kanavissa kuten Instagramissa ja Facebookissa mainoksiin mikä on herättänyt mielenkiintoa markkinoitu hyödykettä kohti. Tähän vaikuttaa myös yritysten asiakassegmentointi minkä vuoksi kyseinen hyödyke on optimoitu markkinoimaan juuri minulle. Yritykset voivat myös hyödyntää outbound-markkinointia tai uudempaa tapaa eli inbound-markkinointia.
Internet ei vain mahdollista yritysten markkinoida hyödykkeistään vaan myös kuluttajan on helpompaa etsiä tuotteista tausta tietoa.
Tumblr media
Tuotteiden vertailusta tehty helppoa
Kuluttajilla on nyt tuhansia vaihtoehtoja mitä vertailla ja mistä valita. Online-arvostelut ovat tästä syystä nostaneet suosiotaan, koska kuluttajat haluavat varmistaa, että käyttävät rahaansa viisaasti. Tuotteita ei välttämättä päästä vertailemaan enää kivijalkakauppoihin, jolloin kuluttaja hakee tietoa foorumeista, verkkosivuilta, blogeista ja lainatuilta verkkopalveluilta. Voin itsekin myöntää, että lähes jokaiseen tuotteeseen minkä olen ostanut verkosta, sisältyy taustatyö internetistä.
Päättyykö ostopolku ostopäätökseen?
Kuluttajan tehtyään päätöksensä osto tilanteen pitäisi tehdä helpoksi olisi se verkkosivuilla tai kivijalkaliikkeessä. Tässä vaiheessa niin kuin muissakin ostopolun vaiheissa, pitää huomioida kuluttajan emootiot ja mahdolliset kysymykset. Kuluttaja pohtii onko hän tehnyt oikean päätöksen ja jakaa kokemuksensa muille. Tämä arvostelu näkyy jatkossa muille kuluttajille mikä vaikuttaa heidän ostopäätökseen.
Yrityksen on siis huomioitava asiakastaan myös ostopäätöksen jälkeen, jotta seuraavat kuluttajat saavat myös yrityksestä positiivisen kuvan. Ottamalla yhteyttä kuluttajaan ostopäätöksen jälkeen voi sitouttaa kuluttajaa yritykseen. Yrityksen on kannattavampaa ylläpitää asiakkaitaan kuin hakea jatkuvasti uusia. Tämän yritys voi luoda lähettämällä sähköpostissa tarjouksia kanta-asiakkaille ja pyytämällä palautteita.
Johtopäätös
Nykyään kun kuluttajilla on pääsy internetiin 24/7, jolloin digitaalisen kokemuksen kehittäminen on entistä relevantti! Yritysten on tehtävä kotisivuistaan mobiililaitteille sopiviksi. Erilaisia ”touchpointteja” on myös erittäin tärkeää viilata. Nämä ovat tilanteet missä kuluttaja ja yrityksen brändi kohtaavat.
Ohessa on todella hyvä artikkeli ostopolusta:
https://beintheknow.co/customer-journey-map/
1 note · View note
Text
Pelillistäminen
Kun puhutaan peleistä mietit varmasti ensimmäisenä mobiilipelejä kuten Candy Crush Saaga tai muita konsolipelejä tai PC pelejä. Näissä on peleistä tuttuja piirteitä kuten tavoitteet, haasteet, säännöt ja mitä tärkeämpää, se on hauskaa. Markkinaosuus mobiilipelien osalta on suuressa kasvussa ja tuovat enemmän tuottoa kuin konsolipelit ja PC pelit. Usein kuitenkin pelit ja pelillistäminen sekoitetaan keskenään. Pelit ja viihde ovat suurimmat motivaattorit osallistamaan ja sitouttamaan kuluttajat, mutta miten yritykset voivat hyödyntää tätä tekniikkaa ja vahvistaa omaa asiakaskuntaansa pelillistämällä selvitetään tässä blogissa. Blogin päätteeksi saavutamme, siis määritelmän mikä on pelillistäminen. Hurraa!
Tumblr media
Pelillistäminen... siis mikä?
Pelillistäminen ei voi toimia yksinään. Se pitää yhdistää integroida johonkin olemassa olevaan kuten verkkosivuihin, koulumateriaaleihin, yritysten sovelluksiin tai jopa yrityksen yksittäisiin tuotteisiin. Mutta mikä pelillistäminen on?
Olette varmasti törmännyt R-kioskin tai Haaga-Helian Malmin kampuksen kahvipasseihin. Tarkoituksena on kerätä leimoja jokaisesta ostamastasi kahvista. Pähkäilet jo varmaan nyt mitä tästä tekee muka pelillistämisen. Minäpä kerron! Kun olet ostanut tietyn määrän kahvia, ostajaa palkitaan ilmaisella kahvilla ja tämä on selvästi pelillistämistä. Espresso House on esimerkiksi tehnyt tästä digitaalisen version omaan sovellukseensa.
