Tumgik
Text
Tekoäly mullistaa maailmaa
Tekoäly on yksi tämän hetken kuumimmista puheenaiheista yritysmaailmassa ja se luo valtavasti uusia mahdollisuuksia yrityksille, muun muassa seuraavilla tavoilla:
Koneoppiminen - algoritmeja hyödyntäen luodaan malleja todennäköisestä toiminnasta aiempaan dataan perustuen. Esimerkiksi Facebookille voidaan antaa dataa ja Facebook suuntaa datan perusteella mainokset juuri oikeille henkilöille, jotka todennäköisesti klikkaavat niitä.
Äänihaku tulee kasvamaan vielä paljon ja jossain vaiheessa esimerkiksi tietokoneen näppäimistöä ei tarvita, sillä kaiken voi tehdä puhumalla. Yritysten, jotka haluavat pysyä ajan hermolla, tulisi olla jo miettimässä erilaisia äänisovelluksia. 
Tulevaisuudessa sisällön tuottaminen on helpompaa, sillä tietokone voi luoda esimerkiksi artikkeleja. Koneelle voi antaa esimerkiksi 1000 artikkelia ja niiden pohjalta se luo oman artikkelin aiheesta.
Tekoälyä käyttävät, kehittyneet chatbotit voivat auttaa vaativimmissakin tehtävissä, esimerkiksi hotellin varaamisessa tai varauksen muuttamisessa.
Tekoälyn avulla saadaan luotua toimivimmat mainokset. Yritys voi tehdä erilaisia variaatioita mainoksista, joissa on erilaisia kuvia, käskyjä, otsikoita jne. ja kone testaa vaihtoehtoja dataa apuna käyttäen, ja käyttää sitten parhaiten toimivaa yhdistelmää mainoksena.
Tumblr media
Kuva: Pexels 
Tekoälyyn liittyy myös varjopuolia, joista yksi merkittävimpiä on yksityisyyden suojaan liittyvät ongelmat. Realistisin huolenaihe on se, kuka tekoälyä käyttää ja mihin. Tekoälyä pystytään käyttämään moniin negatiivisiin asioihin, esimerkiksi huijausuutisten luomiseen. Aiemmassa postauksessa pohdin sitä, miten robotiikka ja automaatio vievät työpaikkoja, samoin kuin tekoäly. Tekoäly varmasti vaikuttaa siihen, miten ja millaista työtä tulevaisuudessa tehdään. Jotkin työpaikat varmasti häviävät, mutta isossa osassa työpaikkoja tehdään työtä älykkäitä ratkaisuja hyödyntäen. Vaikka tekoälyohjautuvat chatbotit ovat yleistyneet yritysten asiakaspalvelussa, ne eivät korvaa asiakaspalvelijoita. Niiden avulla asiakas saa yksinkertaisiin kysymyksiin nopean vastauksen. Asiakaspalvelija voi puolestaan keskittyä tapauksiin, joissa tarvitaan laajaa osaamista. 
Tekoäly pystyy yleensä ratkaisemaan vain yhden ongelman, kun taas ihminen useita. Ihmisen vahvuutena onkin kokonaisuuksien hahmottaminen, tekoälyn vahvuus on suurten data-aineistojen analysointi. Tekoäly ratkoo pääasiassa tarkoin määriteltyjä ongelmia, joiden ratkomiseen se on koulutettu ja joiden käsittelyyn sillä on riittävästi dataa. Data onkin avainasemassa tekoälyn toiminnassa ja asiakaskokemuksen kehittämisessä. Mitä enemmän dataa on, sitä parempia tuloksia tekoälyn avulla voidaan saada.
Tumblr media
Kuva: Pexels
Tekoäly on tullut jo suomalaisiinkin koteihin, vaikka ei vielä samoissa määrin kuin esimerkiksi Yhdysvaltoihin. Suomeenkin on jo tullut esimerkiksi älykaiuttimia, jotka kuuntelevat puhetta, ja kun niille sanoo tehtävän, ne hoitavat sen. Ne on voitu yhdistää esimerkiksi säätelemään valokatkaisimia, laittamaan musiikkia, ilmoittamaan säätiedon… ja jopa juttelemaan ihmisen kanssa. Varmasti jo muutaman vuoden kuluttua useassa suomalaisessakin kodissa hyödynnetään tekoälyä yhä enemmän.
Lähteet: https://www.lianatech.fi/blogi/automaatiosta-keinoalyyn-ai-markkinoijan-apuvalineena.html 
0 notes
Text
Robotiikka ja automaatio megatrendeinä
Automaatio muuttaa prosesseja ja järjestelmiä – robotti puolestaan hoitaa rutiinityöt. Robotiikka on nykyisin maailman nopeimmin kasvavia aloja ja moni yritys on ottanut robotiikan avuksi muutaman vuoden sisällä. Robotiikan markkinat kasvavat edelleen nopealla tahdilla ja se on alkanut näkyä joka puolella. Ensimmäisenä tulee mieleen kotikulmillani Kalasatamassa reittiään harjoitteleva robottibussi. Uskon, että kaikki mikä vaan voi olla automatisoitua, tulee sitä olemaan jossakin vaiheessa tulevaisuudessa.
Yrityksien näkökulmasta robotiikalla ja automaatiolla on paljon mahdollisuuksia. Deloitte:n mukaan robotiikkaa hyödyntävistä yrityksistä 95 prosenttia vastasi teknologian parantaneen tuottavuutta. Automatisoinnista ja robotiikasta on paljon hyötyä myös esimerkiksi kustannustehokkuudessa. Robotit ja automaatio esimerkiksi sairaaloissa ne voivat mullistaa toiminnan, muun muassa leikkaussaleissa auttamalla tai tulostamalla edullisesti proteeseja 3D- tulostuksen ansiosta. 
Tumblr media
Kuva: Pexels
On ollut paljon puhetta ja tutkimuksia siitä, miten robotiikka ja automatisoituminen vievät ihmisen työpaikkoja. Esimerkiksi UK:n tuore raportti osoittaa, että erityisesti keskitason työpaikat saadaan korvattua roboteilla. Nämä työntekijät, esimerkiksi erilaisista hallinnollisista tehtävistä, siirtyvät tasoaan alempaan tehtävään. Tämä puolestaan johtaa siihen, että huonommin koulutetut henkilöt menettävät työpaikkansa ja työtunteja on vähemmän, kuin mitä he haluaisivat tehdä. Myös kaupan alalla kassatyöntekijöiden tarve vähenee itsepalvelukassojen myötä, joita näkee jo suuressa osassa ruokakauppoja. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää, että yritykset pitävät huolta työntekijöiden jatkuvasta kouluttamisesta, jotta he pystyvät pysymään mukana työtehtävien muutoksissa. Kun manuaaliset työvaiheet jäätävät pois, on erittäin tärkeää, että työntekijöillä on riittävä koulutus hoitaa entistä vaativammat työtehtävät. 
