Tumgik
spotzuydblog2 · 6 months
Text
Ergotherapie in Turkije🇹🇷
Herkese hoş geldiniz!
Deze keer bezoeken we in onze blog Turkije.
In Turkije is er 1 opleiding ergotherapie die wordt erkent door het WFOT, namelijk de 4-jarige bacheloropleiding aan Hacettepe University, in Ankara. Er zijn ook andere opleidingen, maar die worden niet erkend door de internationale bond.
Er is niet veel informatie online te vinden over de opbouw van de opleiding. Wel weten we dat de opleiding streeft naar kennis, ervaring en skills. Dit hebben zij omschreven in 3 stellingen, namelijk:
Afgestudeerden van de universiteit leren skills, kennis, ervaring en bewustzijn tijdens hun studietijd, om zo onafhankelijkheid, kwaliteit van leven, en sociale participatie van kwetsbare doelgroepen te bevorderen.
Afgestudeerden van de universiteit leren levenslange skills, boven op de kennis die ze krijgen tijdens het opleidingstraject.
Afgestudeerden van de universiteit kunnen in nationale en internationale instituten en organisaties in Turkije en daarbuiten werken, met individuen van alle doelgroepen, cultuurachtergronden, of anders kwetsbare mensen.
Ook deze opleiding heeft een eis van 240 ECTs voor het voldoen van de opleiding.
Na het 2de en 3de jaar zijn er zomerstages, waarbij studenten hun nieuw-aangeleerde skills en kennis in de praktijk kunnen oefenen, eveneens zoals in de stages in het laatste jaar.
In het werkveld in Turkije zijn er een aantal mogelijkheden voor ergotherapeuten om te werken. Wanneer een Turkse therapeut met kinderen werkt kan deze zich focussen op de normale groei en ontwikkeling van een kind, educatie over een gezonde leefstijl geven, en het toepassen van persoonlijke behandelplannen voor kinderen met fysieke en/of cognitieve problematiek.
In algemene gezondheid kunnen ergotherapeuten werken aan de preventie van problemen en ongelukken, revalidatie van chronisch zieke patiënten, en de kwaliteit van leven bevorderen.
Er zijn ook ergotherapeuten werkzaam in het gebied van mentale gezondheid. Zij kunnen zich focussen op een groot gebied van problemen. Van tijd management tot coping skills, en geld management tot het leren van hygiënische vaardigheden, en self-care.
Ook werken er ergotherapeuten in het gebied van ouderen. De focus ligt hier op het verzekeren van de onafhankelijkheid van oudere mensen, en hen te ondersteunen bij het uitvoeren van belangrijke taken. Valpreventie en het assisteren van een persoon bij het zo lang mogelijk thuiswonen zijn een onderdeel van een Turkse ergotherapeut.
Als laatste zijn er ook ergotherapeuten die hun focus leggen op het revalideren na een ongeluk, of terugkeer naar werk.
Hopelijk hebben wij jullie iets kunnen bij brengen over de opleiding ergotherapie in Turkije!
Tot de volgende blog,
Jullie SPOT-team
0 notes
spotzuydblog2 · 6 months
Text
Ergotherapie in Nepal🇳🇵
हि एवेर्योन। होव अरे यौ? Hallo allemaal. Hoe gaat het?
Na een aantal drukke weken met (voorbereiden voor) toetsen, hebben we vandaag weer een nieuwe blog! Dit keer gaat de reis naar Nepal🇳🇵.
In Nepal is ergotherapie nog niet volledig erkend als beroep. Er zijn hier op dit moment nog geen universiteiten die een (door het WFOT) erkende opleiding ergotherapie aanbieden en er is slechts een handvol aan praktiserende ergotherapeuten in het land. In 2008 is de Association of Nepal Occupational Therapists (ANOT) opgericht, deze bestaat uit zo’n twaalf leden en heeft als visie: “Ergotherapie (wordt) erkend en gerespecteerd als beroep en wetenschap in dit land”. Er zijn in Nepal veelal expat ergotherapeuten aanwezig, maar Nepalezen zelf zoeken steeds meer in het buitenland naar kwalificaties en keren terug met kennis en vaardigheden.
Er zijn veel verschillende mogelijkheden voor ergotherapeuten om te werken en vrijwilligerswerk te doen in Nepal, op allerlei gebieden. Er zijn ergotherapeuten in ziekenhuizen, revalidatiecentra en diensten voor geestelijke gezondheidszorg, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden voor ergotherapeuten.
            Ergotherapeuten in die werkzaam zijn in de ggz in Nepal hebben veel autonomie, aangezien het nog een relatief nieuw beroep is in het land. Desondanks, worden ze ook geconfronteerd met uitdagingen tijdens hun werk. Het worden erkend als professional in Nepal is daar een van. Dit komt doordat sommige Nepalese medewerkers in de ggz, vraagtekens zetten bij de expertise en reikwijdte van ergotherapeuten. En ook taalbarrières kunnen het werken met cliënten bemoeilijken.
Zou jij willen werken of vrijwilligerswerk willen doen als ergotherapeut (in opleiding) in Nepal? Laat het ons weten in de comments!
Doordat ergotherapie (nog) niet zo heel bekend is in Nepal, is er niet veel informatie over hoe ergotherapie daar uit ziet. Hopelijk verandert dit in de toekomst, zodat ook mensen in Nepal kunnen worden geholpen bij het (blijven) uitvoeren van hun betekenisvolle, dagelijkse activiteiten!
Dit was de blog voor vandaag. Zien we je weer bij de volgende?
थान्क यौ फोर रेअदिङ्ग!| Bedankt voor het lezen!
Jullie SPOT-team
0 notes
spotzuydblog2 · 7 months
Text
Ergotherapie in IJsland 🇮🇸
Sæll allir! Hallo allemaal
Trek jullie winterjas maar aan, want vandaag staat de blog in het teken van ergotherapie in IJsland. Brrr….
Als je ergotherapie wilt gaan studeren in IJsland, kun je dit alleen aan de University of Akureyri doen. Om ergotherapeut te worden in IJsland, moet je de 3-jarige Bacheloropleiding Occupational Therapy Studies, B.S. hebben afgerond (met een 7,25 of hoger anders heb je geen toegang tot de master)en ook de 1-jarige master Occupational Therapy Studies, Postgraduate Diploma (dit is een aanvullend diploma) moet je hebben afgrond. Anders mag je niet aan de slag als ergotherapeut in IJsland. Het Bachelorsdiploma biedt namelijk niet de vereisten voor een licentie als ergotherapeut.
In IJsland hebben ze per academisch jaar twee semesters die uit verschillende courses bestaan, één semester duurt zo’n 15 weken.
BS-program
In het Fall semester van het eerste jaar, leert men over de structuur en functies van het menselijk lichaam, gezondheid en gezondheidsbevordering, krijgen ze een inleiding over de studie ergotherapie en leren ze academisch praktische vaardigheden.
In het Spring semester komen de volgende onderwerpen aanbod: activiteiten en participatie, conceptuele grondslagen en theorieën in de ergotherapiestudies, beoordelings- en meettheorie & studeren en de student.
In het tweede jaar begint het Fall semester met onderwerpen als: structuur en functies: Musculoskeletaal systeem, begeleiden en leren, professionele relaties en interactie, welzijn, attitudes en milieu & welzijnsvoorzieningen.
In het Spring semester worden de volgende onderwerpen besproken: structuur en functies: neuromusculaire en sensorische systemen, fysieke omgeving en welzijnstechnologie, grondbeginselen van kwalitatieve methodologie, beweging en gezondheid, onderzoeksmethoden en statische analyse & dienstverleningsproces en professioneel redeneren I: mobiliteit.