Pelillisstämistä voidaan soveltaa myös urheiluun. Vuonna 2016 julkaistu Pokemon Go toimii esimerkikisi eräänlaisena partioilais merkkinä. Tämä palkitsee ja kannustaa  pelaajiaan kävelemään, jotta nämä saisivat pokemoneja ja etenisivät tasoilla on pelillistämisen voima.
Pelillistämisen ideana on saada kuluttuja osallistumaan ja sitoutumaan palveluun peleistä tutuilla ominaisuuksilla kuten luomalla itsetunnon kohotusta, sosiaalista pääomaa, viihdettä ja saamalla pelien kautta asioita kuten rahaa ja palkintoja.
Tumblr media
Koukuttavat motivaattorit
Pelilistamisen tarkoituksena on tuoda ympäristöön uusia elämyksiä. Pelitekniikassa sidotaan ja motivoidaan ihmiset digitaalisesti ja saavutetaan heidän tavoitteitaan. Pelaaja voi saada pelien ominaisuuksien kautta sosiaalista pääomaa kuten statuksen kohotusta. Pelaajat voiva löytää itselleen oman ryhmän mihin kuulua ja sitä kautta kavereita. Tykkäykset, pokaalit, tasoilla eteneminen voittamalla haasteet ruokkivat pelaajan itsetuntoa.
Pelit tuovat myös monenlaisia tunteita esiin. Ne voivat luoda koukuttavia tunteita. Jännitystä, yllättyminen, pelko ja mielihyvä saavat ihmisen adrenaliini tason nousemaan mikä lopulta tuo peliin koukuttavat ominaisuudet. Pelin henkisyydellä on siis suuri merkitys siihen pysyvätkö kuluttajat uskollisina asiakkaina. 
Yritysten on kannattavaa hyödyntää pelillistämistä , jotta omaa asiakaskuntaa voidaan sitouttaa paremmin. Peleistä tutilla ominaisuuksilla asiakkaita voidaan palkita kun he saavuttavat tietyn tason. tämä kannustaa asikkaita asioimaan nimenomaan kyseisessä yrityksessä.
https://nordicedu.com/blogi/mika-on-pelillistamisen-ja-pelin-ero
Kuvat: Pexels
0 notes
Text
Inbound-markkinointi
Tapa millä markkinoimme on kehittynyt huomattavasti ajan saatossa. Outbound metodia kutsutaan nykyään jo vanhanaikaiseksi. Siinä keskityttiin lähinnä tuotteen sekä palvelun ominaisuuksien esittämiseen kampanjoiden avulla. Asiakkaisiin lähestyttiin olisivat he kiinnostuneita tai eivät. Nykypäivänä outboundin korvaa inbound-markkinoinninti. Miksi siitä puhutaan nykypäivinä niin paljon, on tämän bloginaihe.
Tumblr media
Mikä on inbound-markkinointi ?
Mieti mikä oli viimeisin ostosi. Vaikuttiko siihen erityisen mainoksen näkeminen televisiossa tai bannerina mediassa. Soititko itse vai otettiinko sinuun yhteyttä tuotteeseen tai palveluun liittyen. Mitä todennäköisemmin vastauksesi on ei. Kuten enemmistö tekee näinä päivinä, menit nettiin ja teit oman tiedonhaun. Jo tässä vaiheessa olet osana suurta digitaalista markkinointi strategiaa, mikä keskittyy asiakkaan auttamiseen ja herätetään heidän kiinnostusta yrityksen palveluita kohtaan. Asiakas saa tästä itselleen jotakin hyötyä kun se on esimerkiksi jotain kouluttavaa tai hauskaa eikä ole vain informatiivista konseptia tuotteesta. Tätä kutsutaan inbound-markkinoinniksi.
Asiakas lähtökohtaisesti hakeutuu itse myyjän tai yrityksen luo, mutta tämä on houkuteltu esimerkiksi SEO hakukoneoptimoinnilla. Hakukoneoptimoinnin strategia on, että palveluihin ja tuotteisiin liitetään avainsanoja tai lauseita mitkä liittyvät asiakkaiden kohtaamiin haasteisiin. Näihin haasteisiin annettaan kohderyhmälle ratkaisuja esimerkiksi lainatun median kautta. Lainatut mediat ovat sosiaalisen median kanavat kuten Facebook, Instagram, Twitter ja Youtube. Näiden kautta yrityksen on helppo tuoda itselleen lisänäkyvyyttä sekä luoda miellyttävää ja viihdyttävää vuorovaikutusta asiakkaan kanssa.