Apteekkikentällä, jossa itse työskentelen, robotiikasta olisi paljon apua. Tulee heti mieleen, miten robotiikka voisi hoitaa rutiininomaisia työtehtäviä. Tällöin farmaseuttinen henkilöstö voisivat keskittyä vaativampiin ja soveltavaa tietoa vaativiin töihin. Esimerkiksi tärkeää olisi mahdollisuus keskittyä kokonaisvaltaisemmin asiakkaiden lääkehoidon tarkastamisiin yms., joihin tällä hetkellä ei ole juurikaan aikaa. Muun muassa tällaisia työtehtäviä robotiikalla ei koskaan voida korvata, mutta robotiikka voi luoda mahdollisuuden näiden tehtävien toteuttamiselle hoitamalla aikaa vievät, rutiininomaiset tehtävät.
0 notes
Text
Mobiilisovellukset liiketoiminnassa
Mobiilisovellus voi olla joko yrityksen myymä ydintuote tai keino asiakaskokemuksen kehittämiseen. Mobiilisovellus on hyvä keino sitouttaa asiakkaita yritykseen ja sen avulla voidaan tarjota esimerkiksi henkilökohtaisempaa palvelua. Mobiilisovellus voi toimia myös yrityksen yhtenä markkinointikanavana ja se onkin kustannustehokas viestintäkanava. Finance onlinen mukaan 90 prosenttia ajasta, jonka käytämme puhelimella, kuluu eri sovelluksissa. Sivulta löytyy paljon mielenkiintoisia tilastoja vuoden 2019 sovellusten käytöstä.
Tumblr media
Kuva: Finance online
Mobiilisovellusten määrä sekä lataukset ovat kasvaneet räjähdysmäisesti ja jatkuvasti uudenlaisia mobiilisovelluksia kehitetään helpottamaan ihmisten elämää. Mobiilisovelluksen tulee tuottaa sen käyttäjille jonkinlaista arvoa ja hyötyä. Yrityksen ei kannata siis kehittää sovellusta turhaa vain sen takia, että muillakin niitä on. Nykyään ihmiset ovat niin kiireisiä, että he etsivät helppoja ja nopeita ratkaisuja kaikessa. Siksi yrityksen kannattaakin keskittyä siihen, millaiset sovellukset voisivat oikeasti hyödyttää ihmisiä kiireen keskellä.  
Itse käytän tällä hetkellä vain ilmaisia sovelluksia, sillä en koe tarvetta maksullisille. Paljon ilmaisia vaihtoehtoja löytyy esimerkiksi kuvienkäsittelyyn, joita olen hyödyntänyt ja kokenut ne riittävän hyviksi itselleni. Puhelimestani löytyy reilu 20 mobiilisovellusta, mikä tuntuu melko paljolta, vaikkakin keskimääräinen sovellusten määrä ihmisillä on vielä suurempi, noin 25-30 kappaletta. Sovelluksista käytän päivittäin keskimäärin vain noin viittä tai kuutta, viikoittain kuitenkin suurinta osaa. Esimerkiksi pankiltani löytyvän sovelluksen, sekä rahansiirtosovellus MobilePayn koen omaa arkea helpottavina ja nopeuttavina.
Moni mobiilisovellus on muuttanut esimerkiksi kommunikointia. Muistan, kun vuosia sitten vanhempani ihmettelivät, että mikä ihme se Whatsapp on, kun sitä käytät viestittelyyn ja miten se muka voisi olla ilmainen. Nykyään sovellus on käytössä myös heillä ja jopa isovanhemmillani. Whatsapp viestinvälityksessä on tullut itsestäänselvyydeksi ja ajattelen lähes kaikilta löytyvän sen. En edes muista milloin viimeksi olisin laittanut normaalin tekstiviestin. 
Tumblr media
Kuva: Pexels
Todellisen arvon tuottaminen ihmisille kannattaa pitää sovellusta kehitettäessä mielessä. Oli sovellus sitten yrityksen ydintuote tai markkinoinnin keino, kyseessä on tavoitteellinen liiketoiminta. Sovelluksen toimivuutta kannattaa siis mitata ja seurata, jotta siitä voidaan kehittää entistä parempi. Tavoitteiden toteutumista yritys voi mitata esimerkiksi latauksilla, kokonaistuloilla ja arvosteluilla.
0 notes
Text
Somemarkkinointi - vaihtoehdosta välttämättömyydeksi
Sosiaalinen media on kasvattanut rooliaan räjähdysmäisesti ja esimerkiksi Facebook pitää tällä hetkellä 1. sijaa väkiluvullisesti YouTuben, Tencentin ja Whatsappin seuraten perässä. Esimerkiksi vielä vuonna 2014 Kiina oli sijalla ensimmäisenä ja Intia toisena. Sosiaalisen median käyttö kasvaa siis edelleen nopeasti. Somella on suuri merkitys sekä sosiaaliseen elämiseemme, että yritysten liiketoimintaan.
Tumblr media
Kuva: Socialnomics 
Sosiaalisen median markkinointi on yksi digitaalisen markkinoinnin osa-alueista. Se tarkoittaa sekä kaksisuuntaista viestittelyä, että yksisuuntaista mainostamista sosiaalisen median kanavilla. Mielestäni tärkeimmät edut, mitä sosiaalisen median markkinoinnilla voidaan saavuttaa, ovat näkyvyyden lisääminen, lisääntynyt liikenne, sekä liidien saaminen. 
Markkinoinnin parissa työskentelevät ilmoittivat käyttävänsä alapuolella näkyviä alustoja somemarkkinoinnissaan (tulokset vuodelta 2017). Facebook pitää edelleen ykköspaikkaa. Kun kyselyyn vastanneiden annettiin valita vain yksi sosiaalisen median alusta, jota ehdottomasti haluavat käyttää, 67 prosenttia valitsi Facebookin. Esimerkiksi Facebookissa mainontaa on helppo rajata juuri haluamalleen kohderyhmälle esimerkiksi alueen, iän, sukupuolen tai kiinnostuksen kohteiden mukaan, joka on myös kustannustehokas tapa saavuttaa potentiaaliset asiakkaat. Tärkeä alusta on mielestäni myös suosiotaan kasvattanut Instagram. Myös maksettua somemarkkinointia tehdään eniten juuri Facebookissa ja Instagramissa. Videosisältö eri somealustoilla on ollut suosiossa jo joitakin vuosia ja on edelleen tärkeässä asemassa.
Tumblr media
Kuva: Social Media Examiner
Somemarkkinointia ei tule aloittaa ilman etukäteen mietittyä, selkeää strategiaa. Lasse Rouhiainen on kehittänyt nelivaiheisen strategian, jota somea vasta aloittelevakin yritys pystyy käyttämään. 
Tutkimus – nykytilanteen analysointi; missä ollaan nyt, miten kilpailijoilla menee, miten alalla ylipäätään menee
Sisältö - tärkeä kohta, sillä tämä saa sosiaalisen median toimimaan.
Vuorovaikutus – nykyään erittäin tärkeä kohta
Mittaaminen – tuloksia kannattaa aina analysoida eri tilastojen avulla
Yrityksillä on valtavia mahdollisuuksia sosiaalisen median ansiosta. Moni yritys ei kuitenkaan ymmärrä tätä, jolloin kilpailija saa suuren edun. Kaikkien yritysten kannattaa luoda sisältöä edes joillekin sosiaalisen median kanaville, sillä näin voidaan saavuttaa parempi läsnäolo asiakkaiden silmissä. Nykyään somemarkkinointia ei tulisikaan nähdä yhtenä vaihtoehtona, vaan ennemminkin välttämättömyytenä yritysten menestykselle. 
