Tumgik
1kitap1film1sarki · 3 years
Text
Tumblr media
Sizlere kitaplara ve filmlere en güzel eşlik eden kahve için güzel bir çekirdek önerim var. Dünyanın en güzel kahvesi sayılabilecek Gayo kahvesi maalesef ülkemizde yeterince bilinmiyor. Endonezya’nın Sumatra adasının Gayo bölgesinde yetişen bu çekirdekler organik olarak hazırlanıyor. Eğer siz de denemek isterseniz Türkiye’de Gayo kahvesini nadir satanlardan bir yere yönlendiriyorum sizi. Shopier üzerinden güvenli alışveriş yapabilirsiniz. Burnunuza kahve kokusu gelmeye başladıysa linke alalım sizi 👇🏻
6 notes · View notes
1kitap1film1sarki · 3 years
Text
Tumblr media
📚Dünya Tarihini Yeniden Düşünmek📚
İslam Medeniyeti tarihi Orta Doğu tarihi bağlamı içerisine mi yerleştirilmeli yoksa dünya tarihi ne mi? Avrupa kıtası ile Hindistan arasındaki fark nedir ki biri kıtayken diğeri değildir? Mercator dünya haritası ve özellikleri nedir? Doğu ve Batı kavramları neleri ifade eder? Teknikçiliğin ahlaki boyutları nelerdir? Bu sorular dünya tarihi yazıcılığında önemli kriterlere cevap arayan sorulardır. Tüm bu sorulara bir cevap niteliğinde olan Dünya Tarihini Yeniden Düşünmek kitabı Hodgsun’un temel tezlerini en iyi şekilde yansıtıyor.
Avrupa ve İslam tarihini yeni bir perspektifle ele alan kitap İslam Tarihini Orta Doğu tarihi içinde değil dünya tarihi içinde ele almıştır. Bu kitabı önemli kılan hususlardan birisi Hodgson’un hiçbir şeyi peşinen kabul etmemesidir. Zira Hodgson dünya tarihini karşılaştırmalı ele alıyor ve bu suretle “tek bir tarihin” içine gömülü olanların fark edemeyeceği bazı temel dönüşümler ışığında olayları yorumluyor. Geçmişin dibini tarayan gözüpek bir maceraya atılıyor. Geçmişi yargılarken “Mutlak bir standart yoktur.” şiarınca hareket ediyor Hodgson.
İyi okumalar
6 notes · View notes
1kitap1film1sarki · 4 years
Text
youtube
Karantina günlerinde yapılabilecek en iyi şeylerden biri de film izlemek. Ama film seçmek de bir o kadar zor. İşinizi kolaylaştırmak için sizler için seçtiğimiz filmlere göz atalım: Buğday, Bab' Aziz, Into The Wild, Leviathan, Muhsin Bey.
8 notes · View notes
1kitap1film1sarki · 4 years
Text
Nihavent Sirto🎶
Nihavent makamında bir sirto müziği için en iyi adreslerden biri Göksel Baktagirdir şüphesiz.
Göksel Baktagir her eserinde kanunuyla bizleri farklı diyarlara götürüyor. Diğer eserlerini de mutlaka dinlemelisiniz. .
6 notes · View notes
1kitap1film1sarki · 4 years
Text
youtube
🎥Loving Vincent🎥
Van Gogh’un hayatını ve özellikle ölümüne neden olan olayları konu olarak işlendiği Loving Vincent filmi tam da Van Gogh’a yakışır bir teknikle hazırlanmış. 125 ressamın bir araya gelerek Van Gogh’un tabloları üzerinden onun yöntemiyle çizdikleri animasyonlardan oluşan film toplam 65.000 kareden oluşmaktadır.
Böylece Loving Vincent Dünyanın ilk yağlı boya filmi özelliğini kazanmıştır. Uzun yıllar süren film hazırlığına katlanan koordinatörler “Vincent’ın hikâyelerini resimsiz olarak anlatamayacağınıza inanıyoruz, bu yüzden resimlerini hayata döndürmek zorunda kaldık.” diyerek bu süreci üstlenmişler.
Film boyunca Van Gogh gözlükleri takmış olarak dünyayı izliyor hissi uyanıyor insanda. Onun tekniğiyle hazırlanan karelerin bunda önemli bir payı var. Ele alınan tablolar ruha dokunur nitelikte.