Inbound-markkinoinnin avulla yritys voi luoda yhteisöllisyyttä sekä antaa mahdollisuuden vuorovaikutukseen. Keskustelupalkit kuten chattibotit tai kyselyt mitkä auttavat, tukevat ja pyytävät palautetta on mahtava tapa tuoda lisä arvoa ja luottamusta yritystä kohtaan. Inbound-markkinointia on myös esimerkiksi kysymyksiin vastaamista lainatun median kautta. Näin yritys osoittaa, että he kuulevat ja välittävät asiakkaistaan.
Tumblr media
Push and pull
Outbound menetelmä on hintavampaa kuin Inbound-markkinointi varsinkin kun halutaan mainostaa paikallisesti. Mainos paikallisessa lehdessä kuten Helsinkien Sanomissa on todella kallista ja tarvitset suuren budjetin, jos haluat mainostaa suuremmassa mittakaavassa. Inbound markkinointi on jopa ilmaista kun esimerkiksi luodaan sometili tai perustetaan blogi.
Halutun kohderyhmän saavuttaminen on myös paljon helpompaa inbound metodilla. Se miksi uskon näin on, koska outbound metodilla vain ”pusket” hyödykkeen tietoja ulos. Ei ole mitään takuutta, että jokainen mainos radiossa tai lehdessä on oikeasti haluttua kohderyhmää. Inbound-markkinointi ”vetää” itselleen haluttua kohderyhmää kun asiakkaat löytävät yrityksen tuotteisiin liittyviä asioita kun he todella tarvitsevat sitä.
Inbound-markkinointia on siis hankalampaa tunnistaa kuin outbound-markkinointia. Mihin inbound-markkinointi tapoihin olet törmännyt?
Kuvat: Pexel 
0 notes
Text
Googlen tuoteperhe
Google LLC on maineikas nettipalvelu. Se on maailman käytetyin hakukone, jota jokainen meistä pois lukien Kiinan kansa on varmasti testannut Googlen hakukonetta. Hakukoneen lisäksi yhtiö tarjoaa useita muita palveluita mitkä helpottavat yksityishenkilöiden sekä yritysten toimintaa. Blogin fokus on kuitenkin Googlen palveluiden hyödyntäminen yritysten liiketoiminnassa.
Tumblr media
Oma yritys muiden nähtäväksi
Google My Business on oiva tapa saada yrityksellesi näkyvyyttä maksutta. Mahdolliset asiakkaat voivat löytää sinut joko hakemalla yritystäsi tai saman kaltaista palvelua. Yrityksen olennaiset tiedot kuten aukioloajat, sijainti ja yhteystiedot ilmestyvät Google haussa sekä Google Mapsissa. Asiakkaiden on helppoa löytää yrityksestä arvosteluja sekä halutessaan he voivat kertoa omasta kokemuksestaan.
Palvelun avulla yrityksen on helppoa seurata mistä, osa asiakaskunnasta tulee ja miten he esimerkiksi käyttäytyvät yrityksesi sivuilla. Yrittäjän on kätevää pysyä ajan tasalla yrityksen suosiosta ja näin voi tehdä muutoksia palveluun tarvittaessa.
Muuhunkin kuin vain navigointiin
Etsiessäsi uutta sijaintia turvaudut usein Google maps:iin. Googlen karttatoiminto pystyy kuitenkin muuhunkin kuin vain auttaa sijainnin löytämisessä. Google Maps Platform kertoo sinulle parhaan mahdollisen reitin reaaliaikaisesti. Kuljetuspalvelua tarjoavalla yritykselle on varmastikin hyötyä seurata missä mahdolliset ruuhkat sijaitsevat. Näin yrittäjä voi tarjota asiakkailleen sukkelan toimituksen!
Google Maps Platform ei ole käytännöllinen vain kuljetuspalveluille vaan antaa myös mahdollisuuden hyödyntää kartta toimintoa pelipalveluissa. Mikäli olet kiinnostunut luomaan peliisi utopisen 3D näkymän vaikkapa Tokiosta on tämä mahdollista! En sen kummemmin ajatellut kuinka paljon Googlen karttatoiminnoilla voi tehdäkään ennen kuin perehdyin aiheeseen.
Tumblr media
Tuoteperheen uskottavuus
Googlen tuoteperheeseen lisättiin vuonna 2017 rekrytointityökalu Google Hire. Kyseinen tuote kuten useat muut Googlen palveluista on suunnattu lähinnä Pk yrityksille tai yrityksille keiltä puuttuu rekrytointijärjestelmä. Tämän on tarkoitus kilpailla jo tunnettujen rekrytointipalveluiden kanssa kuten Facebook Jobs ja Linkedinin kanssa.