In het derde en laatste jaar van de Bacheloropleiding wordt in het Fall semester ingegaan op: structuur en functies: hersenen, sociale omgeving, ondersteuning en relaties, geestelijke gezondheid, management in gezondheidszorg- en welzijnsdiensten & dienstverleningsproces en professioneel redeneren II: mentaal functioneren.
De laatste drie courses die aanbod komen in het Spring semester zijn: wetenschappelijk schrijven en evidence-based practice, innovatie & keuzevak.
Postgraduate Diploma (Master)
De master die moet worden gedaan om als ergotherapeut aan de slag te kunnen, bestaat uit de courses: professionaliteit en professionele identiteit, dienst ergotherapie I & II in het Fall semester; en professionele ontwikkeling, dienst ergotherapie III & keuzevak in het Spring semester.
Het werkveld van IJslandse ergotherapeuten lijkt in veel opzichten op het onze. Veel van de verschillende werkplekken zijn vergelijkbaar met de plekken waar een Nederlandse ergotherapeut ook kan werken. IJslandse ergotherapeuten nemen in hun behandeling net als wij bijvoorbeeld een sociaal netwerk, en fysieke beweging mee, maar ook voeding en slaap, waar wij minder rekening mee houden.
Een paar cijfers over ergotherapie in IJsland:
IJsland heeft 368 792 inwoners
Het aantal werkende ergotherapeuten is 350
Per jaar voltooien gemiddeld 10 tot 18 personen de opleiding
Gemiddeld salaris voor een startende ET is € 55.600
Een korte geschiedenis van ergotherapie in IJsland:
1936: eerste verwijzing van ET, in een paper in het Reykjavik Medical Association, geschreven door dokter Helgi Thomasson, die er later ook een artikel schreef.
1944: de eerste IJslandse ET, Jona Kristrofersdottir, slaagde van de School of Occupational Therapy in Copenhagen. Nog 2 decennia lang bleef ze de enige ET in IJsland
1970: in de seventies kwamen er meerdere buitenlandse ET, vaak bleven deze ergotherapeuten niet lang, maar ze hadden wel een onderdeel in het vormen van de huidige IJslandse ergotherapie.
1974: een buitenlandse ergotherapeut, Hope Knutsson, vestigde zich permanent in IJsland. Ze werd benoemd tot hoofd van de Icelandic occupational therapist association, en hield deze positie voor 22 jaar, tot 1999.
1979: het Icelandic occupational therapist’ association begon met het uitbrengen van een krant. Eerst Fréttablaðið, later werd dit The Occupational Therapist.
1985: in totaal zijn er 34 ergotherapeuten werkzaam
1995: In totaal zijn er 63 ergotherapeuten werkzaam. 7 van hen beginnen met master's als samenwerking tussen de university van ijsland, en florida international university.
1997: vastgesteld programma in occupational therapy aan de universiteit van Akureyri.
2006: Snæfríður Þóra Egilson is de eerste ergotherapeut die een doctorate haalt. Haar dissertatie gaat over schoolparticipatie: IJslandse studenten met fysieke beperkingen.
Hopelijk vonden jullie de blog leuk en interessant :)
Á eftir næsta blogg! Tot de volgende blog
0 notes
spotzuydblog2 · 8 months
Text
Ergotherapie in Nieuw-Zeeland🇳🇿
Kia ora tātou! Hello everyone
Na een leuke en zonnige vakantie te hebben gehad, zijn we weer terug van weggeweest. In de eerste blog van het nieuwe schooljaar gaan we het hebben over Nieuw-Zeeland.
In Nieuw-Zeeland wordt een groot deel van de bacheloropleiding ergotherapie gegeven in een mix van online lessen, face2face lessen, real-life scenario's en interactieve ervaringen. De opleiding wordt gegeven aan maar 2 instellingen, in Dunedin en Hamilton. De opleiding is een 3-jarige fulltime bezigheid. Door de mengeling van online en f2f lessen wordt de werklast geschat op 20 contacturen, en 20 online uren per week.  De toegangseis voor de bachelor is een nationaal certificaat van secondary school. Internationale studenten moeten een bewijs van beheersing van de Engelse taal hebben.
De opbouw van de opleiding is als volgt: 3 jaar lang, word ieder schooljaar opgedeeld in 2 semesters, en staan de semesters in het teken van verschillende thema's. Net zoals bij ons bouwen deze stages van moeilijkheid en kwalificaties op naarmate de opleiding volgt. Er zijn 5 stagemomenten, die plaatsvinden in het eerste en tweede semester van jaar 1, in jaar 2 alleen tijdens het tweede semester. En in het 3de jaar bestaat het tweede semester uit 2 stageperiodes, zonder dat er ook onderwijs gevold wordt. Dit betekent dat er 5 stageperiodes zijn.
Als afgestudeerde ergotherapeut kun je in verschillende settings en met verschillende doelgroepen gaan werken. Voorbeelden van settings zijn: scholen, revalidatie en ACC (Accident Compensation Corporation; casemanager), particuliere praktijk, woonzorgvoorzieningen, gezondheidscentra en ziekenhuizen, gemeente & primaire gezondheidsorganisaties (PHO’s). Ook kun je meewerken aan onderzoeken.
Het gemiddelde salaris van een ergotherapeut in Nieuw-Zeeland ligt rond de $72,500 NZD per jaar. Het salaris voor een net afgestuurde ligt rond de $69,500 NZD per jaar en een ervaren ergotherapeuten verdienen tot zo’n $85,200 per jaar.
Als ergotherapeut moet je geregistreerd zijn bij de Health Practitioners Competence Assurance Act (HPCAA) om te mogen werken als ergotherapeut. Dit is onderdeel van het Nieuw-Zeelandse Ministerie van Volksgezondheid en bewaakt de veiligheid en gezondheid van burgers. Dit doet het HPCAA door als mechanismen te dienen die ervoor zorgt dat gezondheidswerkers bekwaam en geschikt zijn om hun beroep uit te oefenen.
In 2022 waren er, volgens het Occupational Therapy Board of New Zealand, 3.319 ergotherapeuten werkzaam in Nieuw-Zeeland. Met 5.1 miljoen inwoners, betekent dat er 1 op de 1537 Nieuw-Zeelanders ergotherapeut is.             Van de 3.319 ergotherapeuten waren er 272 man en dus was nog geen 1/8e deel van de ergotherapeuten mannelijk!
Dit was de blog voor vandaag. Aan het einde van de maand zijn we terug met een nieuwe blog over een ander land, stay tuned :)
Mā te wā! See you next time
0 notes
spotzuydblog2 · 11 months
Text
Ergotherapie in Singapore
Hallo allemaal!
Vandaag alweer de laatste Nederlandse blog van dit schooljaar. Voor deze laatste blog maken we een reis naar Azië, en wel naar het volgende land …. SINGAPORE.
In Singapore kun je de opleiding ergotherapie maar aan 1 instelling volgen, namelijk het Singapore Institute of Technology. Hier volg je een 4- jarig bachelors programma, waarbij je veel theoretische en praktische kennis opdoet, in relatie tot de lokale context. Een belangrijk aspect van de opleiding is een flipped classroom. In dit concept wordt er gebruik gemaakt van gestructureerde kleine groepen waarbij veel voorbereiding nodig is, en tijdens de les aan de slag gaat met het toepassen van de opgedane kennis uit de voorbereiding. Wel blijven er hoorcolleges, workshops en praktijklessen door de modulen heen terugkomen. Ook krijgen Singaporese studenten genoeg groepsprojecten en gesimuleerde situaties om hun skills en kennis te testen.  
Alle studenten doorlopen rond de 1200 uur aan stage-uren, verdeeld over verschillende werkvelden. Deze moeten allemaal worden voldaan en goedgekeurd worden, voordat ze kunnen afstuderen.