We don't have a choice on whether we do social media, the question is how well we do it. -Erik Qualman
0 notes
Text
LeanCanvas - perhetili
Olemme muutaman viikon ajan miettineet erilaisten työkalujen avulla toimeksiantajamme Restiksen casea, jossa tehtävänä on kehittää uusi digitaalinen palveluinnovaatio toimeksiantajalle. Meidän ryhmä päätyi eri työkaluja hyödyksi käyttäen luomaan Restikselle innovatiivisen innovaation - perhetilin. Avaamme tässä blogikirjoituksessa LeanCanvas-mallia, jonka avulla innovaatiomme on kiteytetty yhdeksään eri kohtaan. 
Asiakaskohderyhmät
Perhetilimme kohderyhmiä ovat luonnollisesti perheet. Mukaan mahtuu myös hintatietoisia asiakkaita, jotka oivaltavat perhetilin käytön hyödyt, vaikka eivät perhettä muodostaisikaan perinteisen käsityksen mukaisesti. Asiakkaitamme siis voisivat olla myös opiskelijat, jotka jakavat saman talouden, ystävät, pariskunnat, sisarukset.
LeanCanvasissa tässä kohdassa puhutaan myös Early adaptereista, eli sellaisesta ryhmästä, jotka ottavat ensimmäisten joukossa sovelluksemme käyttöön. Tähän kohtaan mielestämme sopisi nuoret vanhemmat sekä millenaalit ja millenaali-vanhemmat, jotka edustavat nykypäivän luonnollista tapaa käyttää sovelluksia ja kokeilla uusia mielenkiintoisia ratkaisuja ensimmäisten joukossa.
Ongelma
Mikä ongelma näillä kohderyhmillä on, eli mitä ongelmia tulee esiin, joita lähdetään ratkomaan? Listasimme mielestämme todennäköisimpiä haasteita ja ongelmia, tässä ideana on listata yhtä monta ongelmaa ja myöhäisemmässä vaiheessa esittää näihin ongelmiin yhtä monta ratkaisua. Jokainen ongelma tulee päteä kaikkiin kohderyhmiin.
Ensimmäisenä ongelmana näimme perheiden halun viettää aikaa yhdessä, mutta arjen kiireet tulevat helposti vastaan. Toisena ongelmana näimme tekniset haasteet, joita väistämättä tänä päivänä digitaalisuuden maailmassa tulee vastaan. Esimerkiksi puhelimesta loppuu akku kriittisellä hetkellä, joka estää sovelluksen käytön, sovellus on jostain syystä hidas käyttää ja asiakas turhautuu tästä. Kolmanneksi ongelmaksi tähän nostimme asiakkaan sovelluksen käytöstä saadun hyödyn tunne. Eli onko sovellusta kannattavaa käyttää? Tuoko sen käyttö kuluttajalle huomattavia etuja ja mahdollisesti säästöjä?
Unique value proposition
Tässä kohdassa oli tarkoitus miettiä yksi selkeä lause/slogan mikä olisi meidän houkutteleva viesti kuluttajalle. Miten käännetään kohderyhmän kiinnostus innovaatiosta? Ja samalla tämä toimii toimeksiantajalle kiteytyksenä siitä, mistä on kyse. Tässä halusimme korostaa  luonnollisesti perhettä, edullisuutta, helppoutta.
Ratkaisut
Ratkaisuiksi ongelmiin pohdimme seuraavia asioita. Perhetilin ansiosta ruokien tilaaminen tapahtuu nopeasti ja turhilta jonotuksilta vältytään, jolloin arvokasta aikaa vapautuu perheen yhdessäoloon. Toisena kohtana mietimme sovelluksen käytön helppoa ja ymmärrettävää toimintalogiikkaa, selkeämmällä ulkoasulla ja hyvillä ohjeilla. Muita teknisiä ongelmia, kuten akun loppumista voitaisiin ehkäistä ravintoloissa olevilla latauspisteillä. Kolmas ratkaisu hyödyn kokemiseen olisi, että yhteinen tili laskisi mukaan kaikki talouksien ostot, jolloin kertyisi isompia etuja ja tarjouksia. 
Kanavat
Erittäin tärkeä kohta pohtia ja suunnitella, että mitä kautta potentiaaliset asiakkaat löytävät innovaatiomme- ja kuinka perhetili päätyy asiakkaiden käyttöön. Nostimme tähän ensimmäisenä kohdennetun mainonnan, jota tapahtuu eri sosiaalisen median kanavissa, kuten Facebookissa ja Instagramissa.  Myös Restis-appin sisällä tapahtuva mainonta uudesta perhetilistä, -Suosittele kaverille – saa etuja itsellesi –tyyppinen kampanja appin sisällä voisi olla houkutteleva tapa saada uusia käyttäjiä. Restistä jo käyttäville asiakkaille sähköpostimainontaa. Restiksestä kertominen kyseisten ravintoloiden kassalla mahdollisille potentiaalisille asiakkaille.
Tulovirrat
Tässä kohdassa oli tarkoitus pohtia, että mistä eri asioista koostuu tulovirrat? Erilaisia tulokohteita. Ajatuksena miettiä laajemmin, ei vain ilmeisimpiä vaihtoehtoja, tarkoituksena on ajatella mahdollisimman laajasti ja rohkeasti. Tähän kohtaan saimme pohdittua hyvin muutamia erilaisia asioita.
Lisäpalvelut, esim. jonon ohitusmaksu käyttöön appissa, kun kriittinen massa käyttäjiä täyttyy
Perhetilimahdollisuuden myötä appin käyttäjät lisääntyvät -> enemmän tuloja  koska enemmän tilauksia sovelluksen kautta
Perhetilin käyttäjille voisi tulla näkyviin erilaisia mainoksia appissa, esim. lapsiin liittyviä -> sponsorointi ja yhteistyötulot 
Kustannusrakenne
Tässä ei ollut ideana miettiä euromääräisiä lukuja, vaan lähinnä miettiä sitä mihin kaikkeen menee rahaa- ja ajattelua siitä, että aika on rahaa, jos uusi sovellus sitoo ja työllistää mahdollisesti myös työntekijäkapasiteettia.
Sovellukseen perhetiliominaisuuden koodaaminen                    
Sovelluksen ylläpito                    
Perhetiliominaisuuden markkinointi
Nuo kolme lähinnä konkreettisemmin sellaisia, joihin voidaan laskea euromääräisiä kuluja ulkopuoliselle maksettavaksi, mutta perhetilin markkinointiin esimerkiksi ravintolassa voitaisiin budjetoida yksi työntekijä tietyksi aikaa promoamaan tätä innovaatiota.
Avainmetriikat
Mistä tiedämme, että innovaatiomme tuottaa ja toimii niin kuin pitää? Tässä laatikossa pohdimme sitä, millä tätä asiaa mitattaisiin. Tärkeimmiksi kohdiksi totesimme keskiostosten mittaamisen perhetili vs. muut asiakkaat. Latauskertojen/rekisteröitymisten/käyttömäärä ja näiden mittaaminen. Asiakaspalautteet ovat erittäin arvokas mittari tähän ja siihen on syytä panostaa ja käyttää hyödyksi.