Google Hire säästää yrittäjien aikaa yksinkertaisuudellaan. Se sisältää jo ennestään tuttuja ominaisuuksia Googlelta mihin on lisätty uusia ominaisuuksia. Nämä palvelut ovat muun muassa Gmail, Drive, Docs, Sheet ja kalenteri. Tarkoituksena on lähettää työilmoituksia useille työnhaku palstoille, ajoittaa haastattelut kätevästi ja keskustella niin haastattelijoiden kuin haastateltavien kanssa. Tämä voi kuulostaa hienolta ja edulliselta vaihtoehdolta yrittäjänä, mutta jos olet kiinnostunut palvelusta, olet myöhässä.
Tarkoituksena oli esitellä yrityksille hyödyllisiä työkaluja, mutta mielestäni on myös oleellista kertoa mahdolliset flopit. Google Hire suljetaan vuonna 2020 syyskuun ensimmäisenä päivänä eikä Google ole antanut erityistä syytä tähän. Google on jo sulkenut neljä palvelua tänä vuonna. Voidaanko me enää luottaa siihen, että Googlen palvelut pysyvät?
Kuvat: Pexel
3 notes · View notes
Text
Lean Canvas
Tässä blogitekstissä käsittelemme kohdeyrityksemme toimintaa Lean Canvas- työkalulla. Idea on tiedossa opettajillamme, joten emme avaa sitä tässä tekstissä enempää emmekä paljasta kohdeyrityksemme nimeä. Lean Canvasin avulla selvitämme digitaalisen innovaatiomme toimivuutta ja erittelemme sen ominaisuuksia.
                          ’’Pyörä konttiin ja kuntoon’’
Innovaation ratkaisu
Kohdeyrityksemme ongelmana on asiakkaiden puute talvikaudella, haasteet ajankäytössä ja henkilöstövaje vilkkaimman sesongin aikana. Pyöräily on yleisesti kausiluontoinen laji, joten asiakasvirran tasoittaminen ympärivuotiseksi helpottaisi näitä ongelmia. Kahden hengen yrityksessä on haastavaa vastata kesän kasvavaan kysyntään, mutta talvella töitä riittää tuskin yhdelle. Ongelmana kesällä on ajanhallinta ja ylipitkät työpäivät. Toisaalta on haastavaa löytää osaava työntekijä, joka olisi valmis työskentelemään vain kesäisin.
Ideamme tarkoituksena on tavoittaa asiakkaat toimipisteen naapurustoa kauempaa ja palvelun helppouden avulla houkutella asiakkaita myös talvella. Palvelu eroaa muista olemassa olevista sillä, että vastaavaa ei ole vielä lanseerattu. Yrityksen arvolupauksena on vastaanottaa pyörä joustavasti ja huoltaa se nopeasti: ’’pyörä konttiin ja kuntoon’’.
Tumblr media
Arvonlupaus ja päätoiminnot ovat nopeus, laatu, hinta ja sijainti
Ratkaisuna edellä mainittuihin ongelmiin tarjoamme seuraavia vaihtoehtoja: talvikauden vilkastuttamiseksi ehdotamme erillistä talvihinnastoa ja noutoboksia, johon on helppo pääsy julkisilla (kauppakeskuksen läheisyyteen, metro- tai juna-asemien yhteyteen). Tämä on ratkaisu myös ajankäytön haasteisiin, sillä jos asiakkaita saisi houkuteltua myös talvella, työmäärä olisi tasaisempi ympärivuoden. Lisäksi yrityksellä saattaisi olla selkeämpi aikataulu, kun pyöriä saapuisi huoltoon useampi kerralla.  
Päätoiminnot, minkä vuoksi palvelun käytöstä ollaan valmiita maksamaan tai käyttämään uudestaan ovat nopeus, laatu, hinta ja sijainti.
Palvelun pääasialliset käyttäjät ovat uudesta innostuvia
Asiakasryhmä pysyy ennallaan, mutta noutoboksi saattaisi tarjota etenkin autottomille uuden ja helpomman tavan tuoda pyörän huoltoon. Tämä voi olla myös ratkaisu kiireisille tai uusista innovaatioista kiinnostuneille.
Heidät tavoittaa kohdennetuilla mainoksilla somekanavien yhteydessä, puskaradiolla ja päivitetyillä kotisivuilla. Noutoboksin ulkoasu saattaa myös herättää kiinnostuksen yritystä kohtaan.
Laajentuminen katetaan uusilla asiakkailla
Palvelun kiinteät ja muuttuvat kustannukset koostuvat kontin hankintahinnasta, kiinteistökuluista ja maa-alueen vuokrasta. Lisäksi vakuutus ja muut hallinnolliset kulut. Kustannukset katetaan uusilla asiakkailla, jotka tulevat laajemmalta alueelta.
Luotamme idean toimivuuteen, sillä yritys on etulyöntiasemassa ajoituksen ja sijainnin suhteen. He ovat ensimmäinen Suomessa ja heillä on lupaava brändi.