Eind 2020 waren er 1304 geregistreerde ergotherapeuten bij de Allied Health Professional Council (AHPC), verdeeld over 5,6 miljoen (!) inwoners dat het land toen telde (nu zijn dat er 5,5 miljoen). Ergotherapie is dan ook niet een heel bekend beroep in Singapore.
De AHPC is een raad dat onder het Ministerie van Volksgezondheid valt en het regelt en reguleert het professionele gedrag en ethiek van de geregistreerde gezondheidsprofessionals. Het is overigens zo dat wanneer je bent afgestudeerd, aan een door de AHPC erkende universiteit, je 1 of 2 jaar supervisie krijgt van de AHPC. Heb je deze supervisie succesvol doorstaan, dan pas ben je een volledig geregistreerde therapeut in Singapore.
Als ergotherapeut in Singapore kun je werken met mensen van alle leeftijden in verschillende settings en verschillende sectoren. Zo kan men werken in de zorg-, sociale-, privé- of onderwijssector. De settings waarin ergotherapeuten o.a. werken zijn het ziekenhuis, revalidatiecentra, speciaal onderwijs, verpleeghuis, privékliniek of overheidsinstanties. Dit is een greep uit het werkveld, er zijn namelijk nog veel meer plekken waar een ergotherapeut kan werken.  
Een werkweek voor een ergotherapeut in Singapore bestaat gemiddeld uit 5 dagen tot 5,5 dag werken voor 8u/per dag. Dit hangt wel af van waar je werkt en bij welke organisatie.  
Het salaris van een ergotherapeut verschilt, dit is afhankelijk van de sector en organisatie waar je werkt. Maar normaal gezien verdient een ergotherapeut tussen de S$50,400 (beginnende therapeut) en S$72,000 (ervaren therapeut) per jaar. Het gemiddelde salaris is S$60,000 p/j. Dit komt overeen met zo’n €40.612.  
Leuk weetje: de ergotherapie opleiding in Singapore begon met een cohort van 13 studenten in 1992 en is sindsdien gegroeid naar meer dan 100 studenten per cohort.
Hopelijk hebben jullie nu een beetje een beeld hoe ergotherapie in Singapore uitziet. Het SPOT-blog team wenst jullie een fijne vakantie toe! Na de vakantie zullen wij terug zijn met nieuw, leuke en inspirerende blogs 😊
Liefs,
Jullie SPOT-team
0 notes
spotzuydblog2 · 11 months
Text
Ergotherapie in de Verenigde Staten!
Hi everybody, today we will be visiting the United States!
Om ergotherapeut te worden in de Verenigde Staten, zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld meteen na Highschool beginnen aan de opleiding Occupational Therapy Assisstant (OTA) program. Deze opleiding vindt plaats op een college en duurt zo’n 2 jaar en dan heb je een Associate degree. Een Associate degree is vergelijkbaar met een diploma tussen MBO-4 en het HBO in.  
Na het behalen van de Occupational Therapy Assisstent program, kun je aan de slag als assistent ergotherapeut óf je kunt doorstuderen. Wanneer je ervoor kiest om door te studeren moet je eerst een bacheloropleiding afronden. Er is geen bacheloropleiding specifiek voor ergotherapie, er is alleen maar een masterprogramma voor ergotherapie. Daarom is eerst een opleiding in de richting van gezondheidszorg op bachelor niveau nodig. Dus je moet een bacheloropleiding hebben afgerond, voordat je kunt beginnen aan het masterprogramma van ergotherapie ‘Master of Occupational Therapy (MOT)’. Het masterprogramma ergotherapie duurt 2 tot 3 jaar en is op de universiteit. Het is ook mogelijk om in plaats van een master, een Doctorate of Occupational Therapy (OTD) degree te doen. Dit programma duurt ook 2 tot 3 jaar en vindt ook plaats op de universiteit.  
Het verschil tussen het masterprogramma en het doctoraalprogramma is dat je bij het masterprogramma de titel Master of Science mag voeren en bij het doctoraalprogramma de titel PhD mag voeren.
Het verschil tussen de diploma's ligt bij de bevoegdheden. Iemand met een associate degree helpt met het voorbereiden van een sessie of behandeling, stelt samen met de therapeut een behandelplan op, geeft informatie over hulpmiddelen, en rapporteert vooruitgang bij cliënten. Deze Occupational therapy assistent zal altijd terug rapporteren en bevindingen bespreken met de begeleidende therapeut. Iemand met een masters degree heeft hierin de leiding, en mag zelf behandelplannen opstellen.  
In de VS zul je ergotherapeuten tegenkomen op iedere werkplek die je je maak kunt bedenken:
community centers
daklozen centrums
verpleegtehuizen
eerstelijnsprktijken
poliklinieken
basis- en middelbare scholen
Op het moment zijn er 133.900 ergotherapeuten werkzaam in de verenigde staten, die geholpen worden door 41.815 ergotherapeutische assistenten. De therapeuten verdienen rond de $ 85.570 per jaar. Het salaris voor een beginnende assistent ligt een stuk lager: rond de $38,440 per jaar.  
Hopelijk hebben jullie weer iets geleerd van deze blog, en tot snel!
Jullie SPOT-team!
0 notes
spotzuydblog2 · 1 year
Text
Ergotherapie in Tsjechië!
Hoi allemaal!
Dnes o České republice! Vandaag verdiepen we ons met jullie in de ergotherapie in Tsjechië.
Wil je in Tsjechië ergotherapeut worden, moet je studeren op een universiteit. In Tsjechië hebben ze de ‘univerzita’ (universiteit) en de ‘vysoká škola‘ (hogeschool). Toch zijn deze twee worden synoniemen van elkaar, dus in Tsjechië is er geen verschil tussen een hogeschool en een universiteit. Op vijf verschillende universiteiten wordt de opleiding ergotherapie aangeboden. Deze universiteiten zijn te vinden in Praag, in Plzeň, in Ústí nad Labem, in Olomouc en in Ostrava. De opleiding duurt drie jaar. Deze opleiding is een voltijds studie. Een universiteit biedt een combinatiestudie aan, dan kan de studie verbonden worden met de praktijk.
Tijdens de studie leren de studenten de ergotherapeutische methoden en benaderingen kennen en maken ze zich vertrouwt met verschillende onderzoeksmethoden. Verder leren de studenten gegevens en bevindingen te analyseren en leren ze een plan op te stellen die past bij vooraf opgestelde korte- en lange termijn doelen. De studenten doen tijdens hun studie veel kennis over hulpmiddelen op en leren hoe en waar ze deze kunnen inzetten.
Na afronden van de studie ontvangen de studenten de titel Bachelor of Science (B.sc.).
In Tsjechië zijn er ongeveer 1350 ergotherapeuten (ergoterapeut/ergoterapeutka) werkzaam, op bijna 10,7 miljoen inwoners! Ergotherapie is dan ook een niet heel bekend beroep, en er is nog regelmatig verwarring met fysiotherapie. De meeste ergotherapeuten werken in de buurt van plekken met een universiteitsprogramma. Maar 15% van de therapeuten bieden een huisbezoek aan, maar de meeste ergotherapeuten zul je vinden in de gezondheidszorg:
-        Ziekenhuizen
-        Revalidatiecentra,
-        Dagbestedingsplekken voor kinderen, volwassenen, en ouderen
-        Verzorgingstehuizen
-        Speciaal onderwijs
-        Arbeidsre-integratie programma's
-        Programma's voor mensen met mentale gezondheidsproblemen
In recentere jaren zijn er ook therapeuten gekomen in werkvelden zoals palliatieve zorg, oncologie, verloskunde, en verslavingszorg.