Epäreilu kilpailuetu
Viimeisenä kohtana pohdimme sitä mikä tekee meidän ratkaisusta innovaation? Jonka toimeksiantaja haluaa ehdottomasti osaksi liiketoimintaansa. Sen olisi hyvä olla jotain sellaista mitä ei voi helposti kopioida, mitä ei voi helposti ostaa.
Meillä olisi tarjota Restikselle innovaatio, jota ei ole vielä suurimmilla kilpailijoilla käytössä. Ensimmäisenä markkinoilla ja heti toimiva. Helppo rahansiirto-ominaisuus lapselle taikka lapsen aterian maksaminen etänä olisi myös uutta ja toisi sellaista joustavuutta arkeen, että tämä varmasti poikisi lisää asiakkaita.
Lanseerauksessa pitäisi olla täysi varmuus sovelluksen toimivuudesta, jotta potentiaalisia asiakkaita ei menetä ja positiivinen puskaradio tekisi työtä itsestään.
“Yhdessä, helposti.”
Restiksen perhetili.
0 notes
Text
Millaista sisältöä luoda?
Aiemmassa postauksessani pohdin sisällöntuotannon tärkeyttä yrityksen menestyksessä. Tämä blogikirjoitus keskittyy tarkemmin siihen, millaisia sisältöjä yritykset voivat tuottaa. Alla olevassa sisältömarkkinointimatriisissa näkyy sisältöjen jaottelu neljään ryhmään ja mitä mikäkin ryhmä pitää sisällään. Jaottelu on tehty kouluttavaan, viihdyttävään, innostavaan ja vakuuttavaan sisältöön. Kuvassa vasemmalla on tietoisuus ja oikealla ostaminen. Esimerkiksi arvosteluja katsotaan juuri ennen ostoa, kun taas infograafeja katsotaan heti alkuvaiheessa, kun ollaan vaikkapa etsimässä uutta tuotetta. Alhaalla on järkeen perustuvat sisällöt ja ylhäällä puolestaan tunteisiin vetoavat. 
Tumblr media
Kuva: Smart Insights
Kouluttavaa sisältöä on kaikista helpoin luoda ja yrityksen kannattaakin usein lähteä siitä liikkeelle. Kouluttava sisältö kannattaa pitää melko lyhyenä ja pysyä asiassa, koska ihmiset ovat tänä päivänä niin kiireisiä. Esimerkiksi artikkelit ja oppaat ovat melko helppoja toteuttaa. Infografiikka vie muita enemmän aikaa ja on vaikeampi toteuttaa, tosin nykyään senkin luomiseen löytyy paljon ilmaisia työkaluja avuksi. Myös tutoriaalit, esimerkiksi videon muodossa ovat kiinnostusta herättäviä. 
Viihdyttävää sisältöä luomalla saadaan ihmisten huomio, jota seuraa myöhemmin ostovaihe. Viihdyttävässä sisällössä tunteet ovat vahvasti läsnä. Emotionaalisen sisällön tuottaminen on huomattavasti vaikeampaa ja enemmän aikaa vievää kuin esimerkiksi kouluttavan sisällön, mutta tällaisen sisällön mahdolliset ostajat kuitenkin muistavat.  Viihdyttävän sisällön suunnitteluun ja luomiseen kannattaa käyttää aikaa. Esimerkiksi uutta tuotetta markkinoille tuodessa tai kampanjan aikaan tällainen sisältö on hyvä vaihtoehto. Ryhmään kuuluu esimerkiksi tietokilpailut, motivaatiota lisäävät videot, sekä pelit. Erityisesti kuluttajamarkkinoinnissa viihdyttävän sisällön luominen kannattaa, sillä se herättää tunteita ja luo ostohalua.
Innostavaan sisältöön kuuluvia asioita yhdistää sosiaaliset todisteet (social proof). Kun nähdään tai kuullaan muilta ihmisiltä, että he käyttävät yrityksen palvelua tai tuotetta, luo se luotettavuutta ja ihmiset uskaltavat ostaa myös itse. Esimerkiksi, jos tunnettu urheilija kertoo käyttävänsä yrityksen urheilutuotetta ja vielä kehuukin sitä, saa yritys kommenteista tärkeää hyötyä. Arvostelut ja suositukset ovat tärkeä innostavaan sisältöön kuuluva osa. Vakuuttava sisältö on usein viimeinen vaihe ennen ostopäätöstä ja ennen tätä sisältöä on usein jo nähty muiden ryhmien sisältöjä. Esimerkiksi tarkistuslistat ja tapaustutkimukset ovat hyviä vakuuttavan sisällön luonnin keinoja. Varsinkin tarkistuslistat ovat nopeita ja helppoja tehdä. 
Paras sisältö riippuu paljon yrityksestä. Koska kosketuspisteiden määrä on nykyään niin suuri, on tärkeää, että yritys tuottaa erilaisia sisältöjä. Kaikkia ryhmiä tarvitaan ja yleensä jokaisesta ryhmästä olisi hyvä valita muutama, joita yritys tuottaa. Ne yritykset, jotka luovat eniten laadukasta sisältöä, saavat eniten huomiota ja sitä kautta myös asiakkaita. Yritysten tulisikin miettiä itseään hyvän sisällön julkaisijoina.
0 notes
Text
Tärkeintä on sisältö
Sisältömarkkinointi on digitaalisen markkinoinnin osa-alue. Se tarkoittaa, että yritys tuottaa laadukasta ja asiakasta palvelevaa sisältöä ja rakentaa tällä tavoin imagoaan tietyn alan osaajana. Sisällön luomiseen kannattaa panostaa, sillä se on kaikista tärkein asia digitaalisessa markkinoinnissa. Sisältömarkkinointia tehtävä aina, jos haluaa menestyä. Mitä enemmän sisältöä tuotetaan, sitä lähemmäs päästään asiakasta. Sisällön avulla ihmiset saadaan kiinnostumaan ja tulemaan sivulle. Digitaalisen sisällön luominen on kasvanut eksponentiaalisesti viimeiset vuodet ainakin nopeamman internetyhteyden ja älypuhelimien ansiosta, ja kasvaa edelleen vauhdilla. Koska kilpailu on niin kovaa, yrityksen kannattaa pyrkiä oman alansa parhaan sisällön luomiseen. 
Tumblr media
Kuva: pexels.com
Selkeät tavoitteet sisällön luomiselle kannattaa luoda heti alussa. Sisältöä ei kannata tehdä ilman suunnitelmaa ja etukäteen miettimistä. Sisällöllä tulee olla todellista arvoa asiakkaille. Sen tulee vastata ihmisten kysymyksiin ja auttaa ratkaisemaan ongelmia. Huomion arvoinen asia on, että sisällön tulee sisältää todellista arvoa nimenomaan ideaaleille ostajille, ei niinkään isoille yleisöille. Siksi on tärkeää tiedostaa, mitä tarkalleen ottaen myydään ja keitä ovat potentiaaliset asiakkaat juuri kyseiselle yritykselle. On siis tärkeää miettiä ideaaliostajat ennen, kun sisältöä aletaan luomaan.