Näkisitkö sinä tässä mahdollisuuden?
 - Ryhmä 1
6 notes · View notes
Text
Tekoälyn sovelluksia – kuvankäsittely ja kuvantunnistus
Monelle somessa pyörivälle kuvankäsittely voi olla on hyvinkin tuttua. Uskon että lähes jokainen on kokeillut muokata itse ottamiaan kuvia ainakin kerran. Kirkkautta säädetään, valitaan filtteri tai omia kasvoja pehmennetään. Melkein jokainen omistaa myös älypuhelimen, jonka lukituksen voi avata kasvojentunnistuksella. Tällaiset ominaisuudet ovat kuitenkin vasta pinta raapaisu todellisuudesta.
Standardille väestölle kuvienkäsittely ja kuvientunnistus maailma on todellisuudessa aika suppea. Haluasin teroittaa blogissani miten näitä ominaisuuksia oikeasti hyödynnetään yrityksissä kuin valvonnassa.
Tumblr media
Kuvankäsittely hyväksi vai pahaksi
Kasvojen muokkaus on kehittynyt niin pitkälle, että on lähes mahdotonta tunnistaa mikä on käynyt läpi kuvankäsittelyn ja mikä ei. Photoshop ei sinänsä ole kuitenkaan paha. Se on työkalu, mitä voidaan käyttää hyväksi tai pahaksi.
Tänä päivänä visuaalisuutta pidetään suuressa arvossa. Yritykset käyttävät tätä hyväkseen ja houkutelevat asiakkaita asioimaan heillä. Jokaista mainosta on käsitelty houkuttelevaksi, mutta välillä hallinta riistäytyy käsistä ja kuvista tulee aivan jotain muuta mitä se oli alunperin. Yritykset kuin aikakausilehdet ovat jääneet kiinni liiallisesta editoinnista. Voidaanko me kuluttajina enään luottaa siihen, että netistä tehty tilaus on lopulta saapuessaan samanlainen?
Yritykset voivat kuitenkin kiitos kuvankäsittelyn ja digitalisaation esittää tuotteet mahdollisiman realistisina. Voisiko yrityksen myyntikikka olla kumminkin muokkaamattomat kuvat? Asioisitko sinä kuluttajana yrityksessä mikä ei muokaa julkaisemiaan kuvia?
Kuvantunnistus - Yritysten kuin valtion hyödyntämä
DNA Oy on tuonut esille, että jos suomenlaki salissi kasvojentunnistusta voitaisiin hyödyntää markkinoinnissa ja asiakas tyytyväisyyden parantamisessa. Kivijalkaliikkeeseen on mahdollista asentaa kasvojentunnitus järjestelmä mikä tunnistaisi asiakkaan sukupuolen, iän sekä millä tuulella tämä astuu liikkeeseen ja lähtee liikkeestä ulos. Onko asiakas tyytyväisempi vai tyytymättömämpi poistuessaan.
Tumblr media
Kiina on tunnettu väestönsä valvonnasta. Ylen artikkeli Kiinan kuvantunnistuksesta tarkentaa lukijoille kuinka valvottu maa oikeasti on. Artikkelissa kuvaillaan kuinka kansalaisen liikkeitä tarkkaillaan julkisilla alueilla. Jokaisen kadunkulman takaa ilmestyy useampi valvontakamera. Kiinan kansalaiset ovat tottunet tälläiseen elämäntyyliin, mutte entä me turistit.
Olen vieraillut Shanghaissa kolme kertaa ja joka ikinen kerta pitää olla viisumin parissa vähintään kajdeksan tuntia.  Kiinaan saapuessasi joudut jälleen tunnistautumaan poliisiasemalla. Isovanhempien ammatista sormenjälkiin ja kasvojentunnistus kerätään kiinan valtion tietokantaan. Tästähän saattaa tulla oman yksityisyyden menettämisen tunne. Toisaalta niin valtio kuin yritykset voivat hyötyä tästä.
Rikolliset ja myymälä näpistelijät saadaan lähes välittömästi kiinni. Yritykset voivat myös leikata henkilöstökuluista kun pankista rahan nostaminen hoituu kuvantunnistuksella. Tarvitaanko kahvilassa enään kassatätiä kun omat kasvot hoitavat maksamisen. Yle uutiset mainitsi miten Shanghaissa sijaitseva Tao Café toimii edellä mainitulla tavalla.
Tumblr media
Tulemme epäilemättä kokemaan vielä miten kuvankäsittelyä ja kuvantunnistusta hyödynnetään meidän arkielämässä. Rajana on vain se mitä valtio sallii ja mitä ei.
Kuvat: Pexel
3 notes · View notes
Text
Digitaaliset kuluttajatrendit 2019
Nyky yhteiskunnan halukkuus yhä nopeampiin, halvempiin ja kätevämpiin laitteisiin antaa suuret vaatimukset teknologialle. Me jopa vaadimme tietynlaisten toimintojen automatisointia, jotta oma arkielämä helpottusi. 