Hoeplijk hebben jullie vandaag weer iets geleerd! Tot de volgende keer 😊
Jullie SPOT-Team
0 notes
spotzuydblog2 · 1 year
Text
Ergotherapie in Italië!
Buongiorno, oggi andiamo in Italia! Vandaag nemen we jullie mee naar Italië. Als eerste even 7 interessante feiten over Italië:
1) Italië is met meer dan 40 miljoen bezoekers per jaar een van de meest bezochte landen op de wereld. Wie van jullie was ook al een keer in Italië?
2) Italië heeft de meeste vulkanen van Europa. Dit komt omdat daar de Europese en Afrikaanse aardplaten samenkomen. De bekendste actieve vulkanen zijn de Vesuvius, de Etna en de Stromboli.
3) Een van de belangrijkste uitvindingen komt uit Italië: de batterij, uitgevonden door Alessandro Volta rond het jaar 1800.
4) Ook in Italië uitgevonden was de pizza! De eerste pizza’s werden rond het jaar 1860 in Napels gemaakt.
5) Italiaanse mensen eten naast heel veel pizza ook heel veel pasta. Per jaar eet een inwoner van Italië 26kg pasta. Er bestaan meer dan 600 verschillende soorten pasta!
6) Het intaliaanse eiland Sicilië staat bekend als de basis van de italiaanse maffia-organisatie Cosa Nostra. Deze organisatie is de meest invloedrijke criminele organisatie in de wereld.
7) Het leukste beroep in Italië is ergotherapie! Grapje 😉, we weten niet wat het leukste beroep is in Italië, maar ergotherapie is zeker een van de mooiste beroepen wereldwijd!
Maar graag verdiepen we ons samen met jullie verder in het beroep ergotherapie in Italië.
Op de Italiaanse website over ergotherapie, de Associazione Italiana del Terapisti Occupazionali, wordt ergotherapie omschreven als een revalidatieberoep die gezondheid en welzijn bevordert doormiddel van handelen. Zoals ook bij ons in Nederland, gaat de ergotherapie in Italië er vanuit dat handelen de fysieke, psychologische of sociale aspecten van welzijn bevordert en bijdraagt aan een betere levenskwaliteit. De Italiaanse beroepsvereniging van de ergotherapie is sinds 2002 volwaardig lid van de World Federation of Occupational Therapists (WFOT). Dat betekent dat de ergotherapeuten volgens de internationale visie, normen en waarden handelen. Ook in Italië werken ergotherapeuten op veel verschillende plekken: ziekenhuizen, gezondheidscentra, aan huis, op werkplekken, scholen of bejaardenhuizen.
In Italië is het niet mogelijk om te studeren op een praktijkgeoriënteerde hogeschool, omdat in Italië geen hogescholen bestaan. Er zijn alleen maar universiteiten. Dus moet je in Italië studeren op een universiteit als je ergotherapeut wilt worden. De opleiding duurt 3 jaar lang en omvat 180 studiepunten. Voordat je kunt beginnen met de ergotherapie opleiding moet je een toelatingstoets maken. Tijdens deze toets komen onder andere de vakken biologie en scheikunde aan bod. Heb je de toets gehaald, mag je beginnen met de studie. In jaar één hebben de studenten vakken zoals anatomie, biologie, histologie, sociaal-pedagogische wetenschappen, ergotherapie en klinische psychologie. Ook vindt in jaar 1 al een stage plaats. Hierbij leren de studenten te observeren en leren ze de ergotherapeutische praktijk kennen. In jaar twee volgen de studenten de vakken geneeskunde, neurologie, oncologie, pediatrie, plastische chirurgie en hebben ze weer een stage. In hun tweede stage leren de studenten vaardigheden in de omgang met cliënten, ontwikkelen ze hun observatievaardigheden verder en passen ze eerste assessments toe. In het derde jaar verdiepen de studenten zich in het evidence-based werken, hebben ze lessen in statistiek en gezondheidswetenschappen, krijgen ze een introductie in het arbeidsrecht en arbeidsgeneeskunde en leren ze verschillende technologieën kennen. Ook in het laatste jaar vindt nog een keer een stage plaats. Tijdens deze stage verdiepen de studenten zich in de tot nu toe geleerde vaardigheden, mogen ze zelf behandelingen vormgeven en deze evalueren.
Hopelijk hebben jullie veel geleerd vandaag en genieten jullie binnenkort van een lekkere pizza of pasta!
Groetjes,
Jullie SPOT-Team
0 notes
spotzuydblog2 · 1 year
Text
Ergotherapie in Denemarken!
Hej, hvordan går det?
Weten jullie welke taal dat is? Het is Deens en betekend ‘Hallo, hoe gaat het?’ Hopelijk gaat het jullie goed, omdat er weer een heel spannend blog om te lezen is 😊.  
De opleiding ergotherapie duurt in Denemarken 3,5 jaar. Het is een voltijdse opleiding. Na afronding van de opleiding krijgen de studenten de titel Bachelor of Science. Om de opleiding ergotherapie te kunnen volgen moet eerst een toelatingsexamen gedaan worden. Starten met de opleiding mag je dan alleen als het gemiddelde cijfer van het toelatingsexamen voldoende is, je een diploma hoger secundair onderwijs (dus havo of vwo) hebt en in Engels het taalniveau B1 kunt aanwijzen. Je kunt op twee verschillende datums beginnen met de opleiding, er is altijd een start in de zomer en in de winter.  
Tijdens de studie leren studenten de ergotherapeutische werkprocessen en behandelmethoden kennen. Theoretische kennis wordt opgedaan op het gebied van pathologie, geneeskunde, natuurwetenschappen, anatomie, fysiologie, geesteswetenschappen, pedagogie, psychologie, ethiek sociologie, en gezondheidsbeleid en wetgeving. Gedurende de hele opleiding en 14 modules oefenen de studenten nieuwe vaardigheden in een oefenappartement. Dit is er vergelijkbaar met de opleiding in Nederland. Toch de stages zijn in Denemarken heel anders.  
In bijna elk semester hebben de studenten een stage. In semester 1 hebben ze een snuffelstage van één dag. In semester 2 lopen de studenten vier weken stage. Hierbij mogen ze eerste gesprekken voeren en observaties en onderzoeken uitvoeren. In semester 4 wordt acht weken stagegelopen. Het doel van de stage is om zelfstandig met ondersteuning van de stagebegeleider verschillende patiënt te behandelen. Aan het einde van deze stage vindt een bedrijfsinterne praktische toets plaats. In Semester 5 vindt een drie-weken stage plaats in een opleidingscentra, gezondheidscentra of ziekenhuizen, waar de studenten werken aan een klein project op het gebied van gezondheid en veiligheid op de werkplaats. Tijdens deze periode wordt kennis opgedaan van de organisatie en de interprofessionele samenwerking. Daarnaast krijgen de studenten verdieping in hoe de arbeidstherapeutische interventie deel uitmaakt van de gezondheid en veiligheid op het werkplaats en het behoud van werk. De laatste stage in de 6e semester bestaat uit twee periodes. Aan het begin van het semester hebben de studenten een stage van drie weken, hierbij richten ze zich op innovatie, documentatie, management en kwaliteitsontwikkeling. Hiermee leren ze hoe ze een praktijk verder kunnen ontwikkelen. Aan het einde van het semester vindt nog een tien weken stage plaats. Dit is ook de laatste stage voor de studenten. Tijdens deze laatste stage richten de studenten zich op complexe ergotherapeutische problemen met een focus op de ergotherapeutische beroepscompetenties.  
Daarnaast mogen studenten in het 3e, 5e en 7e semester tussen keuzevakken en interdisciplinaire cursussen kiezen en daarmee hun studie een eigen richting geven. Aan het einde van de studie hebben de studenten een scriptie.  