Yleensä pelkkä tuotteiden markkinointi ei kannata, vaan olisi luotava myös muuta sisältöä. Ajankohtaisista asioista kertominen, jotka liittyvät yrityksen tuotteisiin tai palveluihin, on hyvä idea, sillä niistä ihmiset ovat kiinnostuneita. Esimerkiksi lomiin tai trendeihin liittyvä sisältö houkuttelee. Tätä päivää ovat edelleen videosisältö ja podcastit, jotka ovat olleet suosiossa jo joitakin vuosia.  
Sisältöä luodessa kannattaa kiinnittää huomiota sen pituuteen; riittävän pitkä sisältö, esimerkiksi videot ja artikkelit, saavat ihmiset pysymään sivulla pidempään. Korkealaatuisen sisällön luomisen jälkeen tulee muistaa vielä 2 tärkeää asiaa. Erittäin tärkeää on muistaa markkinoida sisältöään, jotta se löydetään. Tulosten mittaamista ei myöskään kannata unohtaa, sillä tuloksia analysoimalla saadaan arvokasta tietoa ja pystytään kehittymään. 
0 notes
Text
Digitaalisen markkinoinnin monet edut
Hakukonemestarit määrittelee digitaalisen markkinoinnin tarkoittavan kaikkia markkinoinnin muotoja, jotka toteutetaan sähköisesti. Digitaalista markkinointia nimitetään usein myös sähköiseksi markkinoinniksi, online-markkinoinniksi tai internet-markkinoinniksi. Digitaalisella markkinoinnilla on paljon etuja verrattuna perinteiseen markkinointiin. 
Tumblr media
Kuva: Pexels
Digitaalisessa markkinoinnissa markkinointi on kaksisuuntaista, sillä yritys ja kuluttajat kommunikoivat aktiivisesti keskenään. Kommunikointi on nopeatempoista ja vastauksen saa usein jo muutaman tunnin sisällä, ja tällainen interaktiivisuus kasvattaa asiakastyytyväisyyttä. Digitaalisen markkinoinnin suuri etu on kohdennuksen mahdollisuus, sillä yritys voi kohdentaa mainontaa esimerkiksi sijainnin, iän tai kiinnostuksen kohteiden mukaan. Näin voidaan tavoittaa juuri haluttu, potentiaalisin kohderyhmä vaikkapa vain pieneltä alueelta. Toisaalta digitaalisella markkinoinnilla voidaan saavuttaa halutessa myös valtava yleisö jopa maailmanlaajuisesti. 
Etuna on myös kustannustehokkuus. Perinteinen markkinointi esimerkiksi lehdessä tai TV:ssä maksaa huomattavasti enemmän kuin digitaalinen. Tämä on tärkeä etu erityisesti pienille yrityksille, jotka pystyvät näin tavoittamaan potentiaaliset asiakkaansa ja tekemään tehokasta markkinointia pienemmälläkin budjetilla. Tärkeä etu on myös tulosten mitattavuus. Perinteisen markkinoinnin tulosten mittaaminen on mahdotonta, toisin kuin digitaalisessa markkinoinnissa, jossa saadaan tarkat tiedot suoriutumisesta. On mahdotonta tietää, kuinka moni henkilö taloudessa on lukenut heille ilmestyneen lehden sivun, jolla mainos on. Yritys kuitenkin saa tiedon siitä, kuinka moni kuluttaja on avannut heidän lähettämän sähköpostin. 
Digitaalinen markkinointi on yleistynyt valtavasti ja siksi yrityksen on tärkeää ymmärtää sitä. Työpaikkoja, joissa vaaditaan digitaalisen markkinoinnin tietämystä ja taitoa tulee koko ajan enemmän ja enemmän. Hyvä malli digitaalisen markkinoinnin suunnitteluun ja markkinointistrategian luomiseen on SOSTAC. Se on PR Smithin kehittämä malli, joka toimii kaikkeen markkinointiin, mutta erityisesti digitaaliseen markkinointiin. Suomen Digimarkkinoinnin mukaan malli selkeyttää ja helpottaa markkinointistrategian luomista. Malli koostuu kuudesta osasta.
Tumblr media
Kuva: PR Smith
Situation – Missä olemme nyt? Nykytilanteen analysointi Objectives – Minne haluamme päästä? Strategy – Miten tavoitteeseen päästään? Tactics – Kuinka tarkalleen päästään tavoitteeseen? Strategian yksityiskohdat Actions – Mikä on suunnitelma? Taktiikoiden yksityiskohdat Control – Päästiinkö tavoitteeseen?
Mallin avulla pystytään tarkkailemaan nykytilannetta ja sitä, saavutetaanko asetetut tavoitteet. Viimeinen vaihe eli tavoitteiden seuranta on yksi todella tärkeä osa-alue. Siitä saadaan selville, mikä toimi ja mikä ei, ja sen perusteella pystytään tekemään parannuksia seuraavaan digitaalisen markkinoinnin suunnitelmaan. 
0 notes
Text
Avainsanat SEO:ssa
Edellisessä kirjoituksessani pohdin asioita, jotka SEO:ssa tulee ottaa huomioon. Yksi tärkeä asia oli sopivien avainsanojen käyttäminen. Oikeanlaisia avainsanoja käyttämällä saadaan juuri kyseisestä tuotteesta tai palvelusta kiinnostuneita sivulle. Avainsanojen optimointia kannattaa ehdottomasti tehdä. Sivustolle tulee sisällyttää mahdollisimman paljon sanoja, jotka liittyvät yrityksen tuotteeseen tai palveluun. 
”Long tail keywords”, eli avainsanat, jotka sisältävät vähintään 2-3 sanaa, mahdollisesti enemmänkin, ovat hyviä, sillä näin saadaan pienempi, mutta potentiaalisempi joukko ostajia sivulle. Alla oleva kuva selittää tätä. Yhtä sanaa käyttämällä kilpailu ja hinta ovat korkealla ja hakuja tällä sanalla tehdään paljon. Silloin on vaikeaa päästä hakukoneen tuloksissa ensimmäisten joukkoon. Tarkoituksena ei ole saada mahdollisimman paljon ihmisiä omalle verkkosivulle, vaan tarkoitus on löytää omat asiakkaat ja saada aikaan myyntiä. Kun käytetään useammasta sanasta koostuvia avainsanoja, saadaan tarkemmin juuri oman yrityksen tuotteista tai palveluista kiinnostuneet sivulle. Kannattaa miettiä, mitä yritys tarkalleen ottaen tarjoaa ja muodostaa avainsanoja sen mukaan.
Tumblr media
Kuva: Higher Education Marketing
Alla olevassa kuvassa on esitetty avainsanoja ryhmiteltynä. Kaikkien ryhmien avainsanoja kannattaa pyrkiä käyttämään, riippuen toki yrityksestä. Informaatiota antavien ja paikkaan liittyvien avainsanojen (maksuton hakuoptimointi, SEO) lisäksi kannattaa miettiä avainsanoja, jotka indikoivat ihmisten ostoaikomusta (maksullinen hakusanamainonta, PPC). Tiettyjä sanoja etsivät ihmiset ovat usein lähellä ostoa. Tällaisia sanoja ovat esimerkiksi osto, kuponki, alennus ja toimitus. Myös ihmiset, jotka etsivät tietynlaisia vakuutuksia ostolleen, ovat lähellä ostoa. He etsivät arvosteluja ja hakevat esimerkiksi avainsanalla ”paras”. Avainsanoja, jotka puolestaan viittaavat heikkoon ostoaikomukseen ovat esimerkiksi sanat ”ilmainen” ja ”lataa”.