Teknologia on nykyään todella kehittynyttä ja saamme sen avulla kehitettyä absurdeja ideoita mitä aiemmin emme edes osanneet kuvitella. Monella on kuitenkin ristiriitasia tunteita. Onko tämän turvallinnen tai mitä tämä saattaa aiheuttaa ihmisyyteen. 
Blogin tarkoituksena on tarkastella Ericssonin 10 Hot Consumer Trends 2019 raporttia. Raporttiin on osallistunut 5097 edistyneitä internetin käyttäjiä ketkä ovat 15-69 vuotiaita. Kyselyyn vastanneet ovat kotoisin  Johannesburgista, Lontoosta, México, Moskovasta, New Yorkista, San Franciscosta, São Paulosta, Shanghaista, Sydneysta ja Tokiosta.
Tumblr media
1.      Kumpi tuntee sinut paremmin, älylaitteesi vai tuttavasi?
Nykyajan laiteet sisältävät paljon sensoreita mitä vielä käytetään hyvin yksinkertaisiin asioihin. Esimerkiksi kasvojentunnistusta käytetään puhelimen lukituksen avaamiseen tai omien kasvojen iän muuttamiseksi FaceApp:issä.
Virtuaali assistentit kuten Google now, Alexa ja Siri osaavat vastata käyttäjälleen kuuntelemällä tämän ääntä. Uskotaan, että pian he osaavat reagoida vain kuuntelemalla käyttäjän äänensävyä. Neljäkymmentäkaksi prosenttia näistä käyttäjistä uskovat, että älypuhelimet ymmärtävät heitä paremmin kuin omat tuttavat.
Virtuaali assistenttien käyttäjistä luottaa omat salaisuudet laitteelleen kuin toiselle ihmiselle. Kuitenkin ihmiset luottavat vielä lääkäreihin ja lakimiehiin enemmän kuin älylaitteisiin. Tämä voi johtua vielä siitä, että ihmiset pystyvät reagoimaan yllättäviin muutoksiin paremmin kuin älylaitteet.
Se, että oma älylaite osaisi tunnistaa mielialoja kuullostaa vielä hieman uhkaavalta. Tästä vosi kuitenkin olla hyötyä jos älylaite tunnistaa milloin olet kiireinen ja estää mahdolliset ilmoitukset.
2.      Virtuaalilaitteet kohtaavat myös erimielisyyksiä
On normaalia, että perheenjäsenten ja kumppanin kanssa kinastellaan ja riidellään ajoittain kun kohdataan erimielisyyksiä. Voiko näin sattua myös digitaalisille laitteille?
Miten käy kun anamme käskyn erillaisille virtuaaliassistenteille kuten Sirille ja Alexalle? Neljäkymmentä seitsemän prosenttia vastanneista uskoo, että eri virtuaalilaitteet antavat heille eri vastaukset. Tämän vuoksi 41 prosenttia kertoo yhteensopivien asistenttien olevan tärkeää kumppaneille.
On hankalaa kuvitella, että omat virtuaalilaitteet riitelisivät samalla tavalla kuin perheenjäsenet, mutta 66 prosenttia kuvittelee tämän olevan mahdollista. Yritysten olisi kenties kannattavaa kommunikoida jonkun verran, että tällaiset skenariot voitaisiin välttää. Tämä ei kuitenkaan ole todennäköistä sillä tämä saattaisi vaikuttaa laitteiden kilpailuttamiseen.
3.      Henkilökohtainen vakojaa 24/7
Olet varmasti kohdannut tilanteen missä keskustelun aiheena oleva tuote ilmestyy yllättäen jatkuvasti älypuhelimeesi. Vastaajista 47 prosenttia uskoo mbiliisovellusten keräävään käyttäjistään arkisia tietoja kameroiden, mikrofoonien ja sijannin avulla. Jopa silloin kun sovellus ei ole käytössä.
Yli puolet vastaajista ovat huolissaan, että yritykset keräävät ylimääräistä tietoa mitä myyydään kolmansille osapuolille. Suositut mobiilisovellukset eivät siis vastaajien mielestä kerää vain heille olennaista tietoa vaan tietoa mistä he itse saavat tuottoa. 59 prosenttia sanoo että tarvitsemme globaalin lain mikä suojaisi meidän henkilökohtaisia tietoja kyseisiltä laitteilta.
Tumblr media
4.      Pakotetut sopimukset
Internetissä surffailu ei ole enään sitä, että vierailet nopeasti eri sivustoilla. Nykyään enenemissä määrin nettisivustot vaativat sinun hyväksyvän evästeet ja henkilökohtaiset tiedonkeruut. Mikäli et hyväksy evästeitä sivustot eivät toimi kunnolla.