Na het afronden van de opleiding kunnen de studenten vele kanten op gaan. Zoals in Nederland zijn ook in Denemarken veel verschillende settingen waarin ergotherapeuten kunnen werken: gezondheidscentra, arbeidsbureaus, gespecialiseerde instellingen, ziekenhuizen, verpleeghuizen, psychiatrie, particuliere bedrijven en onderwijsinstellingen. Het is ook mogelijk te werken als consultant op het gebied van gezondheid en veiligheid op het werk of te werken binnen de technologie en helpen bij het ontwerpen van ondersteunende technologie in de particuliere sector. Een eigen praktijk op te zetten en werken als manager is ook mogelijk. Gemiddelde maandloon ligt bij afgestudeerden bij ongeveer DKK 33’294 (dat zijn 4467 euro per maand).
Ook is het mogelijk een masteropleiding te volgen na afronding van de studie. Daarnaast is er de mogelijkheid om kortere cursussen te volgen op veel verschillende niveaus en met verschillende academische accenten.
Hebben jullie door deze blog misschien interesse gekregen in een uitwisseling naar Denemarken of zelf een hele opleiding daar te volgen?  
Tot de volgende keer 😊  
0 notes
spotzuydblog2 · 1 year
Text
Ergotherapie in Noorwegen
Hei! Heisan!
Vandaag nemen we jullie mee naar Noorwegen! Noorwegen is een mooi land met gevarieerde natuur. Noorwegen is een van de grootse landen van Europa. Echter wonen er maar 5.489.000 mensen. De meeste mensen wonen in het zuiden van het land. In het noorden is het vaak te koud en het grootste deel van de tijd is het er donker. Je kunt hierdoor wel heel goed een van de mooiste natuurspektakels zien, namelijk het noorderlicht! Heeft iemand van jullie al een keer het noorderlicht gezien? Voor nu genoeg feiten over het land Noorwegen. We zullen ons nu verdiepen in de ergotherapie binnen dit land.  
In het jaar 1910 is het beroep ergotherapie ontstaan. De eerste ergotherapeuten begonnen te werken in de Verenigde Staten. Eind jaren veertig kwamen er pas ergotherapeuten naar Noorwegen. In die tijd werden ergotherapeuten opgeleid in het buitenland. De eerste opleiding voor ergotherapie startte in 1952 in Oslo, de hoofdstad van Noorwegen. Sinds 2020 zijn er zes hogescholen die de opleiding ergotherapie aanbieden.  
De start van de opleidingen vindt altijd medio augustus plaats. De bacheloropleiding duurt drie jaar (voltijd) en levert 180 studiepunten op.  
In het eerste studiejaar maken de studenten kennis met het beroep ergotherapie, ze leren de basistheorie en ze krijgen eerste inzichten in de werktaken en de beroepsethiek van de ergotherapie. Daarnaast leren de studenten de belangrijke wetgeving en het belang van ergotherapie in de samenleving. De studenten krijgen een inleiding in analysetechnieken van activiteiten en leren eerste assessments en beoordelingsinstrumenten kennen, waarnaast ze een eerste korte stage hebben.
In het tweede jaar leren de studenten verschillende manieren van beoordelen en uitvoeren van interventies. De studenten krijgen communicatieve vaardigheden aangeleerd en inzicht in het werken in groepsverband. Verder maken de studenten kennis met het evidence-based werken en hebben ze een stage.  
In het derde en laatste jaar verdiepen de studenten zich in hun vaardigheden en beroepsidentiteit, het zelfstandiger worden en hun bachelor scriptie. Tevens leren studenten hoe ze de kwaliteitsontwikkeling van diensten kunnen onderzoeken en verbeteren. Tijdens jaar drie vindt er nogmaals een stage plaats. In het geheel hebben de studenten 30 weken stagegelopen aan het einde van hun studie.  
Na de bachelor studie hebben studenten de mogelijkheid verschillende masterstudies te doen.  
De kennis, vaardigheden en competenties die de ergotherapie studenten in Noorwegen opdoen zijn erg vergelijkbaar met de kennis, vaardigheden en competenties die de Nederlandse ergotherapiestudenten opdoen. Ook de doelgroepen waarmee de studenten tijdens hun opleiding kennis maken zijn vergelijkbaar met de Nederlandse opleiding, namelijk: revalidatie, kinderen, volwassenen, ouderen, palliatieve ergotherapie, arbeidsparticipatie en preventie. Ergotherapeuten hebben daardoor een groot aantal arbeidsmogelijkheden in veel verschillende gebieden en met veel verschillende doelgroepen.
Ongeveer één derde van de werkzame ergotherapeuten is in dienst van de gemeentelijke gezondheidsdiensten en één derde bij de gespecialiseerde gezondheidsdienst. De resterende ergotherapeuten zijn werkzaam binnen de bedrijfsgezondheid, op scholen of kinderdagverblijven. In Noorwegen verdient een ergotherapeut per jaar rond 45.998 euro.
Hopelijk hebben jullie middels deze blog weer iets nieuws geleerd! Aan het einde van de maand nemen we jullie weer mee naar een nieuw land. Tot de volgende keer!
0 notes
spotzuydblog2 · 1 year
Text
Ergotherapie in Australië!
Hallo allemaal!
Vandaag geven we jullie binnen deze blog informatie over Australië! In Australië leven veel schattige dieren zoals koalas, kangoeroes, quokkas en wombats. Heeft iemand weleens zo’n dier in de natuur gezien? Daarnaast leven er in Australië helaas ook veel gevaarlijke dieren, die jullie dus zeker niet willen ontmoeten. Laten we het binnen deze blog maar niet over dieren hebben.  
Voordat wij jullie meer informatie geven over de opleiding ergotherapie in Australië, willen we even kort terugreizen naar het verleden. In 1951 kwam voor het eerst het idee om een wereldwijde organisatie voor ergotherapie op de richten. Deze organisatie noemt zich de World Federation of Occupational Therapist (WFOT). In 1952 werd in Engeland een commissie gehouden door vertegenwoordigers uit zeven landen. Drie andere landen gaven schriftelijke goedkeuring aan deze organisatie. Zo hebben tien landen, waaronder ook Australië, een belangrijke rol gespeeld in het oprichten van het WFOT. De ergotherapeuten binnen Australië dienen zich sinds het oprichten van de WFOT te houden aan de wereldwijde doelen, normen en waarden waaronder de ethische codes van de ergotherapie. Met deze reden zijn de taken van de ergotherapeuten in Australië vergelijkbaar met de taken van de ergotherapeuten in Nederland.  
De werkvelden voor ergotherapie in Australië zijn erg breed. Ergotherapeuten kunnen werken in een groot aantal openbare en particuliere instellingen, zoals: gezondheidscentra, ziekenhuizen, bejaardencentra, verpleeghuizen, scholen, geestelijke gezondheidszorg, psychiatrie, werk re-integratie, overheidsdiensten en de wetenschap op onderzoeksinstellingen/universiteiten.  
Om een erkende ergotherapeut te worden in Australië moet een bachelor- of masteropleiding afgerond zijn. Tevens moet een ergotherapeut per jaar minimaal 30 uur nascholing volgen.  
De bacheloropleiding duurt in Australië vier jaar en wordt gevolgd aan de universiteit. De studenten leren vaardigheden op gebied van het ondersteunen van mensen met een beperking/letsel of andere problemen zodat deze weer volledig kunnen deelnemen aan het leven en eigen regie kunnen voeren. De opbouw en leerinhoud is erg vergelijkbaar met de Nederlandse opleiding voor ergotherapie. Naast de basismodules kunnen studenten ook kiezen voor minoren waarnaast ze minimaal 1000 uur stage dienen lopen.  