Tumblr media
Kuva: Medium
Avainsanojen tutkimiseen kannattaa käyttää aikaa ja ilmaisia työkaluja esimerkiksi avainsanan hakuvolyymiin ja kilpailutilanteeseen löytyy paljon. Hyviä työkaluja, joita olen itse käyttänyt ovat UberSuggest ja Moz Keyword Explorer, joka myös itse ehdottaa avainsanoja.
0 notes
Text
SEO - a way to earn traffic
SEO eli hakukoneoptimointi on äärimmäisen tärkeää yrityksille, sillä eihän kukaan muuten löydä sivulle. Ostokäyttäytyminen on muuttunut ja tänä päivänä ihmiset haluavat paljon tietoa tuotteesta ja etsivät sitä ensimmäisenä Googlesta. Suomen Digimarkkinoinnin mukaan noin 88 prosenttia ihmisistä, jotka kuulevat uudesta tuotteesta tai palvelusta, googlaavat sen. Sen takia hakukoneoptimointi on todella tärkeää ja se on yritykselle tehokkain keino saada ihmisiä verkkosivuilleen. 
Tumblr media
Kuva: www.pexels.com
SEO ei ole yrityksille ilmaista, sillä se maksaa paljon aikaa. Tärkeää on saada oma yritys Googlen ensimmäiselle sivulle ja siellä mahdollisimman ylös, sillä harva selaa Googlea edes toiselle sivulle asti. Tärkein asia hakukoneoptimoinnissa on laadukkaan, ajankohtaisen ja asiakasta kiinnostavan sisällön luominen. Muun muassa sivuston sanat, otsikot, linkit, maine, sivun nopeus sekä sosiaalinen media vaikuttavat hakualgoritmeihin. Google analysoi sivulta kaiken ja miinusta tulee esimerkiksi kirjoitusvirheistä. Alla on listattuna muita mielestäni tärkeitä huomioon otettavia asioita liittyen hakukoneoptimointiin. 
Relevanttien avainsanojen käyttö, jotka liittyvät yritykseen ja sen palveluihin ja tuotteisiin
Käyttäjien kokemukset vaikuttavat; esimerkiksi sivustolla oloaika ja se, lukeeko käyttäjä sivun loppuun asti. Siksi yritysten kannattaa tehdä sivu, jossa vietetään aikaa ja skrollataan sivu alas asti. 
Sosiaaliset signaalit (eli se, kuinka monta linkkiä on somekanavista osoittamassa sivustolle) ovat tärkeitä. Sosiaalisessa mediassa, muun muassa Facebookissa, käyttäjien kommentointi ja erityisesti jakaminen vaikuttavat Googlen rankingiin. 
Sivuston nopeus kasvattaa edelleen tärkeyttään. Digitaalisessa markkinoinnissa nopeus ylipäätään on tärkeää, sillä silloin liiketoimintaa tapahtuu enemmän. Jos verkkosivun aukeaminen kestää, käyttäjä vaihtaa kilpailijan sivulle. Esimerkiksi Pingdom- työkalu on kätevä ja helppo sivuston nopeuden analysoinnissa. 
Sivuston tulee toimia ja olla nopea myös kännykällä. Jatkuvasti tulisi miettiä, miten saadaan sivustoa optimoitua toimimaan paremmin kännykällä. Tämä on ollut tiedossa jo vuosia, mutta se vaatii edelleen jatkuvaa kehitystä.
Siispä sivusto, joka latautuu nopeasti, on helppokäyttöinen ja jonka sisältö on loistavaa, pärjää hyvin Googlen rankingissa. Yrityksen tulee myös muistaa jatkuva verkkosivujen analysointi ja kehittäminen. Analysoitavia asioita ovat ainakin se, kuinka moni löytää sivulle ja kuinka moni sivustolla kävijöistä päätyy ostamaan.
0 notes
Text
Chat-palvelu verkkokaupassa
Verkko-ostamisen kasvun myötä on luonnollisesti seurannut myös avun tarpeen lisääntyminen verkkokaupoissa. Asiakkaiden tulee olla helppo kysyä apua, sillä muuten he vaihtavat kilpailijan sivulle. Vastaus kysymykseen tarvitaan nopeasti, eivätkä asiakkaat jää odottelemaan pitkäksi aikaa. Ennen chat nähtiin yhtenä vaihtoehtona ja ajateltiin, että se on ihan mukava olla olemassa. Nykyään kuitenkin tämä on välttämättömyys. Iso osa ihmisistä odottaa chat- palvelun mahdollisuutta, joten sen puuttuminen on iso miinus. Chat-palvelu on tärkeä kosketuspiste yrityksen kanssa, ja se kasvattaa myyntiä ja parantaa asiakaskokemusta ja -tyytyväsyyttä. Löysin blogin, jossa on esitetty mielenkiintoisia tilastoja aiheesta.
Terveysalan yritykset  ovat ottaneet chat-palvelun käyttöönsä, mikä on muuttanut asiointia paljon. Esimerkiksi Mehiläisessä asioinnin voi joissakin tapauksissa hoitaa kokonaan chatin välityksellä lääkärin kanssa keskustellen. Tämä on helpompaa ja edullisempaa asiakkaalle. Myös apteekeilla on chat- palveluita, joissa apua voi kysyä oireisiin, lääkkeisiin tai muihin terveyteen liittyviin asioihin. Nämä palvelut ovat paljon pidettyjä ja niiden suosio kasvaa. Nykyään myös reseptilääkkeitä on mahdollista tilata verkossa, samalla farmaseutin kanssa chatissa kommunikoiden. Chatin välityksellä saa tarvittavat ohjeet lääkkeen käyttöön ja voi kysyä lisäkysymyksiä. Avun saa halutessaan siis kokonaan kotoa lähtemättä.
Tumblr media
Kuva: www.pexels.com
Olen monesti kysynyt eri yritysten chateissa apua ja saanut niistä paljon positiivisia kokemuksia. Vastauksen saa nopeammin kuin esimerkiksi laittamalla sähköpostia asiakaspalveluun. Chatboteista ei itselläni ole vielä hyviä kokemuksia, sillä aina kun niitä olen käyttänyt, en vastausta ole kysymääni asiaan saanut. Edes mielestäni yksinkertaisiin kysymyksiin chatbotit eivät ole osanneet vastata. Ne vaativat paljon kehitystä, mutta ovat varmasti hyödyllisiä toimiessaan. 
Yrityksellämme, josta teemme ryhmäprojektia (Restis), ei chat- palvelua ole ollenkaan tarjolla. Tämä voisi kuitenkin olla suureksi avuksi monille, varsinkin sovellusta ensimmäisiä kertoja käyttäville asiakkaille. Asiakkaat ovat antaneet palautetta muun muassa alekuponkien käytön epäselvyyksistä, joten jos apua olisi tarjolla nopeasti chatissa, ei palvelua jätettäisi käyttämättä ainakaan niin usein tilausongelmien ilmaantuessa. Näin sovelluksen ladanneet saataisiin pidettyä asiakkaina.