Evästeiden avulla mainonta on kohdennetumpaa ja yritys pystyy seuraamaan mitä painikkeita napsautat sivustoilla tai mitä lisäät ostoskoriisi. Vain 8 prosenttia kyselyyn vastaajista ei vaivaannu jatkuvasta evästeiden hyväksynnästä, mutta 51 prosenttia mihin itse tunnen kuuluvani ärsyyntyy siitä.
Evästeitä hyväksytään jatkuvasti mikä tekee niistä lopulta arvottomia ja pakollisia. Perehdytko sinä aina evästeiden käyttötarkoituksiin? itse olen ainakin huomannut hyväksyväni evästeet ilman liallista perehtymistä.
5.      Mahdollisuus oppia uusia taitoja
Teknologian kehityksen avulla virtuaali todellisuus on kehittynyt siihen pisteeseen, että emme ole vain lavalla laulammassa Beyonsen kanssa tai kävelemässä kuussa kun oikeasti olemmen kotona. Virtuaali todellisuutta pyritään jo nyt hyödyntämään jokapäiväisessä arjessa. Se mitä emme osanneet tunti sitten opimme jo ensi yrityksellä. 
Yli 50 prosenttia vastaajista ovat kiinnostuneita käyttämään VR ja AR palveluita mitkä ohjeistaisivat kädestäpitäen miten korjata polkupyörä tai valmistaa neljän tähden ruoka-annoksia. Pian voimmekin jo oppia uuden tanssilajin vain pyynnöstä. Mutta osaatko enään erottaa mikä on todellista kun tämä astuu fyysiseen maailmaan?
Tumblr media
6.      Kotitalouden päivittäistyöt virtuaaliassistentin käsiin
Yhä useampi kokee joka päiväisten askareiden olevan turhauttavaa. Halutaan keskittyä enemmän niihin asioihin mistä nautitaan. Puolet vastaajista haluasi virtuaalisenassistentin, joka hoitaisi rahoituspuolen sekä muut päivittäiset askareet kuten ruoan tilaamisen jääkaappiin tämän tyhjetessä.
Kodinkoneiden yritys Miele on jo kehittänyt mobiilisovelluksen, joka ilmoittaa sinulle aina 3 viikkoa etukäteen milloin pesukoneen pesuaine on lopuillaan. Sovelluksen avulla voit tilata pesuaineen kotiovelle asti. Vielä tarvitaan kuitenkin ihmisen puuttumista väliin. Tämä saataa muuttua hyvinkin pian. Tällaisten automatisoitujen toimenpiteiden yleistymistä uskotaan yleistyvän hyvinkin pian.
7.      Päätöksenteko digilaitteelle
Varaamme itsellemme lääkärin käynnin vasta kun tunnemme olomme sairaiksi ja äynnin tarpeelliseksi. Mitä jos joku tekisi tämän päätöksen puolestamme. Yli viisikymmentä prosenttia sanoo haluavansa älylaitteen mikä tunnistaa kun sairastumme tai sterssitasomme nousee. taroittaisiko tämä sitä, että menemme jatkossa lääkärille tietämättä mitä meitä oikeasti vaivaa?
Meistä on tullut entistä laiskempia ja haluamme, että kaikki hoituu yhdellä napautuksella. Neljäkymmentä prosenttia vastaajista haluaisi älylaitteen varaavan meille lääkäri sekä kampaamo käynnit. Enään ei viitsitä hakea ja varata aikaa itse.
Tällainen automatisointi voisi nopeuttaa tietynlaisia valintoja, mutta olemmeko me enään me, jos joku muu päättää asioistamme?
8.      Ekologisempi minä
Tänä päivänä on hankalaa välttää joutumasta ympäristö kysymyksiin. Se on nykyinen trendi missä kritisoidaan toisen hiilijalanjälkeä ja kannustetaan ekologisempiin ratkaisuihin. Ei vain riitä, että tekee ympäristöystävällisempiä valintoja ruokakaupassa vaan halutaan tehdä isompia merkityksellisempiä valintoja.
Kolmekymmentä yhdeksän prosenttia vastaajista kertoo haluavansa eko-älykellon, joka osaisi mitata päivittäistä hiilijalanjälkeä. Halutaan olla tietoisempia omasta vaikutuksusta yhetiskuntaan ja siten tehdä uusia ratkaisuja ympäristön hyväksi. Neljä kymmenestä haluaisi käyttöönsä virtuaaliassistentin joka optimoisi sisälämötilan sekä veden kulutuksen. Yli puolet vastaajista uskoo myös alle kolmen vuoden sisällä olevan virtuaaliassisteja, jotka auttavat välttämään tuotteitta joilla on suuret ympäristövaikutukset.