Filmin final sahnesi de ressamın hedefine ulaşması yönünde bir yol niteliğinde. Zira bu sahnede Van Gogh’un “Sanatımla insanlara dokunmak istiyorum. Derin ve şefkatli hisler besliyor demelerini istiyorum.” sözüne yer verilmiş.
Sanat dolu seyirler 🌿
11 notes · View notes
1kitap1film1sarki · 4 years
Text
Tumblr media
📚Güzeli Kurtarmak 📚
Byung Chul Han Kore asıllı bir felsefe doktorudur ve Almanya’da Berlin Sanat Üniversitesinde ders vermektedir. Daha önce Yorgunluk Toplumu ve Şeffaflık Toplumu kitaplarını da okuduğum Han yalın diliyle ele aldığı ağır felsefi konulara yer verir kitaplarında. Modernizm ve postmodernizm eleştirileri sunan yazar Güzeli Kurtarmak kitabında da bu eleştirileri estetik alanı üzerinde yoğunlaştırmaktadır.
21. yüzyılın en büyük problemlerinden biridir güzel algısının değişmesi ve pürüzsüzlüğün güzelliğin yerini alması. Sosyal medyanın da etkisiyle güzel olan en pürüzsüz olan gibi yanlış bir algı oluşmuştur. Hakikat olanın güzelliği yerini en görünür olanın güzelliğine bırakmıştır artık. Paylaşma ve beğenme butonları arasında tüm negatiflikler yok edilmiş ve güzel bu iki buton arasında sıkışıp kalmıştır tabiri caizse.
Her şeyin acele yaşandığı bu dünyada güzeli temaşa etmek için ayrılacak vakit yoktur. Marcel Proust’un madlen kurabiyelerini yediği anda döndüğü çocukluk anılarına da yer yoktur bu koşturmacada. Sanat da diğer şeyler gibi hızlı ve kaba hale gelmiştir zamanla.
25 notes · View notes
1kitap1film1sarki · 4 years
Text
🎶As Pontes 🎶
İspanyol müzik grubu Acetra’nın İspanyolca ve Portekizce söyledikleri As Pontes şarkısı ritimleriyle kulakların pasını siliyor.
Sözleriyle de bir gerçeği bizlere hatırlatıyor: her şeyin bir sonu var. Buna rağmen yine de beyaz güvercini bekleme çağrısında bulunuyor.
Hem müziği hem sözleriyle dikkat çeken bu şarkıyı tüm karantinadakilere armağan ediyorum
İyi dinlemeler .
.
12 notes · View notes
1kitap1film1sarki · 4 years
Text
Tumblr media
📽 The Truman Show 📽
Hayatınızın her anının bir başkası için dizi niteliğinde olduğunu, tamamen kurgulanmış bir dizi setinde her şeyden habersiz yaşadığınızı, etrafınızdaki herkesin birer dizi oyuncusu olduğunu öğrenseydiniz hayat sizin için nasıl olurdu? İşte Truman bunu yaşamaktadır.
Bebekliğinden itibaren kameralarla sarılmış bir sette yaşayan Truman içindeki kaşif sese kulak vererek hep yaşadığı adadan başka yerlere gitmek, farklı yerler görmek ister. Ancak setin dışına çıkması her seferinde bir şekilde engellenir. Dışarıdan bakıldığında cennet gibi bir adada, güvenli bir hayatı olan Truman için yaşadıkları hapsedilmiş hissi uyandırmaktadır. Her şeyin aynı rutinde ilerlediği bu hayatı sorgulamaya başlayan Truman kendisine oynanan oyunu fark eder. Geriye sadece özgürlüğünü kazanmak kalır.
10 notes · View notes
1kitap1film1sarki · 4 years
Text
Tumblr media
📚İnsanın Anlam Arayışı📚
İnsanlar kriz anlarında anlamlarını yitirebilirler. Ve bunun sonucunda da normalde yapmayacakları fiilleri yapabilirler. Oysa ki anlamı yitirmek bir nevi aklı yitirmektir. Varoluşçu psikiyatr Victor E. Frankl da Nazi Almanyası’nda Auschwitz toplama kampında kalmış bir yahudi olarak anlamın peşinde.