Er wordt in Australië gezocht naar ergotherapeuten, omdat er steeds meer plekken ontstaan waar ergotherapeuten kunnen werken. Ergotherapeuten krijgen in Australië een goed salaris. Met ongeveer 88.000 dollar (ongeveer 54.350 euro), verdienen ergotherapeuten meer dan een gemiddelde Australiër.
Hopelijk hebben we jullie door middel van deze blog iets nieuws kunnen leren! Als jullie benieuwd zijn naar de hele geschiedenis van de WFOT, kunnen jullie deze heel makkelijk teruglezen op de Homepage van de WFOT.
Groetjes en tot de volgende keer!
1 note · View note
spotzuydblog2 · 1 year
Text
Ergotherapie in Polen!
Cześć en hallo allemaal!
Vandaag maken we een uitstap naar Polen. Polen heeft 38 miljoen inwoners wat ervoor zorgt dat Polen het 6de meest bevolkte land in de EU is. Best indrukwekkend toch? 😊 Nou, dan gaan wij nu beginnen met de informatie omtrent ergotherapie. Wat moet je ervoor doen om ergotherapeut in Polen te worden?
In Polen kan er zoals in Nederland een bachelor of Applied Sciences gemaakt worden. Als de opleiding fulltime wordt gevolgd, duurt dit 3 jaar. Vaak wordt de opleiding in het Engels vormgegeven, soms in het Pools. Er zijn 17 universiteiten die de opleiding ergotherapie aanbieden, die als de beste universiteiten van het land gelden. Op minimaal 25 universiteiten kan een masteropleiding gevolgd worden. Dus er is keuze genoeg 😛 Een bacheloropleiding kost in Polen tussen de 2000-6000 € per jaar. Voor een master moet tussen de 8000-12000€ ingepland worden. Dit verschilt echter van elke universiteit.  
Zoals hier in Nederland is ook in Polen de ergotherapie een heel breed en belangrijke beroep. Zo is de focus van de therapie gericht op het handelen en de omgeving van een persoon. Polen is sinds 2018 lid van de WFOT (World Federation of Occupational Therapist). Dat betekent dat de therapeuten de wereldwijde normen en waarden van een ergotherapeut moet volgend. Zoals in Nederland zijn er in Polen heel veel verschillende werkplekken waar een ergotherapeut kan werken: Praktijk, revalidatiecentrum, gevangenis, psychiatrie, ...
Toch zijn er een aantal verschillen in vergelijking met Nederland. In Polen wordt de ergotherapie onderverdeeld in drie soorten methoden/technieken. Zo is er de normale ergotherapie, een kunstzinnige therapie en sociotherapie. Door de kunstzinnige therapie kan tekenen/schilderen, theatertherapie en muziek omvatten. In Nederland hebben we hiervoor extra vaktherapeuten. De sociotherapie houdt zich bezig met de cliënt en zijn omgeving, hierbij worden vaak groepsbehandelingen gegeven en worden er ethische vragen besproken.  
Een ergotherapeut in Polen verdient rond 3990 Zloty, dat zijn ongeveer 851 euro. Dat lijkt heel weinig te zijn, maar dit is een gemiddeld salaris in Polen.
We hopen jullie hebben hiermee iets nieuws geleerd! Als jullie nieuwsgierig geworden zijn en meer weten willen over de ergotherapie in Polen kunnen jullie heel veel informatie vinden in het internet. Maar let op, de teksten zijn bijna allemaal in het Pools geschreven!  
Tot de volgende keer!
0 notes
spotzuydblog2 · 1 year
Text
Ergotherapie in het Verenigd Koninkrijk!
Hello my friends!
Today we speak about occupational therapy in the United Kindom, maar we doen dat wel in het Nederlands 😊.
Om in het Verenigd Koninkrijk als ergotherapeut te kunnen werken, moet je eerst geregistreerd zijn bij de Health and Care Professions Council (HCPC). Dit kan echter pas nadat je een bacheloropleiding hebt afgerond.  
In het Verenigd Koninkrijk zijn veel opleidingen voor ergotherapie te vinden. De meeste opleidingen duren drie jaar. Daarnaast zijn er opleidingen die een propedeuse geïntegreerd hebben in de opleiding en daardoor vier jaar. Een andere optie is het volgen van een praktijkopleiding. Dit betekent dat je deeltijd studeert voor je bachelor diploma en daarnaast werkt als ergotherapeut. Bij deze opleiding is de samenwerking tussen de werkgever en de universiteiten heel belangrijk.  
De drie jarige opleiding ziet er als volgt uit:  
- In jaar 1 leren de studenten de grondslagen van de ergotherapie, persoonlijke en professionele vaardigheden en krijgen zij inzicht in de wetenschap en onderzoek. Ook vindt er in jaar 1 al een eerste stage van acht weken plaats;
- In jaar 2 krijgen de studenten meer inzicht in ergotherapeutische interventies, leren ze verdere vaardigheden, leren ze multidisciplinair te werken en doen ze nieuwe kennis op over evidence-based practice. In het tweede gedeelde van het tweede jaar lopen de studenten 10 weken stage;  
- In jaar 3 krijgen de studenten les in innovatie, management en leiderschap. Ook verdiepen ze zich in onderzoekend vermogen door middel van een scriptie en leren ze hun ergotherapeutische vaardigheden ook op groepen toe te passen. De laatste stage vindt plaats gedurende het herfstsemester.
Na het afronden van je bachelor diploma is er de mogelijkheid om een master in ergotherapie te volgen of verschillende andere diploma’s en postuniversitaire certificaten te halen. Deze vervolgopleidingen duren een tot twee jaar en worden vooral gevolgd door studenten die meer willen betekenen in het wetenschappelijk onderwijs of zich willen specialiseren in een bepaald vakgebied.
Ergotherapie is in het Verenigd Koninkrijk al sinds 1925 een begrip. Margaret Barr Fulton werd toen officieel de eerste ergotherapeut van het Verenigd Koninkrijk. Momenteel zijn er ongeveer 43.100 actieve ergotherapeuten te vinden. De definitie van ergotherapie is in het Verenigd Koninkrijk niet anders dan in Nederland. In het Verenigd Koninkrijk richten de ergotherapeuten zich bijvoorbeeld op de volgende gebieden:
- Fysieke belemmeringen
- Rehabilitatie van ziekten en operaties
- Belemmeringen in het leren
- Mental health
- Ouderen
De ergotherapeut bekijkt het dagelijks leven in alle verschillende omgevingen zoals thuis, op school of op werk. Activiteiten die de mens als lastig ervaart, kunnen gezamenlijk geoefend worden zodat de patiënt weer zelfstandig aan de slag kan gaan. Gemiddeld verdient een ergotherapeut in het Verenigd Koninkrijk £29,976 per jaar wat ongeveer £2.500 per maand is. Ergotherapeuten zijn grotendeels werkzaam in grotere ziekenhuizen. In kleinere inrichtingen zijn er meestal maar 1 tot 3 ergotherapeuten aan het werk. Andere plekken waar je in het Verenigd Koninkrijk ergotherapeuten zou kunnen vinden zijn scholen, universiteiten, gevangenissen, verzorghuizen, gemeenschapscentra, etc. Ook hier zien we dat de ergotherapeut een grote keuzemogelijkheid heeft.
Naast het feit dat het salaris iets minder is, zijn er weinig verschillen te vinden😊. Hopelijk hebben we jullie wat nieuwe informatie kunnen meegeven over ergotherapie in the United Kingdom!
Wij wensen jullie een fijne week en veel succes!  
0 notes
spotzuydblog2 · 1 year
Text
Ergotherapie in Mexico
¡Buenas Tardes! En goedendag!