Tällaiset muutokset helpottaisivat jokaista osallistumaan ympäristöystävällisempiin tekoihin.
Tumblr media
9.      Kahdessa paikkaa samaan aikaan
Emme tule ajateelleeksi, että olisimme jo kahdessa paikaa smanaikaisesti. Olemme fyysisesti kotisohvalla, mutta henkisesti saatamme olla puhelun aikana jossain muualla. Mutta entä jos joku voisi edustaa meitä koulussa tai työelämässä.
Avatarien teko on kehittynyt nopeaa tahtia ja jo nyt 48 prosenttia AR/VR käyttäjistä kertoo avatarin näyttävän siltä, että kun katsoaisi peiliin. Tulevaisuudessa voi ollakkin hankalaa tunnistaa milloin julkisuuden henkilöt tai politiikot ovat oikeasti paikalla.
Itseäni kiehtoo ajatus, että voisi kaukaa käsin tai etukäteen valmistaa koulupresentaatio. Näin ei tarvitsisi saapua paikalle ja ajan voisi käyttää johonkin muuhun. Miten itse käyttäisit omaa avatariasi?
10.      5G automaattisen yhteiskunnan pyörittämiseen
5G tunnetaan seuraavan sukupolven nopeampana mobiiliverkkona. Tämä on käytössä vasta kourallisen verran ympäri maailmaa. Sen uskotaan tukevan automatisaatiota monella eri tavalla.
Entistä tehokkaampi mobiiliverkko tekee älypuhelimen käytöstä miellyttävämtää. Se on nopeampi sekä luotettavampi. 5G ei vain paranna älypuhelimen käyttöä vaan myös itse ajavien autojen toimivuutta sekö myös kodinoneiden ohjaamista kaukaa.
Kuvat: Pexels
5 notes · View notes
Quote
Digitalisaation yleistyminen opiskelijan arjessa
Tumblr media
Digitalisaatio näkyy jatkuvana muutoksena arjen toiminnoissa. Omaa mobiililaitetta ei enää käytetä tekstiviestien lähettämiseen vaan ne alkavat olla historiaa. Ilmaiset mobiilisovellukset ovat ajaneet perinteisen puhelimen käytön uudelle aikakaudelle. Se nähdään nykyajan tietokoneena. Kaikkia toimintoja halutaan kehittää ja luoda digitalisaation ympärille.
Elämme siinä ajassa, että voimme sanoa jokaisen yrityksen jo hyödyntävän digitalisaatiota tavalla tai toisella. Yritykset innovoivat jatkuvasti uusia menetelmiä siirtämällä perinteiset toimintatavat digitaaliseen muotoon. Yritysten kehittämät palvelut helpottavat ja nopeuttavat huomattavasti opiskelijan arkea. Aikaa säästyy myös yrityksiltä, kun erilaiset mobiilipalvelut siirtyvät digitaalisiksi.
Pankkitunnistautuminen ja uudet maksutavat
Pankkitunnistautuminen toimii kuin sähköisenä henkilötunnuksena ja laskujen maksu sujuu käymättä pankissa. Laskut ja maksumuistutukset saa suoraan verkkopankkiin tai sähköpostiin.
Opiskelijan on helppo seurata omaa rahankulutusta ja suunnitella talouttaan erilaisten mobiilisovellusten avulla. Esimerkiksi Nordea Wallet ilmoittaa reaaliajassa, mihin rahaa on kulunut sekä maksaminen kaverille tai kaupassa onnistuu puhelimella.
Opiskelijan etuudet kulkevat mukana taskussa
Opiskelijajärjestöjen kautta on mahdollista saada opiskelijakortti. Perinteisen kortin voi korvata myös ilmaisella mobiilisovelluksella kuten Frank App:illä, jossa saa monenlaisia opiskelijan etuuksia.
Joukkoliikenne 
Matkalippu kulkee mukana kännykässä, vaikka lompakko unohtuisi kiireessä. Hsl-sovelluksessa saa päivitettyä opiskelijastatuksensa heti alkusyksystä jonottamatta toimistossa. Myös Reittiopas on kätevästi saatavilla sovelluksessa ja siellä voi ostaa myös matkalipun. Uutena ominaisuutena on kausilippu kännykkään, johon saa opiskelija-alennuksen Opintopolku-sivustolle kirjautumalla.
 Digitalisaatio on positiivinen kehitys arjen helpottamiseksi, mutta vaatii jatkuvaa uuden oppimista. Osa sovelluksista ovat vielä kankeita, joten käyttäjäkokemukset ovat tärkeää dataa yrityksille. Sovellusten kehittäjiltä odotetaan helppokäyttöisiä ja luotettavia digitaalisia palveluratkaisuja.
Nelli Maula, Rasmus Palmroth, Essi Rainio, Petra Hyytinen
7 notes · View notes