Tumgik
Text
Conclusie - The future is in your hands
Ons onderzoek is ten einde. Na drie dagen heen en weer reizen maken wij de balans op.
We gingen naar Antwerpen en doken het studentenleven in, een heel ander studentenleven dan dat wij in Nederland gewend zijn. Het is, op enkele uitzonderingen na, in Nederland vooral lang leven de lol dat de klok slaat in de studententijd. Feestjes, zo nu en dan een hoorcollege overslaan en genieten want werken kan altijd nog. En dat terwijl het collegegeld jaarlijks bijna 2000,- euro is en kamers grotendeels moeilijk te betalen is. Dan nu het antwoord op de vraag:
  ‘’Waarom gaan veel Nederlandse jongeren in Antwerpen studeren?’’
 Daarin spelen een aantal factoren een grote rol. Allereerst het collegegeld. Voor nog geen 900,- heb je een jaar lang school, dat is de helft van wat studenten in Nederland betalen. (Studenten)woning. Naast het goedkope collegegeld – waarbij je dus vanzelfsprekend al een aanzienlijk bedrag overhoudt- zijn de studentenwoning goed te doen. Voor 400,- euro heb je een leuke studio te pakken. Terwijl een student in Nederland voor 400,- euro een kamer van 16m2 heeft en vaak ook de douche en keuken met nog 3 andere moet delen. Toekomstvisie. Aan je toekomstige werkgever melden dat je in het buitenland heb gestudeerd kan zo zijn voordelen hebben voor de beroepssector waar je in zit. Jij weet hoe de internationale markt werkt, waarschijnlijk ben je er al even werkzaam in geweest ten tijde van je studie. De kans dat je als werknemer sneller een hoger positie binnen een bedrijf pakt is groter.
 Kan iedereen dan in Antwerpen gaan studeren?- hoor ik je denken. Iedereen kan dat want er bestaat geen numerus fixus loting bij de studies. Ik denk dat de vraag: Zie ik mijzelf in Antwerpen studeren?, evidenter is. De studenten die wij spraken verklaarde allemaal dat je wel een bepaalde motivatie en doel moet hebben om deze stap te zetten. Het studentenleven in Antwerpen is anders dan in Nederland. Niet elke donderdagavond knetter bezopen in de kroeg hangen, hoorcollege die jouw interesse niet hebben overslaan of gezellig bij het dispuut gaan- we zien wel waar het schip strand. De studenten die de overgang hebben gedaan, hebben hun route al grotendeels vastgelegd. Zij weten precies hoe zij hun toekomst zien en willen die tijd ook ten volste benutten om het voor elkaar te krijgen.
 Beste (aankomende) studerende, denk goed na voor je de keuze maakt die jouw studieleven gaat bepalen. Antwerpen is een prachtige stad, een prima studenten stad, maar alleen de beste houden het vol. The future is in your hands, maak er wat van…
0 notes
Photo
Tumblr media
Onze eerste dag in Antwerpen. Terwijl we vanaf centraal naar de universiteitsbuurt liepen, merkten we dat we niet in Syrië waren. Alle eerder commotie over het reizen naar Antwerpen, wat we meekregen van familie en vrienden, bleek meer mug dan olifant. Voor ons was dit eenmalig, maar de Nederlandse studenten kregen dit regelmatig te horen de afgelopen periode. "Ik ben niet bang als ik weer terug reis naar Antwerpen," vertelt Tim Steen, student aan de universiteit van Antwerpen. "Ik heb het traject al zo vaak gereden, dat ik ook geen spanning heb gevoeld. De week van de aanslagen in Parijs ben ik echter niet in Antwerpen geweest. Dus daar kan ik geen uitspraak over doen".
0 notes
Photo
Tumblr media
Het Hof van Liere
0 notes
Photo
Tumblr media
Onze-lieve-Vrouwe Cathedraal
0 notes
Photo
Tumblr media
De postermuur in de Meerminne. Net als bij de flyerstand worden hier vele activiteiten en feesten gepromoot.  
0 notes
Photo
Tumblr media
Op onze tocht naar de stadscampus van de universiteit in de wat vervallen wijken, kwamen we deze alcoholistische kabouter tegen. Een erg tekenend beeld voor de wijk waarin wij ons bevonden en dat terwijl de mooie, moderne stadscampus nog geen 100 meter verderop lag.  
0 notes
Text
Belgen wat timider dan Nederlanders
Op dinsdagmiddag zaten we in een kroeg om de hoek van de Universiteit. Hier zaten een aantal Nederlandse en Belgische studenten te lunchen. Een paar zaten zelfs al aan het bier om 14:00. Dat is natuurlijk het voordeel van het studentenleven: De “bier mag na 13:00 regel”, zoals een Nederlandse student mooi aan ons voorlegde toen we vroegen of hij een student of alcoholist was. Nagenoeg dronken wij een biertje mee. We zaten aan een tafel met een stuk of vier Nederlandse studenten. Achter ons waren een paar tafels met groepjes Belgische studenten en helemaal in de hoek van de kroeg zaten nog een paar Engels sprekende studenten. Meteen was al te merken dat de Nederlandse studenten bij wie wij ons hadden aangesloten veruit het luidruchtigst waren van de hele kroeg. Dit had natuurlijk een deel te maken met het alcohol dat genuttigd werd. Desalniettemin vroegen we aan onze drinkgenoten of dit altijd zo het geval was, dat Nederlanders ondanks de alcohol meer aanwezig waren dan de Belgen. Volgens hem was dit vaak zeker het geval. Zowel bij het uitgaan als in de klaslokalen zijn Nederlanders vaak dominanter aanwezig zijn. In de klaslokalen wachten Belgen vaak met vragen of opmerkingen tot aan het einde van de les, in tegenstelling tot Nederlanders die dit vaak gewoon tijdens de les doen. Bij het uitgaan gaat het eigenlijk altijd “zo”. Hij refereert naar de situatie waarin wij ons in de kroeg bevonden.