Kurucusu olduğu logoterapi de insanlara anlam arayışında yardımcı olmayı hedefliyor. Frankl aslında logoterapiyi ilk olarak bir gece vakti kendisini rastgele arayan intihar etmek üzere olan bir kadın üzerinde uyguluyor. Amacı kadına anlamını tekrar keşfettirmek olan Frankl bugün evlerine kapanmak zorunda kalan bizlere de bir şey söylüyor.
İyi okumalar 🌿
7 notes · View notes
1kitap1film1sarki · 4 years
Text
youtube
Size güzel bir kitap önerisiyle geldim. YouTube kanalıma abone olmayı da unutmayın lütfen 🙆🏻‍♀️
0 notes
1kitap1film1sarki · 4 years
Text
Le Trio Joubran
Uzuuun bir süreden sonra yüne burdayım. Kitaplar, filmler ve şarkılara devam 📚🎞🎶
Sizler için bugün benim için çok özel olan bir grubu seçtim. Bakalım hoşunuza gidecek mi 🙆🏻‍♀️
Cibran ailesinden üç kardeş olan Samir, Visam ve Adnan’ın oluşturduğu bu grup Mahmud Derviş’in de kendilerine eşlik etmesiyle dünyanın birçok yerinde konserler vermişlerdir. Her üçü de ud sanatçısı olan kardeşler Filistin kökenliler. Müziklerinde Filistin’in hüznünü hissetmek mümkün. Özellikle Mecaz albümündeki şarkılar sizi farklı bir aleme sürükleyecek ve düşüncelere dalmanızı sağlayacak nitelikte. Benim sizin için seçtiğim ise Masar adlı parçaları. Udun sakinliğinde huzurla dinlemeniz temennisiyle...
3 notes · View notes
1kitap1film1sarki · 4 years
Text
Uzun süredir buralarda değildim. Ama döndüm :)
2 notes · View notes
1kitap1film1sarki · 5 years
Link
İnstagramdan takip etmek isteyenler için 👆🏼
4 notes · View notes
1kitap1film1sarki · 6 years
Text
Tumblr media
📽 Bab-ı Aziz 📽
Yazar, şair, ressam ve yönetmen Nacer Khemir’in yönetmenliğini yaptığı Bab-ı Aziz filmi “Allah’a ulaşmak için yaratılmışlar adedince yollar vardır.” sözüyle başlıyor. Filmin başlangıç cümlesi film boyunca peşimizi bırakmıyor.
Kör bir derviş olan Bab’ Aziz ve torunu Isthar uçsuz bucaksız bir çölde 30 yılda bir düzenlenen toplantının yerini arıyorlar film boyunca. Farklı yollardan gelen insanlar bir noktada toplanıyorlar. Böylece farklı yollardan gelip bir noktada toplanan insanları görüyoruz ki bu da bir amaca yönelik farklı yolların olduğunu gösteriyor bizlere. Ancak her yere navigasyonla çizilmiş yollar üzerinden ulaşan bizler için oldukça yabancı bu yolculuk. Bütün bunları düşünürken Bab’ Aziz’in torunu Isthar’a. “İman sahibi asla kaybolmaz benim küçük meleğim.” demesi ile kendimize geliriz.
Filmde hikayeler anlatır Bab’ Aziz torununa kendini bulmanın önemini anlatmak için. Bu da uzak olduğumuz bir durum aslında. Anlatılan hikâyeler her ne kadar uzağımızda kalsa da anlatılmak istenen tam da içimizdedir aslında. Hikâyelerden birinde bir prensten bahseder. Bu prens bir ceylanın peşinden düşer kendini aramak için. Koca bir şehir de onun ardından başlar onu aramaya. Bütün malı, mülkü ve makamı bırakıp kendinin peşine düşen prensi bulduklarında ise o artık kaybolan prens değildir. Bir suyun kenarında kendine bakmaktadır. Kendine aşık olan bir genci anlatan Narkissos mitine benzetilebilir bu sahne. Ancak aralarında mahiyet farkı vardır. Narkissos kendine aşık olmuştur, prens ise kendinde gördüğü hakikate.
Herkes onu bırakıp giderken bu halde bir tek yaşlı bir derviş kalır yanı başında. Uyandığında ise o da artık yoktur. Yalnızca dervişin asası ve hırkası kalmıştır artık yanında. Prens bunları yanına alarak aramaya başlar kaybettiğini yeniden. Bu prensin, Bab’ Aziz olduğu anlaşılır devamında.