0 notes
Text
Verkko-ostamisen helppous
Edellisessä postauksessa pohdin verkkokauppojen ja verkko-ostamisen yleistymistä. Huomasin tämän tapahtuneen myös omalla kohdallani; olin ystäväni kanssa kaupungilla ja päätimme mennä kiertelemään vaateliikkeitä. Havahduin siihen, etten tosiaankaan ollut käynyt kyseisissä liikkeissä noin puoleen vuoteen, joissa esimerkiksi 5 vuotta sitten kävin vähintäänkin kuukausittain. Aloin ajattelemaan asiaa enemmän ja huomasin, että lähes kaikki viime aikaiset vaateostokseni olen tehnyt eri verkkokauppojen kautta. Kotisohvalla valikoiman selaaminen, halutun tuotteen löytyessä hintavertailun helppous, nopea toimitus sekä ilmainen palautus ovat vieneet voiton. 
Tumblr media
Kuva: www.pexels.com
Ruoan ostaminen verkossa on yleistynyt ja sen uskotaan lähtevän lähivuosina suureen kasvuun. Ystäväni tekee ruokaostoksensa jo nykyään lähes poikkeuksetta verkossa. Seurasin ostohetkeä vierestä ja helppous yllätti; tuotteita pääsi selaamaan kategorioittain, eikä ollut tietoakaan kiireestä, ruuhkasta ja ympärillä pyörivistä ostosten tekijöistä. Tilauksen tehtyään ystäväni odotti muutaman tunnin, jonka jälkeen haki tilauksensa, joka oli valmiiksi pakattuna odottamassa kaupassa. Parasta oli, että missään vaiheessa ei tarvinnut jonottaa. Mikäs sen mukavampaa kaupassa käyntiä vihaavalle, istua sohvalla ja klikkailla tuotteita ostoskoriin! Ison määrän tilatessa ei tullut edes mitään lisäkustannuksia, joten on helppoa ja kannattavaa tehdä esimerkiksi viikon ruokaostokset kerralla. Itse en usein kauppaan mennessä tiedä mitä sieltä haluan, jolloin päädyn ostamaan turhia asioita ja unohdan ne tärkeimmät. Varmasti siis toimiva ratkaisu monelle ja uskon kyllä, että suosio tulee kasvamaan hurjasti. 
Vaatteita verkkokaupassa myyvät yritykset ovat ottaneet käyttöönsä työkaluja, jotta tuotteiden katselu onnistuisi helposti. Tuotteista on tehty esittelyvideoita mallin päällä ja 360 asteen kuvia, jolloin tuotetta pystyy tarkastella joka suunnasta ja kokonaisuuden näkee hyvin myös virtuaalisesti. Tätä olen hyödyntänyt itsekin, mutta koen silti, että liikkeessä osasta tuotteita saa paljon paremman kokonaiskuvan esimerkiksi materiaalista ja istuvuudesta. Esimerkiksi farkkuja en netin kautta ole tilaillut. Totesimme ystäväni kanssa myös, että onhan se mukavaa aina välillä kierrellä yhdessä kauppoja ja viettää aikaa shoppailemalla.
Useat tuotteet ovat huomattavasti edullisempia netissä. Olen tilannut useita koruja ja kelloja verkkokaupoista, säästäen satoja euroja. Aika usein verkkokauppoihin on kampanjakoodeja, joilla saa vielä alennuksen. Verkko- ostaminen on tullut jäädäkseen ja kasvattaa asemaansa edelleen. Yritysten tuleekin kehittää verkkokauppojaan jatkuvasti paremmiksi ja miettiä uusia ratkaisuja esimerkiksi tuotteiden esittelyyn. Koen kuitenkin, että myös perinteisiä kivijalkaliikkeitä tarvitaan myös tulevaisuudessa. 
0 notes
Text
Millainen on hyvä verkkokauppa?
Verkkokaupat ja verkko-ostaminen ovat kasvaneet räjähdysmäisesti ja kasvu jatkuu yhä voimakkaana. Suurella osalla yrityksiä verkkokauppa on nykyään käytössä ja moni yritys toimii kokonaan vain verkkokauppansa varassa. Verkkokaupan puuttuminen esimerkiksi vaateliikkeillä saattaa antaa hyvin jälkeenjääneen kuvan yrityksestä, jos ainoa mahdollisuus nähdä valikoima ja ostaa tuote on menemällä kivijalkaliikkeeseen. Verkkokaupoista on tullut yleinen, jopa itsestään selvä asia kuluttajille. Toimiva verkkokauppa onkin elintärkeä asia suurelle osalle yrityksiä. Verkkokauppojen välillä on kovaa kilpailua, sillä ostajat voivat helposti vertailla kilpailijoiden hintoja, ehtoja ja etuja. Siksi yritysten tulisi panostaa verkkokauppaansa ja kiinnittää huomiota tiettyihin asioihin. 
Sivuston on oltava mahdollisimman selkeä, helppokäyttöinen ja visuaalisesti yrityksen mukainen. Sivuston visuaalinen ilme on tärkeä, mutta sitäkin tärkeämpää on käytännöllisyys. Jos tuotteita ja tietoa ei löydä helposti, klikkaa asiakas itsensä muualle. Sivun nopeus on kriittinen tekijä; mitä nopeampi sivusto on, sitä enemmän vierailijoita ja myyntejä saadaan.  Jos sivusto latautuu hitaasti ja kuvien näkymistä joutuu odottamaan, menetetään paljon asiakkaita. Ilmainen palautus on tärkeää suurelle osalle ostajia ja se on yksi kriteeri ostopaikkaa valittaessa. Asiakkaat odottavat yhä useammin osamaksumahdollisuutta, myös pienemmissä ostoksissa. Koroton osamaksu on osalle ostajista valintakriteerinä. Se hyödyttää myös yritystä siinä mielessä, että silloin keskiostos saattaa olla suurempi. 
Tumblr media
Kuva: www.pexels.com
Mieleeni muistuu eräs huono verkkokauppakokemus, vaikka siitä on aikaa jo lähes 5 vuotta. Tilasin vaatteen verkkokaupasta, joka ei ollutkaan sopiva. Palautin tuotteen, jonka jälkeen sain yllätyksekseni laskun. En ollut täyttänyt palautuslomaketta halutulla tavalla ja jouduin lopulta maksamaan tästä hyvästä palautuskuluja noin 14 euroa. Kunnon ohjeita ei tähän lukenut palautuslomakkeessa, joka tuli tuotteen mukana ja jonka täytin palautuksen yhteydessä, vaan ainoastaan yrityksen verkkosivuilla hetken etsinnän jälkeen. Vastaavia kokemuksia oli muillakin ja nykyään yritys on selkeyttänyt palautusohjeensa. Huono maku kyseisestä tapahtumasta on edelleen, enkä kyseistä verkkokauppaa sen koommin ole käyttänyt.  