Toen wij vroegen waarom dit zo was hadden de Nederlanders niet echt een concreet antwoord. Volgens hun was het gewoon een cultuurverschil. “Belgen zijn gewoon wat serieuzer en wat meer timide”.
0 notes
Photo
Tumblr media
Uiteraard konden we de echte Vlaamse frieten ons niet laten ontgaan. Met keuze uit meer dan zes sauzen, waaronder de bekende Samurai en Toulouse. Zoals jullie kunnen zien, hadden wij moeite met het kiezen van sauzen. Dus why not do all? Het zou ons dan ook niet verbazen als Nederlanders hier komen studeren vanwege de variatie in heerlijke sauzen. De frietzaak was gevestigd in een zijstraat naast de onze-lieve-Vrouwe-cathedraal en keek uit over het plein, waar een ijsbaan in de stijgers stond. Op datzelfde plein is binnenkort ook de kerstmarkt van Antwerpen te bezoeken.
0 notes
Photo
Tumblr media
0 notes
Photo
Tumblr media
Het station waar we deze week vaak te vinden waren, soms uren vanwege vertraging. Er patrouilleerde militairen met geweren, er rende mensen om de trein te halen en er wachtte studenten op hun vervoer naar huis. Station Antwerpen is een plek van uiteenlopende mensen.
0 notes
Text
Visiting Scarlett
We hadden afgesproken met Scarlett van Nispen. Zij studeert Communicatiewetenschappen in Antwerpen. Wij ontmoette haar bij universiteitsclub op het Hof van Liere. Eerst even kennis maken. We hadden Scarlett al eerder gesproken via de chat. Scarlett zit in haar eerste jaar van de universiteit van Antwerpen. In Nederland had ze al eerder een HBO studie communicatie. Na een kort maar bondig interview moest zij weer terug naar haar college. De lestijden zijn een van de weinige, kleine verschillen met het onderwijs hier in Nederland. Als zij naar de les moeten, gaan ze ook daadwerkelijk, daar kan menig Nederlandse student wat van leren.
Na het interview met Scarlett besloten we om nog een aantal sfeerbeelden in het centrum te maken. Op de campus waren we vervolgens getuigen van een zaalvoetbal toernooi dat in het gebouw van de unie plaats vond, terwijl nog geen 10 meter verder andere studenten bezig waren met leren.
Inmiddels hadden we van aardig wat studenten begrepen hoe goedkoop het was, dus wilde wij gaan zien hoe zo’n kamer eruit ziet. We gingen als het ware op zoek naar kamers om te zien hoe moeilijk of makkelijk het is om kamers te vinden in de omgeving van het centrum. Eerder werd ons, door een student van de universiteit vertelt,  dat een kamer vinden alleen mogelijk is in juni.
Dat pakte minder goed uit dan we hadden gehoopt. Sowieso mocht er niet gefilmd worden in de studentenhuizen waar wij op bezoek gingen, en het kantoor waar wij informatie wilde hebben over het huren van een woning was dicht- en dat op een doordeweekse dag.
0 notes
Audio
Voor veel studenten wordt het steeds aantrekkelijker om in België te gaan studeren. Laag collegegeld, goedkoop wonen en een nieuw avontuur. Ook leraren merken dat jongeren steeds vaker de overstap naar onze zuiderburen willen maken. Boudewijn van Eck is docent en ook hij heeft al menig student zien vertrekken na het behalen van hun propedeuse.
0 notes
Photo
Tumblr media Tumblr media Tumblr media
Enkele mooie bezienswaardigheden vlak naast de stadscampus. Één van de redenen om in Antwerpen te gaan studeren. Naast het prachtige centrum met gedetailleerde architectuur (wat ook afwijkend is van de Nederlandse) zijn er veel monumenten te zien om de stadscampus heen.
0 notes
Photo
Tumblr media
Op het Hof van Liere ontmoette we Scarlett. Zij studeert Communicatiewetenschappen aan de universiteit van Antwerpen.  Net als Tim en Petra uit hetzelfde filmpje is zij ook van Nederlandse komaf. Daar bevindt zich ook de universiteitsclub.
0 notes
Video
youtube
Tijdens de zoektocht naar het antwoord op de vraag waarom Nederlandse studenten gaan studeren in Antwerpen, spraken wij met studenten van verschillende nationaliteiten.
0 notes
Photo
Tumblr media
De Meerminne: het gebouw waar veel Nederlandse studenten de opleding Politiek Sociale Wetenschappen volgen. Aan het begin van het jaar zaten er zo’n honderd studenten op de opleiding, inmiddels zijn dit er nog maar vijfentwintig. Zo’n 60% van die vijfentwintig zijn van Nederlandse komaf.
0 notes
Audio
Antwerpen ontvangt jaarlijks honderden studenten vanuit het buitenland. Sommige maken de overstap vanuit financieel oogpunt, de ander vanuit praktisch oogpunt. Boris uit Oberhausen (Duitsland) is eerstejaars student 'political communication' aan de universiteit van Antwerpen. Hij vertelt hoe hij reilt en zeilt in België.
0 notes