Is het bij jullie ook nog zo fris? Hier in Zuid-Limburg is het op dit moment maximaal 5 graden... Wij kunnen niet wachten tot het weer zomer is, jullie ook niet? 😊
Deze maand hebben wij een staat gekozen waar het duidelijk warmer is dan hier. Wij gaan ons blog namelijk richten op Mexico. Op dit moment is het in Mexico tussen de 24 tot 27 graden. Dat klinkt heerlijk! Ondanks het mooie weer, zijn er ook in Mexico mensen die behoefte hebben aan ondersteuning in het dagelijks leven. Wat moet je nou allemaal weten als jij naar Mexico gaat? In Mexico wordt er Spaans gesproken. Dat betekent dus dat er in de meeste opleidingen Spaans wordt gesproken. Sommige hebben ook de mogelijkheid in het Engels gevolgd te worden.  
In Mexico kan er in vorm van een bachelor of science ergotherapie in het Engels gestudeerd worden. Zo kan er bijvoorbeeld in de stad Merida in Yucatan, een prachtig schiereiland, ergotherapie gestudeerd worden. Deze studie vindt fulltime plaats en duurt vier jaar. Daarnaast moeten de studenten 12 maanden in de sociale dienst werken om de opleiding af te kunnen ronden. In onderstaande opsomming geven wij jullie inzicht in de planning van de opleiding:
Periode 1: introductie ergotherapie, menselijke anatomie, theoretische concepten
Periode 2: analyseren, introductie psychologie, menselijke fysiologie
Periode 3: pathologie, neurowetenschap basics,  
Periode 4: psychosociaal, integratie, neurologisch systeem
Periode 5: pediatrie, onderzoek, professioneel redeneren, veiligheidsprincipes
Periode 6: volwassenen, onderzoek
Periode 7: geriatrie, onderzoek
Periode 8: mental health, onderzoek, entrepreneur cultuur
Toevoegend is het volgen een masteropleiding mogelijk. Deze vindt gedeeltelijk online plaats en vindt zes keer per jaar fysiek plaats. De studie duurt zes keer vier maanden en vereist opnieuw 12 maanden werken in de sociale dienst. Als je meer wilt weten over de inhoud van de masteropleiding, dan kun je op deze site een kijkje nemen: https://www.intsa.edu.mx/EN/master-in-occupational-therapy.html  
Nu we weten hoe de ergotherapeuten in Mexico worden opgeleid, kunnen we eens kijken wat ergotherapie in Mexico kan inhouden:  
Sinds 2004 is Mexico lid van de World Federation of Occupational Therapists (WFOT). Dat betekent dat de ergotherapeuten in Mexico handelen volgens de normen van de WFOT.  
Zo richt de ergotherapie zich op de revalidatie van mensen met een lichamelijke of geestelijke handicap, zodat ze als gewone leden van de samenleving kunnen functioneren. De ergotherapeuten organiseren en voeren programma's uit om mensen te helpen, gezonde gewoonten aan te moedigen en het nodige vertrouwen te ontwikkelen om uiteindelijk onafhankelijk te worden. Ook zijn er veel programma’s die zich richten op gezinnen met weinig geld, zodat ook deze de bij hun passende ondersteuning krijgen.  
De meest voorkomende zorginstellingen waarin ergotherapeuten in Mexico werken zijn onderwijsinstellingen, welzijnsorganisaties en gezondheidszorginstellingen. Sommigen kiezen er echter voor om een eigen praktijk te openen en verlenen hun diensten aan individuen of groepen mensen.
Echter zijn niet alle ergotherapeuten aangesloten bij de nationale en internationale vereniging van ergotheapeuten. Hoe hun taken en werkvelden verschillen met de ergotherapeuten die verplicht zijn volgens de internationale normen te handelen, weten we niet. Daarnaast hebben we geen duidelijke cijfers kunnen vinden over hoeveel ergotherapeuten in Mexico werkzaam zijn. Volgens een blog van een mexicaanse ergotherapeut waren er in 2015 5000 ergotherapeuten werkzaam, terwijl het een land is met 128,9 miljoen inwoners.  
Hopelijk hebben jullie van dit blog iets kunnen leren en we zijn benieuwd wat jullie denken over de ergotherapie in Mexico!  
0 notes
spotzuydblog2 · 1 year
Text
Ergotherapie in Spanje!
¡Hola chicas y chicos!
Door deze begroeting krijg ik meteen een vakantie-feeling! Maar zo warm is het in Spanje tijdens januari ook niet. Ook daar hebben ze nu koud: in het noorden van Spanje hebben ze ook min graden (tot -4°) en in het zuiden ook alleen maar 14 graden. Daarom hopen we dat jullie een beetje warm krijgen door het lezen van onze blog 😉.
Ook in Spanje is ergotherapie een belangrijke beroep. De opleiding tot ergotherapeut in Spanje is best vergelijkbaar met ons opleiding hier in Nederland. Een verschil is dat je in Spanje je opleiding op een universiteit moet volgen. De opleiding duurt 4 jaar en omvat 240 ECTS punten zoals hier in Nederland. Tijdens de studie hebben de studenten volgende vakken:
-       Menselijke anatomie en kinesiologie
-       Psychologie
-       Gezondsheidsociologie
-       Theorie en technieken van de ergotherapie
-       Volksgezondheid
-       Gezondheidsbevordering
-       Neuropsychologie en neurorevalidatie
Bepaalde vakken zijn verplicht, andere kunnen gekozen worden als keuzevak.
In het eerste jaar leren de studenten de grondslagen van de ergotherapie en volgen verschillende basisvakken. Deze vakken zijn onder andere ook gericht op het verwerven vakovergrijpende competenties die het zelfstandig leren van studenten bevorderen.
In het tweede jaar heeft de student meer controle over de vakken en de onderwerpen. Ook vinden dan de eerste externe stages (klinische stages) plaats, zodat studenten hun eerste contact met de arbeidsmarkt kunnen leggen.
In jaar 3 leren de studenten meer over ergotherapeutische interventies en hoe deze worden uitgevoerd, hoe complexe gevallen worden behandeld en welke beoordelingsmethoden in de klinische praktijk worden gebruikt. Ook in dit jaar moeten de studenten een korte stage lopen.
In het vierde/laatste jaar verdiepen de studenten zich door specifieke vakken in de complexiteit van bepaalde doelgroepen en verwerven complexe competenties. Verder hebben de studenten ook hun laatste stage. Het afstudeerscriptie van hun is best kort, je studenten krijgen ervoor alleen maar 6 ECTS punten.  
In Spanje zijn 15 univeriteiten te vinden waar je een ergotherapie opleiding kunt volgen. Onder andere kan je studeren in Barcelona, Katalonien en Madrid. Beginnen met de studie kan je in de na de zomer, maar bij sommige universiteiten ook in al februari.
Het diploma voor ergotherapie stelt de ergotherapeut in staat toe te treden tot een beroepsvereniging en te werken als ergotherapeut, zowel in de openbare als in de particuliere sector.
Nu we weten hoe de opleiding in Spanje eruit ziet, willen wij verder inzoomen op het beroep ergotherapie aan zich. In Spanje zijn ongeveer 3700 ergotherapeuten per 100.000 inwoners actief. Zij worden er ´terapeutas´ genoemd en elk jaar komen er rond 750 ergotherapeuten bij die net hebben afgestudeerd. De ergotherapeuten in Spanje zijn met erg veel onderdelen bezig. In de volgende gebieden kan de ergotherapeut behulpzaam zijn:
-        Geriatrie
-        Pediatrie
-        Revalidatie
-        Psychologie/ Psychosociaal
-        Drugverslaving
-        Verstandelijke beperking
-        Traumaverwerking
-        Hulpmiddelen adviseren en woningaanpassingen
-        Neurologie
-        Werk re-integratie
-        …
Zoals in Nederland alsook in andere landen is het beroep van de ergotherapeut erg breed. Dat hebben toch wel alle landen met elkaar gelijk en maakt het beroep zo leuk! J
Een ander belangrijk vraag is ook het salaris. In Spanje ligt het salaris bij rond 3.650€ en ongeveer 43.900€ per jaar. Dat is vergelijkbaar met Nederland en verschilt niet heel veel. Ergotherapie wordt in Spanje deels overgenomen door de ziekteverzekering. 98% van de Spaanse bevolking is verzekerd.