Diğer hikayeler için filmi izleminiz gerekiyor. “Allah’a ulaşmak için yaratılmışlar adedince yollar vardır.” diyor ve herkesin kendi yolunu tutturması için öncelikle ‘yavaşlayarak’ kendine giden yolu bulması gerektiğini hatırlatmak istiyorum.
İyi seyirler…
49 notes · View notes
1kitap1film1sarki · 6 years
Text
Tumblr media
📚 Medeniyet Meselesi 📚
İslam ve Batı ilişkileri bağlamında medeniyetin ne olduğu, Avrupa merkezciliğinin doğurduğu sonuçlar, modernizm, tarih yazımının önemi, İslam düşüncesinin değeri gibi birçok tartışmalı konuyu yıllardır saygıdeğer hocam Tahsin Görgün’den dinliyordum ancak bunların bir hulasası niteliğindeki bu eser benim için çok değerli. Endülüs yayınlarından @endulusyayinlari çıkan bu eser Çorum Belediyesinin davetinde verdiği bir konferansın elden geçirilmiş halidir.
Kitapta yer alan önemli bir hususa değineyim: Tarih yazımının önemi. Her ne kadar İslam ile Batı arasında geçişken bir ilişki olmuş olsa da Batı; modernizm, sanayi devrimi gibi tecrübelerinden sonra tarih yazımında yaptıkları ufak dokunuşlarla İslamla arasındaki ilişkiyi yok saymış bununla da kalmayıp bunu kendi lehine çevirmiştir. Burada bir İslam medeniyetinin Batıya katkıları görmezden gelinmektedir. Tahsin Görgün ise 16. yüzyılda Batıda yazılmış tarih kitaplarından örnekler vererek bu tespitini gerekçelendirmiştir. Voltaire’ın modernizmi Hz. Muhammed’in doğumuyla başlatması bu örneklerden sadece biridir.
Kitabın ana tezine değinecek olursak şunu söyleyebiliriz: Bir medeniyet diğerlerinden kopuk bir şekilde ele alınırsa orada eksik bir tasavvur vardır diyebiliriz.
Ufuk açıcı bir kitap okumak istiyorsanız tavsiyemdir.
İyi okumalar 📚
14 notes · View notes
1kitap1film1sarki · 6 years
Text
undefined
youtube
🎶 İnsan 🎶
Hamza Namira’nın şarkıları sadece müzik olarak değil içinde taşıdığı derin anlamlar açısından da dinlemeye değer.
İçinde bulunduğu baskıcı rejime rağmen sanatını icra etmeye çalışan bir müzisyen Namira.
İnsan adlı bu parça da benim en sevdiklerimden. Bu şarkıda kaybettiğimiz değerlerin basit bir açıklaması yer alıyor aslında. “İnsan olmak”lığın temelleri: Mutlu olmak ve mutlu etmek, hedef ve gayeye sahip olmak. İnsan bu değerlerini unutunca hem kendisi için hem de etrafındakiler için çok zorlaşıyor hayat. Oysa ki formül çok basit: gülümsemek ve insanları gülümsetebilmek.
Kendimize ödev olarak verelim mi :)
Mutluluklar 🌸
20 notes · View notes
1kitap1film1sarki · 6 years
Text
Tumblr media
📽 Saatler 📽
Michael Cunningham’ın Woolf’un Mr. Dollaway isimli eserinden esinlenerek kaleme aldığı aynı adlı, Pulitzer ödüllü romanından David Hare tarafından sinemaya uyarlanmış bir Stephen Daldry filmi The Hours (2002).
“Bir kadının bütün hayatı… Bir tek günün içinde… Sadece bir gün… Ve o gün… Bütün hayatı…”
Saatler filminde üç kadının farklı zamanlarda da olsa psikolojik olarak aynı şeyleri yaşadıkları bir günlerini anlatılmaktadır. Bu kadınlardan biri Virginia Woolf’tur. Bir kitaba başlar Woolf ve bir başla kadın o kitabı okumaktadır. Bir diğeri ise yaşamakta.
Laura, Clarisa ve Virginia... Farklı hikayeler iç içe geçmiş bir şekilde sunuluyor bu filmde. Zaman değişse de değişmeyen şeyler vardır hayatta: acı. Bu filmin bir yanı hayat bir yanı ölümle yüzleştirir izleyicileri.
İyi seyirler..
41 notes · View notes