Erityisesti yrityksille, jotka toimivat pelkästään verkkokauppansa varassa, tuotteiden selkeä esittely on tärkeä huomioon otettava osa-alue. Nykyään odotetaan muutakin kuin pelkästään tuotekuvia ja olenkin huomannut esimerkiksi tuotteiden esittelyvideoita tai 360 asteen kuvia ilmestyneen monen yrityksen sivuille. Myös tuotteiden materiaalien havainnollistaminen on tärkeää tietyille yrityksille. Ainakin itse arvostan sitä, että tuotteiden verkkoesittelyyn on käytetty aikaa ja vaivaa. Jos tuotteista on lyhyet videoesittelyt, saan muodostettua kokonaiskuvan paremmin ja ostokseni on suuremmalla todennäköisyydellä se mitä halusinkin. 
0 notes
Text
Mitä innovaatio ja innovointi tarkoittavat?
Erilaisia määritelmiä innovaatiolle löytyy paljon. Artikkelissa 15  innovaatioasiantuntijaa kertovat omat näkemyksensä ja määritelmänsä innovaatiolle. Näiden määritelmien pohjalta artikkelin loppuun on koottu yhteinen, kokoava määritelmä: 
Tumblr media
Innovaation määritelmä (Idea to value, 2016)
Inno-vointi.fi:n mukaan innovaatio tarkoittaa jonkinlaista uudistusta. Innovaatio ei kuitenkaan ole sama asia kuin keksintö tai idea. Uusi idea on innovaatio vasta silloin, kun se on viety käytäntöön. Innovaation täytyy myös tuottaa jonkinlaista hyötyä ja arvoa sekä itse kehittäjälle, että käyttäjälle. Innovaatio voi olla uusi tai parannettu palvelu tai tuote, uusi toimintatapa tai uusi näkökulma tekemiseen. Innovointi eli innovaatiotoiminta puolestaan tarkoittaa toimintaa, joka johtaa ideoiden syntymisestä ja kehittämisestä hyötyä tuottaviin ja käytäntöön vietyihin innovaatioihin.
Innovointi on siis prosessi, joka koostuu useista vaiheista. Prosessikaavioita löytyy useita erilaisia, mutta alla on yksi mielestäni vaiheet hyvin erotteleva. Lyhyesti; kaikki lähtee asiakastarpeiden ja yrityksen mahdollisuuksien ymmärtämisestä.  Sitten määritellään kehittämiskohde ja aletaan ideoida. Syntyneitä ideoita karsitaan, kunnes jäljellä on paras vaihtoehto. Tästä luodaan esimerkiksi prototyyppi ja lopuksi arvioidaan ratkaisua. 
Tumblr media
Innovointiprosessi. (Graphite, 2017)
Innovointi on erittäin tärkeää jokaiselle yritykselle. Yrityksen tulisi jatkuvasti miettiä miten tuotteita, palveluita, prosesseja tai koko toimintamallia voitaisiin kehittää ja uudistaa. Hyödyt vaihtelevat innovaation mukaan (esim. taloudellinen hyöty tai kilpailuetu jonkin prosessin uudistamisesta).  
Innovointia voi tehdä kuka tahansa. Innovoijana voi olla yksi ihminen, ryhmä tai kokonainen organisaatio. Yhdessä innovointi on tärkeää ja usein innovaatioita syntyy nimenomaan ryhmässä, sillä innovointiin tarvitaan erilaista osaamista. Kun kaikki osallistuvat, saadaan huomioitua kaikki osa-alueet. Innovointi on siis yhteistyötä. Yrityksessä kuka tahansa voi innovoida, ei pelkästään johtajat ja kehittämisen asiantuntijat. Innovoinnin tulisikin kuulua kaikille yrityksen työntekijöille, sillä kaikilla on erilaisia kokemuksia esimerkiksi yrityksen jonkin palvelun tai prosessin toiminnasta. Monet innovaatiot alkavat juuri työntekijän ideasta ja aloitteesta. Yrityksen kehittämisen asiantuntijat voivat vastata innovaatioprosessista, kunhan koko henkilöstö osallistuu ideointiin.
https://www.ideatovalue.com/inno/nickskillicorn/2016/03/innovation-15-experts-share-innovation-definition/
http://www.inno-vointi.fi/fi/innovoinnin-periaatteet/innovaatio-ja-innovointi-myos-julkisella-sektorilla
https://www.graphitedigital.com/blog/anatomy-of-a-design-sprint
0 notes
Text
Mitä on digitaalinen liiketoiminta?
Digitaalinen liiketoiminta näkyy nykyään joka yrityksessä ja jokaisella alalla. Mielestäni käsite tarkoittaa kaikkea digitaalista liiketoimintaa, joka auttaa yritystä jollakin tavalla rahavirran saamisessa, esimerkkinä nettikaupan perustaminen, mainonta digitaalisilla alustoilla, mobiilisovelluksen kehittäminen jne. Tehtävien automatisointi lisää usein tehokkuutta, jolloin myös se on digitaalista liiketoimintaa.
Yrityksessä tehtävän digitaalisen liiketoiminnan täytyy jollain tavalla hyödyttää ydinliiketoimintaa. Näin ollen mielestäni digitaalista liiketoimintaa ei ole yritykseen tehtävät teknologiahankinnat, jotka eivät hyödytä yrityksen liiketoimintaa edes epäsuorasti. Esimerkiksi siirtyminen verkosta löytyvään ja päivitettävään työvuorolistaan ei ole liiketoimintaa, vaikka se digitaalista onkin.
Digitaalinen liiketoiminta on välttämätöntä tänä päivänä, jotta yritys voi menestyä. Esimerkiksi yritysten nettikauppa ja nettiajanvaraus ovat suurelle osalle asiakkaista itsestäänselvyys, joten niiden puuttuminen saattaa antaa yrityksestä vanhanaikaisen kuvan, mikä vaikuttaa negatiivisesti menestykseen. Digitaalinen markkinointi on tärkeä osa digitaalista liiketoimintaa yrityksen näkyvyyden ja menestymisen kannalta. Tähän kuuluu muun muassa hakukoneoptimointi sekä sähköposti- ja puhelinmarkkinointi.
Kohtaan digitaalista liiketoimintaa päivittäin ja se on helpottanut omaa arkeani paljon. Yritysten kanssa on helppo kommunikoida ja asiointi on vaivatonta. Nettisivuilla on usein näkyvillä tuotevalikoima ja tarvittavat tiedot, ja tilauksen voi tehdä kotisohvalta. Monilla yrityksillä on nykyään chat- palvelu, jossa olen voinut kysyä apua. Hyödynnän myös joidenkin yritysten mobiilisovelluksia. Googlatessani jotakin tuotetta tai palvelua ylimpänä näkyy yritykset, jotka taitavat SEO:n parhaiten.  
Digitalisaatiota tarvitaan globalisaatiossa. Teknologia ja digitalisoituminen ovat muuttaneet ja edelleen muuttavat yritysten toimintaa nopeastikin. Uskon, että kaikki tulee jossakin vaiheessa digitalisoitumaan, joillakin sektoreilla vain hitaammin. Muutoksista on pysyttävä perillä (ja menestyvimpien yritysten pysyttävä muiden edellä) ja uusia toimintamalleja löydettävä. Tekoäly on tärkeä ja paljon muuttava asia, jota yritysten tulisi olla jo alkanut ymmärtää ja miettiä keinoja hyödyntää sitä omassa liiketoiminnassaan.
1 note · View note