Wij hopen dat wij jullie vandaag weer iets wijzer konden maken en wensen jullie een succesvolle, mooie week!
Groetjes,
Het SPOT-team!
0 notes
spotzuydblog2 · 1 year
Text
Ergotherapie in Zweden!
Hoi allemaal,
Vandaag zullen we jullie iets vertellen over het mooie land Zweden. Zweden is niet alleen bekend voor de Ikea, Pipi Langkous en hen eilanden maar ook voor een aanbod aan instituties om ergotherapie te studeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Karolinska Institute in Stockholm. In Zweden kan er gedurende drie jaar een bachelor of beroepsopleiding worden gevolgd.  Wij hebben gevonden wat de inhoud is van de verschillende periodes tijdens de opleiding. Deze houden het volgende in: 
• Periode 1: Grondslagen ergotherapie en activiteitenwetenschappen, anatomie en fysiologie
• Periode 2: Medische vakken, gezondheid; participatie en activiteit, psychologie
• Periode 3: medische vakken, creativiteit en activiteit, pedagogiek, sociale cohesie en gezondheid
• Periode 4: assessments, doelenbepaling, professioneel redeneren, preventie en nazorg
• Periode 5: participatie in de omgeving, arbeid; activiteit en participatie, wetenschappelijk design
• Periode 6: organisatie en leiderschap, interprofessionele activiteiten, studieproject/ scriptie ergotherapie, keuzevak
We hebben geprobeerd het programma zo goed mogelijk te vertalen :D. 
Er zijn best wat elementen die overeenkomen met de opleiding in Nederland, maar de vakken zijn toch wat verschillend. Als men zich naast deze vakken verder wil ontwikkelen, zijn er in Zweden meerdere mogelijkheden om programma’s te volgen. Men kan hierdoor zelfs een dokterstitel verkrijgen. Natuurlijk kan er ook een masteropleiding gevolgd worden. In Zweden zijn er vijf instituties die een masteropleiding aanbieden. Binnen de masteropleiding kan men een zwaartepunt kiezen om zich verder te verdiepen en te specialiseren. Een masteropleiding kan zowel fulltime als parttime gevolgd worden en vereist 120 credits. De instituties staan ook altijd open voor studenten uit het buitenland. In Zweden kunnen er dus ook elementen van de opleiding gevolgd worden als uitwisselingsstudent. Als ik niet al bijna klaar zou zijn met mijn studie zou mij dat erg leuk lijken om daar een jaar de studie te volgen.
Ook in Zweden is ergotherapie, in het Zweeds Arbetsterapi, een erkend beroep. Dit betekent dat de beroepstitel "ergotherapeut" wettelijk beschermd is en alleen mag worden gebruikt door mensen die een licentie hebben. De licentie wordt afgegeven door de Nationale Raad voor Gezondheid en Welzijn.
Ondanks de iets verschillende opleiding is de uitvoering van het beroep ergotherapie in Zweden hetzelfde als in Nederland. Ook in Zweden trainen de ergotherapeuten mensen om weer een functioneel dagelijks leven terug te krijgen/te herpakken na een ziekte, letsel of, beperkingen. De focus van de therapie ligt niet alleen op het behandelen, maar ook op preventie en verlichting. Ook in Zweden werken ergotherapeuten in ziekenhuizen, gezondheidscentra, kinder- en volwassenenrevalidatie, ouderenzorg of schoolgezondheidsdiensten. Steeds meer ergotherapeuten werken daar ook op de openbare arbeidsbemiddeling of in het gevangeniswezen. Sommigen van hen houden zich bezich met onderwijs en onderzoek op het gebied van de ergotherapie. Steeds meer ergotherapeuten werken in de particuliere sector, bijvoorbeeld bij bedrijven voor ondersteunende technologie of bedrijfsgezondheidsdiensten. In totaal zijn er in Zweden meer dan 12.500 erkende ergotherapeuten.
Het gemiddelde salaris voor pas afgestudeerden bedraagt 29 000 SEK per maand (= EUR 2592.8). Tien jaar na het afstuderen bedraagt het gemiddelde salaris voor een ergotherapeut iets meer dan 33 000 SEK per maand (= EUR 2950.4), en 20 jaar na het afstuderen 35 100 SEK per maand (= EUR 3129.3).
 Hopelijk hebben we jullie middels deze blog meer informatie kunnen geven over de ergotherapie in Zweden en hebben we misschien zelfs mensen kunnen motiveren om er naartoe te gaan!
Groetjes,
Jullie SPOT-Team
0 notes
spotzuydblog2 · 1 year
Text
Ergotherapie in Canada!
Hey allemaal;
Hadden jullie mooie feestdagen? Het nieuwe jaar 2023 staat als klaar voor ons. Afsluitend voor dit jaar willen wij jullie nog informatie leveren over ergotherapie binnen Canada. Canada is 260 keer zo groot als Nederland. Dat is best wel een groot verschil, toch? 
In Canada zijn er volgens een meeting in 2021 20.067 ergotherapeuten actief aan het werken. In vergelijking met 2020 is er een stijging van 3.9% te zien. Wij kunnen dus zeggen dat er een minimale vergroting van het beroep binnen Canada plaats heeft gevonden. 82% van de ergotherapeuten werken in directe contact met de patiënt. Opvallend is dat de ergotherapeuten binnen de laatste jaren steeds meer kiezen voor werkplekken in ziekenhuizen en grotere instituties. Zoals bij ons in Nederland alsook in onze buurlanden Duitsland en België is er in Canada een therapeutentekort. Ook daar zijn er erg op zoek naar nieuwe ergotherapeuten. Vooral zoeken zij ergotherapeuten in eerstelijnspraktijken en in ziekenhuizen. Als jij in Canada werkzaam bent, mag je een salaris van ongeveer 69300$ tot 98400$ per jaar verwachten. Omgerekend in euro zouden dat ongeveer 64936,00€ tot 92203,75€ zijn. In Nederland ligt het salaris per jaar bij ongeveer 49943,00€ per jaar. Toch een verschil, zeg!
Wat moet je nou precies in Canada doen om ergotherapeut te worden? Om ergotherapeut in Canada te worden, moet je een universitaire opleiding voltooien. Een masterdiploma is vereist. In bijna alle provincies in Canada gelden dezelfde toelatingseisen en moet ook een toelatingsexamen worden afgelegd. Het studieprogramma duurt ongeveer 2,5 jaar. Praktijkopleiding en theorie lopen naast elkaar. Tijdens de opleiding moeten de studenten minimaal 1000 uren praktijkervaring opdoen. In de theorielessen leren studenten verschillende zaken op de volgende gebieden:
o   Psychologie
o   Statistiek
o   Anatomie
o   Geneeskunde
o   Sociale wetenschappen
o   Integratie en toepassing
o   Geestelijke gezondheid
o   Interprofessioneel werken
Zo, genoeg informatie voor vandaag! Wij wensen jullie veel succes in het aankomende jaar en hopen jullie allemaal weer terug te zien bij onze nieuwe blogs.
Groetjes,
Het SPOT-team
0 notes